Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czesci Samochodowe, ktore wybieracie ?? Tansze czy drozsze??

Featured Replies

Napisano

Zainspirowany watkiem o cylinderkach, chcialbym sprawdzic wasza swiadomosc, jak rowniez poznac kryteria ktorymi kierujecie sie kupujac czesci do waszych aut.

Chcialbym wiedziec czy kierujecie sie cena czy jakoscia ??

Zapraszam do ciekawej rozmowy.

Napisano

nie da się jednoznacznie odpowiedzieć

pewne minimum jakosci trzeba zachować przy niezabójczej cenie. Takie jest moje zdanie.

Niemniej pierwsze miejsce jakość, dopiero potem cena. Najtańsze chińczyki omijam szerokim łukiem.

Ja jeszcze, jako lokalny patriota, wybieram części polskie/ robione w Polsce, jeśli takie istnieją -są dostępne i mają zadowalająca jakość (np świece Iskry, łożyska FŁT, filtry Sędziszów, klocki Breck etc). Ale to zawsze, nie tylko jeśli chodzi o motoryzację.

Napisano
  • Autor

Mysle ze to wiemy wszyscy, ale nie odpowiedziales na pytanie, jakimi kryteriami sie kierujesz?? Marka, Opinia sprzedawcy, opakowanie itd.

Napisano

Tylko jakość.Jak ktoś ma za dużo pieniędzy może sobie pozwolić na części z dolnej półki,wtedy ma możliwość zapłacić 2x za wymianę.Inna inszość,że pracując w branży mam części po cenach hurtowych. ok.gif

Napisano
  • Autor

Tak wiem, nie mowimy o naszym przypadku, chcialbym poznac opinie normalnych uzytkownikow, nieposiadajacych rabatow hurtowniach.

Zalezy mi na zglebieniu tego czy juz jest swiadomosc tego ze przy czesciach chytry niejednokrotnie placi 2 razy.

U nas 90% klientow kupuje jednak elementy markowe, drozsze, ktore nie powinny sprawiac problemow.

Napisano

tylko oryginały. nawet filtry. przecież na necie mozna to kupic w cenach zamienników.

Napisano

Czasami można sobie pozwolić na jakiś zamiennik ale przeważnie same oryginały :D Czyli zdecydowanie jakość a nie cena zlosnik.gif

Napisano

Najczęściej coś zbliżonego jakością do oryginału albo wręcz tego samego producenta, ale nie promowane logo marki. Zawieszenie Lemforder/Meyle głównie, napinacz INA, filtry oryginały w "nieopisanych" pudełkach, uszczelki oryginały.

Napisano

najchętniej oryginały. chyba, że mają cenę kompletnie oderwaną od rzeczywistosci zlosnik.gif

Napisano

Ja stosuję tylko oryginały. Kilka razy przejechałem się na tańszych zamiennikach. Wolę dopłacić bo przekonałem się już że w moim aucie oszczędność na częściach jest tylko pozorna.

Napisano

> Ja stosuję tylko oryginały. Kilka razy przejechałem się na tańszych zamiennikach. Wolę dopłacić bo

> przekonałem się już że w moim aucie oszczędność na częściach jest tylko pozorna.

popieram, chytry dwa razy traći, chcąc zaoszczędzić np. 30 zł na końcówce drążka kierowniczego, to za 3 tys. km znowuż kupimy końcówkę ale tym razem markowy droższy produkt + jeszcze raz damy zarobić mechanikowi

Napisano
jesli cena oryginału nie zabija (jest do 20% większa niż dobrego zamiennika) to oryginały, jak nie, to zamienniki renomowanych firm.
Napisano

> Zainspirowany watkiem o cylinderkach, chcialbym sprawdzic wasza swiadomosc, jak rowniez poznac

> kryteria ktorymi kierujecie sie kupujac czesci do waszych aut.

> Chcialbym wiedziec czy kierujecie sie cena czy jakoscia ??

> Zapraszam do ciekawej rozmowy.

Ja kieruję się doświadczeniem mojego mechanika - płacę za to, co on wsadzi smile.gif

Napisano

Przed wymianą i zakupem sprawdzam w necie, na forach itp. kto jakie części poleca, jakie są dostępne, jakich unikać marek do tego konsultacja z moim mechanikiem. Później sprawdzam poziom cen danej części i kupuje. Generalnie unikam "wynalazków" i mało znanych marek, oryginałów nie używam bo ceny są zaporowe w porównaniu do zamienników.

Napisano

Staram się omijać zamienniki i serwisować samochody tylko na oryginałach.

Napisano

> kieruje się wiedzą i doświadczeniem

ok.gif

Napisano

> tylko oryginały. nawet filtry. przecież na necie mozna to kupic w cenach zamienników.

hmm.gif

IMO nie ma tak jednoznacznej odpowiedzi

przykład, sprzęgło do c-max'a

oryginał ok 1500zł (cena sklepowa), cena okazyjna ok 1100zł

ale ford nie robi ptrzecie sprzęgieł, tylko zamawia ... gdzie, LUK idzie na pierwszy montaż i takie zamontowałem, zamówił mechanik 1100zł ok.gif

kolejny przykład, łozysko w właściwie piasta, cena oryginału w tanim sklepie 399zł, normlanie ok 450zł

na pierwszy montaż idzie SKF, cena w necie ok 450zł czyli drożej niż oryginał !

kupiłem FAGa który jest porównywalny z SKF, też idzie podobno na pierwszy montaż, a cena udało się kupić za 200zł ok.gif

więc u mnie cena+jakość, niekoniecznie musi być oryginał

są podobno też firmy które tylko "pakują" i można trafił część firmową w pudełku z logiem mniej znanej firmy/pakowacza hmm.gif

Napisano

Zależy od asortymentu.Są elementy które trzeba zakładać tylko oryginały,żeby nie bujać się potem w poprawianie,a są zamienniki,które są lepsze od oryginałów.

Mam zaprzyjaźnioną hurtownię i (przynajmniej dla mnie) asortyment jest podzielony na 3 grupy: tanie, dobre i oryginały.

Mimo,że różnica cenowa nie jest powalająca ( tania uszczelka pod pokrywę zaworów 15zł, dobra- 22zł, oryginał (dużo gorszy od tej dobrej)-30zł) wiele osób wybiera najtańszą opcję,a potem psioczy że ta marka to g..... i badziew,bo po tygodniu zaczął sączyć się olej.

Napisano

> Tylko jakość.Jak ktoś ma za dużo pieniędzy może sobie pozwolić na części z dolnej półki.

ostatnio kupiłem w IC pompę sprzęgła kosztowała 80zł nie działała niestety jak powinna, pojechałem kupić ATE zapłaciłem 290zł i wszystko idealnie działa. Więc faktycznie czasami lepiej zapłacić więcej i zaoszczędzić tą godzinę czasu na robociźnie.

Napisano
  • Autor

Co do Meyle nie mam niestety przekonania, jest to pakowacz...

Napisano

wszystko zależy od tego co kupuję zlosnik.gif np amorki kupiłem lepsze a nie tańsze, podobnie przy rozrządzie nie kierowałem się ceną, klocki czy końcówkę drążka za to mam ze średniej półki cenowej.

Raczej przeliczam cena/jakość i biorę te rzeczy "od połowy półki w górę". Unikam Hartów, Maxgearów czy innych kagerów zlosnik.gif

Napisano

> Co do Meyle nie mam niestety przekonania, jest to pakowacz...

Meyle nie jest pakowaczem. Oni opracowują własne rozwiązania waytogo.gif konkurencyjne wobec OEM. Inny brend w rękach AP czyli NK może być pakowaczem, bo paru PH spotkało się z identycznymi łącznikami stab. etc w mniej markowych pudełkach

Napisano

> Zainspirowany watkiem o cylinderkach, chcialbym sprawdzic wasza swiadomosc, jak rowniez poznac

Kieruję się głównie jakością (na podstawie opinii/spostrzeżeń własnych/mechanika/z internetu).

Staram się wybierać części najlepsze jakościowo, ale nie koniecznie muszą to być części sygnowane logo producenta samochodu (czasem są to te same części tylko z wytartym logo).

Wolę przepłacić i mieć spokój niż później zastanawiać się że "może jakbym zmienił na lepsze to byłoby lepiej", albo "czy może usterka jest w innym miejscu czy może zakupiona część jest do niczego".

Napisano

kryteria wyboru...

Słucham swojego mechanika, jeśli nie moge się z nim zkonsultować, wole posłuchac sprzedawcy, na samym końcu stawiał bym na "internetową wiedze".

Napisano

> IMO nie ma tak jednoznacznej odpowiedzi

> przykład, sprzęgło do c-max'a

> oryginał ok 1500zł (cena sklepowa), cena okazyjna ok 1100zł

> ale ford nie robi ptrzecie sprzęgieł, tylko zamawia ... gdzie, LUK idzie na pierwszy montaż i takie

> zamontowałem, zamówił mechanik 1100zł

No widzisz, najprawdopodobniej masz rację - wiadomo że sprzęgło w paczce to LUK (przy czym wierzę, że jak LUK robi to sprzęgło dla Forda, to na pewno przechodzi ono kontrolę jakości jak część do Forda). Tutaj koronny przykład krzykaczy spod sztandaru Fiata - "Mój Fiat jest tak samo dobry jak Ałdi, bo ja mam cewki Bosh i to ałdi też ma cewki Bosh" - no tak, tylko co z tego że firma ta sama, jak Fiat składa zamówienie na inne cewki, o całkiem innej założonej jakości i Bosh zrobi dokładnie takie jak sobie Fiat zażyczy. Z kolei Audi zamawia całkiem inną jakość cewek. Skończyły się czasy kiedy znak Bosh (czy innej firmy) na produkcie gwarantował jakośc produktu - sobie producent zażyczy gównianą cewkę co będzie co miesiąc padać to taką dostanie. A na równoległej obok linii będą robić identyczne cewki w prima jakości dla innego producenta.

A ja po prostu kupuje oryginały z logo marki, bo zwyczajnie mam taki kaprys smile.gif Na razie nie muszę wymieniać w żadnym z aut jakichś super drogich elementów jak komplet sprzęgła z dwumasą - wtedy może bym pokombinować czy nie brać sprzęgła właśnie tego producenta co klepie ten element dla danej marki, ale bez logo marki. Póki co fajnie wygląda filtr oleju z napisem Ford w Fordzie, a VAG w VW zlosnik.gif A że kosztują tyle co inne to po co zmieniać.

Napisano
  • Autor

Zly przyklad jesli chodzi o cewki. Uwierz mi ze przy takiej produkcji jakos ma marginalne znaczenie jesli chodzi o koszty, a awaryjnosc tych elementow scisle powiazana jest z ich budowa i miejscem pracy.

Napisano

> Zly przyklad jesli chodzi o cewki. Uwierz mi ze przy takiej produkcji jakos ma marginalne znaczenie

> jesli chodzi o koszty, a awaryjnosc tych elementow scisle powiazana jest z ich budowa i

> miejscem pracy.

Wpisałem pierwszy produkt jaki mi przyszedł do głowy, równie dobrze możemy mówić o innej części ok.gif

Napisano

> Zly przyklad jesli chodzi o cewki. Uwierz mi ze przy takiej produkcji jakos ma marginalne znaczenie

> jesli chodzi o koszty, a awaryjnosc tych elementow scisle powiazana jest z ich budowa i

> miejscem pracy.

też mi się tak wydaje ok.gif

może być nie tyle winna sama cewka co jej umiejscowienie, obciężenie itd

przykład altek DENSO w c-maxie, nie wiem co pokombinowali, ale fabryczne altki z logo denso siadają do 100kkm ... mnie przy 75kkm się skończył

jakoś nie słyszałem o awaryjności altków w mondeo ? a też ford, też denso ? ... hmm.gif

IMO coś jest skopane, za słaby raczej nie 120A ... może jakieś podłączenie hmm.gif

kolejna sprawa to sprężarka od klimy, jest u mnie najniższym elementem silnika !

umieszczona zaraz przy kole ... jakie ma warunki pracy ? ... więc pewnie padnie szybciej niż ta schowana gdzieś w "zaciszu"

coś takiego było z altkami w fiacie ? ... woda chlapała i pękały ?

Napisano

> też mi się tak wydaje

> może być nie tyle winna sama cewka co jej umiejscowienie, obciężenie itd

> przykład altek DENSO w c-maxie, nie wiem co pokombinowali, ale fabryczne altki z logo denso siadają

> do 100kkm ... mnie przy 75kkm się skończył

> jakoś nie słyszałem o awaryjności altków w mondeo ? a też ford, też denso ? ... czy nawet w

> bliźniaczym FF

A wiesz może zwyczajnie przypadek, że ci padł ten altek.

> kolejna sprawa to sprężarka od klimy, jest u mnie najniższym elementem silnika !

> umieszczona zaraz przy kole ... jakie ma warunki pracy ? ... więc pewnie padnie szybciej niż ta

> schowana gdzieś w "zaciszu"

Takie umiejscowienie altka i sprężarki jest optymalne. Na altek nie leci woda, a sprężarce to ganz egal co się na nią leje. Jakoś o padających sprężarkach w fordach też nie słyszałem wink.gif

> coś takiego było z altkami w fiacie ? ... woda chlapała i pękały ?

A bo Fiat jest mądrzejszy niż reszta motoryzacyjnego świata i z uporem maniaka ładuje altek zaraz nad ziemią - woda sie na niego leje i tym sposobem w moim GP mam już trzeci i zgadnij co? Znowu mu obudowa pękła zlosnik.gif

Napisano

Ja odwrotnie, nie mam zaufanego mechanika, robię sam.

Wolę się zapoznać z opiniami większej liczby osób, w przypadku których dodatkowo nie występuje konflikt interesów (zazwyczaj). ok.gif

Napisano

> A wiesz może zwyczajnie przypadek, że ci padł ten altek.

żeby tylko mnie, to ok.gif ... ale na forum jest to kolejny przypadek, co ciekawe pada w dieslu i benzynie,

poczytałem teraz o foce i widzę że w MK2 też wymiany do 120-130kkm nie są niczym dziwnym

dokładnie taka sama sytuacja jest z mikro wyłącznikiem tylnej klapy ... mało kto do 100kkm jej nie wymieniał (w c-max'ie)

> Takie umiejscowienie altka i sprężarki jest optymalne. Na altek nie leci woda, a sprężarce to ganz

> egal co się na nią leje. Jakoś o padających sprężarkach w fordach też nie słyszałem

a ile jest c-max'ów ? inne też mają tak nisko ?

nie wiem, mechanik który mi robił z klimą był mocno zdziwiony takim montażem

> A bo Fiat jest mądrzejszy niż reszta motoryzacyjnego świata i z uporem maniaka ładuje altek zaraz

> nad ziemią - woda sie na niego leje i tym sposobem w moim GP mam już trzeci i zgadnij co?

> Znowu mu obudowa pękła

otóż to, czyli nie sam altek jest winny, a jego umiejscowienie ok.gif

Napisano

> żeby tylko mnie, to ... ale na forum jest to kolejny przypadek, co ciekawe pada w dieslu i

> benzynie,

> poczytałem teraz o foce i widzę że w MK2 też wymiany do 120-130kkm nie są niczym dziwnym

> dokładnie taka sama sytuacja jest z mikro wyłącznikiem tylnej klapy ... mało kto do 100kkm jej nie

> wymieniał (w c-max'ie)

> a ile jest c-max'ów ? inne też mają tak nisko ?

> nie wiem, mechanik który mi robił z klimą był mocno zdziwiony takim montażem

Jakiś dziwny mechanik, skoro większość aut ma sprężarkę tuż nad ziemią smile.gif Choćby VW, Fordy (wszystkie), nawet kurcze matiz zlosnik.gif

> otóż to, czyli nie sam altek jest winny, a jego umiejscowienie

Napisano

w 95% oryginaly ricambi producenta auta

5% to filtry powietrza czy oleju - knecht lub mann

Napisano

Uważam, oryginał mimo drożyzny - warty swojej ceny. Czasem jednak ceny są szalone, bo wielokrotnie wyższe niż zamiennik. Zamienniki często odbiegają jakością i warto się zastanowić czy zaoszczędzić. Zawsze porównuje ceny.

Napisano

> Jakiś dziwny mechanik, skoro większość aut ma sprężarkę tuż nad ziemią Choćby VW, Fordy

> (wszystkie), nawet kurcze matiz

niewiem.gif

w suzuce mam bardzo wysoko, wyżej niż koło ok.gif

edit: stare mondeo ma dość wyskoko, niżej idzie jeszcze kolektor

http://allegro.pl/czesci-mondeo-mk2-97-98-sprezarka-klimy-pozn-i1890682287.html

u mnie sprężarka jest najniższym elementem pod silnikiem, niżej niż miska,

dostała nawet specjalną blaszaną osłonkę ok.gif

Napisano

Różnie to bywa, każdą część analizuję osobno, choć są marki których nigdy nie wybieram smile.gif

Napisano

Staram sie wyposrodkowac. Nie bede kupowal orginalnych klockow za 280 jak dobre lucasa kosztuja 120zl. No name nie wchodzi w gre.

Kupuje czesci markowych producentow.

Napisano

> Jakiś dziwny mechanik, skoro większość aut ma sprężarkę tuż nad ziemią Choćby VW, Fordy

> (wszystkie), nawet kurcze matiz

> > otóż to, czyli nie sam altek jest winny, a jego umiejscowienie

Punto ma klimę u góry, a altka na dole.

Napisano

> w suzuce mam bardzo wysoko, wyżej niż koło

> edit: stare mondeo ma dość wyskoko, niżej idzie jeszcze kolektor

> http://allegro.pl/czesci-mondeo-mk2-97-98-sprezarka-klimy-pozn-i1890682287.html

> u mnie sprężarka jest najniższym elementem pod silnikiem, niżej niż miska,

> dostała nawet specjalną blaszaną osłonkę

a to aż tak nisko mi w foce nie siedziała. może musieli ją przesunąć w c-maxie ok.gif

Napisano
  • Autor

Mozna wiedziec jakie to sa marki ??

Napisano
  • Autor

Porownanie owszem, ale kwestia ktora mnie nurtuje najbardziej, czy ze swiadomoscia wybieramy najtansze zamienniki ??

Napisano

najpierw jak najwieksza zgodnosc z oryginalem (choc czesci z aso juz nie zawsze sa takiej samej trwalosci) czyli, oryginal, nastepnie producent ktory robi na rzecz danej marki, nastepnie renoma w danej dziedzinie branzy (jakosc).

wiadomo , ze za dobre trzeba placic. osobna sprawa jest znalezienie "zrodla" aby nie zostac zlojonym przez kolejny lancuszek sprzedawcow - to juz inna para kaloszy.

Napisano

Cena nie musi być proporcjonalna do jakości.

Choć oczywiście jest sporo części słusznie zwanych "tanim chłamem".

Generalnie kupuję te tańsze (żeby nie podwajać wartości padaki)

i tak:

olej Lotos, filtry Filtron, świece Iskra, chłodziwo Petrygo, siłowniki klapy Krosno i uważam że jest wszysko OK.

Z zawieszenia jakie kupiłem (tani FAST) jestem niezadowolony, chłamowatość objawiła się już przy montażu wahaczy

Z kolei poduszki pod silnikiem kupiłem najtańsze (ogromne widełki cenowe) BIRTH i sprawują się super

Tłumik: szukałem najtańszego, najtańszym okazał się Płuciennik. Nie dał siędobrze wpasować bez "zmiany geometrii", ale nie rdzewieje i trzyma się.

Amortyzatory, klocki, tarcze tutaj szukam opinii co jest niezłe, nie najtańsze

Rozrząd: (pasek, rolka itp) oryginały. Tu nie chcę oszczędzać bo w razie czego auto na złom.

Napisano

> Porownanie owszem, ale kwestia ktora mnie nurtuje najbardziej, czy ze swiadomoscia wybieramy

> najtansze zamienniki ??

Owszem, warunke, trzeba być taksówkarzem zlosnik.gif

Napisano

> Uważam, oryginał mimo drożyzny - warty swojej ceny. Czasem jednak ceny są szalone, bo wielokrotnie

> wyższe niż zamiennik. Zamienniki często odbiegają jakością i warto się zastanowić czy

> zaoszczędzić. Zawsze porównuje ceny.

tylko czasem masz dokładnie te same rzeczy sprzedawane, z tą różnicą, że jedne są w pudełku producenta, a drugie w pudełku ze znaczkami marki zlosnik.gif a ceny diametralnie różne

Napisano

moja filozofia wyboru jest taka:

jakosc/cena w proporcjach 70/30

czyli wieksza wage przywiazuje do jakosci ale cena tez ma znaczenie

Napisano

> Owszem, warunke, trzeba być taksówkarzem

Etam, ilu ludzi nie stać na jazdę swoim samochodem, to strach pomyśleć... Wejdź na allegro: 1/3 to aukcje części używanych, 1/2 zamienników, pozostałe kilka % to oryginały. Skąd się wziął wysyp auto-szrotów? Ludzie biedują i łatają, jak się da. A że na AK każdy zarabia 5K, a w Warszawie minimum 10K zlosnik.gif to nikt nie napisze, że drutuje, bo wstyd.

Przykład z życia: rok temu dla jaj wystawiłem łyse 10-letnie zimówki na alledrogo. Przyjechał facet passatem B5 i z pocałowaniem ręki je kupił za 30 zł ucieszony, bo nie było go stać na używki od Hansa po 40 zł/szt...

A co do mnie: tylko zamienniki firm, które cieszą się dobrą renomą, zawsze po przeczytaniu opinii w necie. Wyjątkowo kupuję najtańszy chłam, jeśli chodzi o elementy nie wpływające na bezpieczeństwo jazdy lub pewność dojechania do celu (np dziś kupiłem najtańszy możliwy tłumik końcowy)

Napisano

Używek nie potępiałbym w czambuł...

Na przykład jakiś czas temu za rozsądne pieniądze kupiłem piękne lampy przednie soczewkowe z rozbiórki.

Nowe oryginały kosztują majątek, a zamienniki w tym przypadku są wyraźnie gorszej jakości i trwałości

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.