Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Progi zwalniające - gdzie się zgłosic aby je ustawili?

Featured Replies

Napisano

witajcie

przez wiochę w której mieszkam non stop zbyt wielu kierowców przekracza dozwoloną prędkość. Chciałem więc ukrócić te praktyki ale nie wiem gdzie się zgłosić. Policja czy do gminy?

Napisano

> witajcie

> przez wiochę w której mieszkam non stop zbyt wielu kierowców przekracza dozwoloną prędkość.

> Chciałem więc ukrócić te praktyki ale nie wiem gdzie się zgłosić. Policja czy do gminy?

Właściciel drogi powinien mieć coś do powiedzenia w takiej sprawie. Ale jakaś rekomendacja policji też by się przydała.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> witajcie

> przez wiochę w której mieszkam non stop zbyt wielu kierowców przekracza dozwoloną prędkość.

> Chciałem więc ukrócić te praktyki ale nie wiem gdzie się zgłosić. Policja czy do gminy?

urząd gminy. dział infrastruktury lub wydział drogowy zależy jak to sobie tam nazwali

Napisano

zgłoś na policję, staną parę razy i posuszą, fama pójdzie i będzie spokój zlosnik.gif

Napisano

> witajcie

zarządca drogi, jakaś władza samorządowa - podpisy mieszkańców (rada osiedlowa, rada gminy itp)

tak przy okazji powiem, że u nas progi jak się szybko pojawiły tak w sumie szybko znikły grinser006.gif

Napisano

> witajcie

Jesli po tej drodze porusza sie jakikolwiek transport publiczny to nie ma szans na progi old.gif

Czasami nawet gimbusy wystarcza spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> zgłoś na policję, staną parę razy i posuszą, fama pójdzie i będzie spokój

w tym sęk, że okoliczna policja ma tylko jedno auto i chyba zwykle nie mają kasy na paliwo bo widzę, że więcej stoi niż jeździ

Napisano
  • Autor

> Jesli po tej drodze porusza sie jakikolwiek transport publiczny to nie ma szans na progi

to asfaltowa droga wiejska

> Czasami nawet gimbusy wystarcza

autobusy z dzieciakami do szkoły są

Napisano

Podepnę się.

U mnie blisko osidla nowego postawili 2 progi, wysokie progi, trzeba się po prostu zatrzymywać.

Jest to droga miejska, lokalna po której jeździ cała masa samochodów z jednego na drugie osiedle itp.

Czy wstawianie tam progów o znacznej wysokości jest prawnie legalne w ogóle? Gdyby były małe to pół bidy, ale to są zatrzymywacze zlosnik.gif

Napisano

> autobusy z dzieciakami do szkoły są

To nie ma szans na progi.

Napisano

> Czy wstawianie tam progów o znacznej wysokości jest prawnie legalne w ogóle? Gdyby były małe to pół

> bidy, ale to są zatrzymywacze

Progi zwalniajace tez musza spelniac okreslone wymagania. Nie mozna stawiac zapor...

Normy TUTAJ

Napisano

> To nie ma szans na progi.

bzdura, można zrobić progi "poduszkowe" po których autobus przejedzie bokiem

niestety taka technika przekracza możliwości niektórych włodarzy/zarządców wink.gif

z6702178X.jpg

Napisano

Po takich poduszkowych progach baaardzo źle się jeździ. Nie wiem kto je projektował, ale jest przy nich ograniczenie do 30km/h a trzeba zwalniać do 10 żeby łagodnie przejechać.

Każdy by chciał żeby pod jego domem był próg, bo ludzie szybko jeżdżą. Dlaczego Ci sami ludzie którzy chcą takich progów narzekają na wszystkie inne progi. Jak się jedzie gdzieś dalej to na pewno nie raz mówimy że w którymś miejscu niepotrzebnie próg jest postawiony. Mamy za mało dobrych dróg i obwodnic żeby stawiać progi gdzie nam się podoba! Progi spowalniają ruch i robią się przez nie korki. Od tego jest policja, żeby łapać tych co szybko jeżdżą. Trzeba zgłaszać na policję, żeby stali a nie stawiać progi od razu. U mnie dzięki policji wiele osób już nauczyło się jeździć przepisowo. Im progów mniej tym lepiej. Druga sprawa jest taka, że każdy chce żeby inni koło jego domu wolniej jeździli, ale mało z tych osób przestrzega przepisów w innych miejscach i uważa że jak jest prosta droga to można jechać szybciej. Zacznijmy naprawiać świat od siebie a później wymagajmy tego od innych.

Napisano

> witajcie

niektórzy będą nadal jeździć szybko, a ci co mieszkają blisko, mogą zacząć skarżyć się na hałas idea.gif

Napisano
  • Autor

> niektórzy będą nadal jeździć szybko, a ci co mieszkają blisko, mogą zacząć skarżyć się na hałas

no nie wiem czy jakiś wieśniak z hondy na glebie zaryzykuje z pełnym butem przejechać po takim progu.

Napisano

> Po takich poduszkowych progach baaardzo źle się jeździ. Nie wiem kto je projektował, ale jest przy

> nich ograniczenie do 30km/h a trzeba zwalniać do 10 żeby łagodnie przejechać.

ale generalnie to to w tym chodzi grinser006.gif

tu jeszcze próg wykonany z kostki? ... a prędkość, kwestia najazdu i wysokości, pewnie da się zrobić takie co 30km/h przejedziesz ok.gif

garb_nowy_targ_kowaniec1.jpg

> Każdy by chciał żeby pod jego domem był próg,

u nas jak pisałem, chcieli i szybko zwątpili - hałas do generuje

a frustraci potrafią zrobić odejście z piskiem opon jako dodatkową atrakcję wink.gif

> [ciach] Zacznijmy naprawiać świat od siebie a później wymagajmy tego od innych.

niby masz rację, ale w praktyce policja nie da rady stać wszędzie i czasem taki próg czy inny spowalniacz jest konieczny

ważne żeby był z głową

znam rozwiązanie którego autorem był burmistrz, próg z położonych krawężników ! ... trzeba było się zatrzymać żeby wjechać, a i tak niskie auta haczyły frown.gif (np tłumikiem)

teraz zrobili już fajniejsze rozwiązania, podniesienie wybrukowane kamieniem ... spokojnie 30km/h się przejedzie

ale to już projektował fachowiec wink.gif

inna sprawa że kostka generuje spory hałas, więc mieszkańcy są pewnie wniebowzięci grinser006.gif

Napisano

> no nie wiem czy jakiś wieśniak z hondy na glebie zaryzykuje z pełnym butem przejechać po takim

> progu.

Jak bedzie wiesniak z hondy to bedzie mial na pewno glosny wydech...wowczas sam wyjdziesz na tym gorzej bo on zwolni a zaraz za progiem da w palnik...a to duzo glosniejsze niz przejazd ze stala predkoscia grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Jak bedzie wiesniak z hondy to bedzie mial na pewno glosny wydech...wowczas sam wyjdziesz na tym

> gorzej bo on zwolni a zaraz za progiem da w palnik...a to duzo glosniejsze niz przejazd ze

> stala predkoscia

To co innego proponujesz? Przed każdym szybciej jadącym autem mam rozciągać kolczatkę? Zdrowo się wku.... bo wczoraj jakiś debil mi kota przejechał, jadąc zgodnie z przepisami mógłby się w porę zatrzymać.

Napisano

> no nie wiem czy jakiś wieśniak z hondy na glebie zaryzykuje z pełnym butem przejechać po takim

> progu.

wiesz co u nas hałasowało najbardziej - rura

9_133.jpg

elementy są połączone i usztywnione na stalowej rurze, wystarczy że ktoś wyrwie jeden element i ludzie jeżdżą po tej wyrwie

a rura wali o asfalt ... ja mieszkałem kilka domów od progu i angryfire.gif brał jak co chwila było "dup, dup" ...

o hamowaniu i ruszaniu z piskiem i rykiem tuningowanego wydechu już pisałem grinser006.gif

Napisano

> To co innego proponujesz? Przed każdym szybciej jadącym autem mam rozciągać kolczatkę? Zdrowo się

> wku.... bo wczoraj jakiś debil mi kota przejechał, jadąc zgodnie z przepisami mógłby się w

> porę zatrzymać.

To co juz Ci tu ktos proponowal - meczyc policje albo straz miejska/gminna (nie wiem co tam macie lokalnie) o patrol z suszarka albo przenosne fotopstryki. Skoro mowisz, ze tak tam wszyscy przekraczaja to straz powinna byc co najmniej zainteresowana.

I zeby nie bylo - nie popieram wcale burakow z glosnymi wydechami i wspolczuje straty kota.

Napisano

> Jak bedzie wiesniak z hondy to bedzie mial na pewno glosny wydech...wowczas sam wyjdziesz na tym

> gorzej bo on zwolni a zaraz za progiem da w palnik...a to duzo glosniejsze niz przejazd ze

> stala predkoscia

a jezszce lepsze są "zwalniacze" typu zasieki i przewężenia facepalm%5B1%5D.gif i są wyścigi kto pierwszy na zwężeniu screwy.gif

fotoradary stawiać i kasować, a nie samochody psuć i paliwa dodatkowo spalać piesc.gif

Napisano

> znam rozwiązanie którego autorem był burmistrz, próg z położonych krawężników ! ... trzeba było się

> zatrzymać żeby wjechać, a i tak niskie auta haczyły (np tłumikiem)

Podobne są na jednym osiedlu w Żorach. Wysokość maja taka, ze Omega nie mogę tam przejechać bez zahaczenia. A do najniższych ten samochód nie należy. Czasami się zastanawiam co by było, gdybym tam moja była Honda podjechał - ona to haczyła nawet na najniższych progach.

Napisano

> Podobne są na jednym osiedlu w Żorach. Wysokość maja taka, ze Omega nie mogę tam przejechać bez

> zahaczenia. A do najniższych ten samochód nie należy. Czasami się zastanawiam co by było,

> gdybym tam moja była Honda podjechał - ona to haczyła nawet na najniższych progach.

Zmierzyc dokladnie i zglosic do zarzadcy drogi, ze nie spelnia norm rozporzadzenia. Linka dalem pare postow wyzej.

Napisano

> progu.

niestety oznaczenie progów z biegiem czasu zaczyna pozostawiać wiele do życzenia. I przed takimi progami hamujemy w ostatniej chwili z piskiem, przejeżdżamy i wkurzeni tą zasadzką, że nieomal straciliśmy zawieszenie ruszamy z piskiem i pełną pałą....

dlatego pewnie okoliczni narzekają na hałas.

Napisano

> fotoradary stawiać i kasować, a nie samochody psuć i paliwa dodatkowo spalać

Powiem więcej. Uważam, że fotoradary powinny być nieoznaczone. Bo znak "fotoradar" powoduje tylko że przy znaku wszyscy ćwiczą hamowanie awaryjne a zaraz za fotoradarem przyśpieszenie auta do 100. Zamiast podnosić podatki i ceny paliwa, trzeba zrobić ukryte fotoradary i wszyscy nauczą się jeździć jak dostaną kilka zdjeć, albo dalej będą tak jeździć i skarb państwa dużo na tym zyska. Uważam że nie tylko z fotoradarami powinno tak być. Jeśli ktoś coś przeskrobie to zamiast siedzieć w więzieniu za nasze 4tys miesięcznie powinien pracować społecznie. W lecie koszenie trawników a w zimie odśnieżanie. Niech taki ktoś sam zarabia na swoje utrzymanie w więzieniu. (przepraszam, trochę zmieniłem temat)

Napisano

> Powiem więcej. Uważam, że fotoradary powinny być nieoznaczone. Bo znak "fotoradar" powoduje tylko

> że przy znaku wszyscy ćwiczą hamowanie awaryjne a zaraz za fotoradarem przyśpieszenie auta do

> 100. Zamiast podnosić podatki i ceny paliwa, trzeba zrobić ukryte fotoradary i wszyscy nauczą

> się jeździć jak dostaną kilka zdjeć, albo dalej będą tak jeździć i skarb państwa dużo na tym

> zyska. Uważam że nie tylko z fotoradarami powinno tak być. Jeśli ktoś coś przeskrobie to

> zamiast siedzieć w więzieniu za nasze 4tys miesięcznie powinien pracować społecznie. W lecie

> koszenie trawników a w zimie odśnieżanie. Niech taki ktoś sam zarabia na swoje utrzymanie w

> więzieniu. (przepraszam, trochę zmieniłem temat)

jakoś mi się kłóci to z tym co pisałeś wcześniej o progach

Quote:

Mamy za mało dobrych dróg i obwodnic żeby stawiać progi gdzie nam się podoba! Progi spowalniają ruch i robią się przez nie korki.

jak wszyscy nagle zaczną zwalniać na krajówkach, do tych 50 czy nawet 40 (realnie i 30km/h bo liczniki przekłamują)

to ruch się upłynni ?

a progi przecież instaluje się tam gdzie jest ruch lokalny ok.gif

nie pracujesz czasem w jakieś SM ? przy ikonka_photo2.gifgrinser006.gif

Napisano

> Zmierzyc dokladnie i zglosic do zarzadcy drogi, ze nie spelnia norm rozporzadzenia. Linka dalem

> pare postow wyzej.

Ja tam jeżdżę raz w roku "w odwiedziny", więc mi to lotto, ale właśnie dziwię się mieszkańcom tego osiedla, że nie interweniują w tej sprawie (albo interweniowali, ale bezskutecznie grinser006.gif ).

Napisano

> Ja tam jeżdżę raz w roku "w odwiedziny", więc mi to lotto, ale właśnie dziwię się mieszkańcom tego

> osiedla, że nie interweniują w tej sprawie (albo interweniowali, ale bezskutecznie ).

Ja powiem tak - gdybym wiedzial, ze gdzies jest nieregulaminowy prog i mialbym cos do zrobienia w zawieszeniu to juz bym zadbal zeby mi to zasponsorowal zarzadca drogi grinser006.gif

Napisano

Progi mieszkańcy chcą stawiać tam gdzie np. Można jechać 50km/h ale ludzie jeżdżą 70. Jak w takim miejcu postawi się próg to ruch się spowolni do 30km/h. Mówiąc o ukrytych fotoradarach miałem na myśli to żeby ludzie zaczęli jeździć przepisowo. Progi bardziej spowalniają ruch niż fotoradary.

Napisano

> Progi mieszkańcy chcą stawiać tam gdzie np. Można jechać 50km/h ale ludzie jeżdżą 70. Jak w takim

> miejcu postawi się próg to ruch się spowolni do 30km/h. Mówiąc o ukrytych fotoradarach miałem

> na myśli to żeby ludzie zaczęli jeździć przepisowo. Progi bardziej spowalniają ruch niż

> fotoradary.

Progu nie postawisz na bardziej ruchliwej drodze. Tak samo fotoradaru nie opłaca się stawiać na drodze mało uczęszczanej, więc IMO tych dwóch spowalniaczy nie można traktować wymiennie, tzn. progi tak na drogach osiedlowych/wiejskich, a fotoradary na tych zaznaczonych na mapie na żółto i wyżej.

Napisano

> Progi mieszkańcy chcą stawiać tam gdzie np. Można jechać 50km/h ale ludzie jeżdżą 70. Jak w takim

> miejcu postawi się próg to ruch się spowolni do 30km/h. Mówiąc o ukrytych fotoradarach miałem

> na myśli to żeby ludzie zaczęli jeździć przepisowo. Progi bardziej spowalniają ruch niż

> fotoradary.

ale juz pisałem, progi rzadko kiedy stają na drogach tranzytowych

a fotoradary owszem, najczęściej w drodze nad morze i nierzadko na 40km/h grinser006.gif

na drogach tranzytowych stosuje się inne spowalniacze ok.gif

oderneisse-7210279.jpg

http://www.zm.org.pl/?a=oder_neisse-097-frankfurt&img=2

8th.jpg

4th.jpg

nasza GDDKiA

tu zapytanie na CB "czysto" nie pomoże wink.gif

Napisano

> ale juz pisałem, progi rzadko kiedy stają na drogach tranzytowych

> a fotoradary owszem, najczęściej w drodze nad morze i nierzadko na 40km/h

> na drogach tranzytowych stosuje się inne spowalniacze

> http://www.zm.org.pl/?a=oder_neisse-097-frankfurt&img=2

> nasza GDDKiA

> tu zapytanie na CB "czysto" nie pomoże

Hmmm, masz na mysli urozmaicacze podrozy smile.gif Jesli nie ma ruchu to bardzo fajne sa takie wysepki...

Napisano

> Czy wstawianie tam progów o znacznej wysokości jest prawnie legalne w ogóle? Gdyby były małe to pół

> bidy, ale to są zatrzymywacze

pytanie, czy są zgodne z wytycznymi - pewnie nie. Jeśli nie są zgodne - to nie można 270751858-jezyk.gif

Napisano

> pytanie, czy są zgodne z wytycznymi - pewnie nie. Jeśli nie są zgodne - to nie można

znając życie są na granicy, jest ograniczenie do 20 km/h więc 24 km/h można przejechać ale już nie jeden stał i zastanawiał się czy może jechać dalej czy wzywać lawetę hehe.gif

Napisano

> bzdura, można zrobić progi "poduszkowe" po których autobus przejedzie bokiem

słyszałem raczej określenie "wyspowe", ale decydowanie chodzi o to samo biglaugh.gif

> niestety taka technika przekracza możliwości niektórych włodarzy/zarządców

u mnie są takie na jednej - ja nie narzekam, ale inni z tego co słyszałem już tak 270751858-jezyk.gif

Napisano

> znając życie są na granicy, jest ograniczenie do 20 km/h więc 24 km/h można przejechać ale już nie

> jeden stał i zastanawiał się czy może jechać dalej czy wzywać lawetę

sądzę, że nie są 270751858-jezyk.gif Jakby się ktoś uparł i je wymierzył to mogłoby się okazać, że ubezpieczyciel drogi musiałby mu płacić odszkodowanie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Powiem więcej. Uważam, że fotoradary powinny być nieoznaczone. Bo znak "fotoradar" powoduje tylko

> że przy znaku wszyscy ćwiczą hamowanie awaryjne a zaraz za fotoradarem przyśpieszenie auta do

> 100. Zamiast podnosić podatki i ceny paliwa, trzeba zrobić ukryte fotoradary i wszyscy nauczą

> się jeździć jak dostaną kilka zdjeć, albo dalej będą tak jeździć i skarb państwa dużo na tym

> zyska. Uważam że nie tylko z fotoradarami powinno tak być. Jeśli ktoś coś przeskrobie to

> zamiast siedzieć w więzieniu za nasze 4tys miesięcznie powinien pracować społecznie. W lecie

> koszenie trawników a w zimie odśnieżanie. Niech taki ktoś sam zarabia na swoje utrzymanie w

> więzieniu. (przepraszam, trochę zmieniłem temat)

oczywiście, że tak, a do mobilnego fotoradaru wystarczy bezrobotny z pj po przeszkoleniu - posadzić go do nieoznakowanego samochodu i kasa leci - przez 8 godzin będzie w kilku miejscach, a taki samochód całą dobę może jeździć i zarabiać ok.gif

Napisano

> sądzę, że nie są Jakby się ktoś uparł i je wymierzył to mogłoby się okazać, że ubezpieczyciel

> drogi musiałby mu płacić odszkodowanie

no a wiadomo ile mogą mieć maksymalnie?

Czasem auta omijają poboczem bo się nie mieszczą zlosnik.gif Są twarde jak cholera ale mało kto przejedzą szybciej niż 2-5 km /h zlosnik.gif

Napisano

> Po takich poduszkowych progach baaardzo źle się jeździ. Nie wiem kto je projektował, ale jest przy

> nich ograniczenie do 30km/h a trzeba zwalniać do 10 żeby łagodnie przejechać.

Przejeżdżam te progi spokojnie 30km/h i nie, zawieszenie nie protestuje, sęk w tym, żeby dobrze najechać... A jeśli nic nie jedzie z przeciwka to mógłbym w ogóle nie zwalniać - bo mieszczę się pośrodku, pomiędzy dwoma progami wyspowymi dla obu kierunków.

Napisano

> wiesz co u nas hałasowało najbardziej - rura

> elementy są połączone i usztywnione na stalowej rurze, wystarczy że ktoś wyrwie jeden element i

> ludzie jeżdżą po tej wyrwie

> a rura wali o asfalt ... ja mieszkałem kilka domów od progu i brał jak co chwila było "dup, dup"

> ...

> o hamowaniu i ruszaniu z piskiem i rykiem tuningowanego wydechu już pisałem

to są najzabawniejsze progi - przy 10-20km/h podrzuca niemiłosiernie, a im szybciej jedziesz, tym mniej czujesz go - przy 80 (tak mówił taksówkarz) ponoć już w ogóle go nie czuć 270751858-jezyk.gif

Napisano

Jak droga gminna to do gminy.

Z doświadczenia wiem, że w 70-80% przypadków ten sama osoba (zbiór osób), która postulowała o zamontowanie progu po jakimś czasie przeklina, bo tak na prawdę to ona będzie najczęściej przez ten próg przejeżdżać.

Wniosek do zarządcy drogi o zmianę organizacji ruchu (montaż progu) z podpisami osób/wnioskodawców -> przyjedzie komisja (gmina, policja, zarząd dróg) i wyda opinię -> montaż (lub nie) progu.

Napisano

> Kolega wyżej wrzucił link do rozporządzenia

sory, nie zobaczyłem, że tam więcej stron jest zlosnik.gif

Napisano

> zgłoś na policję, staną parę razy i posuszą, fama pójdzie i będzie spokój

Słyszałem o gosciu który zaparkował "nieoznakowaną vectrę" i przez CB ostrzegał że na wylotówce "misiaczki w nieoznakowanym trzymają osobówkę"

Napisano

> bzdura, można zrobić progi "poduszkowe" po których autobus przejedzie bokiem

> niestety taka technika przekracza możliwości niektórych włodarzy/zarządców

W Jaworznie takie w kilku miejscach zamontowali. Poza tym zrobili kilka "kopców", na których boję się Santkiem, czy czegoś nie pourywam i kilka "muld", na których na dobrą sprawę nawet zwalniać nie trzeba, bo bardziej dotkliwe są studzienki na tej samej drodze.

Mnogość rozwiązań sugeruje, że miejskie drogi zostały wynajęte jako baza dla eksperymentów związanych z progami zwalniającymi wink.gif

Napisano

> wiesz co u nas hałasowało najbardziej - rura

A przypadkiem takie progi nie są dopuszczone do stosowania wyłącznie na drogach niepublicznych, jak parkingi, dojazdy, itp?

Napisano

> A przypadkiem takie progi nie są dopuszczone do stosowania wyłącznie na drogach niepublicznych, jak

> parkingi, dojazdy, itp?

Zgadza się, nie są.

Przeczytałem rozporządzenie i widzę, że w moim mieście większość progów to "progi podrzutowe", których nie wolno stosować na ulicach.

Dodatkowo, ulica z kilkoma "progami zwalniającymi" również nie spełnia warunków montażu i to w kilku pkt:

- odległość od skrzyżowań

- jezdnia wykonana z kostki brukowej

- ruch komunikacji miejskiej i międzymiastowej

- droga o dużym natężeniu ruchu

Jest to trochę niebywałe jak luźno podchodzi się do przepisów...

Napisano

> Progi zwalniajace tez musza spelniac okreslone wymagania. Nie mozna stawiac zapor...

> Normy TUTAJ

Te normy dotyczą wszystkich progów?

Opis mojej sytuacji. Na własnym placu mam wagę samochodową 50 ton. Z wagi korzystają osoby/firmy nie związane z moją firmą jako usługa ważenia. Problem jest tego typu, że niektórzy kierowcy wjeżdżają z dużą prędkością, hamują na wadze i waga czasami uszkadza się mechanicznie. Zdecydowałem się na zamontowanie progu zwalniającego przed wagą, tylko chciałem go wykonać we własnym zakresie (mam różny materiał i pracowników). Ten próg musi spełniać wymogi z załącznika, czy może być dowolny, tylko żeby np nie uszkodził pojazdu?

Napisano

> Jest to trochę niebywałe jak luźno podchodzi się do przepisów...

I między innymi dlatego potem są na nie narzekania.

Napisano

He, he ... Tak może lepiej ...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.