Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolot SC a ODMA

Featured Replies

Napisano

> Witam!

> Borykałem się z problemem zapachu spalin w kabinie i wszyło na odme która leży sobie luzem kolo

> alternatora

> I tu pytanie przedłużać odme i prowadzić pod auto czy kupić takowy stożek?

> http://allegro.pl/filtr-odmy-odma-9-12-25-35-mm-wawa-i2089396189.html

Po założeniu stożka i tak będziesz czół zapach spalin jeżeli nie wyprowadzisz odmy dalej pod autko

Napisano

ja mam filtr motocyklowy na odmie zaraz przy kopułce i nic mi nie śmierdzi waytogo.gif

a druga sprawa z odmy nie śmierdzi raczej spalinami

Napisano
  • Autor

> ja mam filtr motocyklowy na odmie zaraz przy kopułce i nic mi nie śmierdzi

> a druga sprawa z odmy nie śmierdzi raczej spalinami

Jak zacznę mu deptać i zatrzymam się to zaczyna walić w aucie... a odma chyba lubi sobie beknąć zlosnik.gif wiec obstawiam na to....

Napisano

> Jak zacznę mu deptać i zatrzymam się to zaczyna walić w aucie... a odma chyba lubi sobie beknąć

> wiec obstawiam na to....

ale to nie spaliny, tylko parujaca oliwa;] najzdrowiej byloby, gdyby byla do dolotu podlaczona

Napisano

> ale to nie spaliny, tylko parujaca oliwa;] najzdrowiej byloby, gdyby byla do dolotu podlaczona

laickie pytanie: a dlaczego???

Napisano

> Jak zacznę mu deptać i zatrzymam się to zaczyna walić w aucie... a odma chyba lubi sobie beknąć

> wiec obstawiam na to....

mam to samo odme pod autko pusciłem i nic nie dało a po ostrej jezdzie wali spod maski ze ho ho.to nic efekt uboczny

Napisano

> laickie pytanie: a dlaczego???

Srodowisko! zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Panowie to co z tą odma? zlosnik.gif

Dolotu nie będę przerabiać....

Założyć filtr czy na glebę z odmą?

Napisano

> laickie pytanie: a dlaczego???

slyszalem ze ona pomaga w smarowaniu przepustnicy 270751858-jezyk.gif

rozwiazanie walkowane z ... razy, przedluzyc przewod i butelka np. po coli na koncu grinser006.gif

Napisano

> Panowie to co z tą odma?

> Dolotu nie będę przerabiać....

> Założyć filtr czy na glebę z odmą?

Ja mam odmę puszczoną wężem do butelkli po płynie hamulcowym i też śmierdzi mi w środku, tyle tylko że to rajdówka, więc dałem sobie spokój... naturalne klimaty

Napisano

też to ostatnio przerabiałem. Patrzyłym w kilku silnikach 1.1 i 1.2 i z "oparami" z odmy bywa różnie, tzn. jeden silnik mocno dmucha odmą a inny prawie wcale.

Ja puściłem u siebie dłuższym przewodem w kolanko dolotu (yanek) bo waliło "spalinami" fest.

Także masz dwie opcje:

1. w dolot

2. w ziemię clown.gif

Napisano

Ja mam tez taki mały filterek ale nic mi spalinami nie wali za to puszcza olej dlatego ja raczej dam w dolot.

Napisano

No to mała przestroga z puszczaniem odmy na glebę lub wkładaniem wężyka do butelki.

Wczoraj przed północą zrobiłem 20km poza miastem, gdy dojechałem na miejsce poczułem palący się olej, otwieram maskę a tam bagnet wyskoczył i silnik olejem obrzygany. Jak wiemy mamy mroźne noce i podczas jazdy zamarzła odma na końcu węża (puszczona zbyt nisko bo na wysokości wahacza) i nie było odpowietrzenia skrzyni korbowej frown.gif jak włożycie odmę w butelkę to też może zamarznąć.

Na zimę chyba dam krótszy wężyk niewiem.gif

Napisano

może wywalić albo bagnet albo korek, więc trzeba uważać ok.gif

Napisano

Ja mam taki maly filterek i niestety wali w srodku. Bede przerabial dolot zeby puscic to w przepustnice. grinser006.gif

Napisano

Ja mam taki stożek i daje rade, bo nie śmierdzi.

Napisano

> o to, to...

Ale wtedy ciepłe powietrze idzie do przepustnicy oslabiony.gif

Napisano

> Ja puściłem u siebie dłuższym przewodem w kolanko dolotu (yanek) bo waliło "spalinami" fest.

Bez sensu, zakładasz wypasiony dolot, po to aby poprawić charakterystyke silnika, a psujesz ją dopływem ciepłego powietrza!

Gdzie sens i logika? niewiem.gif

Napisano

Koledzy koleżanki. Podepnę się na chwilę pod temat. Kupiłem dziś w takie cuś do dolotu abym mógł podłączyć pod niego odmę. Moje pytanie jest takie. Jak ściągnę ten mały filterek to ściągam go z takiego dziubka na pokrywie, a w nim jest taka ala sprężynka czy tam siateczka. Czy jak podłącze to wężykiem bezpośrednio do tego czegoś co kupiłem to tą siateczkę (sprężynkę) wyciągnąć czy ją tam zostawić??

Napisano

> Koledzy koleżanki. Podepnę się na chwilę pod temat. Kupiłem dziś w takie cuś do dolotu abym mógł

> podłączyć pod niego odmę. Moje pytanie jest takie. Jak ściągnę ten mały filterek to ściągam go

> z takiego dziubka na pokrywie, a w nim jest taka ala sprężynka czy tam siateczka. Czy jak

> podłącze to wężykiem bezpośrednio do tego czegoś co kupiłem to tą siateczkę (sprężynkę)

> wyciągnąć czy ją tam zostawić??

zostawic. na tej siateczce skrapla sie olej i wraca z powrotem do silnika

Napisano

> zostawic. na tej siateczce skrapla sie olej i wraca z powrotem do silnika

A to nie jest przypadkiem zabezpieczenie przeciwogniowe?

Napisano

> A to nie jest przypadkiem zabezpieczenie przeciwogniowe?

Dokładnie jest to pochłaniacz płomieni.

Napisano

Jeśli czuć spaliny w środku to sprawdził bym szczelność wydechu i grodzi co jest za silnikiem.

Jak jest źle założona lub ma dziury to będzie śmierdzieć w środku.

Napisano

Nie nie nic nie czuć tylko skrapla mi się olej przez ten mały filterek i chce tą odmę podłączyć pod dolot. Wszystko już prawie mam tylko właśnie nie wiedziałem co z tą sprężynką.

Napisano

ja mialem Yanka, a koniec weza mialem puszczony jakies 5-10 cm nad polosia i bylo git, miala caly czas cieplo od silnika ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.