Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymienic na nowe czy jeszcze jeden sezon dadza rade.

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam opony michelin alpin, powoli konczy sie ich 6 sezon.

bieznika zostalo 6 mm na jednej parze i 5 mm na drugiej.

Nie widac zadnych uszkodzen ani sparcialych miejsc.

W przyszlym zimowym sezonie jezdzic na nich czy juz kupic nowe?

Napisano

> Witam

> Mam opony michelin alpin, powoli konczy sie ich 6 sezon.

> bieznika zostalo 6 mm na jednej parze i 5 mm na drugiej.

> Nie widac zadnych uszkodzen ani sparcialych miejsc.

> W przyszlym zimowym sezonie jezdzic na nich czy juz kupic nowe?

ja bym jezdzil...

Napisano

> Witam

Jeździć! To są pełnowartościowe opony i jak bieżnika wystarczy to jeździć kolejne sezony.

Napisano

5 mm to malutko. O ile na letnich da radę to zimowe bym zmienił.

Napisano

> Witam

Co do zasady opony zimowe uznaje się za "dadzą radę jeszcze sezon" gdy mają pow 4 mm bieżnika.

Napisano

> Witam

sprzedaj Vaderowi i kup za pozyskane środki pieniężne jakieś nowe nalewki.

Albo nie sprzedawaj i jeździj.

Pytanie za 100 punktów: Trzymają na tyle na ile ci to jest potrzebne?

Napisano
  • Autor

> sprzedaj Vaderowi i kup za pozyskane środki pieniężne jakieś nowe nalewki.

> Albo nie sprzedawaj i jeździj.

> Pytanie za 100 punktów: Trzymają na tyle na ile ci to jest potrzebne?

W Zürichu prawie nie ma sniegu. Jak jade gdzies w gory i jest nie odsniezone

to i tak trzeba zakladac lancuchy.

Napisano

> ile lat mozna jezdzic na oponach ?

Opony nie mają daty ważności, więc do zużycia. Niektórzy producenci dają 10 lat gwarancji!

Napisano

> Witam

Sam musisz ocenić, czy opony spełniają swoją rolę. Jeżeli tak, to jeździć.

W moim przypadku musiałem tej zimy zmienić dwie przednie opony na nowe, chociaż miały dopiero 4,5 roku i jeszcze 8mm bieżnika. Zrobiły się bardziej śliskie i nie mogłem podjechać na podwórko. Gdyby nie ten mój podjazd, jeździłbym dalej na starych wink.gif

Napisano

> Witam

To zależy jak się będą sprawować. W tym roku dobrze trzymały na śniegu i błocie pośniegowym?

Moje 6-letnie Nokiany naprawdę kiepsko dawały radę w górach tej zimy. W mieście nie ma problemów z trakcją.

Napisano

> Moje 6-letnie Nokiany naprawdę kiepsko dawały radę w górach tej zimy. W mieście nie ma problemów z

> trakcją.

Moje 14-to letnie Dębice Frigo dir. mające w tej chwili 5 mm bieżnika zachowują się nawet w głębokim śniegu rewelacyjnie. Wcale nie gorzej niż jak były nowe, czy miały 6 lat zlosnik.gif. Do letnich nie ma co porównywać, a nowe samochody z nowymi oponami którymi czasem jeżdżę nie oferują nic więcej. Opony są całe, bez spękań i wybrzuszeń, guma jest miękka. Wulkanizator który w zeszłym roku na początku sezonu wyważał przednie koła (niepotrzebnie), choć ze zdziwieniem i oznakami szacunku, to jednak stwierdził że opony są w świetnym stanie i można je spokojnie eksploatować zlosnik.gif.

Napisano

> Moje 14-to letnie Dębice Frigo dir. mające w tej chwili 5 mm bieżnika zachowują się nawet w

> głębokim śniegu rewelacyjnie. Wcale nie gorzej niż jak były nowe, czy miały 6 lat . Do

> letnich nie ma co porównywać, a nowe samochody z nowymi oponami którymi czasem jeżdżę nie

> oferują nic więcej. Opony są całe, bez spękań i wybrzuszeń, guma jest miękka. Wulkanizator

> który w zeszłym roku na początku sezonu wyważał przednie koła (niepotrzebnie), choć ze

> zdziwieniem i oznakami szacunku, to jednak stwierdził że opony są w świetnym stanie i można je

> spokojnie eksploatować .

mam frigo 2 i 3,5-4mm na nastepna zime jak srodki pozowola to kupie 2 nowe. hamowanie juz nie takie - abs ma sporo roboty. najgorzej jest na swiezym mokrym sniegu ciezko z miejsc ruszyc crazy.gif lamelki sie juz koncza to i trakcja słaba. ale za to na czystym asfalcie sie lepiej prowadza oink.gif twoje jeszcze na sezon starcza wink.gif

sporo zalezy gdzie sie jezdzi i jak sie jezdzi. na spokojna jazde po miescie to i letnie beda dobre sick.gif

Napisano

> na spokojna jazde po miescie to i letnie beda dobre

Letnie nie będą dobre! Mam porównanie jak zachowują się wspomniane wyżej stare Frigo do nowych wypasionych letnich markowych opon. Na letnich w zimie po śniegu i lodzie nie da się jeździć! Zimówki idą jak przyklejone.

Napisano

Jak się trzymają śniegu - zostaw. Moje też mają 6 czy 7 lat i przyczepność jest b. dobra, a mam porównanie z rocznymi Michelin Alpin A3.

Napisano

> Jak się trzymają śniegu - zostaw. Moje też mają 6 czy 7 lat i przyczepność jest b. dobra, a mam

> porównanie z rocznymi Michelin Alpin A3.

hmm a ja miałem 6-7lenie fuldy, bieznika było z 4-5mm i była tragedia

na mokrym nie szło ruszyć, lekkie hamowanie i już ABS terkotał, a po śniegu to w ogóle ledwo się dało jeździć

miałem je dojeździć i wywalić, ale jedną rozwaliłem na jakimś żelastwie, założyłem kpl nowych firestonów i icon_eek.gif

zupełnie inna jazda, nawet na suchym czuć różnice, a na mokrym to jest przepaść

chyba żałuje że je zostawiłem gumiarzowi, skoro do 10lat miały jeszcze dwie zimy grinser006.gif

Napisano

> Na letnich w zimie po śniegu i lodzie nie da się jeździć!

> Zimówki idą jak przyklejone.

no ja zawsze na zimowkach jezdze ale jest grom ludzi ktorzy jezdza na letnich i twierdza ze auto sie prowadzi bosssssko panic.gif

Napisano

mówicie, że opony ponad 10 letnie jeśli mają dobry bieżnik i są zdrowe można dalej spokojnie używać? A co z właściwościami gumy? Na takie letnie np działa wiele czynników zewnętrznych skrajnych od siebie... Latem temp plus 50 np a na jesień przymrozki w nocy...

Napisano

> mówicie, że opony ponad 10 letnie jeśli mają dobry bieżnik i są zdrowe można dalej spokojnie

> używać?

Jednak czytanie ze zrozumieniem to wymarła technika. grinser006.gif

Jeden człowiek napisał, że W JEGO przypadku, przy JEGO oponach i przy JEGO sposobie używania i przechowywania opon gumy cały czas trzymają przyzwoite parametry,

mogło się zdarzyć. Nawet ślepemu kogutowi na obcej wiosce sie może udać pochuchać.

Jednak szanse na to, że opona po 10 latach będzie zapewniać nadal zbliżone trzymanie do nowej TAKIEJ SAMEJ opony są mizerne.

Napisano

> Jednak szanse na to, że opona po 10 latach będzie zapewniać nadal zbliżone trzymanie do nowej

> TAKIEJ SAMEJ opony są mizerne.

To samo można powiedzieć o całym samochodzie, oraz podać jeszcze tysiąc innych adekwatnych przykładów z życia zlosnik.gif. Trzeba mieć baczenie i uważać gdzie się wkłada głowę ok.gifgrinser006.gif.

Napisano
  • Autor

> To zależy jak się będą sprawować. W tym roku dobrze trzymały na śniegu i błocie pośniegowym?

> Moje 6-letnie Nokiany naprawdę kiepsko dawały radę w górach tej zimy. W mieście nie ma problemów z

> trakcją.

Problemow nie odnotowalem zlosnik.gif

Raz uciekl mi przod, ale to bylo prawie lodowisko grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> mam frigo 2 i 3,5-4mm na nastepna zime jak srodki pozowola to kupie 2 nowe. hamowanie juz nie takie

> - abs ma sporo roboty. najgorzej jest na swiezym mokrym sniegu ciezko z miejsc ruszyc

> lamelki sie juz koncza to i trakcja słaba. ale za to na czystym asfalcie sie lepiej prowadza

> twoje jeszcze na sezon starcza

> sporo zalezy gdzie sie jezdzi i jak sie jezdzi. na spokojna jazde po miescie to i letnie beda dobre

no letnich tu nie moge ale i tak bym nie ryzykowal zlosnik.gif

Napisano

alpiny bardzo powoli zużywają bieżnik - u mnie po 6 latach i 100kkm (letnie) bardzo niewiele starte.

Moim zdaniem 6-7 lat to max- swoje wymieniłem bo już czułem w aucie podczas jazdy, że guma twarda i normalnie nie miałem zaufania do auta na mokrej nawierzchni czy zakrętach... tongue.gif

podobnie może być z zimówkami....

Napisano
  • Autor

> jeździłem na starszych alpinach, nie przejmuj się 6. sezonem

6-ty sie konczy zlosnik.gif

Napisano

> Witam

U mnie generalnie 6 lat to max ale wszystko zależy od tego jak jeździsz i czym.

Jak miasto w aucie które ma z 50KM i jeździsz 50km/h to jeździj nawet do 10 lat.

Ale jak masz coś ~ 150KM i lubisz depnąć to IMO na odbojnice na molo się nadają.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.