Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mity o silnikach benzynowych

Featured Replies

Napisano

> Ja podaję spalanie w korkach w Warszawie.

To pisz tak od razu. Co się dziwisz jak więcej stoisz niż jedziesz. Miałbyś kompa w pandzie to wiedziałbyś w jakich wartościach oscyluje spalanie chwilowe.

Może Ci się wyda dziwne ale u na Podkarpaciu też korki mamy.

W moich rejonach często przejazd 5 km zajmuje 40 i więcej minut.

Napisano
  • Autor

> podpowiedź: hałas.

Raczej odwrotnie.

A tak serio brak obrotów to brak możliwości zwiększania mocy w najprostszy sposób. Ok 12 tys nie potrzebuje, ale okolice 7 tys czemu nie. Niestety alternatywa jest albo podnoszenie momentu, a więc obciążeń albo zwiększenie pojemności.

Dzięki temu ze mój dieselek kręci sie w miarę nieżle mogłem z dwóch litrów wycisnąć 266KM niemal nie zwiększając maks momentu obr.

Gdyby to był benzynak możliwości byłyby znacznie większe.

Napisano

> Ponad 100 km ztcp.

> Elit 113 km

A wiesz że mi Epica na trasie do Warszawy pokazywała 3,9l/100km?

Jechałem nocą z prędkością ok. 70km/h przez te wszystkie zwężenia. A jak będę chciał to sfotografuję jeszcze lepszy wynik. Tak mały dystans nic nie wnosi.

Napisano

> Kolega KvM miał Bravo T-Jeta około 2007-2008 roku. Wklejał zdjęcia z kompa ze średnim spalaniem.

> Pamiętam je. Faktycznie były wartości poniżej 5l. Zresztą to nie jest dziwne. Mnie przy

> codziennej jeździe pali między 7 a 7.5 litra. Trasa zwykłymi drogami, nie autostradami z

> prędkościami bliskimi przepisowych to wskazanie typu 5.8-6.0 litrów. Jakby pojechać na max

> oszczędnie to myślę, że nie byłoby problemów z zejściem do 5l

Normalna jazda NB z tym silnikiem (a nie np turlanie na 6 biegu na poziomie 1400 obr/ min) skutkuje spalaniem ok 7-8 litrów w trasie. Owszem zejście poniżej 7 możliwe ale to już męczarnia dla samochodu i usera.

Silnik ten ma to do siebie ze każde mocniejsze przyśnięcie gazu skutkuje bardzo gwałtownym wzrostem spalania w okolice 10 litrów i więcej, czego nie zauważyłem w 90 konnym wolnossącym 1.4

Wrażliwość tego motoru na styl jazdy jest bardzo duża ale jak zauważyłem to "cecha" wszystkich małych pojemności z dołożonym wentylatorem

Napisano

> podpowiedź: hałas.

Pfff... Hałas w dieslu to masz tylko na biegu jałowym. W czasie jazdy silnika nie słychać, obojętnie czy diesel czy benzyna. Więc nic to nie wnosi.

Napisano

> Ponad 100 km ztcp.

> Elit 113 km

wklej jeszcze foto z ilością przejechanych km (w nomenklaturze fiata odlB) to uwierzę.

Napisano
  • Autor

> A wiesz że mi Epica na trasie do Warszawy pokazywała 3,9l/100km?

> Jechałem nocą z prędkością ok. 70km/h przez te wszystkie zwężenia. A jak będę chciał to

> sfotografuję jeszcze lepszy wynik. Tak mały dystans nic nie wnosi.

Tak mały dystans mógłbym przejechać 100 albo i 1000 razy. Pokazuje pewien potencjał, nie twierdze, że to spalanie na codzień.

Napisano
  • Autor

> wklej jeszcze foto z ilością przejechanych km (w nomenklaturze fiata odlB) to uwierzę.

Na szczęście dla niedowiarków zachowałem

dystbravo.jpg

Napisano

> Raczej odwrotnie.

> A tak serio brak obrotów to brak możliwości zwiększania mocy w najprostszy sposób. Ok 12 tys nie

> potrzebuje, ale okolice 7 tys czemu nie. Niestety alternatywa jest albo podnoszenie momentu, a

> więc obciążeń albo zwiększenie pojemności.

> Dzięki temu ze mój dieselek kręci sie w miarę nieżle mogłem z dwóch litrów wycisnąć 266KM niemal

> nie zwiększając maks momentu obr.

> Gdyby to był benzynak możliwości byłyby znacznie większe.

I z tym się moge zgodzić. Ale jak ktoś kupuje auto żeby jeździć, nie czipować to mu ten argument na nic.

Napisano
  • Autor

> I z tym się moge zgodzić. Ale jak ktoś kupuje auto żeby jeździć, nie czipować to mu ten argument na

> nic.

Ok, ale te możliwości ma tez producent. 1,7 fiata ma 235 KM w serii. Masz więc mały, lekki silniczek z przyzwoitą mocą. Zreszta widziałem jakaś prototypowa lekka alfe z tym silnikiem.

Napisano

> Tak mały dystans mógłbym przejechać 100 albo i 1000 razy. Pokazuje pewien potencjał, nie twierdze,

> że to spalanie na codzień.

Wiesz, ja kiedyś Punto II też zszedłem poniżej 4l/100km. A z dystansu 1300km po Polsce wyszło mi 4,75.

Problem w tym, że średniego spalania nie da się porównać bo każdy jeździ inaczej. A teraz to nawet średniego spalania wg katalogów się nie da porównać bo te wszystkie start-stopy fałszują wynik.

Napisano

> Pfff... Hałas w dieslu to masz tylko na biegu jałowym. W czasie jazdy silnika nie słychać,

> obojętnie czy diesel czy benzyna. Więc nic to nie wnosi.

zależy jaki silnik, 1.9TDI w O2 słychać jak cholera sick.gif

Napisano

> zależy jaki silnik, 1.9TDI w O2 słychać jak cholera

Umówmy się, że silnik 1.9TDI nie bardzo pasuje do określenia "współczesne diesle".

wink.gif

Napisano

> Umówmy się, że silnik 1.9TDI nie bardzo pasuje do określenia "współczesne diesle".

ale 1.6TDI w GIV tez nie był supercichy frown.gif

Napisano

> ale 1.6TDI w GIV tez nie był supercichy

Bo TDI w ogóle do cichych nie należą. Ale już np. nieszczęsny 2.0TDI w nowym Passacie, mimo że na biegu jałowym mnie wkurzał i przy niskich prędkościach go było słychać, to przy normalnej jeździe już gdzieś ginął w ogólnym szumie.

Napisano

> Mit pierwszy - na wysokich predkosciach trzeba wysoko kręcić i jest glośny

Są silniki wolnoobrotowe zasilane PB

> rzeczywistosć

> mit drugi - maj kiepską elastyczność

> rzeczywistość

Każdy silnik który ma więcej niż 200 Nm ma niezła elastyczność...

> mit trzeci - nie da się na nich zrobić 1000 km na jednym baku

> rzeczywistość

To raczej mit zależny od pojemności baku i stylu jazdy a nie rodzaju zasilania PB/ON ?

Napisano

> Bo TDI w ogóle do cichych nie należą. Ale już np. nieszczęsny 2.0TDI w nowym Passacie, mimo że na

> biegu jałowym mnie wkurzał i przy niskich prędkościach go było słychać, to przy normalnej

> jeździe już gdzieś ginął w ogólnym szumie.

wywlekanie tutaj tego silnika to strzał w kolano z zaskoczenia. ani to mocne ani bezawaryjne ani oszczędne. Ciche? może i ciche. Za to na biegu jałowym dostaje dziwnych drgawek i podobno TTTM.

Napisano

> Są silniki wolnoobrotowe zasilane PB

> Każdy silnik który ma więcej niż 200 Nm ma niezła elastyczność...

są silniki o pojemności 1,6 zasilane pB kręcące się pod 9000 obr i mające 200Nm bardzo daleko na skali obrotomierza. I nie są zbyt elastyczne zlosnik.gif

Napisano

> wywlekanie tutaj tego silnika to strzał w kolano z zaskoczenia. ani to mocne ani bezawaryjne ani

> oszczędne. Ciche? może i ciche. Za to na biegu jałowym dostaje dziwnych drgawek i podobno

> TTTM.

Nie ja go tu wywlokłem, sam nigdy bym go do żadnych porównań nie dawał bo fałszuje obraz.

Ale skoro nawet ten silnik sobie jakoś radzi to z innymi może być tylko lepiej.

Napisano

> Nie ja go tu wywlokłem, sam nigdy bym go do żadnych porównań nie dawał bo fałszuje obraz.

> Ale skoro nawet ten silnik sobie jakoś radzi to z innymi może być tylko lepiej.

OK w poprzedniej firmie mieliśmy Focusa II TDCI, Xsarę HDI i też nie zauważyłem tej "ciszy diesla" o której piszecie hehe.gif

Napisano

> OK w poprzedniej firmie mieliśmy Focusa II TDCI, Xsarę HDI i też nie zauważyłem tej "ciszy diesla"

> o której piszecie

To jest tylko kwestia ceny, przecież da się wszystko wyciszyć. Ja nie twierdzę, że sam silnik na stanowisku pomiarowym będzie tak cichy jak benzyna. Bo nie będzie. Ale jak producent nie jest łamaga i ma jakiś budżet to po wsadzeniu do auta może już nie być różnicy.

W takiej klasie średniej to już w czasie jazdy nie bardzo wewnątrz słychać co siedzi pod maską.

W klasach niższych to już zależy od wersji wyposażenia, marki itp. Wspomniany HDi w Peugeocie 308 był cichutki.

Napisano

> Normalna jazda NB z tym silnikiem (a nie np turlanie na 6 biegu na poziomie 1400 obr/ min) skutkuje

> spalaniem ok 7-8 litrów w trasie. Owszem zejście poniżej 7 możliwe ale to już męczarnia dla

> samochodu i usera.

to są wszystko pojęcia względne. Jeżeli jadę w kolumnie samochodów 70km/h, wyprzedzanie nie ma sensu, bo tylko przeskoczę może 5 aut na dystansie 20km, to po prostu zapinam 6 i jadę. Nie jest to dla mnie żadna męczarnia. Dla silnika również.

Czasami jeżdżę w trasy. Ostatnio jak wracałem z Wołomina do wsi pod Krakowem to tak: objazd Wawy przez wsie, potem ekspresówka do Radomia, gdzie utrzymuję około 120-130km/h, potem Radom, potem w kolumnie aut z mniej więcej stałą prędkością 80km/h, potem znów kawałek ekspresówki itd. Średnie spalanie z kompa z tej trasy to było 6.3l/100km. Gdyby nie było ekspresówek, bo jazda powyżej 100km/h jest mocno nieoszczędna, byłoby poniżej 6l i to bez żadnego spinania się. Ale ja mam styl jazdy taki, że unikam niepotrzebnych przyspieszeń, hamowań, staram się jeździć maksymalnie płynnie. Każdym samochodem. Z drugiej strony, jak uważam że wyprzedzanie jest zasadne i wykonuję ten manewr to kręcę T-Jeta pod czerwone pole.

Napisano

> nie wiem jak trzeba jeździć pandą aby spalała 8 litów.

> Ja osiągałem takie wartości jeżdżąc z max prędkościami i na wysokich obrotach

potwierdzam, że panda pali dużo jak na pojemność siilnika

gaz w trasie 6,5-7 w mieście do 8,5

w trasie niestety buda powoduje duże opory

Napisano

> OK w poprzedniej firmie mieliśmy Focusa II TDCI, Xsarę HDI i też nie zauważyłem tej "ciszy diesla"

> o której piszecie

dizel klekocze jak wsciekly

Poza moze z Toyoty czy hondy silnikiem

A te multijety, tdiki,hdiki,ctdiki i podobnej masci na wolnych niestety slychac,ze to diesel

Osobiscie benzyna jezdzilo mi sie ciszej:)

Ale wrazenia z dizla sa niemale:)

A co,sa pieniadze, jest zabawa wink.gif

Napisano

> W takiej klasie średniej to już w czasie jazdy nie bardzo wewnątrz słychać co siedzi pod maską.

W VW Passat słychać i to konkretnie.

W Citroenie C5 słychać bardzo

W mojej Alfie słychać bardzo. Tak bardzo że czasem ściszam radio, bo mam wrażenie że się coś zepsuło i nasłuchuję odgłosów pracy auta.

Napisano

Hmmmm.....

Napisano

Nawet przy 82KM mocy? Nie powiedziałbym. wink.gif

Napisano

> Hmmmm.....

No jak to, nie wiesz że moc odpowiada za prędkość maksymalną, a moment za elastyczność?!? yikes.gifzlosnik.gif

Napisano

> W VW Passat słychać i to konkretnie.

Na wolnych obrotach i przy małych prędkościach. Tak przy 80-100km/h to już nie przeszkadza. Ale akurat ten samochód ma beznadziejny silnik pod względem kultury pracy.

> W Citroenie C5 słychać bardzo

> W mojej Alfie słychać bardzo. Tak bardzo że czasem ściszam radio, bo mam wrażenie że się coś

> zepsuło i nasłuchuję odgłosów pracy auta.

A tymi nie jechałem. W takich np. Oplach, Chevroletach, Toyotach nie słychać.

Napisano

> A wiesz że mi Epica na trasie do Warszawy pokazywała 3,9l/100km?

> Jechałem nocą z prędkością ok. 70km/h przez te wszystkie zwężenia. A jak będę chciał to

> sfotografuję jeszcze lepszy wynik. Tak mały dystans nic nie wnosi.

grinser006.gif

Realnie w trasie przy przepisowej! jeździe i bez szaleństw ok. 5,3-5,5l/100km ok.gif

Żona na dojazdach do pracy regularnie ma spalanie poniżej 6l. (przejazd między małymi miasteczkami)

Napisano

> Realnie w trasie przy przepisowej! jeździe i bez szaleństw ok. 5,3-5,5l/100km

> Żona na dojazdach do pracy regularnie ma spalanie poniżej 6l. (przejazd między małymi miasteczkami)

To jest Fabia RS?

Epica jest jednak trochę większa. A jak nie korzystasz z tych 180KM to Fabia powinna palić jak 1,4 w lekkim aucie.

Niemniej wynik fajny. Moja Epica przy przepisowej jeździe pali 6-6,5l. Na autostradach jest to o litr więcej. Co ciekawe, Lacetti pali praktycznie tyle samo.

Napisano

> To jest Fabia RS?

Tak.

> Epica jest jednak trochę większa. A jak nie korzystasz z tych 180KM to Fabia powinna palić jak 1,4

> w lekkim aucie.

Aż taka lekka nie jest 1243kg, ale przy spokojnej jeździe pali mało, nawet bardzo mało.

Co ciekawe teraz ostatni zbiornik jeździłem ostro, czasem bardzo ostro, a czasem spokojnie, bo inaczej nie można było i spalanie jest ok. 8l.

> Niemniej wynik fajny. Moja Epica przy przepisowej jeździe pali 6-6,5l. Na autostradach jest to o

> litr więcej. Co ciekawe, Lacetti pali praktycznie tyle samo.

Na autostradach przy 120-140km/h ok. 7-7,5l.

Od kupna średnie 7,3l z 36kkm, w tym trochę zamulania, a trochę prawdziwego upalania zlosnik.gif

BTW:

To co na filmiku powyżej, to oczywiście oszustwo, bo komp skasowany na wysokości 750m n.p.m., a po 60km byłem na 100m n.p.m. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mamy identyczny styl jazdy. Tyle ze diesel pali mi tez pow 6.

kolega doda od razu że jest to 2.0 bi turbo z mocnych chipem i do tego automat.

Tak czy inaczej ja czegoś nie rozumie, do mocno emeryckiej jazdy 123d z mocnym chipem? to nie lepiej 116d? sorki za upierdliwość ale to się nijak kupy nie trzyma

BTW przy jeździe jak maro_t opisuje bravo diesel spali ~4.5l/100km i będzie to 1.6MJ 105km lub 120km

Napisano

> No jak to, nie wiesz że moc odpowiada za prędkość maksymalną, a moment za elastyczność?!?

Nie wiem.

Ale każdego dnia człowiek dowiaduje się czegoś nowego.

Napisano

> Tak.

> Aż taka lekka nie jest 1243kg, ale przy spokojnej jeździe pali mało, nawet bardzo mało.

Fakt, grubasek. wink.gif

> Co ciekawe teraz ostatni zbiornik jeździłem ostro, czasem bardzo ostro, a czasem spokojnie, bo

> inaczej nie można było i spalanie jest ok. 8l.

> Na autostradach przy 120-140km/h ok. 7-7,5l.

Ja zawsze mam 130. W zależności od ukształtowania terenu i wiatru wychodzi właśnie 7-7,5l. Czyli tyle samo. smile.gif

> Od kupna średnie 7,3l z 36kkm, w tym trochę zamulania, a trochę prawdziwego upalania

Mi tak średnio pali 6,5-7l.

> BTW:

> To co na filmiku powyżej, to oczywiście oszustwo, bo komp skasowany na wysokości 750m n.p.m., a po

> 60km byłem na 100m n.p.m.

Ja te swoje 3,9l zrobiłem na dystansie Piotrków Trybunalski - Warszawa. Jak wjechałem w korki to oczywiście się zmieniło.

Ale jadąc z Warszawy przez Grójec, Końskie, Radomsko (wiem, głupia trasa ale przy tych remontach trzeba jakoś sobie radzić) wychodzi mi 4,5-5l/100km. Z prędkościami przepisowymi.

Napisano

> Które ?

no to którego nie kupiłeś bo cena bmki była tak okazjonalna?

Napisano
  • Autor

> no to którego nie kupiłeś bo cena bmki była tak okazjonalna?

Nie porownywalem ceny zakup tylko całość kosztów.

I nie mondeo tylko focusa. I nie którego nie kupiłem lecz którego miałem wcześniej.

Napisano
  • Autor

> kolega doda od razu że jest to 2.0 bi turbo z mocnych chipem i do tego automat.

> Tak czy inaczej ja czegoś nie rozumie, do mocno emeryckiej jazdy 123d z mocnym chipem? to nie

> lepiej 116d? sorki za upierdliwość ale to się nijak kupy nie trzyma

> BTW przy jeździe jak maro_t opisuje bravo diesel spali ~4.5l/100km i będzie to 1.6MJ 105km lub

> 120km

Nie wiem, dlaczego uważasz ze jak sie ma ileś setek koni pod maska to trzeba od razu bezmyślnie zaiwaniac.

Napisano

> Chodzi o to, że da sie bez problemu

> zrobić silnik o charakterystyce rozwijania mocy jak w dieslu - w druga stronę

> sie nie da.

> Owszem są diesle które sie kręcą do 5400 rpm,

A co ma charakterystyka do zakresu obrotów? Charakterystyka to przebieg mocy/momentu w funkcji dostępnych obrotów. Jeżeli charakterystyka dwóch silników będzie taka sama a zakres obrotów diametralnie róży, to nie poczujesz nawet różnicy.

Napisano

> Nie porownywalem ceny zakup tylko całość kosztów.

> I nie mondeo tylko focusa. I nie którego nie kupiłem lecz którego miałem wcześniej.

aha to cos zle zrozumialem :"Poza tym dzięki tym ekologom stać mnie na BMW, bo sumarycznie wychodzi tyle co za forda. "

odruchowo szukalem mondeo w cenie bmki-a w zasadzie odwrotnie, do tego jak z opisu w filmiku 328i...

Napisano
  • Autor

> aha to cos zle zrozumialem :"Poza tym dzięki tym ekologom stać mnie na BMW, bo sumarycznie wychodzi

> tyle co za forda. "

> odruchowo szukalem mondeo w cenie bmki-a w zasadzie odwrotnie, do tego jak z opisu w filmiku

> 328i...

Chodzi m. Innymi o niższe spalanie.

Napisano
  • Autor

> A co ma charakterystyka do zakresu obrotów? Charakterystyka to przebieg mocy/momentu w funkcji

> dostępnych obrotów. Jeżeli charakterystyka dwóch silników będzie taka sama a zakres obrotów

> diametralnie róży, to nie poczujesz nawet różnicy.

A możesz sobie wyobrazić silnik który ma dokładnie taki sam przebieg i wartosc momentu/mocy o obrotach maks 4800 rpm i drugi który ma do 4800 identyczne parametry, ale kręci sie do 7 tys?

Napisano

> A możesz sobie wyobrazić silnik który ma dokładnie taki sam przebieg i wartosc momentu/mocy o

> obrotach maks 4800 rpm i drugi który ma do 4800 identyczne parametry, ale kręci sie do 7 tys?

Tak - czy zmienia to cokolwiek w kwestii którą opisałem wcześniej? Wiem do czego zmierzasz, ale nie będę uprzedzał odpowiedzi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.