Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie wybrać czujniki parkowania ?

Featured Replies

Napisano

Ojciec poprosił, abym mu wybrał i kupił jakieś czujniki parkowania do Focusa, a ja zupełnie nie jestem w temacie. Wymagania: ma piszczeć, a nie tylko świecić, ma działać zgodnie z opisem i nie rozlecieć się po miesiącu.

Co z tego asortymentu spełni założenia ?

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

> Ojciec poprosił, abym mu wybrał i kupił jakieś czujniki parkowania do Focusa, a ja zupełnie nie

> jestem w temacie. Wymagania: ma piszczeć, a nie tylko świecić, ma działać zgodnie z opisem i

> nie rozlecieć się po miesiącu.

> Co z tego asortymentu spełni założenia ?

> Z góry dziękuję za pomoc.

Wez Stig 35

Ja kupiłem wersję 8 czujnikową na przód i tył, ale zrezygnowałem z montazu przednich, bo tak naprawde nie sa potrzebne. I jestem zadowolony z działania. STIG ma chyba najlepszy stosunek jakości do ceny cool.gif Oczywiście jest to chińszczyzna, ale dobra i sprawdzona ok.gif

Napisano

> Ojciec poprosił, abym mu wybrał i kupił jakieś czujniki parkowania do Focusa, a ja zupełnie nie

> jestem w temacie. Wymagania: ma piszczeć, a nie tylko świecić, ma działać zgodnie z opisem i

> nie rozlecieć się po miesiącu.

Archiwum. Archiwum. Archiwum. Archiwum. Archiwum. Archiwum. Archiwum. Archiwum. Archiwum.

Napisano
  • Autor

Wybacz, ale wyszukiwarka działa tylko w teorii - praktycznie z powodu przeciążenia serwera jest bezużyteczna.

Napisano
  • Autor

> Chcesz jeszcze więcej?

Dziękuję, wystarczy. W sumie najcenniejsza z tego jest pierwsza odpowiedź Mantoma w niniejszym wątku, bo szukam właśnie niedrogiej, ale sprawdzonej chińszczyzny. Twoje wyniki kwerendy archiwum zawierają linki do od dawna nieistniejących aukcji na Allegro i niewiele mi pomogą.

Napisano

a moze wystarczy nauczyc sie parkowac, ja parkuje wszystko od swojego saaba ktory wcale do malych nie nalezy i ma zerowa widocznosc do tylu, wczesniej mialem espace i tez parkowalem bez problemu, w pracy smigam busem i tez bez problemu parkuje, wiec niewiem w czym problem a moze chodzi o gadzeciarstwo albo ze wstyd przed ryskiem ze mam bide wersje?

Napisano

Piterus_123

przecież napisał, że ojciec go prosił.......

czytaj ze zrozumieniem... zlosnik.gif

Napisano

> a moze wystarczy nauczyc sie parkowac, ja parkuje wszystko od swojego saaba ktory wcale do malych

> nie nalezy i ma zerowa widocznosc do tylu, wczesniej mialem espace i tez parkowalem bez

> problemu, w pracy smigam busem i tez bez problemu parkuje, wiec niewiem w czym problem a moze

> chodzi o gadzeciarstwo albo ze wstyd przed ryskiem ze mam bide wersje?

Z tego co napisał kolega w pierwszym poście, to szuka czujników dla ojca, który pewnie jest ok. 70-tki, także czujniki nie są tylko dla szpanu. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> a moze wystarczy nauczyc sie parkowac, ja parkuje wszystko (...)

Nie wystarczy. Ty masz 25 lat, natomiast ja już dawno wyrosłem ze szczeniackiej pewności siebie, a mój Ojciec, dla którego przeznaczone są czujniki, tym bardziej.

Napisano

> Dziękuję, wystarczy. W sumie najcenniejsza z tego jest pierwsza odpowiedź Mantoma w niniejszym

> wątku, bo szukam właśnie niedrogiej, ale sprawdzonej chińszczyzny. Twoje wyniki kwerendy

> archiwum zawierają linki do od dawna nieistniejących aukcji na Allegro i niewiele mi pomogą.

byla mowa o taniej chinszczyzniej jakim jest Stig juz nie raz grinser006.gif

Ja mam juz od 4 lat i moge smialo polecic, kilka osob z Ak tez je chwalilo ok.gif

wystarczy wczytac sie w archiwum 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> Z tego co napisał kolega w pierwszym poście, to szuka czujników dla ojca, który pewnie jest ok.

> 70-tki, także czujniki nie są tylko dla szpanu.

Dokładnie tak. Ojciec ma 73 lata i ostatnio - po wielu latach bezszkodowej jazdy - przydarzyła mu się "przygoda" przy cofaniu. Doszedł do wniosku, że czujniki warto mieć, nawet jeżeli miałyby pomóc uniknąć tylko jednego malowania zderzaka.

Napisano

> a moze wystarczy nauczyc sie parkowac,

Chętnie nauczę się, kiedy mogę przyjechać skorzystać z Twojego Saaba? grinser006.gif

ja parkuje wszystko od swojego saaba ktory wcale do malych

> nie nalezy i ma zerowa widocznosc do tylu, wczesniej mialem espace i tez parkowalem bez

> problemu, w pracy smigam busem i tez bez problemu parkuje, wiec niewiem w czym problem a moze

> chodzi o gadzeciarstwo albo ze wstyd przed ryskiem ze mam bide wersje?

Parkujesz bez czujników na kilka cm od zderzaka innego samochodu, za każdym razem? Gratuluję bajkopisarstwa ok.gifhehe.gif

Napisano

> Parkujesz bez czujników na kilka cm od zderzaka innego samochodu, za każdym razem? Gratuluję

> bajkopisarstwa

he he he, wczoraj parkowałem na chodniku, wracam do auta a za mna stoi jakis SUV, ponieważ z przodu też coś stało no to cofam aby zobaczyć na wyswietlaczu czujników 0,5 m, a tu nagle z tyłu wściekłe trąbienie rotfl.gif

Napisano

> Piterus_123

> przecież napisał, że ojciec go prosił.......

> czytaj ze zrozumieniem...

mało kto czyta ze zrozumieniem, ale żeby się pośmiać to każdy pierwszy. Czujniki fajna rzecz - nie zaparkują za Ciebie ale pomogą.

Napisano

Ja jakiś czas temu kupiłem STIG 35.

Po dwóch latach jazdy Laguną zrobiłem jej taki "prezent" smile.gif

A tak na poważnie, miałem już dość widoku do tylu, w którym już dawno wydawało mi się że wjechałem w auto / ścianę, a miałem jeszcze sporo miejsca smile.gif

Poza tym w Warszawie często parkując na zatoczkę, wiem, że wystarczy mi ok 30-40 cm niż długość samochodu i mogę parkować smile.gif

Montaż jest bajecznie prosty smile.gif całość zajęła ok 2 godzin smile.gif wiec jak na laika całkiem krótko.

Wyświetlacz umieściłem na lusterku - nie rzuca się w oczy, a to właściwe miejsce wg. mnie bo i tak patrzę do tyłu.

Ogólnie - bardzo polecam smile.gif

Napisano

> Wez Stig 35

> Ja kupiłem wersję 8 czujnikową na przód i tył, ale zrezygnowałem z montazu przednich, bo tak

> naprawde nie sa potrzebne. I jestem zadowolony z działania. STIG ma chyba najlepszy stosunek

> jakości do ceny Oczywiście jest to chińszczyzna, ale dobra i sprawdzona

A ja się podepnę - czy można nie podłączać wyświetlacza - sam dźwięk by mi wystarczył

a mało jest czujników na Allegro bez wyświetlacza.

Napisano

> he he he, wczoraj parkowałem na chodniku, wracam do auta a za mna stoi jakis SUV, ponieważ z przodu

> też coś stało no to cofam aby zobaczyć na wyswietlaczu czujników 0,5 m, a tu nagle z tyłu

> wściekłe trąbienie

Ale rzeczywiście miałeś te pół metra, czy jednak czujnik podszedł do sprawy deko optymistycznie?

Z drugiej strony ludzie sa bardzo przewrażliwieni na punkcie swoich samochodów i boją się już wtedy, gdy ktos za blisko podjedzie.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> he he he, wczoraj parkowałem na chodniku, wracam do auta a za mna stoi jakis SUV, ponieważ z przodu

> też coś stało no to cofam aby zobaczyć na wyswietlaczu czujników 0,5 m, a tu nagle z tyłu

> wściekłe trąbienie

Tak samo mam hehe.gif Gdy cofam, to praktycznie nie patrzę przez tylne lusterko (bo i tak nic nie widać), tylko korzystam z bocznych i z czujnika parkowania. Wygląda to tak, że gość nie patrząc do tyłu cofa i to bardzo blisko (do 10cm), a kierowca z tyłu już trąbi i czerwony na twarzy się robi icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> A ja się podepnę - czy można nie podłączać wyświetlacza - sam dźwięk by mi wystarczył

> a mało jest czujników na Allegro bez wyświetlacza.

już byyyło o tym - pewnie że mozna, tylko ze ten buzzer u mnie akurat jest w wyświetlaczu, więc podłaczyć trzeba tylko nie musisz ciągnąc kabelka do kabiny - jeśli słyszysz pikanie z bagażnika

Napisano

> Ale rzeczywiście miałeś te pół metra, czy jednak czujnik podszedł do sprawy deko optymistycznie?

chyba tak - jak załozyłem czujniki to podjeżdżałem do przeszkód - nie tylko ścian ale i słupków, mierzyłem miarką i się zgadzało cool.gif

> Z drugiej strony ludzie sa bardzo przewrażliwieni na punkcie swoich samochodów i boją się już

> wtedy, gdy ktos za blisko podjedzie.

Zgadza się

Napisano
  • Autor

Zgodnie z Waszymi sugestiami zamówiłem czujniki Stig-35. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Napisano

> Nie wystarczy. Ty masz 25 lat, natomiast ja już dawno wyrosłem ze szczeniackiej pewności siebie, a

> mój Ojciec, dla którego przeznaczone są czujniki, tym bardziej.

z takim doswiadczeniem powinien tym bardziej umiec parkowac waytogo.gif

Napisano

a długość przewodów jaka jest, do vana będzie się nadawał ?

Napisano

> z takim doswiadczeniem powinien tym bardziej umiec parkowac

Jasne, w wieku 73 lat ma mieć wg Ciebie taką samą sprawność ruchową, orientację i refleks jak u 30-latka?

Napisano

> Jasne, w wieku 73 lat ma mieć wg Ciebie taką samą sprawność ruchową, orientację i refleks jak u

> 30-latka?

jesli ma problemy z parkowaniem to moze nie powinen wcale prowadzic samochodu, nie to zebym cos mial do twojego ojca 20.GIF

Napisano

> jesli ma problemy z parkowaniem to moze nie powinen wcale prowadzic samochodu, nie to zebym cos

> mial do twojego ojca

To nie mój ojciec, ale staram sobie wyobrazić, jak może się poruszać osoba w takim wieku. waytogo.gif

Napisano

> a długość przewodów jaka jest, do vana będzie się nadawał ?

Długość przewodów od czyjnika do centralki jest ok - dopasujesz do każdego*.

Jedyny który musiałbyś przedłużyć, to od wyświetlacza do centralki, wiec prawie 0 pracy

* przy założeniu, że centralka jest zamocowana i podłączona z tyłu smile.gif

Napisano

> Długość przewodów od czyjnika do centralki jest ok - dopasujesz do każdego*.

> Jedyny który musiałbyś przedłużyć, to od wyświetlacza do centralki, wiec prawie 0 pracy

> * przy założeniu, że centralka jest zamocowana i podłączona z tyłu

A czy od jednej centralki sensory zadzialaja z inna?? Mowa o takich zestawach uniwersalnych. Jedna czujka mi nawala i myslalem zmienic wszystkie 4 na jakies inne.

Napisano

> A czy od jednej centralki sensory zadzialaja z inna?? Mowa o takich zestawach uniwersalnych. Jedna

> czujka mi nawala i myslalem zmienic wszystkie 4 na jakies inne.

Z tym róznie może być - najlepiej zadzwoń do firmy Stig, byłem tam i widac ze znaja się na tym co sprzedają.

A wracając do tematu - znalazłem dodatkową zaletę czujników. Jak wyjeżdżamy tyłem na parkingu przed marketem to czuiniki ostrzegaja przed ludźmi, którzy szybko idą i nie zwracaja uwagi ze człowiek chce wyjechać. Taka polska mentalność - czy zaszkodziłoby chwilkę poczekać aż ktos wyjedzie? zlosnik.gif

Napisano

> A wracając do tematu - znalazłem dodatkową zaletę czujników. Jak wyjeżdżamy tyłem na parkingu przed

> marketem to czuiniki ostrzegaja przed ludźmi, którzy szybko idą i nie zwracaja uwagi ze

> człowiek chce wyjechać. Taka polska mentalność - czy zaszkodziłoby chwilkę poczekać aż ktos

> wyjedzie?

Chyba jacyś emeryci / renciści zlosnik.gif

Przecież one mają taki czas zwłoki, że jak ktoś w miarę dynamicznie będzie przechodził, to zareagują dopiero jak będzie po drugiej stronie samochodu hehe.gif

Napisano

> Chyba jacyś emeryci / renciści

> Przecież one mają taki czas zwłoki, że jak ktoś w miarę dynamicznie będzie przechodził, to

> zareagują dopiero jak będzie po drugiej stronie samochodu

A własnie że nie. przynajmniej moje

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Zgodnie z Waszymi sugestiami zamówiłem czujniki Stig-35. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Jeszcze jedno. Dzisiaj w Łodzi była straszna ulewa, a mimo to czujniki Stig działały bezproblemowo smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.