Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym doczyścić zderzaki po polerce/woskowaniu?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Po polerce pasta K2 okazalo sie ze zajechalem w niektore miejsca na zderzakach. zostaly po tym plamy. da sie to czyms wyczyscic?

Napisano

> Witam,

> Po polerce pasta K2 okazalo sie ze zajechalem w niektore miejsca na zderzakach. zostaly po tym

> plamy. da sie to czyms wyczyscic?

masz na myśli zwykłe czarne zderzaki? Przejedź jakimś czernidłem

Napisano
  • Autor

> masz na myśli zwykłe czarne zderzaki? Przejedź jakimś czernidłem

Tak, czarne. Tylko, że czarnidło przykryje mazy, potem one znowu wyjdą. Chodzi o to zeby je czyms zmyć

Napisano

> Tak, czarne. Tylko, że czarnidło przykryje mazy, potem one znowu wyjdą. Chodzi o to zeby je czyms

> zmyć

Praktycznie jest to niezmywalne. Polecam preparat "Bamp", latwo sie aplikuje i na dlugo zakrywa te mazy.

Napisano

> Witam,

> Po polerce pasta K2 okazalo sie ze zajechalem w niektore miejsca na zderzakach. zostaly po tym

Czyli była profesjonalnie przeprowadzona polerka, profesjonalnymi środkami? smirk.gif

Marne szanse, żebyś to wyczyścił.

Możesz przykryć czernidłami.

Możesz spróbować jak plastiki zareagują na podgrzanie opalarką.

Chyba najskuteczniejsze i najtrwalsze czernidło jakie znam to: Autobrite Black Dye

Ale nie wiem czy da się jeszcze kupić w małych opakowaniach.

Napisano
  • Autor

> Czyli była profesjonalnie przeprowadzona polerka, profesjonalnymi środkami?

> Marne szanse, żebyś to wyczyścił.

> Możesz przykryć czernidłami.

> Możesz spróbować jak plastiki zareagują na podgrzanie opalarką.

> Chyba najskuteczniejsze i najtrwalsze czernidło jakie znam to: Autobrite Black Dye

> Ale nie wiem czy da się jeszcze kupić w małych opakowaniach.

Polerka wyszla spoko, na zderzaki zaciągnąlem niechcący chociaz staralem sie uwazac. W sumie mazy nie sa wielkie, zauwazylem je pozniej. Jak ich nie usune nie bedzie tragedii ale jakby sie dalo...

Napisano

> Polerka wyszla spoko, na zderzaki zaciągnąlem niechcący chociaz staralem sie uwazac. W sumie mazy

> nie sa wielkie, zauwazylem je pozniej. Jak ich nie usune nie bedzie tragedii ale jakby sie

> dalo...

Spróbuj Nutellą, mówie serio wink.gif

Napisano

> Polerka wyszla spoko, na zderzaki zaciągnąlem niechcący chociaz staralem sie uwazac. W sumie mazy

> nie sa wielkie, zauwazylem je pozniej. Jak ich nie usune nie bedzie tragedii ale jakby sie

> dalo...

U mnie ocet nie pomógł, zadziałał płyn do mycia naczyń i szczoteczka. Słyszałem, że nutella pomaga itp. rzeczy.

Napisano

Ktoś kiedyś pisał o jakimś środku dostępnym w aptece.

Niestety nie pamiętam kto i jaki środek

Napisano

> Ktoś kiedyś pisał o jakimś środku dostępnym w aptece.

> Niestety nie pamiętam kto i jaki środek

Chyba silol-trzeba na forum astry spr(bo tam go polecali).Niestety u mnie po aptekach tego szukalem i nie mieli.

Napisano

> Chyba silol-trzeba na forum astry spr(bo tam go polecali).Niestety u mnie po aptekach tego szukalem

> i nie mieli.

silol byl uzywany zamiast plaka do nabłyszczania różnych plastikowych elementów, jednak został on wycofany z produkcji i w aptekach już go nie ma.

Napisano

> Witam,

czystym olejem silikonowym

Napisano

> silol byl uzywany zamiast plaka do nabłyszczania różnych plastikowych elementów, jednak został on

> wycofany z produkcji i w aptekach już go nie ma.

jakis miesiac temu kupiłem, w jednej aptece był od reki, a w drugiej mozna było zamówic na nastepny dzien. Koszt ok. 26 zł

Napisano

> Witam,

Turtle Ice Wax zlosnik.gif

Napisano

> Spróbuj Nutellą, mówie serio

to juz raczej wez margaryne albo olej bedzie taniej

Napisano
  • Autor

> czystym olejem silikonowym

Zrobilem probe olejem silikonowym, teraz trzeba poczekac na deszcz albo umyc zeby zobaczyc czy plamy zeszly. a tak przy okazji to wydaje mi sie ze olejem silikonowym mozna by po prostu przejechac zderzaki, efekt bedzie chyba podobny do tego jaki jest po uzyciu PLAK-u. Moze ktos probowal uzyc takiego oleju na zderzaki?

Napisano

> Zrobilem probe olejem silikonowym, teraz trzeba poczekac na deszcz albo umyc zeby zobaczyc czy

> plamy zeszly. a tak przy okazji to wydaje mi sie ze olejem silikonowym mozna by po prostu

> przejechac zderzaki, efekt bedzie chyba podobny do tego jaki jest po uzyciu PLAK-u. Moze ktos

> probowal uzyc takiego oleju na zderzaki?

można, ja to zawsze robię i ogólnie do czarnych plastików nie używam niczego poza czystym olejem silikonowym właśnie, jest 100x lepszy niż wszystkie dedykowane kosmetyki do plastików razem wzięte wink.gif To samo tyczy się uszczelek gumowych.

Najlepiej plastiki nasmarować i po 2-3 dniach umyć auto, nie wszystko 'wejdzie' w plastik i będzie on łapał brud, a niestety zostaje tłusty i brudzi przy dotknięciu.

Napisano

> Witam,

masło orzechowe (nie nutella, to nie masło orzechowe)

ewentualnie "magiczna gąbka" np. z Jana Niezbędnego

Napisano

> Witam,

Ja kiedyś zmyłam bez problemu pastę za pomocą zmywacza do paznokci.

Napisano

> Ja kiedyś zmyłam bez problemu pastę za pomocą zmywacza do paznokci.

yikes.gif i bez uszkadzania zderzaka, lakieru?

Przecież to jest mocny preparat

Napisano

> i bez uszkadzania zderzaka, lakieru?

> Przecież to jest mocny preparat

Owszem, bez uszkadzania, bo mam plastikowe czarne zderzaki.

Napisano
  • Autor

> można, ja to zawsze robię i ogólnie do czarnych plastików nie używam niczego poza czystym olejem

> silikonowym właśnie, jest 100x lepszy niż wszystkie dedykowane kosmetyki do plastików razem

> wzięte To samo tyczy się uszczelek gumowych.

> Najlepiej plastiki nasmarować i po 2-3 dniach umyć auto, nie wszystko 'wejdzie' w plastik i będzie

> on łapał brud, a niestety zostaje tłusty i brudzi przy dotknięciu.

to jeszcze pytanko: jakiego oleju używasz? takiego w spray-u? czy moze w butelce. ja innych niż w spray-u nie widziałem, a taki w spray-u pewnie nie za bardzo wydajny, tym bardzij ze plastiku w puncie 2 sporo.

Napisano

> to jeszcze pytanko: jakiego oleju używasz? takiego w spray-u? czy moze w butelce. ja innych niż w

> spray-u nie widziałem, a taki w spray-u pewnie nie za bardzo wydajny, tym bardzij ze plastiku

> w puncie 2 sporo.

w spray'u z lidla wink.gif

puszka spokojnie wystarcza na całe punto mk1 z czarnymi zderzakami, lusterkami, uszczelkami (3d) i jeszcze trochę zostaje.

nie psikaj z bliska miejsce w miejsce, najlepszy efekt daje ruch taki jak przy lakierowaniu - czyli zdecydowany, jednostajny.

Możesz potem jakimś kwadransie przetrzeć szmatką/gąbką niemniej po 2-3dniach dobrze jest przynajmniej opłukać auto myjką ciśnieniową

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.