Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Porsche Cayenne

Featured Replies

Napisano

Czy Szanowni Państwo mając w zanadrzu ok. $26k kupiliby takiego Porsche?

Jakie wady modelu, na co zwracać uwagę, jak to jeździ? (Wersja Cayenne S, czyli V8 4.5 litra bez turbo)

No dobra - już widzę, że zaznaczyli, że sprzedany. Ale wiem komu i dla kogo. Warto się w coś takiego pakować w następujących okolicznościach: spalanie nie gra roli, chodzi o prestiż, wygodę i NIEZAWODNOŚĆ. Czy to był dobry wybór, czy nie?

Napisano
  • Autor

> Prestiż w osmioletnim samochodzie?

No tak jakoś wyszło. Chyba 6-latek. Kuzyn się uparł... Jak by nie patrzeć - Porsche skromny.gif

Już dzwonił. Jutro mam potestować.

Napisano

> No tak jakoś wyszło. Chyba 6-latek. Kuzyn się uparł... Jak by nie patrzeć - Porsche

> Już dzwonił. Jutro mam potestować.

2006. Poprzedni model. Porsche są raczej niezawodne, ale komplet opon do tego pojazdu będzie pewnie ze $3K kosztował. Podobnie z klockami/tarczami. Nie sztuka kupić używany samochód luksusowy, sztuka go utrzymać.

Napisano

> Nie sztuka kupić używany samochód luksusowy, sztuka go utrzymać.

Jestem tego samego zdania, powiem Ci tez w sekrecie, ze do tanich w utrzymaniu jakos nie nalezy biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

Ba wszystko zalezy od marki,

Kuzyn ma takie auto z 3,5 litrowym silnikiem i myslę że trochę prestizu ma... hehe.gif a nawet starsze jest niż 8 lat...

Napisano

> Czy Szanowni Państwo mając w zanadrzu ok. $26k kupiliby takiego Porsche?

a ja z innej beczki, z czystej ciekawości. Jak wyglada procedura zakupu auta na raty w USA? Jak z dostępnością takich kredytów?

Napisano

Ja powiem jeszcze inaczej - prestiż w rebrandowanym fałweju? ;-)

Napisano

> Podobnie z klockami/tarczami. Nie sztuka kupić używany samochód luksusowy,

> sztuka go utrzymać.

Patrząc na doświadczenia znajomka z dopasionym Touaregiem (czyli copy-paste auta z topicu, ale zdechła jaskółka na masce) - studnia bez dna i to baaaaaaaardzo dużo "wody" ciągnąca.

Kolega kupił sprzęta jakieś 2,5 roku temu, przez ten czas klepnął ok 150 kkm.

W serwisie sprzęt spędził jakieś 2-2,5 m-ca.

A to turbosprężarki padły, a to jakiś komunikat wyskoczył a badacze pisma nie bałdzo wiedzą OCB, a to alternator zdechł (koszt naprawy alternatora = 200 PLN, koszt dostania się do alternatora = 3 000 PLN (konieczność zrzucenia wszystkich kolektorów i rozebrania przodu dla zdjęcia paska napędu agregatów) itp itp.

Jeszcze koszty to jak cię mogę (na biednego nie trafiło), ale łykając sprzęta za c.a. 350kpln można jednak oczekiwać nieco wyższej niezawodności...

Napisano

> Patrząc na doświadczenia znajomka z dopasionym Touaregiem

> Kolega kupił sprzęta jakieś 2,5 roku temu, przez ten czas klepnął ok 150 kkm.

> W serwisie sprzęt spędził jakieś 2-2,5 m-ca.

> Jeszcze koszty to jak cię mogę (na biednego nie trafiło), ale łykając sprzęta za c.a. 350kpln można

Patrz czego to sie człowiek nie dowie... zawsze sadziłem ze na VW tez jest 3 lata gwarancji...

Napisano

to porsche, zawsze będzie prestiż, czy ma 1rok, 10, czy 30 lat

Napisano

> osmioletnim

?

2012-2006=6

Napisano

> Patrz czego to sie człowiek nie dowie... zawsze sadziłem ze na VW tez jest 3 lata gwarancji...

Dla kolegi Sibuj wszystko co ma napęd na 4 koła jest suvem to złom smile.gif

Jeśli chodzi o wypowiedzi na temat aut "luksusowych " najwięcej mają do powiedzenia posiadacze auto francuskich patrz megane wink.gif

a zapomniałem najważniejsze auto znajomego - słowo klucz grinser006.gif

Napisano

Szef mojego Taty miał jeden z pierwszych roczników, kupiony nowy w PL.

W czasie gwarancji spędzał mnóstwo czasu w serwisie, nawet jeden pracownik był oddelegowany do kontaktu z ASO Porsche zlosnik.gif.

Później jakąś przedłużaną gwarancję wykupił bo strach było jeździć.

Rok później sprzedany za 60 tys PLN czyli ułamek ceny nowego.

Nie wiem jaka wersja to była. Może egzemplarz był pechowy, a ogólnie są lepsze ?. W każdym razie ten był wybitnie pechowy.

Napisano

> Dla kolegi Sibuj wszystko co ma napęd na 4 koła jest suvem to złom

Ale z wypowiedzi Sibuja mozna wywnioskować że na VW nie ma 3 lat gwarancji bo

Quote:

Kolega kupił sprzęta jakieś 2,5 roku temu....

> ...W serwisie sprzęt spędził jakieś 2-2,5 m-ca.

> Jeszcze koszty to jak cię mogę (na biednego nie trafiło), ale łykając sprzęta za c.a. 350kpln można

Fakty.

Sprzęt kupiony 2,5 roku temu za 350 kzł + płatne naprawy w serwisie= gwarancja krótsza niż 2,5 roku...

A tak na powaznie ile wynosi gwarancja mechaniczna w VW?

Napisano

> Patrz czego to sie człowiek nie dowie... zawsze sadziłem ze na VW tez jest 3 lata gwarancji...

Od kiedy, mój przyjacielu...

Poza tym są pewne wyłączenia przebiegowe - zobacz, o jakich nalotach mówimy.

I zobacz, co jest głównym problemem - nie pieniądze, ale CZAS.

Ten samochód ma zarabiać na siebie, a nie służyć do powolnego kruzingu po wsi celem rwania sztuniek...

Napisano

> A tak na powaznie ile wynosi gwarancja mechaniczna w VW?

2 lata i zaraz usłyszymy że auto spędziło te 3 miechy w serwisie po upływie 24 miesięcy grinser006.gif

Napisano

> 2 lata i zaraz usłyszymy że auto spędziło te 3 miechy w serwisie po upływie 24 miesięcy

Uważasz, że naprawa pojazdu w trakcie gwarancji trwa 0 (zero) minut?

Odważne stwierdzenie.

Napisano

> Dla kolegi Sibuj wszystko co ma napęd na 4 koła jest suvem to złom

No straszne, że nie spuszczam się w majty na widok sufa, tak jak robi to 90% społeczeństwa...

Napisano

> Uważasz, że naprawa pojazdu w trakcie gwarancji trwa 0 (zero) minut?

> Odważne stwierdzenie.

Nie o czas się tu rozchodzi a twoje stwierdzenie studnia bez dna .

Co nijak się ma do twojego przykładu auta 2,5 letniego z nalotem 150 tys km .

>No straszne, że nie spuszczam się w majty na widok sufa, tak jak robi to 90% społeczeństwa...

Nikt Ci się nie każe spuszczać na widok suva , ale pisanie w każdym możliwym temacie że suv to gówno to lekka przesada .

Uwierz mi że moj Suv jeżdzi lepiej niż 90% aut , jest lepiej wykonany , lepiej wyposażony itd .

Nie twierdzę że suv to najlepszy typ auta ale nie jest też najgorszy . Wszystko zależy od sytuacji .

Napisano

> Od kiedy, mój przyjacielu...

A podałeś że dotyczy to innych czasów niż dzisiaj?

> Poza tym są pewne wyłączenia przebiegowe - zobacz, o jakich nalotach mówimy.

150 kkm - tez mi nalot... i co wszystko psuło sie po przekroczeniu magicznych 100 kkm?

> I zobacz, co jest głównym problemem - nie pieniądze, ale CZAS.

Wiesz to trzeba mieć naprawdę dużo kasy żeby auto stało 2 czy 3 miesiące w serwisie...

> Ten samochód ma zarabiać na siebie, a nie służyć do powolnego kruzingu po wsi celem rwania

> sztuniek...

W tym też jesteś biegłym? zlosnik.gifspineyes.gif szacun wodzu...

Napisano

> No straszne, że nie spuszczam się w majty na widok sufa, tak jak robi to 90% społeczeństwa...

Wiem że to offtopic.gif ale w Twoim wieku nie powinieneś się spuszczać w majty na żaden widok... spineyes.gif

Napisano

> A podałeś że dotyczy to innych czasów niż dzisiaj?

Czyli jeżeli VW ogłosi "od dziś gwaranc na 5 lat" to obejmuje to z automatu auta 3-letnie?!

> 150 kkm - tez mi nalot... i co wszystko psuło sie po przekroczeniu magicznych 100 kkm?

Nie.

> Wiesz to trzeba mieć naprawdę dużo kasy żeby auto stało 2 czy 3 miesiące w serwisie...

W totalu tyle właśnie wychodzi.

> W tym też jesteś biegłym? szacun wodzu...

popatrz no...

Napisano

> Wiem że to ale w Twoim wieku nie powinieneś się spuszczać w majty na żaden widok...

Samochodowo - bez dwóch zdań tak jest.

Napisano

> 2 lata i zaraz usłyszymy że auto spędziło te 3 miechy w serwisie po upływie 24 miesięcy

A nie jest tak że gwarancja przedłuza sie o czas spedzony w serwisie? czy myślę o starych czasach?

Napisano

> Nie o czas się tu rozchodzi a twoje stwierdzenie studnia bez dna .

> Co nijak się ma do twojego przykładu auta 2,5 letniego z nalotem 150 tys km .

Ale tak właśnie jest.

Jeżeli na gwarancji wymieniono obie turbosprężarki a teraz znowu niedomagają a szacowany koszt naprawy to 10 k to co? To jest nic?

Analogicznie z alternatorem, problemami z elektroniką itd.

Też - nic?

Jeżeli na gwarancji (i po) samochód kupę czasu spędził w serwisie, to jak rozumiem wraz z ustaniem gwarancji IYO problemy przestaną istnieć?

Ja wiem, że miłość zaślepia, ale oczywiste fakty są takie, że to BARDZO droga zabawka, pomimo loga pospólskiego na masce.

Trwałość tego sprzętu też pozostawia wiele do życzenia.

> Nikt Ci się nie każe spuszczać na widok suva , ale pisanie w każdym możliwym temacie że suv to

> gówno to lekka przesada .

Ale MOIM ZDANIEM tak jest.

Jeździłem różnymi sufami - od low endu, po takie po 300+k - zawsze był to DLA MNIE syf.

Owszem - +100 do lans, ale w porównaniu z normalnym samochodem - syf.

> Uwierz mi że moj Suv jeżdzi lepiej niż 90% aut , jest lepiej wykonany , lepiej wyposażony itd .

> Nie twierdzę że suv to najlepszy typ auta ale nie jest też najgorszy . Wszystko zależy od sytuacji

> .

I fajno - DLA CIEBIE tak jest.

Ale DLA MNIE nie.

I uszanuj to proszę, tak jak ja szanuję to, że masz prawo (z mojego pktu widzenia) błądzić.

Napisano

> W totalu tyle właśnie wychodzi.

No no i ty temu koledze jak i wielu innym o których piszesz w innych tematach prowadzisz dzienniczek ile dni suv stał w serwisie .

Suvy jak każde auta się psują nie chcesz jeżdzić/nie stać cie twoja sprawa ale przestań w każdym temacie pisać jak to suv jest nie dobry .

Powoli się zastanawiam czy Ty nie masz jakiegoś urazu , wywiózł Cie ktoś suvem do lasu w bagażniku i Cie wytrzęsło ?

Napisano

> Czyli jeżeli VW ogłosi "od dziś gwaranc na 5 lat" to obejmuje to z automatu auta 3-letnie?!

Myslisz że mam w głowie zmiany długości gwarancji wszystkich modeli w ciągu ostanich 10 lat?

Po prostu pytam o długość gwarancji dla VW i to tylko pytanie informacyjne bez podtekstów i drugiego dna....

Bez dorabiania ideologii.

Napisano

> Ja powiem jeszcze inaczej - prestiż w rebrandowanym fałweju? ;-)

Kiedyś,gdzieś czytałem że Cayenne to jest Porsche dla ubogich

Napisano

> Kiedyś,gdzieś czytałem że Cayenne to jest Porsche dla ubogich

Taką łatkę Porsche dla ubogich ma boxster

Napisano

> Kiedyś,gdzieś czytałem że Cayenne to jest Porsche dla ubogich

To co mają powiedzieć, których nie stać nawet na Cayenne? To ja chcę być ubogi facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> To co mają powiedzieć, których nie stać nawet na Cayenne? To ja chcę być ubogi

Musisz kupić sobie Tuarega... Tylko polowę czasu stoi w serwisie...

Może trzeba wybrać z innym silnikiem niz pisze Sibuj...

Quote:

Ceny PLN z VAT V6 V8

3.6 V6 FSI 280 KM (206 kW), Tiptronic, 8-biegowy, BlueMotion Technology 216 090 -

3.0 V6 TDI 204 KM (150 kW), Tiptronic, 8-biegowy, BlueMotion Technology 210 290 -

3.0 V6 TDI 245 KM (180 kW), 4XMOTION, Tiptronic, 8-biegowy, BlueMotion Technology 224 290 -

3.0 V6 TDI 245 KM (180 kW), Tiptronic, 8-biegowy, BlueMotion Technology 216 490 -

4.2 V8 TDI 340 KM (250 kW), 8-biegowy - 311 490

Napisano

> To co mają powiedzieć, których nie stać nawet na Cayenne? To ja chcę być ubogi

Nie przesadzaj, Cayenna mozna kupic ponizej 60 tys, to tyle co nowe auto kompaktowe. Moj kumpel ostatnio wyrwal za 58 tys, ale szukal pol roku ok.gif

Napisano

> a ja z innej beczki, z czystej ciekawości. Jak wyglada procedura zakupu auta na raty w USA? Jak z

> dostępnością takich kredytów?

Bez problemu. Wchodzisz do salonu spedzasz pare godzin na negocjacjach ceny auta a kredyt dostajesz w pare minut...jego warunki zaleza glownie od tego jaki masz "credit score" czyli historie kredytowa.

Oprocentowanie waha sie od 0 (w promocjach nowych aut dla ludzi z dobra historia kredytowa) do kilkudziesieciu procent dla ludzi z najgorsza historia. Mysle ze przecietna to 3-5%.

Napisano

> to porsche, zawsze będzie prestiż, czy ma 1rok, 10, czy 30 lat

dokladnie tak

Napisano

> to porsche, zawsze będzie prestiż, czy ma 1rok, 10, czy 30 lat

Za 10 lat będzie miało taki sam prestiż jak pierwszy merc ML, czyli żaden...

Napisano

> ?

> 2012-2006=6

Wczoraj był dzień św. Patryka, miałem trochę za dużo alkoholu we krwi żeby mi jeszcz arytmetyka wychodziła.

Napisano
  • Autor

> Bez problemu. Wchodzisz do salonu spedzasz pare godzin na negocjacjach ceny auta a kredyt dostajesz

> w pare minut...jego warunki zaleza glownie od tego jaki masz "credit score" czyli historie

> kredytowa.

> Oprocentowanie waha sie od 0 (w promocjach nowych aut dla ludzi z dobra historia kredytowa) do

> kilkudziesieciu procent dla ludzi z najgorsza historia. Mysle ze przecietna to 3-5%.

Nie mając żadnej historii w czasie apogeum kryzysu, 2 miesiące po przybyciu do USA dostałem kredyt 12.9%. Potem miałem 2.9% na drugie auto. Na trzecie dostałem 4.99%. Czyli już po 2 latach łapałem się na najniższe dostępne dla danego modelu. Inna sprawa, że kredyty załatwiał mi znajomy pracownik salonu. Na początku w innych salonach poza Chevroletem i bankach poza dawnym GMAC /obecnym ALLY nawet nie chcieli ze mną nawet gadać.

Pewnie jak bym się po nowe Porsche ustawił w kolejce - kredytu bym nie dostał. clown.gif

Napisano

> Ba wszystko zalezy od marki,

> Kuzyn ma takie auto z 3,5 litrowym silnikiem i myslę że trochę prestizu ma... a nawet starsze

> jest niż 8 lat...

Z tym, ze ten Rover to juz kult i klasyka,

wink.gif

Napisano

Bo daje tylko 2 lata ( lub iles tam km - w moim jest to 90 000 w ktorym mam wszystkie czesci gratisowo, wymiane rowniez ).

wink.gif

Napisano

> Z tym, ze ten Rover to juz kult i klasyka,

Kuzyn kupił to auto w połowie lat 80 tych - chyba juz jako pełnoletnie.... Od tamtej pory przeszło kapitalny remont a w ciągu ostatnich 10 lat przejechało możne nawet 30 kkm...

Napisano

> Mysle ze przecietna to 3-5%.

Dodaj ,że mówimy o kredytach na nowe auta old.gif

Na używane procenty są wyższe. O ile się nie mylę 8% wzwyż.

HanYs

Napisano

> Nie przesadzaj, Cayenna mozna kupic ponizej 60 tys, to tyle co nowe auto kompaktowe. Moj kumpel

> ostatnio wyrwal za 58 tys, ale szukal pol roku

mozna i taniej ! Swoja droga wlasnie szczena mi opadla jak tanie sa te fury pytanie tylko czy ktos wpadnie dlaczego ?

http://suchen.mobile.de/auto/porsche.cay...ant1.modelId=18

Moj ojciec miewal mawiac, nie kupuj uzywki jak niemasz na 3 inne, w tym przypadku te 3 moga byc i stanowczo za malo ! biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Dolicz rok ,bo w USA kupujesz 2006 w połowie 2005.

> HanYs

A to nigdy nie wiadomo - mój IS-F jest model 2008, wyprodukowany został w listopadzie 2008 a sprzedany w marcu 2009 i od tego momentu liczy się gwarancja. Ale z Saabem było odwrotnie - kupiliśmy w 2007 roku model 2006 wyprodukowany w lutym 2005.

Napisano

> Taką łatkę Porsche dla ubogich ma boxster

Boxster to naturalny członek oferty Porsche - jak np 914 czy 924/44. Lekka sportowa fura. Cayenne to auto do ciągania przyczepy z koniem która nijak ma się do historii i założeń marki zlosnik.gif

Napisano

> A to turbosprężarki padły, a to jakiś komunikat wyskoczył a badacze pisma nie bałdzo wiedzą OCB, a

> to alternator zdechł (koszt naprawy alternatora = 200 PLN, koszt dostania się do alternatora =

> 3 000 PLN (konieczność zrzucenia wszystkich kolektorów i rozebrania przodu dla zdjęcia paska

> napędu agregatów) itp itp.

Quote:

(Wersja Cayenne S, czyli V8 4.5 litra bez turbo)

wiec pierwszy problem mu zapewne nie grozi. Co do alternatora tez moze byc zupelnie inaczej...

Tak czy inaczej znajomosc tego auta na polskich forach bedzie znikoma.

Napisano

> Za to zarabia dla Porsche kupe forsy.

Piniądze to nie wszystko smirk.gif

Napisano

> to alternator zdechł (koszt naprawy alternatora = 200 PLN, koszt dostania się do alternatora =

> 3 000 PLN (konieczność zrzucenia wszystkich kolektorów i rozebrania przodu dla zdjęcia paska

> napędu agregatów) itp itp.

Dać Ci na priv namiary na warsztat gdzie może sobie Twój kolega jeździć i za taką naprawę da poniżej tysiaka? Tylko na Śląsk by musiał jeździć 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.