Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Duster 4x4

Featured Replies

Napisano

Czy ktos wie jaki tam siedzi naped 4x4.

W googlach znalazlem ze 4x4 pochodzi od nissana.

Domyslam sie, ze tam jest Haldex - ale ktory?

Napisano

> Czy ktos wie jaki tam siedzi naped 4x4.

> W googlach znalazlem ze 4x4 pochodzi od nissana.

> Domyslam sie, ze tam jest Haldex - ale ktory?

Kiedyś na tym forum ktos bardzo autorytatywnie stwierdził ze taki sam jak w Murano....

Ale poza przeczytaniem i zapamiętaniem tamtego postu nie mam innego źródła...

Napisano

> taki jak w Qashqai'u

ok.gif dokładnie taki

Napisano

> taki jak w Qashqai'u

Poniekąd, podobno mechanizmy X-trail, tylne zawieszenie murano.

Generalnie widziałem w " akcji " na olsztyńskim torze motocross i byłem zaskoczony sprawnością terenową auta.

Napisano

> Czy ktos wie jaki tam siedzi naped 4x4.

> W googlach znalazlem ze 4x4 pochodzi od nissana.

strasznie adynamiczny, z późno załączającym się tyłem no.gif

imitacja 4WD, która nie potrafi wyjechać ze śniegu, kiedy przód ugrzęźnie - funkcja LOCK też nie pomaga clown.gif

> Domyslam sie, ze tam jest Haldex - ale ktory?

Haldex? nono.gifzlosnik.gif

Napisano

> Generalnie widziałem w " akcji " na olsztyńskim torze motocross i byłem zaskoczony sprawnością

> terenową auta.

o prześwit i kąty Ci chodzi? zlosnik.gif

Napisano

> strasznie adynamiczny, z późno załączającym się tyłem

> imitacja 4WD, która nie potrafi wyjechać ze śniegu, kiedy przód ugrzęźnie - funkcja LOCK też nie

> pomaga

jeździłeś ?

bo kiedyś widziałem CRVa Igen którego napęd też nie wzbudza zachwytów

a auto radziło sobie zupełnie nieźle, gdyby nie prześwit to chyba objechał by terenówki grinser006.gif

wystarczy popatrzeć na filmiki w necie

Napisano

> jeździłeś ?

jezdzilem x-taliem i mi wsytarcza

gdyby nie ESP nie dalo by sie tym jedzi wogole.

> bo kiedyś widziałem CRVa Igen którego napęd też nie wzbudza zachwytów

> a auto radziło sobie zupełnie nieźle, gdyby nie prześwit to chyba objechał by terenówki

> wystarczy popatrzeć na filmiki w necie

racja ale to byla jazda 0-1 z pedalem gazu wlasnie po to zeby naped byla caly czas "zalaczony"

taka jazda szybko koczy sie "upaleniem" napedu

ogolna opinia jest taka ze CRV, X-trail, koleos, duster maja jedne z najgoszych (najwolniejszych) dolaczanych napedow obecnie dostepnych na rynku

Napisano

> jezdzilem x-taliem i mi wsytarcza

> gdyby nie ESP nie dalo by sie tym jedzi wogole.

popatrz a ludzie jeżdżą grinser006.gif

> racja ale to byla jazda 0-1 z pedalem gazu wlasnie po to zeby naped byla caly czas "zalaczony"

> taka jazda szybko koczy sie "upaleniem" napedu

ok.gif

pół dnia gość z nami katował to auto i nic nie padło, więc sporadyczny wyjazd z zaspy powinien wytrzymać

> ogolna opinia jest taka ze CRV, X-trail, koleos, duster maja jedne z najgoszych (najwolniejszych)

> dolaczanych napedow obecnie dostepnych na rynku

no mają i co z tego wynika ?

tak jak pisałem wyżej, ludzie jeżdżą i jakoś specjalnie nie narzekają

w śniegu i tak objedzie każdą ośkę, wiadomo ze nie są to auta do katowania w terenie, ale właśnie do okazjonalnego wykorzystania 4x4

np wyjazd z zasypanego parkingu, podjazd pod wyciąg/kwaterę itp

w rodzinie była HRV, też tam napęd nie powala, a właściciel był zadowolony i nigdy na sam napęd nie narzekał hmm.gif

może raz, jak mu się pierwszej zimy tylna oś dołączyła na rondzie grinser006.gif

Napisano

> popatrz a ludzie jeżdżą

ja maluchem z rodzicami i n126 na haku do burgari na wacje jedzilem i co z tego hmm.gif

> pół dnia gość z nami katował to auto i nic nie padło, więc sporadyczny wyjazd z zaspy powinien

> wytrzymać

pol dnia katowanie 0-1 w terenie CRV ? dawno by sie zagotowal

co innego 15min jazdy 30min stania i 20.GIF

> no mają i co z tego wynika ?

cos na krztalt sprzegla wieloplytkowego ale dzialajacego bardzo 0-1 i do tego bierze info o zalczeniu tylko z napedu (obr przedniej osi vs tylnej) a nie z np: polozneia gazu, kierownicy, obr, itp

> tak jak pisałem wyżej, ludzie jeżdżą i jakoś specjalnie nie narzekają

> w śniegu i tak objedzie każdą ośkę, wiadomo ze nie są to auta do katowania w terenie, ale właśnie

> do okazjonalnego wykorzystania 4x4

> np wyjazd z zasypanego parkingu, podjazd pod wyciąg/kwaterę itp

wszytsko ok

ja nie mowie ze sie nie da ale sa narynku lepsze rozwiazania i w podobnej cenie

calkiem niezle dolaczane napedy ma nowy i35, VAG z haldex IV

> w rodzinie była HRV, też tam napęd nie powala, a właściciel był zadowolony i nigdy na sam napęd nie

> narzekał

> może raz, jak mu się pierwszej zimy tylna oś dołączyła na rondzie

no wlasnie o tym mowie

po tym jednym razie pewnie juz uwazal, a nie poto kupuje sie 4x4 zeby uwazac ze sie tyl dalaczy i bedzie nagle bubu

Napisano

> ja maluchem z rodzicami i n126 na haku do burgari na wacje jedzilem i co z tego

niewiem.gif co ma n126 do 4x4 grinser006.gif

> pol dnia katowanie 0-1 w terenie CRV ? dawno by sie zagotowal

> co innego 15min jazdy 30min stania i

wiadomo że nie jeździł non stop, może 30min jazdy, też nie katował cały czas, potem postój i znowu jazda ok.gif

ale to nie zmienia tego co pisałem, do wyjechania z zasypy starczy

> cos na krztalt sprzegla wieloplytkowego ale dzialajacego bardzo 0-1 i do tego bierze info o

> zalczeniu tylko z napedu (obr przedniej osi vs tylnej) a nie z np: polozneia gazu, kierownicy,

> obr, itp

ja wiem jak to działa, wiem jakie są wady tego napędu, ale wiem też do czego został on stworzony

> wszytsko ok

> ja nie mowie ze sie nie da ale sa narynku lepsze rozwiazania i w podobnej cenie

> calkiem niezle dolaczane napedy ma nowy i35, VAG z haldex IV

> no wlasnie o tym mowie

> po tym jednym razie pewnie juz uwazal, a nie poto kupuje sie 4x4 zeby uwazac ze sie tyl dalaczy i

> bedzie nagle bubu

pokaż mi auto za 60-70tyś nawet z takim koślawym napędem ?

jeszczę raz napiszę, to nie jest napęd do zabawy jak np u Ciebie czy w mojej vitarce ...

to jest 4x4 dla kowalskiego który potrzebuje czasem podjechać pod domek letniskowy, pod wyciąg, wyjechać z parkingu rano zanim pług przejedzie itp

i w takich przypadkach się sprawdzi, zamiast zakładać łańcuchy czy męczyć sprzęgło tył/przód, dojesz gazu i jedzie ... dopóki nie zawiśnie na brzuchu wink.gif

a co do HRV, tak nauczył się używania, jeździł nim 5lat i sprzedał bynajmniej nie ze względu na napęd

Napisano

> co ma n126 do 4x4

ze sie da

i ze ludzie jedza/jezdzili

> pokaż mi auto za 60-70tyś nawet z takim koślawym napędem ?

yeti 1.8 TSI 160KM 4x4 (haldex) 78000zł

sportage 2.0 163KM 4x4 (dynamex) 82000zł

to chyba dwa najtansze auta na PL rynku z niezlym dolacznym napedem

w/g mnie warto dopalcic 10-15kPLN do Daci

> jeszczę raz napiszę, to nie jest napęd do zabawy jak np u Ciebie czy w mojej vitarce ...

> to jest 4x4 dla kowalskiego który potrzebuje czasem podjechać pod domek letniskowy, pod wyciąg,

> wyjechać z parkingu rano zanim pług przejedzie itp

> i w takich przypadkach się sprawdzi, zamiast zakładać łańcuchy czy męczyć sprzęgło tył/przód,

> dojesz gazu i jedzie ... dopóki nie zawiśnie na brzuchu

w/g mnie te napedy sa poprostu niebezpieczne, a AWD powinno byc z zalozenia bardzi bezpieczne (aktywnie) od FWD czy RWD

> a co do HRV, tak nauczył się używania, jeździł nim 5lat i sprzedał bynajmniej nie ze względu na

> napęd

kwestia warosciowania potrzeb i uwag

Napisano

> pokaż mi auto za 60-70tyś nawet z takim koślawym napędem ?

Suzuki Jimny, ale tam raczej nie jest koślawy

Napisano

> Suzuki Jimny, ale tam raczej nie jest koślawy

ale to inna kategoria auta

w jimny masz albo RWD (dosc niebezpieczne zima przy tak krotkim aucie) albo sztywne 4x4 (nie da sie jedzic po przyczepnych nawierznich)

wiec do lasu, na ryby, amatorskie rajdy 4x4 nie ma lepsze auta

do miasta, weekendowe wypady za miasto juz taki dobry nie jest

Napisano

> ale to inna kategoria auta

> w jimny masz albo RWD (dosc niebezpieczne zima przy tak krotkim aucie) albo sztywne 4x4 (nie da sie

> jedzic po przyczepnych nawierznich)

tam nie ma dołączanego napędu? niewiem.gif

nawet nie zdawałem sobie sprawy z istnienia Jimnego RWD

Napisano

> tam nie ma dołączanego napędu?

> nawet nie zdawałem sobie sprawy z istnienia Jimnego RWD

Jimny ma naped 4x4 z opcjami wyboru (lewarkiem) :

- RWD (jazda po asfalcie)

- 4x4 (sztywne - nie da sie jedzic po przyczepnej nawierzchni))

Napisano

> ze sie da

> i ze ludzie jedza/jezdzili

i o to chodzi, niewiadówkami dzisiaj też jeżdżą, może nie maluchem wink.gif

> yeti 1.8 TSI 160KM 4x4 (haldex) 78000zł

cennikowo 85tyś zł

> sportage 2.0 163KM 4x4 (dynamex) 82000zł

> to chyba dwa najtansze auta na PL rynku z niezlym dolacznym napedem

> w/g mnie warto dopalcic 10-15kPLN do Daci

najtańszy duster z 4x4 to chyba 50tyś zł ?

za niecałe 60kzł wersja bogatsza czyli i tak prawie 20kzł drożej niż konkurencja, to prawie 1/3 ceny

gorsza wygląda to w nissanie, bo te auta kosztują już porównywalnie

> w/g mnie te napedy sa poprostu niebezpieczne, a AWD powinno byc z zalozenia bardzi bezpieczne

> (aktywnie) od FWD czy RWD

> kwestia warosciowania potrzeb i uwag

zeszczę raz napiszę, ludzie z tym jeżdżą i się nie zabijają, więc po rowach widać wypasionych bryk z najnowszymi systemami

a nie każdy kupuj auto dla zabawy, dla dużej części społeczeństwa jest to narzędzie do przemieszczania

i dla nich ten napęd to narzędzie żeby w każdych warunkach auta dało radę jechać

znajoma miała CRV Igen, jeździła tym kilka lat i też na napęd nie narzekała, auto kupione bo mieszkają w górach i dojazd kiepski

Napisano

> Jimny ma naped 4x4 z opcjami wyboru (lewarkiem) :

> - RWD (jazda po asfalcie)

> - 4x4 (sztywne - nie da sie jedzic po przyczepnej nawierzchni))

no to jednak tak jak pamiętałem .. przy takim rozwiązaniu to tragedii nie ma ... to auto nie jest do szaleństw asfaltowych, wiec to RWD tak nie boli ... natomiast do szaleństw off-road już jest niezłe

Napisano

> jeździłeś ?

nie, bo kompletnie mnie nie interesuje jako zakup, za to czytałem różne opinie

http://www.4wheelfun.de/supertest/dacia-...st-1960007.html

http://www.4wheelfun.de/einzeltest/dacia-duster-gravierende-defekte-nach-kurzer-zeit-4099115.html

ta fota chyba mówi wszystko i potwierdza tekst

Dacia-Duster-dci-110-FAP-4x4-Supertest-4wheelfun-fotoshowImage-862e1de2-382364.jpg

Duster jest fajny, tani, ma dobre warunki i można dla własnego bezpieczeństwa zablokować FWD zlosnik.gif

> bo kiedyś widziałem CRVa Igen którego napęd też nie wzbudza zachwytów

> a auto radziło sobie zupełnie nieźle, gdyby nie prześwit to chyba objechał by terenówki

> wystarczy popatrzeć na filmiki w necie

ja tam kole 1:30 widzę jak na tylnej osi nie dzieje się nic zlosnik.gif

a propos imitacji 4WD...

zlosnik.gif

Napisano

> no to jednak tak jak pamiętałem .. przy takim rozwiązaniu to tragedii nie ma ... to auto nie jest

> do szaleństw asfaltowych, wiec to RWD tak nie boli ... natomiast do szaleństw off-road już

> jest niezłe

nie jest tak fajnie bo nie możesz jeździć z 4x4 po przyczpnej nawierzchni, więc np w mieście jedziesz główną ulicą która jest czarna i skeręcając w boczną masz problem, bo trzeba ręcznie dopiąć napęd (u mnie trzeba się dodatkowo zatrzymać)

to samo jest w drugą stronę, wyjeżdżasz z śliskiego na czarne, musisz pamiętać o rozłączeniu 4x4

dla kogoś kto ma problemy z operowaniem jednym lewarkiem, może to być nie do przeskoczenia grinser006.gif

do tego auto po prostu źle się prowadzi, buja, skacze, myszkuje - mały rozstaw kół/osi, duży skok zawieszenia i szerokie opony

auto do lasu ok.gif

Napisano

> w śniegu i tak objedzie każdą ośkę, wiadomo ze nie są to auta do katowania w terenie, ale właśnie

> do okazjonalnego wykorzystania 4x4

> np wyjazd z zasypanego parkingu, podjazd pod wyciąg/kwaterę itp

tak, tylko trzeba to wyraźnie zaznaczyć - to są FWD, a zblokowanie 4WD czasami/zależnie od warunków nic nie daje clown.gif i pod tym kątem patrzeć na tez auta i je kupować; wg mnie Duster FWD jest bardziej warty ceny niż 4WD

> w rodzinie była HRV, też tam napęd nie powala, a właściciel był zadowolony i nigdy na sam napęd nie

> narzekał

> może raz, jak mu się pierwszej zimy tylna oś dołączyła na rondzie

czyli jednak jest źle zlosnik.gif

Napisano

> nie, bo kompletnie mnie nie interesuje jako zakup, za to czytałem różne opinie

> http://www.4wheelfun.de/supertest/dacia-...st-1960007.html

> http://www.4wheelfun.de/einzeltest/dacia-duster-gravierende-defekte-nach-kurzer-zeit-4099115.html

widzisz a ja znam opinie osób które jeździły z takim koślawym napędem i były zadowolone

jeszcze raz napiszę, pytanie czego oczekuje się od auta

> ta fota chyba mówi wszystko i potwierdza tekst

tzn co ?

taką samą fotę mam vitary

DSC_6365.JPG

niewiem.gif

> Duster jest fajny, tani, ma dobre warunki i można dla własnego bezpieczeństwa zablokować FWD

ok.gif dodał bym najtańszy wink.gif

> ja tam kole 1:30 widzę jak na tylnej osi nie dzieje się nic

nie wiem co tam widzisz, ja widzę że wyjechał i tył w tym pomagał ok.gif

gdzieś jest filmik jak stoi na wykrzyżu i kręci się przednie i tylne koło ... czyli tak jak w klasycznych terenówkach bez blokad osiowych

tu pewnie elektronika jeszcze coś pomaga hmm.gif

> a propos imitacji 4WD...

znam skromny.gif

tylko dla mnie te filmiki to średnio oddają rzeczywistość wink.gif

Napisano

> tak, tylko trzeba to wyraźnie zaznaczyć - to są FWD, a zblokowanie 4WD czasami/zależnie od warunków

> nic nie daje i pod tym kątem patrzeć na tez auta i je kupować; wg mnie Duster FWD jest

> bardziej warty ceny niż 4WD

spineyes.gif nie za bardzo rozumiem co chciałeś przekazać

dla mnie nigdy nie były to auta 4x4 do latania bokami czy taplania w błocie

normalne wozidło z trochę lepszą trakcją w cięzkich warunkach ... mnie by się np coś takiego przydało żeby wyciągnąć przczepę z mokrej łąki, bo FWD daje wtedy ciała

> czyli jednak jest źle

no rewelacji nie ma hehe.gif

Napisano

> o prześwit i kąty Ci chodzi?

Nie chodzi mi o jazdę stricte terenową ale błoto, śnieg i.t.d. ok.gif

Napisano

> tzn co ?

> taką samą fotę mam vitary

o napęd na 4 koła! tyne koła też są napędzane zlosnik.gif

> tylko dla mnie te filmiki to średnio oddają rzeczywistość

niestety bardzo oddają rzeczywistość

Napisano

> o napęd na 4 koła! tyne koła też są napędzane

i to widzisz na fotce ? blush.gif

> niestety bardzo oddają rzeczywistość

kiedy w rzeczywistości masz zerową przyczepność na dwóch przednich kołach ?

chyba przy wjeździe na lodowisko ? ... nie wiem jak ty, ale ja w hokeja nie gram autem grinser006.gif

ważne że z zaspy się wygramoli jak widać na innych filmikach ok.gif

Napisano

> nie za bardzo rozumiem co chciałeś przekazać

> dla mnie nigdy nie były to auta 4x4 do latania bokami czy taplania w błocie

> normalne wozidło z trochę lepszą trakcją w cięzkich warunkach ... mnie by się np coś takiego

> przydało żeby wyciągnąć przczepę z mokrej łąki, bo FWD daje wtedy ciała

dziwi mnie, że nie rozumiesz tego, mając prawdziwe 4WD jak Vitara niewiem.gif imitacje 4x4 bazujące na schemacie: "przód traci przyczepność/kręci się szybciej niż tył - zaraz dołączymy tył" są do niczego;

to że Duster jest "dobry bo tani" i właściciele sobie chwalą (jak ci z Haldexem2 lub 3 zlosnik.gif), nie znaczy jeszcze, że ma stały napęd na 4 koła i wyjedzie z opresji jak głupi Haldex4

image-fotoshowImage-29fb8d46-292987.jpg

czy Subaru, a to wszystko nadal nie są samochody terenowe

w Dusterze niby można zablokować 4WD do 80km/h a z jedną osią w powietrzu/na śniegu/lodzie nie chce jechać niewiem.gif

Napisano

> dziwi mnie, że nie rozumiesz tego, mając prawdziwe 4WD jak Vitara imitacje 4x4 bazujące na

> schemacie: "przód traci przyczepność/kręci się szybciej niż tył - zaraz dołączymy tył" są do

> niczego;

> to że Duster jest "dobry bo tani" i właściciele sobie chwalą (jak ci z Haldexem2 lub 3 ), nie

> znaczy jeszcze, że ma stały napęd na 4 koła i wyjedzie z opresji jak głupi Haldex4

> czy Subaru, a to wszystko nadal nie są samochody terenowe

> w Dusterze niby można zablokować 4WD do 80km/h a z jedną osią w powietrzu/na śniegu/lodzie nie chce

> jechać

hehe.gif

mnie dziwi porównywanie takich aut do prawdziwych 4x4, typu jimny czy subaru - dla mnie to inna bajka

to tak jakby porównywać aveo/sandero do auta klasy D

duster, crv/hrv itd, to są auta do jazdy po czarnym, dla ludzi którzy nie oczekują jakiś specjalnych właściwości terenowych/trakcyjnych,

a ta dołączana proteza/oś ma tylko pomóc w sporadycznych przypadkach

z tego co obserwuje to pomaga ok.gif

ja FWD staje i pcham/zakładam łańcuchy, a obok gość takim 4x4 jedzie na samą górę

gość A4 wyjeżdża z kempingu sam, a ja muszę szukać auta z 4x4, ew kilku chłopa do pomocy

znajoma która miała CRV Igen zmieniła na ? CRV nowego, jakoś nie poszła po forestera czy np grand vitare hmm.gif

to jest życie, nie test na rolkach wink.gif

Napisano

> mnie dziwi porównywanie takich aut do prawdziwych 4x4, typu jimny czy subaru - dla mnie to inna

> bajka

> to tak jakby porównywać aveo/sandero do auta klasy D

ale ja nie przeczę, że Duster jest wyśmienity (bo tani) zlosnik.gif

pytanie było, jaki to ma napęd, to trzeba odpowiedzieć: FWD, czasami 4WD zlosnik.gif

dobrze, że jest taki samochód na rynku, i ma on również zalety ok.gif

gdybym chciał taniego SUVa z klimą, to chętnie bym go kupił

> duster, crv/hrv itd, to są auta do jazdy po czarnym, dla ludzi którzy nie oczekują jakiś

> specjalnych właściwości terenowych/trakcyjnych,

zgoda, tylko `po czarnym` jest to FWD zlosnik.gif tego trzeba być świadomym, bo nie bez powodu np. Haldex opracował wersję czwartą i jest ona za ciężkie dewizy kupowana przez Forda czy VW zlosnik.gif

> a ta dołączana proteza/oś ma tylko pomóc w sporadycznych przypadkach

> z tego co obserwuje to pomaga

> ja FWD staje i pcham/zakładam łańcuchy, a obok gość takim 4x4 jedzie na samą górę

> gość A4 wyjeżdża z kempingu sam, a ja muszę szukać auta z 4x4, ew kilku chłopa do pomocy

pewnie, z takim prześwitem i zablokowaniem 4WD w większości sytuacji sobie poradzi ok.gif

> znajoma która miała CRV Igen zmieniła na ? CRV nowego, jakoś nie poszła po forestera czy np grand

> vitare

> to jest życie, nie test na rolkach

wiesz, większość jeździ nadal FWD i też nie polecieli po coś innego, bo jest to rozwiązanie najtańsze i najczęściej w zupełności wystarczające na codzień zlosnik.gif

Napisano

A pyt. z innej beczki,jakie to ma zabezpieczenie antykorozyjne?

Ocynk? confused.gif

Napisano

> A pyt. z innej beczki,jakie to ma zabezpieczenie antykorozyjne?

> Ocynk?

AFAIK nie lub tylko "częściowo", ale który producent jeszcze to robi? zlosnik.gif

przy okazji Tiguana widziałem dumną adnotację "ocynkowana karoseria" zlosnik.gif

Napisano

Witam serdecznie.

> ogolna opinia jest taka ze CRV, X-trail, koleos, duster maja jedne z najgoszych (najwolniejszych)

> dolaczanych napedow obecnie dostepnych na rynku

Moja szczególna praktyka (6 lat i 300kkm CR-V i 3 lata oraz 150kkm X-Trail) mówi, że to zupełnie inne napędy. W obu przypadkach przy mojej pracy w terenie, nie da się upalić sprzęgieł. Nie jest to off-road, ale nie raz trzeba codziennie przedzierać się przez błotniste drogi albo zaśnieżone pola.

W CR-V to coś zbliżonego do Haldex-a. Załącza się z opóźnieniem i płynnie. Ciężko uzyskać szybką blokadę. Na suchym trzeba ruszać z odcięcia. Na śliskim znacznie łatwiej ale też trzeba dużego uślizgu z przodu. No i jeszcze jeden szczegół. Napęd jest spięty na postoju i przy małych prędkościach. Dopiero po ruszeniu się rozłącza.

Honda nazywa to: "Dual Pump System" czy jakoś tak. Pompy w przednim i tylnym dyfrze wytwarzają ciśnienie, które rozłącza sprzęgło. Kiedy osie kręcą się z różną prędkością, powstaje różnica ciśnień i sprzęgło jest blokowane.

W X-Trail-u dołączanie sprzęgła międzyosiowego realizowane jest za pomocą elektromagnesu. Błyskawicznie i zero-jedynkowo. Nie czuć żadnego opóźnienia. Można też z przycisku wymusić załączenie sprzęgła, które działa do 40km/h.

Taki napęd jest w Dusterze.

Paradoksalnie, przez ESP i imitację szpery hamulcami, X-Trail radzi sobie w terenie gorzej niż CR-V. Po prostu zamiast jechać, hamuje.

Nie można tego wyłączyć. CR-V po prostu jedzie tak długo aż zawiśnie na kamieniu, zmarźlinie albo ubitym gruncie/śniegu.

W X-Trailu wjeżdżasz w błoto, wciskasz gaz i zostajesz w kałuży, bo zaczął dohamowywać koła aby zasymulować szperę i w końcu zdycha silnik.

Na szkoleniu z jazdy w terenie Hondy sprawowały się nie gorzej niż Navary. Tylko wcześniej zawisały.

Jeśli w Dusterze nie ma tej imitacji szpery i można wyłączyć ESP to powinien bardzo dobrze radzić sobie w terenie.

Pozdrawiam.

Napisano

> taki jak w Qashqai'u

> dokładnie taki

A wcale nie 270751858-jezyk.gif bo Nissan w QQ, i Juku od 2011 r montuje zmodyfikowany naped "All-Mode 4x4-i" gdy w Daci montowana jest stara genercja All-Mode (jak w qashqaiu przed liftingiem)

Napisano

> Jeśli w Dusterze nie ma tej imitacji szpery i można wyłączyć ESP to powinien bardzo dobrze radzić

> sobie w terenie.

hamulce imitują szperę, ale ESP w wersjach 4WD można wyłączyć zlosnik.gif

Napisano

> A wcale nie bo Nissan w QQ, i Juku od 2011 r montuje zmodyfikowany naped "All-Mode 4x4-i" gdy w

> Daci montowana jest stara genercja All-Mode (jak w qashqaiu przed liftingiem)

czy możesz zdradzić zalety tego zmodyfikowanego nepędu? zlosnik.gif

Napisano

> a propos imitacji 4WD...

Subaru sobie poradził wyśmienicie. Wystarczyła mu przyczepność na jednym kole, obojętne którym. Mniam.

Napisano

> Subaru sobie poradził wyśmienicie. Wystarczyła mu przyczepność na jednym kole, obojętne którym.

> Mniam.

Już kiedyś pisałem, że moim zdaniem ten film i podobne to manipulacje fanatyków Subaru.

CR-V nawet bez napędu zjeżdża z rolek dla 2WD w stacji diagnostycznej.

Pozdrawiam.

Napisano

> Już kiedyś pisałem, że moim zdaniem ten film i podobne to manipulacje fanatyków Subaru.

> CR-V nawet bez napędu zjeżdża z rolek dla 2WD w stacji diagnostycznej.

to dlaczego te niemanipulowane filmy ściskają mnie z żalu, kiedy przypomnę sobie, co potrafi FWD z 16cm-owym prześwitem na letnich oponach? zlosnik.gif

Napisano

> to dlaczego te niemanipulowane filmy ściskają mnie z żalu, kiedy przypomnę sobie, co potrafi FWD z

> 16cm-owym prześwitem na letnich oponach?

czemu na tych filmikach kręcą się tylne koła ?

przecież wg tych testów rolkowych powinny kręcić się tylko przednie grinser006.gif

jak widać nawet kiedy auto siedziało już na brzuchu w drugim filmiku udało się wyjechać grinser006.gif

pamiętaj że to ciężkie klocki, pewnie lekkie auto FWD wyjechało by tam z mniejszymi problemamy, a malacz to by nawet nie zwolnił wink.gif

mnie też kiedyś o mało brachol nie objechał matizem ... wiesz jaki obciach biglaugh.gif

Napisano

dlaczego tylko w subaru trzyma cały czas ciąg a w pozostałych jak juz zaczynają się w spinac odpuszcza? bardzo tendencyjny ten filmik imho

Napisano

> czemu na tych filmikach kręcą się tylne koła ?

> przecież wg tych testów rolkowych powinny kręcić się tylko przednie

a dlaczego kręcą się tylne a stoją przednie? zlosnik.gif

> jak widać nawet kiedy auto siedziało już na brzuchu w drugim filmiku udało się wyjechać

ta, na brzuchu zaraz zlosnik.gif

> pamiętaj że to ciężkie klocki, pewnie lekkie auto FWD wyjechało by tam z mniejszymi problemamy, a

> malacz to by nawet nie zwolnił

> mnie też kiedyś o mało brachol nie objechał matizem ... wiesz jaki obciach

ciężkie lekkie, opony ma szerokie i ten, napent na sztery koua zlosnik.gif

Napisano

> dlaczego tylko w subaru trzyma cały czas ciąg a w pozostałych jak juz zaczynają się w spinac

> odpuszcza? bardzo tendencyjny ten filmik imho

może dlatego, że między innymi sAWD Subaru potrafi przekazać cały moment na tylną oś i prawie cały na dowolne tylne koło (85% w Haldex4), a nie 30 czy 50%, jak te inne dobre "terenówki", po tym jak z całą siłą zakręcisz przednimi kołami zlosnik.gif

tutaj mamy przykład 30%, zdaje się, i z tyłu nie dzieje się nic frown.gif

na ale rolki przecież kłamią i nie odzwierciedlają rzeczywistości smirk.gif

Napisano

> Już kiedyś pisałem, że moim zdaniem ten film i podobne to manipulacje fanatyków Subaru.

> CR-V nawet bez napędu zjeżdża z rolek dla 2WD w stacji diagnostycznej.

> Pozdrawiam.

Rok temu miałem taka przygode:

informacja ze strony www schoniska:

"...Istnieje możliwość dojechania samochodem osobowym pod samo schronisko lecz podyktowane jest to głównie warunkami atmosferycznymi. W okresie zimowym brak możliwości dojazdu..."

ciezko bylo czasami myslalem ze juz stoimy, ale powoli powoli mozolnie do przodu i dojechalem

284555951-aa.jpg

w kanajpie zrobil sie szum ze ktos samochodem przyjechal i sam kierownik schronika wyszedl zobaczyc co przyjechalo - po krotkiej milej rozmowie z nim okazao sie ze jestem pierwszy tej zimy ktory cywilnym autem tu dojechal probowalo jakies volvo xc70 i nowa octavia 4x4 scout

zaopatrzenie codzienne jest albo skuterem, albo ratrak, albo GAZem kierwonika

Napisano

> dlaczego tylko w subaru trzyma cały czas ciąg a w pozostałych jak juz zaczynają się w spinac

> odpuszcza? bardzo tendencyjny ten filmik imho

jeżeli w II gen. CR-V maksymalnie 30% momentu trafia na tylną oś i - przypuśćmy - 50% w III gen., a tylny dyferencjał jest nadal "otwarty" (jak w I gen., bo tyle udało mi się ustalić), to wytłumacz mi jak dziecku, w jaki sposób na tym jedynym tylnym kole, które ma przyczepność, ma się pojawić w CR-V siła napędowa, która pchnie samochód od przodu?

i jednocześnie wytłumacz mi, gdzie trafia siła napędowa w tym Foresterze, jeśli maksymalnie 100% momentu idzie na tył, a tylny dyferencjał jest typu LSD

Napisano

> jeżeli w II gen. CR-V maksymalnie 30% momentu trafia na tylną oś i - przypuśćmy - 50% w III gen., a

> tylny dyferencjał jest nadal "otwarty" (jak w I gen., bo tyle udało mi się ustalić), to

> wytłumacz mi jak dziecku, w jaki sposób na tym jedynym tylnym kole, które ma przyczepność, ma

> się pojawić w CR-V siła napędowa, która pchnie samochód od przodu?

> i jednocześnie wytłumacz mi, gdzie trafia siła napędowa w tym Foresterze, jeśli maksymalnie 100%

> momentu idzie na tył, a tylny dyferencjał jest typu LSD

ja tam się na tych procentach nie znam ale czy sztywne spięcie osi to właśnie nie 50%/50% hmm.gif

rozumem że te 100% subaru to lepszy napęd niż np patrol/samurai icon_rolleyes.gif

Napisano

> Subaru sobie poradził wyśmienicie. Wystarczyła mu przyczepność na jednym kole, obojętne którym.

> Mniam.

głupia Niva tak wyjedzie sprzed 30 lat i nikt sie nie podnieca hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> głupia Niva tak wyjedzie sprzed 30 lat i nikt sie nie podnieca

Pięknie sobie poczytałem o możliwościach tych wszystkich super aut 4x4.... ale tak z moich obserwacji wynika, że zwykły zjadacz chleba i tak skończy w rowie albo.... sick.gif ( patrz zeszła zima i moi sąsiedzi którzy porozbijali te swoje nowe auta podczas gdy pozostali z napędem na jedną ośkę nie confused.gif )

Napisano

>patrz zeszła

> zima i moi sąsiedzi którzy porozbijali te swoje nowe auta podczas gdy pozostali z napędem na

> jedną ośkę nie )

a porozbijali bo nie zauwazyli ze auto lepiej skreca i przyspiesza a tak samo hamuje ? zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.