Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkości maksymalne, podawane przez producentów...

Featured Replies

Napisano

> Ciekawe, że nikt nie podaje, że jest to dopuszczalna prędkość maksymalna podobnie jak z DMC. Bardzo

> ciekawe rozumiem, ze przyspieszenie 0-100 jest podawane w ten sam sposób, jak komuś się uda

> to zrobić sprawniej (np. z górki) to producent może anulować gwarancję.

Sibui chrzani. To jest po prostu prędkość, którą każdy wyprodukowany przez fabrykę samochód powinien móc osiągnąć. Ponieważ samochody nie są identyczne, część z nich może pojechać szybciej. Brak możliwości osiągnięcia prędkości maksymalnej może być podstawą do wysłania auta na naprawę gwarancyjną.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Sibui chrzani. To jest po prostu prędkość, którą każdy wyprodukowany przez fabrykę samochód

> powinien móc osiągnąć. Ponieważ samochody nie są identyczne, część z nich może pojechać

> szybciej. Brak możliwości osiągnięcia prędkości maksymalnej może być podstawą do wysłania auta

> na naprawę gwarancyjną.

Ciekawe kto wyśle to auto do naprawy gw. i na jakiej podstawie? Pomiaru prędkości z górki, pod górkę, na S7, autobahnie, na hamowni czy na torze fabrycznym, do którego przecietny Kowalski nie ma dostępu?

Napisano

> Ciekawe kto wyśle to auto do naprawy gw. i na jakiej podstawie? Pomiaru prędkości z górki, pod

> górkę, na S7, autobahnie, na hamowni czy na torze fabrycznym, do którego przecietny Kowalski

> nie ma dostępu?

Ja tam myślę, że jak auto pojedzie 185 a miało pojechać 190 km/h to nikt się nie czepnie, ale jeśli producent deklarował 190 a auto ledwo rozpędza się do 170 to chyba raczej coś by było na rzeczy. No ale wtedy na hamowni pewnie będzie zauważalny niedobór mocy...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> ALE CO Z TEGO?

nIC. tO tY ROBISZ KRZYK ODKRYWAJAC FAKT POWSZECHNIENIE ZNANY OD DAWNA.

> Skoro można zrobić to lepiej. Jak już kolega wyżej napisał,

> błąd jest celowy i jest za duży, IMO. Jakby był rzędu tylko tych tolerancji o których

> napisałeś, to bym się nie pienił. Przykładowo, jakby jadąc 140, licznik pokazywał

> 141-142 to bym to olał. Ale pokazuje 150, a w niektórych autach 160. Uważasz,

> że to jest w porządku?

Idz przed sad twierdzac, ze Fiat sprzedal Ci zepsute Stilo.. Albo przesiadz sie na mercedesa czy Audi.

Napisano

> A ja Ci napisałem, że da się zrobić dokładniej. Nawet uwzględniając zmienne.

> Liczniki obecnie są cyfrowe. Co za problem zrobić sobie samemu kalibrację, nawet

> co jakiś czas? Mamy GPSa powiedzmy, wjeżdżamy na autostradę, ustawiamy

> tempomat i gdy GPS pokaże 120, kolega obok z komputerem programuje licznik,

> by pokazywał wtedy 120. To samo robimy dla różnych prędkości i zapisujemy.

> I byłoby idealnie

> Opony się zużyją - kolejna kalibracja, zmiana rozmiaru opon - kolejna itd...

> Wystarczyłoby dać ludziom możliwość programowania współczynnika i po temacie.

> Oczywiście, robiliby to tylko tacy malkontenci jak ja

No to dzialaj skoro to takie banalne proste.

Napisano

> No dokładnie tak jest.

> Vmax jest to prędkość, do której producent odpowiada za swój wyrób.

> Powyżej - łelll...

Czyli co się może stać jeśli założymy że mamy opony z wysokim indeksem prędkości? Elementy nadwozia odpadną? grinser006.gif

Napisano

> nIC. tO tY ROBISZ KRZYK ODKRYWAJAC FAKT POWSZECHNIENIE ZNANY OD DAWNA.

> Idz przed sad twierdzac, ze Fiat sprzedal Ci zepsute Stilo.. Albo przesiadz sie na mercedesa czy

> Audi.

Tu nie o to chodzi. Upieracie się, że rozwiązanie zaproponowane jako prawo

obowiązujące dla liczników - jest dobre. Nikt nawet nie pomyśli - że fajniej byłoby

mieć prawdziwą prędkość na liczniku... Takie niuanse są czasem bardzo ważne!

Napisano

> No to dzialaj skoro to takie banalne proste.

W liczniku z linką jest proste. W elektronicznym trudne, ale mam koncepcję rozebrać

licznik i po prostu umieścić wskazówkę tak z -5 km/h i będzie prawie dobrze smile.gif

Napisano

> Tu nie o to chodzi. Upieracie się, że rozwiązanie zaproponowane jako prawo

> obowiązujące dla liczników - jest dobre. Nikt nawet nie pomyśli - że fajniej byłoby

> mieć prawdziwą prędkość na liczniku... Takie niuanse są czasem bardzo ważne!

Alez ja sie nie upieram. Mercedes ma barzo dokladny licznik, Audi i VW tez - skoro to Cie az tak bulwersuje to zmien auto.

Napisano

> W liczniku z linką jest proste. W elektronicznym trudne, ale mam koncepcję rozebrać

> licznik i po prostu umieścić wskazówkę tak z -5 km/h i będzie prawie dobrze

Usmieje sie jak pozniej zacznie sie debata czy jakis mandat Ci sie nalezal czy nie...

Napisano

> Alez ja sie nie upieram. Mercedes ma barzo dokladny licznik, Audi i VW tez - skoro to Cie az tak

> bulwersuje to zmien auto.

Czyli jak zapuścisz nawigację GPS i jedziesz dajmy na to 140 km/h, wg GPS,

to auto grupy VAG pokazuje 140? icon_eek.gif

Napisano

> Czyli jak zapuścisz nawigację GPS i jedziesz dajmy na to 140 km/h, wg GPS,

> to auto grupy VAG pokazuje 140?

tak a przynajmniej VW Crafter iMercedes Sprinter. Wskazania roznia sie o doslownie 1-2kmh od tego co poazuje navi i rownie dobrze moga wznikac z bledu navi.

Kiedy zmieniasz samochod zeby odpoczac od tego irztujacego problemu z predkosciomierzem?

Napisano

> Kiedy zmieniasz samochod zeby odpoczac od tego irztujacego problemu z predkosciomierzem?

Cóż, na razie mnie na to nie stać. Ale z tego wynika, że Fiaty mają ten problem,

bo miałem go w SC, w Punto i teraz. W 126p to nie wiem czy był hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

Skoda na pewno nie.

Napisano

VW golf też się w tym nie mieści bo różnica jest około 16km przy 120 licznikowym GPS 104 km/h.

Lacetti idealnie wpisuje się w normę 10%+4km.

Lanos podobnie.

Szwagra Reno Laguna błąd około 9%

Napisano

Chętnie policzyłbym, o ile większe "balony" musiałbym założyć, by prędkość

się zgadzała bez ingerencji w elektronikę zlosnik.gif

Napisano

> Chętnie policzyłbym, o ile większe "balony" musiałbym założyć, by prędkość

> się zgadzała bez ingerencji w elektronikę

No to licz, w czym problem? Wzór na obwód okręgu chyba znasz?

dranio

Napisano

> No to licz, w czym problem? Wzór na obwód okręgu chyba znasz?

Problem w tym, że z matmy miałem mierną w szkole...

Rozumiem, że to trzeba tak:

120 ileś mm obwodu ma być

128 ile mm obwodu jest

i na krzyż?

Napisano

> Problem w tym, że z matmy miałem mierną w szkole...

> Rozumiem, że to trzeba tak:

> 120 ileś mm obwodu ma być

> 128 ile mm obwodu jest

> i na krzyż?

Obwód okręgu = 2*pi*r (r - promień)

v=s/t (s-droga, t-czas)

resztę kombinuj sam.

dranio

Napisano

> Chętnie policzyłbym, o ile większe "balony" musiałbym założyć, by prędkość

> się zgadzała bez ingerencji w elektronikę

U mnie zmiana z 205/45/16 na 205/50/16 zaowocowała "zgadzaniem" się prędkości prawie idealnie do wartości GPS.

Napisano

> U mnie zmiana z 205/45/16 na 205/50/16 zaowocowała "zgadzaniem" się prędkości prawie idealnie do

> wartości GPS.

Czyli jak ja mam 195/65/15, to musiałbym wrzucić coś w stylu 195/70/15?

Ale takich opon chyba nie ma frown.gif

Napisano

W Ceed'zie nie od razu zauważyłem dziwne wyskalowanie wskazówkowego prędkościomierza:

prędkościomierz Ceed .

Wydawało mi się, że auto jakoś wolniej rozpędza się powyżej 120 a dopiero gdy przeczytałem cyferki to okazało się, że powyżej 120km/h każda działka ma dwa razy większą wartość niż poniżej tych 120.

Nie bardzo rozumiem sens takiego wyskalowania bo łatwo przekroczyć dopuszczalną prędkość na autostradzie.

P.S. przy licznikowym "100" GPS pokazuje ok 3 km/h mniej.

Przy 160 nie zdążyłem zapamiętać wskazania bo żona włączała ogranicznik akustyczny, chociaż gdy sama "spokojnie' prowadziła to w logu GPS znalazłem 162.

Napisano

> Czyli jak ja mam 195/65/15, to musiałbym wrzucić coś w stylu 195/70/15?

> Ale takich opon chyba nie ma

Zawsze można założyć felgi 16" i wtedy opona znajdzie się bez problemu.

Po co szukasz ideału? Nie da się tego zrobić w dzisiejszych czasach. Spójrz na oferty salonowe choćby. Prawie każde auto możesz kupić z oponami w 2 lub 3 rozmiarach. Nikt nie będzie do każdej opony kalibrował licznika. Zasada producentów jest taka aby na największych kołach nie przekroczyć wartości licznikowych i finito.

Napisano

> Ja tam myślę, że jak auto pojedzie 185 a miało pojechać 190 km/h to nikt się nie czepnie, ale jeśli

> producent deklarował 190 a auto ledwo rozpędza się do 170 to chyba raczej coś by było na

> rzeczy. No ale wtedy na hamowni pewnie będzie zauważalny niedobór mocy...

Wtedy mozna bedzie zgonić na jakość benzyny, opony, temperaturę, błędy pomiarowe na hamowni itp.

Napisano

> O ile prędkość max teoretycznie względnie łatwo sprawdzić - bezwietrzna pogoda, równy odcinek drogi

> o odpowiedniej długości, but w podłogę i jedziemy - o tyle ciekawi mnie, w jaki sposób jest

> mierzone przyspieszenie 0-100. Czy za każdym razem wyliczają odpowiedni moment zmiany biegu

> (przecięcie krzywych momentu na kołach, ofc dodatkowo czas zmiany biegu - może optymalny

> moment zmiany jest przy 98km/h, ale warto pociągnąć ciut dalej, bo zmiana biegu zabije czas),

> czy dokręcają silnik do końca obrotomierza, a może tylko do mocy max? Czy dla każdej

> konfiguracji nadwozie/silnik/skrzynia wyliczają optymalny uślizg kół przy ruszaniu (zakładam

> FWD )? Jest na to jakaś norma? Pytam, bo wg mnie różnice mogą być spore w zależności od

> sposobu pomiaru

Generalnie robi sie to tak:

Prędkość maksymalna to wynik średni z 6 pomiarów: 3 "tam" i 3 "z powrotem" na tym samym odcinku drogi. Odcinek jest legalizowany przez GUM, muszą być zachowane warunki maksymalnego pochylenia drogi. Pomiar odbywa sie na odcinku 1 km, po uprzednim rozpędzeniu i ustabilizowaniu prędkości samochodu. Zazwyczaj robi się więcej niż 6 przejazdów i odrzuca skrajne wyniki.

Przyspieszenie 0-100 km/h: zmiana biegów odbywa się przy 110% prędkości obrotowej mocy maksymalnej. Czyli jeśli silnik osiąga moc maksymalną przy 5000 obr/min, to zmiana biegów odbywa sie przy 5500 obr/min. Ruszanie-to jużdoświadczalnie się sprawdza, kiedy wychodzą najlepsze czasy. Ilość pomiarów tak samo jak przy Vmax. Wiatr maksymalny podczas pomiarów też jest określony i każdorazowo jest mierzony.

Wszystkie przyrządy są regularnie legalizowane przez GUM i są naprawdę dokładne (około 0,1-0,2%), są one dokonywane metodą bezstykową.

BTW: Do tej pory niemal wszystkie samochody, które miałem okazję badać spełniały lub były bardzo blisko prędkości deklarowanej przez producenta. A błąd prędkościomierza, to wzór, który był podany, jest jak najbardziej prawidłowy i też względem niego odnosimy wyniki pomiarów.

Wszystkie te zasady są uregulowane w normach ECE, jak ktoś będzie chciał mogę podać konkretne numery

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.