Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia 250KM 4x4 vs. S60 T5 240KM

Featured Replies

Napisano

> Cuś w tym moze być bo Insignia wygrała jakiegoś konkursa niemieckiej Dekry na najmniej usterkowy

> samochód do 50 tysięcy przebiegu

to pogratulować, ale warto wspomnieć, o jaką "usterkowość" tu chodzi - o problemy wykryte w czasie badania technicznego, w większej części spowodowane ekspolatacją, a nie o awaryjność w sensie "zapalił się check engine" czy "padło turbo/sprzęgło/DPF"

Napisano

> a Insignia czy S60 są mejd-in-paradajs i kontrolki check engine nie posiadają wcale, i nie ima się

> ich żaden problem

To Ty powiedziałeś.

Napisano

> jeden koleś dwa razy zakorkował Trasę Toruńską jak mu "siódemka" padała/bała się przejechać przez

> most i się rozkraczała

Na pewno źle nią jeździł.

Napisano

> Patrz, a ja już miałem ze 4 pojazdy marzeń - po prostu staram sie miec realne marzenia a potem

> konsekwentnie je realizować. Co ciekawe obecny już przez ponad rok mnie w 100% zadowala i nie

> marzę o niczym szybszym.

No i pogratulować.

Mnie póki co wstrzymują pieniądze, a staram się nie ograniczać z tego powodu marzeń :-)

Napisano

> to pogratulować, ale warto wspomnieć, o jaką "usterkowość" tu chodzi - o problemy wykryte w czasie

> badania technicznego,

... co dowodzi że końkurencja ma na tym polu wieksze problemy. Przeglądów nie przechodzą czy co? niewiem.gif U nas za pare groszy by przeszły wink.gif

Insignia mi sie podoba ale za podobną kaskę brałbym po chwili namysłu Volviacza bo to jednak szlachetniejsza skandynawska marka choć ostatnio czuć ją ryżem wink.gif

Napisano

> No i pogratulować.

> Mnie póki co wstrzymują pieniądze, a staram się nie ograniczać z tego powodu marzeń :-)

Jeśli to nie tajemnicze marzenie to co jest twoim motoryzacyjnym (mam na myśli auto) marzeniem .

Ja mam z tym problem bo uwielbiam samochody i cięzko mi się zdeklarować na jeden model

Napisano

... mogę być (jestem) stronniczy, ale będę podawał fakty, również z mojej eksploatacji a nie "kolega, mojego szwagra miał kiedyś Insignię..."

1. Insignia to produkt GMa.

2. S60, to produkt Volvo, już nie FORD, a Chińczyki, czy ma to znaczenie - oceń sam.

3. Doładowane silniki benzynowe biją na głowę osiągami doładowane silniki wysokopreżne. DANE techniczne:

=> 2.0 Turbo Ecotec: Moc = 250 KM / Moment = 400 Nm.

=> 2.0 CDTI Ecotec: Moc = 160 KM / Moment = 350 Nm.

To co jest cechą charekterystyczną dla silników benzynowych, przy tych samych pojemnościach skokowych, co silnik wysokoprężny to: większy moment obrotowy dla silnika benzynowego oraz znacznie większ moc.

400 Nm vs 350 Nm.

przy 2000-4000 obr/min elastyczność !

dla CDTI - TYLKO 1750-2500 obr/min.

Więc obalamy tu mit o "wiekszym momencie obrotowym silników wysokoprężnych... hahaha.gif"

Przy zużyciu paliwa tylko 2-3 litrów więcej na 100 km.

Przy tej cenie samochodu, oraz wiedząc, że 10-15 PLN /100 km to jest koszt 2 kaw na CPNie. palacz.gif

Co do awaryjności, po ok 1.5 roku eksploatacji - ŻADNEJ USTERKI, oraz żadnych stuków, trzasków, etc.

Ergonomia wzorowa, system nagłośnienia INFINITY, 5+1 wzorowy.

Jedyna wada MOJEJ Insigni, to brak napędu 4x4.

Innych nie stwierdziłem.

Wybór należy ZAWSZE do kupującego, i tym samym pozdrawiam i kończę...

Napisano

> Jedyna wada MOJEJ Insigni, to brak napędu 4x4.

Zgoda ale tylko w okresie gwarancji. biglaugh.gif Później jest to zaleta bo 4x4 Insigni to kosztowna porażka. 2 litrowe Tyrbo benzyny chodzą za najmniej awaryjne z całej gamy Insigni

Napisano

> Jeśli to nie tajemnicze marzenie to co jest twoim motoryzacyjnym (mam na myśli auto) marzeniem .

> Ja mam z tym problem bo uwielbiam samochody i cięzko mi się zdeklarować na jeden model

Napisałem niżej - dowolny samochód, pod warunkiem, że z kartą paliwową.

Ja mam BARDZO utylitarne podejście do samochodu.

Jednocześnie, patrząc przez pryzmat ilości pojazdów jakie objeździłem, stoję na stanowisku, że wszystkie samochody są takie same, więc...

Po co się spinać?

Napisano

> choć ostatnio czuć ją ryżem

bo?

Poza tym, że w szwedzkim odpowiedniku KRS wpisano "Geely"?

Bo na szybach jest pieczątka "made in China" (gdyż Pilkington przesunął tam produkcję szyb)?

Blisko tematu jestem i akurat - nie wiedzieć czemu - Chińczycy BARDZO (!!!!!!!!!!) poważnie podeszli do tematu.

Dość powiedzieć, że w Szwecji zatrudnili dziki tabun inżynierów (wcześniej rolę R&D pełniły wytyczne Forda). Inżynierów SZWEDÓW. Nie "pochodzenia chińskiego".

Aha, żeby nie było - Volvo Auto ani mnie ziębi, ani grzeje - mam z nimi konotacje z racji zawodowych i tyle.

Napisano

> bo?

> Poza tym, że w szwedzkim odpowiedniku KRS wpisano "Geely"?

no właśnie dlatego Prestiżowa marka i Chiny to na razie dla mnie abstrakcja. Może dzieki Volvo sie to zmieni

Napisano

> no właśnie dlatego Prestiżowa marka i Chiny to na razie dla mnie abstrakcja. Może dzieki Volvo sie

> to zmieni

Hindusi maja Jaguara i Astona Martina i jak na razie to firmy produkują coraz fajniejsze pojazdy.

Napisano

> no właśnie dlatego Prestiżowa marka i Chiny to na razie dla mnie abstrakcja. Może dzieki Volvo sie

> to zmieni

Zdziwiłbyś się w ilu "prestiżowych" firmach w ten czy inny sposób mają udziały inwestorzy z państwa środka.

Napisano

dlaczego akurat te 2 auta ??? Za 150 tysi można kupić full wypas octavie 2.0 tsi czy superba, nieźle wypasione audi a4 lub bmw... Dlaczego twoja koleżanka uparła się na opla i volvo hehe.gif ???

Napisano

> 400 Nm vs 350 Nm.

Temat - bumerang facepalm%5B1%5D.gifwink.gif

Fajnie że porównałeś 2.0 z 2.0, fajnie że w tym porównaniu benzyna jest szybsza itp... szkoda tylko że pominąłeś taki niunas że porównujesz silnik 250-konny ze 160-konnym spineyes.gif To faktycznie spore zaskoczenie że ten pierwszy lepiej jeździ ok.gifgrinser006.gif

> Więc obalamy tu mit o "wiekszym momencie obrotowym silników wysokoprężnych... "

Nie skromny.gif Jak porównasz benzynę 250 KM i diesla 250 KM, to nawet jeśli benzyna będzie z turbo, nawet jeśli dzięki mniejszemu przełożeniu głównemu w benzynie większy % momentu silnika trafia na koła, to I TAK moment na kołach w dieslu będzie większy. Co nie zmienia faktu, że biorąc pod uwagę charakterystyki obu silników, z t.benzyny zazwyczaj da się wykręcić lepsze osiągi i zdecydowanie bardziej sportowe wrażenia z jazdy ok.gif

Żeby cokolwiek porównywać potrzebny jest jakiś wspólny mianownik - w przypadku silników jest to moc maksymalna . Dopiero mając dwa silniki o podobnej mocy mozna dyskutować o ich charakterystyce. W innym przypadku jest to porównywanie gó.na z twarogiem wink.gif

Napisano

> dlaczego akurat te 2 auta ??? Za 150 tysi można kupić full wypas octavie 2.0 tsi czy superba,

Octavia to kompakt.

> nieźle wypasione audi a4 lub bmw...

Jasne. Wejdz na strone BMW lub Audi, wybierz model z silnikiem o mocy 240 koni (bedze to 328i lub a4 2.0 tfsi).

Audi z tym silnikiem ma o 30 KM i kosztuje w podstawie 151400zl. Nie powiedzailbym zeby bylo "niezle wypasione".

BMW tez zaczyna sie od lekko ponad 150tys zl, ale przynajmniej ma 245KM.

>Dlaczego twoja koleżanka uparła się na opla i volvo ???

widac sie jej podobaja

Napisano

nie czepiaj się szczegółów chopie, audiola czy beemka to jest zupełnie inna bajka niż opel czy volvo, no może volvo mniej...

Napisano

> Zgoda ale tylko w okresie gwarancji. Później jest to zaleta bo 4x4 Insigni to kosztowna porażka.

a co sie z nimi takiego dzieje ?

Napisano

Wiesz, chyba sie z Tobą nie zgadzam. Tzn. uważam ze samochody nie są takie same. A wręcz przeciwnie. Choć jeżeli rozpatrujemy segment przednionapedowych samochodów to rzeczywiście większość jest taka sama i tylko od czasu do czasu trafi sie jakiś lepiej jeżdżący pojazd. Ale w tylnionapedowcach różnice są już spore i wraz z wzrostem mocy / maleniem masy i wzrostem twardosci zawieszenia samochody zaczynaja sie coraz fajniej prowadzić i wtedy powiedzenie ze każdy jest taki sam jest całkowicie błędne.

Napisano

> Wiesz, chyba sie z Tobą nie zgadzam. Tzn. uważam ze samochody nie są takie same. A wręcz

> przeciwnie. Choć jeżeli rozpatrujemy segment przednionapedowych samochodów to rzeczywiście

> większość jest taka sama i tylko od czasu do czasu trafi sie jakiś lepiej jeżdżący pojazd. Ale

> w tylnionapedowcach różnice są już spore i wraz z wzrostem mocy / maleniem masy i wzrostem

> twardosci zawieszenia samochody zaczynaja sie coraz fajniej prowadzić i wtedy powiedzenie ze

> każdy jest taki sam jest całkowicie błędne.

Ja mam podobne odczucia ale spora część kierowców używa auta jak ja telefonu .( nie muszę mieć jakiś cudawianek )

Jeśli ktoś używa auta jako narzędzia do przemieszczania się z punktu A do B to może i nie zauważa różnic .

Ja w swoim życiu przerobiłem trochę aut przeróżnych i też się nie zgadzam że wszystkie są takie same . Trochę szkoda że nie miałem okazji jeżdzić autami z lat 80 i starszymi miałbym jeszcze większe doświadczenie .

Napisano

> Wiesz, chyba sie z Tobą nie zgadzam. Tzn. uważam ze samochody nie są takie same. A wręcz

> przeciwnie. Choć jeżeli rozpatrujemy segment przednionapedowych samochodów to rzeczywiście

> większość jest taka sama i tylko od czasu do czasu trafi sie jakiś lepiej jeżdżący pojazd. Ale

> w tylnionapedowcach różnice są już spore i wraz z wzrostem mocy / maleniem masy i wzrostem

> twardosci zawieszenia samochody zaczynaja sie coraz fajniej prowadzić i wtedy powiedzenie ze

> każdy jest taki sam jest całkowicie błędne.

Ffffajnie.

Jedno pytanie - GDZIE takim samochodem jeździć?

Po drogach publicznych?

Napisano

> Ja mam podobne odczucia ale spora część kierowców używa auta jak ja telefonu .( nie muszę mieć

> jakiś cudawianek )

> Jeśli ktoś używa auta jako narzędzia do przemieszczania się z punktu A do B to może i nie zauważa

> różnic .

> Ja w swoim życiu przerobiłem trochę aut przeróżnych i też się nie zgadzam że wszystkie są takie

> same . Trochę szkoda że nie miałem okazji jeżdzić autami z lat 80 i starszymi miałbym jeszcze

> większe doświadczenie .

Yhy.

Ale CZYM te auta się różnią?

Kształtem? Zupełnie wtórne. Wyglądem się nie jeździ.

Ergonomią? Wszyscy mają to samo - nikt nie będzie odstawał od standardu, bo albo zaraz go dogonią, albo pójdzie na dno.

Prowadzeniem? Wyżej patrz.

Ekonomią? j.w.

Mocą? j.w., poza tym każdy samochód ma wersje "soft" i "hard".

No to gdzie tu te łał różnice?

Najlepiej z przykładem proszszsz.

Napisano

> Ffffajnie.

> Jedno pytanie - GDZIE takim samochodem jeździć?

> Po drogach publicznych?

Nie wszędzie stoi policja wink.gif

A jak ktoś chce to mozna zawsze wziąć na tor i tam poszaleć.

Napisano

> a co sie z nimi takiego dzieje ?

Sypie sie Haldex. leczono to wymianą oleju, akcja serwisową na wymianę wiązek elektryki AWD bo podobno jakoś nie bardzo kable przewodziły prąd - coś z natężeniem strującym ale o szczeguły nie pytaj bo to dla mnie czarna magia. hmm.gif a na końcu wymianą sprzęgła. Widziałem raz na podnośniku 2 Insignie 4x4 którym na gwarancji naprawiano haldexa. W jednej zmiana oliwy a w drugiej całe sprzęgło bo poprzednie naprawy nie pomogły.

Mechanik mówił że na turbo benz. 2 litrówki bez 4x4 są stanowczo mniej kłopotliwe właśnie przez brak tego napędu.

Napisano

> Yhy.

> Ale CZYM te auta się różnią?

> Kształtem? Zupełnie wtórne. Wyglądem się nie jeździ.

> Ergonomią? Wszyscy mają to samo - nikt nie będzie odstawał od standardu, bo albo zaraz go dogonią,

> albo pójdzie na dno.

> Prowadzeniem? Wyżej patrz.

> Ekonomią? j.w.

> Mocą? j.w., poza tym każdy samochód ma wersje "soft" i "hard".

> No to gdzie tu te łał różnice?

> Najlepiej z przykładem proszszsz.

Malkontent hehe.gif

Napisano

Akurat ekonomia to sie bardzo różnią - porównaj Bentley Mulsane do Toyoty Prius wink.gif

Ale w danym segmencie samochody są bardzo podobne - wybor miedzy np. Camry a Accord a Passatem (USA) to raczej na zasadzie rzucania kostka niz wybrania najlepszego.

Za to miedzy klasami różnice są olbrzymie.

Napisano

> Płock - Włocławek - Płock codziennie

> 6:30 start , 17 powrót

I na tej trasie jedzisz 160-200? spineyes.gif

Napisano

> Nie wszędzie stoi policja

Yhy, ale czy policja bądź jej brak jest wyznacznikiem możliwości korzystania z pełni osiągów pojazdu?

Zwłaszcza tzw ponadprzeciętnych?

> A jak ktoś chce to mozna zawsze wziąć na tor i tam poszaleć.

Czyli jednak nie po drogach publicznych?

Wiesz, ale jeśli mam szpulować z WAW np na Ułęż, skoordynować to z robotą, skoordynować z możliwością wykorzystania toru, zapłacić za to, to PO CO?

Pomijam wciąż możliwość zgaszenia towarzystwa p.t. "bo ja to mam 5 sek do paczki" - mówimy o użytkowym wykorzystaniu sprzętu.

Napisano

> Akurat ekonomia to sie bardzo różnią - porównaj Bentley Mulsane do Toyoty Prius

Nooo, albo jeszcze dajmy coach'a i w ogóle będzie jami, bo zakup to milion zeta a spalanie ekonomiczne to 30 litrów nafty na setkę - masz może jeszcze bardziej oderwane od rzeczywistości przykłady?

ALe jeśli porównam fakusa, astrę, aurisa, to?

Będą potężne rozbieżności?

> Ale w danym segmencie samochody są bardzo podobne - wybor miedzy np. Camry a Accord a Passatem

> (USA) to raczej na zasadzie rzucania kostka niz wybrania najlepszego.

No właśnie o tym mówię.

> Za to miedzy klasami różnice są olbrzymie.

Yhy?

ALe jakie konkretnie?

Klasa A nie daje tego samego co bentlej (przemieszczenie się z pktu a do b, bez zmoknięcia/zmarznięcia/zapocenia się jak świnia)?

Bo że będą różnice w NIUANSACH (komfort, lans, ilość gadżetów) to jasne, ale czy będzie istotna różnica w podstawowej f-kcji pojazdu?

No raczej nie...

Napisano

> Nie mam wiecej pytań

Nie chcę w to brnąć bo zostanę rozstrzelany ale ten kto nie przekracza prędkości niech pierwszy rzuci kamień .

hmm to też chyba nie rozsądne bo na forum łatwo pocisnąć kamyk

Napisano

> Nie mam wiecej pytań

Z ciekawości, co grozi na Florydzie za takie przekroczenie ??

Bo pewnie w każdym stanie inaczej.

Bo u nas 500zł i 10punktów (max. 24 można mieć, kasują się po roku od zdarzenia)

Napisano

> Z ciekawości, co grozi na Florydzie za takie przekroczenie ??

> Bo pewnie w każdym stanie inaczej.

> Bo u nas 500zł i 10punktów (max. 24 można mieć, kasują się po roku od zdarzenia)

Zalezy ile przekroczysz - od pisemnego upomnienia po więzienie.

Napisano

> No tak jak powyżej, czyli przekroczenie o ok. 100km/h

Myślę ze jest szansa na jakieś krótkie wakacje grinser006.gif

Swoją drogą ciekawe czy w Europie kiedyś pojawi się tak restrykcyjne traktowanie

Pozdrawiam

Napisano

> Swoją drogą ciekawe czy w Europie kiedyś pojawi się tak restrykcyjne traktowanie

Byłeś już kiedyś w Szwajcarii, Skandynawii, albo Austrii? zlosnik.gif

Napisano

> Myślę ze jest szansa na jakieś krótkie wakacje

> Swoją drogą ciekawe czy w Europie kiedyś pojawi się tak restrykcyjne traktowanie

> Pozdrawiam

Myślę, że najlepiej sprawdzić w Szwecji, Norwegii lub Szwajcarii, ale kratek chyba nie dają, tylko dziwne mandaty i prawko na półkę hmm.gif

Napisano

> Byłeś już kiedyś w Szwajcarii, Skandynawii, albo Austrii?

Tu się zgodzę co do wysokości mandatów i egzekwowania tego o więzieniu nie słyszałem .

Ps. w Skandynawii nie byłem

Napisano

> Myślę, że najlepiej sprawdzić w [...] Szwajcarii, ale kratek chyba nie dają, tylko

> dziwne mandaty i prawko na półkę

"Złapanemu na łamaniu przepisów kierowcy grozić może teraz od roku do 4 lat więzienia. Za przekroczenie karane pozbawieniem wolności uznana została m.in. jazda z prędkością 70 km/h na terenie, gdzie obowiązuje ograniczenie do 30 km/h, 100 km/h przy ograniczeniu do 50 km/h i 140 km/h przy ograniczeniu 80 km/h."

zlosnik.gif

Napisano

> "Złapanemu na łamaniu przepisów kierowcy grozić może teraz od roku do 4 lat więzienia. Za

> przekroczenie karane pozbawieniem wolności uznana została m.in. jazda z prędkością 70 km/h na

> terenie, gdzie obowiązuje ograniczenie do 30 km/h, 100 km/h przy ograniczeniu do 50 km/h i 140

> km/h przy ograniczeniu 80 km/h."

Tego nie wiedziałem ale jak wiadomo człowiek uczy się całe życie - dzięki za info 20.GIF

Napisano

> "Złapanemu na łamaniu przepisów kierowcy grozić może teraz od roku do 4 lat więzienia. Za

> przekroczenie karane pozbawieniem wolności uznana została m.in. jazda z prędkością 70 km/h na

> terenie, gdzie obowiązuje ograniczenie do 30 km/h, 100 km/h przy ograniczeniu do 50 km/h i 140

> km/h przy ograniczeniu 80 km/h."

Przeca pisałem "chyba" grinser006.gif

Napisano

> Nie chcę w to brnąć bo zostanę rozstrzelany ale ten kto nie przekracza prędkości niech pierwszy

> rzuci kamień .

> hmm to też chyba nie rozsądne bo na forum łatwo pocisnąć kamyk

Ekhm, nie to, żebym jeździł super przepisowo, ale na tym odcinku nie ma warunków, by bezpiecznie jechać 200 km/h.

Napisano

> nie czepiaj się szczegółów chopie, audiola czy beemka to jest zupełnie inna bajka niż opel czy

> volvo, no może volvo mniej...

Nie czepiam sie - stwierdzam fakt.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.