Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mity o silnikach benzynowych

Featured Replies

Napisano

> 1.4 t-jet jeśli nie jeździ się "muskając" gaz, mocno w stylu eko, pali dużo, jak każda turbobenzyna

> zresztą, więc nie wiem skąd zdziwienie że naród wiebiera diesle. Tak wiem, ciemny lud nie wie

> co dobre... jak kolega spojrzy mam takiego t-jet'a i nie opieram wiedzy na gazetach i forum

jak kolega zapewne wie, też mam T-Jeta i pali mi mniej niż kiedyś Lanos 1.6. Poważnie.

Napisano
  • Autor

> jak kolega zapewne wie, też mam T-Jeta i pali mi mniej niż kiedyś Lanos 1.6. Poważnie.

Dziwnym tram u mnie było tak samo. Przeciętne spalanie 8-8,5 z używaniem mocy kiedy to potrzebne, a nie tuż przed czerwonym światłem.

Napisano

> jak kolega zapewne wie, też mam T-Jeta i pali mi mniej niż kiedyś Lanos 1.6. Poważnie.

Wszyscy wiedzą, że Lanos 1.6 pali bardzo dużo a przy okazji jechać nie chciał, więc wcale mnie to nie dziwi.

Ostatnio jeżdżę trochę avenem 1.8 129km, i ciekawostka... to pali też mniej o mniejszego o cały rozmiar bravo 1.4t-jet. tylko co z tego wynika? tylko tyle, że diesel spali jeszcze mnie a to chodzi w całej tej dyskusji smile.gif

Napisano

> Wszyscy wiedzą, że Lanos 1.6 pali bardzo dużo a przy okazji jechać nie chciał, więc wcale mnie to

> nie dziwi.

> Ostatnio jeżdżę trochę avenem 1.8 129km, i ciekawostka... to pali też mniej o mniejszego o cały

> rozmiar bravo 1.4t-jet. tylko co z tego wynika? tylko tyle, że diesel spali jeszcze mnie a to

> chodzi w całej tej dyskusji

aven, to rozumiem że chodzi o Avensisa? Wiesz, ja już mam swoje lata i nie nadążam czasem za tą nowomową, rolki, paski, aveny hehe.gif

Ale w tym co piszesz, weź pod uwagę osiągi tego Avensisa z wolnossącym 1.8, w porównaniu do T-Jeta.

Napisano

> Silnik BMW jest na pewno świetny, ale ma on się nijak do polskich realiów a szkoda, kolega się

> czasem rozejrzy co jeździ po drogach

przyjedź do Warszawy.

Ostatnio większość nowych aut panów managierów to beemki. Przerzucili się z Audi.

Używanych też bardzo dużo.

Napisano

> Jak widzisz mam już nowe filmiki do pokazywania

Super, podobają mi się smile.gif

> Żeby być uczciwym należy patrzeć na wartość całego rynku. Ludzie często kupują używane auta za

> 100-200 tys. Na pewno nie z biedy. Takie maja preferencje. W Polsce kryzysu nie było. Polak

> zwykle woli w cenie nowego kompaktu kupić używane auto klasy D.

Racja, sam pochodzę do używanego auta klasy D.

Z tymi częstymi zakupami nie przesadzałby, ostatnio trochę zwracam uwagę na to co stoi na parkingach na osiedlach, może co 20 auto ma wartość powyżej 30kpln.

> Ciemny lud płaci na starcie za diesla wiecej o koszt cysterny benzyny. Potem płaci wiecej za

> ubezpieczenie i serwis. Rzeczony 1,4 potrzebuje nieco ponad 2 litry oleju a zbliżony osiągami

> diesel ponad 5 litrów.

> Jak ktoś jeździ dużo to teoretycznie ma szanse wyjść na zero lub nieco do przodu. Ale jak ktoś

> jeździ dużo to biedny być nie może, bo nawet na ON by nie wyrobił. Natomiast diesle kupują

> także Ci którzy wiedza ze bedą robić ok 10 tys km i ze nigdy im sie on nie zwróci.

Akurat we fiacie zakup benzyny to mało rozsądny wybór, dopłata do diesla jest bardzo nie duża, i stąd to się bierze moim zadaniem. Poza tym niektórzy lubią ten klekot...

Napisano

> przyjedź do Warszawy.

> Ostatnio większość nowych aut panów managierów to beemki. Przerzucili się z Audi.

> Używanych też bardzo dużo.

Jestem przynajmniej raz w miesiącu, ale Polska to nie tylko Wawa i Kraków, a tak czy inaczej każdy managier ma min. 20 osób pod sobą które jeśli jeżdzą beemką to min 8 letnią.

Poza tym ja w żaden sposób nie neguje wartości i BMW, sam jestem zafascynowany tą marką zlosnik.gif chodzi mi tylko o to, że kolega KvM nakreślił obraz diesel vs benzyna na podstawie jednego najnowszego silnika BMW (napewno rewelacyjnego)

Napisano

> Dziwnym tram u mnie było tak samo. Przeciętne spalanie 8-8,5 z używaniem mocy kiedy to potrzebne, a

> nie tuż przed czerwonym światłem.

Tyle to mi pali moje obecne C4 2.0 177BHPok.gif

Napisano
  • Autor

> Jestem przynajmniej raz w miesiącu, ale Polska to nie tylko Wawa i Kraków, a tak czy inaczej każdy

> managier ma min. 20 osób pod sobą które jeśli jeżdzą beemką to min 8 letnią.

> Poza tym ja w żaden sposób nie neguje wartości i BMW, sam jestem zafascynowany tą marką chodzi mi

> tylko o to, że kolega KvM nakreślił obraz diesel vs benzyna na podstawie jednego najnowszego

> silnika BMW (napewno rewelacyjnego)

Uważam w teorii silniki 1,8 170KM VW/audi czy 1,7 TBi fiata za nawet lepsze, tylko, że filmiki mogłem nakręcić w BMW. Natomiast przesłanie jest inne. Chodzi o to, że da sie bez problemu zrobić silnik o charakterystyce rozwijania mocy jak w dieslu - w druga stronę sie nie da.

Owszem są diesle które sie kręcą do 5400 rpm, ale ograniczoniem jest prędkość spalania ON i wiele wiecej obrotów wycisnąć sie nie da. Ja sie sie cieszę jak głupi ze u mnie moc maksymalna jest przy blisko 4700 rpm, ale to jest śmieszna wartość w porównaniu z byle silnikiem Fiata pandy 1,1.

Wspomnianymi silnikami benzynowymi można jeździć jak dieslem o takiej samej pojemności, kręcić maks do 4 tys i mieć identyczna dynamikę, a można tez pociągnąć obroty i mieć dynamikę znacznie wyższa

Napisano
  • Autor

> Wszyscy wiedzą, że Lanos 1.6 pali bardzo dużo a przy okazji jechać nie chciał, więc wcale mnie to

> nie dziwi.

> Ostatnio jeżdżę trochę avenem 1.8 129km, i ciekawostka... to pali też mniej o mniejszego o cały

> rozmiar bravo 1.4t-jet. tylko co z tego wynika? tylko tyle, że diesel spali jeszcze mnie a to

> chodzi w całej tej dyskusji

Może wynika z tego, ze masz coś uwalone. U mnie diesel tez palił 7-7,5. Po wymianie termostatu, który trzymał ok 82 stopnie pali ok 6. No ale przy okazji trochę sie cieplej zrobiło więc realnie jest to 0,5-1 litr mniej.

Napisano
  • Autor

> Akurat we fiacie zakup benzyny to mało rozsądny wybór, dopłata do diesla jest bardzo nie duża, i

> stąd to się bierze moim zadaniem. Poza tym niektórzy lubią ten klekot...

Nie śledzę cenników ale jak kupowałem to było to ok 6 tys i diesel zapewniał gorsza dynamikę. Generalnie aby dynamika była porównywalna diesel zwykle musi mieć nieco wiecej mocy by zrównoważyć większą masę. Odpowiednikiem 1,4 150 KM jest 2.0 165 KM. Jak pisałem za 1,4 z ksenonami blue And ma etc dałem ok 62 tys. Nowy na zamówienie. Ile kosztuje w podobnej konfiguracji Bravo z dieslem 165 KM?

Napisano

> Może wynika z tego, ze masz coś uwalone. U mnie diesel tez palił 7-7,5. Po wymianie termostatu,

> który trzymał ok 82 stopnie pali ok 6. No ale przy okazji trochę sie cieplej zrobiło więc

> realnie jest to 0,5-1 litr mniej.

Nic nie mam uwalone, t-jet pali mi około 1.5 - 2.5L więcej od JTD w zależności od ciężaru stopy i warunków, i to jest prawidłowa wartość. Czy jest do dużo czy mało każdy już sam osądzi.

Napisano

lanos pali dużo. Dużo za dużo.

po wymianie termostatu moja beema zeszła ze średnim spalaniem z 14 do 11-12. Fakt, że i cieplej się przy okazji zrobiło. To było dobrze zainwestowane 30zł hahaha.gif

poruszałeś temat pandy 1.1?

Ten samochód palił ogromne ilości paliwa jak na swoje osiągi i masę. Wychodziło mi jakieś 7-8l 1.1 fire to nie jest nowoczesny silnik bo pamięta przełom lat 80/90.

BMW zawsze robiło dobre silniki. Teraz jak widać też im nieźle idzie. Problem jest z trwałością tych samochodów.

Mam pogląd na E30 i E34, mam E36, dobry kumpel jeździł E46. Auta niezniszczalne (E46 już troszkę słabiej). Kolega ma już drugą E90 2.0D facepalm%5B1%5D.gif Jak toto się psuje to aż żal patrzeć. Materiały w środku mimo że ładne i dość fajne w dotyku to niestety niezbyt trwałe.

Konkluzja: beemka już nie jest tak premium jak była kiedyś pod względem trwałości. Robi dobre silniki cały czas. Zawieszenie i układ kierowniczy jest nie do pobicia, ogólny komfort w czołówce.

Jeśli chodzi o benzynowe silniki doładowane to ja ich nie lubię. Tak jak niektórzy nie lubią żółtego sera. lubie kręcić wysoko uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Nie śledzę cenników ale jak kupowałem to było to ok 6 tys i diesel zapewniał gorsza dynamikę.

> Generalnie aby dynamika była porównywalna diesel zwykle musi mieć nieco wiecej mocy by

> zrównoważyć większą masę. Odpowiednikiem 1,4 150 KM jest 2.0 165 KM. Jak pisałem za 1,4 z

> ksenonami blue And ma etc dałem ok 62 tys. Nowy na zamówienie. Ile kosztuje w podobnej

> konfiguracji Bravo z dieslem 165 KM?

wg cennika dużo, realnie okolice 65-66, i to jest bardzo mała różnica w cenie diesel vs benzyna, w przypadku golfa czy octavii różnica w cenie 1.2tsi a 1.6tdi to 12kpln, co juz nijak nie jest dla przeciętnego użytkownika do odrobienia w kosztach paliwa

Napisano
  • Autor

Ale robią tez N/A które sie kręcą wysoko. Poza tym jednak te turbo tez niskich obrotów nie maja. Natomiast diesle kręcą sie bardzo wysoko jak na diesle.

Napisano
  • Autor

> wg cennika dużo, realnie okolice 65-66, i to jest bardzo mała różnica w cenie diesel vs benzyna, w

> przypadku golfa czy octavii różnica w cenie 1.2tsi a 1.6tdi to 12kpln, co juz nijak nie jest

> dla przeciętnego użytkownika do odrobienia w kosztach paliwa

Dla mnie te 4 tys ( w teorii ) to i tak pieniądz wyrzucony w błoto. Jak sie upre to i z t-jeta wyciagnę spalanie poniżej 5 l /100, ale bez tych wszystkich konsekwencji które sie wiążą z zakupem diesla, a najgorsza z nich to bardzo duże pogorszenie zachowania auta w zakretach.

Napisano

> Dla mnie te 4 tys ( w teorii ) to i tak pieniądz wyrzucony w błoto. Jak sie upre to i z t-jeta

> wyciagnę spalanie poniżej 5 l /100, ale bez tych wszystkich konsekwencji które sie wiążą z

> zakupem diesla, a najgorsza z nich to bardzo duże pogorszenie zachowania auta w zakretach.

słowo klucz "Dla mnie" smile.gif

skoro ten koszmarny ohydny i znienawidzony diesel Cię tak męczy, to ja nie rozumie czemu ciągle z nim się męczysz, choć w sumie i tak większość na forum wie, że nie ma dla niego alternatywy w palecie silników 1er

Napisano
  • Autor

> słowo klucz "Dla mnie"

> skoro ten koszmarny ohydny i znienawidzony diesel Cię tak męczy, to ja nie rozumie czemu ciągle z

> nim się męczysz, choć w sumie i tak większość na forum wie, że nie ma dla niego alternatywy w

> palecie silników 1er

Obecnie już jest. W czasach gdy kupowałem nie było. Tzn było, ale za absurdalne pieniądze. Gdyby byl w 1er dostępny silnik z filmikow, to bym sie z dieslem nie musiał męczyć. Co frustrujące był już wtedy ten silnik (2.0 245 KM ) dostępny tylko, że w innych modelach. Wcale nie jest on taki najnowszy.

Napisano

> ogólny komfort w czołówce.

Szczegolnie na seryjnych oponach RFT grinser006.gif

Napisano

> Jeśli chodzi o benzynowe silniki doładowane to ja ich nie lubię. Tak jak niektórzy nie lubią

> żółtego sera. lubie kręcić wysoko

To jest zrozumiałe. Jeżeli mamy wybór porządnego silnika wolnossącego o większej pojemności, zapewniającego odpowiednią dynamikę, to wybór jest oczywisty. Ale jest jedno ale: koszty. Zakupu, serwisowania, spalania itd.

Dlatego małe turbobenzyny to taki kompromis. Najpopularniejsze silniki np. w klasie kompakt mają pojemność 1.4-1.8. Jeżeli mam do wyboru silnik 1.6 120 czy 130KM, a 1.4 turbo o podobnej mocy, to dla mnie wybór jest oczywisty, bo pomimo podobnej mocy tym drugim będzie się jeździło dużo lepiej, a spalanie będzie podobne. Żaden nie będzie demonem szybkości, ale ten z turbo nie będzie wymagał kręcenia wysyko, będzie lepiej reagował na wciśnięcie prawego pedału, po prostu jazda nim będzie przyjemniejsza i mniej męcząca. Bo kręcęnie wysoko takiego wolnossącego 1.4 109KM w Hyundaiu I30 może spowodować co najwyżej uszkodzenie słuchu i tyle. Pozytywnych doznań raczej nie. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Szczegolnie na seryjnych oponach RFT

Powiem Ci, ze mimo opon rft nowe modele są zadziwiająco komfortowe. Różnica jest ogromna. Nie wiem czy to zasługa opon, czy zawieszenia.

Napisano

> Szczegolnie na seryjnych oponach RFT

Nie jest tak źle. E60 na 18 calowych RFT zostawia (jak dla mnie) odpowiednio dużo komfortu. Niektórym to niestety nie wystarcza.

Ale ja się motoryzacyjnie wychowywałem w rajdówce więc mam lekko zachwiane wzorce grinser006.gif

Komfort to nie tylko resorowanie.

Napisano

> Zwykle posiadacze takich silników nie siedzą na forach, więc być może stąd Twój dysonans poznawczy.

a co robią posiadacze takich silników? grają w polo? hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> a co robią posiadacze takich silników? grają w polo?

Nagrywaja filmiki i wrzucaja na YT grinser006.gif

Napisano

smarują musztardą sutki gosposi albo grają w rozbierane szachy z kamerdynerem.

Pracują. Nie mają czasu na głupoty. wink.gif

Napisano

> smarują musztardą sutki gosposi albo grają w rozbierane szachy z kamerdynerem.

> Pracują. Nie mają czasu na głupoty.

no tak, posiadanie Skody 1.8TSI czy tam Fiata 1,7TBi to już teraz szlachectwo pełną krwią - na forach się nawet nie wypada odzywać hehe.gif

A takie BMW 328i to złote klamki w domu, szmaragdowa deska klozetowa i garniak od Armaniego obowiązkowo + pałac pod WWA hehe.gif

szkoda tylko że 90% takich aut w PL to albo:

- przystanki z Niemiec

- kupione na krechę za nie swoje zlosnik.gif

no ale lepiej jest, cieszmy się zlosnik.gif

Napisano

> mit drugi - maj kiepską elastyczność

> rzeczywistość

moj diesel (ledwie 136KM) na IV biegu przyspiesza podobnie zlosnik.gif

Napisano

> Ale jesli go recznie nie wylaczysz to ma w nosie temperature turbiny i pieknie gasi silnik.

a jak jest chlodzona turbosprezarka w tym samochodzie?

Napisano

> Powiem Ci, ze mimo opon rft nowe modele są zadziwiająco komfortowe. Różnica jest ogromna. Nie wiem

> czy to zasługa opon, czy zawieszenia.

Zapewno i jednego i drugiego - ponadto w nowych modelach coraz bardziej powszechna jest mozliwośc elektronicznej regulacji charakterystyki zawieszenia.

Fajnie wygląda ta deska o rozszerzonym zakresie ok.gif

Napisano

> poruszałeś temat pandy 1.1?

> Ten samochód palił ogromne ilości paliwa jak na swoje osiągi i masę. Wychodziło mi jakieś 7-8l 1.1

> fire to nie jest nowoczesny silnik bo pamięta przełom lat 80/90.

nie wiem jak trzeba jeździć pandą aby spalała 8 litów.

Ja osiągałem takie wartości jeżdżąc z max prędkościami i na wysokich obrotach

Napisano
  • Autor

Zwykle nimi jeżdżą, a w razie problemów jadą do ASO, a nie szukają porad. Nawet tańszych części eksploatacyjnych nie szukają bo 5 lat 100 tys km wszystko jest "gratis".

Napisano

> Dla mnie te 4 tys ( w teorii ) to i tak pieniądz wyrzucony w błoto. Jak sie upre to i z t-jeta

> wyciagnę spalanie poniżej 5 l /100, ale bez tych wszystkich konsekwencji które sie wiążą z

> zakupem diesla, a najgorsza z nich to bardzo duże pogorszenie zachowania auta w zakretach.

T-JET i poniżej 5 litów hehe.gifdowcip dnia spineyes.gifsmirk.gif

Napisano
  • Autor

> no tak, posiadanie Skody 1.8TSI czy tam Fiata 1,7TBi to już teraz szlachectwo pełną krwią - na

> forach się nawet nie wypada odzywać

Tych silników o których pisze nie ma ani w skodach ani we fiatach. Na razie tylko audi i AR

> A takie BMW 328i to złote klamki w domu, szmaragdowa deska klozetowa i garniak od Armaniego

> obowiązkowo + pałac pod WWA

> szkoda tylko że 90% takich aut w PL to albo:

> - przystanki z Niemiec

> - kupione na krechę za nie swoje

> no ale lepiej jest, cieszmy się

Napisano

> T-JET i poniżej 5 litów dowcip dnia

Kolega KvM miał Bravo T-Jeta około 2007-2008 roku. Wklejał zdjęcia z kompa ze średnim spalaniem. Pamiętam je. Faktycznie były wartości poniżej 5l. Zresztą to nie jest dziwne. Mnie przy codziennej jeździe pali między 7 a 7.5 litra. Trasa zwykłymi drogami, nie autostradami z prędkościami bliskimi przepisowych to wskazanie typu 5.8-6.0 litrów. Jakby pojechać na max oszczędnie to myślę, że nie byłoby problemów z zejściem do 5l

Napisano

> Tych silników o których pisze nie ma ani w skodach ani we fiatach. Na razie tylko audi i AR

> > no ale lepiej jest, cieszmy się

a co to zmienia?

ile tych aut zostało kupionych w PL za GOTÓWKĘ, prywatnie, nowych? 5% ?

Te 5% włascicieli może rzeczywiście nie siedzi na forach, choć tak naprawde nie wiem czego to miałby być wyznacznik zlosnik.gif

znam ludzi którzy mają pieniądze, siedzą na forach i jeżdżą na zloty zlosnik.gif

Napisano

> Zwykle nimi jeżdżą, a w razie problemów jadą do ASO, a nie szukają porad. Nawet tańszych części

> eksploatacyjnych nie szukają bo 5 lat 100 tys km wszystko jest "gratis".

nadal nie rozumiem co ma posiadanie audi czy AR do siedzenia na forach spineyes.gif

Napisano

> nie wiem jak trzeba jeździć pandą aby spalała 8 litów.

> Ja osiągałem takie wartości jeżdżąc z max prędkościami i na wysokich obrotach

a masz 1.1 czy 1,2? bo to ogromna różnica.

Napisano
  • Autor

> a co to zmienia?

> ile tych aut zostało kupionych w PL za GOTÓWKĘ, prywatnie, nowych? 5% ?

A dlaczego musi być za gotówkę i prywatnie i koniecznie nowych. ?

Dałem link do Alfy z tym silnikiem za 52 koła z 2010 roku.

> Te 5% włascicieli może rzeczywiście nie siedzi na forach, choć tak naprawde nie wiem czego to

> miałby być wyznacznik

> znam ludzi którzy mają pieniądze, siedzą na forach i jeżdżą na zloty

Kolega pytał o tych ludzi więc mu odpowiedziałem. Ci którzy sie interesują technika oczywiście na forach siedzą.

Napisano

> a jak jest chlodzona turbosprezarka w tym samochodzie?

A nie mam pojecia, trzeba by dokladnie popatrzec pod maska o ile bedzie cos widac. W niektorych samochodach z systemem start&stop jest zrobionie dodatkowe chlodzenie plynem. A czy tu zastosowali to nie mam pojecia.

Napisano

Na jakim dystansie bylo to spalanie? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A nie mam pojecia, trzeba by dokladnie popatrzec pod maska o ile bedzie cos widac. W niektorych

> samochodach z systemem start&stop jest zrobionie dodatkowe chlodzenie plynem. A czy tu

> zastosowali to nie mam pojecia.

Na pewno jest monitoring temperatury, start stop jest zalaczany w zależności od naprawdę wielu czynników. Cześć z nich jest opisana w instrukcji obsługi i jest to spora lista.

Napisano
  • Autor

> Na jakim dystansie bylo to spalanie?

Ponad 100 km ztcp.

Elit 113 km

zasbrawo.jpg

Napisano

> Na pewno jest monitoring temperatury, start stop jest zalaczany w zależności od naprawdę wielu

> czynników. Cześć z nich jest opisana w instrukcji obsługi i jest to spora lista.

To wiadomo, do tego napiecia zasilania, stanu aku, ladowania itd, jak w kazdym s&s. Mam tylko obawy i watpliwosci co do sprawdzania temperatury samej turbiny hmm.gif. Jak bedziesz mial mozliwosc popatrzec pod maske w takiej 328i to zbadaj turbo, czy ma dodatkowe chlodzenie oraz czujniki w korpusie wink.gif

Napisano

> A dlaczego musi być za gotówkę i prywatnie i koniecznie nowych. ?

no bo myślałem że mówimy o takim typie ludzi smile.gif

reszta to biedaczky wożący się ponad stan, szkoda że całość musi im dorzucać do zabawy zlosnik.gif

> Dałem link do Alfy z tym silnikiem za 52 koła z 2010 roku.

> Kolega pytał o tych ludzi więc mu odpowiedziałem. Ci którzy sie interesują technika oczywiście na

> forach siedzą.

myślałem że uzależniasz zarobki od aktywności na forach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> no bo myślałem że mówimy o takim typie ludzi

> reszta to biedaczky wożący się ponad stan, szkoda że całość musi im dorzucac do interesu

> myślałem że uzależniasz zarobki od aktywności na forach

Nie. Uzależniam stan auta od aktywności na forach. Jeśli nic sie nie dzieje, lub sprawy sa zalatwiane na gwarancji, to ludzie zajmują sie innymi sprawami. Oczywiście są wyjątki.

Napisano

> a masz 1.1 czy 1,2? bo to ogromna różnica.

miałem 1.1

biesz.jpg

wynik z jazdy po Bieszczadach

Najmniej to udało się 4,2 w trasie

średnia z 89 tkm to 5,4

Napisano

> 1.1

> wynik z jazdy po Bieszczadach

> Najmniej to udało się 4,2 w trasie

> średnia z 89 tkm to 5,4

Ja podaję spalanie w korkach w Warszawie.

Napisano

> Uważam w teorii silniki 1,8 170KM VW/audi czy 1,7 TBi fiata za nawet lepsze, tylko, że filmiki

> mogłem nakręcić w BMW. Natomiast przesłanie jest inne. Chodzi o to, że da sie bez problemu

> zrobić silnik o charakterystyce rozwijania mocy jak w dieslu - w druga stronę sie nie da.

> Owszem są diesle które sie kręcą do 5400 rpm, ale ograniczoniem jest prędkość spalania ON i wiele

> wiecej obrotów wycisnąć sie nie da. Ja sie sie cieszę jak głupi ze u mnie moc maksymalna jest

> przy blisko 4700 rpm, ale to jest śmieszna wartość w porównaniu z byle silnikiem Fiata pandy

> 1,1.

> Wspomnianymi silnikami benzynowymi można jeździć jak dieslem o takiej samej pojemności, kręcić maks

> do 4 tys i mieć identyczna dynamikę, a można tez pociągnąć obroty i mieć dynamikę znacznie

> wyższa

A po co Ci te obroty skoro możesz sobie zrobić dowolne przełożenie główne?

Jak Ci wkleję obrotomierz z wersji benzynowej do diesla to się będziesz cieszył że ciągnie od 2000 do 6000rpm. A tymczasem będzie miał 1500-4000rpm. Poprzesuwaj sobie cyferki i będziesz zadowolony.

Napisano

> Poprzesuwaj sobie cyferki i będziesz

> zadowolony.

podpowiedź: hałas.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.