Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Już nie będzie Taty...

Featured Replies

Napisano

wcale nie szkoda to był wyrób samochodopodobny

Napisano

> wcale nie szkoda to był wyrób samochodopodobny

ile tys. km przejechałeś autami tej marki, że masz tak wyrobioną opinię?

Napisano

> ile tys. km przejechałeś autami tej marki, że masz tak wyrobioną opinię?

wystarczylo to poogladac chociazby w salonie. Wybacz, ale jakość wykonania w przypadku taty była conajmniej żenująca. Pomijając wygląd bo to kwestia, hmm, gustu.

Ja rozumiem że to byly jedne z najtanszych aut na rynku ale wolę podejść do fiata , zakupić punto II classic które może też nie jest wykonane z mistrzowską precyzją ale przynajmniej wszystko w miarę do siebie pasuje, auto nie trzeszczy na kazdej dziurze a serwisów i częsci mam naookoło wszedzie. Wyposażenie podobne, cena również. IMO tata nie miala szans w PL.

Ja jednak mialem okazję się przejechać tym pojazdem. Szok jaki wywołała kilkudziesieciokilometrowa przejazdzka ukoiła dopiero solidna lufa po powrocie.

Napisano

> W sumie szkoda, bo ta nowa Vista była całkiem ciekawą alternatywą dla Pandy (totalnego golasa w tej

> samej cenie)

Jestem zwolennikiem jak najnowszych samochodów, ale w tym konkretnym przypadku podzielam zdanie złomiarzy, że lepsze będzie 10 letnia bawarska perełka niż nowy karton od Taty wink.gif

Napisano

> wystarczylo to poogladac chociazby w salonie. Wybacz, ale jakość wykonania w przypadku taty była

> conajmniej żenująca. Pomijając wygląd bo to kwestia, hmm, gustu.

> Ja rozumiem że to byly jedne z najtanszych aut na rynku ale wolę podejść do fiata , zakupić punto

> II classic które może też nie jest wykonane z mistrzowską precyzją ale przynajmniej wszystko w

> miarę do siebie pasuje, auto nie trzeszczy na kazdej dziurze a serwisów i częsci mam naookoło

> wszedzie. Wyposażenie podobne, cena również. IMO tata nie miala szans w PL.

> Ja jednak mialem okazję się przejechać tym pojazdem. Szok jaki wywołała kilkudziesieciokilometrowa

> przejazdzka ukoiła dopiero solidna lufa po powrocie.

Dobrze Kolego prawisz waytogo.gif20.GIF

Taki sam los potkał Ssan Yong, Gaz(elle), LDV i inne egzotyczne marki. W krajach takich jak Pl szanse mają pojazdy "przytulone" do dużych koncernów Dacia->Renault-> Nissan etc waytogo.gif

Napisano

Zapomnieli dodać w artykule że ceny aut w stosunku do zarobków w PL są absurdalne więc jak ktoś się ma zarzynać finansowo na auto to raczej nieliczny rzuci się na TATĘ 270751858-jezyk.gif

Napisano

A ile dasz radę? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> A ile dasz radę?

nie wiem, nie próbowałem, ale jak tak dalej pójdzie to niedług wszyscy będziemy jeździć takim samym VW, różniącym się co najwyżej opakowaniem. Im więcej egzotyki, nawet takiej taniej, tym ciekawiej na drogach. Czasem widuję Tatę na drodze i oglądam się za nią bardziej niż za 15x droższym, kolejnym takim samym wypaśnym BMW.

Napisano

> nie wiem, nie próbowałem, ale jak tak dalej pójdzie to niedług wszyscy będziemy jeździć takim samym

> VW, różniącym się co najwyżej opakowaniem. Im więcej egzotyki, nawet takiej taniej, tym

> ciekawiej na drogach. Czasem widuję Tatę na drodze i oglądam się za nią bardziej niż za 15x

> droższym, kolejnym takim samym wypaśnym BMW.

wiesz, może i ciekawie oglądając egzotyki na drodze ale z uwagi na fakt, że auto jest najgorszą inwestycją w życiu cżłowieka, osobiscie wychodze z założenia ze skoro nie stac mnie na szastanie kasą na lewo i prawo to wybieram takie auto którego eksploatacja bedzie jak najmniej kosztowna i najłatwiejsza. W skrócie - kupuję auto do ktorego częsci jest pełno, w miarę tanich, a serwisy są wszędzie. Nie zależy mi na wzbudzaniu zainteresowania na drodze. Moze byc nudno, nijako ale grunt zeby bylo tanio. Dlatego jezdzę benzynową astrąG.

Napisano

no fajnie, ale gdyby te taty były w promo po 1 zł to by sie sprzedawały. Dlaczego nie zainwestowałeś swoich pieniędzy w ten egzotyk zlosnik.gif

Napisano

> wiesz, może i ciekawie oglądając egzotyki na drodze ale z uwagi na fakt, że auto jest najgorszą

> inwestycją w życiu cżłowieka, osobiscie wychodze z założenia ze skoro nie stac mnie na

> szastanie kasą na lewo i prawo to wybieram takie auto którego eksploatacja bedzie jak najmniej

> kosztowna i najłatwiejsza. W skrócie - kupuję auto do ktorego częsci jest pełno, w miarę

> tanich, a serwisy są wszędzie. Nie zależy mi na wzbudzaniu zainteresowania na drodze. Moze byc

> nudno, nijako ale grunt zeby bylo tanio. Dlatego jezdzę benzynową astrąG.

i gdyby tak każdy myślał to nie mielibyśmy lanosów, matizów czy tico na ulicach

ba kto by jeździł kia ?

a jak widać po DU czasem warto zaryzykować, bo tanie nie zawsze znaczy złe spineyes.gif

a tania konkurencja wcale nie była zła icon_rolleyes.gif

przecież nikt nikogo nie zmusza do kupowania TATA, może iść kupić daćke czy kilkuletniego opla ok.gif

Napisano

> wiesz, może i ciekawie oglądając egzotyki na drodze ale z uwagi na fakt, że auto jest najgorszą

> inwestycją w życiu cżłowieka, osobiscie wychodze z założenia ze skoro nie stac mnie na

> szastanie kasą na lewo i prawo to wybieram takie auto którego eksploatacja bedzie jak najmniej

> kosztowna i najłatwiejsza. W skrócie - kupuję auto do ktorego częsci jest pełno, w miarę

> tanich, a serwisy są wszędzie. Nie zależy mi na wzbudzaniu zainteresowania na drodze. Moze byc

> nudno, nijako ale grunt zeby bylo tanio. Dlatego jezdzę benzynową astrąG.

No i OK, ale miłośnik motoryzacji (a na tym forum, motoryzacyjnym wszak, takich ludzi jest sporo) ma inne podejście. Nawet jeżeli ma być tanio, to niekoniecznie musi być nudno.

Napisano

> wystarczylo to poogladac chociazby w salonie. Wybacz, ale jakość wykonania w przypadku taty była

> conajmniej żenująca.

takie samo mam odczucie co do Mitsubishi L200 ok.gif

Napisano

> No i OK, ale miłośnik motoryzacji (a na tym forum, motoryzacyjnym wszak, takich ludzi jest sporo)

> ma inne podejście. Nawet jeżeli ma być tanio, to niekoniecznie musi być nudno.

o to chodzi ok.gif

Napisano

> i gdyby tak każdy myślał to nie mielibyśmy lanosów, matizów czy tico na ulicach

to prawda, ba! nawet kiedys mialem lanosa.

> ba kto by jeździł kia ?

to prawda, hyundai i kia to przyklad ze z gniotów wyrastają udane auta

> a jak widać po DU czasem warto zaryzykować, bo tanie nie zawsze znaczy złe

niee, tego nigdzie nie napisalem. Ale tata to niestety , poki co, porażka.

> przecież nikt nikogo nie zmusza do kupowania TATA, może iść kupić daćke czy kilkuletniego opla

co też uczyniłem. Na sobie testować nie będę wynalazków

Napisano

> niee, tego nigdzie nie napisalem. Ale tata to niestety , poki co, porażka.

ok.gif dlatego płakać nie będę, ale szkoda, bo może by coś z tego wyrosło

> co też uczyniłem. Na sobie testować nie będę wynalazków

ja tyż grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Z ciekawości którą oglądałeś/jeździłeś? Vistą, czy poprzednią Indicą?

Napisano

> Dobrze Kolego prawisz

> Taki sam los potkał Ssan Yong, Gaz(elle), LDV i inne egzotyczne marki. W krajach takich jak Pl

> szanse mają pojazdy "przytulone" do dużych koncernów Dacia->Renault-> Nissan etc

No tutaj jest na odwrót, Jaguar i LandRover są przyklejone do Taty zlosnik.gif

Napisano

> No tutaj jest na odwrót, Jaguar i LandRover są przyklejone do Taty

o wysoce rotujących producentów mi chodzi waytogo.gif

Napisano

> http://motoryzacja.interia.pl/hity_dnia/news/tata-znika-wszystko-przez-zlom-nie-zal-ci,1718823

> W sumie szkoda, bo ta nowa Vista była całkiem ciekawą alternatywą dla Pandy (totalnego golasa w tej

> samej cenie)

Co bylo w niej ciekawego?

Widzialem tylko zdjecia z zewnatrz, ale nie moge sie dopatrzyc.

Moze jakies nietypowe rozwiazania? Albo cos zaskakujacego we wnetrzu?

Lubie Dacie Logan za prostote. Niczego nie udaje. A Vista?

Hasta la Vista. Ciesze sie, ze to g.. zniknie.

Napisano

> nie wiem, nie próbowałem, ale jak tak dalej pójdzie to niedług wszyscy będziemy jeździć takim samym

> VW, różniącym się co najwyżej opakowaniem. Im więcej egzotyki, nawet takiej taniej, tym

> ciekawiej na drogach. Czasem widuję Tatę na drodze i oglądam się za nią bardziej niż za 15x

Auto jako auto to po prostu bardzo prosty, bardzo oszczędnie wykończony samochód. Tak naprawdę schodki zaczynają się przy serwisowaniu. Kolega ma Indicę, która ściąga przy hamowaniu - od nowości. Serwis twierdzi, że wszystko jest cool i zgodnie z normą fabryczną - a autem trzeba mocno kontrować. Posiedziałem z nim kiedyś w poczekalni i okazało się, że nie tylko jego auto jest zgodne z normą (ale niestety mimo tego - niesprawne). Wraz z nami na auto czekało dwóch chłopaków - jednemu co chwilę zapalała się kontrolka poduszki, w ASO kasowali błąd i twierdzili, że jest OK - zgodnie z normą itp. (oczywiście po krótkiej jeździe błąd powracał), drugiemu świeciła się kontrolka niezapiętych pasów - mimo, iż były zapięte. Procedura i w tym przypadku przewidywała przekonywanie klienta o tym, że tak ma być.

A wracając do samochodów... Szukałem pickupa - teoretycznie do pracy - żeby można było bez wielkiego żalu wrzucić na pakę coś "umiarkowanie" czystego, zawieźć to w pole, czy las bez płaczu, że alumy się pobrudziły itp., ale wiadomo, że człowiek lubi tyłek wozić w miarę wygodnie. Oglądałem Xenona facepalm%5B1%5D.gif 70 tysięcy złotych netto za podstawową wersję czegoś takiego screwy.gif

Napisano

> Co bylo w niej ciekawego?

> Widzialem tylko zdjecia z zewnatrz, ale nie moge sie dopatrzyc.

> Moze jakies nietypowe rozwiazania? Albo cos zaskakujacego we wnetrzu?

a jakie nietypowe rozwiązania/cos zaskakującego maja auta innych koncernów za 27 tys zł hmm.gif

Napisano

> a jakie nietypowe rozwiązania/cos zaskakującego maja auta innych koncernów za 27 tys zł

To ja sie pytam, co w takich autach jest ciekawego.

Napisano

> a jakie nietypowe rozwiązania/cos zaskakującego maja auta innych koncernów za 27 tys zł

Za 27 nic... za 70 netto też nic... Po prostu najtańszym kosztem zrobiony pojazd, który ma jechać, hamować, skręcać...

Napisano

> To ja sie pytam, co w takich autach jest ciekawego.

nic, tak samo jak w najtańszej Skodzie, Dacii, Fiacie, VW, itd

>Lubie Dacie Logan za prostote. Niczego nie udaje. A Vista?

>Hasta la Vista. Ciesze sie, ze to g.. zniknie.

więc o co ci chodzi? hmm.gif

Napisano

> Za 27 nic... za 70 netto też nic... Po prostu najtańszym kosztem zrobiony pojazd, który ma jechać,

> hamować, skręcać...

dokładnie ok.gif

Napisano

no i spokój święty -tylko zagrożenie na drogach. Widziałem taką indicę po uderzeniu w słup - się nadwozie na zgrzewach rozeszło ooniee.gif

Napisano

> no i spokój święty -tylko zagrożenie na drogach. Widziałem taką indicę po uderzeniu w słup - się

> nadwozie na zgrzewach rozeszło

ja widziałem bmke w której podłoga na zgrzewach od reszty auta się oddzileiła po strzale w mur i jakie ma to znaczenie?

Chyba, że jestes biegłym z Instytutu Transportu wtedy pełen szacunek po mej stronie.

Napisano

> ja widziałem bmke w której podłoga na zgrzewach od reszty auta się oddzileiła po strzale w mur i

> jakie ma to znaczenie?

Żadne

> Chyba, że jestes biegłym z Instytutu Transportu wtedy pełen szacunek po mej stronie.

A co ma Twój brak znaczenia wspólnego z moją biegłością?

Napisano

> nic, tak samo jak w najtańszej Skodzie, Dacii, Fiacie, VW, itd

> więc o co ci chodzi?

O to, ze nie lubie poniedzialkow.

I dramatycznie nudnych aut udajacych, ze jakos wygladaja.

Napisano

> O to, ze nie lubie poniedzialkow.

> I dramatycznie nudnych aut udajacych, ze jakos wygladaja.

Quote:

Lubie Dacie Logan za prostote. Niczego nie udaje.

facepalm%5B1%5D.gif rozumiem

Napisano

> Żadne

> A co ma Twój brak znaczenia wspólnego z moją biegłością?

Ano to, że widziałeś auto i tyle, nie wiesz z jaka prędkościa w nią uderzył dosłownie nic, a wypowiadasz jednoznaczny pogląd o bytności na rynku auta .

Napisano

> Quote:

> Lubie Dacie Logan za prostote. Niczego nie udaje.

> rozumiem

Bez pomocy tez dalbys rade, gdybys sie postaral.

Napisano

> Bez pomocy tez dalbys rade, gdybys sie postaral.

wybacz mi 526.gif zachowałem się jak gówniarz blagam.gif

Napisano

> Ano to, że widziałeś auto i tyle, nie wiesz z jaka prędkościa w nią uderzył dosłownie nic, a

> wypowiadasz jednoznaczny pogląd o bytności na rynku auta .

Ano bo takie jest moje zdanie i mi go nie zabronisz kolego wink.gif

Była dośc mocno wjechana przodem, prawym rogiem a odwarstwił się wzdłuż auta prawy próg od reszty budy. Pierwszy raz coś takiego widziałem...

Wg mnie skoczyły się czasy kiedy ze względu na brak alternatywy i ubóstwo Polacy musieli kupować byle co byle jeździło - auta typu oltcit club (kto pamięta? smile.gif ), albo inne tavrie. Stać nas na normalne samochody, jak nie na nowe to na używane. 25kpln to bardzo dobry pieniądz, żeby kupić 2 letniego kompakta, albo 1.5 roczne auto klasy B - normalne. Uznanych marek, po którym wiesz czego się spodziewać.

Napisano

> wcale nie szkoda to był wyrób samochodopodobny

Kilka/kilkanaście lat temu mówiono tak o koreańczykach. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> 25kpln to bardzo dobry pieniądz, żeby kupić

> 2 letniego kompakta, albo 1.5 roczne auto klasy B - normalne. Uznanych marek, po którym wiesz

> czego się spodziewać.

Znakomita większość rocznych/dwuletnich aut na polskim rynku, to ściągane powypadkowe złomy robione u nas "na sztukę". Jak ktoś się nie zna na autach, to woli kupić nowe.

Napisano

> Znakomita większość rocznych/dwuletnich aut na polskim rynku, to ściągane powypadkowe złomy robione

> u nas "na sztukę". Jak ktoś się nie zna na autach, to woli kupić nowe.

Ale problemem nie jest to, że dwuletni kompakt to złe auto, tylko problemem jest to że takie złomy są dopuszczane do ruchu, a ludzie kupują coś co miało być bezwypadkowe,z małym przebiegiem a nie jest. CZyli przyczyna i skutek jest gdzie indziej.

Nadal normalne dwuletnie auto uznanej marki, jesli czymś o niebo lepszym od takiej Taty.

Napisano

> Ale problemem nie jest to, że dwuletni kompakt to złe auto, tylko problemem jest to że takie złomy

> są dopuszczane do ruchu, a ludzie kupują coś co miało być bezwypadkowe,z małym przebiegiem a

> nie jest. CZyli przyczyna i skutek jest gdzie indziej.

> Nadal normalne dwuletnie auto uznanej marki, jesli czymś o niebo lepszym od takiej Taty.

Przyczyna i skutek mogą być gdzie indziej, nie ma to nic do tematu. Taki stan rzeczy trwa już ładnych powiedzmy kilkanaście lat i nikt się nie kwapi, żeby coś z tym zrobić.

A po prostu ktoś, kto się nie zna na autach, czasem woli kupić coś "gorszego" (pod jakimkolwiek względem), niż używkę. I ja to rozumiem. ok.gif

Napisano

> Szok jaki wywołała kilkudziesieciokilometrowa

> przejazdzka ukoiła dopiero solidna lufa po powrocie.

jechałeś Vistą, czy Indicą? To dwa różne auta. Z Indicą bym się zgodził w 100% i podpisał pod Twoim postem, ale Vista to faktycznie jednak mocny skok do przodu ok.gif

Nie mówię tu o cenie, bo podobnie cenowo wychodzi punto classic, z tego co pamiętam, no ale jest to jakaś alternatywa i kto wie, czy cena punto classic nie była właśnie odnośnikiem do ceny visty hmm.gif

Szkoda, że ich nie będzie. Tanie, ale jednak jakaś alternatywa była niewiem.gif

Napisano

> Przyczyna i skutek mogą być gdzie indziej, nie ma to nic do tematu. Taki stan rzeczy trwa już

> ładnych powiedzmy kilkanaście lat i nikt się nie kwapi, żeby coś z tym zrobić.

> A po prostu ktoś, kto się nie zna na autach, czasem woli kupić coś "gorszego" (pod jakimkolwiek

> względem), niż używkę. I ja to rozumiem.

jak do tej pory to widzialem w tatach tylko emerytow dzialkowcow faktycznie wielka strata

Napisano

> Kilka/kilkanaście lat temu mówiono tak o koreańczykach.

ale jak na razie tacie daleko jeszcze to korei moze za 20 lat

Napisano

czytalem testy

Napisano

dobra ok jak komuś sie podoba to niech sobie kupi ale ja bym nie wydal na to swoich ciezko zarobionych pieniedzy

Napisano

> Ano bo takie jest moje zdanie i mi go nie zabronisz kolego

> Była dośc mocno wjechana przodem, prawym rogiem a odwarstwił się wzdłuż auta prawy próg od reszty

> budy. Pierwszy raz coś takiego widziałem...

> Wg mnie skoczyły się czasy kiedy ze względu na brak alternatywy i ubóstwo Polacy musieli kupować

> byle co byle jeździło - auta typu oltcit club (kto pamięta? ), albo inne tavrie. Stać nas na

> normalne samochody, jak nie na nowe to na używane. 25kpln to bardzo dobry pieniądz, żeby kupić

> 2 letniego kompakta, albo 1.5 roczne auto klasy B - normalne. Uznanych marek, po którym wiesz

> czego się spodziewać.

25 tys za sensownego kompakta mającego dwa lata? Chyba w innych światach zyjemy...

Napisano

> czytalem testy

rozwalasz mnie hehe.gif

Napisano

> 25 tys za sensownego kompakta mającego dwa lata? Chyba w innych światach zyjemy...

przecież nie mowimy tutaj o 2.0 diesel z klimatronem, zenonami itp, tylko o jakimś 1.4, albo 1.6 full bieda wersja. będzie o niebo lepsze od taty, a w razie wypadku to nadal 5 gwiazdek euro NCAP

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.