Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mity o silnikach benzynowych

Featured Replies

Napisano

Mit pierwszy - na wysokich predkosciach trzeba wysoko kręcić i jest glośny

rzeczywistosć

mit drugi - maj kiepską elastyczność

rzeczywistość

mit trzeci - nie da się na nich zrobić 1000 km na jednym baku

rzeczywistość

średnie zużycie przy spokojnej jeżdzie - przy zbiorniku 61 litrów daje zasięg ponad 1000 km

wszystko na przykładzie silnika małolitrażowego 2 litry

Napisano

akurat mit trzeci jest mocno naciągany bo to zależy od pojemności zbiornika na benzynę smile.gif

Napisano
  • Autor

> akurat mit trzeci jest mocno naciągany bo to zależy od pojemności zbiornika na benzynę

wszykie są mocno naciągane, bo silniki benzynowe są różne. Nie mają takich ograniczeń jak diesle, można zrobić zarówno odpowidnik diesla jeśli idzie o charakterystykę rozwijania mocy jak i silnik wysokoobrotowy.

Napisano

To co napisales tyczy sie tylko silnikow turbobenzynowych.

Niestety post czysto subiektywny i bez podstaw technicznych.

Napisano

> średnie zużycie przy spokojnej jeżdzie - przy zbiorniku 61 litrów daje zasięg ponad 1000 km

> wszystko na przykładzie silnika małolitrażowego 2 litry

Zapomniales, ze to R4 chyba z dwoma turbinami, oraz systemem start&stop, ktory wylacza silnik niezaleznie od temperatury turbin zlosnik.gif. Ciekawe jak dlugo pojezdzi grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To co napisales tyczy sie tylko silnikow turbobenzynowych.

Tak samo jest w silnikach większej pojemności N/A z odpowiednim nadmiarem mocy.

> Niestety post czysto subiektywny i bez podstaw technicznych.

Co masz na myśli?

Napisano

Wszystko pieknie ale porownajmy silnik 2.0 ok 115-140km a nie tlusty 245KM z BMW co ciagnie od zera....:)

Zgodze sie, ze "muskajac" gaz wynik 5-6 lmozna uzyskac ale toz to meka za jakie grzechy???

Mysle,ze normalnie jadac 8 l min wyjdzie

No aletakim autem powozilbym sie dla fanu:)

Napisano
  • Autor

> Zapomniales, ze to R4 chyba z dwoma turbinami, oraz systemem start&stop, ktory wylacza silnik

> niezaleznie od temperatury turbin . Ciekawe jak dlugo pojezdzi

Jest to silnik z jedna turbina z systemem który uwzględnia temperatury i może być dezaktywowany przez użytkownika.

Napisano

> Co masz na myśli?

np. to że nie wszyscy mamy 328i wink.gif

Mogę Ci zaraz wstawić takie same filmiki nagrane w moim grande punto co stoi pod blokiem i okazać się może coś zgoła innego zlosnik.gif

Owszem - są silniki które są miodne i pewnie to 328i do takich należy. Ale generalna tendencja jest trochę inna - np. taka że większość tu piszących jeździ pojazdami 10 i więcej letnimi kiedy takich silników nie było smile.gif

Napisano

> Mysle,ze normalnie jadac 8 l min wyjdzie

To duzo jak na 2 litrowa benzyne z moca 250ps ?

Napisano
  • Autor

> Wszystko pieknie ale porownajmy silnik 2.0 ok 115-140km a nie tlusty 245KM z BMW co ciagnie od

> zera....:)

> Zgodze sie, ze "muskajac" gaz wynik 5-6 lmozna uzyskac ale toz to meka za jakie grzechy???

> No aletakim autem powozilbym sie dla fanu:)

Tylko ze to muskanie to tyle samo dynamiki co cisniecie silnika 90KM. Chodzi o to ze masz wybór. Cisniesz pali dużo. Jedziesz spokojnie zrobisz 1000 km na baku.

Napisano

> Jest to silnik z jedna turbina z systemem który uwzględnia temperatury i może być dezaktywowany

> przez użytkownika.

Ale jesli go recznie nie wylaczysz to ma w nosie temperature turbiny i pieknie gasi silnik. Nawet w tv bylo o tym. W taki samochodzie mogli wziac to pod uwage smirk.gif

Napisano
  • Autor

> np. to że nie wszyscy mamy 328i

> Mogę Ci zaraz wstawić takie same filmiki nagrane w moim grande punto co stoi pod blokiem i okazać

> się może coś zgoła innego

> Owszem - są silniki które są miodne i pewnie to 328i do takich należy. Ale generalna tendencja jest

> trochę inna - np. taka że większość tu piszących jeździ pojazdami 10 i więcej letnimi kiedy

> takich silników nie było

Ale chyba w drugim poście napisałem ze silniki benzynowe mogą mieć rożne oblicza. Jeśli kupuje sie slaby silnik 16v n/a to potem sie nie narzeka,że nie jedzie przy 1500 rpm, tylko go kręci wysoko, bo taka jest jego konstrukcja.

Swego czasu byłem zdumiony dynamika pandy 1,1 55KM, ale to dlatego ze nie zapomniałem po co jest skrzynia biegów.

Napisano
  • Autor

> Ale jesli go recznie nie wylaczysz to ma w nosie temperature turbiny i pieknie gasi silnik. Nawet w

> tv bylo o tym. W taki samochodzie mogli wziac to pod uwage

I wzięli, nie musisz lykac wszystkiego o głoszą w TV. Z autami z systemem s/s jeżdżę od 4 lat i wiem w ilu sytuacjach on nie wyłącza silnika...

Napisano

> I wzięli, nie musisz lykac wszystkiego o głoszą w TV. Z autami z systemem s/s jeżdżę od 4 lat i

> wiem w ilu sytuacjach on nie wyłącza silnika...

Jeszcze troche bedzie mial pod maska 3 garnki w takim BMW, a z glosnikow radia dzwiek R6 hehe.gif. Firma przez ekologow schodzi na psy.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze troche bedzie mial pod maska 3 garnki w takim BMW, a z glosnikow radia dzwiek R6 . Firma

> przez ekologow schodzi na psy.

Ja sie zakładam ze nie, choć już trochę wątpię. Ale nawet gdyby to co w tym złego? Chce ktoś 3 gary to kupuje, to nie będzie zamiast 6 garów.

Poza tym dzięki tym ekologom stać mnie na BMW, bo sumarycznie wychodzi tyle co za forda.

Napisano

> A możemy bidny 1.4 porównać ?

Mój bidny 1,4 miał 6,5 do 100 więc .... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Mój bidny 1,4 miał 6,5 do 100 więc ....

W samochodzie ? A do 200 ile?

Napisano

> W samochodzie ? A do 200 ile?

Punto MK1 a do 200 nie mierzyłem bo tylko raz jechałem tyle tym autem.

Napisano

> Ja sie zakładam ze nie, choć już trochę wątpię. Ale nawet gdyby to co w tym złego? Chce ktoś 3

> gary to kupuje, to nie będzie zamiast 6 garów.

Wiesz, jak kupujesz nowe auto, masz gwarancje to tak na prawde niewiele Cie to interesuje, ma jezdzic i tyle wink.gif. Co innego gdy masz z rynku wtornego 3-latka z przelotem 100kkm. Jakos watpie w dluga zywotnosc tych silnikow, ale niestety takie mamy czasy oslabiony.gif.

A 6 garow zostaje tylko dla najwiekszych silnikow. Kiedys 328 mialo odpowiednia pojemnosc oraz R6, a teraz zrobili 2.0 R4 i zostawili stare oznaczenie. Chyba znaczkiem chca zlapac klientow.

EDIT:

BMW R3

Napisano
  • Autor

> Wiesz, jak kupujesz nowe auto, masz gwarancje to tak na prawde niewiele Cie to interesuje, ma

> jezdzic i tyle . Co innego gdy masz z rynku wtornego 3-latka z przelotem 100kkm. Jakos watpie

> w dluga zywotnosc tych silnikow, ale niestety takie mamy czasy .

> A 6 garow zostaje tylko dla najwiekszych silnikow. Kiedys 328 mialo odpowiednia pojemnosc oraz R6,

> a teraz zrobili 2.0 R4 i zostawili stare oznaczenie. Chyba znaczkiem chca zlapac klientow.

> EDIT:

> BMW R3

Oznaczenia maja pomoc sie orientowac w osiagach, a nie pojemności. Ciekaw jestem jak mieliby oznaczać silniki 116 143 177 184 204 218 KM które są równocześnie produkowane, jako 320d?

Dodatkowo obecne 328i ma dynamikę sporo lepsza niż poprzednie 328i R6

Model oznaczony 23d ma te sama moc co wcześniej 25d, i większa niż jeszcze wcześniej 30d

Uważam ze r3 jest wyssane z palca. Pojawiły sie silniki 1,6 4 cylindrowe.

Napisano

> Oznaczenia maja pomoc sie orientowac w osiagach, a nie pojemności. Ciekaw jestem jak mieliby

> oznaczać silniki 116 143 177 184 204 218 KM które są równocześnie produkowane, jako 320d?

116 ma inne osiągi niż 218 ;p więc słabo pozwala się orientować w osiągach....

To tak pół żartem , bo jednak 320d sugeruje coś więcej niż 318d

Kiedyś jednak jak było 320 to wiadomo było że to 2.0 , 328 to 2.8 itp itd ;p było łatwiej ...

Teraz te oznaczenie nie mówią zbyt wiele

Napisano
  • Autor

> 116 ma inne osiągi niż 218 ;p więc słabo pozwala się orientować w osiągach....

Dlatego ma inne oznaczenia. 116KM ma oznaczenie 16d a 218KM 25d. Sprawa jest oczywista.

> To tak pół żartem , bo jednak 320d sugeruje coś więcej niż 318d

I jest czymś wiecej 320d to 177/186KM a 318d to 143KM.

> Kiedyś jednak jak było 320 to wiadomo było że to 2.0 , 328 to 2.8 itp itd ;p było łatwiej ...

> Teraz te oznaczenie nie mówią zbyt wiele

Napisano

to z ciekawosci ile to mondeo mialo kostowac?

Napisano

> I wzięli, nie musisz lykac wszystkiego o głoszą w TV. Z autami z systemem s/s jeżdżę od 4 lat i

> wiem w ilu sytuacjach on nie wyłącza silnika...

ale w takim jak ty jezdzic, czyli 118d tez wylacza kiedy chce. Jezdzilem kilka dni takim po D i zaraz po pierwszych odpaleniu z rana silnik gasl na pierwszych swiatlach tongue.gif.

Auto bylo z kilkoma tys przebiegu z wypozyczalni, wiec watpie, zeby bylo cos uwalone a wylaczal zawsze, chyba ze sie system deaktywaowalo.

Napisano

normalnie jadąc to mój silnik BMW mający swoje początki w latach 80 tyle pali.

oszczędnie jadąc da się na trasie zejść do 7l. I to nie jest ekonomiczny samochód.

> No aletakim autem powozilbym sie dla fanu:)

dla funu pali 25+.

Napisano
  • Autor

> ale w takim jak ty jezdzic, czyli 118d tez wylacza kiedy chce. Jezdzilem kilka dni takim po D i

> zaraz po pierwszych odpaleniu z rana silnik gasl na pierwszych swiatlach .

> Auto bylo z kilkoma tys przebiegu z wypozyczalni, wiec watpie, zeby bylo cos uwalone a wylaczal

> zawsze, chyba ze sie system deaktywaowalo.

Złudzenie albo coś było nie tak. U mnie nie działo zanim sie silnik nie rozgrzał. W wielu innych okolicznościach tez. A doświadczenia mam z dwóch aut i ok 150 tys km.

Napisano

> Złudzenie albo coś było nie tak. U mnie nie działo zanim sie silnik nie rozgrzał. W wielu innych

> okolicznościach tez. A doświadczenia mam z dwóch aut i ok 150 tys km.

tak zludzenie ze mi silnik zgasl zlosnik.gif, pamietam dokaldnie jak odebralismy kluczyki wyjechalismy z garazu na zewn - ok 200m, pierwsze swiatla tu zonk, co sie dzieje, czemu zgasl .. nastepnego dnia z rana zapomnialem ze te auto ma ten system i znow pierwsze swiatla a tu cisza ..

Moze u ciebie jest cos nie tak,z e nei gasnie ? .. albo byly rozne wersje, oprogramowanie, itd.

Napisano

> Zapomniales, ze to R4 chyba z dwoma turbinami, oraz systemem start&stop, ktory wylacza silnik

> niezaleznie od temperatury turbin . Ciekawe jak dlugo pojezdzi

obstawiam 200kkm a potem lepiej tego nie tykać, niestety takie jest współczesne BMW, ale to nie jest problem pierwszego właściciela zlosnik.gif

Napisano

> obstawiam 200kkm a potem lepiej tego nie tykać, niestety takie jest współczesne BMW, ale to nie

> jest problem pierwszego właściciela

jak by nie było to jeździ toto genialnie, zwłaszcza jak się przełączy na tryb sport. ok.gif

Start/stop troche denerwuje, ale mozna się przyzwyczaić....

Napisano
  • Autor

> Start/stop troche denerwuje, ale mozna się przyzwyczaić....

Albo wyłączyć.

Napisano

> wszystko na przykładzie silnika małolitrażowego 2 litry

Dobra, to się pochwaliłeś swoim silnikiem w bmw, zapewne zyskałeś + 10p respektu na dzielnicy

Tylko tytuł wątku jest mity o silnikach benzynowych

Może swoje spostrzeżenia zestawisz z tak popularnymi silnikami jak fiatowski 1,1 i 1,2 8v, oplowski 1,4 16v albo vag 1,4 16v lub inne najczęściej spotykane w PL ?

hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dobra, to się pochwaliłeś swoim silnikiem w bmw, zapewne zyskałeś + 10p respektu na dzielnicy

> Tylko tytuł wątku jest mity o silnikach benzynowych

> Może swoje spostrzeżenia zestawisz z tak popularnymi silnikami jak fiatowski 1,1 i 1,2 8v, oplowski

> 1,4 16v albo vag 1,4 16v lub inne najczęściej spotykane w PL ?

Nie musisz brać wszystkiego przez pryzmat wlasnej zawiści i czyjegoś lansu. To nie mój silnik, ja mam niestety diesla.

Podobnie może wyglądać sytuacja w każdym silniku odpowiednio zaprojektowanym, z odpowiednim zapasem mocy. Podobne silniki benzynowe w zakresie charakterystyki mocy robi tez vw (1,8 170KM) czy Fiat(1,7 TBi) Pokazalem na przykładzie tego czym dysponowalem w danej chwili.

Napisano

> Nie musisz brać wszystkiego przez pryzmat wlasnej zawiści i czyjegoś lansu. To nie mój silnik, ja

> mam niestety diesla.

> Podobnie może wyglądać sytuacja w każdym silniku odpowiednio zaprojektowany, z odpowiednim zapasem

> mocy. Podobne silniki benzynowe w zakresie charakterystyki mocy robi tez vw (1,8 170KM) czy

> Fiat(1,7 TBi) Pokazalem na przykładzie tego czym dysponowalem w danej chwili.

Czytam ogólnodostępne polskie forum motoryzacyjne i się zastanawiam jaki % polaków ma silniki(silnik) o których piszesz i jak to ma się do rzeczywistości

A z moich doświadczeń, Twoje mity ... hmmm nie wiem co o nich do końca myśleć (patrząc przez pryzmat w/w silników)

Chyba że to wątek dla koneserów motoryzacji i filozofujemy icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> Czytam ogólnodostępne polskie forum motoryzacyjne i się zastanawiam jaki % polaków ma

> silniki(silnik) o których piszesz i jak to ma się do rzeczywistości

> A z moich doświadczeń, Twoje mity ... hmmm nie wiem co o nich do końca myśleć (patrząc przez

> pryzmat w/w silników)

> Chyba że to wątek dla koneserów motoryzacji i filozofujemy

Zwykle posiadacze takich silników nie siedzą na forach, więc być może stąd Twój dysonans poznawczy. Takie silniki są produkowane, kupowane i uzytkowane także w Polsce. Równie nieco zbliżona charakterystykę ma tez silnik 1,4 vw w wersji z kompresorem i turbiną. Montowany od lat i będący już w drugim obiegu.

Tu przykład auta w cenie dostępnej dla przeciętnego Polaka z tej klasy silnikiem.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-giulietta-1750tbi-quadrifoglio-verde-C23922662.html

Napisano

> To nie mój silnik, ja mam niestety diesla.

to jeszcze nim jezdzisz? zlosnik.gif

Napisano

> Zwykle posiadacze takich silników nie siedzą na forach, więc być może stąd Twój dysonans poznawczy.

no właśnie.... a szkoda icon_rolleyes.gif

> Takie silniki są produkowane, kupowane i uzytkowane także w Polsce. Równie nieco zbliżona

> charakterystykę ma tez silnik 1,4 vw w wersji z kompresorem i turbiną. Montowany od lat i

> będący już w drugim obiegu.

chodzi Ci o 1,4 tsi?

Napisano
  • Autor

> to jeszcze nim jezdzisz?

Niestety. Porównywalny silnik benzynowy w aucie które mnie interesowało ze względu na akcyzę był blisko 30 tys droższy w zakupie. Teraz jest już teoretycznie lepiej, ale nie stać mnie na wymianę auta z powodu takich zachcianek.

Napisano
  • Autor

> no właśnie.... a szkoda

Może przez takich kolesi jak Ty, którzy zaraz bedą krzyczeć, ze ktoś sie chwali.

> chodzi Ci o 1,4 tsi?

Ztcp TFSI.

Napisano

> Może przez takich kolesi jak Ty, którzy zaraz bedą krzyczeć, ze ktoś sie chwali.

Bez przesady, nikomu nie zazdroszczę

Tylko jak czytam o mitach nt silników benzynowych to się zastanawiam czy w PL się już tak poprawiło że większość jeździ w samochodach które mają moc powyżej 150KM i jestem w tyle za murzynami o 100KM i powinienem iść się schować czy wątek jest filozoficzny i pasjonaci motoryzacji rozkoszują się motoryzacją

Wynika z tego że to 2 więc idę do jamy alien.gif

Napisano
  • Autor

> Bez przesady, nikomu nie zazdroszczę

> Tylko jak czytam o mitach nt silników benzynowych to się zastanawiam czy w PL się już tak poprawiło

> że większość jeździ w samochodach które mają moc powyżej 150KM i

Nowe auto z silnikiem 1,4 150 KM (realnie nawet wiecej ) kupiłem 5 lat temu. Był to Fiat, kosztował niewiele ponad 60 tys po rabatch. Większość która kupowała te fiaty wtedy brala droższe i do tego słabsze diesle. Teraz jest znacznie lepiej, wybór znacznie większy, zamożność tez, a ceny nawet realnie niższe.

Tak więc odpowiedz brzmi - nie jeżdżą takimi autami, wola często kupić auto większe ze słabszym silnikiem, albo nawet droższe ale z dieslem (mimo symbolicznych przebiegów). Nie dlatego, że ich nie stać, dlatego, ze myślą stereotypowo. Te silniki 1,4 tez miały sie rozpadać zaraz po gwarancji. Ten kupiony przeze mnie ciagle jeździ bezproblemowo ( tyle, ze nie u mnie )

Napisano

> Nowe auto z silnikiem 1,4 150 KM (realnie nawet wiecej ) kupiłem 5 lat temu. Był to Fiat, kosztował

> niewiele ponad 60 tys po rabatch. Większość która kupowała te fiaty wtedy brala droższe i do

> tego słabsze diesle. Teraz jest znacznie lepiej, wybór znacznie większy, zamożność tez, a ceny

> nawet realnie niższe.

a to dobre, może kolega za chwile wstawi po raz setny filmik o tym jak przyspiesza bravo na 6 biegu od 40km/h?

tak poza tym podobno jest kryzys i podobno jest gorzej a nie lepiej, świadczy o tym choćby ilość sprzedawanych nowych aut, a kolega piszę że jest lepiej...

> Tak więc odpowiedz brzmi - nie jeżdżą takimi autami, wola często kupić auto większe ze słabszym

> silnikiem, albo nawet droższe ale z dieslem (mimo symbolicznych przebiegów). Nie dlatego, że

> ich nie stać, dlatego, ze myślą stereotypowo. Te silniki 1,4 tez miały sie rozpadać zaraz po

> gwarancji. Ten kupiony przeze mnie ciagle jeździ bezproblemowo ( tyle, ze nie u mnie )

1.4 t-jet jeśli nie jeździ się "muskając" gaz, mocno w stylu eko, pali dużo, jak każda turbobenzyna zresztą, więc nie wiem skąd zdziwienie że naród wiebiera diesle. Tak wiem, ciemny lud nie wie co dobre... jak kolega spojrzy mam takiego t-jet'a i nie opieram wiedzy na gazetach i forum

gdyby większość ludzi nie musiała zwracać uwagi na te 2-3 litry różnicy w spalaniu, to zgadzam się, turbobenzyna jest we wszystkich lepsza, amen pad.gif

Silnik BMW jest na pewno świetny, ale ma on się nijak do polskich realiów frown.gif a szkoda, kolega się czasem rozejrzy co jeździ po drogach

Napisano

> Mit pierwszy - na wysokich predkosciach trzeba wysoko kręcić i jest glośny

> rzeczywistosć

> (...)

A porównaj może taki 320i 184KM z 320d 184KM, bo ten silnik co wkleiłeś to nie bardzo da się z czymkolwiek porównać.

cool.gif

Napisano

ja tylko powiem że podoba mi się genialnie wytłumienie tego samochodu - z pierwszego filmiku, wzrost z 2k rpm na 5k rpm i prawie żadnego wzrostu hałasu - extra !

Napisano
  • Autor

> A porównaj może taki 320i 184KM z 320d 184KM, bo ten silnik co wkleiłeś to nie bardzo da się z

> czymkolwiek porównać.

Hm. Tylko co by miało z tego porównania wyjść ? Różnica w cenie miedzy 320d a 328i jest chyba Nawet mniejsza niż miedzy 320i a 320d (184KM)

Napisano
  • Autor

> a to dobre, może kolega za chwile wstawi po raz setny filmik o tym jak przyspiesza bravo na 6 biegu

> od 40km/h?

Jak widzisz mam już nowe filmiki do pokazywania

> tak poza tym podobno jest kryzys i podobno jest gorzej a nie lepiej, świadczy o tym choćby ilość

> sprzedawanych nowych aut, a kolega piszę że jest lepiej...

Żeby być uczciwym należy patrzeć na wartość całego rynku. Ludzie często kupują używane auta za 100-200 tys. Na pewno nie z biedy. Takie maja preferencje. W Polsce kryzysu nie było. Polak zwykle woli w cenie nowego kompaktu kupić używane auto klasy D.

> 1.4 t-jet jeśli nie jeździ się "muskając" gaz, mocno w stylu eko, pali dużo, jak każda turbobenzyna

> zresztą, więc nie wiem skąd zdziwienie że naród wiebiera diesle. Tak wiem, ciemny lud nie wie

> co dobre... jak kolega spojrzy mam takiego t-jet'a i nie opieram wiedzy na gazetach i forum

> gdyby większość ludzi nie musiała zwracać uwagi na te 2-3 litry różnicy w spalaniu, to zgadzam się,

> turbobenzyna jest we wszystkich lepsza, amen

Ciemny lud płaci na starcie za diesla wiecej o koszt cysterny benzyny. Potem płaci wiecej za ubezpieczenie i serwis. Rzeczony 1,4 potrzebuje nieco ponad 2 litry oleju a zbliżony osiągami diesel ponad 5 litrów.

Jak ktoś jeździ dużo to teoretycznie ma szanse wyjść na zero lub nieco do przodu. Ale jak ktoś jeździ dużo to biedny być nie może, bo nawet na ON by nie wyrobił. Natomiast diesle kupują także Ci którzy wiedza ze bedą robić ok 10 tys km i ze nigdy im sie on nie zwróci.

> Silnik BMW jest na pewno świetny, ale ma on się nijak do polskich realiów a szkoda, kolega się

> czasem rozejrzy co jeździ po drogach

To twoja ocena. Nie raz była na ak dyskusja o zakupie auta w takich pieniądzach. Wiem co najmniej o jednej która sie skończyła zakupem.

Napisano

> Hm. Tylko co by miało z tego porównania wyjść ? Różnica w cenie miedzy 320d a 328i jest chyba Nawet

> mniejsza niż miedzy 320i a 320d (184KM)

Nie wiem co - jak porównamy to się okaże. smile.gif

Chodzi o to, że jak chcesz 180KM to masz w BMW jakiś wybór. Jak chcesz 250KM to nie masz wyboru.

To co wstawiłeś to fajny silnik i nic więcej. Zatytułowałeś jednak posta inaczej - o silnikach benzynowych. A ten silnik nie jest jakimś typowym przedstawicielem silników benzynowych ani nie ma go z czym porównać.

Więc jest to wątek o jednym silniku, nie o silnikach benzynowych w ogóle.

Napisano
  • Autor

> Nie wiem co - jak porównamy to się okaże.

> Chodzi o to, że jak chcesz 180KM to masz w BMW jakiś wybór. Jak chcesz 250KM to nie masz wyboru.

> To co wstawiłeś to fajny silnik i nic więcej. Zatytułowałeś jednak posta inaczej - o silnikach

> benzynowych. A ten silnik nie jest jakimś typowym przedstawicielem silników benzynowych ani

> nie ma go z czym porównać.

> Więc jest to wątek o jednym silniku, nie o silnikach benzynowych w ogóle.

Filmiki są o jednym silniku. Ale dyskusja niekoniecznie. Silnik 184 KM w 320i to technicznie to samo co 245 KM w 328i. Oczywiscie nieco zdlawione. Jednak na obrotach które ukazują filmiki różnice są minimalnie. Zasadniczo różnią sie zachowaniem pow 5 tys. Rpm Może zreszta nawet zrobię podobne filmiki dla 320i, aby nie być goloslownym.

Za chwile bedą tez dostępne mocniejsze diesle w trójce. W innych modelach możesz sobie zestawić 245 KM benzyna/diesel.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.