Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[kzak] światła do jazdy dziennej

Featured Replies

Napisano

o ile może spaść spalanie po zamontowaniu ledowych świateł? czy można tym argumentem poprzeć ich montaż?

jakie modele polecacie? wybór na alledrogo ogromny od 30 do 300 zł a sam nie wiem na co patrzeć spineyes.gif raczej w kategorii jakość gdyż samochód dużo jeździ i nie chcę ich co chwilę wymieniać ok.gif

Napisano

> o ile może spaść spalanie po zamontowaniu ledowych świateł? czy można tym argumentem poprzeć ich

> montaż?

0,1-0,2 l/100km. IMO najlepszym argumentem za jest oszczędzanie reflektorów, które się wypalają i w nocy gorzej oświetlają drogę

> jakie modele polecacie? wybór na alledrogo ogromny od 30 do 300 zł a sam nie wiem na co patrzeć

> raczej w kategorii jakość gdyż samochód dużo jeździ i nie chcę ich co chwilę wymieniać

Na 4 - 5 diodach mocy; unikać zabawek za 30 zł z 20 małymi diodkami. No i niektórzy sprzedają światła pozycyjne uzupełniające jako dzienne, chociaż nie są zgodne z wymaganiami dla świateł dziennych

Dobre są tego typu albo takie lub Philips

Jak nie chcesz się bawić z wymianą uszkodzonych diod to lepiej kup firmowe lampy czyli Philips

Napisano

Jesli liczysz że oszczędziesz na paliwie to żebyś przypadkiem się nie dzwiwił. Liczać że naprawdę się coś oszczedzi na samymy paliwie to światła zwróca sie za 20 lat zlosnik.gif

Napisano

> 0,1-0,2 l/100km. IMO najlepszym argumentem za jest oszczędzanie reflektorów, które się wypalają i w

> nocy gorzej oświetlają drogę

To prawda, jesli lampy sa plastikowe, to po swieceniu nonstop 10-12h dziennie faktycznie sie wypalają. Juz zmienialem w paru autach lampy z tego powodu sick.gif

Ale dziennych i tak nie zamontuje, zadna oszczednosc zlosnik.gif

Napisano

> o ile może spaść spalanie po zamontowaniu ledowych świateł?

niezauważalanie

> czy można tym argumentem poprzeć ich montaż?

nie

> jakie modele polecacie? wybór na alledrogo ogromny od 30 do 300 zł a sam nie wiem na co patrzeć

> raczej w kategorii jakość gdyż samochód dużo jeździ i nie chcę ich co chwilę wymieniać

ja kupiłem i załozylem sam Philips DRL 4LED i nie narzekam

Napisano

Jeszcze parę linków:

elektroda

wikipedia

i przykładowy "towar"

Quote:

Witam

Postanowiłem podzielić się z forumowiczami spostrzeżeniami wynikłymi z analizy oferty lamp do jazdy dziennej i sposobów naciągania kupujących.

Nagminne jest ofertowanie, jako lamp posiadających homologację do ruchu w RP ,lamp z symbolem E4 ( a jest to tylko symbol kraju )bez symbolu RL ( ew DRL).

A za to mających symbol A02 co jest oznaczeniem lamp postojowych.

Ze strachem myślę o allegrowiczach montujących to w swoich autach i narażonych:

1. W najłagodniejszej wersji - na zatrzymanie Dowodu Rej przez dociekliwego miśka

2. W skrajnej - przy udziale w kolizji drogowej na stwierdzenie brania udziału w ruchu drogowym pojazdem niespełniającym warunków technicznych. ( nie wypłacą odszkodowania a i winę w zdarzeniu mogą przypisać)

Nadmieniam że nie jestem sprzedawcą tych homologowanych tylko nabitym w ledy klientem, który otrzymał jako "światła do jazdy dziennej E4, 8 power LED te z symbolem A02 i mogę sobie z nich zrobić oświetlene do akwarium....

Pozdr.J.

a w ostatnim linku mamy

Quote:

Światła do jazdy dziennej

Zestaw 8-diodowy

Wymiary: dł.16 cm, wys.2 cm, gł.4 cm

HOMOLOGACJA DROGOWA E4 na szkle!!!

NUMER ATESTU 8006 A02

Czyli dalej niektórzy szukają naiwnych frown.gif

Dobrze jest zwracac też uwage na wymiary lamp, tj. powierzchnię świecenia 25 cm2 no i długośc/ średnicę aby w danym aucie dały się zamontowac przy zachowaniu przepisowego rozstawu.

Niestety czasem widuję auta z tymi pseudodziennymi A02 - są to cieniutkie linijki swietlne, wyraźnie słabsze od prawdziwych, porzadnych DRL

Napisano

Lampy na ledach za bardzo się rzucają w oczy, jak na trasie będzie patrol to pewna kontrola, ja miałem ale wymontowałem bo z czasem zaczęły świecić bardzo słabo i część diód padła.

Napisano

> Dobre są tego typu klik

prawdopodobnie nieswiadomie polecasz podrobe tych swiatel, zwroc uwage na cene i fotki swiatel, to nie sa diody mocy.

pewnie chodzilo o takie klik2

ja kupilem takie klik3

bez automatyki, trzeba dorobic samemu, moge polecic ladnie swieca, moc pobierana zgodna z deklarowaną.

Napisano

> pewnie chodzilo o takie klik2

Klik 2 to są w tej chwili najlepsze lampy dzienne na rynku, nie ma możliwości, żeby ktokolwiek począwszy od diagnosty przy przeglądzie, a skończywszy na policjancie czy prokuratorze w razie kłopotów przyczepił się do nich, oczywiście jak są prawidłowo zamontowane. Jak ktoś lubi "markowe" i dodatkowo przepłacać może kupić równie dobrze świecące pięciodiodowe Philipsy.

Napisano

> prawdopodobnie nieswiadomie polecasz podrobe tych swiatel, zwroc uwage na cene i fotki swiatel, to

> nie sa diody mocy.

Podróbki? Oba typu to chińszczyzna, ale dość porządna. Zwłaszcza jak się lampy rozbierze, nałozy pasty termoprzewodzącej pod wszystkie diody, starannie zlutuje, nałozy silikonu w styki kloszy z obudową i złozy z powrotem smile.gif Na elektrodzie jest troche o tym. Lampy Philips oczywiście są wyższej klasy, jednak i tu moga zdarzyć się awarie, bo wiadomo co sie wysyła na polski rynek

Co do diod to zobacz np. tu i tu

> pewnie chodzilo o takie klik2

> ja kupilem takie klik3

> bez automatyki, trzeba dorobic samemu, moge polecic ladnie swieca, moc pobierana zgodna z

> deklarowaną.

Napisano

> wyższej klasy, jednak i tu moga zdarzyć się awarie, bo wiadomo co sie wysyła na polski rynek

a co takiego sie wysyla na polski rynek?

Napisano

> Podróbki? Oba typu to chińszczyzna, ale dość porządna.

hmm, moze tak: zwroc uwage, ze lampy z Twojego linku nie są na diodach mocy. One udają takie lampy.

porownaj obie fotki, drugą fotkę gostek 'pozyczyl' sobie z innej aukcji:

drlsux.jpg

73738416.jpg

Napisano

Potwierdzam te na pierwszym zdjeciu to najprawdopodobniej diody flux siweca moze i jasno ale daleko im do diod mocy takich jak na zdjeciu drugim.

Pozdrawiam

Napisano

> Co do diod to zobacz np. tu i tu

Sa to diody mocy w obudowie PLCC

Napisano

yikes.gif

No tak, masz rację ok.gif

Zastanawiam się, czy nie zgłosic tego do serwisu Allegro - przecież to ewidentne oszustwo blush.gif

Jak ja kupowałem lampy DRL, to były zachwalane na aukcji jako "na diodach Osram", a potem okazało się że ani na opakowaniu ani w papierach nie było o tym ani słowa. Pisałem o tym na forum i teraz zobaczcie - juz tylko na paru aukcjach są lampy "Osram" zlosnik.gif

Napisano

> a co takiego sie wysyla na polski rynek?

produkty gorszej jakości niz np. na rynek niemiecki

Na elektrodzie było o tym, że nawet lampy DRL Philips siały zakłoceniami w radiu. Nie wiem jak jest teraz, ostatnio sprawa ucichła - może Chinczycy zaczeli ekranowac przetwornice napięcia w lampach na rynek Europy Wschodniej? zlosnik.gif

Napisano

> no zdecydowanie nie sa kwadratowe, chcialbym podmienic takie lampy za halogeny

no to chyba bedzie trudno - kup moze okrągłe z tej oferty i jakos wpasuj do kwadratowego otworu smile.gif

Napisano

> 0,1-0,2 l/100km. IMO najlepszym argumentem za jest oszczędzanie reflektorów, które się wypalają i w

> nocy gorzej oświetlają drogę

> Na 4 - 5 diodach mocy; unikać zabawek za 30 zł z 20 małymi diodkami. No i niektórzy sprzedają

> światła pozycyjne uzupełniające jako dzienne, chociaż nie są zgodne z wymaganiami dla świateł

> dziennych

> Dobre są tego typu albo takie lub Philips

> Jak nie chcesz się bawić z wymianą uszkodzonych diod to lepiej kup firmowe lampy czyli Philips

Lampy Tego typu maja wadę fabryczna cos z wentylacja i chłodzeniem,przepalają sie.

Mozna sporo o ty poczytać w internecie.

Okrągłe polecam Mycarr SJ-288e ciężko je troch znalesc.

.

Napisano

> hmm, moze tak: zwroc uwage, ze lampy z Twojego linku nie są na diodach mocy. One udają takie

> lampy.

> porownaj obie fotki, drugą fotkę gostek 'pozyczyl' sobie z innej aukcji:

Zarówno diody OSRAM jak SAMSUNG mają kwadratową podstawę. Jednym słowem - ściema.

Przerabiałem temat. Dobre i tanie są produkty NSSC. Jak chcecie spędzić 20 godzin szukając w necie i dochodząc do tego samego wniosku co ja to proszę bardzo zlosnik.gif

Napisano

> Klik 2 to są w tej chwili najlepsze lampy dzienne na rynku, nie ma możliwości, żeby ktokolwiek

chyba zapomniałeś o tych

Napisano

> ja w poniedzialek (jak sie uda) bede mial dzienne zrobione z dlugich, zaprogramowane w kompie

Suuuper - czyli kłopoty z Policją, diagnostą i ubezpieczycielem gwarantowane zlosnik.gif

Gdybym był sprawcą jakiejś stłuczki i zobaczył u 'poszkodowanego' takie cudo, to teoretycznie mógłbym zwalić winę na niego. No ale jak lubisz adrenalinkę podczas jazdy.... zlosnik.gif

Napisano

> chyba zapomniałeś o tych

Cały czas o nich pamiętam i mam na uwadze zlosnik.gif i nawet chciałem je zamontować do samochodu, ale:

- są to lampy "wirtualne", bo nie da (dało) się ich fizycznie kupić.

- są paskudne ooniee.gifgrinser006.gif

Jak firma ma potencjał i wyprodukują mi dzienne dedykowane do lanosa w miejsce przeciwmgłowych, to jestem w stanie ufundować im matryce do szkła i odbłyśników palacz.gif.

A tak te które podałem w linku pasują mi w zderzak jak fabryczne (z małym tuningiem mocowania grinser006.gif), świecą jak te w Audi biglaugh.gif. Same lampy też trochę "usprawniłem" po chińczykach poprawiając montaż, styk diod z radiatorem, dałem lepszą pastę i zrobiłem korpus odbłyśnika na "black edition" zlosnik.gif. Jestem mega zadowolony biglaugh.gif.

Napisano

> Lampy Tego typu maja wadę fabryczna cos z wentylacja i chłodzeniem,przepalają sie.

> Mozna sporo o ty poczytać w internecie.

> Okrągłe polecam Mycarr SJ-288e ciężko je troch znalesc.

> .

Mam te okrągłe które polecasz. Też mają wadę fabryczną przez którą wilgoć dostaje się do środka.

Jeśli miałbym teraz kupować dzienne to tylko na żarówkach np z oferty wesema

Napisano

Zamiast LED popatrz na zwykłe lampy z żarówkami np P21W. Zaleta ich jest taka, że jak spali się żarówka to wymienisz ją za złotówkę, a LED pójdzie do kosza...

Napisano

> Suuuper - czyli kłopoty z Policją, diagnostą i ubezpieczycielem gwarantowane

> Gdybym był sprawcą jakiejś stłuczki i zobaczył u 'poszkodowanego' takie cudo, to teoretycznie

> mógłbym zwalić winę na niego.

Nie mógłbyś "zwalić winy", gdybyś był sprawcą.

Inna sprawa to używanie reflektorów drogowych jako DRL.

Napisano

> Nie mógłbyś "zwalić winy", gdybyś był sprawcą.

> Inna sprawa to używanie reflektorów drogowych jako DRL.

dobry prawnik potrafi obarczyć winą niewinnego

poza tym sprawa Kornackiego i Sochy - celebryta otworzył drzwi przed autobusem i kto dostał mandat? kierowca autobusu

Albo sprawa "pomroczności jasnej" z lat 90-tych

Podobno dawno temu na Zachodzie oduczono kierowców uzywania żarówek halogenowych w zwykłych reflektorach uznając ich winnymi za kolizje

Napisano

> dobry prawnik potrafi obarczyć winą niewinnego

> poza tym sprawa Kornackiego i Sochy - celebryta otworzył drzwi przed autobusem i kto dostał mandat?

> kierowca autobusu

A gdzie tam był prawnik?

Napisano

spalanie spada mniej więcej tyle co przy magnetyzerze, z tym że magnetyzer jest lepszy bo Policja nie zatrzymuje żeby sprawdzić czy ma atest (bo go nie widać) no i nie niszczy się wraz z użytkowaniem ok.gif

Napisano

> Policja

> nie zatrzymuje żeby sprawdzić czy ma atest

z tego co zauwazylem to Policja ma raczej w d.. te swiatelka. przynajmniej u nas. pajace jezdza z jakimis choinkowymi albo meblowymi swiatlami, z kilometra widac ze to jakiś smieć a nie drl i jakoś nikt im nic nie robi. tak samo z resztą jak i z zenonami...

Napisano

> pajace jezdza z

> jakimis choinkowymi albo meblowymi swiatlami, z kilometra widac ze to jakiś smieć a nie drl

Raczej właśnie nie widać, że coś świeci.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.