Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Volkswagen Passat 3,2 FSI 4Motion

Featured Replies

Napisano

> A sie ze mnie smiejecie jak nie chce kupować niemieckich wynalazków i wole japońskie....

Ja się nie śmieję, bo jestem tego samego zdania skromny.gif

Napisano

> A sie ze mnie smiejecie jak nie chce kupować niemieckich wynalazków i wole japońskie....

Ja nigdy Audi nie proponowalem tylko C63 smile.gif Bo on tak pieknie brzmi grinser006.gif

Napisano

> Nie zapominaj, że jest niezgodne z prawem.

Tego nie wiedziałem

> nie polecaj takich rzeczy. Odmę można puścić co najwyżej do odpowiedniego, bezpiecznego zbiornika w

> komorze silnika.

No to oprócz dolotu nic nie pozostaje

Napisano

> Szczególnie

> inteligenta pewnie z marketingu, który wymyślił wymianę oleju co 30 kkm. Nie producentów

> poszczególnych części.

Jeśli mamy być dokładni, to w nowej lagunie przeglądy są co 60 kkm/24 m-ce.

Ma to i swoje plusy, bo w większości wypadków przegląd wypadnie już po gwarancji, więc nie będzie jak zgłosić ew usterek :-)

Napisano

> Jeśli mamy być dokładni, to w nowej lagunie przeglądy są co 60 kkm/24 m-ce.

Wymiana oleju co 60 kkm? icon_eek.gif I Renault daje tylko 2 lata gwarancji?

Napisano

> Wymiana oleju co 60 kkm? I Renault daje tylko 2 lata gwarancji?

A może i faktycznie, na nowego laksom jest 36/100.

Ale przeglądy co 60/24.

Z drugiej strony - wiesz...

Parę lat temu w dizlu std była wymiana oleju co 7500 km (siedem i pół tysiąca km) i jakoś nikt nie płakał.

Standardy się zmieniają.

Napisano

> A może i faktycznie, na nowego laksom jest 36/100.

No to standardowo, chociaż niektórzy producenci dają bez limitu kilometrów wink.gif

> Ale przeglądy co 60/24.

Jednak IMHO 60 kkm bez zmiany oleju to przesada...

> Z drugiej strony - wiesz...

> Parę lat temu w dizlu std była wymiana oleju co 7500 km (siedem i pół tysiąca km) i jakoś nikt nie

> płakał.

> Standardy się zmieniają.

Standardy, ale i marketing również. Jak inaczej wytłumaczyć, że ten sam samochód z tym samym silnikiem w róznych krajach ma wymianę oleju albo co 15kkm, albo co 20 wink.gif

Napisano

> No to standardowo, chociaż niektórzy producenci dają bez limitu kilometrów

> Jednak IMHO 60 kkm bez zmiany oleju to przesada...

> Standardy, ale i marketing również. Jak inaczej wytłumaczyć, że ten sam samochód z tym samym

> silnikiem w róznych krajach ma wymianę oleju albo co 15kkm, albo co 20

Różne warunki eksploatacji i czasami różny olej.

Napisano

> Juz Cie kolega oswiecil wiec polecalbym jednak najpierw sprawdzac a potem dopiero sie smiac.

"Mądrze dołączany" to jednak wciąż nie to samo co stały na torsenach...

Napisano

> Jeśli mamy być dokładni, to w nowej lagunie przeglądy są co 60 kkm/24 m-ce.

Tylko wymiany oleju są w zależności od silnika co 20-30 kkm lub co rok. I nie wolno lać nic gorszego od syntetyka. A W 2001 dopuszczali półsyntetyk co 30 kkm w dCi.

> Ma to i swoje plusy, bo w większości wypadków przegląd wypadnie już po gwarancji, więc nie będzie

> jak zgłosić ew usterek :-)

Ale na tych nie eksperymentowali więc jest szansa że pojeżdżą długo. Zresztą nie słychać o jakiś typowych usterkach. Ale pożyjemy, zobaczymy.

Napisano

> "Mądrze dołączany" to jednak wciąż nie to samo co stały na torsenach...

No jesli caly czas mamy chocby 5% na tyle to jest staly jakby nie patrzec. Ze gorszy niz torsen to inna sprawa.

Napisano

> A ja sie zawsze zastanawiałem dlaczego w Lexusie jest tyle wtryskiwaczy (po jednym w dolocie i w

> cylindrze - razem 16)

AKurat tam idzie o coś innego. Taki układ znacząco poprawia throttle response.

Napisano

> AKurat tam idzie o coś innego. Taki układ znacząco poprawia throttle response.

Ale przy okazji także myje dolot z syfu.

Lexus-3_6-3.JPG

Napisano

> Ale przy okazji także myje dolot z syfu.

A to też ok.gif również pomaga zmniejszyć obciążenie termiczne zaworów ssących chłodząc je.

Napisano

> Tylko wymiany oleju są w zależności od silnika co 20-30 kkm lub co rok. I nie wolno lać nic

> gorszego od syntetyka.

Taaa - w Masterze 2,3 dCi jest jak byk - 40/24.

Bez wymiany oleju w międzyczasie.

Z tą laguną to mam info z niepewnego źródła, ale obstawiam, że też bez wymiany w międzyczasie.

> A W 2001 dopuszczali półsyntetyk co 30 kkm w dCi.

Zależy jakich :-)

W przypadku 2,0 z interwałem co 60 kkm to obstawiam, że niestety bez olejów LL się nie obejdzie.

Napisano

> No jesli caly czas mamy chocby 5% na tyle to jest staly jakby nie patrzec. Ze gorszy niz torsen to

> inna sprawa.

Yhy.

Ale co do zasady nie jest to 4x4 w rozumieniu ludzi, których wiedza wykracza nieco ponad cielęcy zachwyt nad samochodem w aspektach abeesu, erdeesu, elektroszybu i innego czterywudu i którzy nie utożsamiają koncepcji "suf" z koncepcją "samochód terenowy".

Samochodów stricte 4x4 to dziś naprawdę ze świecą szukać.

Napisano

> Samochodów stricte 4x4 to dziś naprawdę ze świecą szukać.

99% ludzi nie potrzebuje klasycznego 4x4 - prawie nikt już nie zjeżdża z asfaltowych dróg. Za to wiele osób jeździ w deszczu i śniegu i tam wszelkie te XWD, AWD, Haldexy itp. są znacznie lepsze niż klasyczny 4x4 z blokowanymi mechanizmami różnicowymi.

Napisano

> 99% ludzi nie potrzebuje klasycznego 4x4 - prawie nikt już nie zjeżdża z asfaltowych dróg. Za to

> wiele osób jeździ w deszczu i śniegu i tam wszelkie te XWD, AWD, Haldexy itp. są znacznie

> lepsze niż klasyczny 4x4 z blokowanymi mechanizmami różnicowymi.

Bardzo odważne stwierdzenie... Szczególnie że pada ze strony osoby otwarcie mówiącej, że lubi sportową jazdę i ceni dobre właściwości jezdne auta...

Napisano

> Bardzo odważne stwierdzenie... Szczególnie że pada ze strony osoby otwarcie mówiącej, że lubi

> sportową jazdę i ceni dobre właściwości jezdne auta...

Entuzjaści są w tym 1% smile.gif

Napisano

> Yhy.

> Ale co do zasady nie jest to 4x4 w rozumieniu ludzi, których wiedza wykracza nieco ponad cielęcy

> zachwyt nad samochodem w aspektach abeesu, erdeesu, elektroszybu i innego czterywudu i którzy

> nie utożsamiają koncepcji "suf" z koncepcją "samochód terenowy".

> Samochodów stricte 4x4 to dziś naprawdę ze świecą szukać.

Jesli rozpatrujemy w sensie konstrukcyjnym to faktycznie, uklad ten nie ma stalego mechanicznego polaczenia przodu i tylu. Jedynie stale przenosi moc. Ale to naprawde juz dywagacje akademickie. I zeby nie bylo to nie bronie ani VW ani haldexa, bo oba niespecjalnie lubie grinser006.gif

Napisano

> Bardzo odważne stwierdzenie... Szczególnie że pada ze strony osoby otwarcie mówiącej, że lubi

> sportową jazdę i ceni dobre właściwości jezdne auta...

Nie wiesz, że tu każdy należy do tego 1% "wybrańców"?

Napisano

> Nie wiesz, że tu każdy należy do tego 1% "wybrańców"?

Nie, nie.tutaj każdy jest ekologiczny i oszczędny.

Napisano

> Nie, nie.tutaj każdy jest ekologiczny i oszczędny.

Ekologiczny w sensie że utylizuje złom po dziadku z niemiec?

Napisano

> Nie, nie.tutaj każdy jest ekologiczny i oszczędny.

Ale jest też najlepszym na świecie kierowcą pośród głąbów:

"Kierowcy dzielą się na baranów jadących wolniej ode mnie i idiotów jadących szybciej ode mnie".

Napisano

> Ekologiczny w sensie że utylizuje złom po dziadku z niemiec?

W sensie że oszczędza surowce zużywając minimalne ilości paliwa. Naturalnie na emisję też się przekłada.

Napisano

> "i idiotów jadących szybciej ode mnie".

A tych to nie znam... palacz.gif

Napisano

> Nieplanowana i kosztowna.

to moze i owszem smile.gif

ale cos co mnie nie zatrzymuje na drodze --uznaje za błachą usterke ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ale cos co mnie nie zatrzymuje na drodze --uznaje za błachą usterke

No nie wiem. Moja stara Laga też nigdy nie wracała na lawecie. Woziła mnie dużo i w różne dziwne miejsca. Ale powiedzieć o niej że była bezawaryjna byłoby ogromnym nadużyciem.

Napisano

> 99% ludzi nie potrzebuje klasycznego 4x4 - prawie nikt już nie zjeżdża z asfaltowych dróg. Za to

> wiele osób jeździ w deszczu i śniegu i tam wszelkie te XWD, AWD, Haldexy itp. są znacznie

> lepsze niż klasyczny 4x4 z blokowanymi mechanizmami różnicowymi.

A mogę zapytać dlaczego? Z czystej ciekawości. Bo mi się zawsze wydawało że proste, mechaniczne rozwiązanie jest najbardziej przewidywalne.

Napisano

> Haldex od 4 generacji (czyli chyba od 2007) to stały napęd 4x4.

> Inicjalnie ma tylne koła spięte 5-10%, jest w stanie przenieść 100% momentu na oś z przyczepnością

> i do 85% momentu na koło z przyczepnością.

> W trakcie jazdy nie do odróżnienia dla większości ludzi od starych napędów "mechanicznych".

bardzo dziękuję za jak zawsze bardzo merytoryczną wypowiedź skromny.gif

Napisano

hmmm

a w tdiku albo lpgiku tez tak sie zasyfiaja zawory?

Przecierz tam tez nie ma co ich myc hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.