Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkości maksymalne, podawane przez producentów...

Featured Replies

Napisano

> Bo w lotnictwie ważniejsza jest prędkość względem ośrodka niż względem ziemi.

> Pozdrawiam BAS

Zgadza się!

Chodziło bardziej o oparte na giepsach "systemy naprowadzania".

Aha - precyzując - mam na myśli lotnictwo CYWILNE.

Napisano

> Wiesz co ja to wszystko rozumiem. Ale czemu w 307 jak na liczniku jest 90 to na GPS 88. A jak 140

> to na GPS 137. Da się? Da.

Przypadek - słyszał o czymś takim?

Napisano

Czytając inne posty mogę założyć, że nie istnieje reguła.

U mnie deklarowana przez producenta Vmax 265 km/h zgadzała się prawie dokładnie (w serii) z odczytem prędkościomierza, a nie z prędkością rzeczywistą.

Może gdyby dłużej udało się utrzymać pedał w podłodze to i rzeczywista zbliżyłaby się do tych wartości ale auto już prawie w ogóle nie przyspieszało.

Pozdr.

Napisano

> Przypadek - słyszał o czymś takim?

Znaczy Peugotowi wyszło a innym nie? Bo ten przypadek dotyczy wszystkich 307 jakie są u nas w firmie..

Krawiec

Napisano

> Chodziło bardziej o oparte na giepsach "systemy naprowadzania".

Wbrew pozorom GPS nie jest bardzo precyzyjnym rozwiązaniem, o ile w żeglarstwie idzie z tym żyć, w ruchu drogowym praktycznie wcale tego nie widać, to w lotnictwie, przy podejściu do progu pasa z prędkością 250km/h i więcej, może być problem.

Kolejna sprawa, do niedawna GPS był bardziej nieprecyzyjny i działał chyba do 160km/h, w tym czasie zostały rozwinięte inne systemy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> I tak właśnie (z grubsza) jest. I jest to zazwyczaj w granicach 10%. Jadąc 50 km/h licznik

> przekłamuje o 5 km/h, czyli tyle co nic, nawet się tego nie zauwazy. Ale przy 150 km/h to już

> jest 15 km/h, to widać.

Potwierdzam.

Z aut, którymi w życiu jeździłem dłużej niż kilka minut, tylko w speedy-m zawsze pokazuje na liczniku to samo co na GPS.

Pozdrawiam.

Napisano

> Wbrew pozorom GPS nie jest bardzo precyzyjnym rozwiązaniem, o ile w żeglarstwie idzie z tym żyć, w

> ruchu drogowym praktycznie wcale tego nie widać, to w lotnictwie, przy podejściu do progu pasa

> z prędkością 250km/h i więcej, może być problem.

No ja to to wiem :-)

> Kolejna sprawa, do niedawna GPS był bardziej nieprecyzyjny i działał chyba do 160km/h, w tym czasie

> zostały rozwinięte inne systemy.

GPS wojskowy jest BARDZO precyzyjny, ale nie każdy może z niego skorzystać.

Dodatkowo - do zastosowań cywilnych w każdej chwili może zostać wyłączony i też o tym trzeba pamiętać.

Napisano

> Znaczy Peugotowi wyszło a innym nie?

Tak dokładnie.

Napisano

> Wbrew pozorom GPS nie jest bardzo precyzyjnym rozwiązaniem, o ile w żeglarstwie idzie z tym żyć, w

> ruchu drogowym praktycznie wcale tego nie widać, to w lotnictwie, przy podejściu do progu pasa

> z prędkością 250km/h i więcej, może być problem.

> Kolejna sprawa, do niedawna GPS był bardziej nieprecyzyjny i działał chyba do 160km/h, w tym czasie

> zostały rozwinięte inne systemy.

> Pozdrawiam BAS

Dla cywilów GPS specjalnie jest mało precyzyjny.

Co do wyższych prędkości, to testowałem nawigację jadąc TGV - pokazywała 300km/h czyli tyle, ile jechał pociąg smile.gif

Napisano

> Hyhy, men, no nie wiem - centymetr na średnicy koła (2x 5 mm wysokości bieżnika między max a min)

> to w obwodzie jednak sporo wychodzi (tym większa różnica, im większa wyjściowa średnica koła).

1-2 % to wg. Ciebie sporo.

Napisano

> Oznaczenie prędkości max nie znaczy, że "tyle pojedzie, rozumisz pan", tylko że "nie będzie*

> jeździł szybciej niż"

> Aha, tego typu dane nie biorą się w żaden sposób z danych marketingowych!

> * w znaczeniu "nie powinien" - patrz pkt o ograniczeniach konstrukcji.

Sibui co Ty za przeproszeniem piep.... ???

Napisano

> Co do wyższych prędkości, to testowałem nawigację jadąc TGV - pokazywała 300km/h czyli tyle, ile

> jechał pociąg

Kiedyś było ograniczenie do 160km/h, teraz chyba działa do 1665km/h, niestety nadal jest mało precyzyjny.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tak dokładnie.

Znaczy całej grupie PSA wyszło, Bo citroeny też dobrze pokazują. Pewnie przypadek skromny.gifzlosnik.gif

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> prawie-prawidłowa odpowiedź padła JEDNA.

> Prędkości podawane to prędkości HOMOLOGACYJNE.

> Oznaczają, że konstrukcja pojazdu jest przystosowana do przemieszczania się z prędkością x.

> Z niej wynika bardzo wiele dodatkowych ograniczeń/wytycznych, np indeksy prędkości opon itp.

> Jak zauważono - we współczesnych autach o wyższym poziomie komplikacji często (!) jest limiter

> vmax.

> Oznaczenie prędkości max nie znaczy, że "tyle pojedzie, rozumisz pan", tylko że "nie będzie*

> jeździł szybciej niż"

Chyba, że w danych technicznych podane jest "Ograniczona elektronicznie do xxx km/h".

Co ciekawe (imo) w danych WRXa z 2000 roku nie było tak napisane, w danych MPSa jest, a oba mają v-max zaszyty w programie ECU i odcinają przy takiej prędkości faktycznej (nie licznikowej). W każdym razie bliżej wartości GPS niż licznika grinser006.gif

Napisano

> .. to prędkości licznikowe czy mierzone przez bardziej precyzyjne urządzenia?

Toyota dokładnie tyle co GPS

Napisano

Z tego co ja zweryfikowałem na swoich 2 autach to prędkości mierzone urządzeniem precyzyjnym, nie licznikowe.

Napisano

> Znaczy całej grupie PSA wyszło, Bo citroeny też dobrze pokazują. Pewnie przypadek

Jeżeli cały mechanizm odpowiadający merytorycznie za wyświetlenie prędkości jest dokładnie ten sam, jak również wszystkie elementy nań wpływające, to jaki wpływ ma na jego działanie znaczek i kształt blach, jakim jest obudowany?

Napisano

> Jeżeli cały mechanizm odpowiadający merytorycznie za wyświetlenie prędkości jest dokładnie ten sam,

> jak również wszystkie elementy nań wpływające, to jaki wpływ ma na jego działanie znaczek i

> kształt blach, jakim jest obudowany?

Ma wpływ, bo znaczek może być podbudowany i własną "polityką" zlosnik.gif

Kiedyś jeździłem Oplem. Licznik pokazywał prędkość zawyżoną, a już wskazanie prędkości wywołane na wyświetlaczu było zgodne z rzeczywistością smile.gif

Napisano

> Chyba, że w danych technicznych podane jest "Ograniczona elektronicznie do xxx km/h".

Niekoniecznie - nie zawsze, a raczej dość rzadko producenci chwalą się ogranicznikiem w niewypasionych wersjach.

Przykład zadziwiający miałem ostatnio.

Sprzęt otrzymał fabryczny "pakiet dłubiący" - moc +20%, vmax... BEZ ZMIAN.

Bo jest ogranicznik i kuniec.

Zdjęcie ogranicznika legalnie wymaga tzw zmiany konfiguracji i zmiany homologacji - w praktyce nie do zrobienia (za dużo papierów).

> Co ciekawe (imo) w danych WRXa z 2000 roku nie było tak napisane, w danych MPSa jest, a oba mają

> v-max zaszyty w programie ECU i odcinają przy takiej prędkości faktycznej (nie licznikowej). W

> każdym razie bliżej wartości GPS niż licznika

Inny moduł zapewne za to odpowiada.

Napisano

> Sibui co Ty za przeproszeniem piep.... ???

O co precyzyjnie Ci chodzi, bo cytat jest nieco wyrwany z kontekstu.

Napisano

> O co precyzyjnie Ci chodzi, bo cytat jest nieco wyrwany z kontekstu.

Sugerujesz, że v-max podawany przez producenta oznacza, że nie powinno się przekraczać tej prędkości, bo samochód nie został do tego przystosowany.

Napisano

> 1-2 % to wg. Ciebie sporo.

1-2% na ŚREDNICY.

Taka zmiana na średnicy daje różną prędkość kątową.

Konkretyzując przykład:

Opona 185/65 R14

Średnica (w/g jakiegoś-tam kalkulatora internetowego - obecnie nieistotne, chodzi o przykład) = 596,1 mm

No to jadziem z obwodem:

średnica (2 x r) x pi (3,14) = 1871,75 mm

Schodzimy ze średnicą o 1 cm (2x po 5 mm bieżnika, czyli z nowego do 2-3 mm).

586,1 mm x 3,14 = 1840,35 mm

Mamy zatem 2,7% różnicy.

Różnica ofc będzie rosła wraz ze zmniejszaniem się średnicy koła i spadała wraz z jej zwiększaniem, bo wysokość bieżnika jest +/- stała i nie stanowi stałej procentowej wartości średnicy koła, tylko wynosi w osobówce zwykle ok 8 mm (w wanie więcej, w cieżarówce to i ze 2-3 cm...)

Przy 100 km/h to już ok 3 km/h różnicy - zauważalne, zwłaszcza, że Tłinsen mówił coś o dokładności do iluśtam miejsc po przecinku...

Dołóżmy jeszcze sytuację innych FIZYCZNYCH wymiarów opon (powyżej podana wartość teoretyczna), innych średnic dla różnych rozmiarów opon, różnej strzałki ugięcia w przypadku różnicy w ciśnieniu w oponie itd itd.

Sumując te drobne różnice możemy dojść do sporych rozbieżności.

Napisano

>chodzi o przykład) =

> 596,1 mm

> No to jadziem z obwodem:

> średnica (2 x r) x pi (3,14) = 1871,75 mm

> Schodzimy ze średnicą o 1 cm (2x po 5 mm bieżnika, czyli z nowego do 2-3 mm).

> 586,1 mm x 3,14 = 1840,35 mm

> Mamy zatem 2,7% różnicy.

Chyba jednak 1,7% hmm.gif

Tak czy owak, należy zauważyć, że błąd drogomierza w większości zaobserwowanych pojazdów nie przekracza raczej 2%, natomiast prędkościomierz faktycznie więcej zawyża, ale to wynika z uregulowań prawnych.

Napisano

> Wiesz co ja to wszystko rozumiem. Ale czemu w 307 jak na liczniku jest 90 to na GPS 88. A jak 140

> to na GPS 137. Da się? Da.

> Krawiec

U mnie w Fiacie też liniowo okłamuje licznik, z tym że zaniża o około 2 km/h. Jadąc według licznika 100, na gps mam 102; naliczniku 150, na gps 152. Prędkość max według producenta to 187 dla silnika 103 KM, mój na hamowni wypluł 107 KM, a V max z gps to 199.

Napisano

> natomiast prędkościomierz faktycznie więcej zawyża, ale to wynika z

> uregulowań prawnych.

O to jest ciekawe. Stosowny link? Poczytałbym dlaczego stosuje się

coś takiego... W sumie równie dobrze możnaby na butelkach 0,5l

wódki pisać, że mają 0,60. Ciemny lub wszystko kupi...

Napisano

> O to jest ciekawe. Stosowny link? Poczytałbym dlaczego stosuje się

> coś takiego... W sumie równie dobrze możnaby na butelkach 0,5l

> wódki pisać, że mają 0,60. Ciemny lub wszystko kupi...

"Liczniki samochodowe nie są przyrządami pomiarowymi, a jedynie wskaźnikami mającym informować kierowcę o przybliżonej prędkości jazdy i liczbie przejechanych kilometrów. Ze względów bezpieczeństwa zdecydowano, że muszą pokazywać zawyżone wartości. W Europie Zachodniej obowiązywała nawet w latach 90-tych norma określająca błąd zawyżania wskazań prędkościomierza w czasie jazdy z prędkością powyżej 60 km/h na 10% rzeczywistej prędkości plus 4 km/h."

Napisano

> O to jest ciekawe. Stosowny link? Poczytałbym dlaczego stosuje się

> coś takiego... W sumie równie dobrze możnaby na butelkach 0,5l

> wódki pisać, że mają 0,60. Ciemny lub wszystko kupi...

Przyjacielu - licznik NIE MOŻE zaniżać.

Patrząc na to + to co opisałem (różne średnice kół itp) producent musi uwzględnić takowe zmienne projektując "końcowe przełożenie".

Anałej - o co tak naprawdę chodzi?

Mnie jakoś średnio to przeszkadza i nie bałdzo widzę w czym problem...

Napisano

Fiat Bravo II licznik względem GPS zawyża o 5% więc nie jest tak źle smile.gif

Napisano

> Przyjacielu - licznik NIE MOŻE zaniżać.

> Patrząc na to + to co opisałem (różne średnice kół itp) producent musi uwzględnić takowe zmienne

> projektując "końcowe przełożenie".

> Anałej - o co tak naprawdę chodzi?

> Mnie jakoś średnio to przeszkadza i nie bałdzo widzę w czym problem...

potwierdzam powyższe - miałem zalożone fabrycznie 185/65R15 - licznik zawyżał prędkość (mniej więcej 140 wg licznika = 130 GPS), po założeniu większych kółek 195/65R15 prędkość wg licznika i GPS prawie się zgadza

Napisano

> .. to prędkości licznikowe czy mierzone przez bardziej precyzyjne urządzenia?

> Tak mnie naszło

licznikowo w punto miałem 170 km/h,katalogowo 155 a z gpsa 161 a np w fabii katalogowo 175, licznikowo 190 gps 185 to tyle, jeśli chodzi o vmax podawane przez fabrykę to jakieś bzdury. Oczywiście nie jechałem z górki ani pod, opony fabryczne, auta średnio obciążone. Jeszcze większe bzdury można znaleźć pod hasłem : spalanie hehe.gif

Napisano

> 1-2% na ŚREDNICY.

> Taka zmiana na średnicy daje różną prędkość kątową.

To teraz powiedz jak zmiana o 2% na średnicy przekłada się na zmianę prędkości kątowej.

> Dołóżmy jeszcze sytuację innych FIZYCZNYCH wymiarów opon (powyżej podana wartość teoretyczna),

> innych średnic dla różnych rozmiarów opon, różnej strzałki ugięcia w przypadku różnicy w

> ciśnieniu w oponie itd itd.

> Sumując te drobne różnice możemy dojść do sporych rozbieżności.

Jak dużych ? O kolejny procent ale nie o 10.

Napisano

> Pewnie wg GPS albo czegoś podobnego. Szkoda natomiast, że

> cała branża automotive robi ludzi w jajo. W czasach, kiedy można

> wyznaczyć taką prędkość z dokładnością do paru miejsc po przecinku,

> oni fundują nam wszystkim liczniki zawyżające prędkość, bądź ją

> niedokładnie odwzorowujące.

Taa...

Tolerancja mocy maksymalnej silnika, tolerancja na opory toczenia, zmienna prędkość i kierunek wiatru, zmienna masa samochodu.

To tak z grubsza...

dranio

Napisano

> Przyjacielu - licznik NIE MOŻE zaniżać.

> Patrząc na to + to co opisałem (różne średnice kół itp) producent musi uwzględnić takowe zmienne

> projektując "końcowe przełożenie".

> Anałej - o co tak naprawdę chodzi?

> Mnie jakoś średnio to przeszkadza i nie bałdzo widzę w czym problem...

A choćby o to, że radary nie mają takiego przelicznika i mierzą prędkość

rzeczywistą. Albo o to, że nie mam komfortu psychicznego - lubię dokładność.

Możesz to uznać za nerwicę natręctw, ale zawsze jak wsiadam do auta, to

myślę o tym i mnie to wkurza.

Napisano

> Taa...

> Tolerancja mocy maksymalnej silnika, tolerancja na opory toczenia, zmienna prędkość i kierunek

> wiatru, zmienna masa samochodu.

> To tak z grubsza...

ALE CO Z TEGO? Skoro można zrobić to lepiej. Jak już kolega wyżej napisał,

błąd jest celowy i jest za duży, IMO. Jakby był rzędu tylko tych tolerancji o których

napisałeś, to bym się nie pienił. Przykładowo, jakby jadąc 140, licznik pokazywał

141-142 to bym to olał. Ale pokazuje 150, a w niektórych autach 160. Uważasz,

że to jest w porządku?

Napisano

Błąd jest celowy i na tyle duży, żeby niezależnie od przyczyn wymienionych wcześniej być po bezpiecznej stronie.

Coś jak z prędkością nieprzekraczalną (Vne) dla samolotów.

dranio

Napisano

> Błąd jest celowy i na tyle duży, żeby niezależnie od przyczyn wymienionych wcześniej być po

> bezpiecznej stronie.

> Coś jak z prędkością nieprzekraczalną (Vne) dla samolotów.

Jak tylko autor programu FES dla Fiatów znajdzie na to sposób, to zrobię

sobie korektę by licznik pokazywał prawdę. Myślisz, że ludzie są takimi głupkami,

że trzeba im "robić dobrze" zawyżając wskazania? To jest nieuczciwe.

Napisano

> Jak tylko autor programu FES dla Fiatów znajdzie na to sposób, to zrobię

> sobie korektę by licznik pokazywał prawdę. Myślisz, że ludzie są takimi głupkami,

> że trzeba im "robić dobrze" zawyżając wskazania? To jest nieuczciwe.

Już Ci napisałem, że jest tyle zmiennych, że nie da się zrobić dokładnie (tak jak Ty chcesz), uwzględniając je wszystkie.

dranio

Napisano

> Już Ci napisałem, że jest tyle zmiennych, że nie da się zrobić dokładnie (tak jak Ty chcesz),

> uwzględniając je wszystkie.

A ja Ci napisałem, że da się zrobić dokładniej. Nawet uwzględniając zmienne.

Liczniki obecnie są cyfrowe. Co za problem zrobić sobie samemu kalibrację, nawet

co jakiś czas? Mamy GPSa powiedzmy, wjeżdżamy na autostradę, ustawiamy

tempomat i gdy GPS pokaże 120, kolega obok z komputerem programuje licznik,

by pokazywał wtedy 120. To samo robimy dla różnych prędkości i zapisujemy.

I byłoby idealnie smile.gif

Opony się zużyją - kolejna kalibracja, zmiana rozmiaru opon - kolejna itd...

Wystarczyłoby dać ludziom możliwość programowania współczynnika i po temacie.

Oczywiście, robiliby to tylko tacy malkontenci jak ja zlosnik.gif

Napisano

> A ja Ci napisałem, że da się zrobić dokładniej. Nawet uwzględniając zmienne.

> Liczniki obecnie są cyfrowe. Co za problem zrobić sobie samemu kalibrację, nawet

> co jakiś czas? Mamy GPSa powiedzmy, wjeżdżamy na autostradę, ustawiamy

> tempomat i gdy GPS pokaże 120, kolega obok z komputerem programuje licznik,

> by pokazywał wtedy 120. To samo robimy dla różnych prędkości i zapisujemy.

> I byłoby idealnie

> Opony się zużyją - kolejna kalibracja, zmiana rozmiaru opon - kolejna itd...

> Wystarczyłoby dać ludziom możliwość programowania współczynnika i po temacie.

Po co to wszystko? Abstrahuję od faktu błędu GPS-a.

dranio

Napisano

> Po co to wszystko? Abstrahuję od faktu błędu GPS-a.

Dla komfortu psychicznego, bo przecież nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego...

Jak zgubisz/ktoś Ci ukradnie oryginalne kołpaki z logiem producenta, to lecisz

do Tesco, czy do ASO? Bo ja do ASO po nowe. Po prostu lubię jak jest tak jak

chcę, nawet za cenę horrendalnych kosztów. Programować wskazań licznika

jeszcze się nie da - ale może kiedyś...

Napisano

> Programować wskazań licznika

> jeszcze się nie da - ale może kiedyś...

Jak chcesz programować prędkościomierz, to aby zrobić to poprawnie, trzeba użyć odpowiedniego (i drogiego wyposażenia) i zapewnić odpowiednie warunki pomiaru.

Jeśli chcesz to robić "kolegą i GPS-em" to będzie niestety amatorka.

dranio

Napisano

> A choćby o to, że radary nie mają takiego przelicznika i mierzą prędkość

> rzeczywistą. Albo o to, że nie mam komfortu psychicznego - lubię dokładność.

> Możesz to uznać za nerwicę natręctw, ale zawsze jak wsiadam do auta, to

> myślę o tym i mnie to wkurza.

pomyśl o tym jak o niesprawnych poduszkach silnika czy siedzisku fotela

Napisano

> Dla komfortu psychicznego, bo przecież nie ma to żadnego uzasadnienia ekonomicznego...

za to ma uzasadnienie prawne

4.4. Wskazana prędkość nigdy nie może być niższa od prędkości

rzeczywistej. Dla wartości próbnych określonych

w sekcji 4.3.5 i dla wartości wskazanych pomiędzy nimi zachodzi

następujący stosunek między

prędkością V1 wskazaną na tarczy prędkościomierza i prędkością

rzeczywistą (V2):

0<=V1-V2<=V2/10+4km/h

Napisano

> Jak chcesz programować prędkościomierz, to aby zrobić to poprawnie, trzeba użyć odpowiedniego (i

> drogiego wyposażenia) i zapewnić odpowiednie warunki pomiaru.

> Jeśli chcesz to robić "kolegą i GPS-em" to będzie niestety amatorka.

Nie musi być kolega z gps ale spokojnie można by wykorzystać wbudowaną nawigację do kalibracji licznika. Np. raz na tydzień. Nie było by to trudne technicznie a zapewniło by stały i niewielki błąd wskazania.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Nie musi być kolega z gps ale spokojnie można by wykorzystać wbudowaną nawigację do kalibracji

> licznika.

Pod warunkiem zabudowania nawigacji firmowej lub jakiegoś połączenia z nawigacją "użytkownika". Jak dla mnie zbyt dużo zabawy i niewiele korzyści, a nawet problemów, jeśli kalibracja się nie powiedzie.

dranio

Napisano

> Po co to wszystko? Abstrahuję od faktu błędu GPS-a.

> dranio

fakt błędu gps'a przy tej dokładności pomiarach nie występuje.

Napisano

> Sugerujesz, że v-max podawany przez producenta oznacza, że nie powinno się przekraczać tej

> prędkości, bo samochód nie został do tego przystosowany.

No dokładnie tak jest.

Vmax jest to prędkość, do której producent odpowiada za swój wyrób.

Powyżej - łelll...

Napisano

> No dokładnie tak jest.

> Vmax jest to prędkość, do której producent odpowiada za swój wyrób.

> Powyżej - łelll...

Ciekawe, że nikt nie podaje, że jest to dopuszczalna prędkość maksymalna podobnie jak z DMC. Bardzo ciekawe hmm.gif rozumiem, ze przyspieszenie 0-100 jest podawane w ten sam sposób, jak komuś się uda to zrobić sprawniej (np. z górki) to producent może anulować gwarancję.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.