Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co nas czeka, jesli zezwolą na rejestracje aut RHD?

Featured Replies

Napisano

> Mi siedzenie z prawej w zasadzie w niczym nie przeszkadza, wyprzedzac po trupach nie musze.

Omijać też nie musisz? ;-)

Napisano

> Uwazam, ze zamiast dowalac jakies horendalne stawki ubezpieczenia dla RHD tak jak wiekszosc z was

> tu proponuje, to lepszym wyjscie bylo dowalenie bardzo wysokich stawek dla zestawu - mlody

> kierowca/mocne auto - bez wzgledu czy RHD czy LHD.

Tyle, że u nas to nie działa, bo PL rynek w tej materii jest boleśnie kulawy.

Nie wiedzieć czemu ubezpieczenie OC liczy się od pojemności i dzięki temu taki np Golf 2,0 90KM (trójka taka chyba była) ma 2-3 klasy wyższe stawki OC niż taki golf 1,4 180 KM.

Ot - paradoks.

W cywilizowanych krajach nie ma pojęcia "ubezpieczenie samochodu x kosztuje Y +/- 100 PLN" - tam różnice dla poszczególnych ludzi potrafią wyrwać z butów. U nas - niekoniecznie.

A u nas...

Łelll, wiesz jaka byłaby wtedy średnia wieku właścicieli takich cacek? Ja stawiam, że tak koło 70-tki...

Napisano

> będzie armagedon na drogach i nic mojego zdania nie zmieni. Jest źle z LHD, będzie gorzej z RHD

+1

Szykuje się plaga wychylaczy...

Napisano

> a co jest w takim razie problemem w tym aucie?

nie co a KTO ok.gif

a po drugie - KOMU to bedzie najbardziej nie na reke.

Napisano

> Moim zdaniem nie.

> Na pewno pojawi się jakaś-tam grupa aut RHD, ale będzie to raczej grupa "max 10kpln", popularna

> wśród słojów na dorobku.

Oj wujku, chyba nie doceniacie rodakow smile.gif

Przeciez nie beda jezdzic 15-letnim Golfem kiedy za tyle samo dostana 10-letniego Passata...co z tego, ze RHD, wazne ze ftedeiku grinser006.gif

> Obstawiam, że ta grupa nabywców nie przejmuje się ubezpieczeniem AC.

Zawsze mozna podniesc OC. W sumie gorzej widzac prawdopodobienstwo spowodowania kolizji jest wieksze wink.gif

Napisano

Nie czytalem calego wątku - jest zbyt obszerny

Jezdzilem autem RHD w Szkocji - w tamtych warunkach jest jak najbardziej OK (trudno, zeby bylo inaczej:)

U nas takiego samochodu bym raczej nie kupil.

Ale, jezeli będzie możliwa rejestracja takich samochodów, to mz powina byc dodatkowa urzędowa weryfikacja umiejętnosci kierowcy (analogicznie jak prawo jazdy tylko na automat, z wyłaczeniem manuala) - czyli egzamin uprawniający do jazdy pojazdem RHD w ruchu prawostronnym. Oczywiscie to nie przejdzie ze wzgledu na unijne przepisy.

pozdrawiam

KB

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem nie.

> Na pewno pojawi się jakaś-tam grupa aut RHD, ale będzie to raczej grupa "max 10kpln", popularna

> wśród słojów na dorobku.

> No chyba logiczne, nie?

> Skoro kupujesz protezę samochodu, wymagającą nakładów (przekładka świateł będzie IMO obowiązkowa)

> Moim zdaniem w niewielkim stopniu, jeżeli patrzymy na grupę normalnych samochodów w normalnych

> cenach.

> W low endzie... Hmmm...

> Moim zdaniem też.

> IMO będzie to produkt niszowy.

> Bezwzględnie, bo właśnie taki jest powód odmów rejestracji.

> Dodajmy, że te samochody trafią w ręce młodych-napalonych (nabywca wysoce wrażliwy na cenę).

> Obstawiam, że ta grupa nabywców nie przejmuje się ubezpieczeniem AC.

> IMO nie - swoboda przepływu towarów itd.

> Nie jestem grupą docelową typu "kamikaze", albo "g... spod siebie chaps".

> Nawet motocykl wybierając oglądałem wyłącznie sztuki w wersji europejskiej i to kontynentalnej

> (przyrządy w km, lampa główna LHD, oświetlenie europejskie).

> W porównaniu do najlepszych-sprowadzonych oznaczało to jakieś +20-25% do ceny.

Widze, ze podobnie jak killa innych osob w tym watku, zakladasz ze takie auta kupia tylko tacy co naprawde groszem nie smierdza (zazwyczaj mlodzi, ktorzy dzisiaj jezdza kilkunastoletnimi golfami, itp).

Tez juz po raz ktorys slysze opinie, ze ktos nie kieruje sie cena samochodu tylko kupuje taki jak mu potrzebny.

Ja tam nie wiem, ale ja sie zawsze kieruje cena. Tzn najpierw ustalam sobie budzet jaki moge przeznaczyc na samochod a potem szukam co za taka kwote moge kupic aby najbardziej odpowiadalo moim wymaganiom. Myslalem, ze wiekszosc ludzi postepuje w ten sposob.

Jesli bedzie tak, ze za taka sama cene, bede mogl kupic lepsze auto RHD niz LHD, to zdecydowanie zdecyduje sie na RHD, bo tak jak pisalem kierownica po drugiej stronie to dla mnie nie przeszkoda a wrecz nawet zaleta.

Napisano
  • Autor

> Nie czytalem calego wątku - jest zbyt obszerny

> Jezdzilem autem RHD w Szkocji - w tamtych warunkach jest jak najbardziej OK (trudno, zeby bylo

> inaczej:)

> U nas takiego samochodu bym raczej nie kupil.

> Ale, jezeli będzie możliwa rejestracja takich samochodów, to mz powina byc dodatkowa urzędowa

> weryfikacja umiejętnosci kierowcy (analogicznie jak prawo jazdy tylko na automat, z

> wyłaczeniem manuala) - czyli egzamin uprawniający do jazdy pojazdem RHD w ruchu prawostronnym.

> Oczywiscie to nie przejdzie ze wzgledu na unijne przepisy.

> pozdrawiam

> KB

Jest to bardzo ciekawy pomysl, ale tak jak pisales - raczej to nie przejdzie.

Napisano

> Omijać też nie musisz? ;-)

spokojnie sobie radze patrzac z prawego...

Napisano
  • Autor

> spokojnie sobie radze patrzac z prawego...

To jest chyba najlepszy przyklad.

Przeciez wszyscy instruktorzy i egzaminatorzy musza obserwowac droge z prawego fotela i jakos sobie radza bez problemow.

Napisano
  • Autor

> Oj wujku, chyba nie doceniacie rodakow

> Przeciez nie beda jezdzic 15-letnim Golfem kiedy za tyle samo dostana 10-letniego Passata...co z

> tego, ze RHD, wazne ze ftedeiku

Dokladnie tak samo, jak ktos zamiast 3 letniego Mercedesa moze zdecydowac na takiegosamego 2 letniego, tylko ze RHD.

Napisano

> Dokladnie tak samo, jak ktos zamiast 3 letniego Mercedesa moze zdecydowac na takiegosamego 2

> letniego, tylko ze RHD.

Tutaj mysle akurat rzadko tak bedzie. Nie ten target. Jak kogos stac na 3-letniego to rownie dobrze stac go na 2-letniego.

Napisano
  • Autor

> Tutaj mysle akurat rzadko tak bedzie. Nie ten target. Jak kogos stac na 3-letniego to rownie dobrze

> stac go na 2-letniego.

Na takiej samej zasadzie jak kogos stac na 15 letniego golfa, to zapewne tez stac go na 10 letniego.

Tylko i w jednym i w drugim przypadku, moze poprostu ten ktos nie bedzie chcial wylozyc wiecej, a bedzie wolal wziac mlodsze auto ale RHD.

Napisano

> Na takiej samej zasadzie jak kogos stac na 15 letniego golfa, to zapewne tez stac go na 10

> letniego.

Golfa moze i tak ale czy juz na Passata...

Napisano

> Na takiej samej zasadzie jak kogos stac na 15 letniego golfa, to zapewne tez stac go na 10

> letniego.

> Tylko i w jednym i w drugim przypadku, moze poprostu ten ktos nie bedzie chcial wylozyc wiecej, a

> bedzie wolal wziac mlodsze auto ale RHD.

Obawiam się, że się mylisz.

Jak ktoś patroszy kwotę na poziomie 150+k to patrzy nieco szerzej niż "jaaaa, ale się fajnie błyyyszczy. I czarny! Nazwiemy go ORKAN! Ale Kryśka z Mietkiem będą nam zazdraszczać!".

Zasadniczym problemem takiego sprzętu staje się później jego ODSPRZEDAŻ.

Trzeba znaleźć kolejnego napaleńca gotowego kupić taki wynalazek, a z tym może być trudno.

W grupie "10k minus" liczy się już tylko cena, a nawet obniżka 20% od cen rynkowych oznacza raptem 2-3 k w plecy (a nie 20-30 k) - inne realia, inne kwoty.

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Jazda takim autkiem jest zwyczajnie niewygodna.

> Mam nadzieję, że ubezpieczyciele dowalą takie stawki OC, że

> będzie to bardzooooooo nieopłacalne.

pewnie posiadacze nie będą płacić oc...

Napisano

> 7. I ostatecznie czy Wy (kacikowicze) zdecydowalisbyscie sie na zakup takiego auta, chocby ze

> wzgledu na cene.

Tak, kupiłbym jakieś auto z UK do upalania zlosnik.gif

Używane jako dojazd na tor, może czasem krótkie odcinki do pracy.

Napisano

osobiście czekam na ten moment żeby przytulić angielskie E24 które u Was kosztują grosze zlosnik.gif

Napisano

> pewnie posiadacze nie będą płacić oc...

Wtedy Policja będzie mieć żniwa. Z daleka będzie widać, że potencjalny klient może być tym bez OC, więc będą trzepali takich równo.

Napisano

> Wtedy Policja będzie mieć żniwa. Z daleka będzie widać, że potencjalny klient może być tym bez OC,

> więc będą trzepali takich równo.

ciekawe rzeczy prawisz alien.gif

ja w dalszym ciagu nie rozumiem argumentu odnośnie podwyższenia stawki oc na samochody rhd... raz czy to aby czasem jest legalne rozwiązanie, w jaki sposób można zaskarżyć temat i po wtóre sadzę, że ubezpieczyciele np. zagraniczni raczej będą woleli mieć klienta niż nie mieć.

Nic nie stoi na przeszkodzie aby zanabyć auto rhd.

Napisano

> Wtedy Policja będzie mieć żniwa. Z daleka będzie widać, że potencjalny klient może być tym bez OC,

> więc będą trzepali takich równo.

Policja to działa jak ma "akcje" - "znicz", "ferie" i takie tam... Przez tydzień połapią i się skończy...

Napisano

> ciekawe rzeczy prawisz

> ja w dalszym ciagu nie rozumiem argumentu odnośnie podwyższenia stawki oc na samochody rhd...

bosh pad.gif to ze auto przystosowane do rynku RHD jest bardziej narazone na kolizje

>raz

> czy to aby czasem jest legalne rozwiązanie,

a niby dlaczego nie ? skoro jest podwyzszone ryzyko ubezpieczenia, to jest wyzsza stawka

> w jaki sposób można zaskarżyć temat i po wtóre

> sadzę, że ubezpieczyciele np. zagraniczni raczej będą woleli mieć klienta niż nie mieć.

> Nic nie stoi na przeszkodzie aby zanabyć auto rhd.

nic pad.gif poza zdrowym rozsadkiem

Napisano

> bosh to ze auto przystosowane do rynku RHD jest bardziej narazone na kolizje

tak?

auto wg przepisów unijnych jest przystosowane do ruchu panującego na drogach UE, nie ważne LHD czy RHD, było sie nie pchać do UE zlosnik.gif

> a niby dlaczego nie ? skoro jest podwyzszone ryzyko ubezpieczenia, to jest wyzsza stawka

a jakieś dowody na poparcie tezy o zwiększonej kolizyjności rhd?

> nic poza zdrowym rozsadkiem

poluzuj gumę bo wyraźnie Cie ciśnie. Ta nagonka na RHD jest bardzo medialna i tyle. Najwięcej do powiedzenia mają jak zwykle osoby, które auto rhd widziały na parkingu palacz.gifpalacz.gif

Mi to dynda jednak jeśli bierzemy prawo unijne to bierzmy z całym inwentarzem a nie wybiórczo.

Napisano

> tak?

> auto wg przepisów unijnych jest przystosowane do ruchu panującego na drogach UE, nie ważne LHD czy

> RHD, było sie nie pchać do UE

> a jakieś dowody na poparcie tezy o zwiększonej kolizyjności rhd?

> poluzuj gumę bo wyraźnie Cie ciśnie. Ta nagonka na RHD jest bardzo medialna i tyle. Najwięcej do

> powiedzenia mają jak zwykle osoby, które auto rhd widziały na parkingu

> Mi to dynda jednak jeśli bierzemy prawo unijne to bierzmy z całym inwentarzem a nie wybiórczo.

Jasne a słyszałeś o czymś takim jak zdrowy rozsądek i instynkt samozachowawczy? bo po tym co piszesz to raczej nie facepalm%5B1%5D.gif

wszystkie brednie unijne łykasz jak pelikan?

Jestem ciekaw czy tak samo będziesz piał jak taki kierownik siedząc na miejscu dla pasażera zabije ci Twoich bliskich ( czego Ci nie życzę) na lokalnej drodze w taki wehikule- no bo przecież chciał wyprzedać a że nic nie widział więc było bum - to już nie jego wina według ciebie, bo ten kraj ma same 20 pasmowe autostrady

Napisano

> Ta nagonka na RHD jest bardzo medialna i tyle. Najwięcej do

> powiedzenia mają jak zwykle osoby, które auto rhd widziały na parkingu

U nas jak wiadomo króluje "taniość" więc jest spore prawdopodobieństwo że po otwarciu rynku na takie auta spora ich liczba pojawi się na naszych drogach, bo w zestawieniu cena a komfort użytkowania wygra jednak to pierwsze.

Mieszane uczucia mam co do kwestii rejestracji RHD, z jednej strony nie lubię zakazów i miałem okazję zrobić takim RHD kilkadziesiąt kilometrów po polsce i nie uważam żeby było to coś nadzwyczajnie trudnego(stopień "niewygody" porównywalny z jazdą np. dostawczakiem w którym nie ma widoczności do tyłu). Największy kłopot sprawiały mi lusterka, które w angliku są "odwrotnie" i spada jednak dosyć drastycznie "komfort" wyprzedzania na drogach jednopasmowych, ale to właściwie tyle... (no jeszcze od czasu do czasu waliłem prawą ręką w boczek drzwi hehe.gif ale to kwestia kilkunastu minut żeby się odzwyczaić)

Tyle że tutaj właśnie pojawia się druga kwestia... napisałem że jazda RHD to nic trudnego, ale obawiam się że mogę przeceniać nieco umiejętności naszych rodaków, którzy to nawet z normalnymi autami sobie czasami kiepsko radzą - najlepiej potwierdza to chyba zdanie kolegi, którego autem(rhd) wtedy jechałem - był bardzo zdziwiony bo byłem pierwszym(przede mną jeździło jeszcze 7 osób ! ) i jedynym który nie wyjeżdżał poza linie i trzymał się swojego pasa... facepalm%5B1%5D.gif

"Zjawisko" to widać np. na tym filmiku(właściciel mało zawału nie dostał - "zjedź do prawej, zjedź do prawej" hehe.gifspineyes.gif)

Więc jeśli RHD miałyby trafić tylko w ręce w miare ogarnietych kierowców to nie widzę problemu, ale przecież nie da się zabronić pierdołom ich kupowania i tutaj mogą się zacząć kłopoty...

> Mi to dynda jednak jeśli bierzemy prawo unijne to bierzmy z całym inwentarzem a nie wybiórczo.

Ja mimo wszystko wolałbym żebyśmy brali tylko to co dobre, a nie wszystko "jak leci" spineyes.gif

Napisano

> Więc jeśli RHD miałyby trafić tylko w ręce w miare ogarnietych kierowców to nie widzę problemu, ale

> przecież nie da się zabronić pierdołom ich kupowania i tutaj mogą się zacząć kłopoty...

I tu jest pies pogrzebany. Auta z RHD, jeżeli wejdą, będą tanie (bo inaczej nie ma sensu tego sprowadzać). A tanie auta kupują kierowcy generalnie młodzi, bez doświadczenia, ale za to z przerostem ambicji i ułańskiej fantazji. Nie chciałbym, by młodzi zamiast Golfa III czy Punto jeździli czymś mocniejszym z RHD, to byłoby po prostu niebezpieczne.

Napisano

> Jasne a słyszałeś o czymś takim jak zdrowy rozsądek i instynkt samozachowawczy? bo po tym co

> piszesz to raczej nie

masz rację jestem samobójcą wink.gif kiedy na polach pojawiały się kombajny ciemny lud też podchodził do nich z widłami

> wszystkie brednie unijne łykasz jak pelikan?

eeee nie tylko ja, jak widać większośc kierowców łyka te brednia np. w cenach paliw,

> Jestem ciekaw czy tak samo będziesz piał jak taki kierownik siedząc na miejscu dla pasażera zabije

> ci Twoich bliskich ( czego Ci nie życzę) na lokalnej drodze w taki wehikule- no bo przecież

> chciał wyprzedać a że nic nie widział więc było bum - to już nie jego wina według ciebie, bo

> ten kraj ma same 20 pasmowe autostrady

a to nie mamy tych autostrad? a przecież się tyle nabudowało... ostatnio był temat ile to km dróg typu s i a oddano, to co w końcu są czy nie ma?

z tym wypadkiem to raczej nie przesadzałbym, równie dobrze może to być pijany kierowca, zaspany kierowca, diura w drodze, druga dziura w drodze, kolejna dziura w drodze, awaria hamulców w 20 letnim samochodzie czy niezniszczalny kierowca w samochodzie z kratką lub drogiej furze... czego również Tobie nie życzę

Napisano

> tak?

> auto wg przepisów unijnych jest przystosowane do ruchu panującego na drogach UE, nie ważne LHD czy

> RHD, było sie nie pchać do UE

ziew.gif

> a jakieś dowody na poparcie tezy o zwiększonej kolizyjności rhd?

skoro w GB stawki sa wyzsze na LHD to zapewne sa ku temu powody, ktore mozemy przeniesc na polski rynek prawda ? ziew.gif

> poluzuj gumę bo wyraźnie Cie ciśnie.

yhym i wnosisz tak po tym ze pisze o zdrowym rozsadku ?

hahaha.gif

Napisano
  • Autor

> skoro w GB stawki sa wyzsze na LHD to zapewne sa ku temu powody, ktore mozemy przeniesc

> na polski rynek prawda ?

Tylko ze w UK stawki za auta LHD moga byc tam 10% czy 20% wyzsze.

Podczas gdy stawki dla mlodych kierowcow, sa wyzsze o 300% czy 400% na kazde auto bez wzgledu czy jest to RHD czy LHD.

Ubezpieczalnie przeciez to wyliczaja ze statystyk, wiec to dobrze pokazuje kto jest naprawde niebezpieczny na drodze.

Ja byl wlasnie od czegos takiego zaczal w Polsce.

W UK 18 latek, mimo ze moze sobie pojsc do pracy w McDonalds, popracowac miesiac i stac go na calkiem przyzwoite mocne, szybjkie, auto, to jednak potem musialby jeszcze pracowac koleje pol roku, zeby to auto ubezpieczyc. I z tego powodu, zwykla 18 latkowie jezdza czyms w stylu micry 1.0, czy tam fiesty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.