Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto B/C T-benzyna - jakie?

Featured Replies

Napisano

Hej,

Szukam jakiegos malego samochodu z doladowanym silnikiem benzynowym, ktory nie bedzie zbyt duzo palil.

Na razie w oczy wpadl mi Renault Clio 1.2 tce, ale jest strasznie tandetny w srodku, wiec szukam dalej.

Wymagania:

- klasa B/C

- roznic 2007, 2008, 2009

- raczej 4/5 drzwi, chociaz 2/3 tez moga byc

- raczej hatchback niz kombi/sedan

- doladowany silnik benzynowy - to jest najwazniejsze wymaganie, ktore nie podlega dyskusji

- moc 100KM+ (dla klasy B), 120KM+ (dla klasy C)

- preferowane dobre wyposazenie (klima aut., czujnik deszczu, fotochromatyczne lusterko, podgrzewane fotele, itp.)

- ile chce wydac? jak najmniej. Jesli da sie kupic sensowny samochod za 20kPLN to tyle chce wydac, jesli trzeba dac 30, zeby kupic cos sensownego to tyle dam, a jesli nie da sie znalezc nic ponizej 40 to trudno, trzeba bedzie tyle dac

Pomozecie? zlosnik.gif

Napisano

Bravo tjet 120 (1.4)

sympatycznie wykończony , przyjemny w użytkowaniu i do tego ładny zlosnik.gif

Napisano

> A czemu nie 150?

Strasznie malo tego jest...

Napisano

> Hej,

> Szukam jakiegos malego samochodu z doladowanym silnikiem benzynowym, ktory nie bedzie zbyt duzo

> palil.

Czyli ile ma palić? Do 10l w mieście w korkach? 7l na trasie? Czy mniej jeszcze?

Napisano

Ogólnie podobno najoszczędniejsze T-Benzyny to TSI. Bezpośredni wtrysk robi swoje. Fiatowski T-Jet będzie palił więcej. Ile, to zależy od stylu jazdy. Jeżeli jeździsz spokojnie, a osiągi wykorzystujesz wtedy gdy jest faktycznie taka potrzeba, to spalanie będzie podobne do wolnossącego. Jeżeli do tego nauczysz się wykorzystywać niesamowitą elastyczność takiego silnika, to nawet mniejsze. A jeżeli lubisz zawsze być pierwszy i jak turbo cały czas pompuje, to spalanie będzie duże. W każdym t-benzynowcu.

T-Jet teraz wychodzi w dwóch wersjach: zwykły i mutiAir (w Bravo ma 140KM). Podobno multiair ma palić mniej i być jeszcze bardziej elastyczny. Ale również podobno, nadal pali więcej od TSI, przynajmniej Yarek tak twierdzi. zlosnik.gif

Tak czy inaczej, ja po 4 latach użytkowania Bravo T-Jet'a mogę z czystym sumieniem polecić ten samochód i silnik.

Napisano

Jakie masz srednie spalanie za ten okres?

Napisano

Mniejsze spalanie bedzie w B i latwiej manewrowac w miescie. Szukalbym 1.2TSI VW. Polo/Fabia i na tym konczy sie wybor. Renault bedzie tandetne, Fordy maja 1.6T a to juz bedzie sporo palic. Opel z 1.4T bedzie bardzo drogi.

Napisano

tylko tsi jest najbardzje awaryjne z popularnych benzyn t , co z tego ze oszczedzisz na paliwie jak doplacisz za serwis...

Napisano
  • Autor

> Czyli ile ma palić? Do 10l w mieście w korkach?

ciezko powiedziec, bo to zalezy od miasta

10l (gazu) to mi Lanos po Lodzi palil, wiec wolalbym troche mniej.

Focus 2.0D, tez po Lodzi, pali mi 7l.

Wiec tak mysle, ze dobrze by bylo gdyby ten samochod zmiescil sie w 8l, albo niewiele wiecej.

> 7l na trasie?

to nie jest samochod na trasy i rzadko bedzie takie pokonywal, wiec spalanie na trasie nie jest istotne.

Napisano

> tylko tsi jest najbardzje awaryjne z popularnych benzyn t , co z tego ze oszczedzisz na paliwie jak

> doplacisz za serwis...

W przypadku nówki nie dopłacisz (straci się tylko cenny czas w serwisie), ale w używane TSI nie pchałbym się. Zwłaszcza że trzylatek będzie albo z dużym przebiegiem, albo z innymi poważnymi problemami, no bo kto sprzeda dobre auto po 3 latach za 50% ceny? Oczywiście, zdarzają się wyjątki blah.gif

Napisano
  • Autor

> Szukalbym 1.2TSI VW. Polo/Fabia

boje sie troche tego, ze te samochody sa popularne wsrod zlodziei, wiec raczej nie biore ich pod uwage.

> Fordy maja 1.6T

w latach 2007 - 2009?

> Opel z 1.4T bedzie bardzo drogi.

montowali to do corsy, czy tylko astra?

Napisano

> boje sie troche tego, ze te samochody sa popularne wsrod zlodziei, wiec raczej nie biore ich pod

> uwage.

> w latach 2007 - 2009?

> montowali to do corsy, czy tylko astra?

To za wielkiego wyboru to Ty nie masz grinser006.gif

Albo Renault albo Fiat...

Chyba jeszcze do Swifta montowali jakas T-beznyne, ale nie jestem pewien.

Napisano
  • Autor

> To za wielkiego wyboru to Ty nie masz

wlasnie po to jest ten watek, zeby zebrac wachlarz aut.

Bo moze sa jakies t-benzyny, o ktorych ja nie pomyslalem

> Albo Renault albo Fiat...

ja kojarze jeszcze peugota 207/308

ale tez naczytalem sie wiele zlych opinii o silnikach turbo, ktore tam wkladaja.

Napisano

> To za wielkiego wyboru to Ty nie masz

> Albo Renault albo Fiat...

> Chyba jeszcze do Swifta montowali jakas T-beznyne, ale nie jestem pewien.

wez 1.2 tce w segmencie b silnik z turbinka ale konstrukcyjnie bardzo prosty i bezawaryjny (zmodyfikowany stary 1.2 75km) bez bezposredniego wtrysku - jak szukalem auta dla siebie sprawdzalem dosc wnikliwie

a do jazdy mijskiej bardzo fajny spalanie tez jest akceptowalne - oczywiscie jak sie nie ma zapedów do trzymania auta cały czas na ponad 4000 obrotow...

Napisano

> tylko tsi jest najbardzje awaryjne z popularnych benzyn t , co z tego ze oszczedzisz na paliwie jak

> doplacisz za serwis...

Sporo znam TSI ktore maja przebiegi powyzej 100 kkm i zadnej awarii za soba - wiec nie generalizuj. Kazdy silnik potrafi sie zepsuc.

Napisano

> wlasnie po to jest ten watek, zeby zebrac wachlarz aut.

> Bo moze sa jakies t-benzyny, o ktorych ja nie pomyslalem

> ja kojarze jeszcze peugota 207/308

> ale tez naczytalem sie wiele zlych opinii o silnikach turbo, ktore tam wkladaja.

Fakrtycznie cos tam bylo, nawet chyba w Citroenie, ale to bodajrze 1,6 wiec o tym spalaniu mozesz zapomniec.

Poza tym jakies problemy byly z tymi silnikami.

Napisano
  • Autor

> Ogólnie podobno najoszczędniejsze T-Benzyny to TSI. Bezpośredni wtrysk robi swoje.

to fiatowski silnik nie ma bezposredniego wtrysku?

> T-Jet teraz wychodzi w dwóch wersjach: zwykły i mutiAir

ale ja szukam 2007-2009

> Tak czy inaczej, ja po 4 latach użytkowania Bravo T-Jet'a mogę z czystym sumieniem polecić ten

> samochód i silnik.

to jest jeden z moich typow.

ile realnie trzeba dac za taki samochod?

czy ciezko znalezc taki, ktory bedzie mial klimatyzacje automatyczna, czujnik deszczu, itp?

Napisano

> Sporo znam TSI ktore maja przebiegi powyzej 100 kkm i zadnej awarii za soba - wiec nie generalizuj.

> Kazdy silnik potrafi sie zepsuc.

fakt wszstko sie moze popsuc, ale tsi psulo sie troche czesciej - chyba w tvn turbo ostatnio cos na ten temat tez bylo jak to kiklu nie zadowolonych klientow grupy vw meczylo serwisy z swoimi tsi

Napisano

> Sporo znam TSI ktore maja przebiegi powyzej 100 kkm i zadnej awarii za soba - wiec nie generalizuj.

> Kazdy silnik potrafi sie zepsuc.

Tutaj na AK parę osób opisywało problemy z 1.2 TSI w czasie gwarancji. Różnie bywa, oczywiście, ale jednak coś się tam działo...

Napisano

> Jakie masz srednie spalanie za ten okres?

dokładnie TAKIE

Napisano

> to fiatowski silnik nie ma bezposredniego wtrysku?

nie ma. T-Jet to zwykły benzyniak, zmodyfikowany stary dobry FIRE z turbinką. Wersja 120KM powinna być trwała, skoro nawet seryjnie a Abarcie te silniki, niewiele zmodyfikowane, z większym turbo osiągają 180KM i jeżdżą. Mój przez 60 tys. km nie sprawił najmniejszego problemu, nigdy nie wymagał nawet dolania kropli oleju.

> ale ja szukam 2007-2009

> to jest jeden z moich typow.

> ile realnie trzeba dac za taki samochod?

nie mam pojęcia, kupowałem nówkę, a swojego na razie nie sprzedaję.

> czy ciezko znalezc taki, ktory bedzie mial klimatyzacje automatyczna, czujnik deszczu, itp?

masz spore szanse.

Napisano

> doplacisz za serwis...

Choroba wieku dziecięcego ma za sobą. Wskaz lepsza alternatywę punto?

Napisano

> boje sie troche tego, ze te samochody sa popularne wsrod zlodziei, wiec raczej nie biore ich pod

> uwage.

> w latach 2007 - 2009?

Chłopie to zostaje Ci jeszcze Fiat/ Alfa albo bierz nowa KIA Rio ale bez turbo.

Napisano

> Ogólnie podobno najoszczędniejsze T-Benzyny to TSI.

Tutaj podobnież mają jakieś problemy z rozrządem łańcuchowym.

W ostatnim "Turbo Kamera" na TVN była skoda z takimi problemami, które wystąpiły już po 30kkm. Jeden z serwisów powiedział przez telefon, że jest jakiś problem konstrukcyjny, który został wyeliminowany w nowszych silnikach. Ten problem dotyczył rocznika 2009.

W poniedziałkowym AŚ to samo, tylko samochód miał 42kkm.

Na te silniki nie ma nawet żadnej akcji serwisowej, po prostu po gwarancji trzeba radzić sobie samemu.

Napisano

> Choroba wieku dziecięcego ma za sobą.

Obecnie. W przypadku używek nie bardzo.

Napisano

> Na te silniki nie ma nawet żadnej akcji serwisowej, po prostu po gwarancji trzeba radzić sobie

> samemu.

Był też reportaż o 1.4tsi, któremu zerwał się rozrząd dwa miesiące po gwarancji (ok 60-80 tys przebiegu). Właściciel liczył, że serwis i producent się poczują do odpowiedzialności. Aaaale się pomylił. Dostał łaskawie 10proc rabatu i finalnie do zapłaty TRZYNAŚCIE tysięcy... icon_eek.gif

Napisano

> masz spore szanse.

Z czujnikiem deszczu? IMO znikome.

Napisano

Proponuję Fabię RS 1.4 TSI ale będziesz musiał jeszcze pewnie z rok poczekać na używki zlosnik.gif

Jeśli znajdziesz Fabię Comfort 1.2 TSI to będzie też dobrze, a jeśli znajdziesz Astrę 1.6 turbo to też będzie dobrze, ale sporo pali taka asterka.

Napisano

> Proponuję Fabię RS 1.4 TSI ale będziesz musiał jeszcze pewnie z rok poczekać na używki

> Jeśli znajdziesz Fabię Comfort 1.2 TSI to będzie też dobrze, a jeśli znajdziesz Astrę 1.6 turbo to

> też będzie dobrze, ale sporo pali taka asterka.

Na astrę J z turbo też musi poczekać ze 2 lata, bo za 40 złociszy to teraz nie kupi a i na wartości tak szybko nie traci.

Napisano

> Z czujnikiem deszczu? IMO znikome.

na forum Bravo parę osób ma. Ale być może to faktycznie nie jest popularne ogólnie. Ale jednak sporo widuje się na ulicy Bravo wyglądających na najbogatsze wersje sport, ze SkyDomem, wielkimi felgami, więc chyba takich też się trochę sprzedało.

Napisano

> Hej,

> Szukam jakiegos malego samochodu z doladowanym silnikiem benzynowym, ktory nie bedzie zbyt duzo

> palil.

> Na razie w oczy wpadl mi Renault Clio 1.2 tce, ale jest strasznie tandetny w srodku, wiec szukam

> dalej.

> Wymagania:

> - klasa B/C

> - roznic 2007, 2008, 2009

> - raczej 4/5 drzwi, chociaz 2/3 tez moga byc

> - raczej hatchback niz kombi/sedan

> - doladowany silnik benzynowy - to jest najwazniejsze wymaganie, ktore nie podlega dyskusji

> - moc 100KM+ (dla klasy B), 120KM+ (dla klasy C)

> - preferowane dobre wyposazenie (klima aut., czujnik deszczu, fotochromatyczne lusterko,

> podgrzewane fotele, itp.)

> - ile chce wydac? jak najmniej. Jesli da sie kupic sensowny samochod za 20kPLN to tyle chce wydac,

> jesli trzeba dac 30, zeby kupic cos sensownego to tyle dam, a jesli nie da sie znalezc nic

> ponizej 40 to trudno, trzeba bedzie tyle dac

> Pomozecie?

W klasie B jeszcze masz AR MiTo.

Roczniki od 2008 i tu tylko MJ 155KM. MultiAir od 2010 i minimum 135KM.

Jak ze spalaniem - masz wyżej dla 120KM, 155 będzie bardzo podobnie.

Mój - MultiAir 135KM spalanie średnie identyczne.

Wszystko zależy od trasy (miasto, poza, autostrada) i but.gif

W kwestii estetyki środka - imho ze wszystkich wymienionych najładniejsze jest MiTo (to było pierwszym kryterium wyboru u mnie).

Kryterium wyposażenia - również bije wszystkie inne - ESP, klima aut. dwustrfowa, 7 poduszek, etc.

Lusterko monochromatyczne i aut. wycieraczki w pakiecie. Chyba nazywa się "widoczność".

Napisano

> Był też reportaż o 1.4tsi, któremu zerwał się rozrząd dwa miesiące po gwarancji (ok 60-80 tys

> przebiegu). Właściciel liczył, że serwis i producent się poczują do odpowiedzialności. Aaaale

> się pomylił. Dostał łaskawie 10proc rabatu i finalnie do zapłaty TRZYNAŚCIE tysięcy...

przedłużenie gwarancji to jednak dobra rzecz, a w przypadku pewnych napędów wręcz konieczna zlosnik.gif

Napisano

1,4 TURBO 120 KM lub 140 KM tylko Astra J, Meriva B, niedługo Insignia i Zafira C zlosnik.gif

W Corsie D było 1,6 T zlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> dokładnie TAKIE

Ale jadąc powoli po autostradzie a tam chyba często jeździsz to każde auto mało pali zlosnik.gif - piszę tak bo chyba Cie kiedyś widziałem jak jechałeś powolutku po A4 waytogo.gif

Jak byś często cisnął nieco więcej spalanie było bliżej 9/100 zlosnik.gif

Napisano

> Ale jadąc powoli po autostradzie a tam chyba często jeździsz to każde auto mało pali - piszę tak

> bo chyba Cie kiedyś widziałem jak jechałeś powolutku po A4

> Jak byś często cisnął nieco więcej spalanie było bliżej 9/100

tak to byłem ja zlosnik.gif Jechałem powoli bo zaraz zjeżdżałem na Balice. Dziś np. przejechałem 60km, głównie po A4 (trzymając raczej równo 130km/h) i trochę po Krakowie i spalanie, które zresetowałem rano pokazuje 7.7l/100km. Ale masz rację. Jeżdżąc obwodnicą codziennie trzymałem prędkość około 120km/h, bo nie widziałem sensu jechać szybciej, żeby zaoszczędzić 3 minuty. A przy tej prędkości jeszcze mam w miarę cicho i komfortowo.

EDIT. Taka turbobenzyna oczywiście też lubi sporo wypić przy szybkiej jeździe autostradowej. W wakacje zrobiłem trasę 725km w 7 godzin, ze średnią 105km/h, a były też odcinki gdzie jechałem 40. (bo wszystko po Polsce) Za to na autostradach, których było ponad 400km jechałem około 160km/h i średnie spalanie z całej trasy pokazał równe 8l/100km.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.