Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana termostatu - RATUNKU!

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dziś niespodzianie wziąłem się za wymianę termostatu.... no i jest zonk, ma wspólną śrubę z czymś co idzie od turbo i jest sztywne facepalm%5B1%5D.gif

Teraz pytanie czy ktoś to już robił sam i jest w stanie coś powiedzieć?

Nie mam pojęcia jak to ruszyć facepalm%5B1%5D.gif a inżyniery fiata znów się popisali screwy.gif trzeba to całe coś demontować? Bo jak tak to trzeba najpierw pozbyć się węży od termostatu... a żeby się ich pozbyć, trzeba odkręcić termostat rotfl.gif Tym jakże krótkim epizodem jestem w mamba.gifkara.gif (czyt. czarnej d*pie).

Pozdrawiam beksa.gif

ooo tak to wygląda: KLIK

Napisano

Właśnie z powodu tej słynnej wspólnej śrubki z chłodniczką spalin oddałem zabawę w termostat do serwisu. Na AK jest dużo o tej śrubce. Albo odkręcasz wszystko po kolei od egr zaczynając, abo ucinasz blaszkę (nieelegancko).

Napisano
  • Autor

> Właśnie z powodu tej słynnej wspólnej śrubki z chłodniczką spalin

Mistrzostwo inżynierii, co z tego że obok jest pełno miejsca na zrobienie osobnego uchwytu, a zarobić i tak już zarabiają na termostatach 10x droższych nie powinny być.

> Na AK jest dużo o tej śrubce. Albo odkręcasz wszystko po kolei od egr zaczynając, abo

> ucinasz blaszkę (nieelegancko).

Jak znajdziesz jakiś temat jak ktoś się z tym męczył będę wdzięczny wink.gif

Jutro zadzwonię do ASiO i spytam ile sobie cenią tą usługę... i pomyślę co dalej.

...a następnym razem zaopatrzę się w 'patent' niedawno przedstawiony na forum, szybciej i taniej.

Dzisiaj już tego nie tykam, rano wziąłem się za regulacja zaworów.... zakończono niepowodzeniem, potem za wymianę oleju.... zakończono niepowodzeniem cfaniak.gif (ktoś sprawdzał ile ma siły na korku od miski...).

Teraz wziąłem się za termostat, a że rezultat z góry przesądzony to idę sobie pograć w CounterStrike, jutro też jest dzień frown.gif

Napisano

> Jutro zadzwonię do ASiO i spytam ile sobie cenią tą usługę... i pomyślę co dalej.

ASO w Łodzi 180zł

Napisano

> Jutro zadzwonię do ASiO i spytam ile sobie cenią tą usługę... i pomyślę co dalej.

160 zł zapłaciłem, w cenie uwzględniono 2 litry paraflu UP, czyli za samą wymianę wyszlo ok 80 zl

Napisano
  • Autor

angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

....dałem mu drugą szansę.... odkręciłem całe to coś od spalin... wyciągnę.... i.... ani drgnie angryfire.gif bo? bo ma jeszcze drugie mocowanie do którego nawet palce ginekologa nie wystarczą sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Jutro wizyta w ASiO i zamierzam skorzystać z opcji 'patrzenie na ręce +150% ceny' bo jeszcze nic mnie tak nie ciekawiło jak fakt, że da się wyciągnąć termostat bez wyciągania silnika w stilo.

GRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR

ps. może nawet zaszaleje i wezmę opcję 'wtrącanie własnych uwag +200%'.

Napisano

Nie wiem jak w JTD, ale w MJ pan zrobił mi to w 1,5h - rok temu.

Najwięcej klął na EGR i rurę od turbo (chyba, jak dobrze zapamiętałem),

ale zrobił. Stary termostat wyrwał - łamiąc jakieś plastiki, a dopiero

potem odkręcał pozostałości smile.gif

Napisano

> ....dałem mu drugą szansę.... odkręciłem całe to coś od spalin... wyciągnę.... i.... ani drgnie

> bo? bo ma jeszcze drugie mocowanie

To "coś" to rodzaj wymiennika cieplnego .

Identycznie jest w Brava CF-3 , jest jeszcze jedna śrubka trzymająca go od strony ściany grodziowej , która zresztą spadła mi po wykręceniu nieco niżej i pół godz. straciłem na jej odnalezienie i wyciągnięcie spineyes.gif

Przy tej robocie trzeba mieć cierpliwość ponad wszystko waytogo.gif

Napisano

> Jak znajdziesz jakiś temat jak ktoś się z tym męczył będę wdzięczny

np tu ale jest tego więcej

Napisano
  • Autor

> To "coś" to rodzaj wymiennika cieplnego .

> Identycznie jest w Brava CF-3 , jest jeszcze jedna śrubka trzymająca go od strony ściany grodziowej

> , która zresztą spadła mi po wykręceniu nieco niżej i pół godz. straciłem na jej odnalezienie

> i wyciągnięcie

> Przy tej robocie trzeba mieć cierpliwość ponad wszystko

Generalnie rzecz biorąc na dzisiaj miałem inne plany, a że zostało 2-3h wolnego, to stwierdziłem że machnę sobie termostat, w końcu to 2 śrubki, 5 opasek i gotowe cfaniak.gif

Niestety z takim podejściem i nastawieniem gdy zobaczyłem co jak i gdzie... siły opadły facepalm%5B1%5D.gif

A z racji iż ASO jest w stanie zrobić to za 160zł, czyli de-facto 80zł, musi to być w miare szybkie i skuteczne, więc chcę to zobaczyć 033102bebe_1_prv.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Generalnie rzecz biorąc na dzisiaj miałem inne plany, a że zostało 2-3h wolnego, to stwierdziłem że

> machnę sobie termostat, w końcu to 2 śrubki, 5 opasek i gotowe

> Niestety z takim podejściem i nastawieniem gdy zobaczyłem co jak i gdzie... siły opadły

> A z racji iż ASO jest w stanie zrobić to za 160zł, czyli de-facto 80zł, musi to być w miare szybkie

> i skuteczne, więc chcę to zobaczyć

> Pozdrawiam.

Mnie mój zaprzyjaźniony mechanik trzy lata temu powiedział, żebym już do niego więcej nie przyjeżdżał Stilo - sytuacja miała miejsce po wymianie termostatu! Na pocieszenie napiszę, że nowy wytrzymał aż jedną zimę!

Napisano

Sam niedawno miałem konieczność wymiany termostatu. Na szczęście mam mechanika, który nie miał wcześniej do czynienia z taką robotą w Stilo i podjął się tego bez zająknięcia. Kiedy po południu odbierałem auto to z uśmiechem na twarzy poinformował mnie, że nigdy w swojej karierze nie wiedział tak ch..owego dojścia do termostatu i walczył z tym badziewiem blisko 4 godziny facepalm%5B1%5D.gif

Na szczęście potraktował to bardziej jak wyzwanie niż jako moją złośliwość więc nie boję się dalej prowadzać samochodu z obawy na ewentualną zemstę wink.gif

Napisano

Niestety nie jest to fajne... walczyłem z 2,5 godziny z wymianą termostatu ale dałem rade więc i ty dasz... o ile pamientam to odkręcałem EGR, karbowaną rurke i od turbiny tą chłodniczkę na tych zaciskach metalowych - obejmach .. ale chyba jej nie wyciągałem tylko odchyliłem lekko i termostat wyszedł hmm.gif nie pamientam bo było to dawno temu wink.gif

Napisano

> Sam niedawno miałem konieczność wymiany termostatu. Na szczęście mam mechanika, który nie miał

> wcześniej do czynienia z taką robotą w Stilo i podjął się tego bez zająknięcia. Kiedy po

> południu odbierałem auto to z uśmiechem na twarzy poinformował mnie, że nigdy w swojej

> karierze nie wiedział tak ch..owego dojścia do termostatu i walczył z tym badziewiem blisko 4

> godziny

> Na szczęście potraktował to bardziej jak wyzwanie niż jako moją złośliwość więc nie boję się dalej

> prowadzać samochodu z obawy na ewentualną zemstę

Kiedy musiałem wymieniać termostat w Stilo, to podjechałem umówić się do małego warsztatu. Panowie obejrzeli miejsce, zamocowania i stwierdzili - wymienimy za 100. Podjechałem na drugi dzień na 8.00 - wymiana miała trwać max 1h. Skoro tak krótko, to postanowiłem patrzeć na ręce. Suma, sumarum trwało ze 3h, przekleństwa przestałem liczyć po przekroczeniu 50 wink.gif Panowie już mieli pomysły z łamaniem śruby, ucinaniem blachy, na co się nie zgodziłem. W końcu poluzowali drugie mocowanie chłodniczki spalin i udało się wymienić termostat.

Po całej operacji stwierdzili, że taka robota to jednak więcej niż 100 - zaproponowali 200. Żal mi ich było i zostało na 150 wink.gif ale ręce mieli nieźle uwalone i przez 3h zajmowali się wszyscy trzej tylko Stilonem biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Ciekawe, czy wymiana jest podobna w Cromie...?

Napisano

Bierzesz majzel i młotek, ucinasz śrubę w miejscu mocowania ,,chłodniczki spalin'' i po problemie. Element ten trzyma się wystarczająco i nie ma konieczności mocowania go tą śrubą. Robiłem to u siebie, i nie było mocy by wykręcić to w jakiś normalny sposób frown.gif

> Witam.

> Dziś niespodzianie wziąłem się za wymianę termostatu.... no i jest zonk, ma wspólną śrubę z czymś

> co idzie od turbo i jest sztywne

> Teraz pytanie czy ktoś to już robił sam i jest w stanie coś powiedzieć?

> Nie mam pojęcia jak to ruszyć a inżyniery fiata znów się popisali trzeba to całe coś

> demontować? Bo jak tak to trzeba najpierw pozbyć się węży od termostatu... a żeby się ich

> pozbyć, trzeba odkręcić termostat Tym jakże krótkim epizodem jestem w (czyt. czarnej

> d*pie).

> Pozdrawiam

> ooo tak to wygląda: KLIK

Napisano

> zaproponowali 200. Żal mi

> ich było i zostało na 150 ale ręce mieli nieźle uwalone i przez 3h zajmowali się wszyscy

> trzej tylko Stilonem

w ASiO w częstochowie na konwaliowej, robota 140pln(+części), czas 1h 40m, wymiana termostatu (+nagrzanie auta) i filtra paliwa,

robił jeden człowiek ok.gif

więc ASO jest jakie jest, ale jak robić to raczej wiedzą smile.gif

słyszałem o patencie z odginaniem tej blachy niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> w ASiO w częstochowie na konwaliowej, robota 140pln(+części), czas 1h 40m, wymiana termostatu

> (+nagrzanie auta) i filtra paliwa,

> robił jeden człowiek

> więc ASO jest jakie jest, ale jak robić to raczej wiedzą

> słyszałem o patencie z odginaniem tej blachy

No właśnie do tego ASiO się wybieram, i jest to jedyne znane mi ASO fiata w którym pracują mechanicy którzy naprawdę znają się na rzeczy i nic nie jest im straszne a przy tym da się z nimi pogadać i kasują najmniej ze wszystkich wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

No mnie też chyba będzie czekać wymiana termostatu objawia się u mnie tym że jak strzałka dojdzie już do środka skali 90/c po chwili zaczyna spadać na zimnym silniku jak strzałka doszła na ćwiartkę skali to obie rury były tak samo ciepłe czyli już się otworzył chyba trochę za wcześnie ? rura od chłodnicy powinna się zrobić ciepła jak wskazówka dojdzie do środka skali jak termostat się otworzy jak mniemam czyli przy 88/c mam rację ?

Napisano

No nie do końca, wg mnie nie jest to takie proste, bo to zalezy jak jechałes od momentu jak skazówka zaczęla opadać. Diesel ma to do siebie, że np przy dużych mrozach i jeździe z niewielkim obciążeniem silnika i mocnym ogrzewaniem w środku może się mocno wychłodzić zlosnik.gif

Musisz obserwować jak się wskazówka zachowuje, u mnie np grzal się normalnie, ale praktycznie każde zdjęcie nogi z gazu (zatrzymanie np na światłach na trasie) powodowało opadnięcie wskazówki o 1 kreskę po czym za chwilę wskazówka wracala na swoje miejsce.

Po wymianie wskazówka ani drgnie.

A rury do chłodnicy, czy sa ciepłe, sprawdza sie jak wskazówka ruszy do góry a nie jak opada. wink.gif

Napisano

Tak jak piszesz przy zwalnianiu i na postoju wskazówka opada prawie o kreskę wczoraj to zauważyłem w cieplejsze dni było to mniej zauważalne a rury sprawdzałem na zimnym silniku jak wskazówka była w połowie drogi do pionu to obie rury były już tak samo ciepłe więc wydaje mi się że termostat na wykończeniu tak moim zdaniem ?

Napisano

> Tak jak piszesz przy zwalnianiu i na postoju wskazówka opada prawie o kreskę wczoraj to zauważyłem

> w cieplejsze dni było to mniej zauważalne a rury sprawdzałem na zimnym silniku jak wskazówka

> była w połowie drogi do pionu to obie rury były już tak samo ciepłe więc wydaje mi się że

> termostat na wykończeniu tak moim zdaniem ?

no wszystko na to wygląda zlosnik.gif

Napisano

Dzisiaj zauważyłem jeszcze jeden objaw jak strzałka doszła do pionu i zajechałem pod dom i jak sobie chodził na biegu jałowym i dałem mu obroty na 2.5 tyś to strzałka zaczęła spadać po paru chwilach znowu wróciła do pionu i znowu dałem obroty i to samo zjawisko co wy na to ?

Napisano

> Dzisiaj zauważyłem jeszcze jeden objaw jak strzałka doszła do pionu i zajechałem pod dom i jak

> sobie chodził na biegu jałowym i dałem mu obroty na 2.5 tyś to strzałka zaczęła spadać po paru

> chwilach znowu wróciła do pionu i znowu dałem obroty i to samo zjawisko co wy na to ?

Ogrzewanie miałeś włączone jak autko chodziło na jałowych, wychłodziła się woda na odcinku grzejnika nagrzewnicy, później dałeś po obrotach i przepompowałeś ta wodę do termostatu gdzie jest czujnik.

Objaw jest całkowicie normalny i nie ma związku z termostatem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> No właśnie bez ogrzewania było

Dziwne, był silny wiatr?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Nie stałem pod ścianą przodem więc w niego nie wiało podobny objaw mam podczas jazdy że strzałka dochodzi do pionu i w pewnym momencie spada i znowu idzie do pionu i tak jak pisałem wcześniej obie rury robią się ciepłe już jak strzałka jest na ćwiartce skali

Napisano

> Nie stałem pod ścianą przodem więc w niego nie wiało podobny objaw mam podczas jazdy że strzałka

> dochodzi do pionu i w pewnym momencie spada i znowu idzie do pionu i tak jak pisałem wcześniej

> obie rury robią się ciepłe już jak strzałka jest na ćwiartce skali

Czyli jednak termostat otwiera się i zamyka w losowy sposób.

Pozdrawiam BAS

• 2 tygodnie później...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.