Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia 250KM 4x4 vs. S60 T5 240KM

Featured Replies

Napisano

> Jak rozwiązane są w tym aucie światła dzienne? Te pionowe jarzeniówki między reflektorami to

> pozycyjne czy właśnie dzienne?

Brak dziennych.

Te pionowe to pozycyjne.

Napisano

> Takim znakiem rozpoznawczym volvo sa genialne siedzenia i super wyciszenie

Wsiądź do D5 w małej platformie, potem do D3 i 2,0D w tejże, przyjdź i pogadamy o wyciszeniu :-)

Napisano

> Volvo od dawna robi takie silniki np. 2.0 225KM w C70 z lat 90-tych.

> No i nie zapominajmy że to 5 cylindrów.

Chyba piąty w bagażniku...

Napisano

> ZTCW najlepsze jest 2 litrowe turbo FWD ... bo pochodzi od Saaba

A V6 od Holdena i....?

Napisano

> Pamiętam - w V50tkach były najpierw t5 220 KM, potem 230KM, a to ponoć nowe silniki.

T5 w 60 - tak.

> Z tego co

> czytam to jest 16V czyli 4 cylindry - może dlatego żeby spełniały EURO5 i mniej spalały .

No dokładnie.

> Teraz jest też silnik V6

Gdzie?!

V6 to jest 3,2 litra i występuje w XC60/V70/S80/XC90

6 garów w średniej platformie to jest T6 i jest to RZĘDOWA szóstka.

I jest to najfajniejsza opcja napędu do tego auta, aczkolwiek na mój gust za mocna.

Miałem okazję pogonić toto na lotnisku. Trochę mało czasu było i pas startowy był przykrótki (miałem do dyspozycji tylko pół drogi kołowania - lotnisko EPSY, to od Talibów), więc tak żeby zachować margines bezpieczeństwa i nie wywalić w krzuny to szedł do 200 licznikowego. Dźwięk piękny, aczkolwiek pazura szczególnego nie miał.

Acha, chlipce toto pod 20 - nikuta ekonomiczny nie jest :-)

Napisano
  • Autor

Przejrzałem te katalogi. W summum jest skóra, której nie chce, jest ksenon, ale nawigacji nie ma. Momentum tańsze o 12kzł. Nawigacja i ksenon w pakietach kosztuje 10kzł a przy okazji w tej cenie jest zestaw audio z wyższej półki i podgrzewane fotele smile.gif

Napisano

> Faktycznie sprawdziłem, są 4 cylindry, C70 ma jeszcze 5, szkoda bo te 5 cylindrów w rzędzie fajnie

> brzmi.

i fajnie jeździ - dodajmy.

Napisano

> PS: zrobi dużo więcej frajdy z jazdy jak v50tka z 2,0d??

Jeśli ekscytacji dostarczać ma świadomość, że to S60 a nie V50 i dodatkowo spust nad danymi technicznymi, to pewnie tak.

Pamiętaj, że mała platforma za rok będzie miała dekadę (a przebąkuje się, że dotrzyma w produkcji tej dekady!) - przy dzisiejszych cyklach wymian modeli to auto prehistoryczne wręcz, więc nieco nie przystające do współczesnych standardów.

Mnie 60 nie nawilża, ale ja mam baaardzo specyficzne wymagania - wolę mały samochód z dużym silnikiem, którym i tak osiągam prędkości kodeksowe.

Ot - dziwactwo starszego mentalnie pana...

Aaaa, OK, w 60 nawilża mnie to, że jest w dieslu fabrycznie wyposażony w S-S przy manualnej skrzyni - i nawet zacnie to działa!

Reszta...

Nie robi jakiegoś szału.

Stara 60 w D5 była całkiem zacnym d.powozem, osiągającym powalające wyniki spalania.

Kiedyś dałem znajomkowi nieprzyzwyczajonemu w trasę.

Dostał napompiony pod korek, dojechał gdzieś za Częstochowę i dzwoni chłopina, że "coś chyba się zdupcyło, bo wskaźnik paliwa stoi w miejscu, zasięg też się nie cofnął i ogólnie coś jest chyba nie tak".

Nie był nawykły, że tym sprzętem bez nadmiaru spięć dawało się i 1300+ km na zbiorniku klepnąć, a 1500 też było do zrobienia :-) (70 litrów kocioł).

Napisano

> , ale mi

> więcej drgania serca wywołuje 1,3 litra 86KM w kompakcie sprzed 15 lat.

patrz, czasami to nawet miło sie Ciebie czyta zlosnik.gif

Napisano

> Ssssłucham?!

> Ty to chyba - przepraszam, że tak dosadnie - głuchy jesteś, jak nie odróżniasz uchem R5 od R4...

oczywiscie mialo byc R5 sciana.gif

to jest 2.0 ok.gif

ale "stare" D5 gadal w/g mnie przyjemniej dla ucha

Napisano

> A widziała:

> Golf R

> Audi S3

Są pióro mniejsze.

> Hyundai Genesis

Jakość użytych materiałów bez porównania do Volvo. Oglądałem go w sobotę. Jazda próbna lada dzień wink.gif

> Scirocco R

> Lancer EVO X

Słowa "EVO" i "komfort jazdy" użyte w jednym zdaniu brzmią jak "dziewica w burdelu".

Napisano

> patrz, czasami to nawet miło sie Ciebie czyta

ale to powyższe to ja od lat twierdzę.

Prosta sprawa - gorsze wyciszenie, inna, "mniej cywilizowana" charakterystyka silnika i mamy odpowiedź na tą zagadkę.

Oczywiście, świat za oknem przesuwa się duuużo wolniej, ale subiektywne wrażenia są jakbym odwijał jakimś WRC.

Napisano

> oczywiscie mialo byc R5

> to jest 2.0

> ale "stare" D5 gadal w/g mnie przyjemniej dla ucha

Gadał dokładnie tak samo, bo to dokładnie ten sam silnik (różni się wykorbieniem na wale = skokiem tłoka).

Tyle, że nowe D3 są dużo lepiej wytłumione i mają sporo dłuższą skrzynię (bądź przełożenie końcowe) - stąd są cichsze, ale samochody, nie silniki :-)

Napisano

> Są pióro mniejsze.

> Jakość użytych materiałów bez porównania do Volvo. Oglądałem go w sobotę. Jazda próbna lada dzień

Dzis ogłosili ze model 2013 ma miec znacznie lepsza jakość wnętrza, inne zawieszenie + dwa nowe silniki 2.0T będzie miał ponad 270KM a 3.6V6 prawie 350 KM.

Napisano

> Dzis ogłosili ze model 2013 ma miec znacznie lepsza jakość wnętrza, inne zawieszenie + dwa nowe

> silniki 2.0T będzie miał ponad 270KM a 3.6V6 prawie 350 KM.

"Lepsze wnętrze" wcale nie oznacza, że będzie ono świetne. Co do silników to wiadomo już od dawna o planowanych mocniejszych wersjach.

W każdym razie auto nie jest konkurentem dla wymienionych w tytule wątku samochodów bo to zupełnie inna klasa.

Lexus cenowo wychodzi drożej a do tego ma mniej mocy. O ile się nie mylę to nie licząc IS-F jest tylko IS250 mający lekko ponad 200 koni.

Mój głos na Volvo.

Napisano

> Dlatego moja noga więcej w salonie tej marki niepostanie i będę odradzał tą markę za poziom obsługi

> wszystkim. Jeśli tak wygląda obsługa przed sprzedażna to wolę nie myśleć jak się jest olewanym

> jak już się uda u nich kupić samochód.

Dziwne.

Bywam w pobliskim salonie i tu sprzedawca szybko pojawia się przy kliencie, można porozmawiać, nie ma problemów z cennikami, ofertą.

Napisano

> Najważniejsze kryteria - frajda z jazdy (prowadzenie + przyspieszenie), wyciszenie, trwałość i

> bezawaryjność.

> Podpowiecie proszę?

BMW-118d-560x373-24ff0ba1fd6a6899.jpgpalacz.gif

2011-Lexus-IS-250-Automatic-Front-Angle-View.jpgzlosnik.gif

Napisano

> o opowieści niezwykłej treści.

> Zapamiętaj:

> dobrze prowadzi się Ford.

> Opel prowadzi się źle.

Uogólnie. Ford prowadzi się dobrze a wszystko inne prowadzi się źle. Aż strach tym jeździć. I tylko Ford skręca a reszta wypada z drogi.

A co do tematu - ja jestem za Volvo. Nie dlatego że Insignia jest zła tylko dlatego że jeździ tym pełno przedstawicieli handlowych robiąc straszną wiochę na drodze.

Napisano

> A co do tematu - ja jestem za Volvo. Nie dlatego że Insignia jest zła tylko dlatego że jeździ tym

> pełno przedstawicieli handlowych robiąc straszną wiochę na drodze.

Chyba z astrą pomyliłeś zlosnik.gif

Napisano

> Są pióro mniejsze.

"Najważniejsze kryteria - frajda z jazdy (prowadzenie + przyspieszenie), wyciszenie, trwałość i bezawaryjność. "

> Jakość użytych materiałów bez porównania do Volvo. Oglądałem go w sobotę. Jazda próbna lada dzień

"Najważniejsze kryteria - frajda z jazdy (prowadzenie + przyspieszenie), wyciszenie, trwałość i bezawaryjność. "

> Słowa "EVO" i "komfort jazdy" użyte w jednym zdaniu brzmią jak "dziewica w burdelu".

" Najważniejsze kryteria - frajda z jazdy (prowadzenie + przyspieszenie), wyciszenie, trwałość i bezawaryjność. "

Widzisz gdzieś konflikt? (no może poza wyciszeniem)

Poza tym:

"Koleżanka z pracy chce zakupić dosyć szybkie"

i

"Jazdy próbne dopiero w przyszłym tygodniu,"

Widzisz gdzieś konflikt?

Może warto pokazać coś więcej?

IMHO Insignia to padaka przy takich kryteriach, a Volvo nie znam.

Napisano

> Nie dlatego że Insignia jest zła tylko dlatego że jeździ tym

> pełno przedstawicieli handlowych robiąc straszną wiochę na drodze.

Chyba sie grubo pomyliłeś myląc PH z dyrektorami i to nie takimi pierwszymi lepszymi bo byle dyrektor to kompaktem pocina. A PH to najczęściej Corsą . Było sie PH w różnych firmach to sie wie...

Napisano

> Chyba sie grubo pomyliłeś myląc PH z dyrektorami i to nie takimi pierwszymi lepszymi bo byle

> dyrektor to kompaktem pocina. A PH to najczęściej Corsą . Było sie PH w różnych firmach to

> sie wie...

No nazwijmy to wyższą kadrą menadżerską. Problemem jest to że traktują drogę jak przedsiębiorstwo, którym zarządzają.

PH rzeczywiście jeżdżą Corsami i do tych akurat nic nie mam. Mimo że prędkości które osiągają, szczególnie biorąc pod uwagę stan dróg, są czasami zadziwiające.

Napisano

> A V6 od Holdena i....?

A co ma V6 do 2 litrówki facepalm%5B1%5D.gif

Silnik 2.0 z Saaba jest po prostu z każdej strony lepszy od swojego oplowskiego poprzednika. Saab miał duże doświadczenie w turbobenzynach wiec to jest dla mnie istotny argument na plus.

Ale skoro już ruszyłeś inne silniki to fiatowski diesel 1.9 przerobiony w Insigni na 2.0 z każdej strony wygrywał konkurencję z 2 litrowym dieslem stworzonym przez Opla. Podobna sprawa z 1.7. Został Isuzu bo oplowski 1.7 nie wytrzymał konkurencji. Podsumowując najlepsze silniki Opla nie są Opla

Napisano

> No nazwijmy to wyższą kadrą menadżerską. Problemem jest to że traktują drogę jak przedsiębiorstwo,

> którym zarządzają.

Mam zupełnie inne obserwacje. PH popitalają na złamanie karku nie patrząc na nic. A nie daj Boziu jak jest gps w aucie i taki PH jest rozliczany z czasu. Dyrektorstwo wyżeszgo sortu to już jednak ciut inny wiek, dojrzałość dzieci w domu itp. Wolałbym sie spotkać na drodze z dyrektorstwem a nie PeHowcami.

Ale i tak najbardziej wku... (motyla noga) mnie złotówy.

Mam wrażenie że najwiecej Insigni nie prywatnych to kratkowozy brane na działalność gospodarcza.

Napisano

> Mam wrażenie że najwiecej Insigni nie prywatnych to kratkowozy brane na działalność gospodarcza.

Może rzeczywiście o nich chodzi. Bo mnie wkurza najbardziej jak ktoś się uważa za lepszego na drodze bo jedzie "limuzyną". I wbrew powszechnej opinii nie są to kierowcy dużych BMW. Są to najczęściej kierowcy Insignii, wcześniej Mondeo. Koniecznie z kratą. PH czy taksówkarze - wiecznie im się spieszy więc jeżdżą jak jeżdżą. Ale nie chcą mnie zbyt często zabić więc nie narzekam na nich. I staram się ich puszczać - niech jadą jak im się spieszy.

Napisano

> Ale skoro już ruszyłeś inne silniki to fiatowski diesel 1.9 przerobiony w Insigni na 2.0 z

> każdej strony wygrywał konkurencję z 2 litrowym dieslem stworzonym przez Opla. Podobna

To nie jest przerobiony 1.9, tylko 2.0 od Fiata. Od kilku lat 1.9 nie jest w juz w ofercie, zostal wyparty przez 1.6 i 2.0

Napisano

> To nie jest przerobiony 1.9, tylko 2.0 od Fiata. Od kilku lat 1.9 nie jest w juz w ofercie, zostal

> wyparty przez 1.6 i 2.0

Ja wiem że to fiatowski produkt Przeróbka silnika 1.9 na 2.0 to troche osprzętu i 1 mm rozwiercony cylinder. Tak to podobno wygląda na warsztacie. Czyli prawie to samo co było. Zero własnej inwencji. Diesel 2.0 z Antary to z kolei wymysł Koreańczyków. Mimoże jestem fanem Opli to musze przyznac że silnikowo od dawna nic nie wymyślili a jeśli już coś powstało to była z reguły kupa złomu.

Ale Insignia podoba mi sie bardzo smile.gif

Napisano

> A co ma V6 do 2 litrówki

Do pochodzenia się odniosłem. Argument "lepsze bo z firmy ..." do mnie nie przemawia

Napisano

> Panowie,

> Potrzebuję porady. Koleżanka z pracy chce zakupić dosyć szybkie i nowomodelowe auto za kwotę ok.

> 150tys pln. Po namysłach i odwiedzinach salonów, eliminacji kilku opcji na placu boju

> pozostały dwa modele:

> 1. Opel Insignia 2,0 benzyna w wersji 250KM i z napędem 4x4

> 2. Volvo S60 z silnikiem benzynowym T5 i 240 KM.

> Jazdy próbne dopiero w przyszłym tygodniu, ale chciałbym zasięgnąć opinii tutaj. Zapewne mogę

> liczyć na Sibui w kwestii Volvo, a ze względu na to że Insignia to bardzo często służbowe

> auta, więc zapewne i tutaj znajdę doradców.

> Oba auta z zewnątrz robią ogromne wrażenie na zainteresowanej, Insignia wydaje się sporo większa.

> Jeśli chodzi o wnętrze to w Volvo robi mniejsze wrażenie, ale za to jakość wykonania wydaje

> się lepsza.

> Ps: Insignia tańsza o jakieś 10kzł i lepiej wyposażona(alusy 18cali vs 17 cali w Volvo, większy

> wyświetlacz i inne bajery w stylu sportowe fotele itp), ale to zeszły rocznik i w skórze,

> która nie przekonuje. Volvo na zamówienie,rocznik 2012, wersja Momentum + ksenon i nawigacja.

> Najważniejsze kryteria - frajda z jazdy (prowadzenie + przyspieszenie), wyciszenie, trwałość i

> bezawaryjność.

> Podpowiecie proszę?

I poradzili, bo się pogubiłem?

Napisano

Miałem mało do czynienia z Insignią, ale ta "odrobina" nie była zbyt przyjemna: po pierwsze nie podobało mi się to, że siedzi się tam jak w czołgu a szyby zaczynają się tak wysoko, widoczność do tyłu w wersji 5dr była symboliczna a dodatkowo szybko opadający dach daje o sobie znać wyższym pasażerom na tylnej kanapie.

Napisano

> Nie wiem jak ugryźć napęd 4x4 w dosyć mocnej osobówce - co to daje na asfalcie, bo nigdy nie jeździłem?

Daje tyle, że jak jest sucho i ruszając wciśniesz prawy pedał w podłogę to w zasadzie nie zapiszczysz kołami tylko pomkniesz przed siebie a jak spadnie deszcz/śnieg i szybko ruszysz na światłach, to zjeżdżając ze skrzyżowania będziesz się zastanawiał, czy ruszyłeś na zielonym czy nie, bo reszta jeszcze stoi, albo dopiero rusza wink.gif

O możliwości kręcenia się na parkingu jak spadnie śnieg chyba nie muszę wspominać zlosnik.gif

Napisano

> Daje tyle, że jak jest sucho i ruszając wciśniesz prawy pedał w podłogę to w zasadzie nie

> zapiszczysz kołami tylko pomkniesz przed siebie a jak spadnie deszcz/śnieg i szybko ruszysz na

> światłach, to zjeżdżając ze skrzyżowania będziesz się zastanawiał, czy ruszyłeś na zielonym

> czy nie, bo reszta jeszcze stoi, albo dopiero rusza

> O możliwości kręcenia się na parkingu jak spadnie śnieg chyba nie muszę wspominać

Nie rydzykował bym z haldexem takich akcji, tym bardziej że auto to ciężka krowa

Napisano

> Nie rydzykował bym z haldexem takich akcji, tym bardziej że auto to ciężka krowa

Może mu to zaszkodzić? A dokładniej która z wymienionych przeze mnie rzeczy-dynamiczne ruszanie, zabawa na śniegu?

Rozumiem, że np Torsen już nie ma takich przypadłości?

Napisano

> Czyli potwierdza się to co czytałem wśród opinii na autocentrum o Insignii. Szkoda tylko, że jest

> bardzo mało wpisów nt. nowej S60-tki. Może ktoś miał z nią do czynienia, najlepiej jeszcze z

> tym silnikiem T5 240KM. Zastanawiam się czy nie jest zbyt wysilony ten silnik. Standardowo

> występuje w wersji 205KM, ten 240KM ma fabrycznie zmodyfikowane oprogramowanie.

Nie wierz co Ci gadają w salonie te silniki sa inne nie tylko programowo. Poza tym sprzedawca moze byc niedouczony albo celowo w bład wprowadza tak jak mnie gdzie kupowałem XC 60 w wersi R-Design i w temacie zawieszenie powiedziano mi że jest takie same tylko minimalnie obniżone a jest całkiem inne, dużo twardsze inne amortyzatory itp...

Napisano

Koleżanka niech sie przejdzie do salonu BMW myśle że jak ładnie poprosi mulher.gif to za 150-160 tyś wyrwie wychodzącą serie 3 i przyjemność z jazdy będzie większa od Volvo czy Opla ok.gif

Albo Citroena DS5..... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

W Volvo na tylnej kanapie w wersji sedan jest jeszcze mniej miejsca nad głową.

Napisano
  • Autor

Raczej odradzili Insignię. Inne opcje oprócz tych dwóch odpadają, a faworytem jest Volvo. Jak wiecie dla kobiet najważniejsze jest to by się podobał. Wszystkie inne, które niektórzy proponują odpadły po wyglądzie, a uwierzcie mi że pokazałem chyba wszystko. Bardzo się podobał jeszcze i był 3 w kolejce Peugeot 508, który był tańszy od obydwu pozostałych, ale też nie proponował odpowiednio mocnych silników.

Napisano

> Raczej odradzili Insignię. Inne opcje oprócz tych dwóch odpadają, a faworytem jest Volvo. Jak

> wiecie dla kobiet najważniejsze jest to by się podobał. Wszystkie inne, które niektórzy

> proponują odpadły po wyglądzie, a uwierzcie mi że pokazałem chyba wszystko. Bardzo się podobał

> jeszcze i był 3 w kolejce Peugeot 508, który był tańszy od obydwu pozostałych, ale też nie

> proponował odpowiednio mocnych silników.

A Alfa 159? nie podoba się zlosnik.gif

Niech kupuje Volvo jak je sie podoba, zresztą wybierając z tych dwóch aut dla kobiety pasuje tyllko Volvo, Opel bardziej męski jest zlosnik.gif

Napisano

> A co koleżanka powie na passata CC?

> Tu jest cennik, http://www.volkswagen.pl/modele/passat_cc/cennik_i_wyposazenie/cenniki_i_wyposa/

> może udałoby się wyrwac tego 3.2 V6 w niższej cenie - pewnie gdzies jest z rocznika 2011 i

> dadza jakis rabacik

3.2 to ona nie wyrwie bo taki nie istnieje grinser006.gif

Miałem passata CC 3.6 polecam w 100%

Ja rozwazalem go w porównaniu do insigni opc

Insignia opc ma 25 koni więcej a jezdzi dużo słabiej około 5 s do 200 km/h

Do tego silnik 3.6 to najlepsze pogodzenie osiągów do spalania 12 l max w mieście czy na trasie wykorzystując jego moc .

Naprawdę super auto polecam

Napisano

> Raczej odradzili Insignię. Inne opcje oprócz tych dwóch odpadają, a faworytem jest Volvo. Jak

> wiecie dla kobiet najważniejsze jest to by się podobał. Wszystkie inne, które niektórzy

> proponują odpadły po wyglądzie, a uwierzcie mi że pokazałem chyba wszystko.

Śmiem wątpić, że pokazałeś wszystkie z mojej listy, aczkolwiek mylić się mogę zlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> Do tego silnik 3.6 to najlepsze pogodzenie osiągów do spalania 12 l max w mieście czy na trasie

> wykorzystując jego moc .

To i tak dużo...koledze palił poniżej 4 zlosnik.gif

Napisano

> To i tak dużo...koledze palił poniżej 4

grinser006.gif

Na szczęście to auto nie jest skierowane do malkontentów biglaugh.gif

A serio

1.8T , 2.0T , 3.2 z audi nie dostarczają porównywalnych osiągów a spalanie powyzej 15 l

Audi A3 sportback 3.2 mojej żony przy spokojnej jeżdzie pali 14 L przy szybszej 18L

A wartość 18L jest już bardzo bliska spalaniu mojego ML który ma 2 razy taki silnik jest 2 razy cięższy itp

Passat CC 3.6 jak dla mnie w kategorii fun/ekonomia rządzi

Ps. może ktoś zna podobne auto okolice 5s do 100 i spalanie średnie okolice 12L

Napisano

> (...) Diesel 2.0 z Antary to z kolei wymysł Koreańczyków. (...)

Włochów.

Napisano

> Włochów.

facepalm%5B1%5D.gifKoreańczyków z Daewoo przeflancowanego poźniej na Chevroleta. To inny silnik niż w Insigni.

Tak na szybko silnik z Antary ma zupełnie inną pojemność bo skok tłoka jest dłuzszy i jest to silnik 16V ale OHC

Generalnie z silnikiem z Insigni to ma tylko nazwę 2.0 CDTI wspólną.

Napisano

> Koreańczyków z Daewoo przeflancowanego poźniej na Chevroleta. To inny silnik niż w Insigni.

> Tak na szybko silnik z Antary ma zupełnie inną pojemność bo skok tłoka jest dłuzszy i jest to

> silnik 16V ale OHC

> Generalnie z silnikiem z Insigni to ma tylko nazwę 2.0 CDTI wspólną.

Jeśli OHC, to pewnie stary silnik VM Motori. Też włoski zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli OHC, to pewnie stary silnik VM Motori. Też włoski

Generalnie masz rację bo to jest VM Motori. Użyłem zbyt dużego skrótu by pokazać że Opel sam nie potrafi nic wymyśleć i sie mota między różnymi silnikami wkładając do różnych aut 2 różne silniki diesla o tej samej pojemności i to nie swojej konstrukcji

Przykład 1.9 CDTI z Vectry i Vivaro. Włoszczyzna i francuz

Ale za bardzo schodzimy z tematu

Napisano

> Generalnie masz rację bo to jest VM Motori. Użyłem zbyt dużego skrótu by pokazać że Opel sam nie

> potrafi nic wymyśleć i sie mota między różnymi silnikami wkładając do różnych aut 2 różne

> silniki diesla o tej samej pojemności i to nie swojej konstrukcji

VM Motori to już praktycznie ich, bo GM kupiło tę firmę. zlosnik.gif

> Przykład 1.9 CDTI z Vectry i Vivaro. Włoszczyzna i francuz

> Ale za bardzo schodzimy z tematu

Normalne z dieslami.

Obecnie mało kto produkuje je.

Nawet Toyota wycofuje się z diesli będzie brać od BMW.

Napisano

> VM Motori to już praktycznie ich, bo GM kupiło tę firmę.

Tak wiem. . Po tym jak skończyli w 2005 umowę z Fiatem pilnie potrzebowali diesla do Captivy i to był istotny powód.

> Normalne z dieslami.

> Obecnie mało kto produkuje je.

> Nawet Toyota wycofuje się z diesli będzie brać od BMW.

GM jest jakimś prekursorem wink.gif bo od dawna zbiera silniki różnych producentów kończąc produkcję swoich

Napisano

> Panowie,

> Potrzebuję porady. Koleżanka z pracy chce zakupić dosyć szybkie i nowomodelowe auto za kwotę ok.

> 150tys pln. Po namysłach i odwiedzinach salonów, eliminacji kilku opcji na placu boju

> pozostały dwa modele:

> 1. Opel Insignia 2,0 benzyna w wersji 250KM i z napędem 4x4

> 2. Volvo S60 z silnikiem benzynowym T5 i 240 KM.

> Jazdy próbne dopiero w przyszłym tygodniu, ale chciałbym zasięgnąć opinii tutaj. Zapewne mogę

> liczyć na Sibui w kwestii Volvo, a ze względu na to że Insignia to bardzo często służbowe

> auta, więc zapewne i tutaj znajdę doradców.

> Oba auta z zewnątrz robią ogromne wrażenie na zainteresowanej, Insignia wydaje się sporo większa.

> Jeśli chodzi o wnętrze to w Volvo robi mniejsze wrażenie, ale za to jakość wykonania wydaje

> się lepsza.

> Ps: Insignia tańsza o jakieś 10kzł i lepiej wyposażona(alusy 18cali vs 17 cali w Volvo, większy

> wyświetlacz i inne bajery w stylu sportowe fotele itp), ale to zeszły rocznik i w skórze,

> która nie przekonuje. Volvo na zamówienie,rocznik 2012, wersja Momentum + ksenon i nawigacja.

> bezawaryjność.

> Podpowiecie proszę?

Jeździłem taką Insignią po mieście i na trasie. Samochód rzeczywiście dosyć szybki. Ten który prowadziłem miał ogromne 19 calowe felgi, ale pomimo tego dosyć dziwnie zachowywał się przydużej prędkości na trasie. Jakiś taki mało stabilny.

Volvo jeździłem z silnikiem T6, co prawda było to V70, ale myślę, że można porównać do tego o którym piszesz. Volvo miało o niebo lepsze wykończenie, spasowanie plastików itp. Insignia przy nim wypada moim zdaniem blado.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.