Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

U F G - Każdy może wpisać numer rejestracyjny i sprawdzić

Featured Replies

Napisano

Ubezpieczeniowy Fundusz Gwarancyjny ułatwił sprawdzanie ważności polis OC pojazdów - poinformowała Aleksandra Biały, rzeczniczka Funduszu. Informacja ta jest istotna dla osób, które kupując używane auto nie mają pewności, czy pojazd jest ubezpieczony.

Jak podał Fundusz, ma to związek ze zmianą ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. Na stronie internetowej www.ufg.pl w zakładce "Sprawdź OC dla pojazdu" każdy może wpisać numer rejestracyjny samochodu, motocykla, autobusu czy ciągnika, by otrzymać informację. Wcześniej możliwość sprawdzenia w bazie polis komunikacyjnych UFG, czy i gdzie wykupiono OC dla danego pojazdu, miały przede wszystkim osoby poszkodowane w wypadkach drogowych oraz firmy ubezpieczeniowe. Konieczne było też podanie danych osobowych. Obecnie wystarczy wpisać numer rejestracyjny pojazdu lub jego numer identyfikacyjny (VIN).

Wówczas zostanie podana informacja o tym, w której firmie pojazd ma wykupioną polisę OC. Wiadomości te są udostępniane bezpłatne, ale ważne tylko w dniu, w którym zadano pytanie.

Według Funduszu informacja, czy polisa OC została wykupiona, jest istotna dla osób, które chcą kupić używany samochód, motocykl, ciągnik etc., a nie mają pewności, czy pojazd jest ubezpieczony. Wiadomość o ważności polisy stała się "cenniejsza" od 1 stycznia 2012 r., bo wzrosła kara za brak ubezpieczenia OC. Jak podaje rzeczniczka UFG, właściciel nieubezpieczonego samochodu osobowego zapłaci 3 tys. zł, a samochodu ciężarowego i autobusu - 4,5 tys. zł. W przypadku innego pojazdu np. motocykla, kara za brak ubezpieczenia OC to 500 zł.

Jeśli OC nie było opłacone przez trzy dni, kara wynosi 20 proc. stawki podstawowej, brak OC od czterech do 14 dni oznacza konieczność zapłacenia 50 proc. kary, dopiero powyżej dwu tygodni naliczana jest pełna opłata - dodała. Urząd podał, że w ubiegłym roku ważność polisy OC sprawdziło poprzez portal UFG ponad 213 tys. osób i firm, dwa razy więcej niż w 2010 r. W styczniu br. OC na stronie Funduszu sprawdziło już ponad 34 tys. osób i firm. Jak podaje na swojej stronie internetowej Ubezpieczeniowy Funduszu Gwarancyjny, zajmuje się on wypłatą odszkodowań ofiarom wypadków - spowodowanych przez nieubezpieczonych właścicieli pojazdów oraz nieubezpieczonych rolników.

"Każda z tych grup ma obowiązek posiadać ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej, popularnie zwane OC. UFG wypłaca również odszkodowania osobom poszkodowanym, w przypadku gdy sprawca wypadku drogowego uciekł z miejsca zdarzenia i jest nieznany. UFG zajmuje się także kontrolą i karaniem nieubezpieczonych" - napisano.

jakiś tekst

Napisano

> To po co obowiązek wożenia kwitu za OC?

Z tego samego powodu, z którego musisz wozić DR i PJ - obywatel musi wiedzieć gdzie jest jego miejsce w szeregu.

Też uważam za bezsensowne wożenie DR, PJ i OC w czasach bazy danych ubezpieczonych i CEPiK'u. Patrząc na to z drugiej strony: skoro i tak muszę wozić DR to za co płacę 1zł przy przeglądzie?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Może dlatego, że baza nie jest kompletna?

Napisano

Tak naprawdę, to bezsensowne jest wożenie PJ, DR oraz kwitu OC. No, ale jak to w Polsce - dane w UFG nie są pełne - parę miesięcy temu sprawdzaliśmy to w kilka osób - u mnie Hestia i Warta dane przekazały prawie natychmiast, ale u znajomych (np. Axa) już nie i po np. pół roku w UFG było "brak danych".

Napisano

> Może dlatego, że baza nie jest kompletna?

Moja fura w tej bazie j. Honda cr-v rok 97 widnieje jako honda accord mr 93.

Niestety to burdelo maja TU tj takie dane przekazuja do UFG. W ubiglym roku jak przedluzalem OC to pani w HDI miala nowy progra ktory nie posiadal w swojej bazie czegos takigo jak CRV. To pani wybrala pierwsza z brzegu fure z motorem 2 litry aby sie jej skladka podstawila.

Napisano

> Moja fura w tej bazie j. Honda cr-v rok 97 widnieje jako honda accord mr 93.

> Niestety to burdelo maja TU tj takie dane przekazuja do UFG. W ubiglym roku jak przedluzalem OC to

> pani w HDI miala nowy progra ktory nie posiadal w swojej bazie czegos takigo jak CRV. To pani

> wybrala pierwsza z brzegu fure z motorem 2 litry aby sie jej skladka podstawila.

Gdzieś już Twoje płacze na ten temat czytałem - są naprawdę nieistotne. Mowa była o niekompletności danych UFG (tak, część ubezpieczycieli nie przekazuje tam informacji jak trzeba ), a nie błędach w danych przez nich przekazywanych. To, że masz tam inny model to pikuś - ale OC jest i resztę da się sprawdzić. Gorzej, jak informacji zwyczajnie nie ma i to nie od miesiąca...

Napisano

No sprawdziłem na 2 samochody moje czy mam ubezpieczenie i okazało się, że mam hehe.gif

Napisano
  • Autor

Potwierdzenie opłacenia składki.

Napisano

wg danych UFG mam ubezpieczony pojazd: OPEL BRAK

:-D

Napisano

> Potwierdzenie opłacenia składki.

Na papierze? Żart. Masz mieć opłaconą (ważną) polisę, a nie potwierdzenie opłacenia składki.

Napisano
  • Autor

> Na papierze? Żart. Masz mieć opłaconą (ważną) polisę, a nie potwierdzenie opłacenia składki.

Pisałem ze skrótem myślowym, ale i tak wiadomoo o co chodzi.

Napisano

> Pisałem ze skrótem myślowym, ale i tak wiadomoo o co chodzi.

Zdaje się, że jednak nie bardzo, ponieważ:

Quote:

Potwierdzenie opłacenia składki.

Nie wiem jak zrozumiałeś to co napisałem, ale jak najbardziej daleki jestem od wożenia dowolnego papieru "potwierdzającego" "opłacenie" itd. To polisa ma być ważna (a to gwarantuje ubezpieczyciel), a nie dowolna forma papierzana, wożona przez kierowcę.

Napisano

z "żółtymi" średnio toto działa 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> z "żółtymi" średnio toto działa

A po VINie działa?

Sprawdziłem dla 3 samochodów, i dane o polisie pokazuje wyłącznie po wpisaniu numeri VIN.

Napisano

bo mojego auta w tej wyszukiwarce nie ma a ubezpieczenie mam. Po prostu ubezpieczyciel z sobie wiadomych powodow nie przeslal informacji o ubezpieczeniu. Moze kary za male?

Znoszac obowiazek wozenia ze soba dokumentow trzeba miec pewnosc, ze dane zgromadzone w tej bazie sa poprawne i pełne. Inaczej wprowadzi sie tylko zamieszanie. Sposobow na zgodnosc danych jest sporo ale pewnie wpadna na to za jakies 10 lat zlosnik.gif

Napisano

A ja dalej jestem zdania, że powinno się wprowadzić taki system jak jest w Niemczech. Nie ma możliwości, że auto było zarejestrowane i równocześnie miało nieopłaconą polisę. Działa to od lat i działa bardzo dobrze. Nie trzeba wozić żadnych kwitów itp.

Ja np wogóle nie rozumiem po co dlaczego ubezpieczenie ma zmieniać właściciela razem z samochodem.

Napisano

> bo mojego auta w tej wyszukiwarce nie ma a ubezpieczenie mam.

Implikacja błędna.

> Po prostu ubezpieczyciel z sobie

> wiadomych powodow nie przeslal informacji o ubezpieczeniu. Moze kary za male?

Skoro on nie przesłał, to może jednak jest to jego wina i jego ścigać za takie działanie (bądź rezygonawać z usług), a nie przenosić odpowiedzialność na ubezpieczonych?

> Znoszac obowiazek wozenia ze soba dokumentow trzeba miec pewnosc, ze dane zgromadzone w tej bazie

> sa poprawne i pełne.

Nigdy nie ma takiej pewności, jest najwyżej założenie. Jeżeli coś jest niezgodnie z założeniami to się raczej to coś wyjaśnia, a nie przewraca założenia do góry kołami.

> Inaczej wprowadzi sie tylko zamieszanie.

Wręcz przeciwnie.

> Sposobow na zgodnosc danych jest sporo ale pewnie wpadna na to za jakies 10 lat

Od dawna te sposoby są stosowane - problemem jest tylko i wyłącznie niechęć do możliwości natychmiastowej weryfikacji takich danych. No, ale to już inna para kaloszy...

Napisano

> A ja dalej jestem zdania, że powinno się wprowadzić taki system jak jest w Niemczech. Nie ma

> możliwości, że auto było zarejestrowane i równocześnie miało nieopłaconą polisę. Działa to od

> lat i działa bardzo dobrze.

W Polsce jest podobnie (choć jak zwykle podobnie - tak jak i w innych krajach).

> Nie trzeba wozić żadnych kwitów itp.

W Polsce też w teorii już nie trzeba i gdyby naprawdę była chęć do kontroli tego od ręki oraz konsekwencji z tego tytułu płynących, to system byłby w pełni dostępny od dawna - podobnie jak z ZUS.

> Ja np wogóle nie rozumiem po co dlaczego ubezpieczenie ma zmieniać właściciela razem z samochodem.

Różne systemy są stosowane, ale to już inna para kaloszy.

Napisano

A mojego jednego samochodu nie ma ani po VIN ani po numerach... ciekawe... cfaniaczek.gif

Napisano

> A mojego jednego samochodu nie ma ani po VIN ani po numerach... ciekawe...

Pisałem przecież, że nie wszyscy ubezpieczyciele przekazują te informacja itd.

Jaki ubezpieczyciel?

Napisano

> Gdzieś już Twoje płacze na ten temat czytałem - są naprawdę nieistotne.

to nie moje, ja jestem skryty i poza AK się nie zwierzam zlosnik.gif

generalnie wprowadzi to więcej zamieszania niz pożytku bo wyobraź sobie potencjalnego kupca który sprawdza furę po rejestracji i pojawia mu się taki kwiatek . Może to różnie zinterpretować i uznać że jak coś "majstrowane" przy ubezpieczeniu to może w papierach też nie jasności i odpuszcza sobie taki zakup.

Oczywiście jest to czarny scenariusz ale w przewrażliwionym i nieufnym społeczeństwie takie tematy się zdarzają .

sam pomysł jest jak najbardziej ok ale może TU trzeba dokręcić śrubę aby te dane byly prawidłowe .

Napisano

> Pisałem przecież, że nie wszyscy ubezpieczyciele przekazują te informacja itd.

> Jaki ubezpieczyciel?

Mojego tez nie ma ani po nr rejestracyjnym ani po VINie... Ubezpieczony w Link 4. W kulki leca i tyle cool.gif

Napisano

> wg danych UFG mam ubezpieczony pojazd: OPEL BRAK

> :-D

przebijam.. mam opla vivaro ubezpieczonego w PZU zlosnik.gifpanic.gif

ani auto, ani ubezpieczyciel sie nie zgadza facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Heh... Okazuje się, że mam podwójne OC

A do kompletu w jednym z nich jest podany błędny numer polisy (nie zgadza się jedna cyfra).

Jakby się tak na tym opierać w celu zgłoszenia szkody to można się nieźle przejechać.

Napisano

> Na papierze? Żart. Masz mieć opłaconą (ważną) polisę, a nie potwierdzenie opłacenia składki.

Art. 38. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:

(...)

3) dokument potwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadacza pojazdu lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie;

Napisano

> Art. 38. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego

> organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:

> (...)

> 3) dokument potwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej

> posiadacza pojazdu lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie;

Można wozić albo jedno albo drugie. Nie ma obowiązku wożenia potwierdzenia opłaty raty. Wystarczy umowa.

Napisano
sprawdzilem swoje moto, OC zaplacone 6.02, na 15.02 brak w bazie
Napisano

A jak to się ma do tego że po złożeniu zapytania o moje stare auto które sprzedałem w sierpniu odpowiedź jest taka:

Quote:

Treść zapytania:

"Czy pojazd o numerze rejestracyjnym KR1183W posiadał ubezpieczenie OC w ruchu krajowym na dzień 2012-02-15?"

Treść odpowiedzi:

Pojazd o podanym numerze rejestracyjnym posiadał w podanym dniu następujące ubezpieczenie OC w ruchu krajowym:

polisa: 60013354563 dla pojazdu: FIAT/FSM BRAVA 1.6 KAT.

wystawiona przez: GENERALI TOWARZYSTWO UBEZPIECZEŃ S.A.

adres: Postępu 15B, 02-676 Warszawa

a samochód na 100% ma inny numer rejestracyjny i na 100% złożyłem wypowiedzenie z OC ???

Napisano

Witam,

Po sprawdzeniu wątku poruszanego w dyskusji chciałbym poinformować że,

działania Link4 w zakresie raportowania o aktualnych polisach i szkodach

są zgłaszane na bieżąco do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Napisano

> Heh... Okazuje się, że mam podwójne OC

> A do kompletu w jednym z nich jest podany błędny numer polisy (nie zgadza się jedna cyfra).

> Jakby się tak na tym opierać w celu zgłoszenia szkody to można się nieźle przejechać.

Dwa razy już korzystałem z ustalenia polisy sprawcy zdarzenia, który uciekł po kolizji, i w obu przypadkach obyło się bez problemów. Po około pół godzinie od złożenia zapytania dostałem maila z odpowiedzią, w tym samym dniu zgłosiłem szkodę w TU sprawcy i w obu przypadkach bez problemu otrzymałem odszkodowanie.

Napisano

> Witam,

> Po sprawdzeniu wątku poruszanego w dyskusji chciałbym poinformować że,

> działania Link4 w zakresie raportowania o aktualnych polisach i szkodach

> są zgłaszane na bieżąco do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

Taaa hehe.gif Ja w październiku '11 zawarłem z Linkiem umowę OC, ale odstąpiłem od niej, dostałem zwrot pełnej składki, a wg UFG mam 2 polisy - u aktualnego ubezpieczyciela i w Linku zlosnik.gif

Napisano

> Art. 38. Kierujący pojazdem jest obowiązany mieć przy sobie i okazywać na żądanie uprawnionego

> organu wymagane dla danego rodzaju pojazdu lub kierującego:

> (...)

> 3) dokument potwierdzający zawarcie umowy obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej

> posiadacza pojazdu lub dowód opłacenia składki za to ubezpieczenie;

No i co z tego? Nieposiadanie tego przy sobie niczego nie zmienia w zakresie obowiązku posiadania ważnej polisy. W najgorszym wypadku policjant da 50zł mandatu za brak papieru, a on sam o niczym nie świadczy.

Proszę...

Napisano

> Oczywiście. Nieprawdą jest więc stwierdzenie futrzaka, że "Masz mieć opłaconą (ważną) polisę". Nie

> muszę jej mieć.

Błędna jest Twoja interpretacja tego co napisałem. Nawet dodam, że ta ważna polisa wcale nie musi być opłacona. W konsekwencji można mieć niby nieważną umowę (po dacie do kiedy obowiązuje), brak opłaty za polisę itd.

Napisano

> Witam,

> Po sprawdzeniu wątku poruszanego w dyskusji chciałbym poinformować że,

> działania Link4 w zakresie raportowania o aktualnych polisach i szkodach

> są zgłaszane na bieżąco do Ubezpieczeniowego Funduszu Gwarancyjnego.

To dlaczego nie ma mnie w rejestrze skoro na bieżąco to robicie? Ubezpieczenie mam od maja zeszlego roku właśnie w Link4

Napisano

> to nie moje, ja jestem skryty i poza AK się nie zwierzam

A to przepraszam, identyczne narzekanie było smile.gif (sytuacja dokładnie taka sama - panienka nie mogła wybrać takiego modelu, ponieważ wg niej taki nie istniał wink.gif )

> generalnie wprowadzi to więcej zamieszania niz pożytku bo wyobraź sobie potencjalnego kupca który

> sprawdza furę po rejestracji i pojawia mu się taki kwiatek . Może to różnie zinterpretować i

> uznać że jak coś "majstrowane" przy ubezpieczeniu to może w papierach też nie jasności i

> odpuszcza sobie taki zakup.

Bez przesady. Nie takie rzeczy się wyjaśniało od ręki (czasem może nie od ręki wink.gif ). Tak naprawdę to w ogóle mnie nie interesują problemy potencjalnych kupców - mnie interesuje to, że Policja i inne służby mają możliwość i obowiązek sprawdzenia takich danych bez żadnych dokumentów przedstawianych na drodze. Ba, mają możliwość weryfikacji, czy dokumenty im przedstawione są prawdziwe. Podrobić umowę, czy dowód wpłaty to żaden problem.

> Oczywiście jest to czarny scenariusz ale w przewrażliwionym i nieufnym społeczeństwie takie tematy

> się zdarzają .

Jak ktoś jest chorobliwie przewrażliwiony, nieufny itd. to niech sobie szuka tego, co mu będzie pasowało. Zdarzało mi się chętnym na samochód mówić, że oferta już nie jest ważna. Nawet w trakcie oglądania smile.gif

> sam pomysł jest jak najbardziej ok ale może TU trzeba dokręcić śrubę aby te dane byly prawidłowe .

Dane o OC są w CEPiK, więc w czym problem? Ja zweryfikujesz, że coś jest nie tak. to uderzasz do ubezpieczyciela itd. W końcu do cholery za to płacimy od lat, to może jednak wymagać, a nie kłaść uszy po sobie i godzić się na wszystko?

Napisano

> Dane o OC są w CEPiK, więc w czym problem? Ja zweryfikujesz, że coś jest nie tak. to uderzasz do

> ubezpieczyciela itd. W końcu do cholery za to płacimy od lat, to może jednak wymagać, a nie

> kłaść uszy po sobie i godzić się na wszystko?

No dobra o pl co sie dubluje systemy i dla UFG wystawia sie taki niepelne - bledne dane a CEPIK sa prawidlowe.

Napisano

> No dobra o pl co sie dubluje systemy

To nie jest dublowanie systemów. UFG to jedno, CEPiK to drugie.

> i dla UFG wystawia sie taki niepelne - bledne dane a CEPIK sa

> prawidlowe.

W UFG są te dane z polis/umów, w CEPiK z rejestracji/ewidencji i dopiero później na podstawie pewnych danych są w CEPiK aktualizowane informacje o OC.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.