Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mozna zalozyc "nowy" pasek rozrzadu jeszcze raz?

Featured Replies

Napisano

~300km od wymiany kopletnego rozrzadu z pompa wody okazalo sie ze nowa pompa cieknie. Czy mozna wymieneic tylko pompe a reszte poskladac na 'starych" gratach?

rozsadek podpowiada ze mozna

stara szkola mowi ze raz zalozony i naciagniety pasek nie wolno ponowie zakladac

pacient to vectra cdti

Napisano

A po czym bylo widac,ze pompa cieknie?

Pytam, bo mam cromala od niedawna wiec doszkalam sie

A rozrzad robilem tydzien temu i mam 200km,

robilem w ASO

Napisano
  • Autor

> A po czym bylo widac,ze pompa cieknie?

> Pytam, bo mam cromala od niedawna wiec doszkalam sie

> A rozrzad robilem tydzien temu i mam 200km,

> robilem w ASO

po trasie ubylo okolo 0,5L plynu chlodniczego i bylo mokro w okolicach pompy

Napisano

> ~300km od wymiany kopletnego rozrzadu z pompa wody okazalo sie ze nowa pompa cieknie. Czy mozna

> wymieneic tylko pompe a reszte poskladac na 'starych" gratach?

> rozsadek podpowiada ze mozna

> stara szkola mowi ze raz zalozony i naciagniety pasek nie wolno ponowie zakladac

> pacient to vectra cdti

Nie wiem jak w tym silniku, ale w innych bywa, że są znaki napięcia paska nowego i używanego, więc wtedy można zakładać ponownie.

W moim Lacetti mechanik wymieniał pompę po ok. 20kkm i pasek dał nowy, podobno.

Napisano

Oszczędzasz kwotę 20-40zł confused.gif

Warto ryzykować?

Napisano

> stara szkola mowi ze raz zalozony i naciagniety pasek nie wolno ponowie zakladac

Po 28kkm wymieniali mi w ASO pompę wody - na gwarancji. Nie chcieli wymienić paska rozrządu na nowy, bo teoretycznie nie ma takiej konieczności. Fakt, ze udało mi się serwis namówić i wrzucili nowy pasek, ale musieli wpisać, że stary przejechał ponad 30kkm hmm.gif

Napisano

U mnie w C15 1,9D z 2003 r. po wymianie silnika i paska rozrządu okazało się wkrótce, że pompa cieknie. Wymienili wtedy samą pompę i nic się nie stało. Ja tam wolę zaoszczędzić 20 zł niż wydać je niepotrzebnie.

Ostatnio w innym aucie miałem awarię rozrządu - pasek nie ucierpiał. Jeżeli jest to gates, to nawet się nie zastanawiaj, tylko dawaj ten, co jest.

Napisano

> ~300km od wymiany kopletnego rozrzadu z pompa wody okazalo sie ze nowa pompa cieknie. Czy mozna

> pacient to vectra cdti

Jakieś porąbane przesądy z tymi paskami. Przecież gdy pasek kręci się w silniku to jest cały czas, co chwila, napinany i luzowany. Napinany po jednej stronie wału korbowego, która ciągnie pasek i luzowany po stronie przeciwnej. Jest też napinany bardziej przy nagłym wzroście obrotów. Dobry pasek potrafi wytrzymać takie katowanie zmiennymi obciążeniami przez 80 czy 100tyś km, więc co miało by mu się stać z powodu zupełnego poluzowania? Gdy pasek ma już nakręcone kilkadziesiąt tysięcy to owszem, warto go przy okazji innej naprawy wymienić, bo nie kosztuje wiele, ale gdy pasek jest praktycznie nowy to wymiana będzie głupotą i technicznym zabobonem.

Napisano

Chodzi o to że nowy pasek napina się wg znaków, ale normalne jest że wraz z przebiegiem pasek się lekko rozciąga. Jeśli zdejmiesz używany 'luźniejszy' pasek i znów go mocno napniesz wg znaków to może tego nie wytrzymać.

Napisano

> lekko rozciąga. Jeśli zdejmiesz używany 'luźniejszy' pasek i znów go mocno napniesz wg znaków

> to może tego nie wytrzymać.

Ale dlaczego miałby nie wytrzymać?

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> pacient to vectra cdti

mozna zakladac, napinacze sa automatyczne i nie ma mozliwosci aby rozciagnely pasek ktory jest bardzo mocny, ja do swojego auta bym taki zalozyl bez problemu,

Napisano

zakładaj śmiało i nie wierz w zabobony ok.gif

Napisano

ok.gif

a dlaczemu ?

Napisano

Jeśli tylko silnik nie jest jakiś wyjątkowy (tak jak pasek) to nie widzę, sensu wydawania nawet 10zł (a koszt paska jest na pewno wyższy) niepotrzebnie.

= Zakładać "stary".

Napisano

> Oszczędzasz kwotę 20-40zł

> Warto ryzykować?

Do cdti 150KM pasek kosztuje prawie 200 zł.

Napisano

Po takim przebiegu to bym założył ten sam spowrotem ok.gif - zastanawiałbym się po kilkiu-kilkunastu tysiącach, ale po kilkuset kilometrach raczej nie ma o czym mowić. zlosnik.gif

Napisano

Jeżeli zrobił 300 km to śmiało zakładaj i nie zmieniaj interwału do kolejnej wymiany. Gdyby było nakręcone kilka/kilkanaście tys.km, to wówczas pasek jest minimalnie wyciągnięty i napinając go ponownie do wartości nominalnej, skracamy wytrzymałość.

Napisano

> Ale dlaczego miałby nie wytrzymać?

> pozdrawiam,

> bromsky

Nie wiem co tu tłumaczyć? Producent paska zakłada że po założeniu trzeba go naciągnąć mocniej, po pewnym przebiegu pasek się lekko wyciąga i pracuje sobie do następnej wymiany w optymalny sposób. Ty taki wyciągnięty pasek drugi raz 'naciągniesz' tak jak nowy to chyba łatwo sobie wyobrazić że pasek znów się trochę rozciągnie ale już poza to co zaprojektował producent.

Dlatego w niektórych książkach serwisowych jest podane - nowy pasek - 100Hz, używany 80Hz (wartości wymyślone z głowy). W innych jest wyraźnie napisane żeby nie zakładać używanego paska.

Oczywiście po 300km pasek jest jak nowy, ale jak już ktoś przejedzie połowę interwału to zastanowiłbym się nad nowym paskiem.

Napisano

> A po czym bylo widac,ze pompa cieknie?

> Pytam, bo mam cromala od niedawna wiec doszkalam sie

> A rozrzad robilem tydzien temu i mam 200km,

> robilem w ASO

nie wiem jak we fiacinie ale w kilku autach spotkałem się z zaworkiem kontrolnym. U mnie przy nim robił się zielonkawo-niebieski nalot, po tym bylo widać, że pompa przepuszcza, mimo, że nigdy pod autem nie było mokro wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.