Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podnośnik hydrauliczny: żaba czy słupkowy?

Featured Replies

Napisano

Taki podnośnik służyłby w garażu przy:

- zmiana kółek

- olej

- płyny

- może jakiś łącznik stabilizatora.

Nic poza tym. Nie jestem mechanikiem więc w inne rzeczy się nie bawie. Cena do 100 zl z wysyłką ( nie przekraczamy tej kwoty)

PS. Warto jakieś kobyłki do tego ?

Napisano

Weź żabe, jest stabilna i wygodna w użyciu.

Mam taką z marketu za 70 zł i do Twoich (również moich) potrzeb wystarczy.

Napisano

> Taki podnośnik służyłby w garażu przy:

> - zmiana kółek

> - olej

> - płyny

> - może jakiś łącznik stabilizatora.

> Nic poza tym. Nie jestem mechanikiem więc w inne rzeczy się nie bawie. Cena do 100 zl z wysyłką (

> nie przekraczamy tej kwoty)

> PS. Warto jakieś kobyłki do tego ?

do 100zł to zdecydowanie słupkowy

żaby to będzie blaszany szit ... spineyes.gif

Napisano

> Weź żabe, jest stabilna i wygodna w użyciu.

> Mam taką z marketu za 70 zł i do Twoich (również moich) potrzeb wystarczy.

i nic ... nic a nic się nie wygina ? ja taką tania "zużyłem " w kilka razy

Napisano

> - zmiana kółek

> - olej

> - płyny

> Nic poza tym. Nie jestem mechanikiem więc w inne rzeczy się nie bawie. Cena do 100 zl z wysyłką (

Oczywiście - należy zabezpieczyć auto przed spadkiem.

Żabę hydrauliczną za 99zł kupiłem w Lidlu - zobaczymy ile sezonów zmian kół wytrzyma zlosnik.gif

2 podpórki na trójnogach kupiłem w też Lidlu za 49zł.

Napisano

> - zmiana kółek

> - olej

> - płyny

zaba

za swoja dałem 5 lat temu 60 pln nie do zajechania!

w ciągłym użyciu od początku

podnoszę samochody quady, przyczepy smile.gif

nigdy nie zawiodła!

Napisano
  • Autor

> zaba

> za swoja dałem 5 lat temu 60 pln nie do zajechania!

> w ciągłym użyciu od początku

> podnoszę samochody quady, przyczepy

> nigdy nie zawiodła!

Gdzie kupiona, jaka marka - taka typu lidl?

Napisano

> Gdzie kupiona, jaka marka - taka typu lidl?

marki nie pamiętam

ale kupiona w norauto

Napisano

zależy od tego jakie wymiary (prześwit oraz skok zawieszenia) ma samochód ;p

w moim poprzednim (fiat uno) żaba się zupełnie nie sprawdziła, auto stało na kołach przy jej maksymalnym rozwinięciu (podłożona pod wahacz). Przed zmianą sprężyn na wyższe nie mieścił się słupek 5T a to jedyny który dźwigał na tyle wysoko auto aby koła się oderwały od ziemi smile.gif

Napisano
  • Autor

> zależy od tego jakie wymiary (prześwit oraz skok zawieszenia) ma samochód ;p

> w moim poprzednim (fiat uno) żaba się zupełnie nie sprawdziła, auto stało na kołach przy jej

> maksymalnym rozwinięciu (podłożona pod wahacz). Przed zmianą sprężyn na wyższe nie mieścił się

> słupek 5T a to jedyny który dźwigał na tyle wysoko auto aby koła się oderwały od ziemi

Standardowe zawieszenie w samochodach : Opel Corsa B, D oraz Bravo 1.6 cool.gif

Napisano

> i nic ... nic a nic się nie wygina ? ja taką tania "zużyłem " w kilka razy

Na razie nic się nie wygina, ale nie używam jej codziennie.

Do typowych prac przy samochodzie wystarcza.

Wybrałem żabe, bo podczas podoszenia samoczynnie podjeżdza pod samochód ustawiając się pionowo.

Napisano

Jak masz b. równe podłoże - żaba, ale większa, bo te najtańsze nie podniosą wyższego auta jak choćby moje. Słupkowy jest o tyle fajny, że mniejszy i lżejszy i może jeździć w autku. Jak słupek to taki na dwa, bo jeden też będzie miał problem z wyższymi autkami.

Napisano

Zdecydowanie żaba. Słupkowy ma bardzo niekorzystną cechę. Podnosi w linii prostej, a krawędź samochodu przy podnoszeniu wędruje po okręgu. Na słupkowym podnoszony samochód ma tendencję do zsuwania się z punktu podporowego.

Napisano

> Zdecydowanie żaba. Słupkowy ma bardzo niekorzystną cechę. Podnosi w linii prostej, a krawędź

> samochodu przy podnoszeniu wędruje po okręgu. Na słupkowym podnoszony samochód ma tendencję do

> zsuwania się z punktu podporowego.

Nie masz racji skromny.gif Słupkowy bardzo dobrze podnosi tylko jest niestabilny (choć zależy to od podstawy), powiedzmy że krawędź wędruje po okręgu tylko promień tego okręgu jest tak duży ze można to pominąć, natomiast stopka w żabie jak najbardziej idzie po okręgu o małym promieniu i w przypadku używania żaby na nierównej powierzchni np. kostka brukowa (w moim przypadku łączenie terakoty z deskami przykrywającymi kanał) jest pewien problem że żaba nie może przesunąć się na kółkach i zaczyna dość mocno ciągnąc samochód do siebie, i w przypadku podnoszenia za felc progu (czego nie polecam) możemy go bardzo łatwo wygiąć i uszkodzić powłokę ochronną tongue.gif

Ja ogólnie wole słupkowy tylko że, 5T ni jak nie chce podejść pod większość samochodów, 2T jest za niski i nie podniesie tak wysoko, oraz trzeba się dużo więcej namachać dźwigienką niż w żabie ......

Pozdrawiam

Napisano

Rok temu kupiłem w auchan żabę za 49 zł, marka chyba Unitec hmm.gif Pomogła przy konserwacji 5 samochodów i oprócz tego, że się zasyfiła to działa jak nowa wink.gif

Napisano

Żaba topex kupiona za coś ok 50zł, sprawuje się dzielnie przy wymienia kół od kilku lat.

Ważna uwaga, jeśli zamierzasz cokowiek robić pod samochodem to bezwględnie kobyłki i to stabilne, albo drewniany kloc pod wahacz.

Napisano

Analizowałem trochę tą sprawę i ja bym dołożył odrobinę i kupił podnośnik żaba niskoprofilowy smile.gif

Napisano

> i nic ... nic a nic się nie wygina ? ja taką tania "zużyłem " w kilka razy

3-4 lata temu kupiłem żabę w Biedronce za 40zł. Wymieniam nią koła w 3 samochodach i kilka razy byłą użyta do innych celów. Z awarii - odkręciła się nakrętka dużego kółka. wink.gif

Napisano

> w moim poprzednim (fiat uno) żaba się zupełnie nie sprawdziła, auto stało na kołach przy jej

> maksymalnym rozwinięciu (podłożona pod wahacz).

kurde! to co to za żaba była? max wysokość 25cm?

Ja mam taką z lidla, chyba 35-36cm i bez problemu podnosi Sedici (zawieszenie 20cm nad ziemią) podstawiona pod próg!

> słupek 5T a to jedyny który dźwigał na tyle wysoko auto aby koła się oderwały od ziemi

A po grzyba oba koła podnosić na raz? Toż to żadna robota wyciągnąć i przestawic pod drugie koło waytogo.gifwink.gif

Napisano

> do 100zł to zdecydowanie słupkowy

> żaby to będzie blaszany szit ...

żabę kupiłem z lidla za 99pln i mam porównanie z taką za ok.300pln i nie widzę specjalnej różnicy, ani w jakości wykonania ani działania! Do zastosowań amatorsko-garażowych, żaba jest jak najbardziej OK waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> żabę kupiłem z lidla za 99pln i mam porównanie z taką za ok.300pln i nie widzę specjalnej różnicy,

> ani w jakości wykonania ani działania! Do zastosowań amatorsko-garażowych, żaba jest jak

> najbardziej OK

Czy to z lidla jest fimy GEKO? Coś jak w ten deseń:

http://allegro.pl/zestaw-podnosnik-zaba-2t-2-szt-kobylek-3t-tanio-i1907698076.html

Napisano

21 cm to była pozycja wahacza bez podnoszenia auta... żaba chyba 30-35 cm... i to było za mało...

nowsze auta mają mniejszy skok zawieszenia ;p

Napisano

> Czy to z lidla jest fimy GEKO? Coś jak w ten deseń:

> http://allegro.pl/zestaw-podnosnik-zaba-2t-2-szt-kobylek-3t-tanio-i1907698076.html

nie wiem jaka to firma ale wygląda bardzo podobnie jak ta w linku ok.gif

Napisano
  • Autor

Dobra kupiłem ten podnośnik. Jednak żabke wybrałem. Kupiłem go w obi jest firmy Unitec. Niby niemiecki ale pewnie i tak w chinach złożony. 2 lata gwarancji , cena 77 zł. Już go testowałem i troche mi brakuje tej gumy na tym oczku więc domówiłem sobie na allegro. Podnośnik fajny, ale mógbyć troche niższy i mieć większą rączkę. Denerwuje mnie troche sposób opuszczania samochodu z lewarka - trzeba miec przy tym małą wprawę żeby tego zaworka nie przekręcić za szybko. Nie wiem jak wy sobie z tym radzicie ale pewnie poćwicze to i sie naucze smile.gif

Napisano

> i nic ... nic a nic się nie wygina ? ja taką tania "zużyłem " w kilka >razy

5 rok mam zabe z makro za 60pln. Wymienilem dzieki niej zawieche i hamulce w corsie i uno a do ilu auto uzywal je moj sasiad to nie policze.

Co roku wymieniam kola na i z zimowych w 4 autach i faktycznie koleczka troche sie rozjechaly ale reszta cacy smile.gif

Napisano

Musze zakupic jakis lewarek do Vectry B i wybor padl na tzw. slupkowy z tego co ludzie pisza taki do 2T spokojnie wystarczy ale nurtuje mnie problem wysokosci podnoszenia bo przegladajac oferty podnosnikow to maja one 17cm wys. min. (od ziemi do progu w VB mam ok.19cm - te 2cm podkreci sie sruba w podnosniku badz deseczka ) a ich wysokosc max. to 26cm wychodzi z tego ze podniesie auto na wysokosc 9-10cm czy jest to wystarczajace zeby oderwac kola 16" w VB od ziemi ? Czy lepiej szukac czegos innego?

Napisano

Bezwzględnie. Pisze Ci to człowiek, który przeżył upadek samochodu na nogi. I to mimo kobyłek, bo pomocnik podlewarował drugą stronę pojazdu nie czekając aż spod niego się wysunę całkiem i zrzucił go z kobyłek. Dlatego dam Ci drugą radę - żadne ze składanymi nóżkami, tylko ze stałymi z solidnej stali, mnie nogi uratowało właśnie to, że nawet przewrócona kobyłka zatrzymała opadający samochód tak, że tylko mi przygniótł mięśnie, ale nie pogruchotał kości udowych i piszczeli.

Napisano

Ja od lat używam takiego:

http://www.bazarek.pl/produkt/1687463/podnosnik-hydrauliczny-do-samochodu.html,

tyle że do 5 t.

Jest dość wysoki, ale u mnie jedynie pod nubirę się nie mieści. Osobiście wolę słupkowe/butelkowe. Gdy okazuje się za niski, zawsze można uzupełnić jego długość deskami i cegłami. waytogo.gif

Wybrałeś żabę - OK. Oby służyła Ci jak najdłużej i bezawaryjnie.

Napisano

> - zmiana kółek

> - olej

> - płyny

Zdecydowanie żaba, używałem toya z marketu za 29,99 długi czas bez zarzutu, teraz wydałem go za dwa czteropaki i dalej służy komuś innemu, a w jego miejsce zanabyłem Yato niskoprofilową też żabę za 185 zł w tym wysyłka, moim zdaniem warto dołożyć bo taki jest bardziej wszechstronny i duuużo solidniej wykonany.

Do tego dają walizeczkę i komplet zapasowych uszczelnień waytogo.gif

Napisano

Bardzo dobry, bo o szerszym zakresie zastosowania

słupkowy 2-tłokowy no i słupek, więc nie wymaga b. równego podłoża

Napisano

> Kupiłem go w obi jest firmy Unitec. Niby

> niemiecki ale pewnie i tak w chinach złożony.

Napewno nie pisze Made in Germany, tylko jakiś "design germany" lub inne pierdoły. Mam też taką żabę.

Przecież można powiedzieć, że to wszystko z jednej taśmy tylko naklejki z nazwą firmy kleją co zamawiającemu pasuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

odgrzeje bo coś fabryczny podnosnik zaniemógł wink.gif

jak podkładacie słupkowy pod próg ?

oryginał ma fajne wycięcie takie "U", profil chowa się ładnie

dwa razy podnosiłem słupkowym, podkładając sporą dechę ... ale te dzisiejsza auta to są z papieru, wszystko się gnie

u gumiarzy mają duże stopki i podnoszą za zgrzew

a jak radzicie sobie z tymi słupkowymi ?

Napisano

Na ten profil - spłaszczy się i wiem następnym razem gdzie podkładać zlosnik.gif - poważnie

Napisano

noga dębowa ze stołu w zupełności załatwia sprawę smile.gif

swoje uno podniosłem raz za próg bez niczego, wgniotło go o 1cm i nic więcej...

Napisano

> noga dębowa ze stołu w zupełności załatwia sprawę

rozumiem że noga pełni też rolę tuk.gif

> swoje uno podniosłem raz za próg bez niczego, wgniotło go o 1cm i nic więcej...

dzięki, wolał bym zachować proste wink.gif

rozumiem że nie ma prostego sposobu frown.gif

czołganie pod wahacz średnio mi się podoba, tak samo jak kaleczenie progów ...

na razie wożę klepkę od parkietu grinser006.gif

Napisano

> rozumiem że noga pełni też rolę

> dzięki, wolał bym zachować proste

> rozumiem że nie ma prostego sposobu

> czołganie pod wahacz średnio mi się podoba, tak samo jak kaleczenie progów ...

> na razie wożę klepkę od parkietu

natnij szlifierka slupek w slupkowym i z glowy

Napisano

> rozumiem że noga pełni też rolę

no w razie czego tak ;p

Napisano

> oryginał ma fajne wycięcie takie "U", profil chowa się ładnie

Ja do żaby zrobiłem podstawkę z dwóch kawałków 5cm profili 20x20 oddalonych od siebie o 1cm i mam jak w fabrycznym.

Napisano

> Ja do żaby zrobiłem podstawkę z dwóch kawałków 5cm profili 20x20 oddalonych od siebie o 1cm i mam

> jak w fabrycznym.

waytogo.gif to czytałem, nacinają też kawałek grubej gumy

problem jest taki że chciałem to wozić w aucie, czyli musi być zgrabne

Napisano

> natnij szlifierka slupek w slupkowym i z glowy

nie da rady, mam mały słupkowy - 2T ?

tak główka jest jak 50groszówka grinser006.gif

poza tym rant ma dobre 1-1.5cm ... sporo

i pozostaje kwestia "kaleczenia" konserwacji icon_rolleyes.gif

to już chyba lepiej podkładać jakiś klocek drewniany

może zrobię sobie taką podkładkę z dębowych klepek

bo widzę że nie ma gotowego rozwiązania hmm.gif

Napisano

> czyli musi być zgrabne

Moje jest bardzo zgrabne, rzut z góry masz 5x5cm i wysokość góra 5cm, ja dospawałem do tej wewnętrznej miseczki z żaby i jest git. Do kolumnowego jak u mnie zamiast miseczki możesz dać z 1cm rurki żeby weszła na główkę i nic Ci nie spadnie, ani zsunie. Na malunku masz z prawej.

285519977-Podk%B3adka.jpg

Napisano

> zależy od tego jakie wymiary (prześwit oraz skok zawieszenia) ma samochód ;p

> maksymalnym rozwinięciu (podłożona pod wahacz). Przed zmianą sprężyn na wyższe nie mieścił się

Bo jak sie zmienia kola, to zabe podklada sie pod wahacz - po co podnosic cale nadwozie jak wystarczy tylko kolo od ziemi oderwac?

Napisano

> - zmiana kółek

> - olej

> - płyny

Zdecydowanie zaba i zaden inny. Jak wiesz robie troche samochodow w garazu i zaba sprawdza sie wysmienicie - poczawszy od malucha skonczywszy na combo, ktory niskim samochodem nie jest. Do tego dokupujesz dwie kobylki i mozesz zawiesic caly samochod w powietrzu. Zaba w porownaniu do podnosnika slupkowego jest stabilniejsza i nie poswala sie wywrocic. Kiedys natomiast popelnilem blad (nie zabezpieczylem samochodu i w zabie pekl mi sworzen prowadzacy - zaba oparla sie elementem podnoszacym na ziemi i to wszystko. Nie wiem jak zachowalby sie w takim przypadku podnosnik slupkowy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.