Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czesci Samochodowe, ktore wybieracie ?? Tansze czy drozsze??

Featured Replies

Napisano

Zazwyczaj wybieram te z wyższej półki, bo i tak wychodzi taniej założyć coś, co nie będzie wymagało wkrótce kolejnego finansowania w postaci robocizny, która w Warszawie jest niesamowicie wygórowana. Jednak zawsze porównuję ceny części w wielu miejscach. Przykład: wahacze do Volvo - marka CTR cena w jednym sklepie 350 zł w wielu innych ok. 500zł/szt. Pełna regeneracja turbosprężarki w Wawie w polecanym również na kąciku TS ze zmienną geometrią z robocizną nawet do 1900zł. W Radomiu ta sama nowa TS z montażem, oleje itd. kosztuje 2000zł.

Napisano

Opakowanie nigdy nie było dla mnie brane pod uwagę.

Zawsze była to marka i cena, ale zaraz po wiedzy jaką posiadam wspartą informacjami zawartymi w Internecie. Czasami oczywiście przydaje się konsultacja z kolegą/mechanikiem, rzadziej ze sprzedawcą.

Najtańszych zamienników nigdy nie kupuję.

Napisano

> a co Toba kieruje przy kupowaniu najtanszych filtrow ?? bo dla mnie to jest ciekawe.

To, że zwykły samochód będzie tak samo reagował np na filtr powietrza JC jak na super hiper K&N. Po prostu w normalnych przypadkach to wszystko jedno i tyle...

Napisano
  • Autor

A miales w reku filtr Jc a filtr Knechta chociazby?? bo jesli nie to naprawde warto wziac do reki i spojrzec na roznice..

Napisano

> A miales w reku filtr Jc a filtr Knechta chociazby?? bo jesli nie to naprawde warto wziac do reki i

> spojrzec na roznice..

jesli chodzi o tego osobnika to bez roznicy... u niego czesciej sie auta zmieniaja niz pory roku hehe.gif

Napisano

> A miales w reku filtr Jc a filtr Knechta chociazby?? bo jesli nie to naprawde warto wziac do reki i

> spojrzec na roznice..

hehe, miałem nie raz i wierz mi, że normalny użytkownik nie zauwazy żadnej różnicy między nimi...

BTW i tak najczęściej kupuję filry Filtrona bo są niewiele droższe od JC, ale nie razu już kupowałem najtańsze i wszystko było ok. Nie ma co przesadzać, zdaję sobie sprawę, że sprzedawcy mają śmieszną marzę na tanich częściach i zachęcają pod tysiącem pretekstów do tych droższych, ale nie dajmy się w niektórych przypadkach zwariować, czasem nawet napinacze rozrządu nadzwyczaj markowe potrafią się rozpaść po 1kkm...

Napisano

> jesli chodzi o tego osobnika to bez roznicy... u niego czesciej sie auta zmieniaja niz pory roku

Cicho prześmiewco zlosnik.gif

Ostatnio już mi się znudziły zmiany, strasznie dużo energii to zabiera, a teraz już nie mam tyle czasu do kiedyś zlosnik.gif

Oba obecne samochody zarejestrowałem na mnie z zamiarem zostania na dłużej... a jak wyjdzie? Oby nie tak jak zawsze zlosnik.gif

BTW niedawno policzyłem i Volvo to mój 31 samochód zlosnik.gifsciana.gif

Napisano
  • Autor

myslisz sie, to wlasnie na najtanszych markach sie ma nawieksze marze, z markowymi produktami juz niestety nie jest tak kolorowo...

Napisano

> myslisz sie, to wlasnie na najtanszych markach sie ma nawieksze marze, z markowymi produktami juz

> niestety nie jest tak kolorowo...

Pracuję w handlu, nie wciskaj mi ciemnoty zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

tez w nim pracuje i wiem co i jakie marze ma zlosnik.gif

Napisano

> tez w nim pracuje i wiem co i jakie marze ma

Patrzysz kwotowo czy procentowo?

Napisano

> To, że zwykły samochód będzie tak samo reagował np na filtr powietrza JC jak na super hiper

> K&N. Po prostu w normalnych przypadkach to wszystko jedno i tyle...

Kiedyś kupiłem dwa tanie łożyska do piast bo akurat nie mieli nic innego w sklepie, zaczęły wyć po roku gorzej niż stare.

Kupiłem tanie chłodnice do klimy do dwóch różnych samochodów, żadna nie wytrzymała pół roku no.gif

Tanie części są dla frajerów, którzy lubią przepłacać 3 razy bo szajs szybko się rozlatuje tongue.gif

Napisano

> Kiedyś kupiłem dwa tanie łożyska do piast bo akurat nie mieli nic innego w sklepie, zaczęły wyć po

> roku gorzej niż stare.

> Kupiłem tanie chłodnice do klimy do dwóch różnych samochodów, żadna nie wytrzymała pół roku

> Tanie części są dla frajerów, którzy lubią przepłacać 3 razy bo szajs szybko się rozlatuje

No i weź tu wytłumacz klientowi czemu to tyle kosztuje. Jak mam dać gwarancję na naprawę to nie wsadzę badziewia żeby mi za miesiąc wrócił. No ale proszę pana na Allegro znalazłem za 1/3 ceny. Ręce opadają facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Pracuję w handlu, nie wciskaj mi ciemnoty

ja też pracuję i Muzyk ma rację 270751858-jezyk.gif

Napisano

> tez w nim pracuje i wiem co i jakie marze ma

rozróżnijmy jeszcze marżę procentową i wartościową smile.gif okaże się, ze jednak na tych droższych się więcej zarobi

Napisano

> No i weź tu wytłumacz klientowi czemu to tyle kosztuje. Jak mam dać gwarancję na naprawę to nie

> wsadzę badziewia żeby mi za miesiąc wrócił. No ale proszę pana na Allegro znalazłem za 1/3

> ceny. Ręce opadają

Ale przecież na allegro też są dobre części.

Napisano

>No ale proszę pana na Allegro znalazłem za 1/3

> ceny.

ale jeśli znalazł taniej część tego samego producenta, to chyba nie ma problemu?

Pierwszy z brzegu przykład - Total 9000, cena za 5 litrów w serwisie 230 PLN, cena za 5 litrów u zaprzyjaźnionego dostawcy - 73 PLN. Ten sam produkt przeszło trzykrotnie taniej.

Napisano

> Kiedyś kupiłem dwa tanie łożyska do piast bo akurat nie mieli nic innego w sklepie, zaczęły wyć po

> roku gorzej niż stare.

> Kupiłem tanie chłodnice do klimy do dwóch różnych samochodów, żadna nie wytrzymała pół roku

> Tanie części są dla frajerów, którzy lubią przepłacać 3 razy bo szajs szybko się rozlatuje

nazywasz mnie frajerem? ja kupiłem najtańszą chłodnice, jeżdzi już 3 lata bez problemów, wszystko zależy jak trafisz.

Napisano

> rozróżnijmy jeszcze marżę procentową i wartościową okaże się, ze jednak na tych droższych się

> więcej zarobi

Dokładnie o to mi chodzi ok.gif

Napisano

> Ale przecież na allegro też są dobre części.

Tak, masz rację. Ale różnice w cenie już nie są tak wielkie. Ja mówię o porównywaniu przez klienta markowej częsci, np przegubu spidana do przegubu firmy hart. Rozumiesz. To działa i to działa więc po co przepłacać.

Napisano

> ale jeśli znalazł taniej część tego samego producenta, to chyba nie ma problemu?

> Pierwszy z brzegu przykład - Total 9000, cena za 5 litrów w serwisie 230 PLN, cena za 5 litrów u

> zaprzyjaźnionego dostawcy - 73 PLN. Ten sam produkt przeszło trzykrotnie taniej.

Oczywiście masz rację. Sytuacja na rynku olejowym właśnie taka jest. Jakby tak popatrzeć to oleje są na prawdę tanie. To że serwisy sobie takie marże ustalają to już ich sprawa. Myślę że na ten olej znajdzie się u nich sporo klientów.

Inna sprawa że oleje sa podrabiane. I na to trzeba uważać.

Napisano
  • Autor

Oj, mylisz sie, gwarantuje Ci ze zaden serwis nie dostanie tego oleju w takiej cenie bezposrednio z polskiej dystrybucji, cena 230zl brutto jest cena katalogowa, normalny rabat dla warsztatow to 20%, wiec sam widzisz ze niestety warsztaty nie marzuja na olejach niewiadomo jak..

Sprzedaz olejow zawsze byla mega niewdziecznym zajeciem...

Napisano

> Oj, mylisz sie, gwarantuje Ci ze zaden serwis nie dostanie tego oleju w takiej cenie bezposrednio z

> polskiej dystrybucji, cena 230zl brutto jest cena katalogowa, normalny rabat dla warsztatow to

> 20%, wiec sam widzisz ze niestety warsztaty nie marzuja na olejach niewiadomo jak..

> Sprzedaz olejow zawsze byla mega niewdziecznym zajeciem...

No nie wiem. Mam partnerstwo z Shellem i raz, dwa razy w roku zdarza się, że dystrybutor robi strzał cenowy, przy którym ceny allegrowe się chowają. Co nie zmienia faktu, że na co dzień kupuję trochę drożej ten olej, niż oferują sprzedawcy na portalu internetowym.

Napisano

> No nie wiem. Mam partnerstwo z Shellem i raz, dwa razy w roku zdarza się, że dystrybutor robi

> strzał cenowy, przy którym ceny allegrowe się chowają

Ach te bonusy posprzedażne i plany do zrobienia zlosnik.gif

Napisano

> nazywasz mnie frajerem? ja kupiłem najtańszą chłodnice, jeżdzi już 3 lata bez problemów, wszystko

> zależy jak trafisz.

Też kiedyś kupiłem najtańszą chłodnicę, wytrzymała 3 lata i jak auto było sprzedawane nadal byłą ok. Widać czasami trafiają się dobre...

Do dwóch innych samochodów kupiłem nowe tanie chodnice i obie strzeliły po pół roku. Były to chłodnicy klimy więc zaraz ci policzę koszty jakie poniosłem na oszczędzaniu.

Chłodnica 200 + napełnianie 150 (wymieniałem sam).

Czynnik zszedł i ponowne napełnianie 150, żeby sprawdzić którędy ucieka 150.

Nowa chłodnica 300 + 150 napełnianie.

Koszty trzeba pomnożyć razy dwa to było top dwa auta. Na szczęście te gówniane chłodnice dało się oddać na gwarancji i oddali kasę. Ale i tak jestem 3 stówy na każdym aucie do tyłu nie licząc kosztów wymiany.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Co do Meyle nie mam niestety przekonania, jest to pakowacz...

Tak jak OE Renualt, Citroen, czy Peugeot...

Tak jak wiele "markowych producentów"...

Ale jakie to ma znaczenie, że pakowacz???

Napisano

> Zainspirowany watkiem o cylinderkach, chcialbym sprawdzic wasza swiadomosc, jak rowniez poznac

> kryteria ktorymi kierujecie sie kupujac czesci do waszych aut.

> Chcialbym wiedziec czy kierujecie sie cena czy jakoscia ??

> Zapraszam do ciekawej rozmowy.

Maciek... Stosunkiem ceny do jakości... ok.gif

Najdroższy produkt nie oznacza najlepszy, a najtańszy nie oznacza najgorszy!

Powyższe stwierdzenie stawia pod znakiem zapytania zasadność pytania "czy kierujecie się ceną, czy jakoscią?". Prawdopodobnie większość klientów kieruje się obydwoma czynnikami.

Sam dobrze wiesz, że jesli ktoś siedzi w tym wszystkim to znajdzie już sobie odpowiednio tanią markę, która posłuży mu odpowiednio długo... zlosnik.gif

To od doświadczenia sprzedawcy/mechanika zależy czy będzie porafił przedstawić swojemu klientowi prawdziwy obraz sytuacji...

Napisano

> Hehe, czekalem kiedy sie pochwalisz jakims osiagnieciem...

> A u mnie znowu jeszcze leza swiece NGK zakupione za czasow Elitu... No sprzedac sie nie moga

"U mnie"?????? zlosnik.gif

Rozi, a co słychać w tych "Twoich" fabrykach???? zlosnik.gif

"Ja" kilka dni temu otworzyłem nowy oddział....

Taki drobny żarcik.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Nie mogłem Maćku powstrzymać się... zlosnik.gif

Wpadnę na kawę to zrobisz mi za to bez cukru i będziemy kwita.... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Zainspirowany watkiem o cylinderkach, chcialbym sprawdzic wasza swiadomosc, jak rowniez poznac

jak najtańsze ale akceptowalne jakościowo zamienniki. Zadnego najtanszego szajsu ale tez nie najdroższe tzw "oryginały". I nie wynika to z skąpstwa czy przymierania głodem tylko z głębokiego poczucia przykrego faktu, że zakup i utrzymanie samochodu jest i tak najgorszą inwestycją w zyciu człowieka i trzeba minimalizować koszty na rzecz szeroko pojętych przyjemności. Dlatego też nie kupię nowego auta w salonie - tylko 2-3 letnie , wyłącznei za gotówkę.

Napisano

> Zainspirowany watkiem (...)

Osobiście zazwyczaj wybieram kompromis.

Wszystko też zależy od tego jakiego rodzaju części kupuję, przykładowo żarówki do zegarów i lampki w środku biorę najtańsze bo w takich elementach nie bardzo widzę możliwość użycia 'kosmicznych' materiałów, które wpływałyby na jakość.

Co innego, jeżeli chodzi o elementy współpracujące z wieloma zespołami i ich awaria może spowodować inne, kosztowne szkody - np. rozrząd.

W takich przypadkach idę w 'uznane na rynku marki'.

podobnie, jeżeli wymieniana część jest trudno dostępna i do wymiany trzeba rozłożyć pół auta - przykłądowo górne łożysko kolumny McPersona. Mogę kupić za 20 i mogę za 80. Sama wymiana ~120.

Jak to tańsze szybko padnie, to ostatecznie zapłacę za wszystko 340 zeta. Chyba mi się nie opłaca.

Z życia znam przypadek mojego kolegi - espero dohc i rozrząd kompletny z pompą za... 180.

Przejechał na nim mniej niż 500km. Pękła łapa od rolki prowadzącej, pewnie jakiś błąd odlewu, naprawa silnika ~ 1400.

p.s.

pompy z tego kompletu nie wymienił, obstawialiśmy że po następnych dwóch miesiącach też mu padnie, ale jak na razie ma spokój.

Napisano

To zależy.

Np do prywatnego auta, które baaaaaardzo dużo stoi wziąłem tarcze i klocki w/g "kryterium cena = 100%".

Sprawa prosta - choćby te tarcze były ze złota, to i tak zgniją tak samo jak chińszczyzna.

Póki co - prawidłowy tok myślenia.

Co do kwestii gdzie część przekłada się na trwałość pojazdu, np filtry, paski rozrządu itp kupuje głównie sprzęt OE (znaczy się oryginał w ASO) i tą zasadę stosuję jako regułę, aczkolwiek z pewnymi wyjątkami - patrz niżej.

Ciężko tu mi dać prostą odpowiedź, bo wszystko jak zawsze zależy od konkretnego przypadku.

Jak np mam sprzęt, w którym kryterium kosztów eksploatacji jest BARDZO istotne i ma być absolutnie minimalizowane, to zamienniki stosuję b. chętnie, ale bez parcia na minimalizację ceny kosztem jakości - chytry 2x traci i jak zamontuję coś z gównolitu to kończy się to potem koniecznością ponownej wymiany, a więc i ponownym przestojem, ponowną robocizną itd.

Napisano

Ja jestem bardzo zadowolony z łożysk polskiego producenta CX. Są to najtańsze łożyska jakie można znaleźć na rynku, a wytrzymalsze są niż inne markowe. W moim samochodzie miałem ciągłe problemy z łożyskami, szybko się niszczyły. Odkąd mam CX wszystko śmiga nienagannie.

Napisano

wiem co chcę kupić i szukam w najniższej cenie zlosnik.gif wiem że np. łożyska dla Kagera robi SKF więc po co brać SKF w cenie *2 wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.