Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie akumulatory polecacie?

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> no popatrz, pierwsza centra pod koniec gwarancji padła

> druga po ok poł roku, 4 razy serwis - akum sprawny ale co 2 tyg padał.

> po załozeniu starego akuma który stał 6 miesiecy auto normalnie paliło.

> mowisz przypadek ze 2/2 centry padły i wg. serwisu jest wszystko ok??

> aaaa aby wykluczyc auto, pomiary ładowania, pobory w stanie spoczynku itd. robiło 3 niezaleznych

> elektryków kazdy wydał opinie ze auto sprawne.

> pozniej sprzedałem auto.

> sytuacja kilka misiecy wstecz, ojciec kupił centre do siebie bo doradził mu fachman w sklepie.

> po 4 miesiacach od zakupu akuma, oczywiscie centra regularnie co 2 tyg pada, serwis znowu wydaje

> opinie ze akum sprawny

> powiedz mi jak mozna odebrac marke centra kiedy z 3 akumow nowych które kupiłes wszystkie 3 padaja

> o dziwo po ok 2 tygodniach normalnej jazdy??

> a po załozeniu starych/wiekowych akumów (nie centr) auto normalnie pali??

> a najlepsze były diagnozy autoryzowanego serwisanta, : "aby akum nie padał to moze trzeba go

> zabierac na noc do domu" - kwoli wyjasnienia, 6 miesieczny akum

> po moich błedach i zakupie 2 centr poszperałem siec, zgadnij jakie opinie kraza o centrze??

hmmm dzis pojechalem po Centre... juz mialem ja brac ale przyszedl pan i powiedzial ze szuka nowego aku bo mu centra po pol roku padla... sick.gif

Napisano

> hmmm dzis pojechalem po Centre... juz mialem ja brac ale przyszedl pan i powiedzial ze szuka nowego

> aku bo mu centra po pol roku padla...

odżałuj te kilka dych więcej, weź ZAP-a i będziesz miał na kilka lat spokój.

Napisano
  • Autor

> odżałuj te kilka dych więcej, weź ZAP-a i będziesz miał na kilka lat spokój.

rozumiem ze sznajder tez moze byc?

a moze kupic jednak tego za 319?

Napisano

A nie wpadłeś na to, że auto mogłe żreć prąd z aku aż prądu było za mało?

Ktoś mierzył upływności spoczynkowe? crazy.gif

Napisano

> rozumiem ze sznajder tez moze byc?

> a moze kupic jednak tego za 319?

Nikt o tym allstarze nie powiedział ani nic dobrego ani nic złego. Słowem- wynalazek. Jak kupujesz z pewną 2 letnią gwarancją, to może i warto zaryzykować. W innym wyadku bym od razu opcje odrzucił.

Tak ZAP = Sznajder = Nordstar. W tym sklepie z ZAPem możesz zapytać także o Nordstara. Może być kilka dych tańszy.

Napisano
  • Autor

> No dobra, a markowe? Varta? Bosch?

Varta ma maly prad rozruchowy 720A, boscha nie ma nigdzie w tym wymiarze

> A coś takiego jak Exide, Westa, Yuasa, Baren?

Exide=Centra... Westa jest na liscie pod marka SpecBat, reszty nigdzie nie znalazlem

Napisano

> No dobra, a markowe? Varta? Bosch?

> A coś takiego jak Exide, Westa, Yuasa, Baren?

Już wcześniej w wątku doszliśmy do tego, że wybór jest ogranicony do centry, zapa i jakiegoś najtaszego wynalazku typu allstar. Nad innymi dyskusję odpuściliśmy bo nie są dostępne w łodzi.

Poza tym wśród aq >100Ah wybór i dostępność jest nieco mniejsza niż w tych mniejszych.

Napisano

> hmmm dzis pojechalem po Centre... juz mialem ja brac ale przyszedl pan i powiedzial ze szuka nowego

> aku bo mu centra po pol roku padla...

hehe.gif

a nie mówiłem ok.gif

Napisano

> A nie wpadłeś na to, że auto mogłe żreć prąd z aku aż prądu było za mało?

> Ktoś mierzył upływności spoczynkowe?

wpadłem, wpadło tez na to 3 elektryków którzy sprawdzali auto, 3 niezalezne opinie ze z autem jest ok...

powiem wiecej, załozyłem stary akum który zastapiłem centrą i co??

wyobraz sobie auto normalnie paliło od kopa na starym leciwym akumie, który pomimo swoich lat trzymał parametry...

Napisano

> wpadłem, wpadło tez na to 3 elektryków którzy sprawdzali auto, 3 niezalezne opinie ze z autem jest

> ok...

> powiem wiecej, załozyłem stary akum który zastapiłem centrą i co??

> wyobraz sobie auto normalnie paliło od kopa na starym leciwym akumie, który pomimo swoich lat

> trzymał parametry...

Ja się nie upieram, spytałem tylko ok.gifsmile.gif

Napisano
  • Autor

> a nie mówiłem

jednak wybralem centre Profesional Power... miejmy nadzieje ze wytrzyma...

Napisano

> jednak wybralem centre Profesional Power... miejmy nadzieje ze wytrzyma...

Dwa lata temu kupiłem Centrę Futurę i do dziś "kręci" jak szalona. Dwa tygodnie temu kupowałem drugą do drugiego auta i sprzedawca potwierdził wadliwą serię akumulatorów Futura w przeszłości. Ponoć problem ten nie występuje z akumulatorami dostępnymi obecnie w sprzedaży. Czy ma rację - czas pokaże...

Napisano
  • Autor

> Dwa lata temu kupiłem Centrę Futurę i do dziś "kręci" jak szalona. Dwa tygodnie temu kupowałem

> drugą do drugiego auta i sprzedawca potwierdził wadliwą serię akumulatorów Futura w

> przeszłości. Ponoć problem ten nie występuje z akumulatorami dostępnymi obecnie w sprzedaży.

> Czy ma rację - czas pokaże...

sprzedawca powiedzial, ze cala seria osobowa jest wyniesiona do hiszpani... ciezarowa ponoc jeszcze nie i ta wlasnie sie do czegos nadaje...

btw okazalo sie ze centra jest nizsza o prawie 3cm od INCIAKU, ktore bylo wczesniej i bede musial mocowanie przerobic...

Napisano

nie wiem czy to coś wniesie do dyskusji, ale mam centre od 3 lat i od początku mi się nie podobała...na przeglądzie pan stwierdził że ma o połowę mniejszy prąd rozruchu niż pisze,reszta niby ok, ale zawsze jakoś tak kręciła bez przekonania. łaodwanie ok, 14,4-13,8. Kiedyś jak słuchałem radia w garage to po godzinie akku padł....podłączyłem ojca akku i silnik mało co nie wyskoczył tak rozrusznik kręcił (a wcześniej nawet wymieniałem tulejki w nim bo słabo kręcił i myślałem że to to). Teraz akku dziaa tak ze jak by autio nei zapaliło za 3-4 razem to kaput.

Następne co będzie to napewno nie centra.

• 3 tygodnie później...
Napisano

> jakie akumulatory (min125Ah, min 750A[EN], prawy + wymiary ~350x170x26) polecacie?

> mam narazie na oku te:

> Exide Power profesional 120Ah 870A 504zl

> ZAP 125Ah 750A 450zl

> Varta Promotive Black 125Ah 720 A 454zl

> Hertz 120Ah 900A 470zl

> Centra 120Ah 870A 475zl

> SpecBat 120Ah 850A 370zl

> tylko ZAP jest taki jak powinien byc ale nie znam tej firmy...... moze macie jakies inne pomysly?

> albo na ktory z tych sie zdecydowac?

ja bym polecał centre, b. dobre, np. coś takiego w segmencie ktory cie interesuje - akumulator

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

jedna centra z pary jedzie do serwisu z powodu zbyt duzego spadku napiecia przy rozruchu....

Napisano

> jedna centra z pary jedzie do serwisu z powodu zbyt duzego spadku napiecia przy rozruchu....

Zaoszczędzę Ci czasu:

Reklamacja odrzucona, akumulator sprawny.

Uwagi serwisu:

Dostarczony akumulator niedoładowany.

Wszyscy odradzają Centrę(ze mną włącznie) to chyba jest coś na rzeczy?

Nawet w sklepach odradzają tę markę.

Teraz pewnie dołączysz do tego klubu.

Bardzo dobrze wspominam CF z 2003/2004 roku, ale od czasu jak zabronili otwierać akumulatorów to coś złego stało się z jakością i już nie kupiłbym nowej Centry.

Ostatnio musiałem kupić nowy akumulator i kupiłem Vartę(formalnie też nie wolno jej otwierać) a szkoda bo mam jakiś tam sentyment do Centry.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Zaoszczędzę Ci czasu:

> Reklamacja odrzucona, akumulator sprawny.

> Uwagi serwisu:

> Dostarczony akumulator niedoładowany.

> Wszyscy odradzają Centrę(ze mną włącznie) to chyba jest coś na rzeczy?

ciekawe jakim sposobem niedoladowany jest jeden, skoro pracuja w parze przy 24V?

Napisano

> ciekawe jakim sposobem niedoladowany jest jeden, skoro pracuja w parze przy 24V?

Zapytasz o to serwis, na pewno będą mieli na ten temat jakąś teorię.

Szczerze mówiąc to mam wrażenie, że gwarancja na akumulatory jest wirtualna.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> tak, Centra do złom - swego czasu (tak z 1-2 lata temu) wszyscy moi znajomi, którzy pozmieniali

> akumulatory na Centrę (a kilku ich było - również i ja) mieli problemy z nią już po 6-9

> miesiącach od zakupu. W serwisie oczywiście stwierdzono, że akumulator jest sprawny, ale

> niedoładowany. Problemy kończyły się po wymianie akumulatora... Jestem ciekaw, czy jutro

> odpalę, bo mam dziwne wrażenie, że dwuletnia Centra nie przeżyła półtoratygodniowego postoju w

> ciepłym garażu... Tak, ładowanie w normie, pobór prądu również. Gęstość elektrolitu - do

> niczego...

100% racji ok.gif

Napisano

Miałem dylemat na początku roku.... Varta czy ZAP.... smile.gif

Kupiłem AUTOCRAFTA .... Polska firma ... i jestem bardzo zadowolony.... tani, dostawa do domu, stary kurier zabrał, kupiłem większej pojemności niż ten co miałem - prąd rozruchu 2x większy i śmieszne pieniądze..... ma wytrzymać 4 lata smile.gif

Zresztą polecany na tym forum...

Napisano

Tato 6 lat temu kupił jakiś najtańszy, firma jakaś nijaka i do tej pory nie ma żadnych kłopotów.

• 5 miesięcy później...
Napisano
  • Autor

> Zapytasz o to serwis, na pewno będą mieli na ten temat jakąś teorię.

> Szczerze mówiąc to mam wrażenie, że gwarancja na akumulatory jest wirtualna.

> Pozdrawiam BAS

tamten wyreklamowany, jest nowy, ale minal rok i padl drugi....

Napisano

> tamten wyreklamowany, jest nowy, ale minal rok i padl drugi....

I tak możesz mieć co roku crazy.gifno.gif

Napisano

A ja zadam pytanie, czy pomijając cenę (bo są drogie), jest sposobem

na dłuższą eksploatację akumulatora zakupy takiego w technologii AGM?

W sensie, że są bardziej trwałe i wytrzymują bez problemu niskie temperatury.

Ładuje się je w autach z systemem start-stop. Ale i bez tego systemu

wydaje mi się spełnią doskonale swoją rolę. Ponieważ akumulatory

na pierwszy montaż wytrzymują te 7-8 lat, a każdy pozostały maksymalnie

4 lata, to taki AGM miałby szansę wytrzymać tyle co fabryczny...