Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otwor na wkrecany uchwyt do holowania.

Featured Replies

Napisano

Otwor zardzewial, nie da sie wkrecic ucha.

Jak najlepiej to naprawic i zabezpieczyc?

Napisano

> Otwor zardzewial, nie da sie wkrecic ucha.

> Jak najlepiej to naprawic i zabezpieczyc?

przód?

w beemie?

Napisano

A próbowałeś wkręcać w lewo?

Napisano
  • Autor

> przód?

> w beemie?

Tak. Sprawdz u siebie, jesli nie zagladales.

Na lawete wciagalismy za wahacz.

Swoja droga zastanawiam sie teraz, czy sie nie wygial, albo nie przestawila sie geometria.

Napisano
  • Autor

> A próbowałeś wkręcać w lewo?

Prawde mowiac nie brzmi to optymistycznie, ale sprobuje w ten sposob.

Napisano

> Tak. Sprawdz u siebie, jesli nie zagladales.

u mnie działa na pewno.

> Na lawete wciagalismy za wahacz.

> Swoja droga zastanawiam sie teraz, czy sie nie wygial, albo nie przestawila sie geometria.

Nie powinno.

ucho holownicze jest wkręcane w prawy odbój zderzaka. używany odbój kosztuje 15zł. mam jeden na stanie jeśli chce ci się pobawić w przekręcenie wygiętego mocowania wink.gif

przed zdjęciem zderzaka podjedź na Narbutta i kup oryginalne spinki. Kosztują grosze. Zdjęcie zderzaka, wymiana odboju i założenie zderzaka to pół godziny. Przyda się osoba do pomocy przy zakładaniu zderzaka i celowaniu w otwory.

Napisano

> Prawde mowiac nie brzmi to optymistycznie, ale sprobuje w ten sposob.

w fiacie miełem właśnie 'odwrotne' gwinty

Napisano

Nie pamiętam już, w którą stronę mam gwint u siebie.

W każdym razie trzeba było psiknąć jakimś odrdzewiaczem, żeby dało się wkręcić uchwyt...

Napisano

> Prawde mowiac nie brzmi to optymistycznie, ale sprobuje w ten sposob.

To spróbuj bo faktycznie może być lewy gwint

Napisano

Tam jest prawy gwint, odrdzewiacz i jazda, pomalutku wkręcać i pól obrotu do tyłu.

Następnym razem ciągnij za stabilizator!!!

Napisano

zobacz jaki gwint ma ucho i spróbuj wkrecac, wczesniej dozujac odrdzewiacz. osttanio tez sie nabrałem na to ze mi zardzewiał uchwyt w podłużnicy, okazalo sie ze jest lewy gwint hehe.gif

Napisano

> To spróbuj bo faktycznie może być lewy gwint

Nikt nigdy bez wyraźnej potrzeby nie stosuje lewego gwintu! old.gif

Napisano

> Nikt nigdy bez wyraźnej potrzeby nie stosuje lewego gwintu!

Akurat w z tych hakach jest to dość powszechne zjawisko

Napisano

kręć w drugą stronę

ostatnio w dwóch różnych markach przez 15 min kręciłem hol a okazało się że jest "lewy gwint" zlosnik.gif

Napisano

w seacie mam lewy

Napisano

opel corsa c - lewy gwint, vw polo - lewy gwint, więc rozwiązanie jest stosowane i rozpowszechnione, a potrzeba jest bardzo wyraźna: by jakiś bystry umysł nie wkręcił tam byle śrubki, która pierdyknie przy mocniejszym (choćby i nie zamierzonym) szarpnięciu. nie dość, że lewy gwint to i średnica pewnie też jest niestandardowa (nie wiem, nie mierzyłem)... hmm.gif

Napisano

w warunkach polowych, jak musiałem Bravo holować też nie mogłem wkrecić. Wtedy przypomniał mi sie stary mit/prawda o coca coli. Poszukałem sklepu, poszło 0,5l i ucho wkręciło sie elegancko cfaniak.gif

Napisano

> w warunkach polowych, jak musiałem Bravo holować też nie mogłem wkrecić. Wtedy przypomniał mi sie

> stary mit/prawda o coca coli. Poszukałem sklepu, poszło 0,5l i ucho wkręciło sie elegancko

to mit...

cola nie działa w takim zakresie a na pewno nie tak szybko...

Napisano

Najwidoczniej jakas wyrazna potrzeba jest smile.gif

Napisano

> to mit...

> cola nie działa w takim zakresie a na pewno nie tak szybko...

raczej nie wink.gif

na discovery był program gdzie potwierdzili, że faktycznie cola czy pepsi ma takie właściwości. W 3 blachy włożyli po śrubie i skręcili nakrętką z takim samym momentem. Potem wrzucili od wody z solą czy czymś innym żeby skorodowało.

Po czasie 1 próbkę bez żadnego szuwaksu odkręcali, druga z typowym odrdzewiaczem i trzecia z colą. Przy próbce z colą trzeba było większego momentu niż tam gdzie użyto typowego odrdzewiacza, jednak mniejszego momentu niż przy próbce gdzie niczego nie użyto.

Napisano

> polecam

> kupic mniejsze ucho w sklepie, przełożyć przez zardzewiały gwint i nakrecic nakretke z tylu,

Świetny pomysł. Prawie jak jeżdżenie z założonym, demontowalnym hakiem bez przyczepy...

Napisano

> Prawie jak jeżdżenie z założonym, demontowalnym hakiem bez przyczepy...

A co w tym złego?

Napisano

> opel corsa c - lewy gwint, vw polo - lewy gwint, więc rozwiązanie jest stosowane i

> rozpowszechnione, a potrzeba jest bardzo wyraźna: by jakiś bystry umysł nie wkręcił tam byle

> śrubki, która pierdyknie przy mocniejszym (choćby i nie zamierzonym) szarpnięciu. nie dość, że

> lewy gwint to i średnica pewnie też jest niestandardowa (nie wiem, nie mierzyłem)...

Astra G też ma gwint lewy. Coś mi się wydaje, ze wszystkie GM mają lewy.

Napisano

> A co w tym złego?

Niby nic...Oprócz większych, zupełnie niepotrzebnych szkód w razie ewentualnej stłuczki.

Napisano

> to mit...

> cola nie działa w takim zakresie a na pewno nie tak szybko...

działa...najlepiej podgrzana. Zbiornik od starego moto tak wyczyściłem zlosnik.gif

Napisano

> Niby nic...Oprócz większych, zupełnie niepotrzebnych szkód w razie ewentualnej stłuczki.

nie trzeba jezdzic z załozonym tylko jak trzeba bedzie holowac - to wtedy załozyc

Napisano

> nie trzeba jezdzic z załozonym tylko jak trzeba bedzie holowac - to wtedy załozyc

A kto radzi, żeby zaczep do holowania przykręcić nakrętką "od tyłu"? Ja? Poza tym, trzeba mieć niezłą fantazję, żeby wpaść na taki pomysł...

Napisano
  • Autor

> u mnie działa na pewno.

> Nie powinno.

> ucho holownicze jest wkręcane w prawy odbój zderzaka. używany odbój kosztuje 15zł. mam jeden na

> stanie jeśli chce ci się pobawić w przekręcenie wygiętego mocowania

> przed zdjęciem zderzaka podjedź na Narbutta i kup oryginalne spinki. Kosztują grosze. Zdjęcie

> zderzaka, wymiana odboju i założenie zderzaka to pół godziny. Przyda się osoba do pomocy przy

> zakładaniu zderzaka i celowaniu w otwory.

Powalcze troche i jak nic nie da, zastosuje Twoj pomysl. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.