Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porównaie ... celica VII czy hiundaj coupe

Featured Replies

Napisano

Który byście wybrali ( jaką wersję silnika itd ) i dlaczego ?

285342665-celica.jpg

285342665-hyundai-tiburon%282%29.jpg

Proszę o poważne odpowiedzi ok.gif

post-98802-14352514144454_thumb.jpg

Napisano

> Który byście wybrali ( jaką wersję silnika itd ) i dlaczego ?

Do czego auto ma służyć?

> Proszę o poważne odpowiedzi

Moim zdaniem jeśli już to najmocniejsze wersje obu aut.

Napisano

Tańszy - oba to takie pozerskie samochody - napęd na przód i niewielkie/słabe silniki (choć o ile pamietam to ten Hyundai miał chyba nawet jakiś V6). Choć moze jakby sie zastanowić to Celica jest lepsza - to Toyota z czasów kiedy jeszcze ta firma robiła niezawodne samochody. Wiec mój głos idzie na Celice.

Napisano

Tego Hultaja w wersji 2.0 aktualnie ma moja znajoma.

Tutaj był nawet wątek 'przed-zakupowy'.

Po kilku miesiącach można stwierdzić, że: wygląda*, nie jedzie**, nie psuje się*** zlosnik.gif

* - zdecydowanie najmocniejsza strona tego samochodu. Z zewnątrz moim zdaniem jest lepiej niż w przypadku wspomnianej przez Ciebie Toyoty. W środku wszystko jest w miarę nieźle spasowane, są 'smaczki' (czerwone przeszycia w czarnej skórze), są zgrzyty (zegary i lewarek jak w Getz) ale całość bardzo na plus. Siedzenia wygodne.

** - 2.0 to jednak silnik do turlania w tym samochodzie.

*** - typowy Hyundai, gdyby nie wymiana oleju, nie wiedziałbyś gdzie jest silnik.

W Celica nigdy nawet nie siedziałem, ale podejrzewam, że w porównywalnej cenie będzie starsza rocznikiem.

Wydaje mi się, że pod względem niezawodności będą porównywalne. Koszty utrzymania w Toyota obstawiam na wyższe.

Osobiście: pomijając fakt, że nie kupiłbym żadnego, bo to damskie samochody, chyba zdecydowałbym się na Hyundai (w wersji v6) z racji świeższego rocznika i kosztów utrzymania. Jeżeli nie ma to dla Ciebie znaczenia, to Toyota również będzie niezłym wyborem. Tak na prawdę, to dwa bardzo podobne samochody (do konkurencji można dorzucić jeszcze Eclipse) - mają 'wyglądać', sportowe aspekty są drugorzędne.

Napisano

> Tańszy - oba to takie pozerskie samochody - napęd na przód i niewielkie/słabe silniki (choć o ile

> pamietam to ten Hyundai miał chyba nawet jakiś V6). Choć moze jakby sie zastanowić to Celica

> jest lepsza - to Toyota z czasów kiedy jeszcze ta firma robiła niezawodne samochody. Wiec mój

> głos idzie na Celice.

Toyota

Napisano

> Toyota

>

O ile pamietam to Prius sie szybciej do setki rozpędza...

Napisano
  • Autor

> Do czego auto ma służyć?

bardziej do lansu jako 2 auto grinser006.gif

> Moim zdaniem jeśli już to najmocniejsze wersje obu aut.

czyli toyota 192 KM albo hultaj 170 KM ( V6 )

spy.gif

Słyszałem że hultaj bardziej awaryjny

Napisano
  • Autor

> Tego Hultaja w wersji 2.0 aktualnie ma moja znajoma.

2.0 trochę za słaby

Napisano

> bardziej do lansu jako 2 auto

> czyli toyota 192 KM albo hultaj 170 KM ( V6 )

> Słyszałem że hultaj bardziej awaryjny

Była 192 KM Celica??? Pewnie sie mylę, ale moim zdaniem montowano w niej tylko dychawiczny 1.8 VVTI z 140 KM.

Edycja - doczytalem, był jakiś 186 KM silnik montowany ale nie spełniał norm Euro costam i Toyota go wycofała z produkcji.

Napisano

> O ile pamietam to Prius sie szybciej do setki rozpędza...

Marek, ale licznik w linku nie jest W kmh...

Napisano

> Była 192 KM Celica??? Pewnie sie mylę, ale moim zdaniem montowano w niej tylko dychawiczny 1.8 VVTI

> z 140 KM.

> Edycja - doczytalem, był jakiś 186 KM silnik montowany ale nie spełniał norm Euro costam i Toyota

> go wycofała z produkcji.

Była. Dałem link do video.

Napisano

> bardziej do lansu jako 2 auto

> czyli toyota 192 KM albo hultaj 170 KM ( V6 )

> Słyszałem że hultaj bardziej awaryjny

Gdybym miał wybierać między tymi dwoma to stawiał bym na Toyotę, koniecznie w najmocniejszej wersji.

Napisano

dawno temu był test w auto motor i sport (z tego co pamiętam). Wynik był niestety* jednoznaczny: hultaj w ogóle nie jeździ. Silnik V6 ma całe 170 koni. W związku z tym, że to v6 to swoje waży, co przekłada się negatywnie na proawdzenie (auto w ogóle nie skręca). Przyspieszenie w okolicach 8,9sek, a więc powiedziałbym tragiczne jak na tak wyglądające auto.

Celica z 190 konnym silnikiem miał mój kolega. Jeździ fajnie, przyspieszenie w okolicach 7 sek, ale wygląd, eh facepalm%5B1%5D.gif

Nie zdecydowałem się na żaden z nich icon_rolleyes.gif

*niestety dlatego, że hultaj mi się zdecydowanie bardziej podoba

Napisano

Celica jesli nawet ma 192KM to niestety z malej pojemnosci (1.8) i bez ostrego krecenia jechac nie bedzie zbytnio. Hultaj jest inny - ma nizsza moc ale z niewyzylowanej V6ki 2.7 sohc, w polaczeniu z 6biegowa skrzynia (niestety czesciej spotyka sie automat) o ponoc dosc krotkich przelozeniach nie wydaje sie to zlym pomyslem.

Sam sie nad tymi autami zastanawialem, przeciw Toyocie byly opinie ze jest ogolnie taka sobie i dosc awaryjna i ze to najgorsza z Celic. Za to wyglad dla mnie miodzio cool.gif Hultaj po lifcie wyglada juz nienajgorzej i nie ma zlych opinii, najwiekszy klopot to znalezc V6 z 6-b skrzynia bo jest ich po prostu niewiele.

Napisano

> Była 192 KM Celica???

była, bodaj celica TS się nazywała ok.gif

Napisano

kupilbym Celice i to nie w wersji 192 (to silniczek robiony do spolki z Yamaha i podobno lubi wypic olej, take se rozwiązanie). wybralbym 1.8 140 kucy i go uturbił smile.gif sciezki juz przetarte kilka takich w polsce jezdzi (2 robione w Warszawie). i wtedy zabawka przednia.

V6 w hultaju ok. ale moc to smiech na sali...

Napisano

> Za to wyglad dla mnie miodzio Hultaj po lifcie

> wyglada juz nienajgorzej i nie ma zlych opinii, najwiekszy klopot to > znalezc V6 z 6-b skrzynia

> bo jest ich po prostu niewiele.

masz na myśli złych opinii o wyglądzie, bo o silniku i owszem są no.gif - oczywiście nie o awaryjność chodzi, a o osiągi icon_rolleyes.gif

Napisano

> Celica jesli nawet ma 192KM to niestety z malej pojemnosci (1.8) i bez ostrego krecenia jechac nie

> bedzie zbytnio.

A co złego w kręceniu? To nie rodzinne kombi z dieslem. Kręci się wysoko, świetnie brzmi, jak na swoją cenę ładnie jeździ.

Hultaj jest inny - ma nizsza moc ale z niewyzylowanej V6ki 2.7 sohc, w

> polaczeniu z 6biegowa skrzynia (niestety czesciej spotyka sie automat) o ponoc dosc krotkich

> przelozeniach nie wydaje sie to zlym pomyslem.

Hyundai nie jedzie. Porównując do mojego auta to Celica idzie równo. Hyundai ostatnio oglądał moje tylne lampy.

> Sam sie nad tymi autami zastanawialem, przeciw Toyocie byly opinie ze jest ogolnie taka sobie i

> dosc awaryjna i ze to najgorsza z Celic.

A co się psuło?

Za to wyglad dla mnie miodzio Hultaj po lifcie

> wyglada juz nienajgorzej i nie ma zlych opinii, najwiekszy klopot to znalezc V6 z 6-b skrzynia

> bo jest ich po prostu niewiele.

Największy kłopot to fakt, że to auto nie jedzie. Wygląda na dużo szybsze niż jest. no.gif

Napisano

> A co złego w kręceniu? To nie rodzinne kombi z dieslem. Kręci się wysoko, świetnie brzmi, jak na

> swoją cenę ładnie jeździ.

nie napisalem ze jest cos zlego w kreceniu tylko opisalem roznice charakteru aut bo jest zasadnicza. W przypadku Hultaja - kto kupuje auto z silnikiem sohc do scigania? ten silnik hultaja ma sens do spokojniejszej jazdy

> Hultaj jest inny - ma nizsza moc ale z niewyzylowanej V6ki 2.7 sohc, w

> Hyundai nie jedzie. Porównując do mojego auta to Celica idzie równo. Hyundai ostatnio oglądał moje

> tylne lampy.

6b manual?

> Największy kłopot to fakt, że to auto nie jedzie. Wygląda na dużo szybsze niż jest.

niektorym wystarcza wyglad smile.gif

Napisano

> V6 w hultaju ok. ale moc to smiech na sali...

No to tez uturbić.

Pozdro

Bartek

Napisano

> No to tez uturbić.

> Pozdro

> Bartek

no wtedy to moze nawet. nie znam "rynku" hultajów. jezdzilem jednym coupe, jak szukalem auta dla siebie. i ten jeden raz mi wystarczyl, zeby to auto odpuscic.

interesowalem sie w tym samym czasie celica, stad propozycja, bo troche poczytalem. w celice jedno jest wkurzające - kto kurde wybierał te szeryfowe czcionki na zegary. normalnie jak mozna tak popsuc wnetrze przez taka bzdure.

Napisano

> kupilbym Celice i to nie w wersji 192 (to silniczek robiony do spolki z Yamaha i podobno lubi wypic

> olej, take se rozwiązanie). wybralbym 1.8 140 kucy i go uturbił sciezki juz przetarte kilka

> takich w polsce jezdzi (2 robione w Warszawie).

Z tym że jedna u znajomego w warsztacie stoi bo się jej troszkę w silniku części powyginało. crazy.gif

i wtedy zabawka przednia.

> V6 w hultaju ok. ale moc to smiech na sali...

Napisano
  • Autor

> O ile pamietam to Prius sie szybciej do setki rozpędza...

Wiesz, tu nie chodzi mi o to by szybko rozpędzać się do setki.

Podałem te 2 typy samochodów które mi się podobają. Sam wiem że z "hiundaj" inny niż v6 i odpada.

Co do "tojoty" to tutaj mam mieszane uczucia .... według papierów osiągi vvti i vvtli aż tak się nie różnią a ponoć ta 192 konna jest bardziej awaryjna .

Z zewnątrz bardziej podchodzi mi celica , a środku zaś odwrotnie blush.gif

Auto potrzebuję na rok ... maksymalnie na 2 lata, ot takie spełnienie szczeniackich marzeń grinser006.gif

Napisano

> Z zewnątrz bardziej podchodzi mi celica , a środku zaś odwrotnie

I tutaj już sam wybrałeś wg mnie co lepsze. Auto kupujesz dla wygladu zewnetrznego aby sasiedzi ogladali czym jezdzisz? Wiekszosc czasu spedzisz w nim wiec wazne aby wnetrze Ci sie podobało. Prawda?

Napisano

> przecież to nie jedzie

No właśnie. Skoro okolice 7 sekund do setki to wolno to pomyśl jak tragicznie musi być w hyundaiu który w wersji V6 robi setkę w 8,2...

Napisano

> No właśnie. Skoro okolice 7 sekund do setki to wolno to pomyśl jak tragicznie musi być w hyundaiu

> który w wersji V6 robi setkę w 8,2...

ja nie widzę, żeby na filmie to jechało 7 sekund

Napisano

> A ile?

faktycznie, gdzieś 7,6 katalog podaje 7,4, nie widziałem, że to w mph :D

Napisano

Wybrałbym Celice ze słabszym 1.8

Jeśli trafiłby się Hyundai, to też brałbym z 2.0

To nie są auta do ścigania. Można się najeść wstydu będąc wyprzedzonym przez jakiegoś podkręconego niepozornego diesla.

Utrzymać w dobrym stanie i się lansować. Nie ścigać.

Będzie ładnie i tanio ok.gif

Napisano

lansować w takich autach? hmm.gif Problem w tym, że większość wie, że to słabe autka są, choć celica z 7sek do setki to wcale nieźle jest, ale hultaj to jakieś nieporozumienie facepalm%5B1%5D.gif

Całe szczęście w nowym poszli po rozum do głowy grinser006.gif

Napisano

> lansować w takich autach? Problem w tym, że większość wie, że to słabe autka są, choć celica z

> 7sek do setki to wcale nieźle jest, ale hultaj to jakieś nieporozumienie

> Całe szczęście w nowym poszli po rozum do głowy

I co z tego, ze wiekszosc wie?

Auto sie kupuje dla siebie i skoro sie podoba, to ja nie widze problemuok.gif

Napisano
  • Autor

> I tutaj już sam wybrałeś wg mnie co lepsze. Auto kupujesz dla wygladu zewnetrznego aby sasiedzi

> ogladali czym jezdzisz? Wiekszosc czasu spedzisz w nim wiec wazne aby wnetrze Ci sie podobało.

> Prawda?

Prawda ok.gif

Napisano
  • Autor

> No właśnie. Skoro okolice 7 sekund do setki to wolno to pomyśl jak tragicznie musi być w hyundaiu

> który w wersji V6 robi setkę w 8,2...

Dla mnie to ten wynik nie jest tragiczny. Moja A4 ma w granicy 12-13 sekund grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Utrzymać w dobrym stanie i się lansować. Nie ścigać.

> Będzie ładnie i tanio

xl804466.jpg

piękny serduszka.gif

Napisano

> piękny

A tak z zupełnie dupy strony sie zapytam

Jak właściwości jezdne wynienionych samochodów wyglądają.

Miałem okazje jezdzić Hundajem Tuscon'em i powiem szczerze że tragedia jak dla mnie, ten coupe pewnie prowadzis ie podobnie

Napisano
  • Autor

> A tak z zupełnie dupy strony sie zapytam

> Jak właściwości jezdne wynienionych samochodów wyglądają.

> Miałem okazje jezdzić Hundajem Tuscon'em i powiem szczerze że tragedia jak dla mnie, ten coupe

> pewnie prowadzis ie podobnie

jak już się zdecyduję na zakup któregoś z nich to z pewnością ważnym wyznacznikiem będzie przejażdżka jednym i drugim. O hundaju nie wiem nic, ale ponoć toyota dobrze się prowadzi

Napisano

> jak już się zdecyduję na zakup któregoś z nich to z pewnością ważnym wyznacznikiem będzie

> przejażdżka jednym i drugim. O hundaju nie wiem nic, ale ponoć toyota dobrze się prowadzi

Brałeś pod uwagę jeszcze jakieś inne auta?

Napisano

Hyundaya bym wybrał. Moim zdaniem Celica wygląda jak gejowóz. A hjundaj mi sie podoba.

A że nie skręca, eeeeeee-tam, marudzenie.

A nad Nyską 350Z nie myślałeś?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> piękny

a przepraszam, do ilu pieniędzy szukasz auta?

Wolałbym coś takiego klik są tańsze to tylko przykład. To jest dla mnie piękne 270751858-jezyk.gif

Napisano

> a przepraszam, do ilu pieniędzy szukasz auta?

> Wolałbym coś takiego klik są tańsze to tylko przykład. To jest dla mnie piękne

uhm, pogadaj z kolegą freeco, jak wygląda sprawa jakości tego auta hahaha.gif

Napisano

> uhm, pogadaj z kolegą freeco, jak wygląda sprawa jakości tego auta

Prosze Cie, miałem 147 i wiem jaki jest środek. Nic nie skrzypi nic nie piszczy wszystko spasowane nie tak jak w aktualnym seacie. Tyle, że moja 147 była bezwypadkowa i z przebiegiem 135 tysiecy. Mam kolege, który ma taką GT ale w dieslu no.gifskromny.gif nie popieram :D i auto naprawdę fajne.

Napisano

> ja nie widzę, żeby na filmie to jechało 7 sekund

bo ta na filmie do 100 jedzie ok 5s

Te duze cyferki sa w mph, wiec zobacz czas filmu do osiagniecia ok 65mph

Napisano

> Prosze Cie, miałem 147 i wiem jaki jest środek.

gratuluję. Ja piszę o GT. Z tego co pamiętam, to kolega freeco miał nową. Historię tego egzemplarza można poczytać na kąciku alfistów, ale lektura jest bardzo długa grinser006.gif

Napisano

> gratuluję. Ja piszę o GT. Z tego co pamiętam, to kolega freeco miał nową. Historię tego egzemplarza

> można poczytać na kąciku alfistów, ale lektura jest bardzo długa

Gt ma środek ze 147

Napisano

> Gt ma środek ze 147

a kto mówi o środku? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Brałeś pod uwagę jeszcze jakieś inne auta?

Brałem , ale w ostateczności pozostały te 2

Napisano
  • Autor

> Hyundaya bym wybrał. Moim zdaniem Celica wygląda jak gejowóz. A hjundaj mi sie podoba.

> A że nie skręca, eeeeeee-tam, marudzenie.

Możliwe, jak coś to napiszę na aucie że to żony grinser006.gif

> A nad Nyską 350Z nie myślałeś?

To już za droga na zabawkę weekendową . Patrzę tak do ceny 25 tyś ( nie wliczamy tutaj kosztów po zakupowych )

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.