Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Test długodystansowy - 200kkm

Featured Replies

Napisano

> element musiał być w wyposażeniu) dawali tylko z dieslem (nie wiem dlaczego).

Proste - w benzynach gaz jest na lince, co utrudnia sprawę.

> Zresztą gdyby porównać 1,4 TSI w Octavii z 2,0 TDI to też okaże się, że diesel nie ma sensu.

Zdecydowanie. A kulturą pracy wygrywa nieskończenie, bo w TDI ona nie występuje.

A co do paliwożerności chevroletowego diesla to mnie troszkę dziwi - benzyny owszem, nic dziwnego, bo to silniki z archiwum GM, ale diesel to nowa konstrukcja.

Napisano

> Przy 130km/h pali mi faktycznie 7-7,5l/100km, w zależności od ukształtowania terenu.

> Po drogach krajowych (prędkość 100km/h) pali 6-6,5l/100km.

> W mieście (a właściwie w cyklu mieszanym bo mieszkam na obrzeżach miasta) wychodzi mi 6,5-7l/100km.

> Wiem, że np. VW TDI potrafią mniej ale dla mnie powyższe wyniki kwalifikują się do określenia jako

> "mało".

Mi Lacek diesel w trasie spalał w okolicy 7,5 litra, w mieście dochodził do 10 litrów. Dla porównania Stilo 1,9 JTD spalał w mieście 8,7 litra, w trasie schodził do około 6 litrów. Laguna 1,9 dCi w mieście spala około 8 litrów, w trasie jeszcze nie miałem okazji sprawdzić na całym baku. Wszystkie auta o podobnej masie, mocy silnika, a jednak spalanie w Lacku było największe.

Napisano

> Ja potrafię jeździć ekonomicznie, ale nie zawsze musze . Czasem trzeba nacisnąć gaz albo hamulec.

> Na rajdzie "o kropelce" jak nie na pudle, to z pewnością był bym w pierwszej dziesiątce na stu

> statystycznych kierowców . Dalej twierdzę, że 100 tys. km na jednych klockach to patologia .

poczytaj sobie jeszcze co to patologia i wracaj do jamki ...

szach i mat zlosnik.gif

Napisano

> poczytaj sobie jeszcze co to patologia i wracaj do jamki ...

> szach i mat

Zanim to napisałem, specjalnie dla pewności sprawdziłem na Wikipedii biglaugh.gif.

Napisano

> Proste - w benzynach gaz jest na lince, co utrudnia sprawę.

U mnie też jest na lince. I nie ma problemu. Ja bym raczej obstawiał problem zbyt kiepskiej współpracy małej benzyny, ręcznej skrzyni i tempomatu. Diesel przyspieszy nawet na wysokim biegu z małej prędkości. Z małą benzyną może być problem. A użytkownicy wiadomo jacy są.

Napisano

> Tyle samo pali mi 1.4 TSI 180KM

przebijam, tyle samo spali 2,4 pb przy wyzszych (+30kmh)predkosciach zlosnik.gif

ofc na autostradzie

Napisano

> przebijam, tyle samo spali 2,4 pb przy wyzszych (+30kmh)predkosciach

> ofc na autostradzie

I tu zaczyna się dyskusja na temat średniej prędkości takiego przejazdu na dłuższym odcinku.

Bo Twój wynik jest lekko mówiąc z "czapy" zlosnik.gif

Wynik z komputera myli się maksymalnie o 0,1l.

Zdarzają się wyniki w okolicy 8l również, w zależności jak mocny wiatr i w którą stronę.

Napisano

> Dalej twierdzę, że 100 tys. km na jednych klockach to patologia .

Moim zdaniem całkiem normalny wynik przy delikatnej jeździe, odbywanej w większości po dobrych drogach poza miastem.

W służbowych autach, jeżdżących głównie po mieście i drogach wojewódzkich na Warmii i Mazurach, klocki zmieniałem co 60 tysięcy. Nie widzę nic nadzwyczajnego w dwukrotnym wydłużeniu tego przebiegu na drogach dwujezdniowych.

Napisano

> I tu zaczyna się dyskusja na temat średniej prędkości takiego przejazdu na dłuższym odcinku.

> Bo Twój wynik jest lekko mówiąc z "czapy"

Mialem udokumentowac 4kkm??? yikes.gif

Wiem ile place na stacji i ile robie na tym km.

Poza tym jezdze codziennie ta sama trasa od 4 lat, wynik jest powtarzalny.

> Wynik z komputera myli się maksymalnie o 0,1l.

> Zdarzają się wyniki w okolicy 8l również, w zależności jak mocny wiatr i w którą stronę.

Nie wiem po co ten filmik itp, mnie to kompletnie nie interesuje.

Niemniej jednak wiem, ze takie spalanie jest jak najbardziej ok dla tego 1,4T.

20.GIF

Napisano

> to dość oczywiste, tak samo jak styl jazdy albo jeżdżenie po dziurach

> Po prostu z mojego doświadczenia z autami młodszymi, starszymi, francuskimi, niemieckimi,

> japońskimi i tak dalej, wynika że - owszem zdarza się że amorki przetrwają 150 - 200 tysięcy

> (zdarzało się to szczególnie w starszych japońcach), a właściciel auta uważa, że działają w

> porządku. Ale w 100% przypadków okazywało się wtedy, że pomimo iż amorki wyglądają na sprawne,

> a na teście mieszczą się w normie, to w rzeczywistości działają tak słabo, że używanie staje

> się niebezpieczne.

> Ale może jeszcze za mało widziałem

ale jak to oceniales ze sa niebezpieczne ? bo przekroczyly magiczna liczbe km grinser006.gif ?

Idac tym tropem to mozna sie przyczepic takze do innych rzeczy, jak do uzywania jednych klockow przez 100kkm, tlumika ktory nalezalo by wymienic po 200kkm, sprezyn i wahaczy bo przejechaly owe 200kkm.

Ja uwazam, ze jezeli nie widze / nie czuje roznicy w prowadzeniu i jezeli jest to zgodne z przepisami to nie nalezy tego ruszac, tylko dlatego ze przejechalo to jakis okreslony dystans.

Oczywiscie sa roznej jakosci amorki i przy roznych przebiegach moga sie "skonczyc", ale stwierdzenie ze po 200kkm sa zawsze na smietnik uwazam, za przesadne.

Napisano

> Tyle nie wytrzymują tarcze, a co dopiero klocki! Przy 200 tys. przebiegu masz trzecie tarcze i

> czwarte/piąte klocki, albo nie wszystko wiesz o własnym samochodzie .

Tarcze zmieniałem raz - przy 80 tys. i to tylko dlatego, że mechanik

się uparł. Teraz tarcze mają 65 tys. i po konsultacji na kąciku nie

zdecydowałem się na ich wymianę. Klocki zmieniałem przy 40 tys,

oraz przy 80, a teraz po kolejnych 45 tys. jest ich jeszcze połowa. Jak się

spokojnie jeździ, hamuje silnikiem i przewiduje sytuacje na drodze,

to się hamulców używa tylko do ostatecznego zatrzymania. Jadąc

do pracy dotykam hamulca 4 razy: na wyjeździe na drogę osiedlową,

na wyjeździe na drogę główną (S86) oraz na szlabanie pracy,

no i przy parkowaniu smile.gif

Napisano
  • Autor

> Proste - w benzynach gaz jest na lince, co utrudnia sprawę.

> Zdecydowanie. A kulturą pracy wygrywa nieskończenie, bo w TDI ona nie występuje.

> A co do paliwożerności chevroletowego diesla to mnie troszkę dziwi - benzyny owszem, nic dziwnego,

> bo to silniki z archiwum GM, ale diesel to nowa konstrukcja.

Trudno mi się ustosunkować do zarzutu paliwożerności, gdyż empirycznie się przekonałem, że moje auto pali dokładnie o litr więcej niż słynne TDI na pompowtryskiwaczach.

Ale jak już wspominałem - spalanie nie było najważniejszym argumentem rozpatrywanym przy kupnie tego samochodu.

Napisano
  • Autor

> U mnie też jest na lince. I nie ma problemu. Ja bym raczej obstawiał problem zbyt kiepskiej

> współpracy małej benzyny, ręcznej skrzyni i tempomatu. Diesel przyspieszy nawet na wysokim

> biegu z małej prędkości. Z małą benzyną może być problem. A użytkownicy wiadomo jacy są.

Eee, najsłabszy silnik w Lacetti miał 95KM. Benzynowy 1,8 ma 140KM. Dziś producenci wsadzają tempomaty do takich popierdułek, że nie wydaje mi się, że moc silnika była tu argumentem. Obstawiałbym raczej jakąś kosztowną trudność techniczną.

Napisano
  • Autor

> (...)

> Jak się

> spokojnie jeździ, hamuje silnikiem i przewiduje sytuacje na drodze,

> to się hamulców używa tylko do ostatecznego zatrzymania. Jadąc

> do pracy dotykam hamulca 4 razy: na wyjeździe na drogę osiedlową,

> na wyjeździe na drogę główną (S86) oraz na szlabanie pracy,

> no i przy parkowaniu

Dodam tylko, że nie eksploatuję auta celowo tak, żeby się jak najmniej zużyło. Obcy mi jest ecodriving i inne takie jazdy o kropelce. Po prostu jeżdżę z przepisowymi prędkościami i tak jak mi wygodnie. A hamulca czasem nie zdarzy mi się użyć przez kilkaset kilometrów, robiąc korekty prędkości tylko tempomatem.

smile.gif

Napisano

> Moim zdaniem całkiem normalny wynik przy delikatnej jeździe, odbywanej w większości po dobrych

> drogach poza miastem.

> W służbowych autach, jeżdżących głównie po mieście i drogach wojewódzkich na Warmii i Mazurach,

> klocki zmieniałem co 60 tysięcy. Nie widzę nic nadzwyczajnego w dwukrotnym wydłużeniu tego

> przebiegu na drogach dwujezdniowych.

potwierdzam

fabryczne klocki przednie w toledo II 1.6 wytrzymaly 120kkm tyle ze tarcze tez wymagaly wymiany

Napisano

> Eee, najsłabszy silnik w Lacetti miał 95KM. Benzynowy 1,8 ma 140KM. Dziś producenci wsadzają

> tempomaty do takich popierdułek, że nie wydaje mi się, że moc silnika była tu argumentem.

> Obstawiałbym raczej jakąś kosztowną trudność techniczną.

Z tymi 140KM troszkę przesadziłeś.

Silniki 1.8 w laczku w zależności od modelu silnika mają 121 KM lub 122 KM.

Napisano
  • Autor

> Z tymi 140KM troszkę przesadziłeś.

> Silniki 1.8 w laczku w zależności od modelu silnika mają 121 KM lub 122 KM.

Ups, faktycznie pomyliłem z Cruzem.

blush.gif

Napisano

> Mialem udokumentowac 4kkm???

> Wiem ile place na stacji i ile robie na tym km.

> Poza tym jezdze codziennie ta sama trasa od 4 lat, wynik jest powtarzalny.

Zapytałem o średnią prędkość, z tej trasy i jazdy te 160km/h.

Ja podałem spalanie w ok. 7-8l przy średniej ok. 130km/h.

A domyślam się, że Ty podajesz spalanie z prędkości "przelotowej",

jeśli jest inaczej, oświeć mnie ok.gif

Napisano

> Zapytałem o średnią prędkość, z tej trasy i jazdy te 160km/h.

> Ja podałem spalanie w ok. 7-8l przy średniej ok. 130km/h.

> A domyślam się, że Ty podajesz spalanie z prędkości "przelotowej",

> jeśli jest inaczej, oświeć mnie

Faktycznie, nie sprecyzowalem frown.gif

1872 km w niecale 19 godzin, w tym: eurotunel, przerwy na fajke, troche korkow i ok 600km przez Polske(bez autostrad) - nie umiem policzyc sredniej V frown.gif

Spalanie z trzech zbiornikow 7,5 8,2 7,6

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.