Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie robicie akcji save saab II?

Featured Replies

Napisano

Były seryjne silniki 2.0 8v 138Km w kadettach.

Później były XEki od bodajże 1987 roku. To że opel nie budował rajdówek nie oznacza że nie było tam dobrych silników.

Napisano

> Dobra 180konna lancia 8v nie jedzie.

To czy jedzie czy nie nie ma znaczenia. Czy Opel mial jakis konkurencyjny model?

Bo jakos nie pamietam zeby w ofercie Opla w 1987roku bylo auto robiace setke w 6,6 sekundy (Integrale 8v). Naturalnie jesli sie myle to mnie popraw.

Owszem, HF4WD potrzebowala cale 7,8 sekundy na osiagniecie pierwszej setki.

Coz, jesli w Twojej opinii auto klasy C (seryjne!) robiace setke w w 6,6 "nie jedzie" to jakie konkurencyjne auto z tej klasy aut "jedzie"?

>Wersja 220 już jakoś sie odpycha ale jak Lancia wprowadziła

> 16V to Opel miał C20LET który miał 205Km i też napęd 4x4 (Calibra, Vectra).

I wlasnie dlatego pisze, ze LET byl chyba jednynym seryjnie produkowanym silnikiem Opla, ktory moglby zastapic to co siedzialo w Lanci.

> Więc nie mów o jakiejś gigantycznej przepaści czy kosmicznej technologii w Lanciach.

Nigdzie nie pisalem o "kosmicznej technologii Lancii". Prawda jest jednak taka, ze w tamtych latach Lancia byla zaawansowana technicznie wzgledem wielu innych producentow. Moze nie w sensie, ze ich rozwiazania byly jakies rewolucyjne - bardziej szlo o to, ze np nkt nie montowal takich rozwiazan do aucie kompaktowym. Bo o ile doladowany silnik benzynowy byl zarezerwowany dla najmocniejszych modelit o np tylne zawieszenie bylo niezmienione w kazdej Delcie.

Co do przepasci czy tez jej braku - konkurencja dla Delty byl Kadett. I faktem jest, ze najmocniejszy Kadett byl duzo wolniejszy od najmocniejszej Delty. Tego podwazyc sie nie da. Natomiast czy Delta byla wolna czy szybka? Coz, w porownaniu do czego byla wolna?

Napisano

> obsługi i kosztów napraw

Koszta napraw? to on sie psul? shocked.gif

> ja tam Fiata też poważam w końcu kooperuje z Oplem, a z Oplem współpracują tylko najlepsze światowe

> marki

Stary, powiedz, Ty tak na serio i na trzezwo czy sobie jaja robisz?

I od kiedy tak masz? hmm.gif

Napisano

> Były seryjne silniki 2.0 8v 138Km w kadettach.

A to nie wiedzialem. Myslalem, ze najmocniejsze byly 115KM.

> Później były XEki od bodajże 1987 roku. To że opel nie budował rajdówek nie oznacza że nie było tam

> dobrych silników.

Zauwaz, ze ja nie twierdze, ze Opel buduje zle silniki - ja tylko podwazam to co napisal nasz etatowy fan Opla. Najpierw pisal, ze silnik 1,5 w Delcie byl zbyt slaby i bledem Szwedow bylo niewykorzystanie silnikow Opla (w domysle, lepiej Opla niz Fiata). Ja tylko zwracam uwage, ze do czasu pojawienia sie LETa Opel nie mial silnika mogacego byc alternatywa dla tego co bylo w Delcie. Nie dlatego, ze robi silniki zle - dlatego, ze zwaczajnie nie mieli w palecie seryjnie produkowanych silnikow jakiejs doladowanej jednostki mogacej napedzac Delte sprawniej niz to co wlozyli tam Wlosi.

Pokoj?

Napisano

> Koszta napraw? to on sie psul?

wyeksploatowały się z czasem frown.gif

> Stary, powiedz, Ty tak na serio i na trzezwo czy sobie jaja robisz?

mam sentyment i do Fiata i do Opla - pisze obiektywnie ok.gif Ani Lancią ani Kadettem nie gardzę ok.gif

Lancia delta to najdoskonalsze i najlepsze auto w historii rajdów samochodowych i nikt nigdy już tego nie zmieni ok.gif

> I od kiedy tak masz?

indywidualizm ok.gif

Napisano

> ja tam Fiata też poważam w końcu kooperuje z Oplem, a z Oplem współpracują tylko najlepsze światowe

> marki

Np. jakie? grinser006.gif

Napisano

> A może wręcz przeciwnie... Saab chciał wcisnąć klientom "badziewną" jakość na poziomie Opla w cenie

> Audi. A klienci powiedzieli, że nie będą dopłacać do 30% do ceny Vectry żeby mieć to samo auto

> (Saab 9-3) w innym opakowaniu.

Ale Fiat zrobił to samo z Cromą .....

Ja dobrze wspominam Saaba bo mam dzieki niemu stacyjkę po środku tunelu w Fiacie hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> Lancia delta to najdoskonalsze i najlepsze auto w historii rajdów samochodowych i nikt nigdy już

> tego nie zmieni

Bardzo, ale to bardzo odważna teza smirk.gif

Napisano

> Np. jakie?

Lotus, Renault, Isuzu, Fiat etc....

Wszyscy liczący się producenci części motoryzacyjnych ok.gif

Opel jest natchnieniem dla wytwórców wielu części z zamiennika.

Napisano

> Bardzo, ale to bardzo odważna teza

nigdy już nie doczekamy jednego modelu który będzie przez taki czas triumfował na najwyższych stopniach podium. Kolejne evolucje subaryn i mitsubishi to tylko triumf marki a nie jednego modelu.

Napisano

> Bardzo, ale to bardzo odważna teza

Patrzac na ilosc wygranych rajdow/ilosc tytulow mistrzowskich w klasyfikacji konstruktorow to raczej prawdziwa teza. japonczycy nie mieli nicego co by sie pod tym wzgledem zblizylo do Delty.

Napisano
  • Autor

> opel

> tak cudny opel że diesla fiata pakuje

Tak cudny fiat, że wszystkie benzyniaki opla do cromy pakuje hehe.gif

Napisano
  • Autor

> nigdy już nie doczekamy jednego modelu który będzie przez taki czas triumfował na najwyższych

> stopniach podium. Kolejne evolucje subaryn i mitsubishi to tylko triumf marki a nie jednego

> modelu.

Świat się zmienił. Kiedyś im dłużej coś było niezmienne tym lepiej o sobie świadczyło.

Teraz brak zmian to murowana porażka... ale takie są wymogi użytkowników którzy nie chcą mieć "tego co sąsiad kupił pół roku temu" - ja chcę nowszy model facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Świat się zmienił. Kiedyś im dłużej coś było niezmienne tym lepiej o sobie świadczyło.

ok.gif dokładnie tak było ok.gif

> Teraz brak zmian to murowana porażka... ale takie są wymogi użytkowników którzy nie chcą mieć "tego

> co sąsiad kupił pół roku temu" - ja chcę nowszy model

dlatego najlepiej kupować nowy samochód.... w ostatnich dniach produkcji danego modelu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dokładnie tak było

> dlatego najlepiej kupować nowy samochód.... w ostatnich dniach produkcji danego modelu

W taki sposób kupiłem malucha (kurcze, w tym modelu ta zasada nie działała - nie był to sprzęt dopracowany hehe.gif) i uno też kupiłem na sam koniec produkcji, w grudniu 2002 i... no też cudów nie było hehe.gif ale... to nie są prawdziwe samochody tylko wyroby samochodopodobne (teraz nie żartuję) - dlatego trzeba przyłożyć serca i doprowadzić do czegoś co jedzie jak należy grinser006.gif

Napisano

> To coś jak Polacy. Dużo wynaleźli - mało na tym zarobili.

Nie tylko Polacy, sporo firm po świecie, które opracowały pionierskie technologie, już nie istnieje. Zostały zjedzone przez cwaniaków.

Napisano

> W taki sposób kupiłem malucha (kurcze, w tym modelu ta zasada nie działała - nie był to sprzęt

maluchy i kanty były od 2 str zlosnik.gif Tam się dopasowywało części pod koniec produkcji do danego auta zlosnik.gif

> dopracowany ) i uno też kupiłem na sam koniec produkcji, w grudniu 2002 i... no też cudów nie

> było ale... to nie są prawdziwe samochody tylko wyroby samochodopodobne (teraz nie żartuję)

> - dlatego trzeba przyłożyć serca i doprowadzić do czegoś co jedzie jak należy

W Uno przynajmniej znałeś problemy mogące w nim wystąpić od kolegów którym to się już zdecydowanie wcześniej uaktywniło wink.gif

Napisano

> bo 600 był dokładnie nijaki =

nie pomylil zlosnik.gif

to Ty nie zrozumiales ironii ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> A to muszę poczytać Ale nic z tego nie wyszło, nie?

Nazwa robocza tego auta to CWST-1. A nie wyszło nic dlatego, że taki był warunek Fiata. Znaczy, że Fiat zainwestuje w produkcję swoich samochodów w Polsce pod warunkiem, że nic konkurencyjnego mu tu nie będzie się pałętać po rynku oslabiony.gif. A Polacy się zgodzili (no a ktoś mógł pomyśleć, że będzie inaczej?) i produkcja została zaniechana.

Napisano

> natomiast jest faktem, że większość podstawowych rozwiązań

> stosowanych w nowoczesnych samochodach wymyślili inżynierowie SAABa.

Przykładowo jakie ?

Napisano

> Przykładowo jakie ?

A choćby cewki zapłonowe siedzące wprost na świecach.

A wcześniej, jako pierwsi standardowo montowali pasy bezpieczeństwa. Pierwsi wprowadzili dwuobwodowy układ hamulcowy. Wycieraczki i spryskiwacze reflektorów. Filtr przeciwpyłkowy w kabinie. Zapłon adaptacyjny z czujnikiem spalania detonacyjnego. Bezazbestowe okładziny hamulcowe, itp., itd.

Napisano

> A tak z ciekawości - co myśmy wymyślili, jeżeli chodzi o samochody?

np. Renault Twingo, ktore swego czasu bylo przeciez hitem jesli chodzi o nowatorski desing 893goodvibes.gif

Napisano

> A wcześniej, jako pierwsi standardowo montowali pasy bezpieczeństwa.

Obawiam się, że pomyliłeś z Volvo.

Napisano

> Obawiam się, że pomyliłeś z Volvo.

Saab standardowo dawał pasy bezpieczeństwa w 1958 roku. Prawdopodobnie tylko biodrowe. Volvo jako pierwsze wprowadziło trzypunktowe pasy bezpieczeństwa w 1959 roku.

Napisano

> Saab standardowo dawał pasy bezpieczeństwa w 1958 roku. Prawdopodobnie tylko biodrowe. Volvo jako

> pierwsze wprowadziło trzypunktowe pasy bezpieczeństwa w 1959 roku.

Racja!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.