Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dla smiejacych sie z aut Made in China - Sprzedaz za 2011...

Featured Replies

Napisano

header_models.jpg

No i stalo siehmm.gif - dwa lata po wejsciu na rynek - auta Made in China znalazly sie w pierwszej 20tce sprzedazy.lizak.gif.

A mialo byc tak zle, rozpadac sie, 001.gif.

Tymczasem Great Wall Motors ma ceche najwazniejsza - stosunek wartosci do cenywaytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif, gwarancja waytogo.gifok.gif, i podejscie do klientaok.gifok.gif, prosta konstrukcjalizak.gif, coraz lepsze crash test (X240 - 4**** w ANCAPlizak.gif)

Kombinajca tych czynnikow sprawila ze te beenono.gif, dziadostwo, sparawila, ze klienci przekonuja sie do aut Made in China.

W 2012 ma byc ich jeszcze wiecej, autobusy lizak.gif- juz dosc ich widac, ciezarowki do 3.5t i powyzej, powoli tez nadchodza, Van-y - pierwszy statek przyplywa w Marcu[...]

Sprzedaz nowych aut za 2011 - Top 20 marka:

2012-toyota-aurion-11-625x468.jpg

1. Toyota 181,624

2. Holden 126,095

3. Ford 91,243

4. Mazda 88,333

5. Hyundai 87,008

6. Nissan 67,926

7. Mitsubishi 61,108

8. Volkswagen 44,740

9. Subaru 34,011

10. Honda 30,107

11. Kia 25,128

12. Suzuki 23,778

13. Mercedes-Benz 21,180

14. BMW 17,508

15. Audi 14,511

16. Great Wall 8665

17. Jeep 8648

18. Isuzu Ute 6397

19. Lexus 6347

20. Land Rover 5832

Top 20 modeli - narodowa tragedia - pierwszy raz od 15 latpanic.gif importowane auto (a nie lokalnie produkowane) zostalo numerem jedentrophy.gif.

Pare ludzi pewnie bedzie musialo dzis za to zlozyc dymisjepalacz.gif - ale fakty nawet dla mnie sa niublaganehmm.gif

Glownie:

1.Downsizing - i wartosc tego co dostajemy (value for money), czyli lud woli kupic Mazde 3, wymienic co 3-4lata i wydac nastepne $20k niz to samo zrobic z C're za $30k.

2. SUV - pierwszym autem w rodzinie zostal SUV. Era sedanow i SW/kombi minela30.GIF. Na co komu sedan jako drugie auto jak Mazda 3 spelnia te wymagania idealnieok.gif

3. Nowe marki - EU - Fiat = zdechlo, Skoda - nadzieja w Yeti - gdyby nie ten tepy EU umysl chcacy przekonac lud do Dieselpalacz.gif w autach osobowych - lud tego nie lubifly.gif, Great Wall - wyniki mowia same za siebie, Chery - 2012 zobaczymy, no i nastepne marki na horyzoncielizak.gif

4. Ciekawostka - na 41,429 sztuk Mazda 3 sprzedanych w 2011 - 137 sztuk (sto trzy siedem) to Diesellizak.gif

mazda3_m_m.jpg

1. Mazda3 41,429

2. Holden Commodore 40,617

3. Toyota HiLux 36,124

4. Toyota Corolla 36,087

5. Holden Cruze 33,784

6. Hyundai i30 28,869

7. Nissan Navara 21,675

8. Toyota Camry 19,169

9. Ford Falcon 18,741

10. Mitsubishi Lancer 18,717

11. Volkswagen Golf 18,383

12. Mazda2 17,591

13. Mitsubishi Triton 17,188

14. Toyota Yaris 16,214

15. Ford Ranger 15,586

16. Ford Territory 13,866

17. Subaru Forester 13,142

18. Toyota RAV4 13,125

19. Ford Focus 12,863

20. Suzuki Swift 12,388

Segmentowo:

-Auta lekkie/mini:

mazda2-1-big.jpg

1. Mazda 2 - 17,591

2. Toyota Yaris - 16,214

3. Suzuki Swift - 12,388

Auta miejskie:

mazda3-sp25-3-big.jpg

1. Mazda3 41,429

2. Toyota Corolla 36,087

3. Holden Cruze 33,784

Auta srednie:

10HybridCamry-01-625x416.jpg

1.Toyota Camry - 19,169

2. Ford Mondeo - 6626

3. Mercedes Benz C-Class - 6428

Auta rodzinne:

L-Holden-Commodore-VE-SS-Police-Car.jpg

1.Holden C're - 40,617

2. Ford Falcon 18,741

3. Toyota Aurion - 8915

Compact SUV

5866087956_df93e9a388_z.jpg

1.Subaru Forester 13,142

2.Toyota RAV4 -13,125

3.Hyundai ix35 - 11,487

Srednie SUV

2012-Ford-Territory-Front-Angle-View-588x441.jpg

1.Ford Territory - 13,866

2. Toyota Kluger - 11.692

3 Toyota Land Cruiser Prado (150) - 10,849

Duze SUV

large_1252_200_Series_Land_Cruiser.jpg

1. Toyota Land Cruiser (200) - 9119

2. Nissan Patrol 3099

Ute/Pick up 4x2

Eddie21207084wb9.jpg

1.Toyota Hilux 12,399

2. Holden C're Ute 9489

3.Ford Falcon Ute 6814

Ute/Pick up 4x4

2012-Toyota-HiLux-Launch-SR5.jpg

1.Toyota Hilux 23.725

2. Nissan Navara 20,162

3 Mitsubitch Tritton 11,297

People Movers

37564_2009_hyundai_imax_02-4b77aa7ea6e1d.jpg

1.Hyundai iLoad 6,610

2.Toyota HiAce 6034

Sam sie zastanawiam czy nie kupic coz z tego ikonka_photo2.gif[...]lizak.gif

7JFL1NAA4SUU0008.jpg

Napisano

> To jest kangurołapka?

To jest raczej do walk ulicznych ok.gif

Napisano

> To jest raczej do walk ulicznych

pomocne przy poruszaniu się po supermarketowych parkingach drive.gif

Napisano

> To jest kangurołapka?

Zwyczajny bullbar grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To jest kangurołapka?

To jest konieczny element przetrwaniahmm.gif

Gdzies na MK jest post "roo vs Ozi z 80km/h". Gdyby nie bullbar dzis by mnie tu prawdopobnie nie bylolizak.gif.

Napisano

> gdyby nie ten tepy EU umysl chcacy

> przekonac lud do Diesel w autach osobowych

uwielbiam Cię zlosnik.gifok.gif

Napisano

> No i stalo sie - dwa lata po wejsciu na rynek - auta Made in China znalazly sie w pierwszej 20tce sprzedazy..

Z roku na rok Chiny mają coraz lepsze wyroby i rosną w siłę.

Jeszcze im do najlepszych daleko ale to tylko kwestia czasu.

Trzeba się zastanowić czy nie warto kupić chińskiego elementarza...

Napisano

> uwielbiam Cię

niewiem.gif

Wszystko kwestią ceny....kosztów etc...

Ozi a powiedz mi jak u was się na hybrydy zapatrują ludkowie? Śladowa sprzedaż?

Napisano
  • Autor

> uwielbiam Cię

Alez to nie japanic.gif - ja jestem niewinnyskromny.gif

Fakty mowia same za siebie, wystarczy poczytac forum VeeDub, skoro Holden i GM to najwieksze dziadostwo w opinii wielu - wierz mi ich ranga wystrzela w gore jak sie poczyta posty o VWlizak.gif - najczestszy tytul - "Ten POS sie rozpada, VW chce mie skasowac na $10k za czesci - ostatnie EU sklnie.gift jakie kupilemsmirk.gif" - a Hyundai sie cieszy wink.gif.

Nigdy nie twierdzilem, ze Diesel jest "bee" - ale co niektorzy mi tu zarzucali/ja ze jestem "lokalnym przyglupem"smirk.gif jakze nie znajacej tej rzeczywistosci033102bebe_1_prv.gif.

Trudno zebym ja znal z czegos innego jak czytanie (widocznie nawet polglow potrafilizak.gif) i od czasu do czasu popatrzenia sie na EU motoryzacje (i ceny benzyny i gogolny fiskalizm) i... nie moge swojej270747800-sex.gif szybciej na samalot zapakowac 893goodvibes.gif.

Wiec zal mi was - ale EU upada i wiem, ze niektorzy mysla ze EU dalej jest mocarstwem ale te czasy juz 30.GIF. Jakos caly swiat - ten be - uwaza, ze Diesel w aucie osobowym/miejskim to ZUOsmirk.gif.

Ale wracajac do Skoda - IMVHO uwazam ze Yeti jest swietnym autem - tak jezdzilemwazniak.gif tylko dlaczego po 3 miesiacach sprzedazy nikt tego jeszcze nie kupilpanic.gif?

Dalej pamietam jak Seat zdechl na poczatku lat 2000ch - Skoda jka przyszla ile to juz - 5 lat - miala sprzedawac 5,000 sztuk rocznielizak.gif.

5 lat pozniej skonczyla najlepszy rok z 3,501 sprzedanych sztuk a taki Great Wall zanim wprowadzil automatic do sprzedazy potrafi opchnac 8k aut - to oczyms swiadczy chyba, nielizak.gif?

Napisano

> 1.Subaru Forester 13,142

z jakimi silnikami i skrzyniami jest u Was dostepny?

Napisano
  • Autor

> Z roku na rok Chiny mają coraz lepsze wyroby i rosną w siłę.

Jak mowie, EU upada i znaczenie EU spadnie w ciagu najblizszych 10 latlizak.gif - ditto EU pomysly na motoryzacje. Swiat sie roziwja E85, Hybrid, supercharged etc...

Moge zaryzykowac opinie ze wiekszsc ludzi nawet nie wie skad ich pochodzi TV, komputer, czy jakakolwiek eletronika - Made in China lizak.gif .

> Jeszcze im do najlepszych daleko ale to tylko kwestia czasu.

Powszechan opinia jest Japs - 20 lat, Kor - 10lat, Made in China dokona tego w ciagu 5-8 lat. Pierwszy export BMW Made in China ma ruszyc w 2012lizak.gif,

> Trzeba się zastanowić czy nie warto kupić chińskiego elementarza...

zlosnik.gif

Napisano

> Jak mowie, EU upada i znaczenie EU spadnie w ciagu najblizszych 10 lat - ditto EU pomysly na

> motoryzacje. Swiat sie roziwja E85, Hybrid, supercharged etc...

Europa po prostu jest za droga, a przez to niekonkurencyjna.

Ale to powoli zmienia się, bo produkcja w nowych krajach UE, takich jak Polska, Słowacja jest mniej kosztowna i obecnie przy drogich surowcach i drogim transporcie potrafi być konkurencyjna w stosunku do Chin.

Na szczęście Wy jesteście blisko i Chińczycy łatwiej u Was wchodzą na rynek.

Napisano
  • Autor

> z jakimi silnikami i skrzyniami jest u Was dostepny?

Podstawowy to 2.5l - 126kW/235Nm.

XT przychodzi z 2.5l DOHC z Tyrbo - 169kW/320Nm

S przychodzi z 2.5l silnikiem z WRX - 193kW/347Nm

(Jak Ford T - mozesz miec kazdy kolor - niebieski)wink.gif

Subaru-Forester-S-Edition-Review-Photo-1-625x415.jpg

Jest jeszcze Diesel - i chyba ma obecnie ok. 4% udzial w sprzedazylizak.gif - 2.0l - 108kW/350Nm

Napisano
  • Autor

> Europa po prostu jest za droga, a przez niekonkurencyjna.

Nie tylko to, ma idiotyczne pomysly i sie dziwi ze reszta swiata sie nie chce dostosowaclizak.gif

> Ale to powoli zmienia się, bo produkcja w nowych krajach UE, takich jak Polska, Słowacja jest mniej

> kosztowna i obecnie przy drogich surowcach i drogim transporcie potrafi być konkurencyjna w

> stosunku do Chin.

Sprzedaz wg kraju produkcjizlosnik.gif:

...

Germany 75,901

England 20,165

...

Spain 11,781

Belgium 11,286

France 7,074

Czech Republic 3,670

Italy 2,941

Sweden 2,568

Poland 2,391

Slovak Republic 2,137

Austria 869

Portugal 706

...

Hungary 119

PL - Caddyhmm.gifniewiem.gif? Co tam jeszcze w PL VW klepiehmm.gif?

>

Na szczęście Wy jesteście blisko i Chińczycy łatwiej u Was wchodzą na rynek.

My to nic... ja czytam co sie w Ameryce Pld dziejelizak.gif

Napisano

> Alez to nie ja - ja jestem niewinny

> Fakty mowia same za siebie, wystarczy poczytac forum VeeDub, skoro Holden i GM to najwieksze

> dziadostwo w opinii wielu - wierz mi ich ranga wystrzela w gore jak sie poczyta posty o VW -

> najczestszy tytul - "Ten POS sie rozpada, VW chce mie skasowac na $10k za czesci

diesel jest po prostu droższy w utrzymaniu - czesci, serwis itp itd. Nie mówiąc juz o kosztach paliwa - powiedzmy ze raz jest taniej raz drożej. Te minimalne roznice w spalaniu IMO przy normalnej, prywatnej eksploatacji są dla mnie pomijalne przy wspomnianych wyzej kosztach. Jesli chodzi o "fun z jazdy" to OK, tu sie mogę zgodzić ze dla kogos moment obrotowy moze byc celem nadrzednym. Ale to nei wszystko

Zdaje sobie sprawę w szczególnie w PL religia wyznawców diesla trzyma sie mocno - być może jeszcze w narodzie tkwią silnie odcisniete doswiadczenia z tzw "komuny" gdzie ON byl bez kartek a ile sie dałoz kamazów w pgr sciagnać to juz nie ma co wspominać. zlosnik.gif

Napisano

> PL - Caddy? Co tam jeszcze w PL VW klepie?

Transporter

http://www.volkswagen-poznan.pl/produkty

Ale w Polsce produkuje się też silniki i inne części do wielu marek.

Montowni gotowych samochodów w Polsce nie ma dużo. Głównie FIAT, OPEL i VW.

Do tego dochodzi spora produkcja autobusów, naczep itp.

Napisano
  • Autor

[...]> Zdaje sobie sprawę w szczególnie w PL religia wyznawców diesla trzyma sie mocno -[...]

Uciekajpanic.gif do jamki- lizak.gif zaraz cie tu zjedza, pardon pozra w calosci i wypluja270747800-sex.gifzlosnik.gif.

Napisano

> [...]

> Uciekaj do jamki- zaraz cie tu zjedza, pardon pozra w calosci i wypluja.

przyjmę to na klatę shocked.gif

a jak nie... czekaj na mnie na lotnisku w Sydney zlosnik.gif

Napisano

> Powszechan opinia jest Japs - 20 lat, Kor - 10lat, Made in China dokona tego w ciagu 5-8 lat.

Myślę że przeceniasz Chiny. Zauważ że Korea czy Japonia to demokracje. Nie do końca idealne ale zawsze. Chiny dalej opierają się głównie na niemal niewolniczej pracy. Jeśli naród się wzbogaci to nie będzie chciał tanio pracować i wzrosną koszty produkcji. Poza tym zauważ że dalej są głównie końcowym wykonawcą. Całe howto to USA, EU, Japonia. Oni mają głównie to co ukradli. Zobaczymy za parę lat ale nie bym był taki pewien co do tej potęgi Chin.

Napisano

Co ciekawe Hyundai wysoko. A nowy model juz sie zbliza.

Napisano

> [...]

> Uciekaj do jamki- zaraz cie tu zjedza, pardon pozra w calosci i wypluja.

W Polsce kupuje się diesle, bo mamy je taniej jako używki sprowadzane z zachodu.

Na rynku pierwotnym nie każdego stać na diesla zlosnik.gif

Ja nówkę z salonu kupiłem benzynę, bo przy moich przebiegach nie opłacało się.

Ale już używkę sprowadziłem z dieslem, bogato wypasioną ok.gif

Napisano

> Podstawowy to 2.5l - 126kW/235Nm.

> XT przychodzi z 2.5l DOHC z Tyrbo - 169kW/320Nm

> S przychodzi z 2.5l silnikiem z WRX - 193kW/347Nm

> (Jak Ford T - mozesz miec kazdy kolor - niebieski)

> Jest jeszcze Diesel - i chyba ma obecnie ok. 4% udzial w sprzedazy - 2.0l - 108kW/350Nm

a skrzynie? dalej 5MT i 6MT

oraz niesmiertelne 4eAT

Napisano
  • Autor

> a skrzynie? dalej 5MT i 6MT

> oraz niesmiertelne 4eAT

5MT/4S Automatic i 5S/Automaticlizak.gif Musze isc sasiadowi przez okno zagladnac ale chyba np najmocniejsza wersja jest tylko 5s Autohmm.gif

Napisano
  • Autor

> Co ciekawe Hyundai wysoko. A nowy model juz sie zbliza.

Hyundai robi ogromny skok. 3-4 lata temu byl na 10/11 miejscu - zawsze walczyli o 9 z Subarulizak.gif

Wielu ludzi dzis zamiast kupowac Camry kupuje i45... ba rzady stanowe zaczely kupowac Hyundai panic.gif - dla Toyota/GM/Ford

6029067464_ea8fea0586.jpg

6028516205_e8e131f0da.jpg

Napisano
  • Autor

> Myślę że przeceniasz Chiny.

mysle ze niehmm.gif. 10 lat temu myslalem tak samo893goodvibes.gif. Od x lat jednak mam do czynienia zawodowo z sprzetem Made in China, i widze jaki postep zrobili - ba praktycznie wyznaczaja trend. Jak porownasz dzis Mil spec cos z mojeje dziedziny Made in China i EU - to EU jest jakas generacje do tyluhmm.gif. Oczywicie moze byc to specyficzne do branzy, ale IMVHO z autami bedzie podobniehmm.gif

Zauważ że Korea czy Japonia to demokracje. [...]

Korea jest dosc specyficznahmm.gif

Chiny dalej opierają się głównie na niemal niewolniczej pracy. Jeśli naród się

> wzbogaci to nie będzie chciał tanio pracować i wzrosną koszty produkcji.

TO juz sie dzieje, ale popatrz ze produkt ma byc tylko tani w poczatkowej faziehmm.gif. Foton - ten z ostatniego ikonka_photo2.gif nie bedzie mial takiej przewagi cenowej jak GMW - owszem bedzie tanszy ale raczej ma byc technologicznie porownywalny do Toyotalizak.gif - zobaczymyniewiem.gif

Poza tym zauważ że

> dalej są głównie końcowym wykonawcą. Całe howto to USA, EU, Japonia. Oni mają głównie to co

> ukradli.

Nie do konca prawda idea.gif ale ... tez zalezy od dziedziny.

Zobaczymy za parę lat ale nie bym był taki pewien co do tej potęgi Chin.

zobaczymywink.gif albo ja mam racje, albo ty893goodvibes.gif - pogadamy o tym na AKzlosnik.gif

Napisano

> mysle ze nie. 10 lat temu myslalem tak samo. Od x lat jednak mam do czynienia zawodowo z sprzetem

> Made in China, i widze jaki postep zrobili - ba praktycznie wyznaczaja trend. Jak porownasz

> dzis Mil spec cos z mojeje dziedziny Made in China i EU - to EU jest jakas generacje do tylu.

Ale to jest od początku do końca chińskie? Czy tylko składane w Chinach? Byłem w zeszłym roku na szkoleniu u naszych chińskich partnerów. I po wizycie w paru fabrykach myślę dokładnie to co napisałem wyżej.

Napisano
  • Autor

> Ale to jest od początku do końca chińskie?

[...]

Czy tylko składane w Chinach?

Kiedys bylo ..hmm.gif pozyczonewink.gif - teraz ich mysl i udoskonaleniaidea.gif

Byłem w zeszłym roku na

> szkoleniu u naszych chińskich partnerów. I po wizycie w paru fabrykach myślę dokładnie to co

> napisałem wyżej.

Tez bylem, widzialem R&D i fabryki - R&D imponujace - jak US po IIWW, $$$ na R&D nieograniczona001.gif [...]

Napisano

> Kiedys bylo .. pozyczone - teraz ich mysl i udoskonalenia

> Byłem w zeszłym roku na

> Tez bylem, widzialem R&D i fabryki - R&D imponujace - jak US po IIWW, $$$ na R&D

> nieograniczona [...]

Jak już napisałem - zobaczymy. Człowiek wolny mimo wszystko pracuje lepiej.

Napisano

> 5MT/4S Automatic i 5S/Automatic Musze isc sasiadowi przez okno zagladnac ale chyba np najmocniejsza

> wersja jest tylko 5s Auto

diesel sie na 100% 6MT

reszta to 4MT/4AT poza wersja S 5AT i (chyba) 6MT

szkoda ze nie ma CVT icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> diesel sie na 100% 6MT

i w tym problemzlosnik.gif - brak automatic

> reszta to 4MT/4AT poza wersja S 5AT i (chyba) 6MT

> szkoda ze nie ma CVT

Poczekamy do nastepnej generacji Foresterzlosnik.gif -

Subaru_Exiga_07_600_m-600x400.jpg

Podobno mialy byc zmiany jakie przeszla Exiga vs stara generacja Liberty ale widocznie sie $$$ nie dodawalo.

Napisano

, .

> Tymczasem Great Wall Motors ma ceche najwazniejsza - stosunek wartosci do ceny, gwarancja , i

> podejscie do klienta, prosta konstrukcja, coraz lepsze crash test (X240 - 4**** w ANCAP)

Great Wall Hover jezdzi u mnie w miescie od dluzszego czasu i z zewnatrz wyglada tak jakby mial sie zaraz rozpasc. Fajny duzy SUV, ale z daleka juz widac ze slabo zmontowany. Tylne lampy swieca na różowo bo klosze wypłowiały icon_eek.gif

Napisano

> , .

> Great Wall Hover jezdzi u mnie w miescie od dluzszego czasu i z zewnatrz wyglada tak jakby mial sie

> zaraz rozpasc. Fajny duzy SUV, ale z daleka juz widac ze slabo

tzn jak wyglada, cos mu odstaje grinser006.gif ?

Widzialem, duzo GW, wlacznie ze srodkiem i sprawialy poprawne wrazenie

>zmontowany. Tylne lampy swieca

> na różowo bo klosze wypłowiały

w Octaviach tez sie tak dzieje czy to oznacza, ze te "niemieckie" auta sie rozpadaja ?

Napisano

> tzn jak wyglada, cos mu odstaje ?

> Widzialem, duzo GW, wlacznie ze srodkiem i sprawialy poprawne wrazenie

> w Octaviach tez sie tak dzieje czy to oznacza, ze te "niemieckie" auta sie rozpadaja ?

tylko że dzieje się to w octaviach sprzed liftingu czyli max 2000 rok a ten GW zapewne nie ma conajmniej 11 lat? grinser006.gif

Napisano

> gdyby nie ten tepy EU umysl chcacy przekonac lud do Diesel w autach osobowych - lud tego nie lubi

Patrzysz na to z perspektywy mieszkańca kraju, w którym paliwo jest dość tanie, tak samo jak w USA, Japonii, Emiaratach Arabskich... Tam faktycznie nikt sobie nie zawraca głowy Dieslem, LPG, a Hybryda ewentualnie ze względu na ulgi podatkowe lub modę. Samochód o dużej mocy, sporej pojemności i tak jeździ tanio, więc po co kombinować.

W EU paliwa są bardzo drogie i to właśnie wymusza alternatywę dla nieskomplikowanych, trwałych jednostek zasilanych benzyną. Te wszystkie DIesle, TSI, LPG, CNG, downsizing itd. to właśnie wynik powyższego (troszkę też wymogów ekologicznych EU). Jest to oczywiście kompromis, ale ludzie to kupują nie tylko ze względu na modę, te DIesle w EU często przejeżdżają w EU 200-300 tys w ciągu 2-3 lat, więc przy niższej cenie ON w stosunku do NoPb to jednak się opłaci. Inna sprawa, że teraz tendencje się zmieniły, teraz ON jest droższe i jeśli będzie tak dalej, to można się domyślać, że w ciągu kilku lat 'Tepy umysł EU' będzie chciał przekonać lud (eksport poza EU) do zakupu samochodów z napędem, który będzie stanowił lwią część produkcji, czyli pewnie małe turbo benzyny z bezpośrednim wtryskiem...

Z resztą zobacz, u Was też zmieniają się trendy, Twój temat też o tym świadczy, kupujecie Chńskie nie dlatego, że ma super Q, tylko dlatego, że jest tanie, wcześniej liczyła się lokalna produkcja, a teraz nr 1 to import... Diesel już u Was nie zrobi szumu, bo wygląda na to, że tu gdzie się go najwięcej produkuje w osobówkach, to kończy się jego era, ale być może za jakiś i w AU ludzie będą się przesiadać na malutkie silniki.

Ech, żeby wszędzie były takie ceny paliw jak np. w Wenezueli - 0,07 PLN / Litr sleeping_2.gif

Napisano
  • Autor

> , .

> Great Wall Hover jezdzi u mnie w miescie od dluzszego czasu i z zewnatrz wyglada tak jakby mial sie

> zaraz rozpasc.

To marketingzlosnik.gif. A powaznie, nie ma jak narazie wiekszych z nimi klopotow. Pierwsza "fala ataku" nie dostepna byla w miastach, pierwsi dealer-zy powstali na totalnych hmm.gif "zad..piach"zlosnik.gif - i glownie farmerzy byli pierwszymi ktorzy je kupowaliidea.gif. Smialem sie z nich, dzis widze egzemplarze po 100k km i smiech mi przeszedl.lizak.gif

Fajny duzy SUV, ale z daleka juz widac ze slabo zmontowany.

Nie powiedzialbym ze jest zle zmontowany, to nie Mahindra. Po prosty czas sie zatrzymal - plastiki Daewoo - cos z poczatku lat 90tychlizak.gif. Standardowo jest skora w aucie - opcja podstawowa i to troche pad.gif po pali w dzlosnik.gif. Silnik jest tylko 2.4l pochodzacy z Mitsubitchi

Tylne lampy swieca

> na różowo bo klosze wypłowiały

Wrzuce cos na MK ... narazie "zachwalanie" dealer-awink.gif

Napisano
  • Autor

> Wszystko kwestią ceny....kosztów etc...

> Ozi a powiedz mi jak u was się na hybrydy zapatrują ludkowie? Śladowa sprzedaż?

Zalezyhmm.gif - Camry Hybrid jest klepana lokalnielizak.gif, wiec jest nacisk rzadu stanowego i federalnego - czytaj duzo aut kupuje lokalne rzady i federalny.

Wsrod klientow prywatnych jest dosc spory % osob ktorzy mysla o Hybrid lub kupuja/kupili. Bedac jednak szczerym jest to % mniejsza ilosc osob ktora mysli o aucie osobowym Diesel001.gif.

W niektorych stanach za posiadanie Hybrid masz + zwizane z mniejszym kosztem, np mniejsza roczna rejestracja - nawet 50% mniej, niektore miasta wrzcaja parking za darmo w CBD dla Hybrid.

Osobiscie mysle ze Camry nowej generacji w wersji Hybrid bedzie miala wieksze wziecie niz ta u prywatnych kupcow.idea.gif bo bajki o tym ile niby koztuja baterie to ... sa tylko bajkilizak.gif a jak i wszedzie na swiecie koszt paliwa idzie w gorehmm.gif.

5675284688_bff8be671c_z.jpg

Napisano
  • Autor

[...] względu na ulgi podatkowe[...] Diesel już u Was nie zrobi szumu, bo wygląda na to, że tu

> gdzie się go najwięcej produkuje w osobówkach,

Widzisz, ja nigdy nie twierdzilem inaczejhmm.gif - Diesel w autach osobowych jest wynikiem kosztu w EU, spowodaowanej polityka podatkowa taka a nie inna001.gif.

Pod tym co napisalem podpisuje sie obiema rekami i nogami (3270747800-sex.gif)zlosnik.gif.

Problem jest taki, ze jak to na roznych forum bywa sa poglady - i kazdy moze miec inne - ale wierzyc ze Diesel to komfort w porrywnaniu z wysokopojemna benzyna to [...] - hardcorezlosnik.gif.

Owszem, lokalne uwarunkowania sa inne i nigdy nie twierdzilem inaczejskromny.gif

to kończy się jego era, ale być może za jakiś i

> w AU ludzie będą się przesiadać na malutkie silniki.

to sie juz zaczelo001.gif. Dla EU to moze dalej srednie, duze silniki ale 2.0l jest dla mnie male/malutkie/miejskie. 2.0l bylo klasa miejska, powoli zaczely naplywac 1.6l - np Focus wersja bazowa. Jednak jak popatrzysz recepta na sukces u mnie jest prostotalizak.gif.

Corolla wrzucala jeden silnik - i tylko jeden 1.8l - 100kW do calej gamy. Od zeszlego roku wrzuca do jednej wersji wyposazenia 2.0l 113kW (tu sie moge mylic ile ma mocy - nie chce mi sie sprawdzac), Camry 2.4l - jeden silnik. cos co jest IMVHO optymalne, nie pali za duzo ale nie jest tak technologicznie skomplikowane jak EU wynalazkihmm.gif

> Ech, żeby wszędzie były takie ceny paliw jak np. w Wenezueli - 0,07 PLN / Litr

Ale maja inne problemyzlosnik.gif - z importem autsmirk.gif. Benyzna tania ale moze im nie byc czym jezdziczlosnik.gifwink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.