Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co nas czeka, jesli zezwolą na rejestracje aut RHD?

Featured Replies

Napisano

> Chciałbym zobaczyć jak się gimnastykujesz próbując pobrać lub skasować bilet w automacie stojąc

> przed szlabanem albo płacąc za przejazd autostradą byle by nie wysiąść z samochodu No, ale

> najważniejsze, że było tanio

hehe bez problemu mozna zaplacic na autostradzie a w pl nie ma(jest tylko kilka) parkingow z bilecikami i szlabanami hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Napisano

> hehe bez problemu mozna zaplacic na autostradzie a w pl nie ma(jest tylko kilka) parkingow z

> bilecikami i szlabanami

W galerii handlowej w centrum miasta z wielopoziomowym parkingiem masz szlaban. U mnie w mieście takich szlabanów jest kilka. To wszystkie w kraju? zlosnik.gif

Napisano

> Ja jestem pierwszy w kolejce do kupna takiego auta. Nie jakis wyszukany model, zwykly przecietny

> samochod jesli w wersji RHD bedzie tanszy to biore od razu.

Aha. W sumie kup to zobaczysz jaka to radość za te niby parę groszy taniej. Z wyprzedzaniem problem, dowolny parking z kwitkami problem - o autostradach i McDonaldzie nawet nie wspomnę.

> Jedynie wlasnie mnie zastanawia to co napisales - ze ubezpieczyciele moga podniesc stawki za takie

> auta. W sumie - slusznie, bo wiele osob nie ma doswiadczenia w prowadzeniu pojazdu RHD w ruchu

> LHD i bedzie to w jakims stopniu wieksze zagrozenie.

Jest gorzej - ludzie kierujący się taniością (jak Ty grinser006.gif ) i bez doświadczenia w tej materii (jak Ty grinser006.gif), bądź bez doświadczenia w ogóle, zaczną twierdzić, że to nie ich problem, że jeżdżą RHD. Trochę sobie dworuję z Twojej nieświadomości, niemniej jeżeli ktoś chce jeździć RHD w kraju LHD (i odwrotnie) to musi mieć świadomość konsekwencji tego faktu. Znaczy, ja bym nie demonizował problemu - podniosą ubezpieczenia z RHD to dobrze. Dodatkowo taki RHD będzie niesprzedawalny, więc znów problem itd.

Napisano

Z tymi szlabanami nie jest tak źle. kilka razy się musiałem nagimnastykować bo sobię o nich zapomniałem. Tak czy inaczej da się to zrobić jednym rzutem zlosnik.gif Z bramkami na A4 było gorzej ale zawsze można podejść do pani do okienka

Napisano

> hehe bez problemu mozna zaplacic na autostradzie a w pl nie ma(jest tylko kilka) parkingow z

> bilecikami i szlabanami

Przyjdzie mi zweryfikować swe doświadczenia - chory byłem? A może całe PL mam w swojej okolicy? Raczej nie - autostrady, parkingi, stacje benzynowe itd.

Napisano

> Z tymi szlabanami nie jest tak źle. kilka razy się musiałem nagimnastykować bo sobię o nich

> zapomniałem. Tak czy inaczej da się to zrobić jednym rzutem Z bramkami na A4 było gorzej ale

> zawsze można podejść do pani do okienka

Raz na jakiś czas to tak, ale regularnie? Ja wiem, że ludzie różne formy sportu uprawiają, ale bez jaj smile.gif

Napisano

> Chciałbym zobaczyć jak się gimnastykujesz próbując pobrać lub skasować bilet w automacie stojąc

> przed szlabanem albo płacąc za przejazd autostradą byle by nie wysiąść z samochodu No, ale

O tym nie pomyslalem, bo duzo jezdzilem w Polsce (i w zasadzie tylko tutaj) samochodem RHD i do jazdy jestem przyzwyczajony, ale faktycznie nigdy nie bylem nim w takich sytuacjach typu bilet z automatu hmm.gif

Napisano

> Aha. W sumie kup to zobaczysz jaka to radość za te niby parę groszy taniej. Z wyprzedzaniem

> problem, dowolny parking z kwitkami problem - o autostradach i McDonaldzie nawet nie wspomnę.

> Jest gorzej - ludzie kierujący się taniością (jak Ty ) i bez doświadczenia w tej materii (jak Ty

> ), bądź bez doświadczenia w ogóle, zaczną twierdzić, że to nie ich problem, że jeżdżą RHD.

No pomijajac te płatnosci przez okno - bo tego nigdy nie robilem z auta RHD - to duzo po Polsce (choc glownie po miescie) jezdze autem RHD i nie mam problemow...

> Trochę sobie dworuję z Twojej nieświadomości, niemniej jeżeli ktoś chce jeździć RHD w kraju

> LHD (i odwrotnie) to musi mieć świadomość konsekwencji tego faktu. Znaczy, ja bym nie

> demonizował problemu - podniosą ubezpieczenia z RHD to dobrze. Dodatkowo taki RHD będzie

> niesprzedawalny, więc znów problem itd.

Jak beda rejestrowane i tanie.. to beda sprzedawalne ok.gif Gorzej z tym ubezpieczeniem - ale moze to i dobrze.

Napisano

co do ubezpieczenia OC to może być tak, jak obecnie z motocyklami: praktycznie tylko PZU oferuje akceptowalną ofertę, reszta TU nie chcąc mieć "kłopotów" z jednośladowcami - "oferuje" im (bo musi) stawki zaporowe (ich wysokości nikt nie ogranicza).

a co do pogorszenia poziomu bezpieczeństwa? proponuję wprowadzić całkowity zakaz wyprzedzania samochodami RHD i dodatkowo ograniczyć im prędkość do - powiedzmy - 90km/h. tego chyba przepisy unijne nie zabraniają?

Napisano
  • Autor

> Tylko jakieś Hiluxy pod wiertnice - osobówki do normalnej jazdy bym nie chciał - bo po prostu

> jeździ się tym źle po wąskich drogach - oczywiście ze względu na trudniejsze wyprzedzanie.

Wąskich drogach?

Ja jeszcze w Polsce chyba nigdy nie widzialem wąskiej drogi.

Napisano
  • Autor

> Wiesz, takie procentowe podawanie względem składki podstawowej to zły przykład bo dla mnie 15% to

> jakieś 50zł więcej rocznie wychodzi. Napisz ile przepłacasz kwotowo i jaki jest to procent

> wartości samochodu

15% to 15%.

Co tu mozna kwotowo podawac.

To juz zalezy ile komu wychodzi.

Ja place okolo 500 euro ubezpieczenia, wiec jesli bym mial takie same auto RHD to bym zaplacil zapewne okolo 575 (to jest caly pakiet OC+AC+NW+szyba+pozar+itp).

Jak ktos inny ma stawke 5000 euro za auto RHD, to za LHD takiesame by zaplacil 5750.

Oczywiscie wszystko w przyblizeniu i zaleznie od ubezpieczalni.

Napisano

> Z moich obserwacji z ostatniej wizyty w Polsce, wyglada na to ze tych "mistrzów kierownicy" co to

> muszqa jechac szybciej jest coraz mniej.

> Np na trasie Tarnów - Kraków przy wmiare sporym ruchu jak dawniej caly czas ktos wyprzedzal, tak

> tym razem ile razy jechalem, tak zawsze prawie ladnie jechalismy w kolumnie razem z

> ciezarowkami jadac okolo 70 - 80km/h i "skakaczy" wyprzedzajacych po jednym samochodzie tylko

> poto zeby po 50km byc o 10 samochodow do przodu bylo naprawde niewiele.

ale sobie wybrałeś reprezentatywny odcinek hehe.giffacepalm%5B1%5D.gif

Tam wyprzedzenie czegokolwiek szybszego niż furmanka lub rowerzysta graniczy z cudem.

ale wracając do tematu- co się zmieni?- tabuny laweciarzy w GB sprzątających złomowiska ( jakbyśmy złomu z wermachtu stojącego masowo po rowach nie mieli)

Ot kolejny chory pomysł- polak, kiera po prawej i polskie drogi= czacha.gif

jedyna nadzieja paradoksalnie w ..ubezpieczycielach- stawka za ryzyko x 500% - nie ma sprawy! grinser006.gif

Napisano

> Z moich obserwacji z ostatniej wizyty w Polsce, wyglada na to ze tych "mistrzów kierownicy" co to

> muszqa jechac szybciej jest coraz mniej.

tylko dlatego ze paliwo jest drogie skromny.gif

nawet dla tych co to musza i maja "firmowe"

Napisano
  • Autor

> Zastanawia mnie czy +/- kilka procent jest warte tego aby rzeczoznawca,

> o ile w dobie zgloszen internetowych w ogole taki sie pojawia,

> musial poswiecac dodatkowy czas na weryfikacje m.in. typu zawieszenia.

> To wydluza czas zawarcia ubezpieczenia, procesu likwidacji szkody itp.

> Generalnie.. jest idiotyzmem.

> Pomijam niebezpieczne modyfikacje, ktore powinny byc weryfikowane na przegladzie.

Nie slyszalem jeszcze nigdy o przypadku, zeby przy ubezpieczaniu samochodu w Irlandii ktos musial to auto komus pokazyc (np rzeczoznawcy) no chyba ze rozmawiamy o jakims egzotyku w stylu Ferrari, etc wartym kilkadziesiat tysiecy euro.

Jednak w przypadku praktycznie jakiegokolwiek dzwona gdzie wartosc naprawy przekracza 1000 euro, czyli wsumie wszyskiego poza malymi obcierkami, rzeczoznawca pojwia sie bardzo szybko na ogledziny auta.

I to wtedy wlasnie moze wyjsc, ze jednak cos w aucie bylo zmodyfikowane a nie zgloszone i z odszkodowania nici.

Napisano
  • Autor

A i owszem... Piszac ze nie odczulem zadnych nie-wygód jezdzac RHD po Polsce zapomnialem o takich sprawach.

Jednak moze dlatego, ze przez ponad miesiac, ze McDonalds bylem raz, podobnie jak tylko raz placilem na autostradzie w bramce.

Troche gimnastyki nikomu nie zaszkodzi.

Napisano

> No pomijajac te płatnosci przez okno - bo tego nigdy nie robilem z auta RHD - to duzo po Polsce

> (choc glownie po miescie) jezdze autem RHD i nie mam problemow...

Nie mam jakichś masakrycznych doświadczeń z jazdą z kierownicą po nie tej stronie co trzeba, ale jest to jednak problem. Może sama jada po mieście w korkach nie, ale cała reszta...

> Jak beda rejestrowane i tanie.. to beda sprzedawalne

Nie, nie będą. To, że się uda czasem sprzedać to nie jest sprzedawalność.

> Gorzej z tym ubezpieczeniem - ale moze to i dobrze.

Bardzo dobrze. Paradoksalnie najmniej problemów powinny sprawiać duże samochody rodzinne, używane

do dalszych wyjazdów - mało wyprzedzania, drogi wielopasmowe itd.

Napisano

> Czy o czyms zapomnialem?

o autach fabrycznie nie wystepujacych w wersji LHD

mozesz zarejestrowac nawet nismo GTR34 ale musi byc na to zgoda odpowiedzialnego ministra

Napisano
  • Autor

> o autach fabrycznie nie wystepujacych w wersji LHD

> mozesz zarejestrowac nawet nismo GTR34 ale musi byc na to zgoda odpowiedzialnego ministra

No ja czytalem, ze ten minister jeszcz nigdy nikomu takiej zgody nie dal.

Napisano

> A jakis sensowny argument? Rycerzy, zbojnikow i wiedzmy pomijamy.

taki ze pierwsze auta byly wszystkie lub prawie wszystkie RHD a dopiero po jakims czasie

pojawily sie auta LHD

i w EU tak zostalo a kolonie GB mialy wciaz RHD zlosnik.gif

Napisano

> A i owszem... Piszac ze nie odczulem zadnych nie-wygód jezdzac RHD po Polsce zapomnialem o takich

> sprawach.

rotfl.gif

> Jednak moze dlatego, ze przez ponad miesiac, ze McDonalds bylem raz, podobnie jak tylko raz

> placilem na autostradzie w bramce.

Miesiąc na wycieczce - litości hehe.gif Piszemy o normalnej eksploatacji, takiej codziennej.

> Troche gimnastyki nikomu nie zaszkodzi.

Ja jak jadę na urlop to mi mało co przeszkadza - mogę sobie pobiegać dookoła samochodu. Gorzej jak ten bilet parkingowy muszą codziennie pobierać/oddawać, tankować itd.

Napisano

> A i owszem... Piszac ze nie odczulem zadnych nie-wygód jezdzac RHD po Polsce zapomnialem o takich

> sprawach.

> Jednak moze dlatego, ze przez ponad miesiac, ze McDonalds bylem raz, podobnie jak tylko raz

> placilem na autostradzie w bramce.

Futrzak wspomniał jeszcze o stacjach benzynowych.

> Troche gimnastyki nikomu nie zaszkodzi.

Co kto lubi. Mi gimnastyki przy -16C zwyczajnie nie chce się uprawiać...

Napisano

Są też pozytywy. Jak przekroczyłem prędkość to policjant poprosił o dokumenty mojego pasażera hehe.gif Nawet jego kolega się z niego polewał !

Napisano
  • Autor

> Futrzak wspomniał jeszcze o stacjach benzynowych.

Ale co z tymi stacjami benzynowymi bo nie lapie?

Co za roznica po ktorej stronie kierownica.

Napisano
  • Autor

> Miesiąc na wycieczce - litości Piszemy o normalnej eksploatacji, takiej codziennej.

> Ja jak jadę na urlop to mi mało co przeszkadza - mogę sobie pobiegać dookoła samochodu. Gorzej jak

> ten bilet parkingowy muszą codziennie pobierać/oddawać, tankować itd.

No nie do konca wycieczce, bo przez ten miesiac zrobilem okolo 10kkm, podobnie jak w zeszlym roku, czy 2 lata temu.

Nie byla to do konca wycieczka, tylko normalne uzytkowanie samochodu.

Napisano

> Ale co z tymi stacjami benzynowymi bo nie lapie?

> Co za roznica po ktorej stronie kierownica.

Juz wymyslaja hehe.gif

Napisano

> 7. I ostatecznie czy Wy (kacikowicze) zdecydowalisbyscie sie na zakup takiego auta, chocby ze

> wzgledu na cene. Przykladowo, czy zamiast placic za jakies konkretne auto 20 tys zl, czy

> wolelibyscie powiedzmy sprowadzic sobie dokladnie takie samo, tylko ze w kieronica po prawej

> za powiedzmy 12tys. i czy nie przeszkadzalo by wam, ze sie siedzi z drugiej strony?

co prawda jak jezdzilem autem z kierownica po prawej to chcialem poczatkowo biegi zmieniac raczka od drzwi, ale poza tym to moglbym spokojnie takim autem poruszac sie w PL, i tak w pracy często "prowadze" samochod siedzac na prawym, tyle ze nie mam przed soba kierownicy i gazu, choć przepisy to dopuszczaja...

Mi siedzenie z prawej w zasadzie w niczym nie przeszkadza, wyprzedzac po trupach nie musze.

Napisano

> co do ubezpieczenia OC to może być tak, jak obecnie z motocyklami: praktycznie tylko PZU oferuje

> akceptowalną ofertę, reszta TU nie chcąc mieć "kłopotów" z jednośladowcami - "oferuje" im (bo

> musi) stawki zaporowe (ich wysokości nikt nie ogranicza).

> a co do pogorszenia poziomu bezpieczeństwa? proponuję wprowadzić całkowity zakaz wyprzedzania

> samochodami RHD i dodatkowo ograniczyć im prędkość do - powiedzmy - 90km/h. tego chyba

> przepisy unijne nie zabraniają?

a czym sie rozni jazda autostrada autem RHD od owej jazdy LHD bo wlasciwie tylko tam mozna jechac wiecej....

i w czym przeszkadza wyprzedzanie w/w na tego typu drodze?

Napisano

Jest lewy gwint w korku

Napisano

> No ja czytalem, ze ten minister jeszcz nigdy nikomu takiej zgody nie dal.

przypadek kurde grinser006.gifyikes.gif

w polsce jest conajmniej 3sztuki GTR34 z kiera po prawej i sa zarejestrowane grinser006.gif

Napisano

Budka z kasjerem też obojętnie po której stronie?

4dc6ed66c629bo.jpg

Napisano
  • Autor

> Budka z kasjerem też obojętnie po której stronie?

To ja takich cudow jeszcze nie widzialem.

Napisano

> Jest lewy gwint w korku

icon_eek.gif co?

Napisano

> To ja takich cudow jeszcze nie widzialem.

To albo zimowałeś w Archeo albo ściemniasz, że byleś ostatnio w Polsce.

Napisano
  • Autor

> To albo zimowałeś w Archeo albo ściemniasz, że byleś ostatnio w Polsce.

No z reka na sercu.

Wsumie to z 5 tygodniu spedzilem w ojczyznie i dopiero tydzien temu wrocilem do Irlandii.

Tankowalem w miedzy czasie przynajmniej z 15 razy, na roznych stacjach, ale takich cudow nie widzialem.

Napisano

> No z reka na sercu.

> Wsumie to z 5 tygodniu spedzilem w ojczyznie i dopiero tydzien temu wrocilem do Irlandii.

> Tankowalem w miedzy czasie przynajmniej z 15 razy, na roznych stacjach, ale takich cudow nie

> widzialem.

W mojej okolicy bardzo łatwo taką spotkać przy każdym większym centrum handlowym.

Do tego statoil buduje na tej samej zasadzie małe stacje "1-2-3"

http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/58904923.jpg

Napisano

> Ale po co? Przecież to jest najmniejszy problem! Te pół metra (bez odchylania głowy ) nie robi

> żadnej różnicy, a jak ktoś tak myśli, to znaczy że nie jeździł anglikiem po naszych drogach.

a co jest w takim razie problemem w tym aucie?

Napisano

> Są też pozytywy. Jak przekroczyłem prędkość to policjant poprosił o dokumenty mojego pasażera

> Nawet jego kolega się z niego polewał !

Wcale się nie dziwię smile.gif

Napisano

> 15% to 15%.

> Co tu mozna kwotowo podawac.

> To juz zalezy ile komu wychodzi.

> Ja place okolo 500 euro ubezpieczenia, wiec jesli bym mial takie same auto RHD to bym zaplacil

> zapewne okolo 575 (to jest caly pakiet OC+AC+NW+szyba+pozar+itp).

> Jak ktos inny ma stawke 5000 euro za auto RHD, to za LHD takiesame by zaplacil 5750.

> Oczywiscie wszystko w przyblizeniu i zaleznie od ubezpieczalni.

Jeśli w Polsce miałoby to wynosić 10-15% kwoty ubezpieczenia to zmieniam zdanie i potwierdzam, że będzie napływ używek. Ale mamy śmiesznie tanie OC i nie jest to miarodajne. No i co z moim poprzednim pytaniem o wartość samochodu?

Napisano

Jak masz "terminal" (podobny do autostrady, parkingu etc.) po lewej stronie samochodu, to bieganie z prawej jest czymś naturalnym i oczywiście nie niesie żadnych negatywnych skutków? Na urlopie to może być fajne, ale jak człowiek ma to ma co dzień to raczej jest to niezbyt akceptowalne...

Napisano

> Wąskich drogach?

> Ja jeszcze w Polsce chyba nigdy nie widzialem wąskiej drogi.

Jeśli dobrze myślę to na takiej drodze, o której Ty myślisz i tak się nie wyprzedzi. Wąska droga w PL to droga, gdzie przy mijaniu się dwóch samochodów znika margines bezpieczeństwa na okoliczność jakiegoś anglika, który wychyla się, żeby zobaczyć czy może wyprzedzać. I jest tych dróg u nas dużo.

Napisano

> a czym sie rozni jazda autostrada autem RHD od owej jazdy LHD bo wlasciwie tylko tam mozna jechac

> wiecej....

> i w czym przeszkadza wyprzedzanie w/w na tego typu drodze?

na w/w drodze nie przeszkadza w niczym. ale jaki jest % udział autostrad w ogólnej sieci dróg w PL? 1%? mniej? i to nie na autostradzie będzie problem, lecz na pozostałych 99,9% dróg.

zawsze możesz zrezygnować całkowicie z wyprzedzania czegokolwiek, ale przeważnie jak coś jest dość wolne to i jest dość duże i słabo zza tego czegoś widać drogę, ale przecież "pół metra w te czy we wte" nie robi różnicy biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Jeśli w Polsce miałoby to wynosić 10-15% kwoty ubezpieczenia to zmieniam zdanie i potwierdzam, że

> będzie napływ używek. Ale mamy śmiesznie tanie OC i nie jest to miarodajne.

Ja tylko napisalem ile to mniejwiecej wynosi w Irlandii.

Zapewne nie bedzie to mialo nic wspolego z tym jak to bedzie wygladac w Polsce.

> No i co z moim

> poprzednim pytaniem o wartość samochodu?

Mojego samochodu?

Kupilem w zeszlym roku za 4000 euro wiec nie wiem ile moze byc warty teraz.

Wkazdym razie skladka ubezpieczenia nie ma wiele wspolnego z wartoscia samochodu.

U mnie jak bym chcial samo OC to bym zaplacil okolo 460.

Jakbym do tego dodal opcje od kradziezy mojego auta i ubezpieczenie szyby, to wychodzi 480. A jak jeszcze dodalem autocasco to wyszlo 500.

Gdyby moje auto bylo warte 20 tys euro zamiast 4000 to bym pewnie zaplacil 520 za ubezpieczenie zamiast 500 czy cos w tym stylu.

Napisano
  • Autor

> Jeśli dobrze myślę to na takiej drodze, o której Ty myślisz i tak się nie wyprzedzi. Wąska droga w

> PL to droga, gdzie przy mijaniu się dwóch samochodów znika margines bezpieczeństwa na

> okoliczność jakiegoś anglika, który wychyla się, żeby zobaczyć czy może wyprzedzać. I jest

> tych dróg u nas dużo.

Wyprzdzac sie da wszedzie, nawet na drodze o szerokosci 3m grinser006.gif

Rzecz w tym, ze jadac anglikiem i zachowujac przyzwoity odstep od wyprzedzanego, aby wszystko zobaczyc, wystarczy sie wychylic mniej niz ktos, kto jedzie zwyklym autem na zdezaku wyprzedzanemu.

A niestety wiekszosc wyprzedzajacych w Polsce tak wlasnie robi - podjezdza pod zderzak.

Napisano

> na w/w drodze nie przeszkadza w niczym. ale jaki jest % udział autostrad w ogólnej sieci dróg w PL?

> 1%? mniej? i to nie na autostradzie będzie problem, lecz na pozostałych 99,9% dróg.

> zawsze możesz zrezygnować całkowicie z wyprzedzania czegokolwiek, ale przeważnie jak coś jest dość

> wolne to i jest dość duże i słabo zza tego czegoś widać drogę, ale przecież "pół metra w te

> czy we wte" nie robi różnicy

w wiekszosci przypadkow nie robi jak sie umie wyprzedzac, ale jak ktos wyskakuja z za tego czegos jak zajac z za krzakow to rzeczywiscie pol metra moze zrobic roznice...

Napisano

> W mojej okolicy bardzo łatwo taką spotkać przy każdym większym centrum handlowym.

> Do tego statoil buduje na tej samej zasadzie małe stacje "1-2-3"

> http://commondatastorage.googleapis.com/static.panoramio.com/photos/original/58904923.jpg

Troche przesadzasz wink.gif

Ja np nigdy nie mialem okazji korzystac z takiej stacji, bo nie tankuje przy marketach...

Napisano

> Troche przesadzasz

> Ja np nigdy nie mialem okazji korzystac z takiej stacji, bo nie tankuje przy marketach...

Ja natomiast tankuję tak bardzo często, ale nie przy marketach.

Napisano

> Ja natomiast tankuję tak bardzo często, ale nie przy marketach.

Moze w Twoich rejonach takie rozwiazanie jest bardziej popularne...

Napisano

> Moze w Twoich rejonach takie rozwiazanie jest bardziej popularne...

Jasne - mogę nie tankować, ale utrudnień z racji kierownicy po innej stronie nie uniknę. Głupi parking w środku miasta...

Napisano

> 1. Czy zaleje nas kolejna fala samochodow uzywanych z Anglii, gdzie owe sa tansze lub nawet duzo

> tansze niz w Polsce, tak jak to mielismy ogromna fale samochodow uzywanych z Niemiec od 2004

> roku.

Moim zdaniem nie.

Na pewno pojawi się jakaś-tam grupa aut RHD, ale będzie to raczej grupa "max 10kpln", popularna wśród słojów na dorobku.

> 2. Czy takie samochody na Polskim rynku bedzie mozna nabyc duzo taniej niz takie same modele w

> kierownica po lewej.

No chyba logiczne, nie?

Skoro kupujesz protezę samochodu, wymagającą nakładów (przekładka świateł będzie IMO obowiązkowa)

> 3. Czy przyczyni sie to w jakikolwiek sposob na ceny normalnych (LHD) samochodow w Polsce.

Moim zdaniem w niewielkim stopniu, jeżeli patrzymy na grupę normalnych samochodów w normalnych cenach.

W low endzie... Hmmm...

Moim zdaniem też.

IMO będzie to produkt niszowy.

> 4. Czy ze wzgledu brak doswiadczenia wiekszosci kierowcow z jazda takimi samochodami, pogorszy sie

> poziom bezpieczenstwa na polskich drogach.

Bezwzględnie, bo właśnie taki jest powód odmów rejestracji.

Dodajmy, że te samochody trafią w ręce młodych-napalonych (nabywca wysoce wrażliwy na cenę).

> 5. Czy ubezpieczyciele podniosa swoje skladki na ubezpieczenie auta RHD, co zarazem moze stanowic

> duze ograniczenie importu takich samochodow.

Obstawiam, że ta grupa nabywców nie przejmuje się ubezpieczeniem AC.

> 6. Czy mozliwe jest, aby zniesienie zakazu rejestracji takich samochodow zrobic w taki sposob, aby

> tylko mozna bylo przywiesc taki samochod z soba wracajac lub przenoszac sie do kraju (dot np

> emigrantow) pod warunkiem, iz powiedzmy bylo sie jego wlascicielem przez jakis okres

> poprzedzajacy przeprowadzke. Wtedy nie bylo by mowy o imporcie na handel, a tylko znioslo by

> to ograniczenie dla ludzie przenoszacych sie do Polski i chcacych zabrac ze soba swoj

> samochod.

IMO nie - swoboda przepływu towarów itd.

> 7. I ostatecznie czy Wy (kacikowicze) zdecydowalisbyscie sie na zakup takiego auta, chocby ze

> wzgledu na cene. Przykladowo, czy zamiast placic za jakies konkretne auto 20 tys zl, czy

> wolelibyscie powiedzmy sprowadzic sobie dokladnie takie samo, tylko ze w kieronica po prawej

> za powiedzmy 12tys. i czy nie przeszkadzalo by wam, ze sie siedzi z drugiej strony?

Nie jestem grupą docelową typu "kamikaze", albo "g... spod siebie chaps".

Nawet motocykl wybierając oglądałem wyłącznie sztuki w wersji europejskiej i to kontynentalnej (przyrządy w km, lampa główna LHD, oświetlenie europejskie).

W porównaniu do najlepszych-sprowadzonych oznaczało to jakieś +20-25% do ceny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.