Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kia Piccanto ma ktoś stycznoś z tym autem??

Featured Replies

Napisano

Witam, jako że nie ma kąciku Koreańczyków pytam tu.

Rodzice chcą kupi Kie Piccanto, 2004r, 1,1 benzyna, abs, klima, 4 szyby elektryczne, nalot 91 tyś...

Mam pytanie, na co zwrócić uwagę, czy problemy są jakieś z tym samochodem, czy występują jakieś typowe usterki dla tego modelu?

Za odp serdecznie dziękuję !!

Napisano
  • Autor

> Może TO warto poczytać

Byłem na tej stronie już wink.gif ale dzięki smile.gif.

Chodzi mi bardziej o opinie ludzi którzy powiedzą co te auto boli itp bo tam jakoś do końca nie jestem przekonany do opinii

Napisano

> Witam, jako że nie ma kąciku Koreańczyków pytam tu.

jest skośnookie

> Rodzice chcą kupi Kie Piccanto, 2004r, 1,1 benzyna, abs, klima, 4 szyby elektryczne, nalot 91

> tyś...

> Mam pytanie, na co zwrócić uwagę, czy problemy są jakieś z tym samochodem, czy występują jakieś

> typowe usterki dla tego modelu?

> Za odp serdecznie dziękuję !!

Picanto nie znam, ale auta Kia ogólnie są mało awaryjne smile.gif

Napisano

Sasiad jeździ takim i mówi, że jego następne auto to na pewno będzie kia, więc chyba zadowolony wink.gif.

Napisano

moja mama ma takie pikaczento, kupiła nowe w 2007. pali, leje benzyne, jezdzi na okresowe przeglądy i to wszystko. nic Ci więcej nie powiem bo nigdy nie było z nim problemu

Napisano

> moja mama ma takie pikaczento, kupiła nowe w 2007. pali, leje benzyne, jezdzi na okresowe przeglądy

> i to wszystko. nic Ci więcej nie powiem bo nigdy nie było z nim problemu

Tak się zastanawiam jak długo Kia będzie prowadziła taka politykę. Kumpel ma warsztat i mówił, ze te auta praktycznie się nie psuja. A wiadomo że w obecnym świecie jest moda na cięcie kosztów i produkcję bubli, które psuja sie juz nawet na gwarancji frown.gif

Mam jednak nadzieję, że Koreańczycy pozostana solidni smile.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam jak długo Kia będzie prowadziła taka politykę. Kumpel ma warsztat i mówił, ze

> te auta praktycznie się nie psuja. A wiadomo że w obecnym świecie jest moda na cięcie kosztów

> i produkcję bubli, które psuja sie juz nawet na gwarancji

> Mam jednak nadzieję, że Koreańczycy pozostana solidni

serwisy H/Kia żyją z napraw czy raczej wymian gwarancyjnych i... serwisu zlosnik.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam jak długo Kia będzie prowadziła taka politykę. Kumpel ma warsztat i mówił, ze

> te auta praktycznie się nie psuja. A wiadomo że w obecnym świecie jest moda na cięcie kosztów

> i produkcję bubli, które psuja sie juz nawet na gwarancji

> Mam jednak nadzieję, że Koreańczycy pozostana solidni

ale ma autoryzowany warsztat? wink.gif

kiedys gadalem ze znajomym ktory pracuje w ASO Kia i po godzinach jeszcze sobie dorabia u sasiada w warsztacie, to mowil ze K/H psuje sie tak samo czesto jak reszta, tylko ze ze wzgledu na 7lat gwarancji wiekszosc jezdzi do ASO. A ASO zarabia glownie na naprawach gwarancyjnych i przegladach wink.gif

Napisano

> ale ma autoryzowany warsztat?

w Łodzi znam 3, ale z wiadomych względów omijam zlosnik.gif

> kiedys gadalem ze znajomym ktory pracuje w ASO Kia i po godzinach jeszcze sobie dorabia u sasiada w

> warsztacie, to mowil ze K/H psuje sie tak samo czesto jak reszta

no to mamy rózne info

, tylko ze ze wzgledu na 7lat

> gwarancji wiekszosc jezdzi do ASO. A ASO zarabia glownie na naprawach gwarancyjnych i

> przegladach

ja bym to olał - po co płacić 2 razy więcej ? zresztą jak kogos stać na nowe auto to raczej nie trzyma 7 lat zlosnik.gif

Napisano

> ja bym to olał - po co płacić 2 razy więcej ? zresztą jak kogos stać na nowe auto to raczej nie

> trzyma 7 lat

"bogaty" widać potrafi liczyć i wykorzystać to, co ma zlosnik.gif

z finansowego (i nie tylko zlosnik.gif) punktu widzenia najlepiej kupić nówkie i trzymać jak najdłużej, niech i 10 lat wink.gif

pod warunkiem, że kupiło się coś dobrego zlosnik.gif

sąsiadka ma bumę trójkę w dizlu, 99, półtora roku temu padła pompa za chyba 1.500 euro, która teraz cieknie - o, to jest już powód do sprzedaży amatorowi tych dobrych używanych samochodów zlosnik.gif

Napisano

> "bogaty" widać potrafi liczyć i wykorzystać to, co ma

> z finansowego (i nie tylko ) punktu widzenia najlepiej kupić nówkie i trzymać jak najdłużej, niech

> i 10 lat

Za kilka lat to nówka będzie mocno nieaktualna i wypada zrobić upgrade sprzętu zlosnik.gif. Z różnych względów - nowinki technologiczne, prestiż wśród sąsiadów i znajomych. Teraz aut nie produkuje się na 10 lat

No i taka dyskusja w temacie smile.gif

Napisano

> w Łodzi znam 3, ale z wiadomych względów omijam

smile.gif

> no to mamy rózne info

moze nie, pytanie do czego sie porownuje wink.gif

> ja bym to olał - po co płacić 2 razy więcej ? zresztą jak kogos stać na nowe auto to raczej nie

> trzyma 7 lat

ja tam nie wiem, ale IMO nowe auta sie oplaca (z ekonomicznego punktu widzenia) trzymac do konca gwarancji albo chwile dluzej - do pierwszej wiekszej awarii, a ze w czasie trwania GW wiekszosc na przeglady jezdzi grzecznie do ASO... wink.gif

Napisano

> Za kilka lat to nówka będzie mocno nieaktualna i wypada zrobić upgrade sprzętu . Z różnych względów

> - nowinki technologiczne, prestiż wśród sąsiadów i znajomych. Teraz aut nie produkuje się na

> 10 lat

> No i taka dyskusja w temacie

smile.gif ja tam mam swoja strategie wymiany auta - auto ktore mam nie moze byc starsze niz 10lat, z przebiegiem wiekszym niz 150kkm, (oraz szacowane koszty napraw nie powinny zblizac sie do 50% wartosci auta) - dlatego wymienilem 8letnie punto II na roczne bravo a tym bede jezdzil jeszcze max 6lat wink.gif (obecnie ma 4lata i 60kkm wink.gif )

Napisano

> Witam, jako że nie ma kąciku Koreańczyków pytam tu.

> Rodzice chcą kupi Kie Piccanto, 2004r, 1,1 benzyna, abs, klima, 4 szyby elektryczne, nalot 91

> tyś...

> Mam pytanie, na co zwrócić uwagę, czy problemy są jakieś z tym samochodem, czy występują jakieś

> typowe usterki dla tego modelu?

> Za odp serdecznie dziękuję !!

Zależy na jaki egzemplarz trafisz, bo może wyjść ruda pod uszczelką tylnej szyby. Nie w każdym egzemplarzu to się zdarza, ale może się pojawić, bo podałeś samochód z początku produkcji.

Napisano

Mój Teść miał. Jeździł przez rok i jak nic się z nim nie działo, tak na koniec się zepsuło tak bardzo że nie nadawało się do naprawy ....

Przewróciło się na nie drzewo zlosnik.gif

Teraz kupił Hultaja i10 i póki co drugi raz taka awaria się nie zdarzyła zlosnik.gif

Napisano

Moja mulher.gif użytkowała takie coś służbowo przez kilka lat (od 2007 do 2010) jako firmowe autko, następnie odkupiliśmy na własność i śmigamy nim nadal.

Autko ma mały przebieg - aktualnie 46tys km, głównie jeździ po mieście (w codziennych stołecznych korkach spala średnio 7l/100km).

Do tej pory nie zepsuło się zupełnie nic. Koszty corocznych przeglądów (rocznie przejeżdża w granicach 10tys km) w ASO oscylowały w granicach 700zł, co jak za nic nie robienie wydaje się być drogie, ale mniej więcej tak kosztują przeglądy aut służbowych smile.gif

Niby odgrzybianie i sprawdzenie klimy, wymiana oleju i wszystkich filtrów, jak to się mówi "firma płaci"...

Autko fajne, szybko się nagrzewa, bogato wyposażone jak na taki segment (eketryczne szyby, klima, przeciwmgielne, kierownica i drążek biegów skórzany - tu żeby cię nie zmyliło ale dość szybko skóra nosi ślady używania, czujniki cofania itp.)

Silnik cichy niestety dość mało jadowity że się tak wyrażę, mam wrażenie że w 1.0 który mamy brakuje agresji porównując do innych maluchów... co powoduje że wyraźnie czuć włączoną klimę, ale w tego typu autach jest to raczej norma.

Ja mogę śmiało polecić póki co. Wiadomo, prawdziwą opinię może dać RUCH który katuje takie autka po 200tys km...

285523399-kia2.jpg

285523399-kia1.jpg

post-52163-14352514728494_thumb.jpg

Napisano

Ja mam styczność na co dzień z tym autkiem wink.gif

Rodzice kupili w 2008 nówkę z salonu, 3 lata gwarancji (serwisowana niestety w pożal się boże serwisie Aspol w Tomaszowie), prócz wymian filtrów, paliwa nic się złego nie dzieje, czasami ma jazdę i za 3-4 razem odpala, ale to wyczytałem, że coś z immo (niestety serwis nie był w stanie tego ogarnąć, akurat u nich odpalał xD)...a no i aku padł oryginalny jakoś nie dawno.

Blacha

jest ok, coś tam powoli wychodzi koło dzyndzla do otwierania wlewu paliwa, alee...obok stoi Picanto z 2007 roku i na klapie ruda wychodzi, fakt, że sąsiad nie dba o auto.

Silnik

Jeździ się tym całkiem przyjemnie, silniczek 1.0 całkiem żwawy, po mieście pomyka milutko, w trasie przy wyprzedzaniu brakuje trochę mocy i pojemności, ale za to spalaniem się odwdzięcza, trasa ETM-Zakopane udało mi się 5,5/100. Zaletą jest cichość, w środku praktycznie go nie słychać.

Zawieszenie

Twardawe całkiem, czuć dziury. Kółka małe to i bez wspomagania da się jeździć jedną ręką.

Wnętrze

Środek przyjemny. Fotele wygodne, wygodniejsze niż w SC. Plastik i jeszcze raz plastik, na którym widać nawet najdrobniejsze rysy.

Minusy

Żeby wymienić lewą żarówkę, trzeba udać się do serwisu. Nie da się tego zrobić bez wyjęcia lampy, która ma lubiące się urywać zaczepy (koszt nowej ok. 500 PLN).

Małyyy bagażnik boje_sie.gif w Seju mam większy biglaugh.gif

Podsumowanie

Generalnie na ok.gif Jeżeli miałbym osobiście wybierać coś nowego to wybrałbym coś od Kia.

Napisano

> Ja mam styczność na co dzień z tym autkiem

> Rodzice kupili w 2008 nówkę z salonu, 3 lata gwarancji (serwisowana niestety w pożal się boże

> serwisie Aspol w Tomaszowie), prócz wymian filtrów, paliwa nic się złego nie dzieje, czasami

> ma jazdę i za 3-4 razem odpala, ale to wyczytałem, że coś z immo (niestety serwis nie był w

> stanie tego ogarnąć, akurat u nich odpalał xD)

To jest ogólnie znany problem (i nie tylko w samochodach koreańskich) konektorów antenki immobilizera (obok stacyjki). Trzeba odłaczyć, popsikac preparatem do czyszczenia styków, podłaczyć i jest OK. Przynajmniej ja tak niedawno zrobiłem smile.gif

Napisano

> To jest ogólnie znany problem (i nie tylko w samochodach koreańskich) konektorów antenki

> immobilizera (obok stacyjki). Trzeba odłaczyć, popsikac preparatem do czyszczenia styków,

> podłaczyć i jest OK. Przynajmniej ja tak niedawno zrobiłem

Ooo faktycznie, mogę dodać od siebie że w ostatnim czasie zdarzyło się kilka razy. Skojarzyłem że kiedyś miałem podobny problem w Lanosie, a teraz szwagier ma w Punto.

W lanochu pomogło spryskanie połączeń od cewki immo pod kierownicą kontak-sprajem więc i tutaj kiedyś to muszę zrobić.

Ogólnie gdy nie zapali Ci się kontrolka od immo na desce (ta z kluczykiem) to nie masz nawet co kręcić rozrusznikiem, ja wtedy wyjmuję kluczyk ze stacyjki i ponownie próbuję, 2,3 próby "włożenia" smile.gif i wraca do normy, wtedy dopiero kręcę rozrusznikiem i git.

Napisano

Rdzy na naszym nigdzie nie zauważyłem, od spodu również prezentuje się aż miło ale raczej staram się dbać o auto.

Spalanie w trasie również diamentralnie inne niż w warszawskich korkach (bez problemu coś ok 5.5l osiągaliśmy) i to jadąc na miarę tego auta dynamicznie (mały silniczek więc trzeba raczej kręcić w trasie żeby się utrzymać w ruchu).

Bagażnik faktycznie malutki.

Wymiana żarówek z przodu, masakra smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.