Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Małe i nie za wolne

Featured Replies

Napisano

Panowie, coś ciekawego w kategorii małych samochodów z powiedzmy 10s do setki lub mniej możecie polecić? Klasa od Pandy wzwyż, choć kompakt już się pewnie nie zmieści w cenie.

Zastanawiam się nad pozbyciem się Mondeo i kupnem dla siebie czegoś bardziej ekonomicznego.

Budżet powiedzmy 20 tys. bo musi jeszcze zostać na w miarę świeżą Pandę dla żony. Dla siebie bym widział np. Pandę 100HP, ale to chyba nie do kupienia za rozsądną kasę.

Na razie takie luźne przemyślenia, ale przy dzisiejszych cenach paliwa i pracy 160 km od chaty wydatki na paliwo do Mondka zaczynają mi ciążyć...

Napisano

> Budżet powiedzmy 20 tys. bo musi jeszcze zostać na w miarę świeżą Pandę dla żony. Dla siebie bym

> widział np. Pandę 100HP, ale to chyba nie do kupienia za rozsądną kasę.

Poszukać możesz, ale to rzadkie pojazdy i w większości z bogatą przeszłością crazy.gif

Punto 2fl 1,4 16v, wersja Sporting, lub "cywilna" powinna dać radę, jeśli chodzi o budżet i przyspieszenie ok.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Daihatsu Sirion 1,3 2004 ;-)

Pozdrawiam.

Napisano

> Panowie, coś ciekawego w kategorii małych samochodów z powiedzmy 10s do setki lub mniej możecie

> polecić?

IMO Saxo VTS 1.6 16V 118KM :-)

0-100km/h w nieco powyżej 8,5s zlosnik.gif

PS. jeżeli te 160km robisz 2x dziennie x5dni w tygodniu to respekt jak byk!

Napisano

> Panowie, coś ciekawego w kategorii małych samochodów z powiedzmy 10s do setki lub mniej możecie

> polecić? Klasa od Pandy wzwyż, choć kompakt już się pewnie nie zmieści w cenie.

> Zastanawiam się nad pozbyciem się Mondeo i kupnem dla siebie czegoś bardziej ekonomicznego.

> Budżet powiedzmy 20 tys. bo musi jeszcze zostać na w miarę świeżą Pandę dla żony. Dla siebie bym

> widział np. Pandę 100HP, ale to chyba nie do kupienia za rozsądną kasę.

> Na razie takie luźne przemyślenia, ale przy dzisiejszych cenach paliwa i pracy 160 km od chaty

> wydatki na paliwo do Mondka zaczynają mi ciążyć...

Ja bym szukal Saxo VTS lub 106 GTI. Nie dosc, ze calkiem szybkie na wprost to jeszcze fajnie skrecaja. A jak ma byc nowszy to moze C2 VTS - znajdzie sie cos w budzecie: PRZYKLAD

Napisano

Na Pandę 100HP może i starczy jak dobrze poszukasz.

Słyszałem że to jest dosyć twarde auto i te 160km może być męczarnią na dłuższą metę wink.gif

Ja bym proponował Renaul Clio 2 1.4 16V. To ma okolice 10s do setki (fabryka chyba nawet mówi że jest mniej). Mało jara, pełno części i w miarę wygodne ok.gif

Napisano
  • Autor

> Ja bym szukal Saxo VTS lub 106 GTI. Nie dosc, ze calkiem szybkie na wprost to jeszcze fajnie

> skrecaja. A jak ma byc nowszy to moze C2 VTS - znajdzie sie cos w budzecie: PRZYKLAD

Tego szukałem kilka lat temu i mimo że jestem laikiem to każdy z oglądanych na pierwszy rzut oka wyglądał jak złom. Co do jednego miałem poważne zamiary i na parę dni przed zakupem ktoś go obrobił z listew plastikowych... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> IMO Saxo VTS 1.6 16V 118KM :-)

> 0-100km/h w nieco powyżej 8,5s

> PS. jeżeli te 160km robisz 2x dziennie x5dni w tygodniu to respekt jak byk!

Nie nie, spokojnie. To by mi pensji nie starczyło na paliwo... zlosnik.gif

Dostałem służbowe nibymieszkanie, ale człowiek rodzinny jestem więc przydałoby się co drugi dzień do domu zaglądać, żeby mnie dziecko nie zapomniało.

Napisano

> Nie nie, spokojnie. To by mi pensji nie starczyło na paliwo...

> Dostałem służbowe nibymieszkanie, ale człowiek rodzinny jestem więc przydałoby się co drugi dzień

> do domu zaglądać, żeby mnie dziecko nie zapomniało.

zaloz podtlenek ok.gif

Napisano
  • Autor

> zaloz podtlenek

Do Forda? Słyszałem, że Duratec źle znosi gazowanie, więc nawet się nie zabierałem (1.8 125KM).

Napisano

> Do Forda? Słyszałem, że Duratec źle znosi gazowanie, więc nawet się nie zabierałem (1.8 125KM).

Bzdury

Jak gaziarz pipa to i kazde auto bedzie kulec.Nie daj sie wrobic w lubryfikator bo nie dziala.

Z minusow to to, ze trzeba czesciej sprawdzac luz zaworowy.

Wpadaj na mkp, tam Ci wszystko wytlumacza. ok.gif

Napisano

> Nie nie, spokojnie. To by mi pensji nie starczyło na paliwo...

> Dostałem służbowe nibymieszkanie, ale człowiek rodzinny jestem więc przydałoby się co drugi dzień

> do domu zaglądać, żeby mnie dziecko nie zapomniało.

ok.gif

Ja podobnie. Dotychczas 2x2dni w tygodniu :-)

Od niedalekiej przyszłości będzie tryb 2x1 lub 3x1... :-)

I wychodzi rocznie od 60kkm w górę... zlosnik.gif

Napisano

> Ja podobnie. Dotychczas 2x2dni w tygodniu :-)

> Od niedalekiej przyszłości będzie tryb 2x1 lub 3x1... :-)

> I wychodzi rocznie od 60kkm w górę...

Pelen respekt.

5 lat temu tak ciagnelem.

2 dni w tygodniu 2x200 (czyli 800 w sumie)

2 dni w tygodniu 2x60 (czyli 250 w sumie)

jeden dzien pracy z domu.

Na same dojazdy do pracy w przeciagu roku polecialo 50.000km sciana.gif

Lubie jezdzic ale pelny respect jezeli ty to wytrzymujesz.

Napisano

przy takich regularnych trasach zostałbym przy Mondeo i założył gaz. Małe auto bedzie męczące na takich regularnych dystansach :/

Napisano

> Do Forda? Słyszałem, że Duratec źle znosi gazowanie, więc nawet się nie zabierałem (1.8 125KM).

Źle słyszałeś. Albo inaczej - źle Ci mówiono.

Spokojnie można zagazować ten silnik, bylebyś wybrał dobra instalacje i ogarniętego gazownika.

Moim zdaniem zagazowanie Mundka będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem Twojego problemu - oszczędniejszego podróżowania na trasie 160km. Mały zapierdalacz, jakiego szukasz, spali podobną ilość paliwa (może deko mniej), ale różnica w wygodzie będzie odczuwalna.

A do tego na poczatku czekają Cię wydatki na używane auto "nie wymagające inwestycji".

Jesli Mundek jest zadbany i go dobrze znasz, to się go trzymaj i odkładaj większy pieniądz na coś nowszego.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> 5 lat temu tak ciagnelem.

> 2 dni w tygodniu 2x200 (czyli 800 w sumie)

> 2 dni w tygodniu 2x60 (czyli 250 w sumie)

> jeden dzien pracy z domu.

> Na same dojazdy do pracy w przeciagu roku polecialo 50.000km

> Lubie jezdzic ale pelny respect jezeli ty to wytrzymujesz.

Całkiem nieźle znoszę to, gorzej moja mulher.gifzlosnik2.gif

Szkoda jedynie, że muszę jeździć po drogach które do tego nie nadają się :/

Teraz będzie chwila przerwy i później na kilka tygodni będę musiał przejść na tryb 2x1dzien lub 3x1dzien.

Pytanie tylko na jak długo starczy sił :-)

Napisano

> Bzdury

> Jak gaziarz pipa to i kazde auto bedzie kulec.Nie daj sie wrobic w lubryfikator bo nie dziala.

> Z minusow to to, ze trzeba czesciej sprawdzac luz zaworowy.

> Wpadaj na mkp, tam Ci wszystko wytlumacza.

A jak z autami, ktore posiadaja porcelanowe gniazda zaworow??

Napisano

> Jeśli już P2 to tylko 1.9JTD - przynajmniej bańki z olejem nie będzie trzeba ze sobą wozić :-)

I silnika na podmiankę grinser006.gif

Napisano

> IMO Saxo VTS 1.6 16V 118KM :-)

> 0-100km/h w nieco powyżej 8,5s

> PS. jeżeli te 160km robisz 2x dziennie x5dni w tygodniu to respekt jak byk!

No wiesz, przecież wpada na autostradę 1:20 min i jest na miejscu, wszak żyjemy w cywilizowanym kraju..... grinser006.gif ostatnio tylko nieco trzeba zwalniać by pęknięcia w asfalcie omijać..... grinser006.gif

Napisano

> Źle słyszałeś. Albo inaczej - źle Ci mówiono.

> Spokojnie można zagazować ten silnik, bylebyś wybrał dobra instalacje i ogarniętego gazownika.

> Moim zdaniem zagazowanie Mundka będzie najrozsądniejszym rozwiązaniem Twojego problemu -

> oszczędniejszego podróżowania na trasie 160km. Mały zapierdalacz, jakiego szukasz, spali

> podobną ilość paliwa (może deko mniej), ale różnica w wygodzie będzie odczuwalna.

> A do tego na poczatku czekają Cię wydatki na używane auto "nie wymagające inwestycji".

> Jesli Mundek jest zadbany i go dobrze znasz, to się go trzymaj i odkładaj większy pieniądz na coś

> nowszego.

> Pozdrawiam

> Bartek

Ja ja, w niemcach ja.... u niektórych jak widzę do tej pory pokutuje przekonanie, że zagazować ,,spokojnie'' da się wszystko co jeździ. Niestety nie zapominajcie, że 99% gazowników w naszym kraju to zwykli partacze dla których zagazowanie ,,spokojne'' nawet Pandy 1.1. stanowi nielada wyzwanie. Przerabiałem temat w o ile pamiętam 5 swoich samochodach i nie chcę słyszeć nigdy więcej o LPG, nawet poloneza 1.6 GLi byli w stanie tak zagazować, że przestawał odpalać i normalnie jeździć, a co dopiero jakieś lepsze sprzęty.

Spokojnie to można diesla w dobrym stanie kupić i olać te wszystkie straszaki w postaci dwumas, wtrysków itp, a nawet jak się trafi to wymienić i cieszyć się spokojną i ekonomiczną jazdą.

Pozdrawiam.

Napisano

> Ja ja, w niemcach ja.... u niektórych jak widzę do tej pory pokutuje przekonanie, że zagazować

> ,,spokojnie'' da się wszystko co jeździ. Niestety nie zapominajcie, że 99% gazowników w naszym

> kraju to zwykli partacze dla których zagazowanie ,,spokojne'' nawet Pandy 1.1. stanowi nielada

> wyzwanie. Przerabiałem temat w o ile pamiętam 5 swoich samochodach i nie chcę słyszeć nigdy

> więcej o LPG, nawet poloneza 1.6 GLi byli w stanie tak zagazować, że przestawał odpalać i

> normalnie jeździć, a co dopiero jakieś lepsze sprzęty.

> Spokojnie to można diesla w dobrym stanie kupić i olać te wszystkie straszaki w postaci dwumas,

> wtrysków itp, a nawet jak się trafi to wymienić i cieszyć się spokojną i ekonomiczną jazdą.

> Pozdrawiam.

kurcze, patrz jakie to ludzie maja rózne doświadczenia. ja ma teraz C4 w gazie i od prawie 50 tyś. km cisza, znaczy nie żeby nie odpalał... odpala i to jak, i jeździ bezawaryjnie:)

Napisano

Swift sport! Fajnie zapiernicza food.gif

Napisano

> Ja ja, w niemcach ja.... u niektórych jak widzę do tej pory pokutuje przekonanie, że zagazować

> ,,spokojnie'' da się wszystko co jeździ. Niestety nie zapominajcie, że 99% gazowników w naszym

> kraju to zwykli partacze dla których zagazowanie ,,spokojne'' nawet Pandy 1.1. stanowi nielada

> wyzwanie.

No cóż...... współczuję Ci.

Nie wyciągaj jednak wniosków, na podstawie nawet i 5. samochodów, o 99% gazowników. To zwyczajnie nielogiczne.

> Przerabiałem temat w o ile pamiętam 5 swoich samochodach i nie chcę słyszeć nigdy

> więcej o LPG, nawet poloneza 1.6 GLi byli w stanie tak zagazować, że przestawał odpalać i

> normalnie jeździć, a co dopiero jakieś lepsze sprzęty.

No cóż.... współczuję po raz drugi. Chcesz powiedzieć, że z tymi 5. samochodami byłeś i pięciu różnych gazowników i każdy z nich był takim samym partaczem? icon_eek.gif To Ty naprawdę pechowiec jesteś.

Ja miałem w rodzinie 5 zagazowanych samochodów i tylko jeden miał problemy, gdyż cała robota była w stylu taniej=lepiej.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ibiza 6l FR tdi, ew. z motorem 1.8T.

również polecam-szybkie mało awaryjne i ekonomiczne

Napisano

A jesteś przekonany że taka zamiana to dobry pomysł?! Mały zapierdzielacz na 99% nie będzie palił mniej od mondka 1.8 , a jeśli już to o jakieś symboliczne wartości... zwłaszcza jeśli większość z Twoich przebiegów to trasa ... nie wspominając już nawet o komforcie jazdy.

Napisano
  • Autor

> A jesteś przekonany że taka zamiana to dobry pomysł?! Mały zapierdzielacz na 99% nie będzie palił

> mniej od mondka 1.8 , a jeśli już to o jakieś symboliczne wartości... zwłaszcza jeśli

> większość z Twoich przebiegów to trasa ... nie wspominając już nawet o komforcie jazdy.

Mondeo pali sporo. Żeby w trasie zejść do 7 litrów trzeba się nieziemsko napocić - raczej pod 8 jeśli od czasu do czasu da się lekko w palnik. Żeby nie było, że nie umiem jeździć to powiem, że Pandą 1.1 schodziłem do 5.5 bez zbytniego napinania się. Podobnie fiatowskim 1.4 77km 5.7 nie było jakoś szczególnie trudne do uzyskania.

W Krakowie przez jakiś czas zimą woziłem głównie dzieciaka do przedszkola - 15-16 litrów nie było jakoś szczególnie nadzwyczajne z racji niedogrzania silnika - nie mierzyłem spalania dokładnie, ale myślę że nie zmyślam zbytnio z tą wartością.

A czy pomysł dobry to nie wiem - Mondka kupiłem od firmy, gdzie ujeżdżał go jeden z zarządzających. Kupiłem za połowę rynkowej wartości, a i tak wtopiłem w niego jakieś 8 tysiaków (z czego 3 niepotrzebnie, bo zachciało mi się pomalować za duży kawałek u wieśniaka w garażu... - czego efekty widać do dzisiaj) zlosnik.gif Kupowanie nieznanego auta będzie się wiązać ze znacznie większym ryzykiem, dlatego napisałem w pierwszym poście, że to na razie luźne przemyślenia.

Napisano

> Mondeo pali sporo. Żeby w trasie zejść do 7 litrów trzeba się nieziemsko napocić - raczej pod 8

> jeśli od czasu do czasu da się lekko w palnik. Żeby nie było, że nie umiem jeździć to powiem,

> że Pandą 1.1 schodziłem do 5.5 bez zbytniego napinania się. Podobnie fiatowskim 1.4 77km 5.7

> nie było jakoś szczególnie trudne do uzyskania.

Ja swoim przy dynamicznej jezdzie w trasie osiagam 6-6,2/100km, przy spokojnej lekko ponad 5. Ale to sadzomiatacz. Po miescie ostatnio osiagnalem 8,1 , ale jak byly wielkie mrozy, w innym przypadku 7,2 -7,6.

Napisano

Seat Arosa II 1.4 TDI ok.gif Małe ale bardzo zwinne autko. Pali tyle co nic. Znajomy ma, ostatnio się chwalił wracając z trasy że zrobił 170km, zalał spowrotem pod korek i wyszło mu coś koło 42zł cool.gif Także tanio smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.