Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Kombi 17- 22 tys

Featured Replies

Napisano

Witam,

szanowni użytkownicy wszelkiego rodzaju pojazdów mam prośbę. Proszę o doradztwo co do zakupu nowego wózka. Jako że niedawno się powiększyła rodzina poszukuję jakiegoś małego kombi ( nie koniecznie małego ) w cenie do 22 000 PLN. Silnik musi być w benzynie i nadawać się do zagazowania. Proszę o porady i argumenty "za" jak i "przeciw" danym modelem. Jeśli chodzi o wyposażenie to musi być klima, co do mocy nie potrzebuję jej aż tak dużo. Jeśli chodzi o poj. silnika to max 2000 cm3.

Czekam na propozycję.

Pozdrawiam

Napisano

Lacetti.

Młode , tanie w zakupie , naprawi to prawie każdy średnio rozgarnięty kowal , tanie w serwisowaniu a silniki łykają gaz jak młody pelikan smile.gif

A "przeciw" jest tylko jedno. Brak szacunku na dzielni zlosnik.gif

Zerknij na giełdę , akurat jeden z kolegów ma do sprzedania.

Napisano

nie napisałes, jakie roczniki Cie interesują.

Możesz poszukać Stilo MW z ostatnich roczników, kasy starczy, silnik 1.6 (w ostatnich rocznikach z GM - nie wiem jak to się gazuje)

Zalety:

- jedno z największych kombi w klasie

- tani w zakupie samochód, który mozna wyrwać z b.dobrym wyposażeniem (mozna trafić przesuwną kanapę tylną, tempomat, czujniki deszczu, ksenony, 4 x el. szyby, otwierana szybe klapy bagaznika, itp, itd.)

- klima - praktycznie std, często automat

- dość duzy wybór w ofercie uzywek (choć raczej w dieslach niż w benzynach ale to efekt mody na sadzomiotacze) i to z polskim pochodzeniem (ja to akurat uważam za plus)

- stosunkowo tani w naprawach

Wady;

- wygląd przeciętny (ale może się podobać)

- i chyba największa - FIAT (jesli ktoś ma uprzedzenia) = być gotowym na pewne, w zasadzie znane, bolączki tego auta).

Napisano

> Lancer

Auto bezawaryjne ale mały bagażnik i mnie sie nie podoba.

A może Laguna II ph II czyli po liftingu. Tylko kwota troche mała i ciężko znaleźć coś sensownego z 2,0 benzyna. Same diesle - fuj.

Napisano

> Corolla E12 z wczesnych lat produkcji.

ok.gif też tak twierdzę.

Napisano

Passat B5FL 2003r.

W benzynie bedzie mial niewielki przebieg.

Auto duze i niezawodne, nie ma sie co tam zepsuc, a nawet jakby trzeba bylo jakies czesci - to jest tego pelno i dlatego ceny sa smiesznie niskie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady. W dalszym ciągu szukam. A co powiecie o Astrze III ? Stilo wiem że fajne ale moja serce.gif daje mu czerwona.gif za wygląd a tłumaczenie o funkcjonalności niewiele pomaga. Hmm Passat B5 FL może to i dobra myśl ?

Napisano

> Dzięki za rady. W dalszym ciągu szukam. A co powiecie o Astrze III ? Stilo wiem że fajne ale moja

> daje mu za wygląd a tłumaczenie o funkcjonalności niewiele pomaga. Hmm Passat B5 FL może to

> i dobra myśl ?

zdecydowanie tak ok.gif

Napisano

> Dzięki za rady. W dalszym ciągu szukam. A co powiecie o Astrze III ?

Jeszcze weź pod uwagę Astrę II z końcówki produkcji, 2007-2008. W założonym budżecie kupisz takie kombi, zagazujesz i wymienisz to co trzeba po kupnie.

ZTCP w Astrze II i III w grę wchodzą tylko silniki 1.4, bo 1.6 jest problematyczne do LPG (konieczna częsta regulacja luzów zaworowych przez wymianę szklanek popychaczy = $$). Reszte powie wujek google i szukajka na AK

Astry pewnie mają tę zaletę co Twój focus: miliard tanich zamienników i kumaci mechanicy (bo każdy już grzebał w 100 astrach)

Napisano

Właściwie to podobne ceny one na allegro.pl już osiągają, więc napiszę: 125p kombi hehe.gif

Klimę można polonezowską założyć, a pozostałe kryteria chyba spełnia. wink.gif

Napisano

Focus Mk II - jeździ się tym naprawde fajnie i sporo miejsca w środku. W moim po 160 tys km praktycznie nie widać zużycia wnętrza. Jeśli chodzi o silnik raczej odradzam 1.6 TDCI (duża szansa na kosztowne naprawy no chyba, że poprzedni właściciel chuchał i dmuchał na autko smile.gif )

Napisano

> Corolla E12 z wczesnych lat produkcji.

> dranio

Średnia propozycja jeżeli bierzemy pod uwagę montaż LPG.

Poza tym auto bardzo fajne, niezniszczalne i nawet w miarę praktyczne przy rozsądnych gabarytach.

Napisano

> GM - nie wiem jak to się gazuje)

Luzy zaworowe regulowane szklankami = kosztowna regulacja.

Pod kątem LPG nienajlepsze rozwiązanie :/

Napisano

> Dzięki za rady. W dalszym ciągu szukam. A co powiecie o Astrze III ? Stilo wiem że fajne ale moja

> daje mu za wygląd a tłumaczenie o funkcjonalności niewiele pomaga. Hmm Passat B5 FL może to

> i dobra myśl ?

Moja mulher.gif podobnie ocenia Stilo MW :-)

Nieśpiesznie rozglądam się za samochodem o podobnym przeznaczeniu. Póki co na prowadzenie wyskoczył

Renault Megane 2 Kombi 1.4 16v, ostatecznie 1.6...

Myślałem o Corolli e12, aczkolwiek diesela nie chcę, a benzyniaki średnio nadają się do trucia gazem.

Astra3 podoba nam się, tutaj jednak problemem jest ogólna mizerna jakość wnętrza, stosunkowo ograniczony wybór silników benzynowych (1.4 w tej budzie średnio sobie radzi, 1.6 raz że nie nadaje się do LPG to jeszcze dużo pali, 1.8 ciężko spotkać...) i stosunek ceny do tego co oferuje ten samochód jest średni...

Napisano

> Poza tym auto bardzo fajne, niezniszczalne i nawet w miarę praktyczne przy rozsądnych gabarytach.

Ja jestem pełna podziwu co do gabarytów, ostatnio wieźliśmy 2 komplety kół 15" i jednym siedzeniu rozłożonym dla psa, a wcześnie komplet alu 17", wózek dla dziecka oryginalnie zapakowany w karton + pies. Wcześniej też się parę razy zdziwiłam co do pojemności, Corolla jest jednak nie za dużym autem.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze weź pod uwagę Astrę II z końcówki produkcji, 2007-2008. W założonym budżecie kupisz takie

> kombi, zagazujesz i wymienisz to co trzeba po kupnie.

> ZTCP w Astrze II i III w grę wchodzą tylko silniki 1.4, bo 1.6 jest problematyczne do LPG

> (konieczna częsta regulacja luzów zaworowych przez wymianę szklanek popychaczy = $$). Reszte

> powie wujek google i szukajka na AK

> Astry pewnie mają tę zaletę co Twój focus: miliard tanich zamienników i kumaci mechanicy (bo każdy

> już grzebał w 100 astrach)

Astry II nie chcę bo miałem wcześniej w dodatku z silnikiem 1.6 i z gazem i nie było problemów dlatego pierwsze słyszę że coś takiego ma miejsce. A więc Astra II już odpada. Hmmm powiadasz że ten 1.4 nie daje rady ? Bo mam jedną na oku

Napisano

Jeśli chodzi o AH to wg mnie trochę mała kwota, z tym budżetem może to być auto z lat 2005-2007 (to max),

1.6 16v średnio do gazu się nadaje, jak już wspomniano trzeba regulować zawory, a te nie mają hydraulicznej kompensacji luzu.

Do gazu z AH nadaje się głównie 1.4 i 1.8 16v. 2.0T również ale tu już instalacja jest odpowiednio droższa.

Jednak 1.4 w nadwoziu kombi i z gazem to widzę to tylko do spokojnej jazdy.

Myślę że warto wziąć pod uwagę Renault Megane i Skodę Octavię, albo Lancię Lybrę o której jest już obszerny wątek smile.gif

Napisano

>

Jeżeli to kombi ma być praktyczne, to szukałbym czegoś większego, np Forda Mondeo.

Widzałem Focusa kombi, Astrę 2 kombi i jeżeli wrzuci się do bagażnika koło, to miejsca wcale tak dużo nie zostaje wink.gif

Napisano

> i dobra myśl ?

kawał porządnego i wygodnego auta ok.gif

z tego co sie orientowałem takiego z 2.0 benzyną możesz kupic krajowego od pierwszego wlaściciela - wystarczy poszukać wink.gif

Napisano

ciekawe - astra 3 ma mizerną jakośc wnętrza, a megane II ma dobrą? Może stylistycznie o gustach sie nie dyskutuje, ale po 150kkm wnętrze megane IMO wygląda duuużo słabiej od oplowskiego hmm.gif

Napisano

> ciekawe - astra 3 ma mizerną jakośc wnętrza, a megane II ma dobrą? Może stylistycznie o gustach sie

> nie dyskutuje, ale po 150kkm wnętrze megane IMO wygląda duuużo słabiej od oplowskiego

Jak dla mnie Astra 3 ma nowocześnie wewnątrz. Podoba mi się zarówno zewnątrz jak i wewnątrz. Ale faktycznie coraz częściej ostatnio zwracam uwagę na meganki, których wcześniej nie dostrzegałem, zadziwiła mnie stosunkowo niska cena zakupu co jak za świeże auto, wyglądające nowocześnie to wielki plus - mimo wszystko osobiście wybrałbym Astre...

Napisano

> ciekawe - astra 3 ma mizerną jakośc wnętrza, a megane II ma dobrą? Może stylistycznie o gustach sie

> nie dyskutuje, ale po 150kkm wnętrze megane IMO wygląda duuużo słabiej od oplowskiego

Jeżdziłem dwoma, jedna miała 2kkm, druga bliżej 10kkm.

Obie 1.6 16V w kombi.

Fotele po tak nikłym przebiegu już były zmechacone... nie wiem jak to będzie wyglądało za 130kkm.

Jeżdziłem również "żelazkiem" 1.5dCi z przebiegiem w granicach 70kkm. Tam nic takiego nie rzuciło się w oczy.

Każdym z tych aut zrobiłem po około 1kkm.

Napisano

> Astry II nie chcę bo miałem wcześniej w dodatku z silnikiem 1.6 i z gazem i nie było problemów

> dlatego pierwsze słyszę że coś takiego ma miejsce.

Bo pewnie miałeś z silnikiem Z16XE, który się dobrze gazuje. W końcówce produkcji był już silniki Z16XEP, czyli Twinporty, moc ta sama co w starym silniku, za to jest opisany problem z LPG.

> A więc Astra II już odpada. Hmmm powiadasz

> że ten 1.4 nie daje rady ? Bo mam jedną na oku

Przypomnij sobie, jak jeździło te 100KM w Astrze II i teraz pomyśl, że będzie o 10% gorzej... zlosnik.gif Chociaż w sumie jeśli jeździsz po emerycku, to może starczy.

Napisano
  • Autor

> Bo pewnie miałeś z silnikiem Z16XE, który się dobrze gazuje. W końcówce produkcji był już silniki

> Z16XEP, czyli Twinporty, moc ta sama co w starym silniku, za to jest opisany problem z LPG.

> Przypomnij sobie, jak jeździło te 100KM w Astrze II i teraz pomyśl, że będzie o 10% gorzej...

> Chociaż w sumie jeśli jeździsz po emerycku, to może starczy.

Jeżdżę bardzo spokojnie a skoro 1.6 w tym przypadku kiepsko do gazu to jak dla mnie może być i 1.4. Na starą astrę co miałem nie narzekałem a więc teraz myślę o A III lub o Passacie B5FL ale tu z kolei nie wiem jaki motor 1.8 czy 2.0 ?

Napisano
  • Autor

> Astra, Focus ewentualnie Octavia, której tu chyba jeszcze nikt nie wymienił.

Focus odpada, Octavia byłaby dobra ale nie w tym budżecie bo jeśli Octavka to tylko II. A więc albo Astra albo Passat ? Jakieś za i przeciw ?

Napisano

Lacetti kombi. Czemu? Bedzie stosunkowo mlody, slinik sie dobrze gazuje. Prosta konstrukcja. Malo kradziezowy

Napisano

> Focus odpada, Octavia byłaby dobra ale nie w tym budżecie bo jeśli Octavka to tylko II. A więc albo

> Astra albo Passat ? Jakieś za i przeciw ?

Zaletą i jednocześnie wadą jest duża podaż tych samochodów, co z jednej strony powoduje spadek cen i dużą dostępność części zamiennych za małe pieniądze, a z drugiej wiele oferowanych samochodów, to albo zajeżdżone trupy, albo odpicowane na szybko auta powypadkowe. Trzeba mieć wiele cierpliwości i czasu, żeby wybrać jakąś sensowną propozycję.

Poza jeden i drugi samochód nie pozwoli na wyróżnienie się w tłumie, co dla wielu jest wadą. zlosnik.gif

dranio

Napisano

> Astra albo Passat ? Jakieś za i przeciw ?

porównaj sobie ceny części, np do zawieszenia hmm.gif

bo w tej kategorii focus z wielowahaczowym zawieszeniem niestety mistrzem nie jest icon_rolleyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.