Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dacia Duster 4x4

Featured Replies

Napisano

> a porozbijali bo nie zauwazyli ze auto lepiej skreca i przyspiesza a tak samo hamuje ?

Wcale nie musi lepiej skręcać i przyspieszać - powiedziałbym nawet, że (pomijając parę wyjątków) takie auto zwykle gorzej skręca i przyspiesza (zazwyczaj tym gorzej, im lepiej radzi sobie poza drogą grinser006.gif): zasadniczą zaletą jest możliwość dotarcia tam, gdzie auto z napędem na jedną oś nie dojedzie, natomiast tam, gdzie autem np. przednionapędowym da się w miarę poruszać, spora część aut z napędem na cztery koła zachowuje się jednak gorzej (na pewno więcej jest właścicieli takich aut, który bezrefleksyjnie wierzą w cudowne właściwości napędu na cztery koła, niż takich aut, gdzie napęd na obie osie poprawia zachowanie auta w jeździe po asfalcie biglaugh.gif).

Problem wynika często choćby z tego, że właścicielowi nie chciało się przeczytać (i zrozumieć!) instrukcji obsługi - i często stąd potem kłopoty. Np. mój krewny poprzedniej zimy rozbił Toyotę Hilux - było wielkie zdziwienie, że jak to: samochód z napędem na cztery koła, miał jeździć po śliskim jak po szynach, a tu katastrofa. grinser006.gif Na pytanie o to, czy miał w ogóle włączony napęd na przednią oś, bardzo się zdziwił: nie wiedział, że "coś w ogóle trzeba włączać" mlot.gif - co nie przeszkadzało zakładać, że Hilux z pustą skrzynią i napędzaną tylko tylną osią po śliskim będzie jeździł jak Lancer Evo. z_lol1.gif

Napisano

> Jimny ma naped 4x4 z opcjami wyboru (lewarkiem) :

Jakiś przedpotopowy chyba.

Mam w rodzinie 3 letniego i ma wybór przyciskiem - RWD, 4WD, 4WD+reduktor.

Napisano

> Mam w rodzinie 3 letniego i ma wybór przyciskiem - RWD, 4WD, 4WD+reduktor.

Przy liftingu była zmiana: z zewnątrz najłatwiej poznać po przednim zderzaku, wewnątrz - właśnie po tym, że zamiast nawiewów/klimatyzacji obsługiwanej suwakami i dźwigni do przełączania napędów są normalne pokrętła na konsoli środkowej i poniżej trzy przyciski do sterowania skrzynką rozdzielczą.

Ja mam wersję z automatem, ale napędem steruje się przyciskami:

dsc8685r.jpg

Napisano

> ja tam się na tych procentach nie znam ale czy sztywne spięcie osi to właśnie nie 50%/50%

ja myślę, że należy zakończyć to teoretyzowanie, wziąć kilka smochodów z dokumentacją techniczną i porównać je ze sobą smirk.gif

> rozumem że te 100% subaru to lepszy napęd niż np patrol/samurai

ale które Subaru? i który Patrol? niewiem.gif

i lepszy napęd do czego? zlosnik.gif

trzeba by postawić je obok siebie i próbować na różne sposoby

Napisano

> Pięknie sobie poczytałem o możliwościach tych wszystkich super aut 4x4.... ale tak z moich

> obserwacji wynika, że zwykły zjadacz chleba i tak skończy w rowie albo.... ( patrz zeszła

> zima i moi sąsiedzi którzy porozbijali te swoje nowe auta podczas gdy pozostali z napędem na

> jedną ośkę nie )

jak zaczynasz z takim tekstem, to zakończ, podając marki modele i przebieg wypadku niewiem.gif

Napisano

> popatrz a ludzie jeżdżą

> pół dnia gość z nami katował to auto i nic nie padło, więc sporadyczny wyjazd z zaspy powinien

> wytrzymać

> no mają i co z tego wynika ?

> tak jak pisałem wyżej, ludzie jeżdżą i jakoś specjalnie nie narzekają

Ja nie narzekam na Dustera.

Jest wygodny. Zimą napęd 4x4 się sprawdza, akurat w naszym przypadku. Przez wertepy zimą też był sprawdzany.

Nie jest to auto w stylu Rubicona do przejeżdżania tras nieosiągalnych, ale jest wystarczający na wakacjach i zimą.

Mankament? Wymieniony silnik z powodu wady fabrycznej.

Napisano

> ja myślę, że należy zakończyć to teoretyzowanie, wziąć kilka smochodów z dokumentacją techniczną i

> porównać je ze sobą

od początku to twierdziłem, ja wiem jak te auta się zachowują w realu

dlatego śmieszy mnie filmik z rolkami grinser006.gif

> ale które Subaru? i który Patrol?

> i lepszy napęd do czego?

> trzeba by postawić je obok siebie i próbować na różne sposoby

dziennikarze lubią takie zabawy, może i był taki test ?

dla mnie bez sensu ... ale jak ktoś lubi ?

ponieważ temat dotyczył dustera to może skupić się należy na tym aucie i porównać z tym co można dostać za 50-60kzł

dla mnie jako auto do jazdy na co dzień, IMO zupełnie wystarczający

napęd pomoże w cięższych przypadkach, a cudów mi nie trzeba, bokami nie latam, a w teren mam vitarę skromny.gif

gdyby to auto miało konkretny silnik to może bym się zastanowił, niestety 100KM do 1000kg przyczepy ni jak nie pasuje wink.gif

Napisano

> od początku to twierdziłem, ja wiem jak te auta się zachowują w realu

> dlatego śmieszy mnie filmik z rolkami

mnie śmieszy jak SUV 4WD pod górkę nie może podjechać hehe.gif

> dziennikarze lubią takie zabawy, może i był taki test ?

na pewno były

> dla mnie bez sensu ... ale jak ktoś lubi ?

> ponieważ temat dotyczył dustera to może skupić się należy na tym aucie i porównać z tym co można

> dostać za 50-60kzł

> dla mnie jako auto do jazdy na co dzień, IMO zupełnie wystarczający

jestem za, weźmy się za porównanie Dustera i np. XV... zlosnik.gif

o bezkonkurencyjności Dustera ze względu na cenę już pisałem, z podkreśleniem, że jest to FWD z możliwścią dołączenia tyłu zlosnik.gif

> napęd pomoże w cięższych przypadkach, a cudów mi nie trzeba, bokami nie latam, a w teren mam vitarę

> gdyby to auto miało konkretny silnik to może bym się zastanowił, niestety 100KM do 1000kg przyczepy

> ni jak nie pasuje

o widzisz, to porównaj swoją Vitarę do Dustera (sprzęgło elektromagnetyczne i luźne dyferencjały) biglaugh.gif

Napisano

> głupia Niva tak wyjedzie sprzed 30 lat i nikt sie nie podnieca

Zakładając oczywiście że po drodze się nie zepsuje smile.gif

Napisano

> Zakładając oczywiście że po drodze się nie zepsuje

widzę że jesteś znawcą... choć zrobimy trip - Polska - Władywostok

ja w Nivie Ty w Foresterze... zobaczymy kto dojedzie hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> widzę że jesteś znawcą... choć zrobimy trip - Polska - Władywostok

> ja w Nivie Ty w Foresterze... zobaczymy kto dojedzie

Ale nie bierzemy żadnych narzędzi i części do naprawy. Zobaczymy który się wcześniej popsuje smile.gif

Trasę Lizbona-Władywostok zrobił gość w Dacii Sandero. Powtórz ten wyczyn Nivą w tym samym czasie.

Napisano

> Ale nie bierzemy żadnych narzędzi i części do naprawy. Zobaczymy który się wcześniej popsuje

> Trasę Lizbona-Władywostok zrobił gość w Dacii Sandero. Powtórz ten wyczyn Nivą w tym samym czasie.

mi tam się Niva nie psuła, więc.. smile.gif

połowę trasy przejechał pewnie na pace ciężarówki URAL ale poza tym wszystko się zgadza rotfl.gif

ruscy to barany muszą być, budują jakieś URALE, Vityazy a wystarczyłoby Dacię kupić i cała Syberia stoi otworem zlosnik.gif

myślę że Dacią ciężko by było dojechać do granicy Ukrainy z Rosją bez urypania koła znając tamtejsze drogi zlosnik.gif

Napisano

> mi tam się Niva nie psuła, więc..

Zależy co rozumiesz pod pojęciem psucia. Bo jeśli to, co niektórzy posiadacze Fiatów to OK. Spróbujmy inaczej - przejedź się Nivą z PL do Hiszpanii autostradami z prędkościami autostradowymi. Forek nie ma z tym żadnych problemów jeśli już tak chcesz porównywać.

> połowę trasy przejechał pewnie na pace ciężarówki URAL ale poza tym wszystko się zgadza

Skoro tak piszesz to pewnie wiesz smile.gif

> ruscy to barany muszą być, budują jakieś URALE, Vityazy a wystarczyłoby Dacię kupić i cała Syberia

> stoi otworem

Wiesz - jest na tej planecie parę miejsc, w których porusza się równie ciężko jak na Syberii. Nie znają tam niezawodnej, rosyjskiej techniki i jakoś jeżdżą. Cud?

> myślę że Dacią ciężko by było dojechać do granicy Ukrainy z Rosją bez urypania koła znając

> tamtejsze drogi

Ale on jechał przez Wilno smile.gif Poza tym na Ukrainie też są drogi. Nie trzeba jechać na przełaj. Nie są to może niemieckie autostrady ale da się po nich jeździć całkiem znośnie. Naprawdę.

Napisano

> jak zaczynasz z takim tekstem, to zakończ, podając marki modele i przebieg wypadku

Zeszłej zimy zadałem tu pytanie: " Dlaczego auta 4x4 sa takie niebezpieczne zimą " - jak poszukasz to znajdziesz.... wink.gif

Mi wyszło że 85% aut 4x4 zostało rozbitych i 0% osobówek zlosnik.gif co ciekawe tej zimy 2 sasiadów już zamieniło 4x4 na kombi... ciekawe ale prawdziwe- dotyczy moich sąsiadów wink.gif

Pisałem to bo w ciągu kilku może kilkunastu dni widziałem wiele aut 4x4 w rowach ( o sąsiadach nie wspominając ) i nawet mało nie rozbiłem się jak na obwodnicy 3-miasta nagle jeden Land-Rover Discovery II ciemno zielony zaczął tańcować od barierki do barierki - było ślisko i wszyscy jechali max może 50 km/h ... Pasek w kombi przedemną a przed nim Land-Rover a za nami jeszcze kilka osobowych ... i tylko jego nagle zaczeło miatać między barierkami, widać było, ze walczył ostro bo w pewnym momecie jechał w poprzek 2-pasmówki ... yikes.gif nic sie nie stało to znaczy poobijał się trochę. To nie ma znaczenia jakie auto bo dotyczyło różnych marek, modeli i rozwiązań przenoszenia napędu 4x4....

Napisano

> mnie śmieszy jak SUV 4WD pod górkę nie może podjechać

A mnie już nie.... ciekawy przypadek kilka lat temu miałem, ja w Fiacie Brava podjechałem pod górke 1-wszego dnia wiosny na zimówkach a auto kolegi 4x4 nie hehe.gif Panie opony !!!! wink.gif

Aaa był to Opel Vectra z napędem na 4x4... i faktycznie wszystkie koła się kręciły ale co z tego jak auto jechało w bok lub do tyłu hehe.gif - zwykła górka i śnieg ładnie ubity wink.gif

Napisano

> Zależy co rozumiesz pod pojęciem psucia. Bo jeśli to, co niektórzy posiadacze Fiatów to OK.

urwała mi się korbka od szyby i pękła deska rozdzielcza od słońca zlosnik.gif Jakość wnętrza jest rzeczywiście dramatyczna zlosnik.gif

> Spróbujmy inaczej - przejedź się Nivą z PL do Hiszpanii autostradami z prędkościami

w każdej chwili mogę tak jechać i Ładą i Wołgą nawet jeśli Cię to ucieszy skromny.gif

oczywiście wezmę kilka części do bagażnika ale WIEM że na 100% dojadę co najwyżej z ich użyciem bez konieczności zostawienia pensji w ASO w razie czego zlosnik.gif

> autostradowymi. Forek nie ma z tym żadnych problemów jeśli już tak chcesz porównywać.

Forek jest lepszy na autostrady a Łada Niva w terenie, tu się chyba zgodzisz zlosnik.gif

> Skoro tak piszesz to pewnie wiesz

> Wiesz - jest na tej planecie parę miejsc, w których porusza się równie ciężko jak na Syberii. Nie

> znają tam niezawodnej, rosyjskiej techniki i jakoś jeżdżą. Cud?

> Ale on jechał przez Wilno Poza tym na Ukrainie też są drogi. Nie trzeba jechać na przełaj. Nie są

> to może niemieckie autostrady ale da się po nich jeździć całkiem znośnie. Naprawdę.

znam Ukrainę bardzo dobrze. A co do ruskich sprzętów to Vityaz, Ural, Kamaz nie muszą niczego udowadniać. zlosnik.gif

Napisano

> urwała mi się korbka od szyby i pękła deska rozdzielcza od słońca Jakość wnętrza jest rzeczywiście

> dramatyczna

Zależy co kto lubi. Podobną "jakość" miałem w Favoritce. Chyba wolę plastiki ze starych butelek.

> w każdej chwili mogę tak jechać i Ładą i Wołgą nawet jeśli Cię to ucieszy

> oczywiście wezmę kilka części do bagażnika ale WIEM że na 100% dojadę co najwyżej z ich użyciem bez

> konieczności zostawienia pensji w ASO w razie czego

Ale ja też tak mam. Forek też jest prosty jak budowa cepa. I to jest jeden z głównych powodów dlaczego przez lata górował w statystykach bezawaryjności. I tego nie mogę zrozumieć w Nivie - to auto jest proste. Bajecznie proste. Ono powinno być bezawaryjne, niezniszczalne. A nie jest. Ja nie mówię że to złe auto. Jeśli ktoś dysponuje ograniczonym budżetem to lepszego wyboru nie ma. Ale prawda jest taka że jedyną jego zaletą jest cena.

> Forek jest lepszy na autostrady a Łada Niva w terenie, tu się chyba zgodzisz

I tu dochodzimy do sedna naszej dyskusji. Kolega się pochwalił że wyjechał Forkiem tam gdzie mało który samochód wyjedzie. A Ty napisałeś że Niva też nie ma z tym problemu. Tylko zauważ że on to zrobił samochodem, który był projektowany do jazdy po twardym. A własności terenowe to bardzo poboczna funkcja. A Ty go porównujesz z samochodem, który został zaprojektowany do jazdy w terenie. Weź całościowo. Czyli spakuj się, przejedź kilkaset km po asfalcie, następnie dojedź do schroniska. Obydwa samochody pokonają tą drogę. Czym lepiej jechać?

> znam Ukrainę bardzo dobrze. A co do ruskich sprzętów to Vityaz, Ural, Kamaz nie muszą niczego

> udowadniać.

Ale poza tzw blokiem wschodnim się ich praktycznie nie spotyka. Więc chyba coś w tym jest?

Napisano

> Zależy co kto lubi. Podobną "jakość" miałem w Favoritce. Chyba wolę plastiki ze starych butelek.

widzisz a ja uważam że w tego typu aucie nie ma to żadnego znaczenia zlosnik.gif

> Ale ja też tak mam. Forek też jest prosty jak budowa cepa. I to jest jeden z głównych powodów

> dlaczego przez lata górował w statystykach bezawaryjności. I tego nie mogę zrozumieć w Nivie -

> to auto jest proste. Bajecznie proste. Ono powinno być bezawaryjne, niezniszczalne. A nie

> jest. Ja nie mówię że to złe auto. Jeśli ktoś dysponuje ograniczonym budżetem to lepszego

> wyboru nie ma. Ale prawda jest taka że jedyną jego zaletą jest cena.

ale widzisz, ja nie opierając się na statystykach tylko na użytkowaniu nie zgodzę się z Tobą. Niva o którą się dba jest bezawaryjna, szczególnie wersje z SPI Boscha... tak wynika z mojego doświadczenia zlosnik.gif

bajki o awaryjności Ład wynikają przede wszystkim z marnej jakości części zamiennych i podejścia użytkowników. Bo ktoś oczekuje od źle serwisowanego 15-letniego auta za 5 tys bezawaryjności. Utrzymując auto w należytym stanie, wymieniając części na takie nie za 5zł tylko na porządne zamienniki te auta się nie psują mechanicznie. Bo i co tam się ma psuć zlosnik2.gif Dlaczego gałka Lemfordera, tarcze TRWitp. w Ładzie ma wytrzymać mniej niż w innym aucie?

> I tu dochodzimy do sedna naszej dyskusji. Kolega się pochwalił że wyjechał Forkiem tam gdzie mało

> który samochód wyjedzie. A Ty napisałeś że Niva też nie ma z tym problemu. Tylko zauważ że on

> to zrobił samochodem, który był projektowany do jazdy po twardym. A własności terenowe to

> bardzo poboczna funkcja. A Ty go porównujesz z samochodem, który został zaprojektowany do

> jazdy w terenie. Weź całościowo. Czyli spakuj się, przejedź kilkaset km po asfalcie, następnie

> dojedź do schroniska. Obydwa samochody pokonają tą drogę. Czym lepiej jechać?

zależy gdzie leży to schronisko zlosnik.gif

ja nie neguję że Foresterem jedzie się wygodniej niż Nivą, nie neguję też że Foresterem jedzie się wygodniej niż Samurajem. Nie rozumiem tylko zachwytu nad tym że napęd 4x4 robi na rolkach to co ma robić... nie nalezy się tu zachwycać Subaru tylko ganić pozostałych zlosnik.gif

> Ale poza tzw blokiem wschodnim się ich praktycznie nie spotyka. Więc chyba coś w tym jest?

wynika to z wielu rzeczy, min z norm Euro5 itp. Pokaż mi DOWOLNE urządzenie zachodnie które dorówna w terenie Vityazowi DT-30 biglaugh.gif

Napisano

> w terenie Vityazowi DT-30

miałem wyskakiwać z UNIMOGIEM ... ale .. przezornie sprawdziłem jak wygląda ten cały vitek cool.gif

Napisano

> widzisz a ja uważam że w tego typu aucie nie ma to żadnego znaczenia

Powiedzmy że mamy nieco odmienne gusta smile.gif

> ale widzisz, ja nie opierając się na statystykach tylko na użytkowaniu nie zgodzę się z Tobą. Niva

> o którą się dba jest bezawaryjna, szczególnie wersje z SPI Boscha... tak wynika z mojego

> doświadczenia

> bajki o awaryjności Ład wynikają przede wszystkim z marnej jakości części zamiennych i podejścia

> użytkowników. Bo ktoś oczekuje od źle serwisowanego 15-letniego auta za 5 tys bezawaryjności.

> Utrzymując auto w należytym stanie, wymieniając części na takie nie za 5zł tylko na porządne

> zamienniki te auta się nie psują mechanicznie. Bo i co tam się ma psuć Dlaczego gałka

> Lemfordera, tarcze TRWitp. w Ładzie ma wytrzymać mniej niż w innym aucie?

Generalnie się z Tobą zgadzam. Tylko zauważ że wszystkie części, które wymieniłeś są produkcji zakładów ze zgnitego zachodu. Nie WAZ smile.gif Zresztą sam projekt auta też nie jest ich.

> nie nalezy się tu zachwycać Subaru tylko ganić pozostałych

Pełna zgoda.

> wynika to z wielu rzeczy, min z norm Euro5 itp. Pokaż mi DOWOLNE urządzenie zachodnie które dorówna

> w terenie Vityazowi DT-30

Euro 5 to tylko w EU smile.gif Nie odpowiem Ci na to pytanie bo zwyczajnie nie wiem. Ale myślę że by się znalazł.

Napisano

> Powiedzmy że mamy nieco odmienne gusta

Mi się generalnie nie widzą SUVy ale to już kiedyś pisałem zlosnik.gif

> Generalnie się z Tobą zgadzam. Tylko zauważ że wszystkie części, które wymieniłeś są produkcji

> zakładów ze zgnitego zachodu. Nie WAZ Zresztą sam projekt auta też nie jest ich.

Projekt z tego co wiem jednak jest ich - choć części oczywiście szeroko wzięte z 124/2101.. sama idea jest w zasadzie pionierska, Niva to zdaje się pierwszy SUV...

a co do jakości części - oryginalne częsci CCCP z lat 70 były bardzo dobrej jakości. to prawdziwy rarytas znaleźć u jakiegoś dziadka w piwnicy części ze starej radzieckiej produkcji zapuszczone smarem i zawinięte w papier. Współczesne Ukraińskie i o zgrozo Polskie zamienniki to największy dramat. Części oryginalne, sygnowane AvtoVAZ są bardzo trudno dostępne niestety nawet w Rosji...

Znam temat od podszewki i rzadko kto sili się na szukanie zamienników starych lub montowanie drogich zachodnich odpowiedników. Sam byłem zdziwiony ale ZF/TRW/Lemforder produkuje praktycznie komplet zamienników części zawieszenia do Nivy! Ale jak gałka made in UA kosztuje 15zł a LMI kosztuje 100zł to wybór dla większości jest prosty. A potem lament zlosnik.gif

> Pełna zgoda.

> Euro 5 to tylko w EU Nie odpowiem Ci na to pytanie bo zwyczajnie nie wiem. Ale myślę że by się

> znalazł.

szukałem długo i nie znalazłem zlosnik.gif

Napisano

> Mi się generalnie nie widzą SUVy ale to już kiedyś pisałem

Ale nie jesteś konsekwentny. Pomijam że Niva to SUV smile.gif Sam piszesz że jeździsz starszymi autami bo tam nie oszczędzano.

> Projekt z tego co wiem jednak jest ich -

Ja czytałem że Niva została zaprojektowana przez Fiata jako następczyni Campagnoli i odkupiona przez ZSRR. Ponoć to wyszło niedawno. Ile w tym prawdy - nie wiem.

> 15zł a LMI kosztuje 100zł to wybór dla większości jest prosty. A potem lament

Ale to jest ogólny problem.

> szukałem długo i nie znalazłem

Być może jest najbardziej wszechstronnym ale jak poszukasz specjalizowanych pojazdów to spokojnie znajdziesz.

Napisano

> Ale nie jesteś konsekwentny. Pomijam że Niva to SUV Sam piszesz że jeździsz starszymi autami bo

> tam nie oszczędzano.

eeeeno Ładą to ja jeżdżę z sentymentu... nie oszczędzano to prędzej w W108 zlosnik.gif

> Ja czytałem że Niva została zaprojektowana przez Fiata jako następczyni Campagnoli i odkupiona

> przez ZSRR. Ponoć to wyszło niedawno. Ile w tym prawdy - nie wiem.

na stronie autosoviet są przedstawione prototypy Nivy wykonane przez ruskich... ale prawdy generalnie i tak się już raczej nie dowiemy zlosnik.gif

> Ale to jest ogólny problem.

> Być może jest najbardziej wszechstronnym ale jak poszukasz specjalizowanych pojazdów to spokojnie

> znajdziesz.

własnie chodzi o to że on jest wyspecjalizowany do wszystkiego zlosnik.gif

wwiezie wszędzie 30 ton ładunku, pływa po oceanie, jeździ po polach minowych itd itp... jest jeden podobny pojazd Szwedzki ale ma kilkukrotnie mniejszą masę i ładowność i generalnie nie da rady nim przejechać przez las łamiąc drzewa zlosnik.gif

Napisano

> własnie chodzi o to że on jest wyspecjalizowany do wszystkiego

No jak jest wąsko i stromo to ze względu na gabaryty nie przejedzie smile.gif

Napisano

> znam Ukrainę bardzo dobrze. A co do ruskich sprzętów to Vityaz, Ural, Kamaz nie muszą niczego

> udowadniać.

zakladajac ze kamaz jest najbardziej "normalny" z tych aut to nawet nie chce mi sie myslec jak awaryjna jest reszta hehe.gif ale fakt ze naprawialna na rowie ok.gif

Napisano

> Zeszłej zimy zadałem tu pytanie: " Dlaczego auta 4x4 sa takie niebezpieczne zimą " - jak poszukasz

> to znajdziesz....

a ja głupi myślałem, że będzie coś o SUVach... zlosnik.gif

Napisano

> A mnie już nie.... ciekawy przypadek kilka lat temu miałem, ja w Fiacie Brava podjechałem pod

> górke 1-wszego dnia wiosny na zimówkach a auto kolegi 4x4 nie Panie opony !!!!

> Aaa był to Opel Vectra z napędem na 4x4... i faktycznie wszystkie koła się kręciły ale co z tego

> jak auto jechało w bok lub do tyłu - zwykła górka i śnieg ładnie ubity

opony są podstawą czegokolwiek, nawet w Subaru, gdzie np. kiedyś na pierwszy montaż szły opony badziewne facepalm%5B1%5D.gif

są młotki kupujące nowego Sportage i na zimę zakładają chińszczyznę... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> są młotki kupujące nowego Sportage i na zimę zakładają chińszczyznę...

tanie auto to i tanie opony

Napisano

> tanie auto to i tanie opony

Sportage za stówkie albo lepiej, czyli - idąc tą logiką - do Dustera ino nalewy hehe.gif

Napisano

> tanie auto to i tanie opony

no nie wiem czy takie tanie... fajna wersja to koło 100 kpln

Napisano

> No jak jest wąsko i stromo to ze względu na gabaryty nie przejedzie

ujmę to tak - na pionową ścianę nie wjedzie ALE jakbym nie znał warunków i miał gdzieś dojechać na 100% użyłbym właśnie tego urządzenia ze sporą szansą sukcesu zlosnik.gif

Napisano

> zakladajac ze kamaz jest najbardziej "normalny" z tych aut to nawet nie chce mi sie myslec jak

> awaryjna jest reszta ale fakt ze naprawialna na rowie

a w rzece? grinser006.gif

Napisano

> własnie chodzi o to że on jest wyspecjalizowany do wszystkiego

> wwiezie wszędzie 30 ton ładunku, pływa po oceanie, jeździ po polach minowych itd itp...

Z tymi polami minowym bym tak nie szalał. Wystarczy mina o masie 10 kg pod dnem.

dranio

Napisano

> Z tymi polami minowym bym tak nie szalał. Wystarczy mina o masie 10 kg pod dnem.

> dranio

nie znam sie na tym ale ponoć ma jakiś mega mały nacisk dzięki tak szerokim gąsienicom zlosnik.gif

Napisano

> nie znam sie na tym ale ponoć ma jakiś mega mały nacisk dzięki tak szerokim gąsienicom

Nie mówię o nacisku gąsienicy na podłoże (minę), tylko o wybuchu miny pod dnem pojazdu.

dranio

Napisano

> Nie mówię o nacisku gąsienicy na podłoże (minę), tylko o wybuchu miny pod dnem pojazdu.

> dranio

koledze pewnie chodziło że mina nie wybuchnie ... tyle że np ostatni wybuch w afganistanie to kabelki frown.gif

Napisano

> koledze pewnie chodziło że mina nie wybuchnie ... tyle że np ostatni wybuch w afganistanie to

> kabelki

Są też miny magnetyczne. Ale to już zupełny OT.

dranio

Napisano

> a w rzece?

Mialem kiedys fotki i opis jak naprawiali tylny most w kamazie gdzies w trasie a za kanal robila jama wykopna w sniegu....

Napisano

> no nie wiem czy takie tanie... fajna wersja to koło 100 kpln

czyli tyle co srednio wyposazony kompakt

Napisano

> Sportage za stówkie albo lepiej, czyli - idąc tą logiką - do Dustera ino nalewy

jak ktos lubi to jego sprawa

Napisano

> Lemfordera, tarcze TRWitp. w Ładzie ma wytrzymać mniej niż w innym aucie?

Bo się rozleci ze wstydu? ;-)

Napisano

> czyli tyle co srednio wyposazony kompakt

No za 100 kzł to już BARDZO DOBRZE wyposażony zwykły kompakt, albo średnio wyposazony kompakt premium (BMW 1). Średnio wyposażony normalny kompakt to 65-85 wink.gif

Napisano

> No za 100 kzł to już BARDZO DOBRZE wyposażony

> zwykły kompakt,

nawet skoda octavia czy golf bedzie w tej cenie srednio wyposazona bo napewno nie starczy na topowa wersje grinser006.gif a gdzie tu mowic o np A3

> albo średnio wyposazony kompakt

> premium (BMW 1). Średnio wyposażony normalny kompakt to 65-85

Wiesz, klima,abesy itp bzdety to ja uwazam za standard a nie za wyposazenie

Napisano

> Wiesz, klima,abesy itp bzdety to ja uwazam za standard a nie za wyposazenie

Za 85-88 tysięcy masz astre GTC z nawigacją, ksenonami, 18 calowymi kołami, czujnikami parkowania przód/tył, czujnikiem deszczu, lusterkiem fotochromatycznym, blututem i całą masą innych pierdół... Bez przesady z tymi stoma klockami za dobrze wyposażonego kompakta...

Napisano

> Za 85-88 tysięcy masz astre GTC z nawigacją, ksenonami, 18 calowymi kołami, czujnikami parkowania

> przód/tył, czujnikiem deszczu, lusterkiem fotochromatycznym, blututem i całą masą innych

> pierdół... Bez przesady z tymi stoma klockami za dobrze wyposażonego kompakta...

nie ma drozszej astry niz 85tys? to jest zupelny max?

EDIT pozwolilem sobie sprawdzic i np jetta naprawde z dobrym wyposazeniem kosztuje 140tys zl wink.gif

czy to auto premium??? grinser006.gif

Napisano

> nie ma drozszej astry niz 85tys? to jest zupelny max?

bzdura ... oczwyście że jest ... 85 to podstawa ... w dyszlu smile.gif

116 tys. po chwili w konfiguratorze grinser006.gif

Napisano

> bzdura ... oczwyście że jest ... 85 to podstawa ...

> 116 tys. po chwili w konfiguratorze

tak wlasnie myslalem smile.gif

Napisano

> nie ma drozszej astry niz 85tys? to jest zupelny max?

Wszedłem na www.opel.pl, wybrałem Astrę GTC z automatem, po paru zakładkach w konfiguratorze doszedłem do 122650 i dalej mi się już nie chce klikać, bo wybór wyposażenia dodatkowego mają zrobiony beznadziejnie. hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.