Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie robicie akcji save saab II?

Featured Replies

Napisano

http://autokult.pl/2011/09/09/saab-to-juz-jest-koniec

Nie to żebym miał coś do saaba czy posiadaczy saaba tylko po prostu te wszystkie akcje organizowane przez szaraczków gdzieś w jakiejś zapyziałej dziurze, niemające najmniejszego wpływu na obiekt protestu... to jest po prostu żenada. Tak samo jak pomysł blokowania stacji paliw, bunt przeciw produktom Nestle itp...

Napisano

Lucy kiedyś dobrze napisał; ludzie teraz chcą tanio i dobrze! A tak nie ma, jest albo, albo. Saab jest jednym z producentów, który chciał do końca dobrze, ale gawiedź wybrała inne, tańsze rozwiązania. I tyle. Mają to, co chcą, czyli badziewne wykończenia, tanie plastiki made in China itp. itd.

ps.

Nie to, żebym bronił Luckowego Audi 80, ale naprawdę tak to wygląda.

Napisano
  • Autor

> Lucy kiedyś dobrze napisał; ludzie teraz chcą tanio i dobrze! A tak nie ma, jest albo, albo. Saab

> jest jednym z producentów, który chciał do końca dobrze, ale gawiedź wybrała inne, tańsze

> rozwiązania. I tyle. Mają to, co chcą, czyli badziewne wykończenia, tanie plastiki made in

> China itp. itd.

> ps.

> Nie to, żebym bronił Luckowego Audi 80, ale naprawdę tak to wygląda.

No bo jak ktoś ma kasę to kupuje jeszcze bardziej wypaśne fury a jak nie ma to kupuje badziew...

Nie wiem, mi tam saaba jakoś nie szkoda, siakiś nijaki taki był.

Napisano

> No bo jak ktoś ma kasę to kupuje jeszcze bardziej wypaśne fury a jak nie ma to kupuje badziew...

> Nie wiem, mi tam saaba jakoś nie szkoda, siakiś nijaki taki był.

Samochody mogły się podobać lub nie, natomiast jest faktem, że większość podstawowych rozwiązań stosowanych w nowoczesnych samochodach wymyślili inżynierowie SAABa.

Napisano
  • Autor

> Samochody mogły się podobać lub nie, natomiast jest faktem, że większość podstawowych rozwiązań

> stosowanych w nowoczesnych samochodach wymyślili inżynierowie SAABa.

To coś jak Polacy. Dużo wynaleźli - mało na tym zarobili.

Napisano

> Nie wiem, mi tam saaba jakoś nie szkoda, siakiś nijaki taki był.

Nijaki? Jedna z nielicznych marek którą nawet laikowi trudno pomylić z inną na ulicy smile.gif Pewnie sporo można zarzucić Saabowi, ale raczej nie nijakość.

Napisano

> Nijaki? Jedna z nielicznych marek którą nawet laikowi trudno pomylić z inną na ulicy Pewnie sporo

> można zarzucić Saabowi, ale raczej nie nijakość.

mieli w swojej historii taki fajny model 600 ok.gif nie do pomylenia z niczym innym cfaniaczek.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> mieli w swojej historii taki fajny model 600 nie do pomylenia z niczym innym

Musiałbyć zaje...fajny skoro nigdy o nim nie słyszałem grinser006.gif

Powtórzę jeszcze raz - nijakość i to nie wszystko. Saab to auta nie wiadomo dla kogo. Ani dla szaraka ani dla bogacza. Mówię o Polsce bo nie znam mentalności ludzi w innych krajach.

Napisano

Powiedzial to uzytkownik Fiata Uno...

Generalnie rewelacyjnie wyrozniajace sie auto, konserwatywny design... Od bardzo dawna spogladam na nie z zamilowaniem, teraz bede mial okazje przekonac sie na wlasnej skorze z czym to sie je...

Napisano

> Musiałbyć zaje...fajny skoro nigdy o nim nie słyszałem

znaczy jak Glaca nie słyszał to go nie było facepalm%5B1%5D.gif

old.gif zostajesz od dziś moim motoguru panic.gif

Napisano

> Saab

> jest jednym z producentów, który chciał do końca dobrze, ale gawiedź wybrała inne, tańsze

> rozwiązania. I tyle. Mają to, co chcą, czyli badziewne wykończenia, tanie plastiki made in

> China itp. itd.

A może wręcz przeciwnie... Saab chciał wcisnąć klientom "badziewną" jakość na poziomie Opla w cenie Audi. A klienci powiedzieli, że nie będą dopłacać do 30% do ceny Vectry żeby mieć to samo auto (Saab 9-3) w innym opakowaniu.

Napisano

> Musiałbyć zaje...fajny skoro nigdy o nim nie słyszałem

IMHO gdybys je zobaczył to wiedział byś że znasz to auto doskonale ok.gif

W Polsce ich się nie spotykało frown.gif

> Powtórzę jeszcze raz - nijakość i to nie wszystko. Saab to auta nie wiadomo dla kogo. Ani dla

> szaraka ani dla bogacza. Mówię o Polsce bo nie znam mentalności ludzi w innych krajach.

Drogie i skomplikowane wymiany rozrządów w oryginalnych szwedzkich opracowaniach etc ok.gif Saab był dobry na podzespołach doskonałego producenta i projektanta części jakim niewątpliwie jest niemiecki OPEL ok.gif

Napisano

> fajny model 600 nie do pomylenia z niczym innym

chyba pomyliłeś z modelem 99 hmm.gif 900 hmm.gif

bo 600 był dokładnie nijaki 30.GIF

ale naprawdę fajny był 750

Napisano

> chyba pomyliłeś z modelem 99

w swojej historii ta marka miała wiele pięknych modeli ok.gif

Sam po dzień dzisiejszy jestem zauroczony kilkoma modelami saaba i "toczydła" ok.gif

> bo 600 był dokładnie nijaki

chyba pomyliłeś z modelem 900 , 600 był ..... wygooglaj sobie ok.gif

Napisano

> chyba pomyliłeś z modelem 900 , 600 był ..... wygooglaj sobie

lancia ze znaczkiem saaba nie podoba mi się sick.gif - taki trochę ładniejszy golf beksa.gifbiglaugh.gif

Napisano

> lancia ze znaczkiem saaba nie podoba mi się - taki trochę ładniejszy golf

dlatego wspomniałem o wyjątkowości pewnych modeli.

Lancia ale za to ribbon.gif Delta trophy.gif Najlepsze rajdowe auto wszech czasów ok.gif

Napisano

> To coś jak Polacy. Dużo wynaleźli - mało na tym zarobili.

A tak z ciekawości - co myśmy wymyślili, jeżeli chodzi o samochody? hmm.gif

Napisano

> A tak z ciekawości - co myśmy wymyślili, jeżeli chodzi o samochody?

samochód rozkładany jednym kluczem ok.gif

silnik z wirującym tłokiem - Różycki,

etc

Napisano

> samochód rozkładany kluczem 10

Nie rozumiem hmm.gif

> silnik z wirującym tłokiem - Różycki,

Ten, który w 1588 roku opisał Ramelli? hmm.gif

Napisano

> Nie rozumiem

był pewien polski konstruktor co stworzył w pierwszej połowie XX w samochód rozkręcany-skręcany 1 kluczem ok.gif

> Ten, który w 1588 roku opisał Ramelli?

Projekt Różyckiego był wyjątkowy ok.gif wielu mówi że Wankel go przechytrzył...

Taki Wars np. to też piękne nieco stylizowane na doskonałej niemieckiej konstrukcji Opla Kadeta auto. IMHO Moskwicz podejrzał jego plany bo ich model bardzo podobny do Warsa był.

Napisano

> był pewien polski konstruktor co stworzył w pierwszej połowie XX w samochód rozkręcany-skręcany 1

> kluczem

A to muszę poczytać ok.gif Ale nic z tego nie wyszło, nie? wink.gif

> Projekt Różyckiego był wyjątkowy wielu mówi że Wankel go przechytrzył...

Nie zapominajmy też o turbince Kowalskiego old.gif

> Taki Wars np. to też piękne nieco stylizowane na doskonałej niemieckiej konstrukcji Opla Kadeta

> auto. IMHO IŻ podwędził jego plany bo ich model bardzo podobny do Warsa był.

Możesz jaśniej, bo to zdanie jest niezrozumiałe? hmm.gif

Napisano

> A to muszę poczytać Ale nic z tego nie wyszło, nie?

w jakiejś prasie branżowej czytałem o tym fenomenie że auto było rozbieralne jednym kluczem i było to auto na wzór Fordów T czyli lata 20 lata 30 ok.gif

> Nie zapominajmy też o turbince Kowalskiego

i ciągle niedocenianym Łągiewce old.gif

> Możesz jaśniej, bo to zdanie jest niezrozumiałe?

Wars - kompakt FSO który jako dzieciak naocznie widziałem na jednej z giełd samochodowych podczas jego prezentacji. Model rosyjskiego producenta do złudzenia przypominał koncept Warsa zlosnik.gif , no ale może wtedy była poprostu taka moda niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> znaczy jak Glaca nie słyszał to go nie było

Fajnie to sobie przetłumaczyłeś spineyes.gif

> zostajesz od dziś moim motoguru

Wow - po jednym zdaniu?

Napisano
  • Autor

> Powiedzial to uzytkownik Fiata Uno...

Mam też ursusa c-330 i pół lublinka skrzyniowego tylko, że.... co to ma do rzeczy?

Posiadanie czegoś a zainteresowania to raczej dwie różne sprawy (chyba, że się jest szejkiem).

> Generalnie rewelacyjnie wyrozniajace sie auto, konserwatywny design... Od bardzo dawna spogladam na

> nie z zamilowaniem, teraz bede mial okazje przekonac sie na wlasnej skorze z czym to sie je...

Widzisz, to są już upodobania, gusta, opinie - ja wyraziłem swoją - Ty swoją, nie widzę usprawiedliwienia dla tych szyderczych wypowiedzi w moim kierunku.

Napisano
  • Autor

> A tak z ciekawości - co myśmy wymyślili, jeżeli chodzi o samochody?

Pewnie nic. Ja pisałem o wynalazkach w ogóle.

Napisano
  • Autor

> A może wręcz przeciwnie... Saab chciał wcisnąć klientom "badziewną" jakość na poziomie Opla w cenie

> Audi. A klienci powiedzieli, że nie będą dopłacać do 30% do ceny Vectry żeby mieć to samo auto

> (Saab 9-3) w innym opakowaniu.

Ależ jak możesz yikes.gif

Przecież to:

Quote:

Generalnie rewelacyjnie wyrozniajace sie auto, konserwatywny design...

a to już wytarczający argument by nie zaglądać pod maskę i pod podwozie hehe.gif

Napisano
  • Autor

> dlatego wspomniałem o wyjątkowości pewnych modeli.

> Lancia ale za to Delta Najlepsze rajdowe auto wszech czasów

Zaraz panowie bo się gubię, chcecie powiedzieć coś w stylu:

Saab robił piękne, wyjątkowe auta - np. lancię deltę. hehe.gifhehe.gif

Napisano

> Zaraz panowie bo się gubię, chcecie powiedzieć coś w stylu:

> Saab robił piękne, wyjątkowe auta - np. lancię deltę.

przez 2 lata zlosnik.gif to produkowali ok.gif

linka

Napisano

> Powiedzial to uzytkownik Fiata Uno...

powiedział to użytkownik francuskiego auta

LOLZ

Napisano

> dlatego wspomniałem o wyjątkowości pewnych modeli.

> Lancia ale za to Delta Najlepsze rajdowe auto wszech czasów

znaczy że Saaba warto zapamiętać nie za Saaba 9-3 a za Lancie Delte ?

ps. Evo beggs to differ

Napisano

Paskudne bezjajeczne samochody, niech odchodzą w pokoju bez żalu z mojej strony. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem zlosnik.gif.

Napisano

> znaczy że Saaba warto zapamiętać nie za Saaba 9-3 a za Lancie Delte ?

Saab wybrał niewłaściwą drogę. Miał doskonały model Lancii ok.gif miał wyśmienite podzespoły GM - OPEL a skończyło się tak a nie inaczej buu.gif

Napisano

> Zaraz panowie bo się gubię, chcecie powiedzieć coś w stylu:

> Saab robił piękne, wyjątkowe auta - np. lancię deltę.

podobnie jak dacia robi nissana , fiat citroena i tak dalej

Napisano

> lancia ze znaczkiem saaba nie podoba mi się - taki trochę ładniejszy golf

A co tam bylo z Lancii poza plyta podlogowa?

Edit: doczyytalem, ze idzie o 900 a nie 9000 wink.gif

Napisano
  • Autor

> podobnie jak dacia robi nissana , fiat citroena i tak dalej

Ja wiem jak to się odbywa i odbywało u saaba - piszę, że śmiesznie brzmi, że jednym z ciekawszych saabów była lancia.

Napisano

> Saab wybrał niewłaściwą drogę. Miał doskonały model Lancii

Tzn? Uwazasz ze aby sie ratowac powinni do budy Delty ladowac jakis badziew produkcji Opla?

Wybacz, ale w tamtych latach opel nie mial silnika konkurencyjnego dla tego co siedzialo wmkolejnych generacjach najmocniejszej Delty.

miał wyśmienite podzespoły GM - OPEL a

> skończyło się tak a nie inaczej

Znaczy kiedy Saab sprzedawal Lancie to rownoczesnie mial podzespoly Opla? blush.gif

Napisano
  • Autor

> powiedział to użytkownik francuskiego auta

> LOLZ

Cicho, morda. Ty też masz uno - nie masz prawa głosu.

Nie możemy się wypowiadać na tematy "prawdziwych" samochodów hehe.gif

Napisano

> Tzn? Uwazasz ze aby sie ratowac powinni do budy Delty ladowac jakis badziew produkcji Opla?

nie znasz się zlosnik.gif

IMHO mogli kontynuować wątek z Lancią i dalej montować doskonałe podzespoły Opla

> Wybacz, ale w tamtych latach opel nie mial silnika konkurencyjnego dla tego co siedzialo

> wmkolejnych generacjach najmocniejszej Delty.

Sport to tylko promil produkcji. Liczą się modele codziennego użytku ok.gif

> Znaczy kiedy Saab sprzedawal Lancie to rownoczesnie mial podzespoly Opla?

Źle to Szwedzi rozegrali. Mogli stworzyć hybrydę Lancii i Opla w latach 90' ale byli zbyt krótkowzroczni

Napisano
  • Autor

> Sport to tylko promil produkcji.

Ale mega dźwignia reklamowa.

Napisano

> nie znasz się

Zapewne. Wymien zatem prosze jakis konkurencyjny silnik Opla produkowany miedzy 1980 i 1990.

> IMHO mogli kontynuować wątek z Lancią i dalej montować doskonałe podzespoły Opla

Jak wyzej - wskaz ten doskonaly silnik Opla, ktory mozna bylo montowac alternatywnie.

> Sport to tylko promil produkcji. Liczą się modele codziennego użytku

W wypadku Delty bylo inaczej. Sprawdz ile modeli z silnikiem turbo i napedem na 4 kola sie lacznie sprzedalo. Pozniej przekonasz sie, ze sam naped i silnik napedzal nie tylko Lancie, ale rowniez Alfe i Fiata.

> Źle to Szwedzi rozegrali. Mogli stworzyć hybrydę Lancii i Opla w latach 90' ale byli zbyt

> krótkowzroczni

Nie obraz sie, ale z czego ta hybryda? W latach '90 Delta byla konstrukcja bedaca na rynku juz ponad 10 lat. Byla przestarzala i miala swoje wady.

Mam dziwne wrazenie, ze na sile probujesz nam wmowic, ze w tamtych latach Opel mial jakis ciekawy silnik ktory moglby konkurowac z TwinCamem Lampredi'ego - tyle, ze jeszcze nie udalo Ci sie w google znalesc jaki to silnik hehe.gif

Napisano

> Zapewne. Wymien zatem prosze jakis konkurencyjny silnik Opla produkowany miedzy 1980 i 1990.

Silnik z Kadetta GSI

> Jak wyzej - wskaz ten doskonaly silnik Opla, ktory mozna bylo montowac alternatywnie.

> W wypadku Delty bylo inaczej. Sprawdz ile modeli z silnikiem turbo i napedem na 4 kola sie lacznie

> sprzedalo. Pozniej przekonasz sie, ze sam naped i silnik napedzal nie tylko Lancie, ale

> rowniez Alfe i Fiata.

> Nie obraz sie, ale z czego ta hybryda? W latach '90 Delta byla konstrukcja bedaca na rynku juz

> ponad 10 lat. Byla przestarzala i miala swoje wady.

> Mam dziwne wrazenie, ze na sile probujesz nam wmowic, ze w tamtych latach Opel mial jakis ciekawy

> silnik ktory moglby konkurowac z TwinCamem Lampredi'ego - tyle, ze jeszcze nie udalo Ci sie w

> google znalesc jaki to silnik

Miałem awarie sprzętową i dopiero teraz ponownie się zalogowałem.

Napisano

> Silnik z Kadetta GSI

Czekaj, czekaj? Mowisz o 2,0 8v 115KM? Czy o 2,0 16v 150?

A teraz wykaz mi ich wyzszosc nad 2,0 8v/16v turbo o mocy od circa 180 do 220KM?

Napisano
  • Autor

> Czekaj, czekaj? Mowisz o 2,0 8v 115KM? Czy o 2,0 16v 150?

> A teraz wykaz mi ich wyzszosc nad 2,0 8v/16v turbo o mocy od circa 180 do 220KM?

Dużo wyraźniej słychać było panewki u opla hehe.gif

Napisano

> Cicho, morda. Ty też masz uno - nie masz prawa głosu.

> Nie możemy się wypowiadać na tematy "prawdziwych" samochodów

no w sumie racja rotfl.gif

Napisano

Doskonały, trwały ponadczasowy silnik ok.gif

> A teraz wykaz mi ich wyzszosc nad 2,0 8v/16v turbo o mocy od circa 180 do 220KM?

moc to nie wszystko

Napisano

> C20XE

> Poczytaj więcej:

> http://grupab.vdclan.com/content/view/62/2/

Mowimy o seryjnych silnikach a nie o tym co gdzies tam montowano. Rownie dobrze mozna by podstawic silnik z Delty S4 czy TriFlux.

Prawda jest taka, ze nawet jesli Opel cos w magaznych/laboratoriach mial i nawet jesli bylo to genialne to nie bylo w stanie nawiazac walki z Lancia - a przynajmniej nie na drodze bo zwyczajnie na droge nie trafilo lub trafilo jedynie do testow itp.

Historia juz kilka razy pokazala, ze owszem - bywaja projekty genialne. Czasami nawet sie je probuje produkowac. Tyle, ze o ich sukcesie swiadczy sprzedaz i wyniki w sporcie. Mozna powiedziec, ze tak samo jest z silnikiem TriFlux - co z tego, ze jest genialny skoro nigdy sie nie przebl do produkcji seryjnej. Rownie dobrze moglby nie istaniec a i tak nikt by po nim nie plakal.

Dlatego tez podtrzymuje swoje zdanie - wsrod seryjnie produkowanych silnikow w tamtych latach Opel nie mial nic. Pozniej pojawils ie LET i to by juz mogla byc alternatywa dla TwinCama ok.gif

Napisano

Dobra 180konna lancia 8v nie jedzie. Wersja 220 już jakoś sie odpycha ale jak Lancia wprowadziła 16V to Opel miał C20LET który miał 205Km i też napęd 4x4 (Calibra, Vectra).

Więc nie mów o jakiejś gigantycznej przepaści czy kosmicznej technologii w Lanciach.

Napisano

> Doskonały, trwały ponadczasowy silnik

A pod jakim wzgledem przewyzsza silnik o ktorym pisze?

> moc to nie wszystko

I wlasnie dlatego Saab uzyl bardzo trwalego, oszczednego i ponadczasowego silnika 1,5 produkcji Fiata skromny.gif

Napisano

> A pod jakim wzgledem przewyzsza silnik o ktorym pisze?

obsługi i kosztów napraw ok.gif

> I wlasnie dlatego Saab uzyl bardzo trwalego, oszczednego i ponadczasowego silnika 1,5 produkcji

> Fiata

ja tam Fiata też poważam w końcu kooperuje z Oplem, a z Oplem współpracują tylko najlepsze światowe marki ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.