Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia 250KM 4x4 vs. S60 T5 240KM

Featured Replies

Napisano

> No tak jak powyżej, czyli przekroczenie o ok. 100km/h

Więzienie i to raczej bez dyskusji.

Napisano

> Swoją drogą ciekawe czy w Europie kiedyś pojawi się tak restrykcyjne traktowanie

tera będzie cytata:

W Finlandii Anssi Vanjoki- menadzer Nokii przekroczyl

predkosc rowno o 20 km/h- zaplacil 116 000 euro

Przekroczenia powyzej 20 km.h liczy sie jako % od dochodu

Jussi Salonaja jechal 80 km/h w miejscu gdzie mozna 40 km/h. Zapłacił mandat w

wysokości 170 000 euro. Gorna granica mandatow

w Finlandii nie istnieje a za przekroczenie

predkosci o ponad 100% dodatkowo jest kara

wiezienia.

koniec cytaty.

To dość restrykcyjne traktowanie jeśli wyjedziesz nowym Volvo z salonu a za winklem możesz załapać radarową niespodziankę kilkukrotnie podnoszącą wartość auta a jako bonus darmowe wakacje

Napisano

> Nie chcę w to brnąć bo zostanę rozstrzelany ale ten kto nie przekracza prędkości niech pierwszy

> rzuci kamień .

Powiedz tylko gdzie i kiedy.

Napisano

> Nie chcę w to brnąć bo zostanę rozstrzelany ale ten kto nie przekracza prędkości niech pierwszy

> rzuci kamień .

Ja się przyznam bez bicia że raczej dość notorycznie jeżdżę +10. Ale NIGDY więcej ( a nawet jeśli to nie przyznam się do tego publicznie). Powód - na Florydzie jest prawo które nie pozwala Policji dać Ci mandatu jeżeli prędkość jest mniej niż 10 MPH większa od dopuszczalnej. Mogą nadal zatrzymać i wręczyć upomnienie, ale mandatu nie dostaniesz. W Georgii jest podobnie.

Napisano

> Jasne. Wejdz na strone BMW lub Audi, wybierz model z silnikiem o mocy 240 koni (bedze to 328i lub

> a4 2.0 tfsi).

> Audi z tym silnikiem ma o 30 KM i kosztuje w podstawie 151400zl. Nie powiedzailbym zeby bylo

> "niezle wypasione".

> BMW tez zaczyna sie od lekko ponad 150tys zl, ale przynajmniej ma 245KM.

> widac sie jej podobaja

No dooooobra, ale nowy samochód kupujesz nie w "konfiguratorze" tylko od dealera. Mamy kryzys sprzedaży i należy liczyć na przyjemne obniżki ceny. Zwłaszcza w przypadku aut premium.

Gdybym miał w ręce 150 tysi na nowe auto, nie patrzyłbym na żadnego Superba, Insignię czy coś podobnego. Za takie pieniądze można dostać auto klasy premium a dealer niech się pomęczy i znajdzie coś odpowiedniego. W najgorszym razie demo car czy "employee car".

Dwa tygodnie temu oglądałem ładną, czarną 3-er coupe z dwulitrówką i 170KM pod maską. Wyposażenie przyzwoite (skóry, navi, biksenon skretny) za 119 tysięcy. Była jeszcze 14 miesięcy na gwarancji. Da się?

Pozdrawiam

Bartek

Napisano
  • Autor

Gdyby wybrała Octavię to znaleźliby się inni, którzy pytali by czemu nie volvo albo insignia itp. taki wybór i tyle. Ja mocno sugerowałem akurat te 2szt. na finale. Poza tym Octavia nie jest "nowomodelowym" autem, za chwilę wyjdzie Octavia 3.

Napisano

> No dooooobra, ale nowy samochód kupujesz nie w "konfiguratorze" tylko od dealera. Mamy kryzys

> sprzedaży i należy liczyć na przyjemne obniżki ceny. Zwłaszcza w przypadku aut premium.

tzn o ile opuszcza? O 25%?

Poza tym nie zapominaj, ze 328i czy 200 konne A4 to nie jest jakis topowy model, ktory sprzedaje sie w malej ilosci. To praktycznie tylko "oczko" wyzej niz podstawowe modele benzynowe tych aut.

> Gdybym miał w ręce 150 tysi na nowe auto, nie patrzyłbym na żadnego Superba, Insignię czy coś

> podobnego. Za takie pieniądze można dostać auto klasy premium a dealer niech się pomęczy i

> znajdzie coś odpowiedniego.

Tzn co znajdzie? Mowimy o nowym samochodzie.

>W najgorszym razie demo car czy "employee car".

Jasne. Za chwile zacznie sie dyskucja czy roczne BMW jest lepsze od nowego Volvo. Chcesz brac demo car? Spoko, ale porownaj go z innym demo car"em.

> Dwa tygodnie temu oglądałem ładną, czarną 3-er coupe z dwulitrówką i 170KM pod maską. Wyposażenie

> przyzwoite (skóry, navi, biksenon skretny) za 119 tysięcy. Była jeszcze 14 miesięcy na

> gwarancji. Da się?

Sprawdz ile kosztuje Volvo czy insygnia majaca jeszcze 14 miesiecy gwarancji. smirk.gif

> Pozdrawiam

wzajemnie

> Bartek

dawid

Napisano

> Byłeś już kiedyś w Szwajcarii, Skandynawii, albo Austrii?

a po co tak daleko? zaraz za Odrą takie przekroczenie (o 65km/h) daje około 440 euro i zabranie PJ na 2 miechy , dla obcokrajowca jedyne 880 euro zlosnik.gif

Napisano

> Sypie sie Haldex. leczono to wymianą oleju, akcja serwisową na wymianę wiązek elektryki AWD bo

> podobno jakoś nie bardzo kable przewodziły prąd - coś z natężeniem strującym ale o szczeguły

> nie pytaj bo to dla mnie czarna magia. a na końcu wymianą sprzęgła. Widziałem raz na

> podnośniku 2 Insignie 4x4 którym na gwarancji naprawiano haldexa. W jednej zmiana oliwy a w

> drugiej całe sprzęgło bo poprzednie naprawy nie pomogły.

> Mechanik mówił że na turbo benz. 2 litrówki bez 4x4 są stanowczo mniej kłopotliwe właśnie przez

> brak tego napędu.

dodajmy, że z tego Haldexa korzysta również ta PREMIUM niezawodna marka na literę "V" zlosnik.gif

Napisano

> Sypie sie Haldex. leczono to wymianą oleju, akcja serwisową na wymianę wiązek elektryki AWD bo

> podobno jakoś nie bardzo kable przewodziły prąd - coś z natężeniem strującym ale o szczeguły

> nie pytaj bo to dla mnie czarna magia. a na końcu wymianą sprzęgła. Widziałem raz na

> podnośniku 2 Insignie 4x4 którym na gwarancji naprawiano haldexa. W jednej zmiana oliwy a w

> drugiej całe sprzęgło bo poprzednie naprawy nie pomogły.

> Mechanik mówił że na turbo benz. 2 litrówki bez 4x4 są stanowczo mniej kłopotliwe właśnie przez

> brak tego napędu.

ok, dzieki za info. Troche to jednak dziwne, ze w innych markach przy tym samym napedzie nie splychac o jakis wiekszych problemach hmm.gif

Akurat taka Insignie zaproponowano mi jako samochod sluzbowy, dlatego sie zastanawiam ... ale chyba dalej Subaru bede ujezdzal grinser006.gif

Jaki watek sie nie przeczytaa na AK to Insignie nie skreca, skrzypi i w ogole lepiej nie grinser006.gif

Napisano

Przekraczam, ale nie o takie wartości. A jazda z takimi prędkościami po takiej drodze to czysty DEBIIZM i powinni Ci za samo przynanie się do tego na tym forum odebrać prawko na zawsze !!!

Napisano

> Gdybym miał w ręce 150 tysi na nowe auto, nie patrzyłbym na żadnego Superba, Insignię czy coś

> podobnego.

np. "nowe" 5 zlosnik.gif

p.s kolor paskudny, ale to tylko przykład

Napisano

> Przekraczam, ale nie o takie wartości. A jazda z takimi prędkościami po takiej drodze to czysty

> DEBIIZM i powinni Ci za samo przynanie się do tego na tym forum odebrać prawko na zawsze !!!

Oj tam oj tam - "przecież wszyscy przekraczają". A ponieważ "ja jestem lepszym kierowcą, to mi wolno więcej!"

Napisano

> np. "nowe" 5

> p.s kolor paskudny, ale to tylko przykład

Przytargane z USA, 15 tys nalotu. Proponowalbym dobrze sprawdzic takie auto zanim wydac na nie prawie 160tys.zl

Napisano

> Przytargane z USA, 15 tys nalotu. Proponowalbym dobrze sprawdzic takie auto zanim wydac na nie

> prawie 160tys.zl

to tylko przykład, ale w porównaniu z cała klasą D: mondeo, insignia, pasat itd... kusi zlosnik.gif

Napisano

> ... mogę być (jestem) stronniczy, ale będę podawał fakty, również z mojej eksploatacji a nie

> "kolega, mojego szwagra miał kiedyś Insignię..."

> 1. Insignia to produkt GMa.

> 2. S60, to produkt Volvo, już nie FORD, a Chińczyki, czy ma to znaczenie - oceń sam.

No nie do końca. Zapomniał kolega, że S60 ma tą samą płytę podłogową co Ford Mondeo? Więc Ford jak najbardziej:D

Napisano

> Gdyby wybrała Octavię to znaleźliby się inni, którzy pytali by czemu nie volvo albo insignia itp.

> taki wybór i tyle. Ja mocno sugerowałem akurat te 2szt. na finale. Poza tym Octavia nie jest

> "nowomodelowym" autem, za chwilę wyjdzie Octavia 3.

No dobra ja bym brał za tą kasę audi 2.0 TFSI quattro czyli napęd na wszystkie kapcie, 211 kucy, po prosu malina, ale ktoś oczywiście może mieć inny gust i ja to rozumiem zlosnik.gif

Napisano

> tzn o ile opuszcza? O 25%?

Nie wiem ile, pójdź i popytaj. Mamy nowy rok, jest spora szansa na obniżki za "rocznik 2011". Wszędzie takie obniżki znajdziesz i moim zdaniem to najlepszy sposób, żeby zamiast klasy popular kupić sobie premium.

> Sprawdz ile kosztuje Volvo czy insygnia majaca jeszcze 14 miesiecy gwarancji.

Ale co mnie obchodzi Insignia!? Jeździłem takim samochodem nie raz i dla mnie nie ma porównania z BMW. Nie to prowadzenie, nie to brzmienie, nie ta jakość wykończenia. Poza tym Insignia jest ciasna. A poza tym taka wydumka 4x4 musi zdrowo tracic na wartości. Przecież Opel nie ma doświadczeń z 4x4 w osobówkach, więc niczego dobrego bym się po tym nie spodziewał.

Volvo nie znam.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Akurat taka Insignie zaproponowano mi jako samochod sluzbowy, dlatego sie zastanawiam ...

No to co za kłopot? Gwarancja , auto zastępcze itp. czyli nie twój ból

Napisano

> No to co za kłopot? Gwarancja , auto zastępcze itp. czyli nie twój ból

Mi tez sie wydawało ze jak samochód jest na gwarancji i gwarantują zastępczy to nie ma problemu i moze być zawodny. A potem kupiłem Saaba...

Za każdym razem jak samochód sie zepsuje musisz brać wolne z pracy zeby go zawieźć do serwisu i wziąć zastępczy. Potem musisz oddać zastępczy i odebrać swój. Jeżeli zdarza sie to 2-3 razy w miesiącu to po pewnym czasie zaczyna brakować dni wolnych...

Napisano

> Mi tez sie wydawało ze jak samochód jest na gwarancji i gwarantują zastępczy to nie ma problemu i

> moze być zawodny. A potem kupiłem Saaba...

Saaba ? nono.gif No to sam sobie jesteś winien biglaugh.gif

> Za każdym razem jak samochód sie zepsuje musisz brać wolne z pracy zeby go zawieźć do serwisu i

> wziąć zastępczy.

Jakie wolne? To auto służbowe ma być dla kolegi wiec żadne wolne.

Narzędzie pracy sie spsuło wiec nie mam jak pracować i musze do serwisu...

Dla prywaciaża to jednak zły wybór. Brałbym 2.0T bez 4x4

>Potem musisz oddać zastępczy i odebrać swój. Jeżeli zdarza sie to 2-3 razy w

> miesiącu to po pewnym czasie zaczyna brakować dni wolnych...

Zgadza sie ale Insignia 2.0T jest ZTCW wyjątkowo mało awaryjna mimo że ma silnik Saaba. Awaria napędu 4x4 nie jest stosunkowo częsta ale jak sie już zacznie stukanie tylnej osi to najpierw leją oliwę na wymianę, poprawiają wązki przewodów a potem to juz tylko wymiana sprzęgła. 2.0T w stosunku do 2.0 CDTI to dopracowana i bezawaryjna jednostka.

Podobno najgorsza opcja pod względem awaryjności to CDTI 4x4

Napisano

> najbardziej:D

Masz racje, to jest segment D.

Natomiast, mówiąc, że to już nie FoMoCo, pisałem o właścicielu marki "Volvo", którym jest firma z ChRL.

Napisano

> No to co za kłopot? Gwarancja , auto zastępcze itp. czyli nie twój ból

W sumie racja. Musialbym tylko sie wczytac czy zamochod zastepczy bedzie oferowany bezplatnie (serwis poprzez firme leasingowa).

Dzis sie dowiedzialem, ze wsrod znajomych byly dwa takie auta, jedno ok - nic sie nei psulo, drugie dosc szybko ukradli icon_eek.gif.

Tak czy inaczej w firmie za kilka miesiecy pojawi sie ich kilka, wiec zobaczymy jak to bedzie. Ja razie poczekam, bo mam tymczasowo inne rozwiazanie wink.gif

Napisano

> Wieść niesie, ze jest ociężała i źle się prowadzi.

> Czekamy na relację w takim razie

No i jestem - pojeździłem trochę, ale nie za długo, bo aura była fatalna.

Ten setup relatywnie jeździ bardzo dobrze, auto złapało 180km/h+ bardzo szybko, prowadzi się bardzo pewnie, dziwne, a w tym aucie w ogóle nie czuć prędkości wink.gif

Masa gadżetów, wspomagaczy, w trybie sport 90% RWD, całkiem miło.

Auto wizualnie też ok, kawał kufra, w zasadzie polecam, tylko ta cena.. zlosnik.gif

Napisano

> Byłeś już kiedyś w Szwajcarii, Skandynawii, albo Austrii?

Austria: 200 na 130 -> 160 EUR. Dość tanio, IMHO.

mar00ha

Napisano

> Austria: 200 na 130 -

> mar00ha

Ale ja nie pisałem o wysokości mandatów, tylko możliwości aresztu w przypadku przekroczenia prędkości. Z tym że obcokrajowców to chyba w Austrii nie dotyczy.

Napisano

> Ale ja nie pisałem o wysokości mandatów, tylko możliwości aresztu w przypadku przekroczenia

> prędkości. Z tym że obcokrajowców to chyba w Austrii nie dotyczy.

Aaaa... No to chyba że. zlosnik.gif

Ale prawo jazdy chcieli zabrać polizeie. zlosnik.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.