Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunkowskazy i hak???

Featured Replies

Napisano

Witam mam pytanie czy to prawda że samochód wyposażony w hak holowniczy musi posiadać kierunkowskazy w błotnikach przednich hmm.gif, koledze na przeglądzie nie chciał podbić bo brak kierunków w błotnikach hehe.gifśmieję się lecz posiadam hak a kierunków w błotnikach nie mam confused.gif

Jest na to jakaś podstawa prawna???

Napisano

A to w takim razie auto z kierunkami w lusterkach może być? Poza tym, niektóre auta nie mają w błotnikach kierunków i co, nie mogą ciągnąć przyczepy? screwy.gif

Napisano

> Witam mam pytanie czy to prawda że samochód wyposażony w hak holowniczy musi posiadać

> kierunkowskazy w błotnikach przednich , koledze na przeglądzie nie chciał podbić bo brak

> kierunków w błotnikach śmieję się lecz posiadam hak a kierunków w błotnikach nie mam

> Jest na to jakaś podstawa prawna???

to prawda, sam mam hak, lecz nie mam kierunkow...

...ile sie natlumacze zawsze, ze na pierwszy przeglad to tych magikow to autko nawet nie przyjechalo crazy.gif

Napisano

> Witam mam pytanie czy to prawda że samochód wyposażony w hak holowniczy musi posiadać

> kierunkowskazy w błotnikach przednich , koledze na przeglądzie nie chciał podbić bo brak

> kierunków w błotnikach śmieję się lecz posiadam hak a kierunków w błotnikach nie mam

DU. Nr 32 z 2003 roku poz 262.

Napisano

Kiedyś był taki zapis i nie pamiętam, żeby go znieśli

Napisano

> Poza tym, niektóre auta nie mają w

> błotnikach kierunków i co, nie mogą ciągnąć przyczepy?

Są takie samochody bez małych bocznych kierunkowskazów?

Napisano

> Są takie samochody bez małych bocznych kierunkowskazów?

Przeciez napisal Ci kolega, ze sa, to po co 2 raz sie dopytujesz? sciana.gif

Tak, sa.

Napisano

Są, wiele.

Napisano

> Są, wiele.

tak wiele to chyba nie ma icon_rolleyes.gif

może te starsze, ale w nowszych ? tak po 2000r. ?

Napisano

> tak wiele to chyba nie ma

> może te starsze, ale w nowszych ? tak po 2000r. ?

Mowie wlasnie o starszych, z lat 90 wink.gif

Napisano

> Są, wiele.

Szukam, patrzę i poza zabytkami i tymi z w lusterkach nic mi nie przychodzi do głowy! To już od czasów katalizatora i pasów z tyłu, czyli około '95 jest chyba wymóg homologacyjny facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Szukam, patrzę i poza zabytkami i tymi z w lusterkach nic mi nie przychodzi do głowy! To już od

> czasów katalizatora i pasów z tyłu jest chyba wymóg homologacyjny

prosze przyklad jakich wiele jezdzi u nas po drogach ok.gif

opel_vectra_a_2.jpg

Napisano

> Mowie wlasnie o starszych, z lat 90

dodaj z początku lat 90 grinser006.gif

dobrym przykładem jest opel astra, która na początku nie miała kierunków w błotnikach, a pod koniec miała spineyes.gif

Napisano

> prosze przyklad jakich wiele jezdzi u nas po drogach

Napisałem że pomijamy zabytki hehe.gif, poza tym takie rozwiązanie jest uważane za "zintegrowany" boczny z przednim kierunkowskaz. Tak było na przykład w przypadku Fiata 125p MR75, gdzie zrezygnowano z punktowego na rzecz wywinięcia na błotnik przedniego kierunkowskazu. Jakaś chyba Mazda miała w przednim kierunkowskazie taki śmieszny "wybult" - tego też nie przyjmę jako dowód w sprawie.

Napisano

> Napisałem że pomijamy zabytki , poza tym takie rozwiązanie jest uważane za "zintegrowany" boczny z

> przednim kierunkowskaz. Tak było na przykład w przypadku Fiata 125p MR75, gdzie zrezygnowano z

> punktowego na rzecz wywinięcia na błotnik przedniego kierunkowskazu. Jakaś chyba Mazda miała w

> przednim kierunkowskazie taki śmieszny "wybult" - tego też nie przyjmę jako dowód w sprawie.

nie zgodzę się, zobacz na astrę F, kierunki się nie zmieniły, a pod koniec lat 90 pojawiły się kierunki w błotnikach

tak samo vectra B

800px-Vectra_B_blue_jaslo.JPG

Napisano

> tak samo vectra B

No przecież jest migacz w kawałku listwy na błotniku facepalm%5B1%5D.gifsciana.gif

Napisano

> No przecież jest migacz w kawałku listwy na błotniku

ano właśnie, mimo że ma "wywiniety" przedni, bardziej niż vectra A

więc Twoja teoria że wywinięty zastępuje boczny chyba się nie sparwdza

Napisano

> ano właśnie, mimo że ma "wywiniety" przedni, bardziej niż vectra A

Sęk w tym, że właśnie nie ma bardziej, bo to nie jest kwestia wywinięcia, tylko widoczności i kątów pod jakimi widać je z boku zlosnik.gif. Są na to wytyczne old.gif

> więc Twoja teoria że wywinięty zastępuje boczny chyba się nie sparwdza

Odpowiednio wywinięty zastępuje! Czekam na dalsze przykłady biglaugh.gif

Napisano

> ano właśnie, mimo że ma "wywiniety" przedni, bardziej niż vectra A

> więc Twoja teoria że wywinięty zastępuje boczny chyba się nie sparwdza

A kto lub co zabrania miec wywinięty przedni i dodatkowo boczny?

Napisano

> Kiedyś był taki zapis i nie pamiętam, żeby go znieśli

Bez chec? Mam auto z fabrycznym hakiem i kierunki w lusterkach...

Krawiec

Napisano

są... no może były, stosunkowo niedawno biglaugh.gif

285824464-skodas100.jpg

post-109606-14352515829313_thumb.jpg

Napisano

> A kto lub co zabrania miec wywinięty przedni i dodatkowo boczny?

a czy ja pisałem że zabrania ?

wręcz pisałem że to nie ma związku, jeszcze raz wspomnie astrę F

91-97 nie mają bocznych, a od 97 mają

opel-astra-f.jpg

800px-Opel_Astra_1997.jpg

Napisano

> są... no może były, stosunkowo niedawno

ciekawa jest sparwa z fiatem 125p

starszy model miał małe okragłe

fiat125p.jpg

potem nie miały

7987.jpg

a potem miały znowu

z8536868X,Pawel-Grela-i-jego-zolty-fiat-125-p.jpg

Napisano

> ciekawa jest sparwa z fiatem 125p

> starszy model miał małe okragłe

Bo musiał mieć ze względu na układ przednich.

> potem nie miały

Bo nie musiały.

> a potem miały znowu

Po powstał wspomniany w temacie wątku "problem" z hakiem i przyczepami.

Napisano

Czy mi się zdaje, czy mercedesy W124 i W201 nie miały tych bocznych migaczy na żadnym etapie produkcji? Tak samo poprzednie (W123) i dopiero od okulara (W210) są (czy to w błotniku czy w lusterku)

Napisano

> Czy mi się zdaje, czy mercedesy W124 i W201 nie miały tych bocznych migaczy na żadnym etapie

> produkcji?

Miały zintegrowane, odpowiednio wywinięte i użebrowane tak, że spełniały warunki techniczne dla małych bocznych. I cały czas pamiętajmy o ~95 roku, kiedy to zmieniły się przepisy homologacyjne dla między innymi tego punktu wyposażenia pojazdów.

Napisano

> Bo musiał mieć ze względu na układ przednich.

ok.gif

> Bo nie musiały.

bo ? przecież układ w stosunku do poprzednika się nie zmienił ?

> Po powstał wspomniany w temacie wątku "problem" z hakiem i przyczepami.

w 83 r ? wtedy weszło chyba fso z kierunkami

Napisano

> bo ? przecież układ w stosunku do poprzednika się nie zmienił ?

Zmienił się, zostały "wywinięte"

Napisano
  • Autor

> a czy ja pisałem że zabrania ?

> wręcz pisałem że to nie ma związku, jeszcze raz wspomnie astrę F

> 91-97 nie mają bocznych, a od 97 mają

I o takie auto właśnie się rozchodzi smile.gif Astra F ,kierunków nie mam a hak mam zlosnik.gif,to w końcu jak będzie z tym przeglądem hmm.gif,bo wymieniać czy dziurawić błotników nie mam zamiaru zlosnik.gif

Jak zatkać gościa na SKP zeby nie pyskował za bardzo hmm.gif

Napisano

> I o takie auto właśnie się rozchodzi Astra F ,kierunków nie mam a hak mam ,to w końcu jak będzie z

> tym przeglądem ,bo wymieniać czy dziurawić błotników nie mam zamiaru

> Jak zatkać gościa na SKP zeby nie pyskował za bardzo

to jest chyba tak że prawo nie działa wstecz, tak jak np w poprzednim aucie miałem hak nie wypinany, czy stara przyczepka nie musi mieć p/mgielnych

Twoje auto było zarejestrowane wg starych wytycznych i nowe go nie obowiązują ?

chyba że zostało zarejestrowane niezgodnie z przepisami grinser006.gif

ale poszukaj, juz kiedyś czytałem o takim problemie z kierunkami ok.gif

Napisano

przepis wszedł w życie w połowie lat 80-tych, i nie kojarzę żeby go zlikwidowanoo. Nie nakazuje on jednak montowania kierunkowskazów na błotnikach, tylko wymaga aby pojazd lub zestaw pojazdów o długości większej niż ileś tam (nie pamiętam ile dokładnie) był wyposażony w kierunkowskaz widoczny z boku pojazdu. Wprowadzenie przepisu w latach 80-tych spowodowało że jeżeli ktoś montował hak np. do DF-a sprzed 83 roku montował też boczne kierunkowskazy w błotnikach lub w zderzaku (od 83 roku DF-y miały już fabrycznie kierunkowskazy w błotniku). Późniejsze samochody z lat 80tych i 90-tych nie wymagały takiego zabiegu bo weszła moda na kierunkowskazy zachodzące na błotniki, widoczne z boku pojazdu, dzisiejsze pojazdy mają kierunkowskazy np. w listwach bocznych, lusterkach itp. a że koledze "nie chcieli podbić" to mieli rację, chociaż miałem kiedyś samochód z hakiem i bez kierunkowskazów z boku i nikt się nie czepiał

Napisano
  • Autor

a że koledze "nie chcieli podbić" to mieli rację,

spineyes.gifJuż niewiem.gif o co kaman kolega ma Passata b3 i nie chcieli mu podbić,dlaczego hmm.gif

Ja mam Astrę F podbiją bo niewiem.gif(brak kierunków w błotnikach) hmm.gif

Napisano

> a że koledze "nie chcieli podbić" to mieli rację,

> Już o co kaman kolega ma Passata b3 i nie chcieli mu podbić,dlaczego

> Ja mam Astrę F podbiją bo (brak kierunków w błotnikach)

niewiem o co kaman, zarówno jeden jak i drugi powinien mieć kierunowskazy widoczne z boku pojazdu ( podczas gdy są włączone ) skoro mają hak. Może w Twojej astrze te zachodzące na błotniki są widoczne a w B3 nie niewiem.gif

może diagnosta badający B3 był "zbyt" gorliwy (??) , przepis jest stary i niezbyt często egzekfowany na przeglądach i przez policję

Napisano
  • Autor

Może w Twojej astrze te zachodzące na błotniki są

> widoczne a w B3 nie

yikes.gifblagam.gifNie Wiesz jak wygląda WV Passat B3 i Opel Astra F facepalm%5B1%5D.gif

blagam.gifO wybaczenie lecz nie mogłem się powstrzymać zlosnik.gif

Mimo wszystko to 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

> Może w Twojej astrze te zachodzące na błotniki są

> Nie Wiesz jak wygląda WV Passat B3 i Opel Astra F

> O wybaczenie lecz nie mogłem się powstrzymać

> Mimo wszystko to

wiem jak wyglądają zlosnik.gifhehe.gif, chyba nie rozumiesz o czym piszę zlosnik.gif

oba samochody mają klosze (!!) kierunkowskazów zachodzące na błotniki, jednak odbłyśniki pod kloszem mogą być ukształtowane w taki sposób że światło włączonego kierunkowskazu widać z boku , lub nie tongue.gifzlosnik.gif , nie wiem jak w tych samochodach wygląda sprawa "widzenia" kierunkowskazu z boku, bo się nigdy tym samochodom nie przyglądałem w tym kontekście zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif diagnosta też człowiek zlosnik.gifzlosnik.gif , może nie lubi VW i stwierdził że nie widzi włączonego kierunkowskazu stojąc z boku b3 i trzeba zamontować dodatkowe kierunkowskazy , w błotniku, lusterku, zderzaku etc... tongue.gifzlosnik.gif

uczepiłeś się tych kierunkowskazów, że trzeba je na błotniku montować, chodzi o to że w pojeździe z "hakiem" włączony kierunkowskaz ma być widoczny z boku pojazdu... i tyle

Napisano

> wiem jak wyglądają , chyba nie rozumiesz o czym piszę

> oba samochody mają klosze (!!) kierunkowskazów zachodzące na błotniki, jednak odbłyśniki pod

> kloszem mogą być ukształtowane w taki sposób że światło włączonego kierunkowskazu widać z boku

> , lub nie , nie wiem jak w tych samochodach wygląda sprawa "widzenia" kierunkowskazu z

> boku, bo się nigdy tym samochodom nie przyglądałem w tym kontekście diagnosta też

> człowiek , może nie lubi VW i stwierdził że nie widzi włączonego kierunkowskazu stojąc z

> boku b3 i trzeba zamontować dodatkowe kierunkowskazy , w błotniku, lusterku, zderzaku etc...

> uczepiłeś się tych kierunkowskazów, że trzeba je na błotniku montować, chodzi o to że w pojeździe z

> "hakiem" włączony kierunkowskaz ma być widoczny z boku pojazdu... i tyle

widzisz tylko to powinno wyjść przy montażu haka i pierwszym badaniu, a nie teraz na którymś tam przeglądzie icon_rolleyes.gif

jak popatrzysz to sporo astr ma hak bez kierunków, a właśnie chyba z kącika astry pamiętam dyskusje o braku kierunków i problemach z hakiem hmm.gif

to tak jakby ktoś 20letniego auta nie chciał podpić ze względu na nie odpinaną kulę haka icon_rolleyes.gif

Napisano

> Mowie wlasnie o starszych, z lat 90

Mój staruszek, jak zakładał hak do 125p z 1977r. musiał dołożyć też kierunki na błotnikach.

Napisano

> widzisz tylko to powinno wyjść przy montażu haka i pierwszym badaniu, a nie teraz na którymś tam

> przeglądzie

ten kto montuje powinien dopilnować kierukowskazów , kiedyś ( 15-20 lat temu) tak było, teraz jest różnie, można sobie samemu hak załozyć i jechać na badania.... tongue.giftongue.giftongue.gif

> jak popatrzysz to sporo astr ma hak bez kierunków, a właśnie chyba z kącika astry pamiętam dyskusje

tak jak napisałem, niestety w naszym kraju istnieje "uznaniowość" decyzji wielu urzędników, m.in. diagnostów tongue.giftongue.gif. Sam miałem samochód w latach 1994-1999 z hakiem fabrycznym (audi z rynku niemieckiego) i nikt się o brak bocznych kierunków nie czepiał....

> o braku kierunków i problemach z hakiem

> to tak jakby ktoś 20letniego auta nie chciał podpić ze względu na nie odpinaną kulę haka

niestety ale to złe porównanie, przepis dot. kierunkowskazów istnieje od połowy lat 80-tych, samochody które miały hak założone przypuśćmy w roku 80 - 82 muzą mieć w/w kierunkowskazy ale wszystkie młodsze już TAK, poprostu przy montażu haka ktoś nie dopilnował... tongue.giftongue.giftongue.gif

Napisano

> Mój staruszek, jak zakładał hak do 125p z 1977r. musiał dołożyć też kierunki na błotnikach.

Dokładnie. Pamiętam z lat 80-tych , akcje jak do DF-ów sprzed 83 roku przy montażu haka trzeba było montować kierunkowskazy ( tak jak napisałem wyżej) , spowodowało to sytuację że teraz na rynku aut zabytkowych ( w Polskim wydaniu "pseudo-zabytkowych zlosnik.gifzlosnik.gif ) nie ma praktycznie DF-ów bez kierunkowskazów w błotnikach, pomimo że fabrycznie zaczęto je montować (chyba) w 1983 roku

Napisano

> ten kto montuje powinien dopilnować kierukowskazów , kiedyś ( 15-20 lat temu) tak było, teraz jest

> różnie, można sobie samemu hak załozyć i jechać na badania....

ale i tak jedziesz na SKP i wtedy powinna być kontrola kierunków, a nie po x latach od założenia spineyes.gif

więc albo przepis jest traktowany po macoszemu, albo jest "uznaniowy" i zależy od widzimisię diagnosty

> tak jak napisałem, niestety w naszym kraju istnieje "uznaniowość" decyzji wielu urzędników

ano właśnie frown.gif

> poprostu przy montażu haka ktoś nie dopilnował...

albo inaczej ocenił widoczność przednich ok.gif

można próbować na innej SKP grinser006.gif

Napisano

> ale i tak jedziesz na SKP i wtedy powinna być kontrola kierunków, a nie po x latach od założenia

> więc albo przepis jest traktowany po macoszemu, albo jest "uznaniowy" i zależy od widzimisię

> diagnosty

dokładnie tak

> ano właśnie

j.w.

> albo inaczej ocenił widoczność przednich

j.w.

> można próbować na innej SKP

można , z jakimś "załącznikiem" zlosnik.gif jak to niestety w naszym kraju bywa tongue.giftongue.gifbusted.gifbusted.gif

Napisano

> tak wiele to chyba nie ma

> może te starsze, ale w nowszych ? tak po 2000r. ?

O ile dobrze kojarzę to subaru forester w wersji europejskiej miał kierunki a w wersji USA juz nie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.