Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ibiza IIfl vs Stilo

Featured Replies

Napisano

witam kolega zastanawia sie nad kupnem ibizy 1.9tdi 110koni lub stilo 1.9jtd115koni..

ktory samochod lepiej wybryc ? ktory mniej pali i tanszy w naprawach..

pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> witam kolega zastanawia sie nad kupnem ibizy 1.9tdi 110koni lub stilo 1.9jtd115koni..

> ktory samochod lepiej wybryc ? ktory mniej pali i tanszy w naprawach..

> pozdrawiam

tańszy w naprawach powinien być seat, obydwa samochody mają dwumasowe koła zamachowe które co jakiś czas wymienić trzeba. Przewaga stilo polega na tym, że to sporo nowsza konstrukcja silnik z CR o niezłej dynamice oraz kulturze pracy jest po prostu lepszy. Mimo większego zaawansowania technicznego jest to konstrukcja niebywale trwała (mam na myśli dokładnie pompę i wtryski)

Jeśli chodzi o trwałość zawieszenia zapewne seat wypadnie lepiej ale chyba bez jakiejś kolosalnej różnicy. Bo czy udało się komuś fiatem stilo przejechać 250tyś na fabrycznych wahaczach? Ja na twoim miejscu brałbym stilo, seat oferuję bardzo trwały silnik ale niestety kulturą pracy odstaje od dzisiejszych standardów. Jednym słowem bierz stilo, uprzedzam jednak, że znalezienie dobrego egzemplarza jest tak mało prawdopodobne jak znalezienie 10 letnie golfa z przebiegiem mniejszym niż 300tyś km czyli małe frown.gif

Napisano

Ibiza ma na pewno lepsze materiały w środku (jesli oczywiscie mówimy o ibizie 6l), prowadzi sie jak gokart, no i ze 110 konnym silnikiem to będzie zjadała to stilo na śniadanie. Poza tym bardzo fajnie sie cos w tym aucie naprawia - np. zdjęcie zderzaka to 3 minuty roboty.

Tylko te ibizki mają bardzo twarde zawieszenia, więc jeśli ktoś jest wielbicielem kanapowozów to moze się zawieść.

IMO

Napisano
  • Autor

w stilo slyszalem ze czestawo lubia padac wahacze..

a ktory w razie jak cos silnik lepiej znosi gorsze paliwo.. bo czasami na stacjach takie lipne paliwo sprzedaja ze az strach myslec sick.gif

Napisano

> ktory samochod lepiej wybryc ?

Ibiza to klasa B, Stilo to kompakt.

Jak dla mnie wystarczy rzut oka na rankingi niezawodności:

np. tutaj - odwróć tabelę, a Stilo będzie na czele.

Fiacikarze powiedzą Ci, że stilo jest bezawaryjne, bo kupisz sobie kabelek do laptopa, wstaniesz codziennie 10 minut wcześniej, pokasujesz błędy i będzie OK.

Napisano

> w stilo slyszalem ze czestawo lubia padac wahacze..

nie ma reguły zalezy jak się jeździ, na wahacze w punto też ludzie psioczą a ja przez 70tyś jak miałem punto nie miałem z nimi żadnego problemu

> a ktory w razie jak cos silnik lepiej znosi gorsze paliwo.. bo czasami na stacjach takie lipne

> paliwo sprzedaja ze az strach myslec

generalnie stara konstrukcja z seata, ale i jtd na tle nowoczesnej konkurencji wygląda pod tym względem całkiem dobrze.

Napisano

> Fiacikarze powiedzą Ci, że stilo jest bezawaryjne, bo kupisz sobie kabelek do laptopa, wstaniesz

> codziennie 10 minut wcześniej, pokasujesz błędy i będzie OK.

nie jestem fiaciarzem a jestem za fiatem, z usterkami przesadzasz.

Napisano

Wahacze w Stilo to akurat niezbyt często przysparzają problemów - dużo bardziej we znaki daje się za to tylna belka, gdzie tuleje gumowo-metalowe chyba nie za bardzo korespondują z masą auta, a i łatwo jest je zamontować źle (tj. tak, że dodatkowo skraca się ich żywotność).

Napisano

Ibiza 2fl to nie ibiza 6l. W 6l nie ma silnika 1.9 Tdi 110KM

Napisano

> Sugerujesz, że 10,1% aut z poważnymi usterkami wśród 2 i 3-latków to mało?

sugeruje, że to są duperele a nie usterki smile.gif Poza tym wolę takie stilo niż super bezawaryjną mazdę 6 która może się nie psuje ale ulega biodegradacji.

Poza tym silnik JTD jest genialny w każdym następnym aucie żałuje, że nie mam tego silnika to po prostu kawał porządnego motorka jest.

Napisano

> Fiacikarze powiedzą Ci, że stilo jest bezawaryjne, bo kupisz sobie kabelek do laptopa, wstaniesz

Jako były właściciel Fiata Stilo 1.8 - odradzam ten silnik zlosnik.gif odpycha się zgrabnie, pali mało, psuje się strasznie.

Co do materiałów - w Stilo nie było na co narzekać. Gabarytowo, tak jak pisałeś - Ibiza to raczej Punto, nie Stilo wink.gif

Jeżeli jednak wybór -jak w tym wątku- dotyczy JTD - to chyba wylałbym Stilo. Silnik podobno bardzo udany.

Napisano

>Silnik podobno bardzo

> udany.

genialny, nie bez powodu montują go teraz w wielu innych autach (markach) (po modernizacji)

Napisano

Co do silnika to napewno oszczędniejszy i tańszy w naprawie będzie 1.9tdi, ponieważ jest on na zwykłej pompie. Jak nie potrzebujesz duzej mocy to szukaj 1.9tdi 90KM. Wersja 90KM nie ma dwumasy i turbiny ze zmienną geometra co nie generuje dodatkowych kosztów przy wymianie np. sprzęgła. Mam aktualnie taka ibize i napewno Stilo jest lepiej wykończone, pare razy jeździłem z kacikowiczem który miał abarha i o wiele mniej to wszystko trzeszczało niż w mojej ibizie. Jeżeli zdecydujesz się na ibizę 110KM szukaj wersji Sport - ma pare dodatków np. deska rozdzielcza ma kolor czarny, a nie paskudny szary, ma dokładki zderzaków i fajniejsze zawieszenie, oraz lepsze fotele.

Napisano

> sugeruje, że to są duperele a nie usterki Poza tym wolę takie stilo niż super bezawaryjną mazdę 6

> która może się nie psuje ale ulega biodegradacji.

Kolega chyba małą miał stycznośc z motoryzacją, bo są jeszcze dziesiątki innych aut, które nie wyglądają jak zrobione z butelek PET, nie psują się na potęgę i jeszcze wcale nie muszą być droższe.

Poza tym co ma znaczyć termin duperele? Duperelą jest to, że dojeżdżasz z daną usterką do domu i wymieniasz np za dwa dni, czy jak? Czy duperelą jest awaria którą możesz olać i z nią jeździć? Wiesz raczej nie ma czegoś takiego jak duperele - albo cos jest zepsute, albo zepsute nie jest.

> Poza tym silnik JTD jest genialny w każdym następnym aucie żałuje, że nie mam tego silnika to po

> prostu kawał porządnego motorka jest.

Ponownie - kolega chyba mało diesli w życiu widzial - silnik JTD jest Ok, ale wcale nie jest jakoś cudownie bezawaryjny, jeździ bardzo przeciętnie, klekocze tak samo jak każdy - ot zwykły motorek do budżetowego auta. kompletnie nie rozumiem tego pseudokultu tej jednostki na tym kąciku - może chodzi o to, że mniej duperel go trapi, niż resztę auta do którego silnik jest zamontowany? wink.gif

Napisano

> witam kolega zastanawia sie nad kupnem ibizy 1.9tdi 110koni lub stilo 1.9jtd115koni..

> pozdrawiam

zależy który rocznik

Napisano
  • Autor

2001-2002

Napisano

> kompletnie nie rozumiem tego pseudokultu tej jednostki na tym kąciku

mało ludzi jeździło bawarskim 3.0d wink.gif

Napisano

> a ktory w razie jak cos silnik lepiej znosi gorsze paliwo.. bo czasami na stacjach takie lipne

> paliwo sprzedaja ze az strach myslec

Poczytaj może najpierw forum fiata stilo na AK ok.gif

Napisano

> Ibiza to klasa B, Stilo to kompakt.

> Jak dla mnie wystarczy rzut oka na rankingi niezawodności:

> np. tutaj - odwróć tabelę, a Stilo będzie na czele.

To nie tak. Kabelek mam, ale nie używam. A Stilo się drze z błędem przeważnie wtedy, gdy coś nie łączy (przesławny AirBag Failure) i to psuje statystyki. Wystarczy ,,Kontakt-Spray" i jest lodzio-miodzio. A auto jest naprawdę fajne. Na stilo-giełdzie ktoś coś sprzedaje. cfaniak.gif

Napisano

> nie jestem fiaciarzem a jestem za fiatem, z usterkami przesadzasz.

znajomy mial od nowosci Stilo, notoryczne błedy i choinka na liczniku a to z niedoładowanego akuma zima hehe.gif a to cos z wtyczkami od poduch, o wymianie zarowek juz nie bede mowil gdzie trzeba było poł przodu rozbierac - ( jednym słowem notorycznie pojawiajace sie błedy w tym aucie od wszystkiego zmusiły go do sprzedania auta-aby nie było auto garazowane i zadbane)

auto owszem fajne ale nawet nie stało koło bezawaryjnego auta, a szkoda bo jak na fiata to naprawde fajne autko...

innymi słowy jak ktos lubi zabawe z laptopem i kabelkiem w aucie to owszem brac.

druga sprawa porownanie dotyczy aut z 2 roznych klas

Napisano

Witam,

wiadomo najlepsze są Ople waytogo.gif ale z powyższej dwójki to wybrał bym stilo waytogo.gif - większy, bezpieczniejszy i łatwiej znaleźć bezwypadkowy egzemplarz. Przejściówka Seata to fajny model 99-02 , o wnętrzu z dobrych materiałów, jednak z żywotnością zawieszenia nie jest tak jak tu napisano, Standardowo sypią się tuleje wahaczy przednich często zastępowane tymi od Cupry, drzwi i mechanizm zamykania to już katastrofa, łamiące się klamki, pekające linki od mechanizmu podnoszenia szyb el, pękające mimośrody etc, dodatkowo wycierające się elementy z tw. sztucznych, pękające linki sprzęgła, padające przełączniki zespolone i wyświetlacze konsoli środkowej w bogatszych wersjach. Ten model z racji 3 letniej kariery nie ma na ryku dostępnych elementów blacharskich z zamiennika. Auto trzyma po dzień dzisiejszy na wartości wiec opłaca się je reanimować w celu sprzedaży z zyskiem - podejrzewam że z 60-70% aut na rynku to auta po mniejszej bądź większej przygodzie drogowej

Napisano

> innymi słowy jak ktos lubi zabawe z laptopem i kabelkiem w aucie to owszem brac.

jasne i jeszcze pelen bagaznik czesci zapasowych rotfl.gif moje stilo przez 4 lata widzialo tylko raz laptopa i to podczas wgrywania wirusa,takze nie przesadzajmy ok.gif

> druga sprawa porownanie dotyczy aut z 2 roznych klas

Napisano

> kompletnie nie rozumiem tego pseudokultu tej jednostki na tym kąciku

No właśnie. Mam bardzo podobne wrażenia - mój pierwszy świadomy kontakt (w sensie, że wiedziałem, że to ten cymes) z nim odbył się w zimie. Myślę sobie - e, toć to naj naj JTD - odpalam i co - znajomy klekot jak z c-330.

Nie widzę powodu wielbienia go, IMHO 1,6 HDi od PSA jest zdecydowanie bardziej kulturalne.

Napisano

> pozdrawiam

Stilo to auto segment większe. Oba silniki udane. JTD o niebo lepsza kultura pracy.

Jeśli chodzi o naprawy auta prezentują się podobnie waytogo.gif

Napisano

> Ibiza ma na pewno lepsze materiały w środku (jesli oczywiscie mówimy o ibizie 6l)

Czy Ty siedziałeś w Stilo w ogóle? facepalm%5B1%5D.gif

Ja siedziałem w obu i materiały oraz spasowanie na korzyść Fiata ok.gif

Napisano

Zwykły banał. Większość feljurów to efekt niedoładowanego aku.

Napisano

> Ponownie - kolega chyba mało diesli w życiu widzial - silnik JTD jest Ok, ale wcale nie jest jakoś

> cudownie bezawaryjny, jeździ bardzo przeciętnie, klekocze tak samo jak każdy - ot zwykły

> motorek do budżetowego auta.

Ponownie - JTD to wzór w porównaniu do TDI, jeśli chodzi o klekot. Oprócz klekotania wibracje i nieprzyjemne falowania obrtów (mówię o POLO 1.4 TDI 2009 i nowej Jettcie 2.0 TDI bo tymi mam nieprzyjemność jeździć w pracy)

kompletnie nie rozumiem tego pseudokultu tej jednostki na tym

> kąciku - może chodzi o to, że mniej duperel go trapi, niż resztę auta do którego silnik jest

> zamontowany?

Napisano

> No właśnie. Mam bardzo podobne wrażenia - mój pierwszy świadomy kontakt (w sensie, że wiedziałem,

> że to ten cymes) z nim odbył się w zimie. Myślę sobie - e, toć to naj naj JTD - odpalam i co -

> znajomy klekot jak z c-330.

> Nie widzę powodu wielbienia go, IMHO 1,6 HDi od PSA jest zdecydowanie bardziej kulturalne.

Bo jest. Nawet 1.8tdci forda mimo że rodowodem stara jednostka chodzi o wiele kulturniej waytogo.gif

Napisano

> Czy Ty siedziałeś w Stilo w ogóle?

Powiedzmy, że nawet bardzo dużo. Pytanie czy siedziałeś w Ibizie 6L wink.gif

ALe rozmowa okazało się że jest o całkiem innej ibizie, więc tematu nie ma.

> Ja siedziałem w obu i materiały oraz spasowanie na korzyść Fiata

nie wime jak z ibizą IIfl. Ibiza 6l bije większośc kompaktów pod względem jakości materiałów.

Napisano

> Zwykły banał. Większość feljurów to efekt niedoładowanego aku.

mnie nie obchodzi co jest przyczyną marnowania mojego czasu na wizytę w serwisie z powodu błedu który oznacza - masz jechac do mechanika.

Napisano

> Ponownie - kolega chyba mało diesli w życiu widzial - silnik JTD jest Ok, ale wcale nie jest jakoś

> cudownie bezawaryjny,

W kwestii awaryjności to faktycznie TDI nawet do pięt nie dorasta hehe.gif

Napisano

> Bo jest. Nawet 1.8tdci forda mimo że rodowodem stara jednostka chodzi o wiele kulturniej

no prosze Cie hahaha.gif, badz obiektywny chociaz troszeczke biglaugh.gif

Napisano

> no prosze Cie , badz obiektywny chociaz troszeczke

Jestem - Akurat bezpośrednio z Kazem porównywalismy. Stilo brzmi jakby miało ze 3 litry pod maską. Ford chodzi o wiele delikatniej.

Napisano

> innymi słowy jak ktos lubi zabawe z laptopem i kabelkiem w aucie to owszem brac.

Od 3 lat mam Stilo i jeszcze nie kupiłem kabelka. Nie wiem, czy nienormalny jestem ja, czy mój samochód confused.gifpanic.gif

Napisano

> znajomy mial od nowosci Stilo, notoryczne błedy i choinka na liczniku a to z niedoładowanego akuma

> zima a to cos z wtyczkami od poduch, o wymianie zarowek juz nie bede mowil gdzie trzeba było

> poł przodu rozbierac - ( jednym słowem notorycznie pojawiajace sie błedy w tym aucie od

> wszystkiego zmusiły go do sprzedania auta-aby nie było auto garazowane i zadbane)

Twój znajomy za każdym razem jak mu aku pada,to sprzedaje samochód? rotfl.gif

Napisano

> Jestem - Akurat bezpośrednio z Kazem porównywalismy. Stilo brzmi jakby miało ze 3 litry pod maską.

> Ford chodzi o wiele delikatniej.

Tak tu sie musze zgodzic, jezdzilem 2 lata Stilo, i gdy Vadero podjechal swoim Focusem 1.8TDCI, wyrazniej JTD byl glosniejszy wink.gif Ale mi to nie przeszkadzalo.I wybrał bym Stilo.

Napisano

> Od 3 lat mam Stilo i jeszcze nie kupiłem kabelka. Nie wiem, czy nienormalny jestem ja, czy mój

> samochód

4 lata miałem stilo i kurna też takiego nie miałem icon_eek.gif

ale szwagra teścia wujek miał nawet 3 kable hehe.gif

Napisano

> Tak tu sie musze zgodzic, jezdzilem 2 lata Stilo, i gdy Vadero podjechal swoim Focusem 1.8TDCI,

> wyrazniej JTD byl glosniejszy Ale mi to nie przeszkadzalo.I wybrał bym Stilo.

I ja w sumie też. Ibiza 6l to fajne auto dla singla. ALe jesli kolega mówi o starszej ibizie, która jest de facto face liftem poprzedniej to jednak jest kupowanie starego auta.Stilo jest dobrym autem patrząc na value for money - można miec w miare nowoczesnego diesla w bardzo niskich pieniądzach.

Napisano

> Tak tu sie musze zgodzic, jezdzilem 2 lata Stilo, i gdy Vadero podjechal swoim Focusem 1.8TDCI,

> wyrazniej JTD byl glosniejszy Ale mi to nie przeszkadzalo.I wybrał bym Stilo.

to albo twoje stilo bylo zepsute grinser006.gif ,albo focus mojego sasiada jest popsuty grinser006.gifbo zawsze rano mi sie tlucze pod oknem grinser006.gif

Napisano

> to albo twoje stilo bylo zepsute ,albo focus mojego sasiada jest popsuty bo zawsze rano mi sie

> tlucze pod oknem

Jak się bardzo człowiek postara to może sobie wszystko wmówić wink.gif

Napisano

Nie bylo zepsute, bylo u kacikowego magika i nic mu nie dolegalo wink.gif

A tlucze sie bo zimny silnik, czy tlucze nawet jak cieply?

Napisano

> Jak się bardzo człowiek postara to może sobie wszystko wmówić

ok.gifdobrze ze nie musze sobie nic wmawiac,ja wiem co slyszalem ,Ty tez i ok

Napisano

> Bo jest. Nawet 1.8tdci forda mimo że rodowodem stara jednostka chodzi o wiele kulturniej

zgadzam się z tą opinią , tyle że w tdci co wymianę rozrządu trzeba wymieniać wtryskiwacze , a ja potrzebuję trwałego diesla

Napisano
  • Autor

no dobrze to jak wyglada sprawa z ibiza III z poczatku produkcji czyli 2003 r..

jak silniki 101 sie sprawuja? ta ibiza ma jakies wady a jak z wersja sport 130 koni.. moze warto poczekac i kupic ta nowsza ibize grinser006.gif

Napisano

Miałem dwie FL jedną właśnie 1.9 TDI 110 kultura pracy hmm trochę do życzenia pozostawia w porównaniu do np. topowego silnika w 6l ASZ.

Ale bardzo przyjemne autko szukałbym wersji sport z tego modelu gdyby kolega się zdecydował warto poszukać klubowych egzemplarzy forum ibizy

Napisano

>Jednym słowem bierz stilo, uprzedzam jednak, że

> znalezienie dobrego egzemplarza jest tak mało prawdopodobne jak znalezienie 10 letnie golfa z

> przebiegiem mniejszym niż 300tyś km czyli małe

Akurat teraz jest jeden śliczny do sprzedania... Właściciel z AK i wypowiadał się w tym wątku.

Gdyby nie to, że moja mulher.gif uparła się nad autem 5D zapewne byłby mój... :-)

Napisano

> no dobrze to jak wyglada sprawa z ibiza III z poczatku produkcji czyli 2003 r..

> jak silniki 101 sie sprawuja? ta ibiza ma jakies wady a jak z wersja sport 130 koni.. moze warto

> poczekac i kupic ta nowsza ibize

załatwiałem znajomemu 6l sport właśnie 130km rewelacyjne autko materiały w środku lepsze na pewno od fl, 6 biegowa skrzynia też na plus ale po prostu FL dla mnie osobiście jest ładniejsza. Zależy też ile kolega ma gotówki zlosnik.gif

motor 101km najczęściej w ibizach chyba o oznaczeniu ATD też dobra konstrukcja ale skłaniałbym się ku ASZ

Napisano
  • Autor

no kasy 15 ale jak by troche dolozyl na sporta 130 koni by bylo zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.