Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód osobowy - do 20 tys.

Featured Replies

Napisano

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna auta (najlepiej jakiś kompakt) do 20.000 pln. Po pierwszej selekcji wybrałem następujące modele:

1.Opel Astra II /2006-2008

2.Opel Astra III /2004

3.Fiat GP /2006-2008

4.Ford Focus Mk2 /2005-2007

Co sądzicie o podanych powyżej samochodach tzn. który byłby najlepszą opcją? Autko ma być tylko i wyłącznie w benzynie - żaden diesel, żaden gaz.

Podpowiecie coś w sprawie tych samochodów wady/zalety, z jakimi silnikami najlepiej kupować (oczywiście benzynowymi), może jakieś konkretne wersje wyposażeniowe czy też roczniki.

Pozdrawiam

Napisano

Astra II bezsensu. Stara konstrukcja. Lepiej juz III. Punto chyba mniejsze od reszty wymienionych. Osobiście wybrał bym Astre III lub Focusa II.

Napisano

To może określ chociaż priorytety zlosnik.gif

Ma być oszczędne, trwałe, dobrze się prowadzić? zlosnik.gif

Silniki benzynowe w GP są dychawiczne. Tylko 1.4 16V jakoś jedzie, ale też bez rewelacji wink.gif

W innych autach masz lepszy wybór silników. Chociaż w A II chyba też ograniczony hmm.gif

Napisano

> To może określ chociaż priorytety

> Ma być oszczędne, trwałe, dobrze się prowadzić?

> Silniki benzynowe w GP są dychawiczne. Tylko 1.4 16V jakoś jedzie, ale też bez rewelacji

> W innych autach masz lepszy wybór silników. Chociaż w A II chyba też ograniczony

GP jest jeszcze 1.4 T-jet wink.gif

Napisano

> Chociaż w A II chyba też ograniczony

Masz aż 2 silniki benzynowe w tych rocznikach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> To może określ chociaż priorytety

> Ma być oszczędne, trwałe, dobrze się prowadzić?

> Silniki benzynowe w GP są dychawiczne. Tylko 1.4 16V jakoś jedzie, ale też bez rewelacji

> W innych autach masz lepszy wybór silników. Chociaż w A II chyba też ograniczony

Nie ma konkretnych priorytetów - no ale mówisz i masz:

- co do oszczedności to żeby tylko powyżej 10l/100km nie palił w mieście,

- co do trwałości to dobrze by było żeby go rdza raczej omijała tj. najlepiej wersje dobrze zabezpieczone w tej materii,

- co do układu jezdnego to według mnie każde auto do 60km/h dobrze się prowadzi wiec tutaj nie mam wymagań grinser006.gif

- mile widziane wersje trochę lepiej wyposażone niż standard

- silnik a właściwie dynamika auta na poziomie średnim / nie jestem już młodym gniewnym/ ważne żeby jeździło a nie stało w miejscu zlosnik.gif

Napisano

> GP jest jeszcze 1.4 T-jet

Był w GP? Czy już w Evo? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Astra II bezsensu. Stara konstrukcja. Lepiej juz III.

Teoretycznie masz rację z tą AII ale z drugiej strony to jest większy wybór w modelach niż AIII. Niestety AIII znalazłem tylko pojedyncze sztuki w tej cenie ale jęsli warto byłoby szukać to czemu nie.

>Punto chyba mniejsze od reszty wymienionych.

> Osobiście wybrał bym Astre III lub Focusa II.

Jeśli chodzi o wielkość GP to nie ma przeszkody. Najbardziej przemawia do mnie ten Mk2 ale podobno za Focusami jakaś "tradycja" z rdzą się ciągnie (podobnie jak w Oplu).

Napisano

A ja Ci radzę, żebyś niekoniecznie sugerował się cenami ulepów od handlarzyn z Allegro smile.gif

Astra II - niesamowicie udana konstrukcja, jeśli chodzi o cenę do jakości. Zawieszenie twarde, ale proste, pracuje w dobrej sztuce cichutko, prowadzi się bardzo przyjemnie. Niektórym przeszkadza za czułe wspomaganie, ale układ kierowniczy niespodziewanie jak na takie autko bezpośredni. Wizualnie mnie się podobają. Bardzo dobre światła, ale biegi wchodzą ciężko, chociaż nawet precyzyjnie. Jeśli Ci nie przeszkadza, że pełno tego i że to konstrukcja leciwa - bierz. Tyle że roczniki o których piszesz to już chyba wersje Classic trzepane w Polsce na nasz i wschodni rynek i ciężko znaleźć coś z lepszym wyposażeniem niż korbki w drzwiach... Zaoszczędzono też już na wyciszeniu i materiałach - kurde zdarzają się sztuki jakieś niedorobione, które rdzewieją, trzeba uważać - w innym wypadku auto bez szans na korozję. Jeszcze byś gwarancję na blachy miał. Co ciekawe, konstrukcja stara ale bardzo dobrze wypada w testach zderzeniowych. Inne wady - środek z dobrych materiałów, ale okrutnie brzydki. Plusem jest to, że najwięcej jest jak zwykle na rynku podstawowych jednostek - 1.4 TwinPort. Ten silniczek mnie zadziwił dynamiką. Jeździłem tym w trasie i mi się podobało, te chyba 90KM tam dają radę. Spalało to w trasie 6-6,5l/100km, ale skrzynia krótka, więc powyżej 100km/h cicho ani ekonomicznie nie jest, zresztą jak w mojej Corolli.

Astra III - nic w tym samochodzie mnie nie rusza. Środek tandetny moim zdaniem, kupić w dobrym stanie to cud i moim zdaniem 20 tys. może na naprawdę dobrą sztukę nie wystarczyć. Raczej na pewno nie wystarczy. Pełno zajeżdżonych poflotowych, albo od osób które zupełnie nie dbały. Może to przypadek, ale jeździłem trzema, z czego dwóm jęczały i terkotały łożyska w skrzyni przy przebiegu prawdziwym ok. 100kkm.

Fiat GP - można tanio kupić bardzo młodego, ale to właśnie chyba świadczy o jakości wykonania. Krążą jakieś legendy o alternatorach i rozrusznikach - nie wiem.

Focus II - fajnie się prowadzi, silniki raczej marne bo np. taki 1.6 jedzie jako-tako, ale spalić swoje potrafi. Z zewnątrz ładny, chociaż dużo tego jeździ więc już tak nie zwraca uwagi. Wnętrze moim zdaniem gorsze niż w Astrze - po prostu źle się w tym samochodzie czuję. I za 20 tys... hm, może, może by się jakaś sztuka znalazła.

Napisano

nie zgodzę się, astra II chowa się przy focusie II nie tylko jeżeli chodzi o silniki porównwalnych pojemności, sposób prowadzenia, czy względy wizualne. Miałem rzyjemność jednym i drugim jeździć i ford jest o niebo lepszy. Siedzenia w fordzie lepsze i wygodniejsze, konsola w astrze II przy tej fordowskiej wygląda jak wyciachana siekierą. Jakoś ruda za nim się nie ciągnęła.

Napisano
  • Autor

> nie zgodzę się, astra II chowa się przy focusie II

Właśnie z tych wymienionych modeli najbardziej skłaniam się ku Fordowi ale czy ktoś może coś więcej napisać o tym aucie - wady/zalety? Na co zwracać szczególną uwagę? Jaki silnik benzynowy byłby do niego najlepszy - nie musi to być demon szybkości.

Napisano

> Właśnie z tych wymienionych modeli najbardziej skłaniam się ku Fordowi ale czy ktoś może coś więcej

> napisać o tym aucie - wady/zalety? Na co zwracać szczególną uwagę? Jaki silnik benzynowy byłby

> do niego najlepszy - nie musi to być demon szybkości.

1.6 - najtańszy w użytkowaniu (OC, serwis i paliwo) a przy tym da się tym jeździć niewiem.gif

Napisano

> Właśnie z tych wymienionych modeli najbardziej skłaniam się ku Fordowi ale czy ktoś może coś więcej

> napisać o tym aucie - wady/zalety? Na co zwracać szczególną uwagę? Jaki silnik benzynowy byłby

> do niego najlepszy - nie musi to być demon szybkości.

Dwa miałem - liczy się? zlosnik.gif

co do auta - zalezy co w aucie cenisz. Bo jak lubisz sobie posiedziec w super wnętrzu to forda nie kupuj. ale jak cenisz sobie wszystko co związane z jazdą to nic z w.w. nie sprawi ci takiej frajdy jak focus. Zarówno zawieszenie, hamulce, siła wspomagania kierownicy, precyja zmiany biegów, są dobrane optymalnie.

Rdzy się nie obawiaj - jak auto nie było bite, ani z innym powodów blacharsko naprawiane, to problemu z nią nie ma.

wnętrze - praktyczne i bardzo trwałe, ale plastikowe.

Koszty części, serwis - wszystko na przeciętnym poziomie. Na plus to, że możesz sobie wykupic za 89zł/rok gwarancję na 10 lat/200kkm.

Mechanicznie bardzo trwaly, szczególnie benzyny - znam kilka fok co mają koło 250kkm nalotu i pratycznie czyste konto napraw.

Silniki - jak demona nie potrzebujesz to 1.6 100KM - tam sie nie ma co psuć, moze troche mało kulturalnie brzmi, ale jeździ i jeździ i jeździ. Trochę glosny focus sie robi powyżej 140km/h. spalanie - w okolicach 7.5 jeżdżąc po GOP.-

jest też 1.6 115KM - on ma zmienne fazy rozrządu - też niezły, ale ja tam roznicy w mocy nie czułem w stosunku do 100KM smile.gif

2.0 - on juz naprawdę fajnie jedzie - pali z litr więcej od 1,6.

Ogólnie wszystkie benzyny są godne polecenia auto nie cierpi na żadne dolegliwości.

Z awarii to czasami zdarzały sie padające przyciski otwierania klapy bagażnika - 70zł.

Polecam autka z 2006 roku (w kazdym razie po 09.2005) - poprawili parę niedorobek - np płyn z dyszy spryskiwaczy kapał na broki silnika (ale na to była akcja serwisowa, wiec kazda foka powinna miec to zrobione - uszczelki dokladali pod spryski). Dołożono też plastikowe osłony pod progami chroniące przed kamieniami i pare innych rzeczy o ktorych juz nie pamietam smile.gif

Napisano

jeśli bezawaryjność to toyota corolla

jeśli jakieś fajniejsze wyposażenie to może alfa 147

jeśli trochę awangardy to C4

jeśli trochę szaleństwa to BMW 316 compact

Pozdrawiam zlosnik.gif

Napisano

> 1.6 - najtańszy w użytkowaniu (OC, serwis i paliwo) a przy tym da się tym jeździć

najlatwiej wsiąść i pojeździć - przecież pełno tego stoi po komisach - idziesz, ogladasz, jedziesz na przejażdżkę.

Napisano

> 3.Fiat GP /2006-2008

otwórz kącik fiata i zobacz jak to sie psuje - wątki typu - "moje punto ma 20kkm i co chwile stoi w serwisie," to codzienność...

Napisano
  • Autor

> Dwa miałem - liczy się?

No jasne zlosnik.gif Dzięki Tomek za wyczerpująca informację na pewno mi pomogła ok.gif

Napisano

> otwórz kącik fiata i zobacz jak to sie psuje - wątki typu - "moje punto ma 20kkm i co chwile stoi w

> serwisie," to codzienność...

zlosnik.gif idąc tym tropem nie ma co innego kupowac tylko skośnookiego zlosnik.gif bo to kilka marek w jednym a i tak cisza na kaciku zlosnik.gif

Napisano

> idąc tym tropem nie ma co innego kupowac tylko skośnookiego bo to kilka marek w jednym a i tak

> cisza na kaciku

ale ja też mam grande punto co od nowości siedzi ciągle w serwisie, więc kolegę ostrzegam zlosnik.gif

Napisano

> ale ja też mam grande punto co od nowości siedzi ciągle w serwisie, więc kolegę ostrzegam

Dodaj, że jeździ na "L", co powoduje "odrobinkie" szybsze zużycie pojazdu clown.gif

Napisano

> Focus II - fajnie się prowadzi, silniki raczej marne bo np. taki 1.6 jedzie jako-tako, ale spalić swoje potrafi.

toś pojechał grinser006.gif

a 1.8, 2.0 duratec ? a 2.5 food.gif

wybór silników jest spory i IMO duratec jest udanym silnikiem, sam mam 1.8 i uważam że jest genialny, choć dziś brałbym 2.0 grinser006.gif

rozrząd na łańcuchu, brak jakiś typowych bolączek

a spalanie, tu akurat silnik GM są dużo gorsze, mnie c-max po Krk pali ok 10L LPG, na trasie ok 8L

to tyle co paliła astra 1.4 grinser006.gif

> Z zewnątrz ładny, chociaż dużo tego jeździ więc już tak nie zwraca uwagi.

astry niby mniej ?

FF do astry G to jest przepaść, do H można porównywać, choć oba nie grzeszą finezją, ot takie proste, nudne wręcz wnętrza

> Wnętrze moim zdaniem gorsze niż w Astrze - po prostu źle się w tym samochodzie czuję.

aaa to już Twoje odczucia grinser006.gif

ja z dwojga złego wolał bym FF, choć jak pisałem astra H też ma OK, astra G to dla mnie tragedia, już wolałem wnętrze eFki grinser006.gif

Napisano

A jak Wasza opinia o Skoda z silnikami benzynowymi ? Interesuje mnie Octavia I lub Fabia I bo II w kwocie do 20 tyś raczej nie uda się znaleźć.

Rozglądałem się za Astra II ale to trochę przestarzała konstrukcja. Renault Megane II. Wymagania do poszukiwanego samochodu podobne jak kolega który założył wątek.

Cena do 20 tyś, silnik benzynowy, 5 drzwi, spory bagażnik, wspomaganie, ABS dobrze było by gdyby była klimatyzacja i dobra współpraca z LPG.

Samochody które rozważam na chwile obecną: Opel Astra II, Renault Megane II, Renault Scenic, Skoda Fabia I, Octavia I, Toyota Corolla, Honda Civic.

Dwa ostatnie modele raczej odpadają bo za posiadaną kwotę będzie to auto 2003/2004 rocznik a chciał bym coś troszkę bardziej świeżego.

Napisano

> Dodaj, że jeździ na "L", co powoduje "odrobinkie" szybsze zużycie pojazdu

Tak tak bardzo szybko zużywa się od L nagrzewnica (w pierwszym roku eksploatacji), tylne klamki, tylne lampy, alternatory tez zajeżdżajo te kursanty że hej (wcale nie od tego, że odpływ wody z podszybia odbywa się wprost na alternator, to te kursanty go psujo), pompa oleju też przez kursantów zarżnięta wink.gif

Napisano

> Tak tak bardzo szybko zużywa się od L nagrzewnica (w pierwszym roku eksploatacji), tylne klamki,

> tylne lampy, alternatory tez zajeżdżajo te kursanty że hej (wcale nie od tego, że odpływ wody

> z podszybia odbywa się wprost na alternator, to te kursanty go psujo), pompa oleju też przez

> kursantów zarżnięta

Najwidoczniej trafiłeś bardzo pechowy egzemplarz zlosnik.gifok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.