Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

12-letni akumulator - możliwe to?

Featured Replies

Napisano

Od ostatniej zimy mam problemy z akumulatorem w mojej astrze. Dwa razy rozładował się całkowicie. Obecnie napięcie spoczynkowe mierzone rano przed wyjazdem wynosi ok. 12,2-12,3V. Po przejechaniu 15km - 12,6V. Powoli przymierzam się do jego wymiany ale zastanawia mnie jedna rzecz - czy możliwe aby akumulator wytrzymał 12 lat? Na klemie mam wybitą cechę i wynika z niej, że data produkcji to rok 2000. Akumulator to oryginalny oplowski GM 70Ah

Napisano
  • Autor

> Możliwe, ja mam 12 lub 13 letni

Trochę mnie to zaskoczyło, nie ukrywam. W seicento miałem exide, który uchodzi za całkiem niezły, a padł po niecałych pięciu latach i przebiegu 20.000km.

Napisano

Mój lanosowy oryginalny Delkor wytrzymał 11 lat i gdyby nie to, że auto musiało być niezawodne w tamtym okresie czasu, posłużyłby jeszcze trochę po podładowaniu...

Napisano

> Trochę mnie to zaskoczyło, nie ukrywam.

Nie przejmuj się, akumulator aftermarketowy pożyje Ci 3 lata, 12+3=15 15/2=7,5 czyli średnio wyjdzie tak jak powinno być(niestety nie żartuję). frown.gif

> W seicento miałem exide, który uchodzi za całkiem niezły, a

Exide to Centra a właściwie Centra to Exide.

> padł po niecałych pięciu latach i przebiegu 20.000km.

Jeśli autko robiło rocznie 4kkm to i tak długo wytrzymał, jakbyś chciał, żeby dłużej żył to przy takich przebiegach minimum raz na kwartał pod prostownik.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mój Fiat Punto od nowości miał ZAP Piastów. Akumulator wytrzymał 12 lat.

Od 3 lat mam akumulator Centra Plus, niestety szału nie ma.

Napisano

> Mój Fiat Punto od nowości miał ZAP Piastów. Akumulator wytrzymał 12 lat.

Dlatego robię co mogę, żeby mieć możliwie jak najdłużej oryginalny akumulator.

> Od 3 lat mam akumulator Centra Plus, niestety szału nie ma.

Ciesz się, że nie masz Futury, podobno Plusy i Standardy jeszcze jako tako, ale na Futurę jest dużo reklamacji.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Od 3 lat mam akumulator Centra Plus, niestety szału nie ma.

No właśnie waham się między zapem a exide hmm.gif ceny podobne

Napisano

> No właśnie waham się między zapem a exide ceny podobne

ZAP.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Od ostatniej zimy mam problemy z akumulatorem w mojej astrze. Dwa razy rozładował się całkowicie.

> Obecnie napięcie spoczynkowe mierzone rano przed wyjazdem wynosi ok. 12,2-12,3V. Po

> przejechaniu 15km - 12,6V. Powoli przymierzam się do jego wymiany ale zastanawia mnie jedna

> rzecz - czy możliwe aby akumulator wytrzymał 12 lat? Na klemie mam wybitą cechę i wynika z

> niej, że data produkcji to rok 2000. Akumulator to oryginalny oplowski GM 70Ah

Szczerze? To jest już akumulator tylko z nazwy. W specyficznych warunkach eksploatacji może i tyle pożyje, ale w większości nie.

Napisano

> Nie przejmuj się, akumulator aftermarketowy pożyje Ci 3 lata, 12+3=15 15/2=7,5 czyli średnio

> wyjdzie tak jak powinno być(niestety nie żartuję).

yikes.gif Oryginalny Panasonic 7 lat, jakiś badziew Feuvert 6 lat. Normalna eksploatacja.

Napisano

bo te stare ZAP-y to były dosłownie złote akumulatory.

Do dziś w jednym z traktorów mam aq ZAP z 2001 roku i minionej zimy, nawet przy mrozie w okolicach -15 odpalał bez podłączania pod prostownik.

Ale rekord pobił aq z kombajnu (używany tylko sezonowo- latem, a potem cały rok stoi w piwnicy doładowywany co kilka miesięcy). Wyzionął ducha 2 lata temu po 15 latach eksploatacji. Firma jakaś nieznana, holenderska.

Napisano

> Mój lanosowy oryginalny Delkor wytrzymał 11 lat i....

mój z nubiry tyle samo 270751858-jezyk.gifok.gif

Napisano

> Mój lanosowy oryginalny Delkor wytrzymał 11 lat

Delkory z DU i ori GM Opel długo żyją ok.gif

Napisano

> Delkory z DU i ori GM Opel długo żyją

Mój GMowski w Oplu przeżył 8 lat i nielekkie traktowanie (sporo jazdy dieslem na krótkich dystansach).

Wykończyło go nieodpalanie auta w okresie pt-ndz przy temp. ok. -15 do -20*C.

Napisano

mam jeden 13letni i jest spoko ganja.gif

a mówią, że ford gó...o wort zlosnik.gif

Napisano

> ori GM Opel długo żyją

Mój wytrzymał 4 lata, przy czym traktowałem go bardzo delikatnie, mam w nawyku oszczędzanie prądu w aucie i sprawdzanie naładowania przy każdej możliwej okazji.

W ojca toczydełku (3 kkm rocznie) Bosh Silver zdechł nagłą i niespodziewaną śmiercią po 3 latach. A też był co kilka tygodni ładowany prostownikiem.

Stało się to tej "srogiej" zimy, obydwaj kupiliśmy jakieś tanie padło, jak pożyje 2 lata do OK, jak 3 to trophy.gif

Napisano

> Od ostatniej zimy mam problemy z akumulatorem w mojej astrze. Dwa razy rozładował się całkowicie.

> Obecnie napięcie spoczynkowe mierzone rano przed wyjazdem wynosi ok. 12,2-12,3V. Po

> przejechaniu 15km - 12,6V. Powoli przymierzam się do jego wymiany ale zastanawia mnie jedna

> rzecz - czy możliwe aby akumulator wytrzymał 12 lat? Na klemie mam wybitą cechę i wynika z

> niej, że data produkcji to rok 2000. Akumulator to oryginalny oplowski GM 70Ah

Mam podobnie w mojej lagunie. Fabryczny z datą produkcji 23.02.2000. Mam podobnie jak u Ciebie, dwa razy tej zimy zdechł, na razie odpala, ale widać, że moc rozruchowa nie jest już idealna. Też przymierzam się do wymiany.

Napisano

Kuzyn jeździ Toyotą Previą z '98 2.4 noPb z fabrycznym akumulatorem! ok.gif

Napisano

ja miałem w lanosie fabryczny ok. 10 lat , jakiś koreański

Napisano

> Trochę mnie to zaskoczyło, nie ukrywam. W seicento miałem exide, który uchodzi za całkiem niezły, a

> padł po niecałych pięciu latach i przebiegu 20.000km.

Żywotność akumulatora moim skromnym zdaniem zależy w największym stopniu od eksploatacji oraz warunków ładowania/rozładowania, a sam producent i model jest na dalszym miejscu

Wystarczy głębokie rozładowanie, niewłaściwe napięcia ładowania, luźne latanie nieprzymocowanego na wybojach - i taki długo nie pociągnie.

Albo jak poziom w celi (z różnych przyczyn) zejdzie tak nisko, że odkryje płyty ołowiane - to za chwilę skorodują, popuchną, zrobią zwarcie i akumulator do kosza. A gdyby przypilnować poziomu pewnie dałoby się tego uniknąć.

Druga sprawa, to zwalanie winy na akumulator, podczas gdy problem jest gdzie indziej.

Czyli: auto nie kręci/słabo kręci = wymieniamy akumulator, podczas gdy przyczyną usterek jest złe zmasowanie silnika, słabe połączenie na klemach/kablu rozrusznika, uszkodzony rozrusznik itp.

Wg mnie 12 akumulator zachowujący jako taką sprawność nie jest niczym co powinno zaskakiwać.

Napisano

Teściu ma punto 1.1 rocznik 1997 i 1 aku od nowości. Auto garażowane, dolewa wody co pół roku, podładowuje go przed zimą i nic.

Napisano

Mylisz się. Sciągnąlem niedawno patrola ze skandynawi. W środku 2 akumulatory. Rocznik auta 2003 i akumulatory też 2003. Myslę że kwestia dbania. Auto miało ciezkie życie bo jeździł nim odpowiednik naszego leśniczego.

Napisano

> Mylisz się.

Ale w którym miejscu się mylę?

I jak się ma ten przykład z autem leśniczego do mojej wypowiedzi?

Napisano

> Ale w którym miejscu się mylę?

> I jak się ma ten przykład z autem leśniczego do mojej wypowiedzi?

Auto terenowe. Spore mrozy i jazda po wertepach. pisałeś że wstrzasy negatywnie wpływają na długosć życia. Dodam że ten drugi był pod fotelem pasażera zamocowany paskiem

Napisano

> Ciesz się, że nie masz Futury, podobno Plusy i Standardy jeszcze jako tako, ale na Futurę jest dużo reklamacji.

Plus wytrzymał 2.5 roku, Futura ma już ponad 3.5 roku i trzyma się nieźle, kręci nawet w największe mrozy.

W GL w sklepie Centry właściciel twierdził przy zakupie, że na 50 sprzedanych Centr wraca 1, a więc nie jest źle.

Znam 4 osoby które kupowały Centry Futury, i nie narzekają. A dodatkowy "Assistance" Centry daje poczucie "bezpieczeństwa".

Napisano
  • Autor

> ZAP.

> Pozdrawiam BAS

Jednak kupiłem Fiamm. Zapa niestety nie dostałem u mnie na wsi, a z przesyłką wychodziło mi już nieco drożej.

Po założeniu auto odpaliło od strzała (zobaczymy jak będzie jutro rano). Normalnie musiał zakręcić ok. 2-3 sekund.

Napisano

Mój ma 8 lat sprawuje się idealnie, nigdy nie rozładowany ani nigdy nie podładowywany poprostu działa bez problemu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.