Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skoda Yeti - kilka pytań do posiadaczy i nie tylko...

Featured Replies

Napisano

> Bez sensu...

Napewno?

imo mowimy o autach porownywalnej klasy (suv 4x4) w porownywalnej cenie (100.kzl).

Mordege z jazdy yeti zrekompensuje lepszy silnik i pare zloty wiecej przy odsprzedazy wink.gif

Napisano

> Chyba Mitsubishi Lancer Ralliart jest w tej cenie. Ma automat typu DSG i super napęd 4x4

> Tylko że to nie jest SUV (a to było założenie autora wątku) i chla więcej niż Suzuki SX4

w misku narzekali na przegrzewajaca sie skrzynie

Napisano

> Napewno?

> imo mowimy o autach porownywalnej klasy (suv 4x4) w porownywalnej cenie (100.kzl).

> Mordege z jazdy yeti zrekompensuje lepszy silnik i pare zloty wiecej przy odsprzedazy

Pytanie tylko czy owa kwota i silnik będą warte tej mordęgi. W perspektywie kilku lat może się okazać, że trzeba będzie coraz mocniej zęby zaciskać, bo brakuje tempomatu czy zestawu głośnomówiącego albo jeszcze czego innego...

Napisano

> ale wiesz, ze to bagaznika nie ma?

400L to brak bagażnika?

Napisano

> w misku narzekali na przegrzewajaca sie skrzynie

Tak, ale na torze wink.gif

Na drodze ciężko o taki efekt.

Napisano

> Na drodze ciężko o taki efekt.

Nie żartuj - to jest pospolity bubel i tyle. tongue.gif W ubiegłym roku zastanawiałem się nad Lancerem Ralliart, nawet pytałem o tę skrzynię na skośnookich zlosnik.gif - w Polsce był ogromny kłopot z jazda próbną, więc przy okazji pojeździłem sobie w Chur, w Szwajcarii. Okolica lekko pagórkowata - specjalnie wybrałem taką wznoszącą sie uliczkę, bo podobny mam dojazd do domu i próbowałem powolutku i precyzyjnie podjechać. I okazało się, że "się nie da" - samochód "sam przyspiesza", szarpie, trzeba go cały czas trzymać na hamulcu i w związku z tym dziwacznym zachowaniem był np. poważny problem ze skrętem w bramę z drogi wznoszącej się pod górkę. zlosnik.gif Próbowałem ja, próbował pan z salonu, w końcu zaczęło coś koszmarnie śmierdzieć spalenizną i tyle było z tej jazdy. Pan, który ze mną jeździł, sugerował, że w takich warunkach łatwiej jest jeździć ze skrzynią manualną (!). hehe.gif

Napisano

>w końcu zaczęło coś koszmarnie śmierdzieć spalenizną i

Ja nie twierdzę że tak nie było jak piszesz. zlosnik.gif

Chciałbym tylko zaproponować historię alternatywną z innym kierowcą. Z tego co pamiętam to Ty potrafisz każde auto zepsuć grinser006.gif

Napisano

> Ja nie twierdzę że tak nie było jak piszesz.

> Chciałbym tylko zaproponować historię alternatywną z innym kierowcą.

Wyżej masz właśnie "historię z innym kierowcą" - po paru hopkach się wystraszyłem, bo to żadna frajda rozbić cudze auto o czyjąś bramę (a te harce z samoczynnym dodawaniem gazu miały sporą szansę skończyć się takim finałem), a potem już dzielnie walczył sam "opiekun", z kórym wyjechałem z salonu.

> Z tego co pamiętam to Ty potrafisz każde auto zepsuć

To raczej słabo pamiętasz - ale może wymienisz jakieś auto, które JA zepsułem? hmm.gif

Napisano

> To raczej słabo pamiętasz - ale może wymienisz jakieś auto, które JA zepsułem?

Fiat Stilo, Fiat Punto, Honda Civic?

Może mi się kiełbasić w głowie, ale tak coś kojarzę zlosnik.gif

Napisano

> Fiat Stilo, Fiat Punto, Honda Civic?

> Może mi się kiełbasić w głowie, ale tak coś kojarzę

Ale w tych przykładach nie przypominam sobie, żebym to JA coś zepsuł - zepsuła fabryka, czy może jak to niektórzy mówią: "to nie usterka, to cecha". biglaugh.gif

Z resztą w przypadku tej skrzyni TC-SST opisane zachowanie to faktycznie cecha hmm.gif - powoli jechać pod górę się nie da, ale po zawróceniu spowrotem do salonu udało się już dotrzeć bez problemów.

Napisano

> Z resztą w przypadku tej skrzyni TC-SST opisane zachowanie to faktycznie cecha - powoli jechać pod

> górę się nie da

A jeździłeś innym autami z DSG w takich warunkach?

Konstrukcja VW jest lepsza pod tym względem?

Napisano

> A jeździłeś innym autami z DSG w takich warunkach?

> Konstrukcja VW jest lepsza pod tym względem?

ciut lepsza ale i tak w porownaiu do do tradycyjnego hydraulika czy wpranej nogi przy manualu dallllllllllllleko mu

P.S. szwagra octavia RS DSG zbuntowala sie po 5min mawewrow na campigu. zasmierdzialo, zapiszczalo i przeszla w tryb awaryjny zlosnik.gif na szczescie jak ostygla wszystko wrocilo do normy

Napisano

> P.S. szwagra octavia RS DSG zbuntowala sie po 5min mawewrow na campigu. zasmierdzialo, zapiszczalo

> i przeszla w tryb awaryjny na szczescie jak ostygla wszystko wrocilo do normy

Diesel ?

Napisano

> A jeździłeś innym autami z DSG w takich warunkach?

Parę razy się zdarzyło zlosnik.gif - chociaż doświadczenie z DSG mam tylko z Passata.

> Konstrukcja VW jest lepsza pod tym względem?

Na pewno nie dzieją się żadne cuda grożące rozbiciem auta hehe.gif - chociaż czuć było, że przy takich powolnych podjazdach skrzynia "się męczy". W każdym razie mając do wyboru DSG i TC-SST zdecydowanie wolałbym DSG. ok.gif Może i tak trzeba unikać stromych podjazdów ciasnymi uliczkami, ale nawet na płaskim DSG jest IMO lepsza - TC-SST np. dość ślamazarnie rusza.

Napisano

> 400L to brak bagażnika?

no, jak nie masz dojazdowki ani zapasu to moze 400 jest ... jak Ci wsadza kolo i dojdze podloga to sie robi kosmetyczka w dodatku nieustawna

Napisano

> no, jak nie masz dojazdowki ani zapasu to moze 400 jest ... jak Ci wsadza kolo i dojdze podloga to

> sie robi kosmetyczka w dodatku nieustawna

Na moją kosmetyczke wystarcza hehe.gif

Napisano

Może Subaru XV ?

Napisano

> Może Subaru XV ?

trzeba poczekac jeszcz min 6miesiecy

poza tym specyfikacja EU jest marna jesli chdzi o silniki

najmocniejszy:

nowy FB 2.0 150KM/190Nm + CVT

w US jest 2.5 177KM/240Nm + CVT ok.gif

ale sama koncepcja auta bardzo mi sie podoba i za rok dwa moze cos sprowadze zza oceanu dla zony moze siebie clown.gif

Napisano

> 2.0 TDI nie dość, że kosztuje majątek to ponoć mało aksamitnie współpracuje z DSG.

> Ale z braku laku tylko to pozostaje, na plus będzie niższe zużycie paliwa

W passacie 170 KM jechało znośnie, skrzynia ładnie pracowała.

Napisano

> Jeden szczegół (np. dla mnie istotny) - do 1.8 TSI elpidżi raczej nie wsadzisz (za sensowną kwotę)

gazownik, który robił mi już 2 auta chce za bezpośredni wtrysk z T ok. 4500-5000 zł na BRC. I robili już 1.4 - 1.8 - 2.0 TSI i inne bezpośrednie ok.gif

Napisano

> poza tym specyfikacja EU jest marna jesli chdzi o silniki

> najmocniejszy:

> nowy FB 2.0 150KM/190Nm + CVT

od głównowątkowego Yeti 2.0 TDI mocno odstawał nie będzie zlosnik.gif

> w US jest 2.5 177KM/240Nm + CVT

co powiesz na 1.6? zlosnik.gif

Napisano

> co powiesz na 1.6?

w automacie nie chce wiedziec jak to bedzie jezdzic clown.gif

Napisano

> w automacie nie chce wiedziec jak to bedzie jezdzic

przynajmniej jak Forester II 2.0 4AT do MY05 cool.gifzlosnik.gif

Napisano

> przynajmniej jak Forester II 2.0 4AT do MY05

oj chyba jednak gorzej

ile VX 1.6 wazy i ile ma Nm@obr ?

Napisano

> oj chyba jednak gorzej

> ile VX 1.6 wazy i ile ma Nm@obr ?

XV 1.6 CVT

114 KM @ 5600

150 Nm @ 4000

13,8 s

175 km/h

6,3 l/100km

146g CO2/km

225/55R17

Forester 2.0 AT

125 KM @ 5600

184 Nm @ 3600

13,4 s

168 km/h

8,4 l/100km

200g CO2/km

205/70R15

masy podobne - poniżej 1400 kg

Napisano

> XV 1.6 CVT

> 114 KM @ 5600

> 150 Nm @ 4000

> 13,8 s

> 175 km/h

> 6,3 l/100km

> 146g CO2/km

> 225/55R17

> Forester 2.0 AT

> 125 KM @ 5600

> 184 Nm @ 3600

> 13,4 s

> 168 km/h

> 8,4 l/100km

> 200g CO2/km

> 205/70R15

> masy podobne - poniżej 1400 kg

odczuwalnie starym foriem powinno sie lepij jedziec nizej i wyzszy Nm i ciu ale zawsze wyzsza moc

niskie CO2/km w XV moze rzeczywiscie swiadczyc o niskim spalaniu - bardzo jestem tego ciekawy jak bedzie na prawde

Napisano

> odczuwalnie starym foriem powinno sie lepij jedziec nizej i wyzszy Nm i ciu ale zawsze wyzsza moc

braki silnika 1.6 powinna nadrobić skrzynia i mniej więcej wyjdzie remis zlosnik.gif

> niskie CO2/km w XV moze rzeczywiscie swiadczyc o niskim spalaniu - bardzo jestem tego ciekawy jak

> bedzie na prawde

ten 1.6 jest dużą nadzieją - raz że cena zakupu atrakcyjna (przynajmniej w euro zlosnik.gif), dwa że z czystym sumieniem można odpuścić sobie te skomplikowane i problematyczne diesele, szczególnie do jazdy po mieście zlosnik.gif

oczywiście pod warunkiem, że komuś wystarczy taka dynamika skromny.gifzlosnik.gif

ale poczekajmy i zobaczmy, czy rzeczywiście pali mało zlosnik.gif

Napisano

można jeszcze dodac ze w YETI wszystkie TSI maja wiecej ps i nm niż podaje fabryka

1.2tsi 105km/175nm - na hamowni wychodzi ok 120-125km/200nm

1.4tsi 122km/200nm - na hamowni wychodzi ok 135km/230nm

1.8tsi 160km/250nm - na hamowni wychodzi ok 180km/270nm

dla przykladu moje 1.2tsi całkowicie seryjne

Napisano

> można jeszcze dodac ze w YETI wszystkie TSI maja wiecej ps i nm niż podaje fabryka

A może wiesz lub słyszałeś, czy 1.4 TSI 180KM też ma coś w prezencie cfaniaczek.gif

Napisano

> można jeszcze dodac ze w YETI wszystkie TSI maja wiecej ps i nm niż podaje fabryka

ale w Polsce nie ma dostępnej wersji 4x4 DSG TSI zlosnik.gif

Napisano

> Zawsze warto doplacic do znaczka

> Kupujac auto nalezy myslec o pozniejszej odsprzedazy i utracie wartosci.

> Jakos wtorny rynek woli vw czy skode od nissana.

wiesz... jak dam taniej na starcie, to godze sie ze dostane mniej przy odsprzedazy logiczne. ale wartosc odsprzedazy to marginalne kryterium wyboru. kupujesz auto zeby nim jezdzic kilka lat. i wisi Ci czy sprzedasz je za 48 czy 51% wartosci.

Napisano

> Chyba Mitsubishi Lancer Ralliart jest w tej cenie. Ma automat typu DSG i super napęd 4x4

automat typu dsg w mitsu sie przegrzewa. naped 4x4 powoduje ze to auto jest mega ciezkie i nie jezdzi jakos szczegolnie...

a kosztuje jakies 20 tys wiecej niz omawiane modele smile.gif

Napisano

> wiesz... jak dam taniej na starcie, to godze sie ze dostane mniej przy odsprzedazy logiczne. ale

> wartosc odsprzedazy to marginalne kryterium wyboru. kupujesz auto zeby nim jezdzic kilka lat.

> i wisi Ci czy sprzedasz je za 48 czy 51% wartosci.

Do tego należy brać pod uwagę także np. ubezpieczenie, które na takie trzymające wartość VW, ale również bardzo popularne wśród złodziei po prostu będzie droższe, co przez kilka lat może dać kilka tys różnicy. Jak kupowałem samochód i chodziłem po salonach, to kwota ubezpieczenia jaką mi proponowano na Golfa (pełen pakiet bez żadnych zniżek) była ponad 2 razy większa niż dostałem na Fiata (prawie 4 tys. vs 1,7 tys.) Przy takich kwotach po kilku latach jesteśmy czasem do przodu mimo większej utraty wartości

Napisano

> proszę kapitanie kupmy-kaszkaja-na -przekór-vagowi bo racjonalnych przesłanek ku temu po prostu

> brak

hmmmm 5-10 tys mniej za lepiej wyposazony model z tego samego segmentu, to nie jest przesłanka? moze teraz sie warunki finansowe zmienily, ale w sytuacji którą opisywałem było dokładnie w takich proporcjach.

> nie myślisz chyba, że uważam vw-owskie 2.0TDI za lepszy czy trwalszy silnik?

a nie mam pojecia co myslisz o TDI bo nie napisales smile.gif

> Yeti jest w tym przypadku lepszym wyborem...

no jak ktos lubi przeplacac za znaczek i jezdzic drezyną, gdzie doplacasz 2 tysie za chocby zestaw glosnomowiacy. to tak... to lepszy wybór smile.gif

BTW. zeby byla jasność: uwazam ze nissan jest bardziej niedorobiony niz skoda i nie jestem fanatykiem marki (bo to renuar, o ktorym conieco wiem), ale btynajmniej nie przekresla to tej marki i wartosc/kasa wychodzi lepiej niz w skodzitsu. nie wypowiadam sie nt. koreańców i japonczykow, bo nie znam cenników i rabatów.

> nie wierzę, że trzeba dopłacać, i kupno takiego SUVa ma jeszcze sens to raz, a dwa Skodą da radę

> przejechać te 90kkm i jescze ją dobrze odsprzedać, jeśli zakupi maksymalną dodatkową gwarancję

1. aaa widzisz, słowo klucz: wierzę. ja pisałem o konkretnych liczbach na dany moment, i nie bazuję na "wierze"...

2. Nissanem tez da rade przejechać 90 tys km

3. Nissana też da się sprzedać.. Każde auto od pierwszego wlasciciela latwo i dobrze można sprzedac a te 2-3% różnicy na wartości początkowej to przy utracie 1,5-2 k PLN miesiecznie przez 3 lata raczej nie robi wrażeniaa

Napisano

kasz(k)aj zlosnik.gif spali więcej i ma imitację napędu na 4 koła - nie nadaje się po prostu zlosnik.gif a tańszy nie będzie

Napisano

> kasz(k)aj spali więcej

fajek?

> i ma imitację napędu na 4 koła - nie nadaje się po prostu

no tak. bo legendarny haldex VW poprostu powala.

poza tym - kupujesz tatusiowóz bulwarówkę, to raczej nie ma znaczenia.

> a tańszy nie

> będzie

no nie docierają fakty. nic nie zrobisz.

Napisano

> fajek?

z nerw grinser006.gif a siłacz ON

> no tak. bo legendarny haldex VW poprostu powala.

Haldex4 w Skodzie patented in Sweden zlosnik.gif

tak można to już uznać za aktywny system napędu na 4 koła zlosnik.gif

> poza tym - kupujesz tatusiowóz bulwarówkę, to raczej nie ma znaczenia.

jak nie ma znaczenia, to szkoda kasy na taki pojazd niewiem.gif

kaszaj ma system typu on-demand na pewno, ja bym się bał tym jeździć skromny.gif

> no nie docierają fakty. nic nie zrobisz.

uparłeś się na coś gorszego zlosnik.gif bezpotrzebna ta dyskusja

Napisano

> z nerw a siłacz ON

> Haldex4 w Skodzie patented in Sweden

> tak można to już uznać za aktywny system napędu na 4 koła

mozna uznac to tez za poduszkowiec.

> jak nie ma znaczenia, to szkoda kasy na taki pojazd

no na Yeti na pewno smile.gif

> kaszaj ma system typu on-demand na pewno, ja bym się bał tym jeździć

ja mysle ze to nie wina auta, a kierowcy - ten strach smile.gif

> uparłeś się na coś gorszego bezpotrzebna ta dyskusja

ale ja nic takiego nie kupuje i sie nie upieram smile.gif nie ciągnie mnie do bulwarówek.

ale zeby kupowac cos co za kazdy duperel typu bluetooth, czy mp3 życzy sobie po 2 k PLN, ktore nissan daje w pakietach za w defaulcie, albo za 1/3 tej ceny... to jednak jakas fiksacja dla nurkującej jaskółki musi byc, bo logiki w tym zadnej...

Napisano

> A może wiesz lub słyszałeś, czy 1.4 TSI 180KM też ma coś w prezencie

jak pojedziesz na hamownie to usłysze:)

za mało jeszcze tego grinser006.gif

Napisano

> Do tego należy brać pod uwagę także np. ubezpieczenie, które na takie trzymające wartość VW, ale

> również bardzo popularne wśród złodziei po prostu będzie droższe, co przez kilka lat może dać

> kilka tys różnicy. Jak kupowałem samochód i chodziłem po salonach, to kwota ubezpieczenia jaką

> mi proponowano na Golfa (pełen pakiet bez żadnych zniżek) była ponad 2 razy większa niż

> dostałem na Fiata (prawie 4 tys. vs 1,7 tys.) Przy takich kwotach po kilku latach jesteśmy

> czasem do przodu mimo większej utraty wartości

To ciekawe dane podajesz, bo na vw jest od kilku lat promocyjne ubezpieczenie wynoszące 2.5 % wartości auta zlosnik2.gif

Napisano

> To ciekawe dane podajesz, bo na vw jest od kilku lat promocyjne ubezpieczenie wynoszące 2.5 %

> wartości auta

od kilku czyli od ilu?

Napisano

> od kilku czyli od ilu?

Ja tam nie wiem, ale w 2009 tego raczej nie oferowali. I zapłaciłem za Golfa, jak napisałeś, dużo. Pakiet ("dealerski") z maxem zniżek kosztował mnie 4021 zł (specjalnie sprawdziłem wyciąg zlosnik.gif ) w Allianz. Fakt że auto mocno doposażone powyżej Highline i pakiet ubezpieczenia w max-full opcji.

mar00ha

Napisano

> Bodajże pod koniec 2009 roku już taka akcja była.

no właśnie, a ja kupowałem pod koniec 2007.

Napisano

> Ja tam nie wiem, ale w 2009 tego raczej nie oferowali. I zapłaciłem za Golfa, jak napisałeś, dużo.

> Pakiet ("dealerski") z maxem zniżek kosztował mnie 4021 zł (specjalnie sprawdziłem wyciąg ) w

> Allianz. Fakt że auto mocno doposażone powyżej Highline i pakiet ubezpieczenia w max-full

> opcji.

> mar00ha

Mnie wyliczyli podobnie. A to są naprawdę kwoty, które trzeba brać pod uwagę kupując samochód, jeśli ktoś się liczy z kasą.

Napisano

> Ja tam nie wiem, ale w 2009 tego raczej nie oferowali. I zapłaciłem za Golfa, jak napisałeś, dużo.

> Pakiet ("dealerski") z maxem zniżek kosztował mnie 4021 zł (specjalnie sprawdziłem wyciąg ) w

> Allianz. Fakt że auto mocno doposażone powyżej Highline i pakiet ubezpieczenia w max-full

> opcji.

> mar00ha

poza tym nawet jesli oferują taki "pakiet" to jest to na pierwszy rok. 2,5% to dosc standardowa oferta i wiele firm ją od czasu do czasu wprowadza.

problem zaczyna sie potem - VW ma ogolnie wyzsze składki AC za popularność wsrod "mlodziezy" smile.gif

Napisano

> problem zaczyna sie potem - VW ma ogolnie wyzsze składki AC za popularność wsrod "mlodziezy"

Co roku płacę za pakiet coraz mniej. Za 3. rok ubezpieczenia wyszło mi sporo ponizej 2kPLN.

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.