Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dobry półsyntetyk

Featured Replies

Napisano

Witam, aktualnie jeżdżę na Valvoline Maxlife 10w40. Zużycie oleju w porównaniu do oleju GM spadło o 0,2l na 1000km. Jednakże chciałbym spróbować jeszcze czegoś innego bo wydaje mi się ,że na obecnym oleju silnik dłużej się wycisza i głośniej pracuje na zimnym, ktoś kiedyś pisał, że miał podobny przypadek. Polecicie coś dobrego? Może jakiś Motul? Albo przeżucić się na 10w60 ze względu na pobieranie oleju? Z góry dzięki 20.GIF

Napisano

> Witam, aktualnie jeżdżę na Valvoline Maxlife 10w40. Zużycie oleju w porównaniu do oleju GM spadło o

> 0,2l na 1000km. Jednakże chciałbym spróbować jeszcze czegoś innego bo wydaje mi się ,że na

> obecnym oleju silnik dłużej się wycisza i głośniej pracuje na zimnym, ktoś kiedyś pisał, że

> miał podobny przypadek. Polecicie coś dobrego? Może jakiś Motul? Albo przeżucić się na 10w60

> ze względu na pobieranie oleju? Z góry dzięki

Ja bym próbował czegoś z Luqui Moly. Motul niby dobry ale mam wrażenie , że odkąd stał się bardzo popularny z jakościa już nie to samo co kilka lat temu. Pewnie duży popyt zachęca sprzedaców do kombinowania nono.gif

Napisano

A ile Ci łyka tego oleju?

Czy te 0,2l/1kkm będzie się opłacało kombinowac z droższym olejem? Ja u siebie lałem Lotosa, Castrola, Mobila i GM i nie zauważyłem żeby jakieś różnice były. Jako ostatniego miałem Lotosa i w sumie byłem zadowolony. cena dobra a nie dolewałem za często. Starałem się nie kręcić 4k i nie było tak źle. Przy normalnej jeździe to chyba bez problemu można tak jeździć.

Napisano
  • Autor

Olej GM 10w40- 0,5l/1000km.

Valvoline Maxlive- 0,2-0,3l/1000km.

Bardziej chodzi mi o tą głośną pracę na zimnym, gdzieś na AK ktoś pisał, że na Valvoline długo motor się wyciszał.

Napisano

> Olej GM 10w40- 0,5l/1000km.

> Valvoline Maxlive- 0,2-0,3l/1000km.

> Bardziej chodzi mi o tą głośną pracę na zimnym, gdzieś na AK ktoś pisał, że na Valvoline długo

> motor się wyciszał.

ja kiedyś w Lanosie jeździłem na półsyntetyku Orlenu. Zmieniłem na MaxLife i silnik zaczął pracować głośniej i zaczęły stukać popychacze, także to był błąd. W ogóle polecam polskie oleje: lotosu i orlenu ok.gif

Napisano

> Witam, aktualnie jeżdżę na Valvoline Maxlife 10w40. Zużycie oleju w porównaniu do oleju GM spadło o

> 0,2l na 1000km. Jednakże chciałbym spróbować jeszcze czegoś innego bo wydaje mi się ,że na

> obecnym oleju silnik dłużej się wycisza i głośniej pracuje na zimnym, ktoś kiedyś pisał, że

> miał podobny przypadek. Polecicie coś dobrego? Może jakiś Motul? Albo przeżucić się na 10w60

może www.gulf.pl hmm.gif

Napisano

ja z Valvoline MaxLife 10w40 przeszedłem na FUCHS TITAN UNIC PLUS MC 10W40. Trochę droższy, ale moim zdaniem na plus, zdecydowanie ok.gif

Napisano
  • Autor

> ja z Valvoline MaxLife 10w40 przeszedłem na FUCHS TITAN UNIC PLUS MC 10W40. Trochę droższy, ale

> moim zdaniem na plus, zdecydowanie

Co się poprawiło?

Napisano

> Witam, aktualnie jeżdżę na Valvoline Maxlife 10w40.

wywal ten płyn. To działa jak mieszanina oleju z "motodoktorem".

Lej normalnego lotosa. Tani i dobry.

Napisano

> Co się poprawiło?

Między innymi ciszej na zimnym. Spadło też spalanie oleju - nieznacznie ale spadło.

Napisano

> czyli zuzycie spało o 1 ltr na 10 000km??

> to ile to auto przepala tego oleju??

jeśli

"Olej GM 10w40- 0,5l/1000km.

Valvoline Maxlive- 0,2-0,3l/1000km."

to wystarczy "dodać zero" i mamy

5L i 2-3L na 10kkm

sporo hmm.gif

Napisano

> ja kiedyś w Lanosie jeździłem na półsyntetyku Orlenu. Zmieniłem na MaxLife i silnik zaczął pracować

> głośniej i zaczęły stukać popychacze, także to był błąd. W ogóle polecam polskie oleje: lotosu

> i orlenu

Generalnie też polecam, ale niestety nie produkują 0W40 mad.gif.

Napisano

> Ja bym próbował czegoś z Luqui Moly.

Potwierdzam.

wink.gif

Napisano

> Bardziej chodzi mi o tą głośną pracę na zimnym, gdzieś na AK ktoś pisał, że na Valvoline długo

> motor się wyciszał.

A ja powiem że w moich przypadkach wręcz odwrotnie i od kiedy zacząłem stosować oleje valvoline stałem się ich miłośnikiem biglaugh.gif

Napisano

> A ja powiem że w moich przypadkach wręcz odwrotnie i od kiedy zacząłem stosować oleje valvoline

> stałem się ich miłośnikiem

Chyba jest to kwestia dość "indywidualna" dla każdego silnika... w moim Lanosie na Castrolu Magnatec 5W40 czy 10W40 zaraz po uruchomieniu dość głośno przez dobre kilka sekund klepały popychacze... przy Elf'ie 5W40, a obecnie przy Motul 10W40 nie było problemu stukających popychaczy. Dodatkowo mam wrażenie, że ogólnie silnik pracuje ciszej. Z kolei silnik Lanosa mojej kobitki zalewany jest Lotosem TC - na początku 5W40, a teraz 10W40 i też nie widać jakichkolwiek negatywnych objawów... Wymiany oleju co 10-13 tys. km i jest ok.gif

Napisano

Ja tam leje Lotosa thermal control 15w40 i zmieniam co 7-8kkm.

I też jestem bardzo zadowolony,jedynie w zimę przy bardzo niskich temperaturach jest orkiestra pod maską.

A i mam w związku z tym pytanie...

Auto ćwierć miliona kilometrów zrobiło na mineralnym.Można przejść na półsyntetyk...?

Napisano

Quote:

Polecicie coś dobrego? Może jakiś Motul? Albo przeżucić się na 10w60 ze względu na pobieranie oleju? Z góry dzięki

Kilka lat pomykałem w kilku autach na Mobilu 10W40 i nie narzekałem ok.gif

Zero ubytków fajna kulturka pracy ,cena przystepna w miare dostepny ! ok.gif

Napisano

Polecam Amsoil, mają 10W40 syntetyczny. Z innych mogę polecić Repsol Multivalvulas 10W40 oraz Motul 6100 Synergie+.

Napisano

Zalej po prostu Mobila.

Napisano

A czy przy braniu oleju 1 litr na 1 tyś km ma sens wymiana oleju?

Do silnika mieści się 3,5 litra, a przez 10 tyś ma 10l nowego oleju.

Napisano

ten Valvo to bardzo dobry olej, jak zauważasz pozytywne reakcje po przejściu nań to nie kombinuj dalej, bo i po co.

Jak bardzo chcesz kombinować to ja, ciągle i niezmiennie, polecam QuakerState ok.gif

Napisano

tylko orlen, ewentualnie srs

Napisano

To napiszę tak, Valvo to dobry olej - pytanie gdzie i za ile go kupiłeś? Jeśli masz problem z braniem oleju to:

1- zastosuj przy następnej wymianie dobrą płukankę i zalej Valvo z pewnego żródła.

2- zastosuj to i to

3- punkt 2 i przejdź na olej 5w40

Z tanich i dobrych syntetyków masz:

Lotos

Orlen

Midland

Quaker State

Lazerway

Total

Napisano
  • Autor

Przejść z półsyntetyka na syntetyk?

Napisano
  • Autor

> Raczej nie ma sensu.

> Lać najtańszy i jeździć albo remontować

A co z syfem który pozostaje ?

W dieslach które palą jeszcze więcej na 1000km też się nie wymienia oleju?

Napisano

> Przejść z półsyntetyka na syntetyk?

W przypadku kolegi są zablokowane nagarem pierścienie lub problem z uszczelniaczami zaworów. Preparaty, które podałem w linkach rozwiążą pierwszy problem, drugiego niestety nie. Istnieje też możliwość popękanych pierścieni / porysowanej gładzi cylindrów - tutaj tylko naprawa. Pytanie co się dziej po odpaleniu auta ranu / po kilku dniach postoju, jeśli bardzo mocno dymi i na dodatek nie ubywa dużo oleju podczas spokojnej jazdy w trasie, to są uszkodzone uszczelniacze zaworowe.

Półsyntetyk na syntetyk - jak najbardziej możliwe i wskazane szczególnie zimą. Warunek to silnik w jako-takim stanie i zastosowanie dobrej płukanki przed wymianą.

Napisano
  • Autor

Właśnie problem w tym, że nigdy nie zauważyłem żeby auto kopciło na niebiesko crazy.gif

Czy nagar w silniku może być powodem zwiększonego apetytu na olej?

Napisano

> Właśnie problem w tym, że nigdy nie zauważyłem żeby auto kopciło na niebiesko

> Czy nagar w silniku może być powodem zwiększonego apetytu na olej?

W takim przypadku zakup te dwa preparaty, które wskazałem - nie kosztują majątku i po zastosowaniu wymień olej. Jest spora szansa, że ubytki się zmniejszą.

Napisano

ja od siebie moge polecic Liqui moly co prawda jezdze na syntetyku ale mysle, ze polowka tez bedzie dobra ok.gif

dodam jeszcze, ze warto przed zmiana wyplukac silnik plukanka LM ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.