Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Insignia 250KM 4x4 vs. S60 T5 240KM

Featured Replies

Napisano

> Ps. może ktoś zna podobne auto okolice 5s do 100 i spalanie średnie okolice 12L

Nie to, żebym się czepiał, ale wyżej pisałeś że max 12 l wykorzystując jego moc cfaniaczek.gif

12 litrów spalał mi Peugeot 406 1.8 wykorzystując jego maksymalną moc (w tym przypadku śmiesznie brzmi, bo to więcej huku niż frajdy zlosnik.gif). Wybacz ale póki nie zobaczę - nie uwierzę, że ciężki smok o pojemności 3.6 litra przy wykorzystaniu nawet połowy możliwości spala po mieście 12 litrów zlosnik.gif Co innego trasa ok.gif

Napisano

> Nie to, żebym się czepiał, ale wyżej pisałeś że max 12 l wykorzystując jego moc

> 12 litrów spalał mi Peugeot 406 1.8 wykorzystując jego maksymalną moc (w tym przypadku śmiesznie

> brzmi, bo to więcej huku niż frajdy ). Wybacz ale póki nie zobaczę - nie uwierzę, że ciężki

> smok o pojemności 3.6 litra przy wykorzystaniu nawet połowy możliwości spala po mieście 12

> litrów Co innego trasa

No powiem Ci tak jak go kupowałem liczyłem sie ze spalaniem przy zabawie rzędu 20 L - nie ma szans na to

Pali 12 L przy mocno dynamicznej jezdzie , gdzie mniejsze audi a3 słabsze pali 18L przy takiej samej jezdzie

Zapraszam na testy wiem że jest to mocno dziwne ale tak jest dlatego się upieram iż jest to najlepsze auto fun/ekonomia

C-max 2.0 tdci 7-8L

Audi A4 1.8 T paliło mi 15 L

ML mi pali 21 L średnio

Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD 13-14 L

Co do jazdy paskiem w trasie kiedyś jechałem "trasę" raptem 160 km "eskortując" busa prędkość przelotowa 80-90km/h spalanie 8,5 L

Wypisałem to żeby był obraz ile inne auta palą przy mojej jeżdzie .

Nikt w to nie wierzy do poki sam nie przejedzie tym autem jakiejś traski

Jeszcze raz polecam CC z tym silnikiem

Napisano

> No powiem Ci tak jak go kupowałem liczyłem sie ze spalaniem przy zabawie rzędu 20 L - nie ma szans

> na to

> Pali 12 L przy mocno dynamicznej jezdzie , gdzie mniejsze audi a3 słabsze pali 18L przy takiej

> samej jezdzie

> Zapraszam na testy wiem że jest to mocno dziwne ale tak jest dlatego się upieram iż jest to

> najlepsze auto fun/ekonomia

> C-max 2.0 tdci 7-8L

> Audi A4 1.8 T paliło mi 15 L

> ML mi pali 21 L średnio

> Jeep Grand Cherokee 3.0 CRD 13-14 L

> Co do jazdy paskiem w trasie kiedyś jechałem "trasę" raptem 160 km "eskortując" busa prędkość

> przelotowa 80-90km/h spalanie 8,5 L

> Wypisałem to żeby był obraz ile inne auta palą przy mojej jeżdzie .

> Nikt w to nie wierzy do poki sam nie przejedzie tym autem jakiejś traski

> Jeszcze raz polecam CC z tym silnikiem

Komputer Ci tak pokazuje, czy weryfikujesz to przy dystrybutorze?

Napisano

> Komputer Ci tak pokazuje, czy weryfikujesz to przy dystrybutorze?

Weryfikuje przy dystrybutorze .

Dla przykładu to co komp pokazywał mi w fordzie to były róznice 20% , w audi podobnie , najmniej przekłamuje mercedes ( wiele razy go nie sprawdzałem ale ze 3 pomiary były i plus minus 0,5 l także wynik lux )

Napisano

> 3.2 to ona nie wyrwie bo taki nie istnieje

> Miałem passata CC 3.6 polecam w 100%

> Ja rozwazalem go w porównaniu do insigni opc

> Insignia opc ma 25 koni więcej a jezdzi dużo słabiej około 5 s do 200 km/h

> Do tego silnik 3.6 to najlepsze pogodzenie osiągów do spalania 12 l max w mieście czy na trasie

> wykorzystując jego moc .

> Naprawdę super auto polecam

A ten silnik w passacie to swietny wymysl z FSI? gdzie po roku ubedzie juz troche koni a im dalej tym gorzej?

Napisano

> No powiem Ci tak jak go kupowałem liczyłem sie ze spalaniem przy zabawie rzędu 20 L - nie ma szans

> na to

> Pali 12 L przy mocno dynamicznej jezdzie ,

Dziwne, jak jechałem paskiem z tym silnikiem, to przy dynamicznej jeździe spalił prawie 17...

Napisano

> Dziwne, jak jechałem paskiem z tym silnikiem, to przy dynamicznej jeździe spalił prawie 17...

Może macie inne definicje dynamicznej jazdy.

Napisano

> Panowie,

> Potrzebuję porady. Koleżanka z pracy chce zakupić dosyć szybkie i nowomodelowe auto

Z doświadczeń własnych to napiszę Ci, że Opel to zło (zwłaszcza Insignia), a szwedzki to jest dobry stół a nie samochód. grinser006.gif

Insignia to MEGA porażka jeżeli chodzi o ergonomię, bezawaryjnością nie grzeszy (raz odmówiła posłuszeństwa), wytłumiona jest spartańsko - prawie jak 125P.

S60 D5 z kolei dwa razy odmówiło posłuszeństwa, wyposażenie spartańskie (jak na auto premium), za byle pierdołę trzeba doplacić.

Jak ja bym miał wybierać TYLKO z tych dwóch aut wybrał bym Volvo. Psuć się będzie pewnie tak samo jak Insignia ale przynajmniej prestiż i ergonomia nieporównywalne.

Z aut innych zdecydowanie wybrałbym nowe 328i w cenie lekko powyżej 150kPLN lub 320d i doposażyć do tych 150kPLN. Przynajmniej w cenie będzie pakiet serwisowy na 5 lat lub 150kkm...

Napisano

> Dziwne, jak jechałem paskiem z tym silnikiem, to przy dynamicznej jeździe spalił prawie 17...

hmm to faktycznie dziwne u mnie nigdy nie pokazało 15 na komputerze a jak weryfikowałem przy dystrybutorze to okolice 12 .

jezdzie codziennie trase 60 km srednia prędkość około 90 km/h (przelotowo 160-200 ) i wychodzi 11 L

Napisano

> Z aut innych zdecydowanie wybrałbym nowe 328i w cenie lekko powyżej 150kPLN lub 320d i doposażyć do

> tych 150kPLN. Przynajmniej w cenie będzie pakiet serwisowy na 5 lat lub 150kkm...

juz ktos rzucal 3er

i jesli ktos chce fajnych wrazen z jazdy to tez bym poszedl w taki wybor ok.gif

Napisano
  • Autor

Wiem, właśnie pojawiła się nowa opcja w postaci BMW 320i, ale to trzeba jeszcze porządnie na żywo oblookać w przyszłym tygodniu.

Napisano

> Koleżanka niech sie przejdzie do salonu BMW myśle że jak ładnie poprosi to za 150-160 tyś wyrwie

> wychodzącą serie 3 i przyjemność z jazdy będzie większa od Volvo czy Opla

> Albo Citroena DS5.....

BMW 3 - człowieku nie rozumiesz czym to się rożni? Jakis czas temu w Warszawie zamówiłem taxi i przyjechało BMW serii 3, nie zmieściłem się na tylnej kanapie i musieli wezwać Fiata Multiplę. Nie jestem jakimś monstrum - mam 183 cm wzrostu i ważę poniżej setki. Moim zdaniem dość mocno pomyliłeś grupy aut.

Napisano

A kto mowi ze kupujący będzie kiedykolwiek wsiadal na tylne siedzenie?

Napisano

> A kto mowi ze kupujący będzie kiedykolwiek wsiadal na tylne siedzenie?

To niech sobie kupi Punto HGT - bedzie wygodnie z przodu i szybko grinser006.gif To tak jak "znawcy" porównują Octavię z Pasatem.

Napisano

> Jakis czas temu w Warszawie zamówiłem taxi i

> przyjechało BMW serii 3, nie zmieściłem się na tylnej kanapie i musieli wezwać Fiata Multiplę.

> Nie jestem jakimś monstrum - mam 183 cm wzrostu i ważę poniżej setki.

Jak to zrobiłeś? Ja jestem wyższy, wagowo podobny i mieszczę się jakoś. No chyba, że zrobiłeś foch.gif i marka ci nie pasowała wink.gif

Napisano

> BMW 3 - człowieku nie rozumiesz czym to się rożni? Jakis czas temu w Warszawie zamówiłem taxi i

> przyjechało BMW serii 3, nie zmieściłem się na tylnej kanapie i musieli wezwać Fiata Multiplę.

> Nie jestem jakimś monstrum - mam 183 cm wzrostu i ważę poniżej setki. Moim zdaniem dość mocno

> pomyliłeś grupy aut.

człowieku!!! chyba nie myślisz że gówn... Insignie będe porównywał do BMW 5 rotfl.gif

Napisano

> człowieku!!! chyba nie myślisz że gówn... Insignie będe porównywał do BMW 5

wymiarami ... powinien ... smirk.gif

3 jest po prostu ciasna i tyle sick.gif

Napisano

> A kto mowi ze kupujący będzie kiedykolwiek wsiadal na tylne siedzenie?

na przednim też szału nie ma ... ilość miejsca porównywalna z Mazdą 3 ... ( jeździłem coupe ... )

Napisano

Póki co porównujesz kompakt z klasą średnią, więc...

Śmigiełko na masce przysłoniło Ci trzeźwą ocenę...

Napisano

> Koleżanka niech sie przejdzie do salonu BMW myśle że jak ładnie poprosi to za 150-160 tyś wyrwie

> Albo Citroena DS5.....

Yhy.

Jeździłem taką "bumą".

Poproszę o inny zestaw propozycji...

Napisano

> Yhy.

> Jeździłem taką "bumą".

> Poproszę o inny zestaw propozycji...

No dobra ale to nie ma być dla ciebie samochód tylko dla laski która oczekuje dobrych właściwości jezdnych..... dla

ciebie jeszcze nie wyprodukowali DOBREGO pojazdu poza tym który pewnie teraz posiadasz grinser006.gif

Napisano

> Póki co porównujesz kompakt z klasą średnią, więc...

Nie rozumiem? BMW 3 to kompakt a Insignia to klasa średnia?

> Śmigiełko na masce przysłoniło Ci trzeźwą ocenę...

Też nie wiem o co chodzi z tym śmigiełkiem icon_eek.gif

Napisano

> Póki co porównujesz kompakt z klasą średnią, więc...

> Śmigiełko na masce przysłoniło Ci trzeźwą ocenę...

hehe.gif

Napisał Sibui który twierdzi że V50 to klasa wyżej niż kompakt rotfl.gif

3 to klasa średnia, a że jest mniejsza od Insigni i Monedo to nic nie zmienia.

Napisano

> ciebie jeszcze nie wyprodukowali DOBREGO pojazdu poza tym który pewnie teraz posiadasz

Ałć...dlaczego bijesz w sam środek grinser006.gif

Napisano

> (...)

> 3 to klasa średnia, a że jest mniejsza od Insigni i Monedo to nic nie zmienia.

Rozmiary ma kompaktu. icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ałć...dlaczego bijesz w sam środek

bo to łatwe zlosnik.gif 1,2,3 sru bokser.gif i trafiony w środeczek zlosnik.gif

Napisano

> Yhy.

> Jeździłem taką "bumą".

> Poproszę o inny zestaw propozycji...

jeżeli "taka buma" sumarycznie jeździ gorzej, ma mniej wygodne fotele, głośniejsze wnętrze czy większą awaryjność niż Insignia/S60, jestem gotowy zjeść własną klawiaturę clown.gif

Napisano

> Rozmiary ma kompaktu.

Jeżeli chodzi o rozmiar to faktycznie nie jest to duży samochód, ale porównywalny z innymi klasy premium np A4, czu C-klas.

Poza tym wszystko rośnie, obecna trójka to już ostatni rocznik, za moment wchodzi nowa i będzie sporo większa.

Klasa premimum zawsze była mała,bo to nie woły robocze.

Napisano

> Jeżeli chodzi o rozmiar to faktycznie nie jest to duży samochód, ale porównywalny z innymi klasy

> premium np A4, czu C-klas.

Bo im też bliżej do kompaktów. Akurat ta trójka producentów próbuje swoje auta wpasowywać rozmiarowo trochę pomiędzy istniejące klasy, tj. seria 3 trochę za mała na średnią, seria 5 trochę za duża na średnią. Stąd trudno je bezpośrednio porównać.

> Poza tym wszystko rośnie, obecna trójka to już ostatni rocznik, za moment wchodzi nowa i będzie

> sporo większa.

Kompakty też rosną, więc znów proporcje będą zachowane.

> Klasa premimum zawsze była mała,bo to nie woły robocze.

U nas. Bo w Niemczech pełno gołych trójek robi za auta dla repów i nikt ich nie traktuje specjalnie "premium".

Napisano

> Bo im też bliżej do kompaktów. Akurat ta trójka producentów próbuje swoje auta wpasowywać

> rozmiarowo trochę pomiędzy istniejące klasy, tj. seria 3 trochę za mała na średnią, seria 5

> trochę za duża na średnią. Stąd trudno je bezpośrednio porównać.

> Kompakty też rosną, więc znów proporcje będą zachowane.

> U nas. Bo w Niemczech pełno gołych trójek robi za auta dla repów i nikt ich nie traktuje specjalnie

> "premium".

Podsumowując cieszę się że sam przywołałeś przykład Niemiecki, tam nikt nie porówna focusa z 3, tylko z 1.

Oczywiście można się z tym nie zgadzać, ale taki jest podział klasowy.

Napisano

W Gazecie Wyborczej pisali ze Opel to teraz marka premium.

Napisano

> Podsumowując cieszę się że sam przywołałeś przykład Niemiecki, tam nikt nie porówna focusa z 3,

> tylko z 1.

> Oczywiście można się z tym nie zgadzać, ale taki jest podział klasowy.

Z drugiej strony jak komuś jest ciasno w Focusie to nie myśli o trójce.

A wracając do meritum - uważam że trójka mogłaby być alternatywą dla wymienionych, mimo że mniejsza - bo wielkość auta nie była tu priorytetem lecz frajda z jazdy. A tę BMW potrafi dać.

Napisano

> jeżeli "taka buma" sumarycznie jeździ gorzej, ma mniej wygodne fotele, głośniejsze wnętrze czy

> większą awaryjność niż Insignia/S60, jestem gotowy zjeść własną klawiaturę

Przejechałem nią 200 km.

Pod koniec zapalił się check.

Buma miała 2 lata i 60 kkm.

Smacznego!

Napisano

> No dobra ale to nie ma być dla ciebie samochód tylko dla laski która oczekuje dobrych właściwości

> jezdnych..... dla

> ciebie jeszcze nie wyprodukowali DOBREGO pojazdu poza tym który pewnie teraz posiadasz

Błąd - nie posiadam pojazdu, który uznałbym za szczyt mych marzeń.

Brakuje mi do niego jakichś... Ja wiem? Z dwustu klocków, jak miałby być faktycznie DOKŁADNIE taki jak chcę. Wiesz - modsy to studnia bez dna...

Napisano

> Napisał Sibui który twierdzi że V50 to klasa wyżej niż kompakt

Ssssłucham?!

Gdzie tak napisałem?

Wskaż proszę, najlepiej z cytatem.

Podkreślam - gdzie JA NAPISAŁEM, a nie gdzie Ty żeś przeczytał.

> 3 to klasa średnia, a że jest mniejsza od Insigni i Monedo to nic nie zmienia.

3 to auto wielkościowo między kompaktem a średnią.

5 to średnia

7 wyższa

Proste jak kopulowanie.

Napisano

> Nie rozumiem? BMW 3 to kompakt a Insignia to klasa średnia?

Dokładnie tak.

> Też nie wiem o co chodzi z tym śmigiełkiem

Niektórzy tak mają, że znaczek na masce podnosi lub obniża im wielkość samochodu o klasę (a czasem to i dwie).

Napisano

> Jeżeli chodzi o rozmiar to faktycznie nie jest to duży samochód, ale porównywalny z innymi klasy

> premium np A4, czu C-klas.

No i cacy.

Tyle, że w/w insignia jest autem wymiarowo o klasę wyższym.

> Poza tym wszystko rośnie, obecna trójka to już ostatni rocznik, za moment wchodzi nowa i będzie

> sporo większa.

Aha.

Ale konkurencja też rośnie, prawda?

> Klasa premimum zawsze była mała,bo to nie woły robocze.

Napisano

> Błąd - nie posiadam pojazdu, który uznałbym za szczyt mych marzeń.

> Brakuje mi do niego jakichś... Ja wiem? Z dwustu klocków, jak miałby być faktycznie DOKŁADNIE taki

> jak chcę. Wiesz - modsy to studnia bez dna...

Jeśli to nie tajemnica to chętnie sie dowiem co to za auto? Bo jeśli chodzi o mnie to żeby mieć auto marzeń to musiałbym.............................................. ich mieć przynajmniej 3 sztuki zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli to nie tajemnica to chętnie sie dowiem co to za auto? Bo jeśli chodzi o mnie to żeby mieć

> auto marzeń to musiałbym.............................................. ich mieć przynajmniej 3

> sztuki

Jestem tego samego zdania i nie wiem czy bym się w 3 zmieścił biglaugh.gif

Napisano

> Jestem tego samego zdania i nie wiem czy bym się w 3 zmieścił

Nie chciałem przesadzać zlosnik.gif Do tego 2 motocykle spineyes.gif

PS.W twoim AMG jest ten sam silnik co w CL AMG63? grinser006.gif

Napisano

> Jeśli to nie tajemnica to chętnie sie dowiem co to za auto? Bo jeśli chodzi o mnie to żeby mieć

> auto marzeń to musiałbym.............................................. ich mieć przynajmniej 3

> sztuki

Mowa była o POJEŹDZIE.

Samochód marzeń?

Dowolny, pod warunkiem, że z kartą paliwową.

Napisano

Mysle ze to bylaby najlepsza propozycja ok.gif

Napisano

Jakikolwiek silnik by nie włożyć do Insygni pozostanie ona miernym autem.

Z Insygnią jest ten problem że się podoba w folderach, na zdjeciach, w salonie, na parkingu. Czar pryska jak się zacznie nią jeździć.

Układ kierowniczy jest budyniowaty, auto jest głośne w środku i sprawia wrażenie po prostu dużej astry. W dodatku w wersji ze "skórą" pachnie winylem jak tani chiński materac z tesco.

Najwięcej "frajdy" w tym segmencie daje mocne Mondeo, jak na ciężki przerośnięty sedan rodzinny oczywiście.

W ciągu roku korzystając z wynajmu krótkoterminowego korzystałem z 5-ciu różnych aut z tego segmentu. Wszystkie były nowe z silnikami ok 150KM. Każdym przejechałem ok 10kkm.

- Volvo s60 - fajne fotele i generalnie fajny samochód ale relatywnie mały

- Avensis - porażka, w tym samochodzie nie było nic fajnego oprócz zegarów optitron czy jakoś tak

- Insignia automat - już opisałem swoje wrażenia

- C5 - prowadzenie poduszkowca, bardzo mocno wspomagany ukł kierowniczy nawet po wybraniu opcji sport, za to fotele najlepsze w jakich siedziałem, wg mnie nawet lepsze niż w volvo

- Passat - jak laptop lenovo, wszystko działało jak trzeba, brak negatywów, ale też pozytywów

- Mondeo - najfaniej prowadzące się auto z całej gamy, na autostradzie jeździ na wprost bez ciagłej korekty jak to miało miejsce w przypadku C5 lub Avensisa, zakręty też czuć na kierownicy.

Dlatego na dłuższy zwiazek wybrałem właśnie Mondziaka.

Napisano

> Przejechałem nią 200 km.

> Pod koniec zapalił się check.

> Buma miała 2 lata i 60 kkm.

> Smacznego!

a co jest winny samochod, ze go popsules???

Napisano

> a co jest winny samochod, ze go popsules???

aaaa, no tak, betki "się" nie psują :-)

Napisano

> aaaa, no tak, betki "się" nie psują :-)

hahaha.gif jeden koleś dwa razy zakorkował Trasę Toruńską jak mu "siódemka" padała/bała się przejechać przez most i się rozkraczała hahaha.gif

Napisano

> Błąd - nie posiadam pojazdu, który uznałbym za szczyt mych marzeń.

> Brakuje mi do niego jakichś... Ja wiem? Z dwustu klocków, jak miałby być faktycznie DOKŁADNIE taki

> jak chcę. Wiesz - modsy to studnia bez dna...

Patrz, a ja już miałem ze 4 pojazdy marzeń - po prostu staram sie miec realne marzenia a potem konsekwentnie je realizować. Co ciekawe obecny już przez ponad rok mnie w 100% zadowala i nie marzę o niczym szybszym.

Napisano

> Przejechałem nią 200 km.

> Pod koniec zapalił się check.

> Buma miała 2 lata i 60 kkm.

> Smacznego!

a Insignia czy S60 są mejd-in-paradajs i kontrolki check engine nie posiadają wcale, i nie ima się ich żaden problem zlosnik.gif

Napisano

> Nie chciałem przesadzać Do tego 2 motocykle

> PS.W twoim AMG jest ten sam silnik co w CL AMG63?

Silnik 6.3 (6208) u mnie 510 HP w CL 525 HP

Pozdrawiam

Napisano

> Insignia czy S60 są mejd-in-paradajs i kontrolki check engine nie posiadają wcale, i nie ima się

> ich żaden problem

claps.gif Cuś w tym moze być bo Insignia wygrała jakiegoś konkursa niemieckiej Dekry na najmniej usterkowy samochód do 50 tysięcy przebiegu wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.