Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Instytut Badań i Rozwoju Motoryzacji BOSMAL

Featured Replies

Napisano

W piątek 12 sierpnia wybraliśmy się z serce.gif do Bielska-Białej zlosnik.gif

Z domu wyjechaliśmy chwile po 3:00 w nocy 893goodvibes.gif a na miejscu byliśmy jakoś przed 9:00 ok.gif

Na miejscu czekał na nas kolega Wojtas_BB, z którym wspólnie zwiedziliśmy Muzeum... zlosnik.gif

Instytut Badań i Rozwoju Motoryzacji BOSMAL

---> klik

Jedno małe pomieszczenie, ale za to jaka zawartość 001.gif

Szkoda, że to tylko prototypy buu.gif

bosmal0001.jpg

bosmal0002.jpg

Maluch COMBI zlosnik2.gif

bosmal0003.jpg

bosmal0005.jpg

maluchkombi.jpg

bosmal0006.jpg

bosmal0007.jpg

bosmal0008.jpg

bosmal0009.jpg

Fiat 126p NP znany jako "Ryjek" wink.gif

bosmal0010.jpg

bosmal0011.jpg

bosmal0012.jpg

ryjekj.jpg

bosmal0013.jpg

bosmal0015.jpg

bosmal0016.jpg

bosmal0017.jpg

Oryginalne Cabrio BOSMAL ok.gif Ale inne niż wszystkie, bo nie na bazie FLa cfaniaczek.gif

bosmal0018.jpg

bosmal0019.jpg

bosmal0021.jpg

Był też BESKID w dwóch generacjach oraz Syrena Bosto ok.gif

bosmal0024.jpg

bosmal0025.jpg

bosmal0026.jpg

bosmal0027.jpg

bosmal0028.jpg

bosmal0029.jpg

bosmal0030.jpg

bosmal0031.jpg

Cinquecento 4x4 zlosnik.gif

bosmal0032.jpg

bosmal0033.jpg

I Trajka wink.gif

bosmal0035.jpg

bosmal0036.jpg

bosmal0037.jpg

Poza pojazdami były też dość spore makiety waytogo.gif

Poniżej BOMBEL food.gif

bosmal0042.jpg

bosmal0041it.jpg

bosmal0040.jpg

bosmal0043.jpg

I inne ok.gif

Najwięcej koncepcji było na bazie Cinquecento wink.gif Za pare chwil podlinkuję ok.gif

EDIT: Więcej makiet na Centokacik Towarzyski wink.gif

bosmal0044.jpg

Wycieczka ogólnie bardzo udana cool.gif Warto było jechać tyle kilometrów zlosnik.gifok.gif

Jeśli chodzi o temat 126p to drugie najciekawsze miejsce w Polsce zaraz za Szczecinem wink.gif

Podczas długiego weekendu były jeszcze inne atrakcje związane z Maluszkami, ale nie wszystko na raz zlosnik2.gif

20.GIF

Napisano

Bajer zlosnik.gif akurat od soboty będę w Bielsku to postaram się zajrzeć (jak się da) do BOSMAL-a smile.gif

Napisano
  • Autor

> Bajer akurat od soboty będę w Bielsku to postaram się zajrzeć (jak się da) do BOSMAL-a

Wieczorem podam Ci nr telefonu do dwóch osób z którymi będziesz musiał się wcześniej skontaktować i umówić na konkretny termin zlosnik.gif

Od tak z ulicy tam nie wejdziesz, no i nie wiem czy nie będzie problemu jeśli będziesz sam, bo z założenia wpuszczają tam tylko wycieczki 893goodvibes.gif

Jeśli na prawdę chcesz tam się pojawić, to mogę pogadać z człowiekiem, który nas oprowadzał cfaniaczek.gif

Napisano

> Wieczorem podam Ci nr telefonu do dwóch osób z którymi będziesz musiał się wcześniej skontaktować i

> umówić na konkretny termin

> Od tak z ulicy tam nie wejdziesz, no i nie wiem czy nie będzie problemu jeśli będziesz sam, bo z

> założenia wpuszczają tam tylko wycieczki

> Jeśli na prawdę chcesz tam się pojawić, to mogę pogadać z człowiekiem, który nas oprowadzał

A 4 osoby to wycieczka? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A 4 osoby to wycieczka?

No my byliśmy we 3 zlosnik.gif

Napisano

> No my byliśmy we 3

Orajt, to poproszę, jak możesz, podać mi namiary te wieczorne smile.gif

Napisano

Bardzo ciekawa wycieczka claps.gif gratuluje zapału w odwiedzaniu coraz to nowych miejsc związanych z historią motoryzacji.

P.S.

piątek nie był 16-tym rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> P.S.

> piątek nie był 16-tym

boje_sie.gif Faktycznie clown.gif

Już poprawione cool.gif

Napisano

Najbardziej przypadł mi do gustu Ryjek i Cento 4x4 - paru gości z szarańczy dużo by dało za koncepcję jego napędu. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Najbardziej przypadł mi do gustu Ryjek

Ryjek jest ciekawy, ale spaprali go zmieniając lampy tylne na niemaluchowe sick.gifgrinser006.gif

> i Cento 4x4 - paru gości z szarańczy dużo by dało za

> koncepcję jego napędu.

Ale pewnie by go zglebili biglaugh.gif

Napisano

> Maluch COMBI

Jaki to ma silnik ? zwykły malucha "położony" ? czy coś innego ?

> Fiat 126p NP znany jako "Ryjek"

tylne światła są od jakiegoś istniejacego ówcześnie pojazdu czy "od zera" robione ?

> Oryginalne Cabrio BOSMAL Ale inne niż wszystkie, bo nie na bazie FLa

> Był też BESKID w dwóch generacjach oraz

druga generacja to bryła "prawie" cinquecento - drzwi boczne , szyba tylna boczna, zarys boku nadwozia..

>Syrena Bosto

seryjna była taka sama ?

> Cinquecento 4x4

> I Trajka

> Poza pojazdami były też dość spore makiety

> Poniżej BOMBEL

Bombel z tego co pamiętam był prototyp lub makieta na zwykłym maluchu (?) nie zachował się ?

> I inne

> Najwięcej koncepcji było na bazie Cinquecento Za pare chwil podlinkuję

> EDIT: Więcej makiet na Centokacik Towarzyski

> Wycieczka ogólnie bardzo udana Warto było jechać tyle kilometrów

> Jeśli chodzi o temat 126p to drugie najciekawsze miejsce w Polsce zaraz za Szczecinem

> Podczas długiego weekendu były jeszcze inne atrakcje związane z Maluszkami, ale nie wszystko na raz

Napisano

> Najbardziej przypadł mi do gustu Ryjek i Cento 4x4 - paru gości z szarańczy dużo by dało za

> koncepcję jego napędu.

czterołap z 1.4 16v pod maską mógłby się ciekawie odpychać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Nie świerzbiły rączki do modeli?

No BOMBLA bym chętnie przytulił 893goodvibes.gif

Myślisz, że nie pytałem czy jest możliwość zakupu/zamówienia? clown.gif

BTW on jest z jakiegoś kamienia, do tego pełny w środku i waży chyba z 10 kilo icon_eek.gif

> A maluch kombi rewelka!!! Chciałbym takiego

Ja też skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki to ma silnik ? zwykły malucha "położony" ? czy coś innego ?

Położony, tak jak BIS ok.gif

Ale z tabliczki wynika, że nie BISowy hmm.gif

EDIT: Takie foto wygooglałem: klik ok.gif

> tylne światła są od jakiegoś istniejacego ówcześnie pojazdu czy "od zera" robione ?

Podobno były zrobione specjalnie dla tego modelu, ponieważ z racji na kształty i wielkość klapy bagażnika seryjne się nie mieściły.

> seryjna była taka sama ?

Tak ok.gif Takie jeździły po ulicach, ale na półce stała też makieta Syreny Bosto, nieco inna wink.gifklik ok.gif

> Bombel z tego co pamiętam był prototyp lub makieta na zwykłym maluchu (?) nie zachował się ?

No właśnie z BOMBLEM jest dziwna sprawa, bo podobno było ich kilka i jeździły normalnie po drogach. Nawet dokładnie ten jeździł po Warszawie cfaniaczek.gif

A wychodzi na to, że żaden się nie zachował niewiem.gif

Chętnie bym sobie go obejrzał na żywca, ale nie mogę znaleźć ŻADNEJ informacji, gdzie i czy w ogóle gdzieś jeszcze stoi no.gif

Napisano

> Położony, tak jak BIS

> Ale z tabliczki wynika, że nie BISowy

> EDIT: Takie foto wygooglałem: klik

żeczywiście inny,

bis-owy z tego co pamiętam miał na głowicy napis lancia (?), i była to konstrukcja z lat 80-tych

kumpel miał bis-a, problem był z przegrzewaniem się silnika, albo jak go "gorącego" wyłączył to musiał ostygnąć żeby go spowrotem odpalić

> Podobno były zrobione specjalnie dla tego modelu, ponieważ z racji na kształty i wielkość klapy

> bagażnika seryjne się nie mieściły.

> Tak Takie jeździły po ulicach, ale na półce stała też makieta Syreny Bosto, nieco inna klik

protoplasta dzisiejszych berlingo i kangurów zlosnik.gif

> No właśnie z BOMBLEM jest dziwna sprawa, bo podobno było ich kilka i jeździły normalnie po drogach.

> Nawet dokładnie ten jeździł po Warszawie

na całkiem świeżym maluchu, z drugiej połowy lat 80 yikes.gif , myślałem że bombel był na "wcześniejszych" 126. Pamiętam zdjęcia z prasy z lat 80.

> A wychodzi na to, że żaden się nie zachował

> Chętnie bym sobie go obejrzał na żywca, ale nie mogę znaleźć ŻADNEJ informacji, gdzie i czy w ogóle

> gdzieś jeszcze stoi

Napisano
  • Autor

> żeczywiście inny,

> bis-owy z tego co pamiętam miał na głowicy napis lancia (?),

Dokładnie ok.gif

> protoplasta dzisiejszych berlingo i kangurów

893goodvibes.gif

> na całkiem świeżym maluchu, z drugiej połowy lat 80 , myślałem że bombel był na "wcześniejszych"

> 126. Pamiętam zdjęcia z prasy z lat 80.

> > gdzieś jeszcze stoi

Ja mam takie fotki w swoich "zasobach" wink.gif

bombel01.jpg

bombel02.jpg

bombel03.jpg

bombel04.jpg

bombel05.jpg

bombel07.jpg

bombel018.jpg

Napisano

> Maluch COMBI

dzwoniony był... z przodu nie widać otworów pod znaczek "polski fiat" hehe.gif

Napisano

> Położony, tak jak BIS

> Ale z tabliczki wynika, że nie BISowy

> EDIT: Takie foto wygooglałem: klik

> Podobno były zrobione specjalnie dla tego modelu, ponieważ z racji na kształty i wielkość klapy

> bagażnika seryjne się nie mieściły.

Silnik Giardiniera - poziomy chlodzony powietrzem wziety bezosrednio z tej samej wersji fiata 500.

Napisano

Bombel kilkanaście lat temu w Pszczynie jeździł.

Napisano

> bis-owy z tego co pamiętam miał na głowicy napis lancia

Na głowicy czy na bloku?

Napisano

> Na głowicy czy na bloku?

nie pamiętam, wiem że był widoczny dobrze - patrząc od góry na silnik

Napisano

> Dokładnie

> Ja mam takie fotki w swoich "zasobach"

ten czerwony też świeży, widać że w FSM jeszcze w latach 80 kombinowali z bomblem. A prototypy pewnie się rozeszły na jakimś przetargu, jak inne ... tongue.gif

Napisano

> No BOMBLA bym chętnie przytulił

> Myślisz, że nie pytałem czy jest możliwość zakupu/zamówienia?

> BTW on jest z jakiegoś kamienia, do tego pełny w środku i waży chyba z 10 kilo

Może to po prostu modele z gliny?

Napisano

> No właśnie z BOMBLEM jest dziwna sprawa, bo podobno było ich kilka i jeździły normalnie po drogach.

> Nawet dokładnie ten jeździł po Warszawie

> A wychodzi na to, że żaden się nie zachował

> Chętnie bym sobie go obejrzał na żywca, ale nie mogę znaleźć ŻADNEJ informacji, gdzie i czy w ogóle

> gdzieś jeszcze stoi

Zmartwię Ciebie - nie ten a inny hehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gif Marchewkowy Bombel z chromowanymi zderzakami i felgami piramidkami był częstym gościem pod Halą Mirowską jeszcze po 2006 roku. Woził kwiatki i warzywa na stragan palacz.gif Wiem, bo go często tam widywałem hehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> Bombel kilkanaście lat temu w Pszczynie jeździł.

Jeszcze 6-7 lat temu parkował codziennie na Bogedaina :D

Napisano
  • Autor

> Zmartwię Ciebie - nie ten a inny Marchewkowy Bombel z chromowanymi zderzakami i felgami

> piramidkami był częstym gościem pod Halą Mirowską jeszcze po 2006 roku. Woził kwiatki i

> warzywa na stragan Wiem, bo go często tam widywałem

Ja słyszałem o tamtym ok.gif

Napisano

Pewnie jakaś powtórka zlosnik.gifale Mikiciuk razem z tvn Turbo właśnie w Instytucie się plątają . Legendy PRL 2 piątek 11:55h

Napisano

> nie pamiętam, wiem że był widoczny dobrze - patrząc od góry na silnik

Ale to było jak silnik był z Włoch, apóźniej składali w Polsce i już tego napisu nie było

Napisano

> Ale to było jak silnik był z Włoch, apóźniej składali w Polsce i już tego napisu nie było

Ale jak kupowałeś ori części to na folii był znak FIAT-LANCIA 270751858-jezyk.gif

Napisano

czy w przypadku maluszka, napisanie na tabliczce informacyjnej "zawieszenie przód/tył - niezależne", nie jest delikatnym nadużyciem? (mając na uwadze poprzeczny resor z przodu)

w końcu to dość "fachowe" muzeum i troszkę nie przystoi.

jak pokazywałeś foto na HP, to za cholerkę nie mogłem sobie przypomnieć nazwy "BESKIDu"...

Napisano

> czy w przypadku maluszka, napisanie na tabliczce informacyjnej "zawieszenie przód/tył -

> niezależne", nie jest delikatnym nadużyciem?

W sumie z lekkim grinser006.gif można tak nazwać to zawieszenie. Jest wahacz stały, rolę drugiego pełni resor poprzeczny którego punkty mocowania do nadwozia niejako niwelują jego "wspólność" dla obu stron. Niech im będzie grinser006.gif.

Napisano

> W sumie z lekkim można tak nazwać to zawieszenie. Jest wahacz stały, rolę drugiego pełni resor

> poprzeczny którego punkty mocowania do nadwozia niejako niwelują jego "wspólność" dla obu

> stron. Niech im będzie .

kurcze, nie pamiętam jak dokładnie to było mocowane, ale chyba w dwóch miejscach. jakby tak pomyśleć, to można by jego formę oddziaływania przyrównać do stabilizatora...o ile się nie mylę...

tak czy inaczej, patrząc formalnie, chyba trochę trzeba mrużyć wink.gif

Napisano

> kurcze, nie pamiętam jak dokładnie to było mocowane, ale chyba w dwóch miejscach. jakby tak

> pomyśleć, to można by jego formę oddziaływania przyrównać do stabilizatora...o ile się nie

> mylę...

> tak czy inaczej, patrząc formalnie, chyba trochę trzeba mrużyć

No w dwóch - no i teoretycznie to było niezależne, ale, że mimo wszystko był to jeden resor to tak sobie niezależne to było hehe.gif

Napisano

Również kolejny raz dzieki za zabranie mnie na wycieczkę, kilka moich fotek, innych od Twoich:

Silnik Combi

PF%252520126p%252520Combi%252520-%25252004.JPG

silnik Beskid

Beskid%252520106%252520-%25252005.JPG

Beskid wnętrze

Beskid%252520106%252520-%25252007.JPG

Beskid II generacji - makieta - wnętrze

Beskid%252520III%252520-%25252005.JPG

Ryjek - silnik

PF%252520126p%252520NP%252520-%25252003.JPG

Ryjek - bagaznik

PF%252520126p%252520NP%252520-%25252008.JPG

PF%252520126p%252520NP%252520-%25252009.JPG

mój album

Napisano

W opisie Beskida jest "BESKID III generacji , a jakie różnice są między I a II , czy ktoś wie ??? confused.gif

Napisano

> W opisie Beskida jest "BESKID III generacji , a jakie różnice są między I a II , czy ktoś wie ???

III generacja to było tylko studium czyli przedstawiona makieta, niggdy nie został wykonany fizycznie.

I generacja jest na zdjęciach, 2 generacja o ile dobrze pamietam, mała koło zapasowe pod podłoga, chyba inny mechanizm wycieraczki - umieszczoną centralnie na środku szyby oraz przystosowana była do montazu innych silników.

Z tego co pamiętam z opowieści naszego przewodnika, to to że wszystkich Beskidów jeżdżacych było 8: jeden poszedł na crash test, pozostałe 7 było I i II generacją.

Napisano

O.K.-dzięki , a jeszcze co zauważyłem to przynajmniej dwa , jak nie trzy rodzaje atrapy przedniej , czy to też miało związek z generacjami?? icon_rolleyes.gif

Napisano

> O.K.-dzięki , a jeszcze co zauważyłem to przynajmniej dwa , jak nie trzy rodzaje atrapy przedniej

> , czy to też miało związek z generacjami??

trudno wyczuć, nasz przewodnik sam za bardzo nie pamiętal czym one się różniły i ile egzemplarzy której bylo wykonanych, ponieważ w tamtych czasach odbywało się to na zasadzie: "a może zmienimy to" i zmieniali, nikt nie patrzyl na to czy to była już generacja czy nie.

Z ciekawostek, opowiadał, że do jednego Beskida zapakowali silnik z jakiegoś fiata rozbitego przez któregoś dyrektora, trzeba było rozginać nieco blachy i mocowania żeby wszedł, ale upakowali go. podobno jeździł niesamowicie zlosnik.gif

Napisano

> beskid 2giej gneracji kiedy powstał, troche przypomina cc z zewnatrz

CC to raczej przypomina ta makieta III generacji icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.