Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Subaru czy Mitsubishi ?

Featured Replies

Napisano

> witam

> chetnie poznam wasze opinię które auto będzie mniej awaryjne i tańsze w eksploatacji i ... ?

> subaru

> czy

> mitsubishi

hmm.gifSubaru mniej awaryjne

A mitsubishi tańsze w eksploatacji

zlosnik.gif

Wybierz sam waytogo.gif

Napisano

> witam

> chetnie poznam wasze opinię które auto będzie mniej awaryjne i tańsze w eksploatacji i ... ?

> subaru

> czy

> mitsubishi

To ktore znajdziesz w lepszym stanieok.gif

Te auta maja juz blisko 10 lat i przebiegi ok 200kkm, wiec to jak wrozenie z fusow...

Napisano

Kieruj się stanem technicznym i wrażeniami własnymi z jazdy.

Forester to auto raczej bezawaryjne i w dobrym stanie na pewno odwdzięczy się najlepszym, zwłaszcza że daje jeszcze jakąś frajdę z jazdy, nie wiem jak Mitsu.

W spamowym głosowaniu wysłałbym smsa na Subaru rotfl.gif

Pozdrawiam 20.GIF

PS. O eksploatacji i przypadłościach polecam popytać i poczytać na forum.subaru.pl waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Subaru mniej awaryjne

> A mitsubishi tańsze w eksploatacji

> Wybierz sam

o masz biglaugh.gif

Napisano

> Subaru mniej awaryjne

> A mitsubishi tańsze w eksploatacji

> Wybierz sam

Tak z ciekawości - serio Mitsubishi jest tańsze w eksploatacji? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Już myślałem, że wybór między Evo, a Imprezą

biglaugh.gifwpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Kieruj się stanem technicznym i wrażeniami własnymi z jazdy.

> Forester to auto raczej bezawaryjne i w dobrym stanie na pewno odwdzięczy się najlepszym, zwłaszcza

> że daje jeszcze jakąś frajdę z jazdy, nie wiem jak Mitsu.

jak tu się kierować wrażeniami z jazdy jak tych aut jest jak na lekarstwo - trzeba upatrzyć jedno jechać kawał km w Polskę i zastanawiać sie czy kupić czy wracać i szukać innego i by ocenić wrażenia z jazdy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawości - serio Mitsubishi jest tańsze w eksploatacji?

w subaru co jakiś czes trzeba wyciągać silnik i rególować zawory, czasem pada tylne zawieszenie koszt w tysiące frown.gif

o mitsu na razie nic nie wyczytałem oslabiony.gif

Napisano

> w subaru co jakiś czes trzeba wyciągać silnik i rególować zawory, czasem pada tylne zawieszenie

> koszt w tysiące

> o mitsu na razie nic nie wyczytałem

Te zawory to wersji 2.0 DOHC sie dotycza. Amortyzatory wymienisz raz i masz z glowy...

Duzo trudniejsze bedzie znalezienie zadbanego egzemplarza wink.gif

Napisano
  • Autor

> Te zawory to wersji 2.0 DOHC sie dotycza. Amortyzatory wymienisz raz i masz z glowy...

> Duzo trudniejsze bedzie znalezienie zadbanego egzemplarza

trudno znaleść jaki kolwiek egzemplaż do zakupu, subaru ze świecą szukać w PL crazy.gif

Napisano

> w subaru co jakiś czes trzeba wyciągać silnik i rególować zawory, czasem pada tylne zawieszenie

> koszt w tysiące

Troche przesada z tą regulacją zaworów. A zawieszenie przy tym przebiegu mozliwe ze i tak mial wymienione, jesli nie chcesz drogich samopoziomujacych amortyzatorow to mozesz kupic zwykle. Ja bym zdecydowanie brał forka (ale ja zboczony na punkcie subaru jestem) ale kupowałbym chyba raczej na wiosnę. Pomijajac fakt ze teraz wszystko dorgie bo ojro drogie to po ostatnich zimach jest chyba jakas mania na samochody z napedem na 4. W ciagu ostatniego miesiaca 4 osoby pytały mnie (w tym jedna dzisiaj) jak mi sie jezdzi tym forkiem i czy jestem z niego zadowolony bo wlasnie sie przymierzają do forka. Wczesniej kazdy pytał ale jakos nikt nie mowil ze chce takiego kupic. Wiec jest popyt i az myslę czy nie sprzedac swojego zeby cos dołożyć i na wiosnę kupic w nowszej budzie smile.gif

Napisano

> o masz

subaru Dzienniki kosztów Subaru

Wydatki

paliwowe

Liczba wpisów

2 514

Przejechany dystans

970 152 km

Zatankowanego paliwa

95 799 l

Wydatki

serwisowe

Liczba wpisów

210

Wydanych pieniędzy

107 547 zł

Średnie wydatki na auto

1 655 zł

Pozostałe

wydatki

Liczba wpisów

284

Wydanych pieniędzy

165 398 zł

Średnie wydatki na auto

2 545 zł

Mitsubishi

Wydatki

paliwowe

Liczba wpisów

5 322

Przejechany dystans

2 949 746 km

Zatankowanego paliwa

188 150 l

Wydatki

serwisowe

Liczba wpisów

725

Wydanych pieniędzy

263 620 zł

Średnie wydatki na auto

1 046 zł

Pozostałe

wydatki

Liczba wpisów

1 129

Wydanych pieniędzy

370 276 zł

Średnie wydatki na auto

1 469 zł

Napisano
  • Autor

> Troche przesada z tą regulacją zaworów. A zawieszenie przy tym ]

hmmm przasadzają albo i nie - do Ciebie nie mam daleko jak chcasz sprzadać to się piszę skromny.gif

Napisano

> trudno znaleść jaki kolwiek egzemplaż do zakupu, subaru ze świecą szukać w PL

Niestety, a jak cos sensownego to cena z kosmosu grinser006.gif

Napisano

> hmmm przasadzają albo i nie - do Ciebie nie mam daleko jak chcasz sprzadać to się piszę

Moze przy gazie sie czesciej reguluje, przy benzynie chyba nie

Ja mam przebieg jeszcze wiekszy niz ten ktorego wrzuciles. zlosnik.gif

Zreszta narazie i tak nie jest odpicowany na handel, ma bałagan w srodku i jeszcze w piatek jade wymienić hamulce i płyny ustrojowe. Ale jak masz bardzo blisko i chcesz sie przejechac i zobaczyc jak sie tym jezdzi to zapraszam. Tyle ze jak sie przejedziesz forkiem turbo to nie wiem czy bedzie Ci sie pozniej przyjemnie jezdzic takim bez turbo smile.gif

Napisano

> witam

> subaru

> czy

> mitsubishi

mitsu ma chyba jeszcze mniejszy bagażnik, słabsze sprzęgło/przedni zawias/zabezpieczenie antykorozyjne

Napisano
  • Autor

> mitsu ma chyba jeszcze mniejszy bagażnik, słabsze sprzęgło/przedni zawias/zabezpieczenie

> antykorozyjne

i nie widzę w automacie icon_rolleyes.gif

Napisano

> i nie widzę w automacie

Poszukaj w innym miejscu wink.gif

Będę nieobiektywny, bo nie prowadziłem takiego mitsu. Bierz subaru.

Części drogie, pali sporo, ale jeździ się świetnie. Co prawda z 2.0NA za wiele frajdy nie będzie, ale za to masz reduktor.

No i dobrze utrzymane subaru nie tracą za wiele na wartości.

Napisano

> witam

Jako fan Subaru napiszę Ci tak - kup to co Ci się bardziej podoba i znajdziesz w lepszym stanie. Model Subaru, który wybrałeś w rankingach bezawaryjności okupował pierwszą dziesiątkę. Części nie są tragicznie drogie a jeśli masz jeszcze kogoś w USA to wychodzi całkiem tanio. Zresztą patrząc na to co masz w profilu to części czy do Subaru czy do Mitsu są w okazyjnych cenach smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jako fan Subaru napiszę Ci tak - kup to co Ci się bardziej podoba i znajdziesz w lepszym stanie.

> Model Subaru, który wybrałeś w rankingach bezawaryjności okupował pierwszą dziesiątkę. Części

> nie są tragicznie drogie a jeśli masz jeszcze kogoś w USA to wychodzi całkiem tanio. Zresztą

> patrząc na to co masz w profilu to części czy do Subaru czy do Mitsu są w okazyjnych cenach

czyli większość na subaru biglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

Widze, ze masz Forka, prawda li to, ze do regulacji zaworow trzeba silnik wyjmowac icon_eek.gif w 2.0 i 2.5 ?

W Obk mialem dwa razy regulowane i wszystko poszlo szybko i sprawnie, bez wyciagania czegokolwiek grinser006.gif

Napisano

> Widze, ze masz Forka, prawda li to, ze do regulacji zaworow trzeba silnik wyjmowac w 2.0 i 2.5 ?

> W Obk mialem dwa razy regulowane i wszystko poszlo szybko i sprawnie, bez wyciagania czegokolwiek

Czytalem, ze w DOHC niestety tak...

Napisano

> Części drogie, pali sporo, ale jeździ się świetnie.

drogie to pojecie wzgledne, chyba, ze piszesz o turbo to ok.

Ja nie widze jakies super ceny za te czesci, dla przykladu (nie wiele, bo tylko to wymienialem grinser006.gif):

klocki 200zl (400zl od turbo), gumy do wahaczy tylnich 80zl, lozysko z piasta 450zl, przewod sprzegla 40zl, maglownica 1600 z wymiana, sprzegla 1700 (z wywaleniem dwumasy i instalacja).

w sumie tyle, w przeciagu 4 lat i 90kkm (100-190kkm).

Ceny czesci oryginalnych kupowanych w serwisie specjalizujacym sie w Subaru (nie ASO)

W ASO kupilem jedynie szybe przednia, fakt byla droga, bo kosztowala TU 2,7 kzl grinser006.gif

Napisano

> Czytalem, ze w DOHC niestety tak...

wiesz, czytac mozna rozne rzeczy ... wink.gif

Kiedys spytam sie w moim serwisie, jestem prawie pewny, ze kiedys widziale Forka podczas regulacji i nic tam nie bylo wyciagane.

Napisano

> Widze, ze masz Forka, prawda li to, ze do regulacji zaworow trzeba silnik wyjmowac w 2.0 i 2.5 ?

> W Obk mialem dwa razy regulowane i wszystko poszlo szybko i sprawnie, bez wyciagania czegokolwiek

Tylko w wersjach z turbiną.

Napisano

> drogie to pojecie wzgledne, chyba, ze piszesz o turbo to ok.

Ja nie mam turbo i eksploatacja wychodzi taniej niż Laguna, którą miałem wcześniej.

Napisano

> drogie to pojecie wzgledne, chyba, ze piszesz o turbo to ok.

2.5XT czyli to, co misie lubią najbardziej wink.gif

> Ja nie widze jakies super ceny za te czesci, dla przykladu (nie wiele, bo tylko to wymienialem ):

> klocki 200zl (400zl od turbo), gumy do wahaczy tylnich 80zl, lozysko z piasta 450zl, przewod

> sprzegla 40zl, maglownica 1600 z wymiana, sprzegla 1700 (z wywaleniem dwumasy i instalacja).

> w sumie tyle, w przeciagu 4 lat i 90kkm (100-190kkm).

> Ceny czesci oryginalnych kupowanych w serwisie specjalizujacym sie w Subaru (nie ASO)

> W ASO kupilem jedynie szybe przednia, fakt byla droga, bo kosztowala TU 2,7 kzl

Wiem, że to porównanie będzie mało trafione, ale rok temu robiłem mały remont bravy i za 2,5k wymieniłem: wahacze, łączniki, końcówki, sprzęgło, oleje, rozrząd z pompą wody, łożysko z piastą koła, termostat. W tym oczywiście części i robocizna.

W forku samo sprzęgło kosztuje jak napisałeś 1700. Jedna sensowna opona zimówka od 600 w górę.

Zatem według mnie jest drogo i nie zależy to od wieku samochodu. Niby jakieś zamienniki da się znaleźć, ale nie są one wyraźnie tańsze od oryginałów.

Ale nic to, frajda z jazdy rekompensuje powyższe zlosnik.gif

Napisano

> i nie widzę w automacie

w automacie były 2.4 160KM, ale zrezygnowałem z niego, bo silnik do gazu nie teges (2.0 136KM raczej teges) a pali jak smok, do tego bagażnik wydawał mi się mały (a może w porównaniu z FII wcale nie jest hmm.gif około 1,7m obydwa i akurat Outlander ma na całości płaską powierzchnię po złożeniu tylnego oparcia ok.gif); za to napęd i prześwit, 19cm, są OK, ale uwaga, bo 2.0 był też w wersji FWD

Napisano
  • Autor

> w automacie były 2.4 160KM, ale zrezygnowałem z niego, bo silnik do gazu nie teges (2.0 136KM

> raczej teges) a pali jak smok, do tego bagażnik wydawał mi się mały (a może w porównaniu z FII

> wcale nie jest około 1,7m obydwa i akurat Outlander ma na całości płaską powierzchnię po

> złożeniu tylnego oparcia ); za to napęd i prześwit, 19cm, są OK, ale uwaga, bo 2.0 był też w

> wersji FWD

szukam 2.0 wolno ssaka styl jazdy mam spokojny skromny.gif

ile pali smok gazu ?

bagażnik mi nie jest potrzebny biglaugh.gif może być tylko na okulary biglaugh.gif

Napisano

> ile pali smok gazu ?

9-10 przy 140 km/h na tempomacie. Miasto wiadomo więcej.

Napisano

> 2.5XT czyli to, co misie lubią najbardziej

Tak myslalem grinser006.gif

> Wiem, że to porównanie będzie mało trafione, ale rok temu robiłem mały remont bravy i za 2,5k

> wymieniłem: wahacze, łączniki, końcówki, sprzęgło, oleje, rozrząd z pompą wody, łożysko z

> piastą koła, termostat. W tym oczywiście części i robocizna.

wiesz, troche nie ta klasa, nie ten wiek (do starszych Subaru jest wiecej tanich czesci), poza tym watpie, zeby ceny, ktore podales to oryginalne czesci grinser006.gif, wiec porownanie takie sobie.

Dodatkowo czestotliwosc wymian jest takze inna...

> W forku samo sprzęgło kosztuje jak napisałeś 1700. Jedna sensowna

Tak, ale w tej cenie, jest kolo jednomasowe + sprzeglo + wymiana gratow. Mysle, ze nie jest to ekstra duzo, szczegolnie jak odniesiesz sie do ceny sprzegla z dwumasa biglaugh.gif - ktora w przypadku Subaru mozna wywalic.

>opona zimówka od 600 w górę.

to fakt to jest ptoblem, ale znow pewna klasa auta za ktora sie placi .. a zawsze mozna trafic na jaka promocje, jak sie nie kupuje w sezonie, dla przykladu za Nokiany zaplacilem ciut pow 400zl rok temu.

> Zatem według mnie jest drogo i nie zależy to od wieku samochodu. Niby jakieś zamienniki da się

> znaleźć, ale nie są one wyraźnie tańsze od oryginałów.

ja mam podobne porownanie jak ty do Bravy do Punto2 i w sumie pomijajac spalanie to dla mnie obciazenie budzetu jest zblizone i IMO drogo nie jest.

> Ale nic to, frajda z jazdy rekompensuje powyższe

taak, gdyby tylko nie te kiepskie fotele tongue.gif

Napisano

> Tylko w wersjach z turbiną.

tak, wlasnie myslalem, ze to jakas bujda.

Napisano

> ile pali smok gazu ?

kojarzę wartości rzędu 14-15l dla 2.4 AT; wg testów manuale benzyny palą:

2.0 11,5l,

2.4 12,5l;

lpg to chyba +20% zlosnik.gif

przypomnienie - 4x4 50:50, centralnie sprzęgło wiskotyczne, brak szpery, prześwit 19,5cm

> bagażnik mi nie jest potrzebny może być tylko na okulary

czekaj hmm.gif nie chciałeś czegoś przestronnego w poprzednim wątku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> czekaj nie chciałeś czegoś przestronnego w poprzednim wątku

czegoś wyższego biglaugh.gif

Napisano

> Już myślałem, że wybór między Evo, a Imprezą

Spojrzałem na tytuł i dla mnie też to było jedyne możliwe porównanie . A tu masz, jakieś terenówki hehe.gif

Napisano

> czegoś wyższego

WSTRZYMAJ SIĘ, bo nadchodzi!

kv-xv-exterieur.jpg

Subaru XV zlosnik.gif

445cm długości

4x4

22cm prześwitu cool.gif

najmniejszy: 1.6 114KM CVT cool.gif 13,8s, 175km/h

tempomat niestety dopiero od 2.0 frown.gif

Napisano
  • Autor

> WSTRZYMAJ SIĘ, bo nadchodzi!

> Subaru XV

> 445cm długości

> 4x4

> 22cm prześwitu

> najmniejszy: 1.6 114KM CVT 13,8s, 175km/h

> tempomat niestety dopiero od 2.0

serduszka.gif śliczny serduszka.gif i ten kolor serduszka.gif trochę leci fordem biglaugh.gif

tylko nie mogę czekać 10 lat na samochód crazy.gifbiglaugh.gif

Napisano

> śliczny i ten kolor trochę leci fordem

XV-Sage-Green-Metallic.jpg

skromny.gif

> tylko nie mogę czekać 10 lat na samochód

confused.gif

zlosnik.gif

tylko kole 10% droższejszy niż porównywalny Sportage zlosnik.gif

Napisano

> WSTRZYMAJ SIĘ, bo nadchodzi!

> Subaru XV

> 445cm długości

> 4x4

> 22cm prześwitu

> najmniejszy: 1.6 114KM CVT 13,8s, 175km/h

w koncu ciekawe Subaru waytogo.gif

Szkoda, ze nadal nie bedzie diesla z automatem tongue.gif

Dobrze, ze przynajmniej ten 1.6 to boxer wink.gif

> tempomat niestety dopiero od 2.0

co wy z tym tempomatem .. ja u siebie przez 4 lata moze 2 razy uzylem i to za granica grinser006.gif. W pl poki co IMO zbedny gadzet.

Napisano
  • Autor

> tylko kole 10% droższejszy niż porównywalny Sportage

nowe auto nie dla mnie skromny.gif

Napisano

> w koncu ciekawe Subaru

i wyraźnie tańsze od Outbacka zlosnik.gif

> Szkoda, ze nadal nie bedzie diesla z automatem

widać Subaru uważa, że diesel dla masochistów jest zlosnik.gifswiety.gif

> Dobrze, ze przynajmniej ten 1.6 to boxer

bo ten 2.0 150KM nadal będzie miał "dziurę w obrotach" hmm.gifzlosnik.gif

> co wy z tym tempomatem .. ja u siebie przez 4 lata moze 2 razy uzylem i to za granica . W pl poki

> co IMO zbedny gadzet.

wpysk.gif

powiedz lepiej, czy do tego 1.6 będzie tempomat do dokupienia w "akcesoriach"?

Napisano

> nowe auto nie dla mnie

pomyśl o zaletach - ile problemów masz będziesz miał z głowy, kupując to nowiutkie pachnące jeździdło z gwarancją zlosnik.gif

Napisano

> koszt w tysiące

a kto Ci o zaworach takich bajek nagadał? nie trzeba wyjmować, tylko trzeba mieć mechanika ogarniającego temat wink.gif

Napisano

> co wy z tym tempomatem .. ja u siebie przez 4 lata moze 2 razy uzylem i to za granica . W pl poki

> co IMO zbedny gadzet.

zapraszam na śląsk, będziesz używał prawie codziennie zlosnik.gif

Napisano

> a kto Ci o zaworach takich bajek nagadał? nie trzeba wyjmować, tylko trzeba mieć mechanika

> ogarniającego temat

temat znam od podszewki i tak:

w silnikach SOHC kontrola zaworow co 100kkm - nie trzeba wyciagac silnika, zeby regulowac (srubki jak w FSO)

w silnikach DOHC regulacja zaworow co 100kkm - TRZEBA wyciagac silnik zeby wyregulowac (wymienić szklanki na odpowiedniej wielkosci), nie trzeba wyciagac (ale i tak jest to trudne) jedynie zeby skontrolowac luz

w obu przypadkach przy LPG zalecana kontrola co 50kkm

Napisano
  • Autor

> pomyśl o zaletach - ile problemów masz będziesz miał z głowy, kupując to nowiutkie pachnące

> jeździdło z gwarancją

ile problemów się zacznie z oprocentowaniem kredytu biglaugh.gif

swoją drogą strasznie trudno znaleźć wolnossaka Subaru Forester rocznik ~2003 z gazem do kwoty ~ 25000 frown.giffrown.giffrown.gifblush.gifcrazy.giffrown.gifmamba.gif

Napisano
  • Autor

> zapraszam na śląsk, będziesz używał prawie codziennie

się ma się używa biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.