Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

malujemy rdzawą przyczepkę

Featured Replies

Napisano

jest sobie przyczepka towarowa - samoróbka, solidnie zrobiona, nowa sklejka czeka na montaż

ale cała konstrukcja jest pordzewiała - praktycznie niewiele farby zostało

opcja odnowienia jest tylko jedna - ręcznie i pędzlem smile.gif

czym i jak wyczyścić i czym zabezpieczyć/pomalować hmm.gif żeby było solidnie (nie musi być tanio)

piaskowanie , ocynk itp nie może być

Napisano

> jest sobie przyczepka towarowa - samoróbka, solidnie zrobiona, nowa sklejka czeka na montaż

> ale cała konstrukcja jest pordzewiała - praktycznie niewiele farby zostało

> opcja odnowienia jest tylko jedna - ręcznie i pędzlem

> czym i jak wyczyścić i czym zabezpieczyć/pomalować żeby było solidnie (nie musi być tanio)

> piaskowanie , ocynk itp nie może być

szczota metalowa, papier scierny i hammerite

Napisano

czyszczenie to wedle uznania czyli szczotki druciane, papier ścierny, itd... przed malowaniem odtłuścić np. benzyną ekstrakcyjną i ja bym pomalował jakąś minią tylko dobrze wymieszaj bo najlepszy towar zawsze opada na dno zlosnik.gif

Napisano

Wypiaskowac, zapodac podklad, a potem fabre cos na bazie kauczuku i powinna jeszcze kilka latek posmigac grinser006.gif

Napisano

Dokladnie jak pisze Zet - oddac do piaskowania, zeby usuneli dokladnie ze wszysrtkich zakamarkow stare poklady farby oraz rdze, a najlepiej od razu ja polakierowac proszkowo, jesli masz taka mozliwosc, a jesli nie - to rzeczywiscie pedzel.

Napisano

> Dokladnie jak pisze Zet - oddac do piaskowania, zeby usuneli dokladnie ze wszysrtkich zakamarkow

> stare poklady farby oraz rdze, a najlepiej od razu ja polakierowac proszkowo, jesli masz taka

> mozliwosc, a jesli nie - to rzeczywiscie pedzel.

Wy umiecie czytać?

Quote:

piaskowanie , ocynk itp nie może być

Do autora wątku - szczotka druciana na wiertarkę lub szlifierkę kątową. Oczyścić jak najdokładniej rdzę, łuszczącą się starą farbę. A potem najlepiej by było malować natryskowo pistoletem, ale nie wiem, czy masz warunki. Jeżeli nie masz - to farby chlorokauczukowe powinny być dość trwałe.

Napisano

> Wy umiecie czytać?

> Quote:

> piaskowanie , ocynk itp nie może być

> Do autora wątku - szczotka druciana na wiertarkę lub szlifierkę kątową. Oczyścić jak najdokładniej

> rdzę, łuszczącą się starą farbę. A potem najlepiej by było malować natryskowo pistoletem, ale

> nie wiem, czy masz warunki. Jeżeli nie masz - to farby chlorokauczukowe powinny być dość

> trwałe.

hehe.gif dałeś popis ... pse Pana smirk.gif

a Ty umiesz czytać ?

Quote:

opcja odnowienia jest tylko jedna - ręcznie i pędzlem

Napisano

> Wypiaskowac, zapodac podklad, a potem fabre cos na bazie kauczuku i powinna jeszcze kilka latek

> posmigac

gdzieś powinien być opis kolegi fred'a ok.gif

hehe.gif

ludzie jakoś ogrodzenia/barierki konserwują bez piaskowania ?

IMO wyczyścić z luźnej rdzy i farby która się łuszczy

zamalowanać jakimś podkładem na rdze - minia, reaktywny

na to ... cokolwiek, u mnie zwykła ftalowa trzyma się któryś tam rok

pomaluj w kolorze który będzie ukrywał rdze, czyli jakiś brąz, bordo itp

jeśli nie będzie się jeździć po soli to 10lat powinno spokojnie wytzrymać ok.gif

moja pomalowana dekoralem i minia wygląda zupełnie nieźle ok.gif

Napisano

> gdzieś powinien być opis kolegi fred'a

jest tutaj, ale tam była nowa rama oddana do cynkowania...

> ludzie jakoś ogrodzenia/barierki konserwują bez piaskowania ?

tak, masz rację, lecz piaskowanie to dość dobry i skuteczny sposób.

w tym przypadku pozostają szczotki wszelkiego rodzaju i tarcze listkowe waytogo.gif chociaż najgorzej będzie oczyścić zakamary konstrukcji...

Napisano

> tak, masz rację, lecz piaskowanie to dość dobry i skuteczny sposób.

bdb, tylko nie zawsze się da/opłaca ok.gif

Napisano

ściągnąć luźną rdzę szczotką, pomalować Cortaninem, odczekać 2-3dni aż wyschnie całkowicie i przestanie być lepki, prysnąć podkładem cynkowym i na koniec farba

jak ma być całkowicie ręcznie to nic lepszego nie zrobisz

Napisano

> opcja odnowienia jest tylko jedna - ręcznie i pędzlem

to lepiej nie rób nic, najtaniej i w miarę ok wyjdzie piasek, lub wanna ale to już drożej.

Napisano

> to lepiej nie rób nic, najtaniej i w miarę ok wyjdzie piasek, lub wanna ale to już drożej.

Teściu dzisiaj o 6 rano zaczał szczotką drucvianą czyścic przayczepę, obecnire skończył wszystko oprócz dyszla i zzużył 3 szczotki na wiertarkę - przerwa co 15 min dla odpoczecia wiertarki.

Na to poleci zaraz pistoletem cynkal 2 warstwy ale pistoeltem - mozna i pędzlem ale mamy pistolet roboty na 5 minut/warstwa.

Potem podkład na cynkal. A jutrto 2 warstwy chlorokauczuku rozrobionego kompresorem, ostatnia pędzlem nieroarobiona od spodu.

I mamy na lata zrobione - koszt farb, szczotek itp mniej niż 150zł

Napisano

> szczota metalowa, papier scierny i hammerite

I to wcale nie jest zły pomysł. Ja malowałem metalowe elementy tą farbą i kurcze muszę przyznać, że dobre - trzyma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.