Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaciski - pomalować hammerite?

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam się, czy przy okazji wymiany kół na zimowe, nie malnąć sobie lekko zacisków.

Kolor - srebrny.

Nie chce mi się bawić w demontowanie zacisków - chciałbym je tylko oczyścić szczotką drucianą, lekko odtłuścić i pędzelkiem pokryć hammerite...

Jakieś przeciwwskazania?

Na chwilę obecną nie mam ochoty na demontowanie i dokładne malowanie - w coś takiego może pobawię się na wiosnę..?

W sumie to mam też srebrną farbę do felg (w sprayu) - ale chyba będzie się trzymać słabiej niż hammerite???

Napisano

Można , ale po co , ja przeczyściłem i psiknąłem cynkiem w sprayu i na rok wystarczyło spokojnie , a ostatnio nie miałem już to srebrnym takim jak do felg i też trzyma. Szybciej to się brudzi niż rdzewieje lub schodzi. zlosnik.gif

Napisano

hamerait to syf, daj sobie spokój, odłóż tą robotę na wiosnę-lato i zrób to porządnie

Napisano

> hammerite...

> Jakieś przeciwwskazania?

wiekszego g00wna nie znajdziesz

lepiej zwykłym sprayem do felg anbo srebrzankę w puszce i pedzlem jedziesz

Napisano

bawilem sie kiedys hamerajtem i wcale nie bylo zle przez dosc dlugi czas wiec jak chcesz sie bawic to smialo.

Napisano

> hamerait to syf, daj sobie spokój, odłóż tą robotę na wiosnę-lato i zrób to porządnie

Nie rozumiem tej opinii. W poprzednim aucie malowałem Hammerite zarówno zaciski, jak i bębny. Trzymało się wszystko doskonale. ok.gif

mar00ha

Napisano

Pomalowałem na wiosnę tego roku zaciski hammeritem czarnym - do chwili obecnej wyglądaja jak zaraz po malowaniu ok.gif

Napisano

no to sory, widocznie jakość farby hamerait poprawiła się przez ostatnie lata

Napisano

> no to sory, widocznie jakość farby hamerait poprawiła się przez ostatnie lata

Ja malowałem w 2004. Do 2009, gdy sprzedawałem auto, było bez zarzutu.

mar00ha

Napisano

> no to sory, widocznie jakość farby hamerait poprawiła się przez ostatnie lata

Nie wiem czy były gorsze i lepsze, najważniejsze że się trzyma zlosnik.gif

Oczywiście przed malowaniem oczyszczone szczotą drucianą + odtłuszczone benzyna ekstrakcyjną.

Napisano

potwierdzam, malowalem zaciski hammerite okolo 2 lat temu na czarno. Do tej pory farba trzyma sie rewelacyjnie.

Napisano

> Nie rozumiem tej opinii. W poprzednim aucie malowałem Hammerite zarówno zaciski, jak i bębny.

> Trzymało się wszystko doskonale.

> mar00ha

może coś się zmieniło - generalnie dopóki powłoka była szczelna to było wszystko OK - jak coś odprysło to leciała cała farba

Napisano

Malowałem zaciski farbą hammerite.

Bez demontażu zacisku.

Uważałem, aby nie pomalować el gumowych, przewodów.

Długo schnie.

Po 7 miesiącach wszystko w porządku.

Hamulców nie grzeję ostro - z farbą nic się nie dzieje.

Mogę polecić tą metodę.

Napisano

> może coś się zmieniło - generalnie dopóki powłoka była szczelna to było wszystko OK - jak coś

> odprysło to leciała cała farba

Jeżeli dobrze sie przygotuje powierzchnię, to nie ma powodu odpryskiwać.

mar00ha

Napisano

> Jeżeli dobrze sie przygotuje powierzchnię, to nie ma powodu odpryskiwać.

Może odpryskiwać, ale po porządnym zgrzaniu hamulców. U mnie farba zlazła z zacisków po ekstremalnym hamowaniu z 210 do 0 biglaugh.gif Myślałem, że klocki i tarcze też 30.GIF, ale wytrzymały ok.gif

Napisano

> Malowałem zaciski farbą hammerite.

> Bez demontażu zacisku.

> Uważałem, aby nie pomalować el gumowych, przewodów.

> Długo schnie.

> Po 7 miesiącach wszystko w porządku.

> Hamulców nie grzeję ostro - z farbą nic się nie dzieje.

> Mogę polecić tą metodę.

Potwierdzam malowałem ponad rok temu i jest super , oczywiście przed malowaniem oczysciłem zmyłem benzyną ekstrakcyjną i git

Napisano

> potwierdzam, malowalem zaciski hammerite okolo 2 lat temu na czarno. Do tej pory farba trzyma sie

> rewelacyjnie.

mozesz wkleić jakieś zdjęcie jak to wygląda?

Napisano

> Pomalowałem na wiosnę tego roku zaciski hammeritem czarnym - do chwili obecnej wyglądaja jak zaraz

> po malowaniu

też chętnie bym to zobaczył jak to wyglądało ok.gif

Napisano

hameritem malowałem bębny i trzymał kilka lat...

Nowe bębny malowałem specjalnymi sprejami do bębnów i zacisków, wysokotemperaturowe z podkładami, cudami, wiankami... Po kilku miesiącach zawsze ruda wychodziła.

hamerit i pędzel ok.gif

Napisano

> Zastanawiam się, czy przy okazji wymiany kół na zimowe, nie malnąć sobie lekko zacisków.

> Kolor - srebrny.

> Nie chce mi się bawić w demontowanie zacisków - chciałbym je tylko oczyścić szczotką drucianą,

> lekko odtłuścić i pędzelkiem pokryć hammerite...

> Jakieś przeciwwskazania?

> Na chwilę obecną nie mam ochoty na demontowanie i dokładne malowanie - w coś takiego może pobawię

> się na wiosnę..?

> W sumie to mam też srebrną farbę do felg (w sprayu) - ale chyba będzie się trzymać słabiej niż

> hammerite???

Malowałem hammerite zaciski przed poprzednią zimą, bez zdejmowania ich z samochodu, po prostu oczyściłem wszystko szczotką drucianą, odtłuściłem acetonem i jazda. Do tej pory wszystko ładnie wygląda...

Napisano

> W sumie to mam też srebrną farbę do felg (w sprayu) - ale chyba będzie się trzymać słabiej niż

> hammerite???

Malowałem hamerajtem w 3 autach - pobieżne oczyszczenie z nalotu rdzy, potem pędzelkiem maczanym w benzynie ekstrakcyjnej, potem malowanie - a właściwie wcieranie farby w zaciski.

W sumie, jak na malowanie bez demontowania, wyszło OK, a farba nigdy nigdzie nie odprysła - jeżeli ktoś pisze, że hamerjat to gów.... to raczej tego nie używał.

BTW To był hamerajt do kaloryferów

Napisano

> prosze - po malowaniu po 2 latach:

> http://toyotasolara.pl/index.php?page=1&msgid=24&group=0&order=1

> przed malowaniem: http://toyotasolara.pl/index.php?page=1&msgid=8&group=0&order=4

Zaciski spoko. Ale jednak bede szukal jakiegos innego spodobu na pomalowanie.

PS.

zarąbisty poradnik prowadzisz na tej stronie smile.gif. Przeglądam sobie tą stronke z Twoimi poczynaniami już chyba z godzinke. Chyba juz kiedyś trafiłem też na tą strone bo mi sie cos auto kojarzy. Widać że dbasz o auto - taki egzelmparz to warto odkupić. Ale ten odprysk to masakrycznie ci zrobili frown.gif. Ile za to zapłaciles?

Napisano

> Zaciski spoko. Ale jednak bede szukal jakiegos innego spodobu na pomalowanie.

> PS.

> zarąbisty poradnik prowadzisz na tej stronie . Przeglądam sobie tą stronke z Twoimi poczynaniami

> już chyba z godzinke. Chyba juz kiedyś trafiłem też na tą strone bo mi sie cos auto kojarzy.

> Widać że dbasz o auto - taki egzelmparz to warto odkupić. Ale ten odprysk to masakrycznie ci

> zrobili . Ile za to zapłaciles?

Mam nadzieję, że te zdjęcia cię nie zniechęciły do malowania smile.gif zaciski są utytłane jazdą po deszczu - po przeczyszczeniu ściereczką wyglądają lepiej. Sam jestem ciekawy jak wyglądają pomalowane "profesjonalną" farbą do zacisków.

P.S. Nigdzie nie chcieli zrobić tego odprysku. Tak w telewizji i w reklamach trąbią, że naprawiają wszystko, a jak przyszło co do czego to tylko w jednym zakładzie podjęto się naprawy i wygląda to tak jak widzisz (w rzeczywistości nie rzuca się to aż tak w oczy smile.gif ) kosztowało w okolicach 150 - 200zł niestety nie pamiętam już dokładnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.