Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ceny gazu...kogoś po....tegowało?

Featured Replies

Napisano

Panowie co to się dzieje na tym świecie?? Ceny gazu idą w górę jak głupie. Czy to już przygotowania pod ewentualny wzrost akcyzy w całej UE?

Dzisiaj dostałem info, że ceny mają się zrównać z benzyną....pocieszające jest, że temat rzucił znajomy bajkopisarz zlosnik.gif

Napisano

zima idzie to normalne. smiesznie by bylo jak by teraz na lpg akcyze podniesli, pewnie kosstowal by ze 4zl hehe.gif

Napisano

> zima idzie to normalne. smiesznie by bylo jak by teraz na lpg akcyze podniesli, pewnie kosstowal by

> ze 4zl

nawet na łonecie picali że ma być 3.6zł skromny.gif

Quote:

Jeśli zmieni się prawo unijne, to cena autogazu może wynieść nawet 3,60 zł. Dla wielu z nas tankowanie autogazu będzie już nieopłacalne.

tyle że na końcu jest że w ciągu 6lat grinser006.gif

a ceny faktycznie skoczyły dość ostro, ale w sumie gaz od jakiegoś czasu stał w miejscu ... a dolar coraz droższy

drogi dolar, plus zakupy "na zimę" i mamy co mamy ...

3zł pęknie szybciej niż myślałem oslabiony.gif

Napisano

> 3zł pęknie szybciej niż myślałem

Dzisiaj widział na Shellu za 2,99.

Napisano
  • Autor

> zima idzie to normalne.

Ale, że aż takie ceny icon_eek.gif

> smiesznie by bylo jak by teraz na lpg akcyze podniesli, pewnie kosstowal by

> ze 4zl

No śmiesznie...pewnie w zimie zakolegowałbym się z rowerem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nawet na łonecie picali że ma być 3.6zł

> Quote:

> Jeśli zmieni się prawo unijne, to cena autogazu może wynieść nawet 3,60 zł. Dla wielu z nas

> tankowanie autogazu będzie już nieopłacalne.

> tyle że na końcu jest że w ciągu 6lat

A nie w 2013 roku?

> a ceny faktycznie skoczyły dość ostro, ale w sumie gaz od jakiegoś czasu stał w miejscu ... a dolar

> coraz droższy

> drogi dolar, plus zakupy "na zimę" i mamy co mamy ...

> 3zł pęknie szybciej niż myślałem

Czyli pozostaje czekać do wiosny

Napisano

> A nie w 2013 roku?

> Czyli pozostaje czekać do wiosny

może i 2012 ............. nasz rząd bardzo szybko reaguje a możliwość podwyżki screwy.gif , wtedy mogą powiedzieć, że dużo robią

Napisano

> Panowie co to się dzieje na tym świecie?? Ceny gazu idą w górę jak głupie. Czy to już przygotowania

> pod ewentualny wzrost akcyzy w całej UE?

> Dzisiaj dostałem info, że ceny mają się zrównać z benzyną....pocieszające jest, że temat rzucił

> znajomy bajkopisarz

Zdaje sie ze przyczyna są:

problemy z dostawąLPG

wiadomiosc z 2011-09-20

Ceny hurtowe LPG ceny w górę

wiadomość z 2011-09-27

:/

Napisano

dzis widzialem 2,83 na shellu, ale niedlugo bedzie powyzej 3 i w zwiazku z tym nie zakladam lpg do auta bo to moim zdaniem bez sensu przy ilosci km jakie bede teraz robil moze mi sie zwroci za 6-8 lat

Napisano

> dzis widzialem 2,83 na shellu, ale niedlugo bedzie powyzej 3 i w zwiazku z tym nie zakladam lpg do

> auta bo to moim zdaniem bez sensu przy ilosci km jakie bede teraz robil moze mi sie zwroci za

> 6-8 lat

hehe.gif

i dobrze, będzie więcej dla nas skromny.gif

Napisano

> i dobrze, będzie więcej dla nas

niestety ....

też miałem plany zmiany auta i założenia LPG nawet do nowego. Teraz czuje że to kiepski byznes, w końcu LPG dorównuje do cen benzyny i oleju po ponad 5 zł, 2,70 zł za litr LPG to podobne proporcje jak był po 2.25-2.29 przy oleju kosztującym 3.60 i benzynie po 3.80 zł zlosnik.gif

Myślę, że można było się tego spodziewać, LPG było po prostu zbyt opłacalne, a to u nas nie zdrowe. hehe.gif

Napisano

> niestety ....

> też miałem plany zmiany auta i założenia LPG nawet do nowego. Teraz czuje że to kiepski byznes, w

> końcu LPG dorównuje do cen benzyny i oleju po ponad 5 zł, 2,70 zł za litr LPG to podobne

> proporcje jak był po 2.25-2.29 przy oleju kosztującym 3.60 i benzynie po 3.80 zł

> Myślę, że można było się tego spodziewać, LPG było po prostu zbyt opłacalne, a to u nas nie zdrowe.

poczytaj wątek o opłacalności ... dziś jest tak, jutro ... niewiem.gif

nie raz były takie wahania, ja pamiętam już czasy gdzie lpg wychodziło porównywalnie jak noPB (2.2 gaz, 3.2 noPB)

a potem było dołek, gaz poleciał do 1.8 czy nawet taniej ... a noPB podbiła do 5zł spineyes.gif

odkąd mamy auto na LPG czyli roku 2000r. słyszy się o zrównaniu cen icon_rolleyes.gif

pamiętam jak tata zakładał gaz do astry w 2000r. i też właśnie czekał, bo straszyli że od nowego roku to się nie będzie opłacało

ale tak jak pisałem, im więcej osób zrezygnuje tym lepiej, wiem że to nie brzmi fajnie, ale takie są zasady runku

siądzie sprzedaż ... spadną ceny grinser006.gif

Napisano

> im więcej osób zrezygnuje tym lepiej, wiem że to nie brzmi fajnie, ale takie

> są zasady runku

> siądzie sprzedaż ... spadną ceny

Coś w tym jest, im większa podaż tym ceny w górę i pomysły aby nałożyć większa akcyzę.

Napisano

Będzie jak na Węgrzech. Gaz 3.60 a benzyna 6.50 i tyle. Pasożyty muszą z czegoś żyć, bez akcyzy wyzdychają, a nie POdetną gałęzi na której siedzą.

Napisano

> ale tak jak pisałem, im więcej osób zrezygnuje tym lepiej, wiem że to nie brzmi fajnie, ale takie

> są zasady runku

> siądzie sprzedaż ... spadną ceny

Normalne, kiedyś się mówiło gaz za 2.5 - niemożliwe ....

Teraz gaz za 3 zł - niemożliwe.

Kiedyś to on będzie 5 kosztować a benzyna pewnie z 8 zł wink.gif

Zresztą już ponad 7 zł kosztuje w Grecji, 1,70 E jak byłem ostatnio zlosnik.gif

Napisano

> Zresztą już ponad 7 zł kosztuje w Grecji, 1,70 E jak byłem ostatnio

a widziałeś po ile gaz ?

niecałe 0,8e, na autostradzie tylko po 0,9e palacz.gif

Napisano

> a widziałeś po ile gaz ?

> niecałe 0,8e, na autostradzie tylko po 0,9e

na Rhodos autostrad nie ma zlosnik.gif

Ale fakt gaz też drogi, oni mają kryzys typu być albo nie być więc mnie to nie dziwi że ratują się jak mogą.

Napisano

> na Rhodos autostrad nie ma

> Ale fakt gaz też drogi, oni mają kryzys typu być albo nie być więc mnie to nie dziwi że ratują się

> jak mogą.

może i drogi, ale i tak o połowę tańszy niż benzyna grinser006.gif

nie raz stałem w kolejce do stacji

zresztą cała trasa do Grecji to tani gaz, jedynie H mają drogo, coś koło 3.2zł wychodziło, a benzyna ok 6zł ... czyli też taniej ok.gif

PL 2.4zł, SK 2.7zł, SRB i MCD ok 2.5zł ok.gif

Napisano

> a widziałeś po ile gaz ?

> niecałe 0,8e, na autostradzie tylko po 0,9e

I co z tego?

Zarobki na całkiem innym poziomie (pomimo tego, że Grecja tonie)...

Przynajmniej 2x tyle co u nas.

W tym chorym polskim kraju ceny wszystkiego równają do europejskich zapominając o wyrównaniu płac.

Napisano

> I co z tego?

to z tego że jest połowę tańszy niż noPB hmm.gif

a zarobki, jak policzyć dodatki to 4x (nauczyciel)

ale to kącik gazowy, a nie polityczny, więc nie będę pisał dalej biglaugh.gif

Napisano

> W tym chorym polskim kraju ceny wszystkiego równają do europejskich zapominając o wyrównaniu płac.

Bo to jest delikatnie trudniejsze, niż wyrównywanie cen. smile.gif

Napisano

> Będzie jak na Węgrzech. Gaz 3.60 a benzyna 6.50 i tyle.

I to pewnie już 10.10 ....

Napisano

> I to pewnie już 10.10 ....

A co, nagle $$, Ojro i cena baryłki roby podskoczą, vel nasz śmieciowy pieniądz uwali się?

Jak masz jakiś cynk to podziel się hehe.gif

Napisano

> Jak masz jakiś cynk to podziel się

10-tego będzie po wyborach hehe.gif

Napisano
  • Autor

Tankowałem dzisiaj po 2,72. Wg właściciela stacji ceny podobno na chwile stanęły i faktycznie są jakieś problemy z dostawami

Napisano

IMHO cena gazu powiązana jest z niską ceną paliwa. Rudo włosy (POlityk) zabronił Lotosowi i Orlenowi zmieniać (podwyższać) ceny do wyborów na no Pb i ON ( najtańsze paliwa mają właśnie te 2 koncerny - taniej niż samoobsługowe stacje etc ) więc ludzie z branży odrabiają straty na LPG sick.gif

Napisano

> IMHO cena gazu powiązana jest z niską ceną paliwa. Rudo włosy (POlityk) zabronił Lotosowi i

> Orlenowi zmieniać (podwyższać) ceny do wyborów na no Pb i ON ( najtańsze paliwa mają właśnie

> te 2 koncerny - taniej niż samoobsługowe stacje etc ) więc ludzie z branży odrabiają straty na

> LPG

weź pod uwagę że dolar za którego kupuje się większość gazu w PL poszedł do góry o 50gr - 1 września był 2.86, dziś pod 3.3zł (a był wyżej)

czyli jakieś 20% ? wiec na samym kursie dolara mamy 20gr podwyżki hmm.gif

druga sprawa to zakupy "na zimę" i zawsze na jesieni gazu brakuje, a ceny szybują hmm.gif

ja bym nie doszukiwał się spiskowych teorii grinser006.gif

Napisano

> weź pod uwagę że dolar za którego kupuje się większość gazu w PL poszedł do góry o 50gr - 1

> września był 2.86, dziś pod 3.3zł (a był wyżej)

> czyli jakieś 20% ? wiec na samym kursie dolara mamy 20gr podwyżki

dobrze piszesz ok.gif Cena surowca poszybowała, waluta również a cena paliw płynnych constans hmm.gif

> druga sprawa to zakupy "na zimę" i zawsze na jesieni gazu brakuje, a ceny szybują

> ja bym nie doszukiwał się spiskowych teorii

pewne info z branży - po 9 X 11 poszybują ceny paliw płynnych i znów będziemy się cieszyć yay.gifyay.gifsmirk.gif że kupujemy LPG za jedyne 3 zł przy cenie no Pb zapewne w granicach 6-6,20 zł

Napisano

> pewne info z branży - po 9 X 11 poszybują ceny paliw płynnych i znów będziemy się cieszyć że

> kupujemy LPG za jedyne 3 zł przy cenie no Pb zapewne w granicach 6-6,20 zł

i to obojętne na kogo zagłosujemy icon_eek.gifhehe.gif

Napisano

> i to obojętne na kogo zagłosujemy

zgadza się. Koncerny mają zakontraktowane ceny paliw na 3 m-ce do przodu. Albo na minę wejdzie PIS z koalicjantem, albo Donek ładnie przetłumaczy narodowi że musimy zacisną pasa admin.gif

Napisano

> IMHO cena gazu powiązana jest z niską ceną paliwa. Rudo włosy (POlityk) zabronił Lotosowi i

> Orlenowi zmieniać (podwyższać) ceny do wyborów na no Pb i ON ( najtańsze paliwa mają właśnie

> te 2 koncerny - taniej niż samoobsługowe stacje etc ) więc ludzie z branży odrabiają straty na

> LPG

tak, a jak wybierzesz pisowego zamotańca to Ci nagle noPb zrobi po 2PLN/1l...

zejdźcie na ziemię i nie słuchajcie spiskowych teorii.

Napisano

> tak, a jak wybierzesz pisowego zamotańca to Ci nagle noPb zrobi po 2PLN/1l...

> zejdźcie na ziemię i nie słuchajcie spiskowych teorii.

Prywatnie szanuje tylko jednego żyjącego polityka: Janusza Korwina Mikke. Fajnie będzie jak za realną miesięczną pensje będzie można kupić 285 l no Pb smirk.gif a żywność zdrożeje o kolejne naście - a może dziesiąt % hmm.gif

Napisano

> i jaki to ma związek z cenami paliw...

kto jest właścicielem orlenu ?

ja tam zwolennikiem teorii spiskowych nie jestem, ale faktycznie jakby benzyna poszła teraz pod 6zł,

to PiS dostał by wielki prezent

nie wiem czy obecnemu ministrowi > prezesowi spółki skarbu państwa ... to na rękę ? cfaniaczek.gif

niby zasłaniają się umacnianiem pozycji ... ale zobaczymy hmm.gif

Napisano

> i jaki to ma związek z cenami paliw...

Popatrz sobie, kto jest największym akcjonariuszem PKN Orlen S.A.

Pomyśl, kto i jak wykorzystałby w kampanii wyborczej cenę 6 zł za litr paliwa ?

Pomyśl, czy w dzień po takiej decyzji prezes PKN Orlen S.A. byłby jeszcze prezesem, czy jednak byłym prezesem ?

Sprawa jest prosta - trzymaj ceny, to będziesz prezesem, straty odrobisz sobie po 10. 10, bo jak my będziemy rządzić, to Cię nie wywalimy.

Napisano

Skoro wokół nas ceny są wszędzie wyższe ciężko będzie wymóc na naszych "władcach" coś odwrotnego choćby to było w jakiś sposób możliwe. LPG faktycznie szaleje i wszędzie straszą że to nie koniec - ale akurat w przypadku tego paliwa jest pewien próg załamania cen (opłacalności) w stosunku do noPB - choć marne to pocieszenie.

Napisano

> Skoro wokół nas ceny są wszędzie wyższe ciężko będzie wymóc na naszych "władcach" coś odwrotnego

> choćby to było w jakiś sposób możliwe. LPG faktycznie szaleje i wszędzie straszą że to nie

> koniec - ale akurat w przypadku tego paliwa jest pewien próg załamania cen (opłacalności) w

> stosunku do noPB - choć marne to pocieszenie.

Wczoraj (tydzień nie jeździłem autem po awarii UPG) ciężko zszokowała mnie cena LPG - przejechałem ok 160 km i najtaniej było na auchan Gliwice 2,65 zł a najdrożej lpg widziałem po ok 2,89 zł. Przy tej tendencji bardziej będzie się opłacało kupić wszystko przepalającego starego diesla o poj. ok 1,5 l niż jeździć na LPG.

P.S. współczuje rodziną korzystającym w domach z butli z propan-butanem

Napisano

> zgadza się. Koncerny mają zakontraktowane ceny paliw na 3 m-ce do przodu.

Skąd wiesz co mają w kontraktach ? Pracujesz w Orlenie, czy może w Gazpromie ?

Napisano

> Skąd wiesz co mają w kontraktach ? Pracujesz w Orlenie, czy może w Gazpromie ?

ceny paliw ustalają z góry z dostawcą na dany okres czasu czyli na 3 m-ce, ja nie z tej branży

Napisano

Na stacji STATOIL w Nowej Dębie chciałem dzisiaj po południu zatankować lecz się nie dalo bo gazu brakło. Miała być "zielona wyspa" a niebawem trzeba będzie się na rower przesiąść.

Napisano

> nawet na łonecie picali że ma być 3.6zł

Oby po zimie dopiero, wtedy już będę mógł się przesiąść na skuter albo motocykl 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Na stacji STATOIL w Nowej Dębie chciałem dzisiaj po południu zatankować lecz się nie dalo bo gazu

> brakło. Miała być "zielona wyspa" a niebawem trzeba będzie się na rower przesiąść.

rowerem na serku topionym nie bedziesz jeździł, trzeba zjeść wędlinki hehe.gif

Napisano

> Popatrz sobie, kto jest największym akcjonariuszem PKN Orlen S.A.

> Pomyśl, kto i jak wykorzystałby w kampanii wyborczej cenę 6 zł za litr paliwa ?

> Pomyśl, czy w dzień po takiej decyzji prezes PKN Orlen S.A. byłby jeszcze prezesem, czy jednak

> byłym prezesem ?

> Sprawa jest prosta - trzymaj ceny, to będziesz prezesem, straty odrobisz sobie po 10. 10, bo jak my

> będziemy rządzić, to Cię nie wywalimy.

Widze, ze teorie spiskowe teorie sa coraz popularniejsze. Sztuczna mgła, teraz sztuczna cena.

Napisano

> Na stacji STATOIL w Nowej Dębie chciałem dzisiaj po południu zatankować lecz się nie dalo bo gazu

> brakło. Miała być "zielona wyspa" a niebawem trzeba będzie się na rower przesiąść.

swoją drogą to podziwiam wszystkich właścicieli stacji nie orlenowo lotosowych że sprzedają paliwa mając je średnio o 5% drożej od państwowych firm. Te stacje działają chyba na zasadzie kierowca przyjedzie bo mu zabraknie paliwa po drodze to wleje za te 20-50 zł + flota ok.gif

Napisano

> Oby po zimie dopiero, wtedy już będę mógł się przesiąść na skuter albo motocykl

a w zimie nie bede tankowal bo paliwa drogie...

z czegos trzeba zyc, czy bedzie ON po 5 czy po 7 bede tankowal - nie mam wyjscia. Tak samo LPG. Jedynie dziadki co robia miesiecznie 500km moga przeskczyc na rower.

jedynie kwestia rozbija sie o to czy bede dziadem czy tez totalnym dziadem w tym powalonym kraju. Czy to co zarobie oddam kocernom paliwowym czy tez na wydatki biezace - jeden uj, i tak tej kasy nie bede widzial.

zreszta nie ja jeden.

Napisano

> swoją drogą to podziwiam wszystkich właścicieli stacji nie orlenowo lotosowych że sprzedają paliwa

> mając je średnio o 5% drożej od państwowych firm. Te stacje działają chyba na zasadzie

> kierowca przyjedzie bo mu zabraknie paliwa po drodze to wleje za te 20-50 zł + flota

Zas Orlen sprzedaje ON i noPb za free.

Cena w hurcie brutto to 5,07 - cena na dystrybutorze 5,09 - ot zarobek,,,

Napisano

> Cena w hurcie brutto to 5,07 - cena na dystrybutorze 5,09 - ot zarobek,,,

Poczekaj do poniedziałku

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.